Testpilot: Logitech MX518 Legendary – en mäktig återkomst

Permalänk
Medlem

Väck mig när MX300 kommer tillbaka.

Visa signatur

Intel i7 10700k - Noctua NH-D15 chromax - Asus Maximus XII Hero - G.Skill 32GB 3600MHz Trident Z Neo - MSI RTX 3080 GAMING Z TRIO - Corsair RM750x V2 - Phanteks P600S - Asus ROG Swift PG329Q - Sennheiser HD650

Permalänk
Medlem
Skrivet av Funnyvlad:

Vad menas med "glapp i scrollhjulet"? Exempelvis använde jag en Logitech G5 i 10 år och scrollhjulet glappade då och då efter kanske 6 år. Något år senare avaktiverade jag scrollen (för jag är inte så flitig gamer) och det funkade fint. Med glapp menade jag då att när jag exempelvis spelade CSS så kunde jag helt plötsligt få fram en kniv innan jag skulle skjuta en fiende med ett gevär vilket gav upphov till komiska situationer där jag blev dödad. Men detta hände efter 6 års användning. Hur kan en ny mus glappa?

Min ena gamla MX518 började glappa i scrollen lite som du beskriver. Att den ibland låg och vaggade mellan två steg så minsta lilla rörelse kunde få den att tippa över till ena eller andra hållet vilket borde ge ungefär samma beteende i CS som du beskriver. Nu spelar jag inte FPS längre men kan tänkt mig att vapen skulle kunna skiftas utan att man vill det ibland.

Skrivet av Dinoman:

Jag menar inte glapp som i glappkontakt till en lampa t.ex. Rullhjulet fungerar 100% av tiden men där är liksom en liten fördröjning och jag upplever inte att rörelsen på skärmen och scrollandet är helt synkat. Tänk dig en cykel där styret inte sitter helt fast utan har lite spelrum, funkar men är irriterande. Läs gärna vad Kenneth skriver i sitt test, han upplever nått liknande och beskriver kanske problemet på ett bättre sätt.

Skrivet av Dinoman:

Ett område som jag starkt ifrågasätter valet att vara originalet troget är rullhjulet. Den upplevs som att den glappar lite, och även om det är ganska tyst så känns det inte riktigt distinkt. Logitech kan göra riktigt bra rullhjul, jag speciellt förtjust i deras variant som kan "frirulla" där man kan kan sätta spinn på rullhjulet och det scrollar ohämmat till man stoppar.

Jag köpte en MX518 förra veckan och lämnade tillbaka den dagen efter. Jag kände inte alls igen scrollhjulet från mina två gamla MX518. Det var mycket lösare scroll på den nya och precis som du beskriver att den inte är så distinkt i stegen. Jag vill påstå att det hade varit bättre om de kört som på originalet, eller gjort om det helt till något mer robust. Nu verkar de ha fått till någon halvdan variant som känns billig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Startgas:

Retrotrend?! Jag använder min fortfarande. Köpte den 2008 eller 2009 så den har ju ev fyllt 10 år. Inte illa.
Scrollen blev lite trög ett tag, men det har släppt igen. Antar att det bara var smuts som blivit bortnött nu Annars har den fungerat problemfritt under alla dessa år.

Skrivet av SleeZy:

Instämmer, min har varit min trotjänare i drygt 14 år nu. Fungerar fint ännu!

Det enda som har hänt är att 2 av glid-dynorna har slitits bort, går säkert att köpa nya extra men har inte riktigt orkat eller brytt mig om det.

Har heller inte haft några problem med scrollen lyckligtvis.
Håller man efter den lite då och då så slipper man även få ner skräp i scrollen/knapparna, vilket har hänt en gång men det nöttes även för mig bort av sig själv.

Älskar denna mus stenhårt, så blir ett köp utav nykomlingen med trots att min fortfarande fungerar.
Den jag har har överlevt många tapp under frakt vid lan m.m helt otroligt att den har hållit så länge. *Peppar peppar ta i trä* Annars så lär väl min lägga av imorgon.

