Random frys i ca 4sek efter nytt mobo plus cpu (vid desktop)

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2009

Random frys i ca 4sek efter nytt mobo plus cpu (vid desktop)

Monterade in ett nytt moderkort plus cpu.
Märkte att när datorn varit idle en längre period och jag började öppna program så kunde datorn frysa i ungefär 4 sek.
Det spelar ingen roll om allt är stock i bios eller om jag har oc på.
Jag testade energialternativ - stäng av hårddisk efter 1 min (från 20min) märke då att frysningar kom mer frekvent.
Nu har jag kört energialternativ - stäng aldrig av hårddisk en längre period och aldrig sett några frysningar.
Så jag misstänker att det kan vara någon av diskarna som bråkar?

Men jag har aldrig haft detta problem med mitt gamla moderkort plus cpu.

[I7 9700k] [Asus rog strix z390-f gaming] [Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3200MHz CL16] [Palit gtx 1080 jetstream] [Xfx pro 850w PSU] [Samsung 850 pro 128gb] [Noctua nh-d14] [Asus Xonar Essence STX] [Fractal design r3] [Windows 10 pro x64]

Trädvy Permalänk
Moderator
Registrerad
Maj 2015

Installerade du om operativsystemet när du bytte?

Skickades från m.sweclockers.com

ASUS Z97-A | Intel Core i7-4790K | Noctua NH-U14S | ASUS GeForce GTX 1070 Dual OC
2x8GB Corsair Vengeance Pro | Samsung 850 EVO 500GB | Cooler Master V750S
Fractal Design Meshify C | Cooler Master MK750 MX Silent Red | ASUS Strix Claw | Dell U2515H

Frågor eller funderingar? Skicka ett PM eller kontakta oss.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2009
Skrivet av Andreaz1:

Installerade du om operativsystemet när du bytte?

Skickades från m.sweclockers.com

Nopp.

[I7 9700k] [Asus rog strix z390-f gaming] [Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3200MHz CL16] [Palit gtx 1080 jetstream] [Xfx pro 850w PSU] [Samsung 850 pro 128gb] [Noctua nh-d14] [Asus Xonar Essence STX] [Fractal design r3] [Windows 10 pro x64]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Nov 2008
Skrivet av robalm:

Mest största sannolikhet har du ditt problem där.

ASUS B450-F STRIX GAMING | RYZEN 5 3600x | H100i V2
16GB DDR4 @ 3466Mhz | XFX Radeon RX 5700 XT THICC II Ultra
Corsair CX650M | Samsung 850 EVO 256GB / Intel 335 180GB / 2TB HDD

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2009
Skrivet av kapisch:

Mest största sannolikhet har du ditt problem där.

Nja satt och funderade på det också. Får installera om i helgen.

Kan det vara en hdd som är på väg att ge upp annars? I såna fall är den den tredje 2Tb disken på 1 år som gått sönder.

[I7 9700k] [Asus rog strix z390-f gaming] [Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3200MHz CL16] [Palit gtx 1080 jetstream] [Xfx pro 850w PSU] [Samsung 850 pro 128gb] [Noctua nh-d14] [Asus Xonar Essence STX] [Fractal design r3] [Windows 10 pro x64]

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2018

@robalm: Klart det kan vara. Men var är chansen/risken att det skulle inträffa exakt när du byter moderkort och cpu? Fundera på det.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2009
Skrivet av ToddTheOdd:

@robalm: Klart det kan vara. Men var är chansen/risken att det skulle inträffa exakt när du byter moderkort och cpu? Fundera på det.

Jo jag skrev det i första post. Din gamle fiskare

[I7 9700k] [Asus rog strix z390-f gaming] [Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3200MHz CL16] [Palit gtx 1080 jetstream] [Xfx pro 850w PSU] [Samsung 850 pro 128gb] [Noctua nh-d14] [Asus Xonar Essence STX] [Fractal design r3] [Windows 10 pro x64]

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2009

Installerade om Windows, samma problem...
Dock så fungerade det perfekt förut när jag satt energialternativ HDD - stäng aldrig av.

Så jag förmodar att jag måste koppla ur 1 HDD i taget och testa?

[I7 9700k] [Asus rog strix z390-f gaming] [Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3200MHz CL16] [Palit gtx 1080 jetstream] [Xfx pro 850w PSU] [Samsung 850 pro 128gb] [Noctua nh-d14] [Asus Xonar Essence STX] [Fractal design r3] [Windows 10 pro x64]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Luleå
Registrerad
Dec 2003
Skrivet av robalm:

Installerade om Windows, samma problem...
Dock så fungerade det perfekt förut när jag satt energialternativ HDD - stäng aldrig av.

