AMD Ryzen 3000 "Matisse" – samlingstråd

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Klockdiskussionen

Märk hur Keller säger 'vi vet hur man designar för höga frekvenser', han säger inte att 'vi vet vilken kretstillverkare som ger höga frekvenser'

Om det inte är designen som är det primära, hur kommer det då sig att Cortex A75 och A76 som båda numera finns i produkter tillverkare på TSMC 7 nm och 16 nm samt Samsungs 14, 10 och 8 nm klockar väldigt snarlikt oberoende av process? Det är större skillnad mellan CPU-modellerna (A76 klockar högre, den är designad för "upp till 3,2-3,3 GHz" medan A75 är designad för "upp till 2,8-2,9 GHz").

Om det inte är designen som är det kritiska, varför klockar inte Atom-serien ens i närheten av Core när de tillverkas på samma process? Eller än mer, varför överklockar iGPU-delen i Core CPUerna knappt alls trots att den bara ligger strax över 1 GHz när CPU-delen klockar rätt bra, trots att det då ligger närmare 5 GHz? Är ju samma krets!

Och hur blir slutsatsen att TSMC 7 nm är överlägsen på att ge klockningspotential baserat på Vega 64 mot Vega VII. Högsta officiella boostfrekvens för Vega 64 är 1677 MHz, högsta (för tillfället) för Vega 7 är 1750 MHz (enligt Wikipedia, trodde det var 1800 MHz?). Det är 4 % (7 % om 1800 MHz stämmer).

Men låt oss anta att all klockningspotential i Vega kommer från TSMC 7 nm (och ignorera det faktum att AMD själva sagt att de mer förväntar sig lägre frekvenser med krympningar framöver).

Hur är skalningen av en krets som klockar <2 GHz på något sätt relevant för hur samma process hanterar kretsar som enligt ryktena ska ta sig förbi 5 GHz barriären? Framförallt givet att ARM CPUerna inte verkar se denna uppenbara skillnad i frekvenslyft på TSMC 7 nm i sitt spann runt 2,5 till 3,0 GHz.

Om det inte är miljö som är det kritiska, varför klättrar en överkörd ekorre mycket sämre i träd än en som inte är överkörd? Gener spelar uppenbarligen ingen roll och en gädda klättrar lika bra i träd som en ekorre om den får samma uppväxt, eller? Ser du det absurda i att göra det hela svartvitt som du gör med tillverkningsprocess vs. arkitektur? Att jag poängterar att tillverkningsprocess har betydelse befogar inte på något sätt fåniga utläggningar om Atom vs. Core. Det är att medvetet dra mitt argument till extremer.
Även när jag poängterat det ohederliga i din argumentation när du försöker grumla det hela med falska motsatsförhållanden och halmgubbar så fortsätter du. Det är rent av förolämpande att du tror du kan köra samma låga taktik även när du vet att den genomskådats.
Ingen nekar till att designen är viktig, men att lägga all fokus på design och prata som om tillverkningsprocess inte spelar någon roll alls är rent vilseledande. Du säger ju inte uttryckligen att tillverkningsprocess inte spelar roll, men om du anser att bara för att någon ens nämner tillverkningsprocessens roll så ska det förminskas med dumheter som att man förnekar designens roll så blir den bilden du onekligen målar upp att designen är allt. Eftersom ingen cred till process accepteras. Att måla upp mina invändningar som att jag helt förnekar designens roll är inget annat än en halmgubbe. Det är talande när en ganska skarp människa som du tar till sådana fulmetoder i diskussionen.

Det enda jag säger är att tillverkningsprocess fortfarande spelar roll. Inte lika stor roll som förr, det har väl inte undgått någon, men det spelar roll. Ingenstans i det uttalandet förminskas betydelsen av arkitekturens design, det kan du inte påstå. TSMC's 7nm ska enligt både AMD och TSMC ge lite bättre frekvenspotential.

Läs vad jag skrev en gång till:

Citat:

På samma sätt är processen ändå en avgörande faktor för hur bra en design kan prestera. När man pratar om en process pratar man så klart om scenarier där allt annat är lika. Och att hänvisa till att en helt annan design utformad för något helt annat ändamål skulle kunna arbeta på helt andra frekvenser ändrar inte på det faktum att en design begränsad av en process kan prestera långt bättre på en annan process. Du målar upp det som att processen är i stort betydelselös med hänvisning till självklarheter, men det är inget annat än vilseledande formuleringar.

Alltså, jag medgav designens roll, men ville säga att trots designens roll så har även tillverkningsprocessen en roll. Jag kallade till och med designens viktighet "självklarheter". Att försöka måla upp mig i dålig dager som du behöver förklara de mest grundläggande saker för - trots att jag uttryckligen förstår dem - är fulspel.

Sedan då din jämförelse med Radeon VII. Du jämför en krets med fler transistorer med en som är vattenkyld med högre TDP. Sedan jämför du turbo-frekvenser som kanske aldrig ens hålls. Och hela scenariot är TDP-begränsat vilket är av relevans, inte minst för turbofrekvensen. Så även där så gör du en intellektuellt ohederlig jämförelse. Gör du en rakare jämförelse, med en Vega med snarlik TDP blir det 12%, jämför du där basfrekvenser blir det 13%, och vid klockpotential när de pressas så landar vi på 12%. Och då kvarstår faktumet att Vega 2 har fler transistorer. Och inte minst, det är en skillnad till att börja med. Vilket är allt jag sagt. Är den 12% på Zen 2 så är det fantastiskt bra i mina ögon då arkitekturen arbetar på så höga frekvenser redan på 14/12nm. Det innebär 4,15GHz i bas och 4,8GHz i boost för åtta kärnor.

Men om vi tittar på en krets som inte omdesignats? En som inte begränsas av TDP på samma sätt, där frekvenstaket är märkbart även vid lägre TDP? Alltså Polaris?
Från 14nm LPE -> 14nm LPP ->12nm LP så ser vi 12% respektive 17% skillnad i basfrekvenser. Och 6% respektive 15% för boost-frekvenser. För steget 14nm LPP hela vägen till 12nm LP så är det alltså 31% i bas och 22% i boost. Det är till priset av högre TDP, eftersom de går mer från low power process mot high performance process. Men frekvenserna var över huvud taget inte möjliga på de tidigare processerna. På en strömsnålare process, låt säga TSMC's 7nm skulle TDPn inte se samma utveckling vid dessa ökade frekvenser.
Alltså, process spelar roll, och ännu är inte rollen obetydlig. TSMC's process ska enligt AMD ge 25% högre prestanda vid samma effekt, eller dra 50% av effekten vid samma prestanda. Att det inte automatiskt betyder 25% högre maxfrekvens är självklart. Men det är en high performance process som är tunad lite mer mot frekvens. Även om Glofo's 12nm är mer tunad mot prestanda än energisnålhet än deras ursprungliga 14nm LPP så är det fortfarande en 12nm LP. Så man kan förvänta sig lite mer än bara strömsnålare och tätare kretsar med TSMC's 7nm HPC. TSMC lovar själv betydande frekvensförbättringar med 7nm över deras 16nm. Du kan väl förklara för dem att arkitektur spelar roll om du vill.

Och igen, att du försökte med semantiken att det inte finns någon High Frequency process, för att ge sken av att dina meningsmotståndare skulle tro detta. Men det finns processer som klassas High Performance. Än hur mycket du förnekar att det finns någon "High Frequency Process" så kommer vi ha High Performance processer.

Så, ditt uttalande om att om Zen 2 klockas riktigt högt så är det på grund av design och inte på grund av TSMC, du känner inte att det var lite väl svartvitt?
Min poäng är att AMD inte kommunicerat att de gjort några arkitekturförändringar av frekvensskäl, däremot har både AMD och TSMC sagt att nya processen ska ge mer prestanda. Så processen spelar roll. Och även om arkitektur självklart spelar roll så finns inga belägg för att eventuella frekvensskillnader mellan Zen och Zen 2 beror på arkitekturförändringar. De kan vara helt och hållet en produkt av processbytet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ratatosk:

Verkar onekligen som att CCX med fyra kärnor kommer att finnas även till Zen 2.
Jag utgår från att CPU kretsarna kommer att bli ganska lika varandra mellan Ryzen 3000 och Epic, det är så AMD verkar jobba nu.
Varför jag var inne på en stor L3 i IO delen, är delvis pga dess storlek men även som en kommunikation mellan kärnorna, Lisa har nämnt att kommunikation inte sker direkt mellan CPU:r utan det sker via IO delen.

Funderar på detta med 16 MB L3, i det resultat du länkade får vi ju en fördubbling i latens mellan 8 och 16 MB, undrar varför, är det bara mätmetoden?
Verkar inte heller finnas någon L4 gömd i IO-delen, vilket förvånar mig, vad används all den ytan till?