Jag sitter lite i samma båt. Jag har använt min MX518 långt mer än 10 år vid det här laget för jag har helt enkelt inte hittat någon som har känts lika skön i handen. Det största problemet jag har haft med den är att sladden var väldigt styv i början, men det har gett sig med tiden

Skrivet av Erxon:

Håller med om att det är ett väldigt litet problem, själv är jag vänsterhänt och använder högern för musen.
Men, min far som är högerhänt använder vänster hand för musen och han lärde sig detta bara för att kunna använda siffertangentbordet och musen samtidigt. Han är revisor och använder siffertangentbordet väldigt mycket.
Möjligen att det bland ekonomerna finns det fler som använder vänsterlabben?

Jag är själv högerhänt, men det händer att jag använder vänster hand, speciellt vid repetitiva manövrar. Det var med vänster hand jag först lärde mig använda mus, i mitten på 80-talet med Apples enknappsmus:) Den musen skulle jag dock inte välkomna en remake av.

Min vänsterhänte son, däremot, använder enbart höger hand, eftersom wasd ligger till vänster på tangentbordet. Vilken hand man huvudsakligen använder har ganska lite med vilken hand musen är lättast att använda, det är mest en fråga om hur man är van att göra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaput:

Personligen vill jag ha en tunn och därmed följsam sladd, det stör mig inte alls om man får byta den lite då och då. ...

Var får du tag på utbyteskablar? Jag skulle lätt kunna byta kabel själv, om jag bara hade någon att byta mot.
Byta hela musen när kabeln börjar glappa är ett slöseri.

Jag är också mer nyfiken på sensorn.
För mig har problemet aldrig varit att sensorerna haft för dålig maximal teoretisk upplösning, utan att den faktiska upplösningen kan bli väldigt varierande när underlaget inte är optimalt. Jag föredrar att ha väldigt låg friktion mellan mus och underlag, och då är ganska styva musmattor med plastbeläggning bäst. När de blir lite smutsiga kan musens upplösning sjunka under 1dpi, i endera riktningen och någorlunda fläckvis över musmattan. Sensorns funktion på olika och varierande underlag är alltså mer betydelsefullt (och viktigt att testa) än hög upplösning.
Friktionen mot underlaget är, som nämnts i förbigående, en annan faktor jag är intresserad av.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olle P:

Var får du tag på utbyteskablar? Jag skulle lätt kunna byta kabel själv, om jag bara hade någon att byta mot.
Byta hela musen när kabeln börjar glappa är ett slöseri.

Aha, kanske uttryckte mig lite fånigt där. Har bara klippt av kabeln innan brottet (ofelbart vid avlastningen på mussidan) och skarvat på det interna kontaktdonet.

Det brukar gå relativt lätt att få ur kabelstumpen inne i avlastningen, ett litet borr är användbart, så man kan återanvända den. När man sätter ihop allt igen har jag satt en droppe smältlim på kabeln, och dragit över avlastningen, så kabeln fixeras i den. Kabeln blir 10 cm kortare, men det kan man ju leva med

Givetvis kan man också sno kontaktdonen från båda ändorna (eller för all del skaffa en ny USB A-hane om man vill ha det lite prydligare utan krympslang på utsidan), och byta själva kabeln mot något bättre.

Vet inte var man får tag i reservdelskablar som är klara att bara stoppa dit.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem
Skrivet av kaput:

... Har bara klippt av kabeln innan brottet (ofelbart vid avlastningen på mussidan) och skarvat på det interna kontaktdonet.

Tack för tipset!

Permalänk
Medlem

Bra recension! Har kört med musen nu ett tag och instämmer med @Dinoman på de mesta.

Hade även jag bekymmer med scrollhjulet som upplevdes som glappade i början, men det har försvunnit nu efter en vecka av flitigt användande. Är det något som fortsatt existerar på ditt exemplar?

Visa signatur

Nytt hela tiden

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinoman:

@BlackRed Guy @kaput @Nima2001 @Laine @jagardaniel

Tack för eran uppmuntran. Som glad entusiast så betyder det väldigt mycket att det arbetet man lägger ner uppskattas. All kritik är välkommen men den positiva smeker ju egot bäst såklart.

