Permalänk

Skälig kostnad fiberanslutning

Hej, behöver lite tips och råd gällande fiberanslutning.

Har nyligen köpt en avstyckad tomt i Lund och ska börja bygga efter sommaren. Där vi bygger kan nog klassas som på landet då det är ca 800 meter åker mellan vårt område och Lund Stad. Telia Öppen Fiber drogs in för cirka 2 - 3 år sedan till övriga hus på gatan (totalt ca 20 - 30 hus) med gruppavtal, där kostnaden var 21 000kr.

Då tomten inte var avstyckad när gruppavtalet för fibers slöts så behöver vi dra in i efterhand. I dagsläget går fiberkabeln i tomtgräns, ca 7 meter från där närmaste husfasad kommer att vara. Vi var i kontakt med Telia och bad om att få en offert på fiberinstallation, och fick några veckor senare ett prisförslag på 71 150kr. Valde vi att binda oss till Telia i två år så skulle vi få 3000kr i rabatt.

Jag tyckte ju då självklart att detta var lite väl saltade priser, och frågade Telia om de kunde skicka en mer specificerad offert så jag kunde se vad som var kostnadsdrivande. Då jag har bekanta som har maskinstation så var ju tanken om man kunde utföra grävningsarbetet själv. Telias svar var ju inte oväntat att de aldrig ger ut detaljerade offerter…

Jag tog då kontakt med andra företag, bland annat IP-Only samt Kraftringen för att nämna några, då de erbjuder fiber 800 meter bort. Fick inte oväntat svaret att då övriga hus på gatan är anslutna till Telia så finns det inget intresse av att dra en ny kabel för ett enda hushåll (och jag förstår dom verkligen).

Jag hade räknat med att det skulle bli dyrare att ansluta sig till Telia än om vi varit med i gruppavtalet, men över 50 000kr extra var ju väldigt mycket, speciellt när jag inte kan få reda på vad det är som är kostnadsdrivande samt att kabeln ligger i tomtgräns idag (och det är ju trots allt relativt stadsnära). Det korta svaret är antagligen att de vet att de är de enda som kan erbjuda fiber till vår tomt, varvid de kan sätta vilka priser de vill (det är ju trots allt en öppen marknad).

Men kort och gott, är det någon annan som har liknande erfarenheter av fiberanslutning? Finns det några alternativ, eller hur hade ni gjort i vår situation? Det kanske bara är att bita i det sura äpplet och betala, för bredband behöver man ju trots allt!

Tackar för mig, och har jag lagt tråden i fel forumdel så ursäkta för det.

Visa signatur

Dator: Corsair 4000D|i7 13700KF|ASRock Z790|MSI RTX4090|Seasonic Platinum 1kW|Kingston KC3000 2TB|G.SKill 32GB DDR5 @6400 cl32|Noctua D15|

Permalänk
Medlem

Säg till dem att kostnaden är oskälig och du är villig att betala max 25000:-

Permalänk
Medlem

Vi anlitade svensk infrastruktur. Det kostade 20000 med grävning enda in till huset och inkoppling av media omvandlaren.

Permalänk
Medlem

Det som drar upp kostnaden rejält är ju dels administrativt jobb som är samma oavsett om det är 1 eller 20 pers i området som ska dra in fiber, schaktlov, tillståndsansökningar m.m. (detta för schakter som görs på kommunens mark).

Sen behöver de få ut en maskin, då tillkommer en etableringskostnad som är allt från 5000-15000 beroende på hur långt det är.

Behöver en grävmaskinist, en gubbe som hjälper till utifrån, en som kan svetsa ihop fiber och kanske en mättekniker som mäter in vart fibern hamnar.

Men 70k lät ju väldigt saftigt. Särskilt om ni kan lösa schakten inne på gården själva.