Angående frekvens, har jag sett det nämnas grova siffror, på antingen halva effekten vid samma frekvens, 25% högre frekvens vid samma effekt eller allt där i mellan, tex 12% högre frekvens och 75% av förbrukningen.

#17758019

Gammalt inlägg nu av mig men här är länken till mitt inlägg som täcker detta. Testet var kört med extremt långsamt RAM / single channel. Den dubblerade L3 cachen kommer göra stor nytta här i spel. 10ns extra verkar det vara mellan chiplet och on-package-minneskontrollern, och med tanke på att AMD satt officiellt stöd för DDR4-3200 hos Rome så kan vi nog räkna med detta också till desktop. Det ihop med en optimerad AGESA och moderkort, (tänker på AMP / timing tables som AMD lär ha optimerat betydligt vassade denna gång). Genomsnittlig latens är nu lika till samtliga kärnor också vilket är viktigt för konsekvent prestandaskalning, och Infinity Fabric får sig en stor uppdatering för att inte flaska någon som helst interconnect.

Jag ser inte latens till RAM som något som helst problem i Zen2 med det vi vet idag. Minneskontrollern sitter fortfarande "on-package" och inte på moderkortets nordbrygga som förr, vilket var det som utgjorde den mest drastiska latensskillnaden. Det är också möjligt att AMD använder ledningsbanorna annorlunda till RAM för att läsa/skriva data. Detta är möjligt då ledningsbanorna i moderkorten inte behöver ändras, utan endast i CPU'ns PCB från dess I/O hub.

Ang frekvens: chipleten är på grund av separerad I/O och minneskontroller extremt liten på 7nm. Det ger inte bara ökad yield för AMD, utan chansen att klocka den mycket högre är stor också då komplexiteten minskar, och ledningsbanorna gjorts betydligt kortare i en typisk kvadratisk design.

* 60-70ns latens med Zen2 på ett X570 kort och officiell AGESA med officiell frekvens på RAM samt AMP / XMP profil gissar jag på.
* 5GHz är definitivt att vänta på 1-2 kärnor
* 5-15% högre heltal i samma frekvens
* Upp till 100% högre prestanda i flyttal och SIMD i samma frekvens

Visa signatur

[ AMD 7800X3D // EK-Block @ custom loop, 2x420mm ][ MSI B650 Tomahawk ][ 32GB G.Skill Z5 Neo @ DDR6000 CL28 1T ][ AMD 7900XTX @ custom loop ][ Corsair 750D // Corsair RM1000X ][ 2TB Samsung 990PRO M.2 SSD ][ Win10 PRO x64 ][ LG 34GN850 ]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Enigma:

* 60-70ns latens med Zen2 på ett X570 kort och officiell AGESA med officiell frekvens på RAM samt AMP / XMP profil gissar jag på.
* 5GHz är definitivt att vänta på 1-2 kärnor
* 5-15% högre heltal i samma frekvens
* Upp till 100% högre prestanda i flyttal och SIMD i samma frekvens

I grova drag det jag väntar mig också. Trot eller ej.

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av Enigma:

#17758019

Gammalt inlägg nu av mig men här är länken till mitt inlägg som täcker detta. Testet var kört med extremt långsamt RAM / single channel. Den dubblerade L3 cachen kommer göra stor nytta här i spel. 10ns extra verkar det vara mellan chiplet och on-package-minneskontrollern, och med tanke på att AMD satt officiellt stöd för DDR4-3200 hos Rome så kan vi nog räkna med detta också till desktop. Det ihop med en optimerad AGESA och moderkort, (tänker på AMP / timing tables som AMD lär ha optimerat betydligt vassade denna gång). Genomsnittlig latens är nu lika till samtliga kärnor också vilket är viktigt för konsekvent prestandaskalning, och Infinity Fabric får sig en stor uppdatering för att inte flaska någon som helst interconnect.

Jag ser inte latens till RAM som något som helst problem i Zen2 med det vi vet idag. Minneskontrollern sitter fortfarande "on-package" och inte på moderkortets nordbrygga som förr, vilket var det som utgjorde den mest drastiska latensskillnaden. Det är också möjligt att AMD använder ledningsbanorna annorlunda till RAM för att läsa/skriva data. Detta är möjligt då ledningsbanorna i moderkorten inte behöver ändras, utan endast i CPU'ns PCB från dess I/O hub.

Ang frekvens: chipleten är på grund av separerad I/O och minneskontroller extremt liten på 7nm. Det ger inte bara ökad yield för AMD, utan chansen att klocka den mycket högre är stor också då komplexiteten minskar, och ledningsbanorna gjorts betydligt kortare i en typisk kvadratisk design.

* 60-70ns latens med Zen2 på ett X570 kort och officiell AGESA med officiell frekvens på RAM samt AMP / XMP profil gissar jag på.
* 5GHz är definitivt att vänta på 1-2 kärnor
* 5-15% högre heltal i samma frekvens
* Upp till 100% högre prestanda i flyttal och SIMD i samma frekvens


Den där puckeln vid 32 MB undrar man ju lite vad den beror på.
Väldigt spännande, verkar väldigt lovande..

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Enigma:

* 60-70ns latens med Zen2 på ett X570 kort och officiell AGESA med officiell frekvens på RAM samt AMP / XMP profil gissar jag på.
* 5GHz är definitivt att vänta på 1-2 kärnor
* 5-15% högre heltal i samma frekvens
* Upp till 100% högre prestanda i flyttal och SIMD i samma frekvens

Skrivet av Aleshi:

I grova drag det jag väntar mig också. Trot eller ej.

Intressanta estimat!

Läs nu det här med tanken att jag inte lägger någon bedömning på att det skulle vara bra eller dåligt. Så att du inte reagerar och blir defensiv/offensiv. Skulle du kunna klassa dig själv, eller skulle många utifrån kunna klassa dig som AMD fanboy? Omformulerat: Väldigt hoppfull?

Anledningen till att jag frågar är att de siffrorna är i mina ögon väldigt positiva. Och då hör jag mig själv tänka "det är för bra för att vara sant". Är det kanske i övre delen av vad som är sannolikt eller känner du att det till och med kan bli bättre än så. Skulle det också kunna vara troligt att det bara skulle bli hälften så bra?

Är allting helt från logiska resonemang eller finns där ett hopp inblandat i siffrorna också?

Edit: Plural och singular

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem
Skrivet av kelthar:

Intressanta estimat!

Läs nu det här med tanken att jag inte lägger någon bedömning på att det skulle vara bra eller dåligt. Så att du inte reagerar och blir defensiv/offensiv. Skulle du kunna klassa dig själva eller skulle många utifrån kunna klassa dig som AMD fanboys? Omformulerat: Väldigt hoppfulla?

Anledningen till att jag frågar är att de siffrorna är i mina ögon väldigt positiva. Och då hör jag mig själv tänka "det är för bra för att vara sant". Är det kanske i övre delen av vad som är sannolikt eller känner du att det till och med kan bli bättre än så. Skulle det också kunna vara troligt att det bara skulle bli hälften så bra?

Är allting helt från logiska resonemang eller finns där ett hopp inblandat i siffrorna också?

Det är i övre delen av vad som är sannolikt, men det är inte osannolikt. Jag är optimistisk och Enigma är snäppet mer optimistisk men ändå inte orealistisk. När det gäller frekvenser över 4Ghz så är det väldigt svårt att veta hur stor skillnad det kan bli trots annars rätt stora förbättringar. Men av allt att döma så är Glofos 14/12nm lite ofördelaktig och Zen har trots det klarat sig skapligt. Så på en mer gynnsam process kan arkitekturen nog sträcka lite på benen. Det är generellt sett lättare att få upp frekvenserna på små kretsar än på stora också, så chiplets kan hjälpa.
Jag avfärdar inte 5GHz på en eller två kärnor, men tänker inte bli besviken om det "bara" blir 4,8 eller ens 4,6GHz. Allt övrigt ser så bra ut för min del så jag är glad oavsett.

IPC på 15% på heltal är ganska så best case. Men mer än 5% är ändå rimligt. Så 5-15% är inte dumt. Beror såklart på om man med det spannet avser ett snitt eller menar olika scenarion. 100% på flyttal är det inget snack om i teoretiskt optimala förhållanden. Så upp till 100% blir det. Men beroende på situation så är det kanske 0-100%, men många fall kan ändå ligga i den övre halvan av det spannet. Jag som tänkte köra om filmbiblioteket till x265 har nog stor nytta av det.

