Problem med att boota från M.2 SSD i UEFI på ett MSI Z370-A Pro

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015

Problem med att boota från M.2 SSD i UEFI på ett MSI Z370-A Pro

Tjenare!
Har ett problem med min wd black 250gb. Den hittas i legacy/uefi men inte om man ställer in bara uefi. Windows 10 är installerat och man hittar den i windows om man bootar från en hdd. Hittar inga guider om vad man ska göra. Är ganska ny med datorer så vet inte vad man ska ha för inställningar så man kan boota från m.2. Har ett msi z370-a pro moderkort om det är till hjälp.

§3.1 förbättrade rubrik från "m.2 problem"
Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Lund
Registrerad
Dec 2017

Eventuellt så att du måste skapa en partition på den, vilket du gör i windows.
Den här är för windows 7 men har för mig att det funkar på samma sätt
https://support.microsoft.com/en-us/help/17418/windows-7-crea...

CPU: R7 1800x @ 3.95Ghz GPU: Asus Strix GTX 1080Ti MB: MSI X370 xPower Gaming Titanium RAM: 16GB Team Group Night Hawk White DDR4 @2933Mhz NVME: 960 Evo 500GB SATA: 850 Evo 500GB CPU-block: Phanteks C350a GPU-block: EK-FC1080 GTX Ti Strix - Nickel Pump:EK D5 140 combo Radiators: Alphacool NexXxos ST 30 240+360 PSU: Corsair RM850x White Skärm: PG278Q Chassi: Corsair Crystal 570x White

Trädvy Permalänk
Moderator, Testpilot
f.d. Dinoman 🦖
Plats
Älmhult
Registrerad
Jan 2002

* Rubrik förtydligad *

@MasterCandy97: Jag har ändrat din rubrik till en som beskriver ditt problem bättre. Tänk på att en bra rubrik är nyckeln till att beskriva för andra medlemmar vad ditt problem är.

Asus Maximus VII Hero - Intel Core i7 4770K @ 4,6Ghz - Corsair H110i - 16GB RAM - ASUS ROG STRIX 1080 Ti @ 2000/12 000MHz - Super Flower Leadex Gold 1000W - Phanteks Enthoo Pro - AOC AG35UCG 34" 3440x1440p@100Hz

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015

@Dinoman: tack så mycket

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av BoilInBagRis:

Eventuellt så att du måste skapa en partition på den, vilket du gör i windows.
Den här är för windows 7 men har för mig att det funkar på samma sätt
https://support.microsoft.com/en-us/help/17418/windows-7-crea...

Testade precis det men det funkade inte. Som sagt hittar disken i windows och ssdn har windows 10 installerat med den vill inte boota

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Mar 2017

Citat från https://www.datormagazin.se/2017/mbr-eller-gpt/ "64-bits Windows kan inte startas på en UEFI-dator med en MBR-formaterad disk, utan kräver i stället GPT"

https://www.windowscentral.com/how-convert-mbr-disk-gpt-move-... instruktioner för att konvertera MBR till GPT.

Kanske hjälper?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2016

Ändrar du bootordningen när du vill boota från den så att den är först? Jag har varit med om att det behövs även om tanken är att UEFI ska leta igenom listan.

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av Wcx:

Citat från https://www.datormagazin.se/2017/mbr-eller-gpt/ "64-bits Windows kan inte startas på en UEFI-dator med en MBR-formaterad disk, utan kräver i stället GPT"

https://www.windowscentral.com/how-convert-mbr-disk-gpt-move-... instruktioner för att konvertera MBR till GPT.

Kanske hjälper?

Skrivet av mmarks:

Ändrar du bootordningen när du vill boota från den så att den är först? Jag har varit med om att det behövs även om tanken är att UEFI ska leta igenom listan.

Skickades från m.sweclockers.com

Den är tydligen redan GPT. Ssdn hittas i bios om man har ställt in "legacy/uefi" men inte om man har bara uefi inställt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Feb 2013

Kolla om du har nån bios-uppdatering du kan göra

Skickades från m.sweclockers.com

Apex FPS Boost configs
CPU: R7 1800X Cooler: H110i Mobo: X470 Gaming 7 RAM: 16Gb 3200mhz CL14 + Videocard: RTX2080 Strix OC PSU: HX1000i Case: Evolv Flow Edition Monitor: Acer XB270HU 165hz Gsync TN-panel

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av Fastie:

Kolla om du har nån bios-uppdatering du kan göra

Skickades från m.sweclockers.com

Uppdaterade precis men det funkar inte iallafall. Ska hem till en i grannbyn och kolla om han kan fixa den, annars blir det att returnera alt sälja och köpa en "vanlig" ssd

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Västerås
Registrerad
Feb 2013

Jag hade lite buggar att få min WD Black 500gb att bli upptäckt på datorn i signaturen. Man måste köra med rätt inställning i bios, vilket jag gjorde, men efter senaste bios och en load av optimal defaults + på/av med inställningen så hoppade det igång.

Ska gå och kolla vad inställningen heter i gigabytes bios.

Har skickat bilder till TS med pm.
Inställningen jag fick bråka med var CSM.
Har dålig koll på vad den gör för något men jag lärde mig det ifrån Tom's hardware "M.2 Drive only visible when CSM is enabled"

Skickades från m.sweclockers.com

Apex FPS Boost configs
CPU: R7 1800X Cooler: H110i Mobo: X470 Gaming 7 RAM: 16Gb 3200mhz CL14 + Videocard: RTX2080 Strix OC PSU: HX1000i Case: Evolv Flow Edition Monitor: Acer XB270HU 165hz Gsync TN-panel

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av Fastie:

Jag hade lite buggar att få min WD Black 500gb att bli upptäckt på datorn i signaturen. Man måste köra med rätt inställning i bios, vilket jag gjorde, men efter senaste bios och en load av optimal defaults + på/av med inställningen så hoppade det igång.