Visa signatur

And Jesus said "Come forth and I will grant you eternal life!" I came fifth and won a blender.
| MSI X99A Raider | i7-6850K | 32GB Corsair Vengeance DDR4 3000MHz | Palit GTX 1080 Super Jetstream | ASUS ROG Swift PG279Q |

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Spiffman:

Säg till dem att kostnaden är oskälig och du är villig att betala max 25000:-

Och passa på att säga till dem att det kvittar lika för er med fiber eller ej

Permalänk
Medlem

20k är ett subventionerat pris och inte det riktiga priset. I vårat område kostar en nyinstallation 45k medan första gångarna fick betala 18. Priset på 45 är fortfarande subventionerat och det reala priset för ledningsägaren är i samma område som priset OP fick.

Gräver man själv kan man såklart få ner kostnaden, men det våran förslappade generation måste förstå är att skattesubventioner eller privata investeringar för framtida vinst inte på något sätt är gratis pengar..

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Ansluta till en grannes koppling/nät via dennes router etc...?

Permalänk
Medlem

13000 fick "vanligt" folk i vår by betala. Jag som hade jobbat med att informera och samla ihop intressenter osv fick rebbat och gav lite under 7000. Då ingick att gräva upp hela uppfarten och iordningställa det igen. De som ansluter i efterhand här får ge strax under 20000 typ.

Visa signatur

Huvudriggen är en Gigabyte Aorus Xtreme | 128gb DDR5 6000 | Ryzen 7950X | 3080Ti
Utöver det är det för många datorer, boxar och servar för att lista :P

Permalänk
Rekordmedlem

Jag kan inte säga nått om ditt specifika fall men det behöver inte vara oskäligt.
Vår förening som själva äger nätet har en modell där alla som bor i rätt geografiskt område kan efteransluta för verklig kostnad för det fysiska arbetet och genom att "köpa in sig" i vårt stamnät.
Det skulle kunna bli "dyrt" hos oss också och speciellt om det inte är förberett i marken, bara för att fibern går nära din tomt betyder det inte att det går att koppla in sig där om det inte är förberett.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Kan vara både och faktiskt, jag vet i byanät / fiberföreningar och annat som liknar din situation så fick de i gruppavtal (samtidig installation) för ca 20-25k. Efterdragning nånstans mellan 50-100 kkr per fastighet. Vissa billigare vissa dyrare (sett 5000kr och 230 kkr).
Finns fiber förberett utanför din tomt bör det inte vara så dyrt. Krävs grävning på offentlig mark och ej fiber / rör förberett så är det ganska skälig summa ändå.

Tips är att fråga, var finns fiberskåp / brunn idag? Vad behöver grävas? Erbjud att gräva på egen tomt, såklart enligt de riktlinjer Telia ställer isåfall.

ps, 800 meter fiber med IP-only hade lätt kostat dig 200kkr - 1M kronor beroende på mark så det är nog därför de sade nej direkt.

Visa signatur

I7 12700K, Asus RTX 3080 TI, Alienware AW3423DW och annat smått o gott.

Permalänk
Medlem

Nya anslutningar görs inte direkt på en fiber ute i gatan, utan det krävs en ledig anslutning i fiberskåpet i området. Förmodligen ligger det redan ett rör fram till din tomtgräns, men utan fiber i. När ditt hus ska anslutas blåser man ut fibern i röret och kopplar in hos dig. Men, det kan också vara så att det är dåligt planerat och att det inte finns förberett till din tomt. Då blir det mycket mer jobb för att ansluta dig!

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Med tanke på att det är avstyckad tomt så är det en skälig summa.

Ja fibern ligger vid tomtgränsen men den är banne mig inte förberedd för att bara ansluta en kund till hux flux.

Efteranslutningar blir alltid dyrare. Och många av poängerna är redan dragna här av forumkamraterna.

Visa signatur

Primär maskin: iPad Pro 12,9tum 2022 med Magic Keyboard.
Sekundär maskin: Ryzen 9 5900x, Radeon 7900 XTX, 32GB RAM, monitor: OLED42C24LA
2st NUC 9 Pro Kit - NUC9VXQNX Ubuntu server för diverse.
PSN ID:iller Xbox live:illerG Wii U:illerG Switch:iller

Permalänk

Intressant information många av er kommer med, så tackar för det. Med andra ord så behöver det inte vara oskälig prissättning vilket känns bra att veta. Finns ju inte så många alternativ idag om man inte vill sitta på mobilt bredband eller liknande vilket inte är ett alternativ.