Latens till minne kan potentiellt bli något sämre på Zen 2. Men minneskontrollen är fortfarande on package. Så som Enigma konstaterar så lär skillnaden vara minimal jämfört med den stora skillnaden man såg mellan separat nordbrygga på moderkortfeån FSB-tiden och IMC. Och cachen har fötärbättrats i övrigt och om man har större L3 kan det väga upp. Får inte glömma fördelen Intel fick med L4 på 5775C.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Aleshi:

Om det inte är miljö som är det kritiska, varför klättrar en överkörd ekorre mycket sämre i träd än en som inte är överkörd? Gener spelar uppenbarligen ingen roll och en gädda klättrar lika bra i träd som en ekorre om den får samma uppväxt, eller? Ser du det absurda i att göra det hela svartvitt som du gör med tillverkningsprocess vs. arkitektur? Att jag poängterar att tillverkningsprocess har betydelse befogar inte på något sätt fåniga utläggningar om Atom vs. Core. Det är att medvetet dra mitt argument till extremer.
Även när jag poängterat det ohederliga i din argumentation när du försöker grumla det hela med falska motsatsförhållanden och halmgubbar så fortsätter du. Det är rent av förolämpande att du tror du kan köra samma låga taktik även när du vet att den genomskådats.
Ingen nekar till att designen är viktig, men att lägga all fokus på design och prata som om tillverkningsprocess inte spelar någon roll alls är rent vilseledande. Du säger ju inte uttryckligen att tillverkningsprocess inte spelar roll, men om du anser att bara för att någon ens nämner tillverkningsprocessens roll så ska det förminskas med dumheter som att man förnekar designens roll så blir den bilden du onekligen målar upp att designen är allt. Eftersom ingen cred till process accepteras. Att måla upp mina invändningar som att jag helt förnekar designens roll är inget annat än en halmgubbe. Det är talande när en ganska skarp människa som du tar till sådana fulmetoder i diskussionen.

Det enda jag säger är att tillverkningsprocess fortfarande spelar roll. Inte lika stor roll som förr, det har väl inte undgått någon, men det spelar roll. Ingenstans i det uttalandet förminskas betydelsen av arkitekturens design, det kan du inte påstå. TSMC's 7nm ska enligt både AMD och TSMC ge lite bättre frekvenspotential.

Läs vad jag skrev en gång till:
Alltså, jag medgav designens roll, men ville säga att trots designens roll så har även tillverkningsprocessen en roll. Jag kallade till och med designens viktighet "självklarheter". Att försöka måla upp mig i dålig dager som du behöver förklara de mest grundläggande saker för - trots att jag uttryckligen förstår dem - är fulspel.

Sedan då din jämförelse med Radeon VII. Du jämför en krets med fler transistorer med en som är vattenkyld med högre TDP. Sedan jämför du turbo-frekvenser som kanske aldrig ens hålls. Och hela scenariot är TDP-begränsat vilket är av relevans, inte minst för turbofrekvensen. Så även där så gör du en intellektuellt ohederlig jämförelse. Gör du en rakare jämförelse, med en Vega med snarlik TDP blir det 12%, jämför du där basfrekvenser blir det 13%, och vid klockpotential när de pressas så landar vi på 12%. Och då kvarstår faktumet att Vega 2 har fler transistorer. Och inte minst, det är en skillnad till att börja med. Vilket är allt jag sagt. Är den 12% på Zen 2 så är det fantastiskt bra i mina ögon då arkitekturen arbetar på så höga frekvenser redan på 14/12nm. Det innebär 4,15GHz i bas och 4,8GHz i boost för åtta kärnor.

Men om vi tittar på en krets som inte omdesignats? En som inte begränsas av TDP på samma sätt, där frekvenstaket är märkbart även vid lägre TDP? Alltså Polaris?
Från 14nm LPE -> 14nm LPP ->12nm LP så ser vi 12% respektive 17% skillnad i basfrekvenser. Och 6% respektive 15% för boost-frekvenser. För steget 14nm LPP hela vägen till 12nm LP så är det alltså 31% i bas och 22% i boost. Det är till priset av högre TDP, eftersom de går mer från low power process mot high performance process. Men frekvenserna var över huvud taget inte möjliga på de tidigare processerna. På en strömsnålare process, låt säga TSMC's 7nm skulle TDPn inte se samma utveckling vid dessa ökade frekvenser.
Alltså, process spelar roll, och ännu är inte rollen obetydlig. TSMC's process ska enligt AMD ge 25% högre prestanda vid samma effekt, eller dra 50% av effekten vid samma prestanda. Att det inte automatiskt betyder 25% högre maxfrekvens är självklart. Men det är en high performance process som är tunad lite mer mot frekvens. Även om Glofo's 12nm är mer tunad mot prestanda än energisnålhet än deras ursprungliga 14nm LPP så är det fortfarande en 12nm LP. Så man kan förvänta sig lite mer än bara strömsnålare och tätare kretsar med TSMC's 7nm HPC. TSMC lovar själv betydande frekvensförbättringar med 7nm över deras 16nm. Du kan väl förklara för dem att arkitektur spelar roll om du vill.

Och igen, att du försökte med semantiken att det inte finns någon High Frequency process, för att ge sken av att dina meningsmotståndare skulle tro detta. Men det finns processer som klassas High Performance. Än hur mycket du förnekar att det finns någon "High Frequency Process" så kommer vi ha High Performance processer.

Så, ditt uttalande om att om Zen 2 klockas riktigt högt så är det på grund av design och inte på grund av TSMC, du känner inte att det var lite väl svartvitt?
Min poäng är att AMD inte kommunicerat att de gjort några arkitekturförändringar av frekvensskäl, däremot har både AMD och TSMC sagt att nya processen ska ge mer prestanda. Så processen spelar roll. Och även om arkitektur självklart spelar roll så finns inga belägg för att eventuella frekvensskillnader mellan Zen och Zen 2 beror på arkitekturförändringar. De kan vara helt och hållet en produkt av processbytet.

Håller med @Yoshman här. Hur hög klockfrekvens en processor kan klockas beror på kretsdesignen och tillverkningsprocess. Dessa två faktorer är beroende av varandra. Om du skulle producera säg, 9900K i den process som användes för Pentium 200MHz så skulle du aldrig nå 5GHz. Varför? Därför att en större process medför högre spänning och högre spänning medför högre effekt. P=U^2/R. Värmen som är P måste transporteras bort och förr i tiden så satte transport av värmen som begränsade. I takt med att vi har gått mot mindre tillverkningsprocess så har designen större betydelse jämfört med tidigare.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon2110:

Håller med @Yoshman här. Hur hög klockfrekvens en processor kan klockas beror på kretsdesignen och tillverkningsprocess. Dessa två faktorer är beroende av varandra. Om du skulle producera säg, 9900K i den process som användes för Pentium 200MHz så skulle du aldrig nå 5GHz. Varför? Därför att en större process medför högre spänning och högre spänning medför högre effekt. P=U^2/R. Värmen som är P måste transporteras bort och förr i tiden så satte transport av värmen som begränsade. I takt med att vi har gått mot mindre tillverkningsprocess så har designen större betydelse jämfört med tidigare.

Skickades från m.sweclockers.com

Större process medför även större yta att transportera bort värme ifrån...så det kan gå bra men blir rätt stora kylanordningar och soklar 😁

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Aleshi:

Om det inte är miljö som är det kritiska, varför klättrar en överkörd ekorre mycket sämre i träd än en som inte är överkörd? Gener spelar uppenbarligen ingen roll och en gädda klättrar lika bra i träd som en ekorre om den får samma uppväxt, eller? Ser du det absurda i att göra det hela svartvitt som du gör med tillverkningsprocess vs. arkitektur? Att jag poängterar att tillverkningsprocess har betydelse befogar inte på något sätt fåniga utläggningar om Atom vs. Core. Det är att medvetet dra mitt argument till extremer.
Även när jag poängterat det ohederliga i din argumentation när du försöker grumla det hela med falska motsatsförhållanden och halmgubbar så fortsätter du. Det är rent av förolämpande att du tror du kan köra samma låga taktik även när du vet att den genomskådats.
Ingen nekar till att designen är viktig, men att lägga all fokus på design och prata som om tillverkningsprocess inte spelar någon roll alls är rent vilseledande. Du säger ju inte uttryckligen att tillverkningsprocess inte spelar roll, men om du anser att bara för att någon ens nämner tillverkningsprocessens roll så ska det förminskas med dumheter som att man förnekar designens roll så blir den bilden du onekligen målar upp att designen är allt. Eftersom ingen cred till process accepteras. Att måla upp mina invändningar som att jag helt förnekar designens roll är inget annat än en halmgubbe. Det är talande när en ganska skarp människa som du tar till sådana fulmetoder i diskussionen.

Det enda jag säger är att tillverkningsprocess fortfarande spelar roll. Inte lika stor roll som förr, det har väl inte undgått någon, men det spelar roll. Ingenstans i det uttalandet förminskas betydelsen av arkitekturens design, det kan du inte påstå. TSMC's 7nm ska enligt både AMD och TSMC ge lite bättre frekvenspotential.