Ska gå och kolla vad inställningen heter i gigabytes bios.

Har skickat bilder till TS med pm.
Inställningen jag fick bråka med var CSM.
Har dålig koll på vad den gör för något men jag lärde mig det ifrån Tom's hardware "M.2 Drive only visible when CSM is enabled"

Skickades från m.sweclockers.com

"CSM = Asus
Windows 8.1/10 WHQL Support = MSI, enable this thing. and you can do a uefi boot. 6sec boot sexy aF"

så skrev en på msi forumet.
Har testat med den av och på men ssdn vill ändå inte boota. Vet inte om någonting saknas eller är felinställt.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2003
Skrivet av MasterCandy97:

"CSM = Asus
Windows 8.1/10 WHQL Support = MSI, enable this thing. and you can do a uefi boot. 6sec boot sexy aF"

så skrev en på msi forumet.
Har testat med den av och på men ssdn vill ändå inte boota. Vet inte om någonting saknas eller är felinställt.

Nej, CSM = namnet för den funktionen enligt UEFI-standarden.

Antec P280 | Corsair RM750x | ASUS ROG Strix X370-F Gaming | Ryzen 7 1800X | G.Skill Trident Z RGB 3200MHz CL14 2x16GB | ASUS GTX 1080 Ti Strix Gaming OC | Samsung 970 Pro 1TB | Samsung 850 Pro 1TB | Samsung 840 Pro 256GB | Sound Blaster Z | ASUS PG279Q + QNIX QX2710

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av blunden:

Nej, CSM = namnet för den funktionen enligt UEFI-standarden.

Menar att på asus moderkort står det CMS och på msi står det WHQL support för jag kan inte hitta CMS på mitt msi moderkort.
Eller är jag ute och cyklar?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Dec 2003
Skrivet av MasterCandy97:

Menar att på asus moderkort står det CMS och på msi står det WHQL support för jag kan inte hitta CMS på mitt msi moderkort.
Eller är jag ute och cyklar?

Ja, MSI har valt att idiotförklara sina användare av någon anledning. CMS är den korrekta termen som alla andra tillverkare använder men på MSI-moderkort heter det Windows 8/10 Mode eller liknande. WHQL kan de säkert också kalla det men det är ju om möjligt ett ännu mer idiotiskt namn då det syftar på signering av drivrutiner, något som 64bit-versioner av Windows kräver oavsett.

Nej, du är inte ute och cyklar. Jag ville bara tydliggöra att CSM inte är något ASUS-specifikt, det är det riktiga namnet enligt standarden.

Antec P280 | Corsair RM750x | ASUS ROG Strix X370-F Gaming | Ryzen 7 1800X | G.Skill Trident Z RGB 3200MHz CL14 2x16GB | ASUS GTX 1080 Ti Strix Gaming OC | Samsung 970 Pro 1TB | Samsung 850 Pro 1TB | Samsung 840 Pro 256GB | Sound Blaster Z | ASUS PG279Q + QNIX QX2710

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jan 2015
Skrivet av blunden:

Ja, MSI har valt att idiotförklara sina användare av någon anledning. CMS är den korrekta termen som alla andra tillverkare använder men på MSI-moderkort heter det Windows 8/10 Mode eller liknande. WHQL kan de säkert också kalla det men det är ju om möjligt ett ännu mer idiotiskt namn då det syftar på signering av drivrutiner, något som 64bit-versioner av Windows kräver oavsett.

Nej, du är inte ute och cyklar. Jag ville bara tydliggöra att CSM inte är något ASUS-specifikt, det är det riktiga namnet enligt standarden.

Kan vara därför man inte "hittar" CSM då dom döpt om det :D. Ska iallafall få hjälp av en kompis imorgon så jag hoppas att han får fart på den.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2019
Skrivet av MasterCandy97:

Kan vara därför man inte "hittar" CSM då dom döpt om det :D. Ska iallafall få hjälp av en kompis imorgon så jag hoppas att han får fart på den.

Hej! Hur har det gått för dig!? Stött på samma problem. Har försökt med allt känns det som . Hur löste du de?
Mvh

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Östersund
Registrerad
Okt 2008

konstigt problem det här, hade samma jag också, då hjälpte som sagt att Aktivera CSM på mitt Asus moderkort.

värkar vara rätt vanligt, varför fixas det inte till?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2019
Skrivet av zogez:

konstigt problem det här, hade samma jag också, då hjälpte som sagt att Aktivera CSM på mitt Asus moderkort.

värkar vara rätt vanligt, varför fixas det inte till?

Ändrade de som ska vara msi:s csm. Men rebootar bara till bios igen. Som ni säger så verkar den inte vilja starta från den.

Skickades från m.sweclockers.com

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Vet du med säkerhet om bootloadern ligger på m.2 enheten eller hade du nått annat anslutet när du installerade ?

Ryzen 5 2400G, Asus ROG STRIX B350-F Gaming, 500GB Samsung 970EVO NVMe M.2 och en väldig massa masslagring. Seasonic Focus+ Gold 650W, Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K
Främre ljudkanalerna återges via Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop, mätmikrofon och en Colorimeter.