@Rouge of Darkness @Zidious G @blunden

Angående vänsterhänta och diskriminerande så var det lite av en komisk spinn från min sida. En misslyckad sådan kanske men jag anser ändå att det är ett faktum att om man använder musen i vänster hand så är den obekväm och diskriminerande. Sen så är det ju inte så att en vänsterhänt = använder musen i vänster hand. Jag borde formulerat mig bättre där, en lärdom till nästa gång.

@Funnyvlad

Jag menar inte glapp som i glappkontakt till en lampa t.ex. Rullhjulet fungerar 100% av tiden men där är liksom en liten fördröjning och jag upplever inte att rörelsen på skärmen och scrollandet är helt synkat. Tänk dig en cykel där styret inte sitter helt fast utan har lite spelrum, funkar men är irriterande. Läs gärna vad Kenneth skriver i sitt test, han upplever nått liknande och beskriver kanske problemet på ett bättre sätt.

@AdoringFan

Här inser jag att jag behöver lite självreflektion. Innan jag skrev artikeln gjorde jag lite research och läste på diverse sidor att standard är 125 Hz för Windows och Linux. Detta är ju såklart för icke gaming-möss och efter närmare undersökning så är detta inte sant för det segmentet. Dock så kan jag inte hitta någon information som säger att gaming-möss ligger på 500Hz. MX518 är standard 1000Hz, vilket jag missade att nämna och borde ha nämnt.

Angående placebo så tycker jag att du nämner ett område som lider av liknande problem även om jag personligen tror att de flesta kan känna av 60 Hz kontra 120 Hz. 120 Hz till 144 Hz eller 144 Hz till 240 Hz är nog desto svårare och mer sannolikt att vara fyllt av placebo.

Jag återgick och gjorde lite tester mellan 250 Hz och 500 Hz och jag tror mig kanske att jag kan känna skillnad. Det är svårt att veta eftersom jag är medveten om vilket inställning det är. Här skulle man gjort blindtester för att kunna konfirmera. 500 till 1000 Hz kunde jag garanterat inte känna av någon skillnad. Sen är jag 37 år och inte så snabb i reaktionen längre, vilket också spelar in såklart.

Du verkar vara kunnig inom detta området, kan du ge mig länkar eller sajter med mer information kring detta så att jag kan bli bättre på det till nästa gång? Tacksam för din hjälp.

Jaha, jag fattade inte ens att du skämtade. Tvärtom tyckte jag det var bra att du sa att den inte passade för dom som har musen i vänster hand oavsett, det är säkert många ändå.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

MSI Z370 PRO // Intel i5 8600K // GTX 3070 // 16 GB DDR4

Permalänk
Moderator
Testpilot
Skrivet av Zidious G:

Jaha, jag fattade inte ens att du skämtade. Tvärtom tyckte jag det var bra att du sa att den inte passade för dom som har musen i vänster hand oavsett, det är säkert många ändå.

Skickades från m.sweclockers.com

Nej skämtade är väl inte rätt ord jag försökte att spela ner det lite grann just eftersom det är ett ganska litet problem men ändå en faktor för en skara människor.

Visa signatur

ASrock x470 Taichi Ultimate - AMD Ryzen R9 3900x - G.Skill Ripjaws@3.6GHz 16GB RAM - RTX 3080 Ti - Super Flower Leadex Gold 1000W - Phanteks Enthoo Pro - AOC AG35UCG 34" 3440x1440p@100Hz - kalaset vattenkylt

Permalänk
Medlem

Nya 518 är säkert bra mus. Men jag orkar inte 5 år med det sunkiga lilla scrollhjulet.

Visa signatur

r_wateralpha 0.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Olle P:

Var får du tag på utbyteskablar? Jag skulle lätt kunna byta kabel själv, om jag bara hade någon att byta mot.
Byta hela musen när kabeln börjar glappa är ett slöseri.