Läs vad jag skrev en gång till:
Alltså, jag medgav designens roll, men ville säga att trots designens roll så har även tillverkningsprocessen en roll. Jag kallade till och med designens viktighet "självklarheter". Att försöka måla upp mig i dålig dager som du behöver förklara de mest grundläggande saker för - trots att jag uttryckligen förstår dem - är fulspel.

Sedan då din jämförelse med Radeon VII. Du jämför en krets med fler transistorer med en som är vattenkyld med högre TDP. Sedan jämför du turbo-frekvenser som kanske aldrig ens hålls. Och hela scenariot är TDP-begränsat vilket är av relevans, inte minst för turbofrekvensen. Så även där så gör du en intellektuellt ohederlig jämförelse. Gör du en rakare jämförelse, med en Vega med snarlik TDP blir det 12%, jämför du där basfrekvenser blir det 13%, och vid klockpotential när de pressas så landar vi på 12%. Och då kvarstår faktumet att Vega 2 har fler transistorer. Och inte minst, det är en skillnad till att börja med. Vilket är allt jag sagt. Är den 12% på Zen 2 så är det fantastiskt bra i mina ögon då arkitekturen arbetar på så höga frekvenser redan på 14/12nm. Det innebär 4,15GHz i bas och 4,8GHz i boost för åtta kärnor.

Men om vi tittar på en krets som inte omdesignats? En som inte begränsas av TDP på samma sätt, där frekvenstaket är märkbart även vid lägre TDP? Alltså Polaris?
Från 14nm LPE -> 14nm LPP ->12nm LP så ser vi 12% respektive 17% skillnad i basfrekvenser. Och 6% respektive 15% för boost-frekvenser. För steget 14nm LPP hela vägen till 12nm LP så är det alltså 31% i bas och 22% i boost. Det är till priset av högre TDP, eftersom de går mer från low power process mot high performance process. Men frekvenserna var över huvud taget inte möjliga på de tidigare processerna. På en strömsnålare process, låt säga TSMC's 7nm skulle TDPn inte se samma utveckling vid dessa ökade frekvenser.
Alltså, process spelar roll, och ännu är inte rollen obetydlig. TSMC's process ska enligt AMD ge 25% högre prestanda vid samma effekt, eller dra 50% av effekten vid samma prestanda. Att det inte automatiskt betyder 25% högre maxfrekvens är självklart. Men det är en high performance process som är tunad lite mer mot frekvens. Även om Glofo's 12nm är mer tunad mot prestanda än energisnålhet än deras ursprungliga 14nm LPP så är det fortfarande en 12nm LP. Så man kan förvänta sig lite mer än bara strömsnålare och tätare kretsar med TSMC's 7nm HPC. TSMC lovar själv betydande frekvensförbättringar med 7nm över deras 16nm. Du kan väl förklara för dem att arkitektur spelar roll om du vill.

Och igen, att du försökte med semantiken att det inte finns någon High Frequency process, för att ge sken av att dina meningsmotståndare skulle tro detta. Men det finns processer som klassas High Performance. Än hur mycket du förnekar att det finns någon "High Frequency Process" så kommer vi ha High Performance processer.

Så, ditt uttalande om att om Zen 2 klockas riktigt högt så är det på grund av design och inte på grund av TSMC, du känner inte att det var lite väl svartvitt?
Min poäng är att AMD inte kommunicerat att de gjort några arkitekturförändringar av frekvensskäl, däremot har både AMD och TSMC sagt att nya processen ska ge mer prestanda. Så processen spelar roll. Och även om arkitektur självklart spelar roll så finns inga belägg för att eventuella frekvensskillnader mellan Zen och Zen 2 beror på arkitekturförändringar. De kan vara helt och hållet en produkt av processbytet.

Om nu processen är så pass kritiskt, hur kommer det då sig att ARM Cortex A75 och A76, ett fall där samma design finns för TSMC 16 nm och 7 nm samt Samsung 14 (som är identisk med GF 14 nm), 10 samt 8 nm klockar väldigt snarlikt?
Det är större skillnad mellan de olika CPUer är hur de klockar på olika processer.

Om GF/Samsung 14 nm är så kass, hur imponerande är det inte då att IBM lyckats klocka POWER9 till 3,8 GHz trots att man kapade längden på pipeline till bara 12 steg (fem steg kortare än POWER8 som klockade ungefär lika högt, fem-sju steg kortare jämfört med Zen/Skylake). POWER9 tillverkas på GF 14 nm och är en brutalt "bred" design. Bred design med i sammanhanget kort pipeline är inte drömreceptet för hög frekvens precis...

Och anta att allt jag skrev är totalt gallimatias, hur är Vega 64 vs Vega VII, kretsar som klockar < 2 GHz, på något sätt relevant för hur TSMC 7 nm uppför sig vid 5 GHz?

Sedan hävdar du att jag skrivit saker som inte är sant. Påpekade att TSMC själva aldrig hävdat att de har en "high frequency process", utan vad de i praktiken säger är att deras process har bibliotek både med "low-leakage" transistorer och "high-leakage" transistorer (som används för "high performance computing" fall). Kretsar med TDP långt ifrån de ca 10 W som är gränsen för vad som är rimligt i bärbara enheter lär använda den senare varianten, dessa kan matas med högre spänning vilket betyder att man kan pressa upp frekvensen.

D.v.s man kan välja att designa sin krets med transistorer som till viss del offrar energieffektivitet för högre frekvens. Jag tror absolut att Zen2 kommer klocka högt, men det är för man designat den för detta genom att göra avvägningar som skulle gjorts oavsett process.

Här finns ett fint exempel i Intels 14 nm och 14 nm+. Varför klockar CPU:er designade med 14 nm+ högre? För processen är bättre? Nog är 14 nm+ bättre i bemärkelsen, mer intrimmad med högre utbyte. Men primära orsaken varför 7700K klockar högre jämfört med 6700K är att den förra är delvis byggd med lägre densitet (byggd med transistorer som tål högre spänning men läcker lite mer ström). D.v.s. en effekt av att man ändrade designen på kretsen, inte primärt för man lade till ett "+" i processnamnet.

Hur det som skrivs ovan på något sätt kan vara kontroversiellt begriper jag inte, än mindre vad ekorrar har med saken att göra.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Inofficiell ambassadör
Skrivet av Enigma:

#17758019

* 60-70ns latens med Zen2 på ett X570 kort och officiell AGESA med officiell frekvens på RAM samt AMP / XMP profil gissar jag på.
* 5GHz är definitivt att vänta på 1-2 kärnor
* 5-15% högre heltal i samma frekvens
* Upp till 100% högre prestanda i flyttal och SIMD i samma frekvens

Ungefär som att Ryzen 2000-serien skulle skulle rulla i 4,6 Ghz?

Skrivet av Xyborg:

Som du skriver om här

Jag hoppas du har rätt denna gång. Men jag drar till med en kill-gissning på ca 4,6 - 4,7 Ghz som max ur kartong på dessa

Visa signatur

Mobo Aorus B550 Pro V2 CPU Ryzen 5600X RAM Corsair Vengance 16GB @ 36000 MHZ
GPU MSI GTX 1080 ti Gaming X Skärm Acer X34A

Permalänk
Datavetare

De senaste läckta resultaten från SiSoft Sandra adderade tyvärr inte speciellt mycket vettig information. Ändå lite spännande att de verkar visa på en IPC ökning för heltal, något som tidigare läckor inte alls uppvisat (fast en sak vi egentligen inte vet till 100 % är verklig frekvens på Zen2 kretsarna, saker som turbo-boost, XFR och liknande gör att frekvensen är allt mindre konstant).

Givet AMDs patchar för kompilatorer verkar det ändå som "back-end" är i princip oförändrat, bortsett från att AVX kommer få en rejäl boost.

För att kunna göra en liten gissning måste man ställa saker i relation till något annat

RAM

Finns indikationer på att flytten av minneskontroller kommer öka latens med ~10 ns. Känns det det rimligt?
Sökte lite snabbt och hittade information som pekar på att latensen minskade 15-20 ns från Core2 (front-side bus) till Nehalem (integrerad minneskontroller). Går att använda högre frekvenser när saker ligger närmare, så 10 ns är inte alls orimligt.

En ökning på 10 ns ska sättas i relation till att låglatens DDR4-3200 CL12 ger en minskning på 5 nm jämfört med de snabbaste DDR4-3200 som faktiskt följer standarden, CL20. Har dålig koll på hur stor skillnad CL20 -> CL12 gör, framförallt då majoriteten av de saker jag själv gör på datorn ser rätt minimal effekt från RAM-hastighet (så är för egen del inte speciellt orolig för den delen i Zen2).

IPC från RAM-latens

IPC är extremt lurigt att jämföra då det kan variera något enormt. T.ex. har i7-5775C nämnts flera gånger. Ställer man en stock i7-5775C med stock-RAM (DDR3-1666) mot en stock i7-6700K med stock-RAM (DDR4-2400) kommer den förra ha bättre IPC i de flesta moderna spel.