Då jag inte kan få ut specificerad offert så kan jag tyvärr inte svara på vissa av era frågor, men som nämns så är det ju en avstyckad tomt som inte fanns vid gruppavtalet, så är säkert på att det inte är förberett för vår tomt. Fiberskåpet ligger ca 15-20 meter från tomtgräns.

Men tack för bra input. Ska fortsätta och prata med Telia om det är möjligt att gräva själv och om det då är möjligt att göra någon besparing. Vi känner även lantbrukaren väl som har marken runtomkring som har gett OK att gräva vid behov, samt att maskinstationen kan ta grävningen på väg ut till andra jobb vilket gör att vi slipper utkörningsavgiften (de har grävt för fiber tidigare så de har rätt erfarenhet).

Uppdaterar med mer info när jag fått mer svar. Kan vara intressant för andra i framtiden om vad man kan göra själv och vad det kan kosta i efterhand om man ej är med i ett gruppavtal.

Tack för hjälpen och input!

Visa signatur

Dator: Corsair 4000D|i7 13700KF|ASRock Z790|MSI RTX4090|Seasonic Platinum 1kW|Kingston KC3000 2TB|G.SKill 32GB DDR5 @6400 cl32|Noctua D15|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Patrickpolly:

Hej, behöver lite tips och råd gällande fiberanslutning.

Har nyligen köpt en avstyckad tomt i Lund och ska börja bygga efter sommaren. Där vi bygger kan nog klassas som på landet då det är ca 800 meter åker mellan vårt område och Lund Stad. Telia Öppen Fiber drogs in för cirka 2 - 3 år sedan till övriga hus på gatan (totalt ca 20 - 30 hus) med gruppavtal, där kostnaden var 21 000kr.

Då tomten inte var avstyckad när gruppavtalet för fibers slöts så behöver vi dra in i efterhand. I dagsläget går fiberkabeln i tomtgräns, ca 7 meter från där närmaste husfasad kommer att vara. Vi var i kontakt med Telia och bad om att få en offert på fiberinstallation, och fick några veckor senare ett prisförslag på 71 150kr. Valde vi att binda oss till Telia i två år så skulle vi få 3000kr i rabatt.

Jag tyckte ju då självklart att detta var lite väl saltade priser, och frågade Telia om de kunde skicka en mer specificerad offert så jag kunde se vad som var kostnadsdrivande. Då jag har bekanta som har maskinstation så var ju tanken om man kunde utföra grävningsarbetet själv. Telias svar var ju inte oväntat att de aldrig ger ut detaljerade offerter…

Jag tog då kontakt med andra företag, bland annat IP-Only samt Kraftringen för att nämna några, då de erbjuder fiber 800 meter bort. Fick inte oväntat svaret att då övriga hus på gatan är anslutna till Telia så finns det inget intresse av att dra en ny kabel för ett enda hushåll (och jag förstår dom verkligen).

Jag hade räknat med att det skulle bli dyrare att ansluta sig till Telia än om vi varit med i gruppavtalet, men över 50 000kr extra var ju väldigt mycket, speciellt när jag inte kan få reda på vad det är som är kostnadsdrivande samt att kabeln ligger i tomtgräns idag (och det är ju trots allt relativt stadsnära). Det korta svaret är antagligen att de vet att de är de enda som kan erbjuda fiber till vår tomt, varvid de kan sätta vilka priser de vill (det är ju trots allt en öppen marknad).

Men kort och gott, är det någon annan som har liknande erfarenheter av fiberanslutning? Finns det några alternativ, eller hur hade ni gjort i vår situation? Det kanske bara är att bita i det sura äpplet och betala, för bredband behöver man ju trots allt!

Tackar för mig, och har jag lagt tråden i fel forumdel så ursäkta för det.