Jag är också mer nyfiken på sensorn.
För mig har problemet aldrig varit att sensorerna haft för dålig maximal teoretisk upplösning, utan att den faktiska upplösningen kan bli väldigt varierande när underlaget inte är optimalt. Jag föredrar att ha väldigt låg friktion mellan mus och underlag, och då är ganska styva musmattor med plastbeläggning bäst. När de blir lite smutsiga kan musens upplösning sjunka under 1dpi, i endera riktningen och någorlunda fläckvis över musmattan. Sensorns funktion på olika och varierande underlag är alltså mer betydelsefullt (och viktigt att testa) än hög upplösning.
Friktionen mot underlaget är, som nämnts i förbigående, en annan faktor jag är intresserad av.

Men visst var detta ett erkänt fel hos MX518 när det begav sig. Tror jag har bränt igenom 5-6 st under åren, nästan alla ha uteslutande gått sönder i glapp precis vid fästet vid musen. Jag är normalt VÄLDIGT försiktig med mina grejer och har inte sönder saker alls annars.... Vore kul att veta om de säkrat upp det produktionsfelet i den nya modellen!

Permalänk
Moderator
Testpilot
Skrivet av Landelusen:

Men visst var detta ett erkänt fel hos MX518 när det begav sig. Tror jag har bränt igenom 5-6 st under åren, nästan alla ha uteslutande gått sönder i glapp precis vid fästet vid musen. Jag är normalt VÄLDIGT försiktig med mina grejer och har inte sönder saker alls annars.... Vore kul att veta om de säkrat upp det produktionsfelet i den nya modellen!

Så här ser det ut vid infästningen idag. Det jag kunnat utröna från bilder på internet så är kabelinfästningen förstärkt på nya Legendary.

Visa signatur

ASrock x470 Taichi Ultimate - AMD Ryzen R9 3900x - G.Skill Ripjaws@3.6GHz 16GB RAM - RTX 3080 Ti - Super Flower Leadex Gold 1000W - Phanteks Enthoo Pro - AOC AG35UCG 34" 3440x1440p@100Hz - kalaset vattenkylt

Permalänk
Medlem

Hade gärna sett lite RGB!

Visa signatur

7800X3D - 4090 FE

Permalänk

Måste medge att jag saknar logitechs gamla designer på möss, och mx518 designen var helt enkelt otroligt skön. Nu hade jag personligen aldrig en mx518 utan hade en g5 och senare en g7, och färre knappar på g5/g7 gjorde den helt enkelt sämre (sen att den trådlösa delen i g7 var ganska skit talar vi inte om...). Så gillar att de tog sig tiden att uppdatera denna mus, synd bara att de inte tog sig tiden att byta ut scrollhjulet mot deras betydligt bättre hjul som används av deras nya möss. Men det kanske hade varit lite anti nostalgi? De bytte ju dock sensor så jag vet inte.

För att svära lite i kyrkan skulle jag dock gärna se en trådlös variant.

Visa signatur

Lian Li O11 XL | Asus Crosshair VII Dark Hero | AMD 5950x, Watercool IV Pro| 32gb G-skill trident-z neo @ 3600 Mhz | EVGA 3090 FTW3 Ultra | Seasonic Prime PX 1000 | Asus ROG Swift PG348q

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Dinoman:

PC-specifikationer har ju alltid lidit av en marknadsföringssjuka där högre tal generellt uppfattas som bättre.

Skrivet av AdoringFan:

{Spelar man i 144/165 eller 240 Hz så kan det vara logiskt att se till att ligga högre, t.ex. 250 Hz. Det finns e-sportare som påstår att de kan känna av skillnaden ända upp till 500 Hz. Detta är ett väldigt subjektivt område men också ett som är fyllt av placebo, så jag antar att vi ska vara glada för valmöjligheten men jag rekommenderar att inte lägga någon övertro på detta.}

500hz är ju standard out of the box och har varit det i snart 10 år?

Vem kör sin mus i 125 ellr 250hz?

Känns onödigt att köra något under 1000hz om musens sensor klarar av det.
Den enda mus som hade problem med 1000 var typ G400 (originalet) med en viss revision.

Och ang Placebo. Vissa påstår sig att 120hz vs 60 är placebo eller snabb TN med lägre responstid än en IPS, så rätt oigenomtänkt kommentar.