Orsak: den eDRAM som används har en bandbredd motsvarade ~DDR4-3200/3466 och en latens motsvarande dessa minnen med CL8-10 kanske. Rätt långt från DDR4-2400 CL15 som t.ex. SweClockers använder.

Idag går det ju att köpa DDR4 RAM som överträffar bandbredden och kommer hyfsat nära i latens, i det läget raderas IPC övertaget i spel helt ut och går åt andra hållet. TechReport har jämfört 5775C mot Zen/Skylake utrustade med DDR4-3200, i det läget ger inte eDRAM någon relevant fördel längre.

eDRAM används fortfarande, men är egentligen bara relevant för bärbara enheter. Det då eDRAM är betydligt energieffektivare än högt klockat DDR4, så bärbara kan utrustas med energisnåla DDR4-2400 CL16 minnen men ändå uppföra sig som om det satt DDR4-3200 CL12 RAM i dem.

För stationära är det nog svårt att motivera extrakostnaden, vinsterna med latens minskar ju större andel andra saker som minneskontroller står för i den totala latensen, en ren matematisk effekt. Om A och B är lika stora och B minskas till hälften så blir summan 25 % lägre. Om B bara är hälften av A så ger en halvering av B bara 13 % total effekt! Då RAM blivit snabbare ger samma procentuella vinst från eDRAM mindre effekt!

IPC från front-end/back-end

Är det rimligt att se upp till 15 % bättre IPC för heltal hos Zen2 givet att "back-end" verkar vara i stort sätt orörd sett till bredd och timing?

"Upp till 15 %" är inte alls omöjligt, men i genomsnitt lär det inte vara i närheten av detta.

Här kan man kika lite på Broadwell och Skylake. Dessa två har nästan exakt samma back-end (back-end ändras rätt ordentligt i Haswell), men finns flera förändringar i front-end och flera rör samma områden som Zen2 också verkar få en uppdatering av.

T.ex. ökades kapaciteten från micro-op cache med 50 %, i Zen2 ska i alla fall storleken på microp-cache ökas. Man lade också till större buffertar för avkodning av x86 instruktioner, inte alls omöjligt att Zen2 har något liknande. Något har man gjort med L1I$ i alla fall enligt AMD.

Ställer man i7-5775C mot en i5-8259U (samma storlek på alla cache-nivåer, båda har 128 MB eDRAM, samma all-core turbo, 100 Mhz skillnad i max-turbo, tyvärr 65 W mot 28 W så inte helt perfekt jämförelse) så visar GB4 på IPC ökning från 0 till 10 % för heltal, genomsnitt på 4,5 %.

Flyttal visar på ökning mellan 0 till 15 %, med ett genomsnitt på 5,0 %.

Vad som är känt om Zen2 känns det rimligt att förvänta sig ungefär liknande IPC ökning som mellan Broadwell till Skylake, men kommer självklart skilja sig i de specifika testerna då det inte är exakt samma typ av förändringar i front-end som gjorts!

Själv konstaterar jag att ett byte från Windows till Linux ger väsentligt mer boost i prestanda (en ökning som ökar ju fler CPU-kärnor CPUn har). För just i7-5775C och i5-8259U ser man runt 15 % högre GB4 prestanda i snitt, värt att tänka på om man gör saker där CPU är primär flaskhals!

Teoretiskt max

Tittar man på hur maxkapaciteten ändras mellan Zen till Zen2 får man

  • heltal är det samma kapacitet

  • flyttal är det samma kapacitet (kapacitetsökning gäller bara AVX)

  • SIMD med SSE är det samma kapacitet

  • SIMD med AVX är det dubbel kapacitet

För skalära heltal/flyttal ligger man inte i närheten av teoretisk IPC i "riktiga" program, så ovan betyder inte att faktisk IPC ökning är noll!
Gissar också att AVX kommer slå i andra flaskhalsar, tog Intel ett par försökt (till Skylake) innan AVX verkligen gav >90% av den teoretiska ökning över SSE i några relevanta applikationer, man har samma problem nu med AVX-512. Men 80-90 % boost är fullt rimligt att förvänta sig!

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon2110:

Håller med @Yoshman här. Hur hög klockfrekvens en processor kan klockas beror på kretsdesignen och tillverkningsprocess. Dessa två faktorer är beroende av varandra. Om du skulle producera säg, 9900K i den process som användes för Pentium 200MHz så skulle du aldrig nå 5GHz. Varför? Därför att en större process medför högre spänning och högre spänning medför högre effekt. P=U^2/R. Värmen som är P måste transporteras bort och förr i tiden så satte transport av värmen som begränsade. I takt med att vi har gått mot mindre tillverkningsprocess så har designen större betydelse jämfört med tidigare.

Skickades från m.sweclockers.com

Nej i så fall håller du med mig. Jag är den som säger att båda spelar roll. Jag är den som försökte säga att även process är en faktor och inte bara design. Precis som du säger. Vilket han försöker argumentera emot genom att häva ur sig självklarheter som exempel på att design spelar roll. Som om jag skulle sagt emot det. Det går inte emot vad jag säger alls, syftet är att måla upp min åsikt som att jag inte tror design spelar roll. Vilket jag menar på är fult. Halmgubberetorik är inte okej.

Ska bemöta honom ikväll när jag inte är på jobbet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

Om nu processen är så pass kritiskt, hur kommer det då sig att ARM Cortex A75 och A76, ett fall där samma design finns för TSMC 16 nm och 7 nm samt Samsung 14 (som är identisk med GF 14 nm), 10 samt 8 nm klockar väldigt snarlikt?
Det är större skillnad mellan de olika CPUer är hur de klockar på olika processer.

1. Det går inte emot något jag säger. Processskillnader är inte alltid avgörande.
2. Du får backa upp det där med exempel.
3. På ARM-kretsar så är effekten avgörande, eventuella frekvenstak avgör inte frekvensen på slutgiltiga produkten. Den bestäms också av hur mycket prestanda man kan få ut inom rimlig effektbudget. Två processer kan ha samma golden spot men olika frekvenstak, och på de kretsarna du nämner så är effektbudget avgörande.

Och återigen. Det där motbevisar inte emot min poäng att process är en faktor. Men om du tycker ditt eget argument håller. Är inte slutsatsen då att processen inte är en faktor för frekvens efter åtminstone 16nm? Svara rakt på den frågan. Om ARM-processorer på liknande frekvens finns i ett spann från 7-16nm, bevisar det att process är meningslös under 16nm ur frekvenssynpunkt? Ja eller nej? Om du medger som jag menar att process spelar roll i vissa fall, medger du inte då att man inte kan dra slutsatser från ditt ARM-exempel, av bland annat anledningen jag nämnde innan?
Alltså, tycker du att ditt ARM-argument är vattentätt så måste du mena att process inte spelar roll alls ur frekvenssynpunkt under 16nm. Om du anser att det spelar roll, så går det emot ditt ARM-argument.
Jag menar att ditt exempel inte är rättvisande, och att processen fortfarande spelar roll även under 16nm.

Skrivet av Yoshman:

Om GF/Samsung 14 nm är så kass, hur imponerande är det inte då att IBM lyckats klocka POWER9 till 3,8 GHz trots att man kapade längden på pipeline till bara 12 steg (fem steg kortare än POWER8 som klockade ungefär lika högt, fem-sju steg kortare jämfört med Zen/Skylake). POWER9 tillverkas på GF 14 nm och är en brutalt "bred" design. Bred design med i sammanhanget kort pipeline är inte drömreceptet för hög frekvens precis...

Fördelen med långa pipelines har minskat sedan man kom upp i 3-4GHz. Därför Netbursts nackdelar började bli påtagliga. Problemen gjorde att arkitekturer med betydligt kortare pipelines klockade nästan lika högt. IBM är inte dåliga på högfrekvensarkitekturer heller. Så 3,8GHz på samma process som Ryzen är verkligen inget konstigt i mina ögon.

Skrivet av Yoshman:

Och anta att allt jag skrev är totalt gallimatias, hur är Vega 64 vs Vega VII, kretsar som klockar < 2 GHz, på något sätt relevant för hur TSMC 7 nm uppför sig vid 5 GHz?

Det var DU som använde Vega som exempel. Jag poängterade brister i argumentationen och visade att skillnaden var större än du ville påskina och nu försöker du låtsas som att det är något du anser irrelevant som om det var jag som tog upp det. Varför argumenterar du så ohederligt?
Och om Vega är irrelevant för att grafikkort arbetar på lägre frekvenser än Zen/Zen 2, varför är ditt ARM-argument ovan relevant? Du är så inkonsekvent. Saker är bara relevanta när det passar dig. Ohederligt är vad det är.