Priset låter väldigt häftigt på snudden till att man inte vill utföra anslutningen.
Bor själv på landet och har IP-Only som ska utföra anslutningen (varning för dessa, lovar runt och håller tunt).
Priset jag har fått är 19900kr för anslutningen.
Det som de berättade när de hade sina infomöten var att om man inte väljer att ansluta sig nu när de bygger så skulle kostanden i efterhand ligga på runt det dubbla.
Så Telias pris är i mina ögon rent ocker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Patrickpolly:

Fiberskåpet ligger ca 15-20 meter från tomtgräns.

Låter våldsamt högt i så fall, men skåpet kanske är fullt så det krävs mer än att bara dra röret / fibern.
Jag gav 25k för efteranslutning och grävde till skåpet själv (runt 100m, skulle ändå gräva upp större delen av den vägen för vattenanslutning), men det var inte Telia.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av thomson:

Priset låter väldigt häftigt på snudden till att man inte vill utföra anslutningen.
Bor själv på landet och har IP-Only som ska utföra anslutningen (varning för dessa, lovar runt och håller tunt).
Priset jag har fått är 19900kr för anslutningen.
Det som de berättade när de hade sina infomöten var att om man inte väljer att ansluta sig nu när de bygger så skulle kostanden i efterhand ligga på runt det dubbla.
Så Telias pris är i mina ögon rent ocker.

Med Telia vet man vad man får och att anslutningen blir av. IP-only är rena lotteriet. Skrev själv avtal för drygt två år sedan. Än har inget hänt. Vad hjälper ett lågt lockpris då? Finns massor i samma sits som jag. Tyvärr vill inte Telia gräva här, så det är inget alternativ.

Missat antal år XD
Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av thomson:

Priset låter väldigt häftigt på snudden till att man inte vill utföra anslutningen.
Bor själv på landet och har IP-Only som ska utföra anslutningen (varning för dessa, lovar runt och håller tunt).
Priset jag har fått är 19900kr för anslutningen.
Det som de berättade när de hade sina infomöten var att om man inte väljer att ansluta sig nu när de bygger så skulle kostanden i efterhand ligga på runt det dubbla.
Så Telias pris är i mina ögon rent ocker.

mm, IP-Only är inte så mycket att lita på..
Morsan fick erbjudande om att ansluta sig via dom. Det skulle vara installerat senast ett år efter hon skrev på. Det här var nog 3-4 år sedan hon skrev på. Inte hört något från dom sen dess..

Visa signatur

And Jesus said "Come forth and I will grant you eternal life!" I came fifth and won a blender.
| MSI X99A Raider | i7-6850K | 32GB Corsair Vengeance DDR4 3000MHz | Palit GTX 1080 Super Jetstream | ASUS ROG Swift PG279Q |

Permalänk
Medlem

Först behövs det planera. Vilket skåp ska det tas ifrån, hur långt bort är det, och vad ligger ivägen? Avstånd och eventuell kabel och slang i backen gör att såna jobb tar otroligt mycket tid.

Kabelmarkering, kontroll av marken, planering av anslutningar i båda ändar, framkörning av maskiner och tekniker. Redan där är du uppe i självkostnader hos Telia upp mot 10000kr. Innan dom ens satt skopan i backen.

Sen ska 1 grävmaskin följd av en yrkesarbetare som kollar att kabel i backen inte blir skadad. Risk för skador på befintliga ledningar. Kabelreparation är dyrt!
Behöver dom skära upp asfalten? Den ska återställas, och väghållaren plockar ut rejält betalt för sånt.
Då har vi kommit igång, och det går rätt fort, max 1 arbetsdag om det inte ligger många andra ledningar ivägen. 1 arbetsdag på maskin+yrkesarbetare är mellan 10000 och 18000kr beroende på område och avtal.

Härnäst kommer själva inkopplingen av din fiber, som ska blåsas genom den nya kanalisationen och kopplas i båda ändarna.

Utan att ens räkna på material, teknikertid, och återställning är vi redan över 30000kr självkostnad hos Telia.

Kolla om du kan ansöka om landsbygdsbidrag för fiberanslutning själv. Vanligtvis gör föreningar eller kommunen det, men tror alla har den möjligheten.