Visst är han ute och cyklar med den kommentaren men det är också därför åtminstone jag tar allt som testpiloterna här säger med en skopa salt.

"Polling rate becomes increasingly important with higher frame rate displays. If you’re using a standard 60 Hz display and 125h Hz mouse polling the delay between frames would be 16.7 ms and the delay between mouse updates would be 8 ms. The delay between mouse updates is less apparent because the delay between frames is so high. Using a 120 Hz refresh rate and 125 Hz mouse polling brings the frame rate interval down to 8.3 ms which is almost as frequent as the mouse updates."

"As you increase your frame rate, the frequency of mouse updates per frame goes down and the delay between when you move your mouse and the effect of it on screen becomes more apparent. If you play at a higher frame rate than your mouse polling rate some frames will be updating with no new mouse input. At this point, you’re basically just viewing some frames instead of actively participating in them, and the mouse movement will be very choppy."

Källa: https://www.blurbusters.com/faq/mouse-guide/

"There you go -- human visible 500Hz vs 1000Hz benefits. It also happens when paying attention to fine textures and details during fast movements in games with fast GPU's during framerate-uncapped situations (e.g. 200fps+)"

https://forums.blurbusters.com/viewtopic.php?f=4&t=946

Slutligen så vill jag dock säga att det börjar bli ganska små skillnader efter en viss nivå. Världens kanske bästa spelmus just nu (Finalmouse Air58 Ninja) använder sig enbart av 500Hz och få trots detta toppbetyg och används av många på högsta möjliga nivå. Blurbusters kan dock visa på fördelar med upp till 2000Hz

Permalänk
Moderator
Testpilot
Skrivet av anon12433:

Visst är han ute och cyklar med den kommentaren men det är också därför åtminstone jag tar allt som testpiloterna här säger med en skopa salt.

"Polling rate becomes increasingly important with higher frame rate displays. If you’re using a standard 60 Hz display and 125h Hz mouse polling the delay between frames would be 16.7 ms and the delay between mouse updates would be 8 ms. The delay between mouse updates is less apparent because the delay between frames is so high. Using a 120 Hz refresh rate and 125 Hz mouse polling brings the frame rate interval down to 8.3 ms which is almost as frequent as the mouse updates."

"As you increase your frame rate, the frequency of mouse updates per frame goes down and the delay between when you move your mouse and the effect of it on screen becomes more apparent. If you play at a higher frame rate than your mouse polling rate some frames will be updating with no new mouse input. At this point, you’re basically just viewing some frames instead of actively participating in them, and the mouse movement will be very choppy."

Källa: https://www.blurbusters.com/faq/mouse-guide/

"There you go -- human visible 500Hz vs 1000Hz benefits. It also happens when paying attention to fine textures and details during fast movements in games with fast GPU's during framerate-uncapped situations (e.g. 200fps+)"

https://forums.blurbusters.com/viewtopic.php?f=4&t=946

https://www.blurbusters.com/wp-content/uploads/2014/06/mouse-125vs500vs1000-1024x570.jpg

Dold text

Slutligen så vill jag dock säga att det börjar bli ganska små skillnader efter en viss nivå. Världens kanske bästa spelmus just nu (Finalmouse Air58 Ninja) använder sig enbart av 500Hz och få trots detta toppbetyg och används av många på högsta möjliga nivå. Blurbusters kan dock visa på fördelar med upp till 2000Hz

I så fall hade det inte varit första gången jag är ute och cyklar. Personligen så tar jag det mesta med en skopa salt, eller om man vill uttrycka det så att man är källkritisk. Jag tycker du har en sund inställning genom att ifrågasätta påståenden likt det jag gör.