Skrivet av Yoshman:

Sedan hävdar du att jag skrivit saker som inte är sant. Påpekade att TSMC själva aldrig hävdat att de har en "high frequency process", utan vad de i praktiken säger är att deras process har bibliotek både med "low-leakage" transistorer och "high-leakage" transistorer (som används för "high performance computing" fall). Kretsar med TDP långt ifrån de ca 10 W som är gränsen för vad som är rimligt i bärbara enheter lär använda den senare varianten, dessa kan matas med högre spänning vilket betyder att man kan pressa upp frekvensen.

Vad har jag hävdat att du sagt som du inte sagt? Jag poängterar att det är ohederlig semantik att nämna att det inte finns någon "High Frequency" process, för vad som faktiskt finns är "High Performance" process. Att TSMC inte kallar sin 7nm HPC för "7nm HF" ändrar inte på det faktum att den är tunad för prestanda (frekvens). Att försöka vilseleda med att debunka en "High Frequency" process för att avleda från faktumet att 7nm HPC finns är lågt.

Skrivet av Yoshman:

D.v.s man kan välja att designa sin krets med transistorer som till viss del offrar energieffektivitet för högre frekvens. Jag tror absolut att Zen2 kommer klocka högt, men det är för man designat den för detta genom att göra avvägningar som skulle gjorts oavsett process.

Här finns ett fint exempel i Intels 14 nm och 14 nm+. Varför klockar CPU:er designade med 14 nm+ högre? För processen är bättre? Nog är 14 nm+ bättre i bemärkelsen, mer intrimmad med högre utbyte. Men primära orsaken varför 7700K klockar högre jämfört med 6700K är att den förra är delvis byggd med lägre densitet (byggd med transistorer som tål högre spänning men läcker lite mer ström). D.v.s. en effekt av att man ändrade designen på kretsen, inte primärt för man lade till ett "+" i processnamnet.

Hur det som skrivs ovan på något sätt kan vara kontroversiellt begriper jag inte, än mindre vad ekorrar har med saken att göra.

Försöker du lägga in val av process och bibliotek i vad du menar med "designa"? Klart man kan avfärda allt som 100% design isåfall. Jag skulle ju säga att biblioteken tillhör tillverkningsprocessen. Men bra ändå att du medger att hur det ser ut på transistornivå spelar roll. Med finare tillverkningsprocess så har du ju ändå större flexibilitet där. Du kan göra mindre transistorer som kan switcha snabbare och kräver mindre spänning, med nackdelen med ökat läckage, men du kan också dimensionera upp vissa delar för att minska läckage igen.

Och du säger inget kontroversiellt, det som jag argumenterar emot är att du sätter upp falska motsattsförhållanden och halmgubbar. Du försöker låtsas som att bara för att man medger att process spelar roll så avfärdar man arkitektur helt och hållet. Det är inte så svartvitt. Och jag hävdar att process är en faktor, men att det inte minskar arkitekturens betydelse.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Aleshi:

Fördelen med långa pipelines har minskat sedan man kom upp i 3-4GHz. Därför Netbursts nackdelar började bli påtagliga. Problemen gjorde att arkitekturer med betydligt kortare pipelines klockade nästan lika högt. IBM är inte dåliga på högfrekvensarkitekturer heller. Så 3,8GHz på samma process som Ryzen är verkligen inget konstigt i mina ögon.
Det var DU som använde Vega som exempel. Jag poängterade brister i argumentationen och visade att skillnaden var större än du ville påskina och nu försöker du låtsas som att det är något du anser irrelevant som om det var jag som tog upp det. Varför argumenterar du så ohederligt?

POWER6 kunde klockas till 5,0 GHz på 65 nm, det bl.a. tack vare en väldigt lång pipeline.

Var har ni fått att längd på pipeline inte längre skulle spela någon roll? En av huvudbegränsningarna över hur högt något kan klockas är hur högt man kan klocka den del av pipeline som behöver mest tid på sig, typiskt den som är mest komplex. Uppenbara sättet att komma förbi sådana begränsningar är att bryta upp det/de långsammaste stegen.

Är det någon som tror att en Piledriver tillverkad på 14 nm inte skulle nå 5 GHz???

Ett väldigt tydligt exempel på pipelines inverkan är att CPU-designer som inte siktar högre än 2-3 GHz (exempel är Jaguar, Atom serien och del flesta ARM:ar) har normalt tre cyklers s.k. "load-to-use" latens mot L1$ medan de som når betydligt högre måste öka detta till 4 st (t.ex. Zen, Core-serien och aktuella POWER). Latens mot L1$ är absolut kritisk för att kunna mata en modern CPU, så man ökar inte latensen med 33 % om man inte absolut måste!

Skrivet av Aleshi:

Och om Vega är irrelevant för att grafikkort arbetar på lägre frekvenser än Zen/Zen 2, varför är ditt ARM-argument ovan relevant? Du är så inkonsekvent. Saker är bara relevanta när det passar dig. Ohederligt är vad det är.

Herrejösses. Är inte jag som initialt pekade på jämförelsen med Vega, finns däremot en rad andra som pekat på Vega VII som ett "bevis" på hur mycket bättre saker klockar på TSMC 7 nm. Ännu ett frågetecken här är ju att vi inte ens vet vilka förändringar som finns i kretsdesignen mellan 14 nm Vega och 7 nm Vega! Ville alltså belysa det absurda i att använda Vega som ett "bevis"!

Om Vega jämförelsen på något sätt är relevant lär ju en jämförelse med ARM klockade 2,5 - 3 GHz också vara relevant. Framförallt då det numera även finns server-versioner av i stort sätt samma mikroarkitektur som Cortex A76 (kallas Ares, är den man kan förvänta sig nå ~3,3 GHz, mobiler lär nog inte nå över de 2,8 GHz man redan nått).

Fördelen med att jämföra ARM:ar är ju att man då jämför samma kretsdesign!

Primära skillnaden mellan Ares och Cortex A76 lär bli att den förra kommer använda mer av "hög läckage transistorer" för att nå lite högre frekvenser. 3,3 GHz för en monolitisk CPU med 64 kärnor är även med x86 mått rejält högt klockat! Skulle kalla det för en skillnad i design, inte en skillnad i process.

Finns en klockren jämförelse mellan TSMC 16 nm och Samsung 14 nm, Apples A9 tillverkades på båda dessa. Var initialt lite snack om att TSMC 16 nm skulle vara bättre, men där drog man lite för mycket slutsatser från ett urval på en telefon per läger (borde inte krävs så mycket förståelse för statistik för att se problemet där kan man tycka).

Efter att flera gjort liknade tester och man i princip konstaterade att variansen i batterikapacitet mellan enheter var större än variansen från om det var en TSMC eller Samsung krets konstaterades att ur alla praktiska hänseenden kvittade de helt vem som tillverkat kretsen. Här finns ändå en fysisk relevant skillnad: kretsarna tillverkade på Samsung 14 nm är något mindre -> de utvecklar mer effekt per areaenhet samtidigt som en mindre area ger lägre kyleffekt allt annat lika. Men på det stora hela fanns andra faktorer som spelar mer roll.

Valet om man ska optimera för riktigt hög frekvens eller ej ligger i hur man väljer att designa sina pipeline-steg, vilken typ av transistor man väljer var och hur man lägger ut saker på kretsen för att optimera för densitet eller optimera för att undvika hot-spots.

Intels 8-kärninga CPUer klockar (och kan överklockas) till högre frekvenser än deras 2-kärninga modeller tillverkare på i stort sätt samma process (i3-7350K tillverkas på 14 nm+). Huvudorsaken är små tweaks till kretsdesignen, det jag läst flera nämna är att man fokuserat på att minska densiteten / byta ut vissa transistorer mot större varianter (mer läckström men tål högre aktiveringspotential och ström). Man kan diskutera exakt vad som är kretsdesign och vad som är tillverkning i Intels fall då de är så sammanflätade, men är trots att förändringar i kretsens fysiska "layout" som gett högre frekvensstak.

Edit: Kanske lite information från universitetsutbildningar kan övertyga tvivlarna om att antalet steg i pipeline fortfarande är den viktigaste egenskapen för maximal frekvens.

"For a pipelined processor, the clock cycle is the time of the pipeline element with the largest latency"
Länk

"in the multi-cycle design, the cycle time is determined by the slowest functional unit [memory, registers, alu]"
Länk (alla high-end CPUer är "multi-cycle designs").

Den första länken nämner också att det finns ett motsatsförhållande mellan IPC och en lång pipeline. Så det är en balansgång för att hitta det maximala värdet på IPC * frekvens då det är kretsens prestanda.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yoshman:

IPC från front-end/back-end

Är det rimligt att se upp till 15 % bättre IPC för heltal hos Zen2 givet att "back-end" verkar vara i stort sätt orörd sett till bredd och timing?