Så jag förmodar att jag måste koppla ur 1 HDD i taget och testa?

Om jag förstått ditt första post rätt så tror jag inte att det är något som är "fel" här egentligen. Det är fullt normalt beteende om du försöker komma åt filer på en disk som stängts av. Om du låter hårddisken stängas av så måste den ju spinna upp igen innan den kan läsa/skriva. Jag kör alltid med HDD - stäng aldrig av just pga detta.

XP2500+ @ ~2.0Ghz • FIC Radeon 9600 Pro • Abit AN7 • 1GB OCZ
O2/ODAC, DT 150, Fidelio X1, DT 770, Sony XB1000/700/500, Koss Porta Pro

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2009
Skrivet av Poppu-chan:

Om jag förstått ditt första post rätt så tror jag inte att det är något som är "fel" här egentligen. Det är fullt normalt beteende om du försöker komma åt filer på en disk som stängts av. Om du låter hårddisken stängas av så måste den ju spinna upp igen innan den kan läsa/skriva. Jag kör alltid med HDD - stäng aldrig av just pga detta.

Ja men det är skumt.

Har aldrig upplevt detta med min gamla cpu plus moderkort.
När jag byter så börjar "problemet", mycket konstigt enligt mig.

[I7 9700k] [Asus rog strix z390-f gaming] [Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3200MHz CL16] [Palit gtx 1080 jetstream] [Xfx pro 850w PSU] [Samsung 850 pro 128gb] [Noctua nh-d14] [Asus Xonar Essence STX] [Fractal design r3] [Windows 10 pro x64]

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2013

Är det en mekanisk hårddisk?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2009
Skrivet av PatrickDayZ:

Är det en mekanisk hårddisk?

Jag har 2 ssd och 1 mekanisk.

[I7 9700k] [Asus rog strix z390-f gaming] [Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3200MHz CL16] [Palit gtx 1080 jetstream] [Xfx pro 850w PSU] [Samsung 850 pro 128gb] [Noctua nh-d14] [Asus Xonar Essence STX] [Fractal design r3] [Windows 10 pro x64]

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2013

Ligger programmen och liknande, som du försöker öppna, på den mekaniska?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2009
Skrivet av PatrickDayZ:

Ligger programmen och liknande, som du försöker öppna, på den mekaniska?

Vad jag har märkt är att det fryser när jag öppnar program som analyserar diskarna som tex cpu-z och ccleaner.

[I7 9700k] [Asus rog strix z390-f gaming] [Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3200MHz CL16] [Palit gtx 1080 jetstream] [Xfx pro 850w PSU] [Samsung 850 pro 128gb] [Noctua nh-d14] [Asus Xonar Essence STX] [Fractal design r3] [Windows 10 pro x64]

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2013

Prova att koppla ur de diskar som inte operativsystem ligger på, och gör lite div. tester.
Om ingenting fryser och bråkar, så testa att koppla in en disk i taget tills du hittar den bråkande disken.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2009
Skrivet av PatrickDayZ:

Prova att koppla ur de diskar som inte operativsystem ligger på, och gör lite div. tester.
Om ingenting fryser och bråkar, så testa att koppla in en disk i taget tills du hittar den bråkande disken.

Jupp.

[I7 9700k] [Asus rog strix z390-f gaming] [Vengeance® LPX 16GB (2x8GB) DDR4 DRAM 3200MHz CL16] [Palit gtx 1080 jetstream] [Xfx pro 850w PSU] [Samsung 850 pro 128gb] [Noctua nh-d14] [Asus Xonar Essence STX] [Fractal design r3] [Windows 10 pro x64]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Jan 2010

Det är den mekaniska disken som måste snurra upp innan den blir läsbar. Ingenting konstigt.

Slut på diskussionen

PSU: BeQuiet Dark Power Pro 11 1000w Case: Fractal Design Define S
GPU: Radeon 5700 XT
RAM: Corsair Vengeance LPX 2x16GB
Motherboard: MSI GAMING M7
CPU: i7 6700k @ 5Ghz

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2013
Skrivet av 13ers3rk:

Det är den mekaniska disken som måste snurra upp innan den blir läsbar. Ingenting konstigt.

Slut på diskussionen

Självklart är det det mest troliga.
Men i det här fallet har vi inte fått någon konkret information än om det är just den det rör, eller om fenomenen uppstår på SSD diskarna med.