Du får gärna läsa mitt svar ovan; #17801225

Sen vill jag tacka för en bra och intressant källa! Jag kollat på de exempel som finns där och att det vetenskapligt går att uppmäta skillnader tar jag inte för osannolikt men att själv faktiskt ska kunna avgöra skillnaden är en annan. Är man ung och till exempel sysslar med e-sport i CS eller liknande kan man med allra högsta sannolikhet avgöra skillnader men det är troligen mycket svårt. Speciellt eftersom det också är avgörande kring vilken sorts panel du sitter på, hur mycket input-lag den har samt vilken uppdateringsfrekvens. De flesta av oss sitter ju trots allt inte på en högfrekvens med strobing även om det garanterat är mycket fler på Sweclockers forum än någon annan stans.

Man kan vara extremt vetenskaplig här men till syven och sist så handlar det om användarupplevelsen och vad som faktiskt gör subjektiv skillnad.

Ta inte detta som ett fullständigt försvarstal, jag är ute på hal is med vissa av mina påståenden och som jag nämnde i mitt svar ovan så tar jag lärdom av denna fadäsen och skall se till att ha ännu bättre koll på området till nästa gång.

Visa signatur

ASrock x470 Taichi Ultimate - AMD Ryzen R9 3900x - G.Skill Ripjaws@3.6GHz 16GB RAM - RTX 3080 Ti - Super Flower Leadex Gold 1000W - Phanteks Enthoo Pro - AOC AG35UCG 34" 3440x1440p@100Hz - kalaset vattenkylt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinoman:

... att det vetenskapligt går att uppmäta skillnader tar jag inte för osannolikt men att själv faktiskt ska kunna avgöra skillnaden är en annan. ...
Man kan vara extremt vetenskaplig här men till syven och sist så handlar det om användarupplevelsen och vad som faktiskt gör subjektiv skillnad.

Jag kan bara hålla med!

Därför tycker jag det är synd att [H]ardOCP gått ifrån sin tidigare, subjektiva, metod att testa prestandan hos grafikkort:
1. Spela (upprepade gånger) den mest grafikkrävande delen av ett spel, och skruva upp grafikinställningarna tills upplevelsen försämras.
2. Notera vilken kombination av upplösning och effekter som gav bäst upplevelse.
3. Jämför mot resultatet från andra grafikkort. Högre inställningar motsvarar bättre prestanda. Inte sällan skiljer sig resultatet från traditionella, objektiva, prestandamätningar.

En djupare beskrivning och argumentation hittas här.

Permalänk
Avstängd

Måste testa den nya MX518, använde den gamla i många år för jag har stora händer. Mycket skön.

Permalänk
Medlem

Blir absolut till att köpa denna och se ifall den håller måttet! trevlig läsning btw

Permalänk
Moderator
Testpilot
Skrivet av Olle P:

Jag kan bara hålla med!

Därför tycker jag det är synd att [H]ardOCP gått ifrån sin tidigare, subjektiva, metod att testa prestandan hos grafikkort:
1. Spela (upprepade gånger) den mest grafikkrävande delen av ett spel, och skruva upp grafikinställningarna tills upplevelsen försämras.
2. Notera vilken kombination av upplösning och effekter som gav bäst upplevelse.
3. Jämför mot resultatet från andra grafikkort. Högre inställningar motsvarar bättre prestanda. Inte sällan skiljer sig resultatet från traditionella, objektiva, prestandamätningar.

En djupare beskrivning och argumentation hittas här.

Jag håller med, deras metodik var väldigt intressant om möjligt lite rörig i mellan åt. Hade man inte tungan rätt i munnen så kunde man ibland missa att det ena kortet körde på 4xAA medan det andra var på 8xAA. Gjorde det misstaget många gånger själv.

Skrivet av leifik:

Måste testa den nya MX518, använde den gamla i många år för jag har stora händer. Mycket skön.

Skrivet av SYNIX:

Blir absolut till att köpa denna och se ifall den håller måttet! trevlig läsning btw

Tack!

Tror inte ni kommer bli besvikna, en väldigt trevlig mus.

Visa signatur

ASrock x470 Taichi Ultimate - AMD Ryzen R9 3900x - G.Skill Ripjaws@3.6GHz 16GB RAM - RTX 3080 Ti - Super Flower Leadex Gold 1000W - Phanteks Enthoo Pro - AOC AG35UCG 34" 3440x1440p@100Hz - kalaset vattenkylt