"Upp till 15 %" är inte alls omöjligt, men i genomsnitt lär det inte vara i närheten av detta.
Teoretiskt max

Tittar man på hur maxkapaciteten ändras mellan Zen till Zen2 får man

  • heltal är det samma kapacitet

  • flyttal är det samma kapacitet (kapacitetsökning gäller bara AVX)

  • SIMD med SSE är det samma kapacitet

  • SIMD med AVX är det dubbel kapacitet

Om du skulle gissa på förändringen i IPC och maxfrekvens mellan Zen och Zen2, vad skulle du gissa på då?
+/- ???% IPC
+/- ???Mhz

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem

Asus b350 prime plus
https://www.asus.com/se/Motherboards/PRIME-B350-PLUS/HelpDesk...

PRIME B350-PLUS BIOS 4602
Update AGESA 0072 for the upcoming processors.
ASUS strongly recommends that you update AMD chipset driver 18.50.16 or later before updating BIOS.

Blir nog uppgradering när de nya proccesorerna kommer ut. 6/12 kör jag nog fortfarande på men bättre singeltrådsprestanda vore fint! Hoppas verkligen det är för 3000-serien bara!

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

sweclockers prestandaindex

Efter 10 kommer 11.
Efter 99 kommer 100.

Permalänk
Medlem

Jösses alltså, den här tråden är verkligen rena grekiskan för de flesta!

Jag hoppas i alla fall på att toppmodellerna når över 5.3 Ghz vid enkeltrådat och kanske all core boost kring 4.8-4.9 Ghz med samma minst samma IPC som 9900K.

Eller är det för optimistiskt?

Visa signatur

Nuvarande dator: CPU: Core i5 2500K @ 3.7GHz, CPU kylare: Zalman CNPS12X, GPU: Zotac GTX560Ti 2048MB, Moderkort: ASRock Z68 Extreme 3 Gen3, Minne: Corsair Vengeance LP 1600MHz (4X4GB)16GB Kit, Lagring: Samsung 840 EVO 250GB SSD, Western Digital Caviar Black 64MB Cache 1TB, Seagate Barracuda 256MB cache 2TB, Seagate Barrracuda 256MB cache 4TB Optisk läsare: DVD Brännare Sony Optiarc AD-7280S, Ljudkort: Asus Xonar DG, Chassi: HafX 942 Nvidia Edition, Nätaggregat: Corsair TX650 v1 650 Watt, OS Windows 10 Pro Svensk Version

Permalänk
Medlem
Skrivet av Joakim Ågren:

Jösses alltså, den här tråden är verkligen rena grekiskan för de flesta!

Jag hoppas i alla fall på att toppmodellerna når över 5.3 Ghz vid enkeltrådat och kanske all core boost kring 4.8-4.9 Ghz med samma minst samma IPC som 9900K.

Eller är det för optimistiskt?

Jag skulle säga att det är alldeles för optimistiskt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

sweclockers prestandaindex

Efter 10 kommer 11.
Efter 99 kommer 100.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ClintBeastwood:

Jag skulle säga att det är alldeles för optimistiskt.

Skickades från m.sweclockers.com

Varför tycker du det?

Visa signatur

Nuvarande dator: CPU: Core i5 2500K @ 3.7GHz, CPU kylare: Zalman CNPS12X, GPU: Zotac GTX560Ti 2048MB, Moderkort: ASRock Z68 Extreme 3 Gen3, Minne: Corsair Vengeance LP 1600MHz (4X4GB)16GB Kit, Lagring: Samsung 840 EVO 250GB SSD, Western Digital Caviar Black 64MB Cache 1TB, Seagate Barracuda 256MB cache 2TB, Seagate Barrracuda 256MB cache 4TB Optisk läsare: DVD Brännare Sony Optiarc AD-7280S, Ljudkort: Asus Xonar DG, Chassi: HafX 942 Nvidia Edition, Nätaggregat: Corsair TX650 v1 650 Watt, OS Windows 10 Pro Svensk Version

Permalänk
Medlem
Skrivet av Joakim Ågren:

Varför tycker du det?

Varför tycker du att det är realistiskt? Varför kommer frekvensen öka med 25%?

Tror inte att frekvensen kan öka så pass mycket enbart med ett nodskifte. Vi har sett hur nodskiftet kan påverka Vega och där var det en förändring runt 12% i frekvens. Och det är vid lägre frekvenser.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem
Skrivet av kelthar:

Varför tycker du att det är realistiskt? Varför kommer frekvensen öka med 25%?

Tror inte att frekvensen kan öka så pass mycket enbart med ett nodskifte. Vi har sett hur nodskiftet kan påverka Vega och där var det en förändring runt 12% i frekvens. Och det är vid lägre frekvenser.

Läckan från AdoredTV's källor talade om en toppmodell Ryzen9 3850X en jubileums CPU med 4.3Ghz baselock och 5.1GHz boost clock. Om man kör manuell överklock istället för boost och kör på en bra AIO så kanske 5.2-5.3GHz kan vara möjligt på en kärna?

Ska bli spännande detta!

Visa signatur

Nuvarande dator: CPU: Core i5 2500K @ 3.7GHz, CPU kylare: Zalman CNPS12X, GPU: Zotac GTX560Ti 2048MB, Moderkort: ASRock Z68 Extreme 3 Gen3, Minne: Corsair Vengeance LP 1600MHz (4X4GB)16GB Kit, Lagring: Samsung 840 EVO 250GB SSD, Western Digital Caviar Black 64MB Cache 1TB, Seagate Barracuda 256MB cache 2TB, Seagate Barrracuda 256MB cache 4TB Optisk läsare: DVD Brännare Sony Optiarc AD-7280S, Ljudkort: Asus Xonar DG, Chassi: HafX 942 Nvidia Edition, Nätaggregat: Corsair TX650 v1 650 Watt, OS Windows 10 Pro Svensk Version

Permalänk
Medlem

Alla gissningar är i stort sett utan substans hittills, eftersom ingen klockat en 7nm CPU över 4GHz tidigare så vet ingen annan än AMD hur det kommer att gå.

Det vi vet är att i CB så matchar en 8-kärnig chiplet vid okänd frekvens 9900K och drar nära nog hälften så mycket ström på samma gång. Från senaste ES-läckan med en ES som har 3.8GHz Boost frekvens körandes SiSoft Sandra kan man gissa att CB presentationen bör ha körts i ca 4.0GHz. Om AMD kan ge sin CPU lika hög strömbudget som Intel bör dom kunna komma avsevärt högre i frekvens än 4GHz. Men inte lika högt med dubbla chiplets, om man inte tillåter betydligt mer ström(ett scenario i vilket äldre brädor kan få problem).

Hur mycket högre än 4Ghz är totalt okänt, eftersom ingen vet hur Zen 2 svarar på frekvens. Men högre än 4,.2GHz i alla fall, eftersom redan Zen+ klarar 4 2GHz på alla kärnor med OC. Det vore orimligt att AMD gör sig allt detta besvär annars.

Bortsett från det är det mesta oklart, AMD har mörkat bra, men en positiv hint är att Asus ska släppa många fler X570-brädor än dom haft X470. Skulle dom knappast göra om dom inte tror på produkten.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

|| R9 7950X MSI PRO X670-P WIFI 32GB-DDR5-6400c32 MSI RTX4080 Ventus 3X OC || CORE i9 12900KF MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 32GB-3600c16 Gear1 TUF RTX3080 OC V2 || R7 5800X3D X570S CH8 Extreme 32GB-3800c18 Gigabyte RTX3080 GAMING OC || R9 5900X(B2) B550-F 32GB-3800c18 EVGA RTX3070 FTW Ultra || R9 3900X X470-Prime Pro 32GB-3200c16 MSI RTX2070 Super ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av Joakim Ågren:

Jösses alltså, den här tråden är verkligen rena grekiskan för de flesta!

Jag hoppas i alla fall på att toppmodellerna når över 5.3 Ghz vid enkeltrådat och kanske all core boost kring 4.8-4.9 Ghz med samma minst samma IPC som 9900K.

Eller är det för optimistiskt?

Fanns en rapport från TSMC. Där kunde L1 cachen klara av 5,36GHz , men det var vid -40C. Så över 5,3GHz vid normal drift känns väldigt optimistiskt.

A 5GHz L1 cache
Permalänk
Medlem
Skrivet av Xyborg:

Ungefär som att Ryzen 2000-serien skulle skulle rulla i 4,6 Ghz?

Jag hoppas du har rätt denna gång. Men jag drar till med en kill-gissning på ca 4,6 - 4,7 Ghz som max ur kartong på dessa

Citera mig vart jag enskilt angav 4.6GHz innan du ska härja runt med pajkastning. Jag skrev 4.4-4.6GHz ursprungligen och AMD släppte 4.4GHz boost på Zen+ i högst binning och nöjde sig antagligen där då dom förmodligen ansåg att samtliga Zen+ sålde bättre än väntat och inte ville segmentera mer. Binning tar tid och allokerar segment.

Tillverkningsprocessen som Zen och Zen+ kör är totalt urmjölkad och anledningen till att ens ursprungliga Zen nådde 4.2GHz på 14nm LP noden var att Zen är och förblir en högfrekvensdesign, därav Zen2 kommer göra bra ifrån sig på 7nm.

Visa signatur

[ AMD 7800X3D // EK-Block @ custom loop, 2x420mm ][ MSI B650 Tomahawk ][ 32GB G.Skill Z5 Neo @ DDR6000 CL28 1T ][ AMD 7900XTX @ custom loop ][ Corsair 750D // Corsair RM1000X ][ 2TB Samsung 990PRO M.2 SSD ][ Win10 PRO x64 ][ LG 34GN850 ]

Permalänk
Inofficiell ambassadör
Skrivet av Enigma:

Citera mig vart jag enskilt angav 4.6GHz innan du ska härja runt med pajkastning. Jag skrev 4.4-4.6GHz ursprungligen och AMD släppte 4.4GHz boost på Zen+ i högst binning och nöjde sig antagligen där då dom förmodligen ansåg att samtliga Zen+ sålde bättre än väntat och inte ville segmentera mer. Binning tar tid och allokerar segment.

Tillverkningsprocessen som Zen och Zen+ kör är totalt urmjölkad och anledningen till att ens ursprungliga Zen nådde 4.2GHz på 14nm LP noden var att Zen är och förblir en högfrekvensdesign, därav Zen2 kommer göra bra ifrån sig på 7nm.

Citatet på 4,6Ghz är länkat direkt i det du citerade

Andas, jag försöker inte attackera dig men det kan dock vara nyttigt att hålla ner förväntningarna något. Jag finner det osannolikt att AMD skulle spräcka 5 Ghz barriären när intel nyligen kämpat sig över den efter åratal av förfiningar. 4,7Ghz hade fortfarande varit kalasbra.

Men vi får väl se helt enkelt. Lyckas de nå 5 Ghz så blir det bara ännu bättre.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Mobo Aorus B550 Pro V2 CPU Ryzen 5600X RAM Corsair Vengance 16GB @ 36000 MHZ
GPU MSI GTX 1080 ti Gaming X Skärm Acer X34A

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xyborg:

Citatet på 4,6Ghz är länkat direkt i det du citerade

Andas, jag försöker inte attackera dig men det kan dock vara nyttigt att hålla ner förväntningarna något. Jag finner det osannolikt att AMD skulle spräcka 5 Ghz barriären när intel nyligen kämpat sig över den efter åratal av förfiningar. 4,7Ghz hade fortfarande varit kalasbra.

Men vi får väl se helt enkelt. Lyckas de nå 5 Ghz så blir det bara ännu bättre.

Läs igen vad jag skrev så kanske myntet trillar ner. Du får väl ha dina egna förväntningar.

AMD är inte Intel och har inte kört fast i sin befintliga tillverkningsprocess. Zen har också designfördelar för att klocka högre än Core. AMD var först till 1GHz både på x86 CPU och GPU och har mycket erfarenhet med högfrekvensdesigner iom Bulldozer som man också var först med till 5GHz, och innehar även världsrekordet i högst överklockade x86 CPU.

Visa signatur

[ AMD 7800X3D // EK-Block @ custom loop, 2x420mm ][ MSI B650 Tomahawk ][ 32GB G.Skill Z5 Neo @ DDR6000 CL28 1T ][ AMD 7900XTX @ custom loop ][ Corsair 750D // Corsair RM1000X ][ 2TB Samsung 990PRO M.2 SSD ][ Win10 PRO x64 ][ LG 34GN850 ]

Permalänk
Medlem

finns lite battle här i tråden, sidor av spekulationer som slåss om sin vetorätt

utan någon bakomliggande substans förutom att saker ofta över hypas nått över jävligt, innan zen2 släpps kommer den säkert kunna teleportera människor till månen och tillbaka helt oskadda

Jag tror vi kommer se turbo på 1 eller 2 kärnor nära 5ghz medan klock på samtliga kärnor kommer ligga på ca 4.6ghz runt där.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aka_The_Barf:

finns lite battle här i tråden, sidor av spekulationer som slåss om sin vetorätt

utan någon bakomliggande substans förutom att saker ofta över hypas nått över jävligt, innan zen2 släpps kommer den säkert kunna teleportera människor till månen och tillbaka helt oskadda

Jag tror vi kommer se turbo på 1 eller 2 kärnor nära 5ghz medan klock på samtliga kärnor kommer ligga på ca 4.6ghz runt där.

Det jag är lite orolig för är att AMD kommer att få klä skott för hypen om de inte lever upp till den, och det är fan i mig inte rättvist. AMD har inte på något sätt bidragit till att överhypa Zen, utan allt handlar om förväntningat, förhoppningar och spekulationer. Man kan ju tycka att "fan vad tyst det varit från AMD", men då bör man reflektera över om de egentligen har någon skyldighet att dela med sig av förhandsinformation, och där är givetvis svaret i alla lägen ett rungande och entydigt nej.

Själv känner jag väl ungefär som så att jag sitter idag på Crosshair VII och Ryzen 2700X, och jag kommer uppgradera till den processor i 3000-serien som har högst singe-core prestanda. Inte för att behovet egentligen finns, utan för att jag tycker det är kul med nytt och gärna ger AMD mina pengar nu när de slåss så bra mot Intel som jag hyst agg emot enda sedan det uppdagades att de mutat återförsäljare med rabatter om de lät bli att köpa in AMD-processorer någon gång på yngre stenåldern.

Visa signatur

ozzed.net Min egenkomponerade 8-bit musik. Gillar du musiken från gamla klassiska NES eller Gameboy och liknande är det värt ett besök. :) Jag finns också på Spotify, Bandcamp, Jamendo, Youtube, och du kan även följa mig på Twitter och Facebook.
Vet du att du har fel? Signalera detta tydligt med Argumentationsfel och gärna Whataboutism.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Det jag är lite orolig för är att AMD kommer att få klä skott för hypen om de inte lever upp till den, och det är fan i mig inte rättvist. AMD har inte på något sätt bidragit till att överhypa Zen, utan allt handlar om förväntningat, förhoppningar och spekulationer. Man kan ju tycka att "fan vad tyst det varit från AMD", men då bör man reflektera över om de egentligen har någon skyldighet att dela med sig av förhandsinformation, och där är givetvis svaret i alla lägen ett rungande och entydigt nej.

Själv känner jag väl ungefär som så att jag sitter idag på Crosshair VII och Ryzen 2700X, och jag kommer uppgradera till den processor i 3000-serien som har högst singe-core prestanda. Inte för att behovet egentligen finns, utan för att jag tycker det är kul med nytt och gärna ger AMD mina pengar nu när de slåss så bra mot Intel som jag hyst agg emot enda sedan det uppdagades att de mutat återförsäljare med rabatter om de lät bli att köpa in AMD-processorer någon gång på yngre stenåldern.

alla kan råka ut för hype, speciellt AMD nu som ska släppa något stort = omarbetad zen1 som utöver det samtidigt hoppar till 7nm som kommer vara den första stora cpun med 7nm.
sen har vi även såklart det att folk vill att AMD ska lyckas för att kunna få fart på intel som har slöat i ganska många år. vilket lag man än "hejar" på så vet alla vettiga människor att monopol inte är bra för någon.
jag hoppas på att det blir en ny "sandy bridge" som först nu på senare dagar börjat tappa fart, de som hänger kvar bra än är de ex som klockar 5ghz+.

Visa signatur

Ryzen 5900X @ Stock, MSI Suprim X 3080 @ game mode.

Permalänk
Medlem

Personligen skiter jag i vad AMD och Intel har i toppskiktet då jag aldrig har råd med det

Allt jag begär är att dom börjar på allvar närma sig varann prestandamässigt så priser blir mer humana och mellansegmentet ger kraft nog en längre tid som min 2600K har gjort i många år.

Det är alltid så mycket snack om att Intel är så mycket snabbare osv. Som om det är en nyhet för någon.
Om jag vore en "fanboy" av Intel så skulle jag heja på AMD så mycket det bara gick.
Går det bra för AMD så innebär det att Intel anstränger sig mer för att leverera bättre produkter och deras processorer blir billigare på sikt.

Så hur en än vänder och vrider på det så kan jag utbrista helt ärligt och högt.. HEJA AMD, HEJA INTEL på en o samma gång. Bra va?

Visa signatur

CPU: I7 7700k @ 4.6GHz - Noctua NH D15S - Asus ROG Strix Z270F Gaming.
GPU: RTX 3070TI @2 st 120mm cf-v12hp hydro dynamic fläktar. 👍
RAM: 32GB DDR4 3200MHz. HÅRDDISK: 4 st SSD, 2 Mekaniska.
MONITOR:1 Xiaomi MI 34"- 3440x1440 144Hz MONITOR:2 Optix MAG274R 27" 1080p 144Hz MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.