Ett exempel är att mitt arbetslag brukar gräva fram högspänningskabel åt ett energibolag i en tätort. Grävning och återställning kostar minst 15000kr för en grop som är 2x2m inne i tätort. Det är för att arbete som görs i efterhand alltid är många gånger dyrare.

Visa signatur

Spel: ASUS Z370 Prime-A | 16GB 3000Mhz | i5-8600K | Noctua NH-D14 | ASUS GTX 1080 | Sound BlasterX AE-5 | Supernova G2 650W | EVO 840

Media/Emulator: MSI Z270-A Pro | 8GB 2666MHz | i3 7350K 4,8GHz | Pure Rock Slim | MSI GTX 970 | EVGA Supernova G2 650W | EVO 840 250GB

Permalänk
Hedersmedlem
Visa signatur

W10, Intel 5820K, Asus X99-S, Crucial DDR4 2133MHz 32GB, Sapphire 290X Tri-X, Intel 730 SSD, WD Black+Green+HGST, Silverstone FT02, Corsair AX1200, Corsair K90, Logitech MX518, Eizo 2736w, Eaton 5115 UPS. Pixel 7 pro

Permalänk

Troligtvis är det inte dimensionerat med kanalisation för din tomt eftersom att den inte fanns när Telia projade området. Finns alltså kanske inget ledigt rör utanför dig att gräva upp och koppla på sig mot. Kanske är det även så att det inte finns tillräckligt med fiber ledigt i skåpet vilket gör att de kanske behöver gå ut med ny kabel ända från noden (stationen)

Jag projar fiber och räknar förvisso alltid med en viss överkapacitet. Men om det tex. i ditt område redan styckats av och bildats flera nya fastigheter kan det bli knöligt/dyrt att ordna fram fler fiber.

Du kan ju erbjuda dig att gräva ända från skåpet om det bara är så att de inte har ledig kanalisation. Har de då fiber ledigt borde det inte behöva bli så jäkla dyrt

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

z690, 12600k, 32Gb ddr4, rtx 4080, 1000w, 1440p

Permalänk
Medlem

Om du har 20 meter till blåsskåpet så är det kraftigt överpris, om nu inte alla fiber är använda i skåpet, vilket är väldigt osannolikt. Gräver ni själva så blir det ju inte mer än ett par arbetstimmar för två gubbar för inblåsning osv. Som någon tidigare skrev i tråden, säg att det är oskäligt och att du inte vill betala mer än 25 tusen.

Permalänk

Eftersom du skriver "gruppavtal" så borde det finnas någon som har koll på vad det är för avtal. Är ni en samfällighet som själva äger nätet? Gruppavtal tecknas i regel för en fastighet med lägenheter, eller t.ex. ett område där man äger vägar etc. gemensamt i en samfällighet. Då kan föreningen ha ett avtal för alla medlemmar. Ibland tecknas avtal med förutsättningen att operatören finansierar nätet i utbyte mot att dom får ensamrätt i nätet i x år och de boende har bara den operatören att välja på. Man kan t.ex. ha Telia Öppen fiber. Men ett sådan avtal i grunden som gör att man har ett låst förval i x antal år.

Nätet tillhör då samfälligheten och switchar + mediaconverter tillhör operatören.

Visa signatur

Teknikkonsult inom el, fiber, nätverk, antenn.

Permalänk
Medlem

Så fort jag läste 21k så tänkte jag runt 50k. En efterinstallation är alltid dyrare (minst dubbla) än när alla först kopplar in sig, det är bara att läsa alla andra svaren i tråden.

Sedan beroende på hur mkt de behöver göra just i ditt fall så kan 71k mkt väl vara rimligt. Då mest med tanke på avstyckad tomt, så det borde inte vara planerat och framdraget, som några skriver kanske även så illa att det inte finns plats i skåpet, om detta är fallet så är det rätt rimligt med tanke på allt jobb. Ta dit en fibersvetsare etc kostar mkt i efterhand.

Skulle iallafall försöka få ner det mot 55-60k och en bit under det om ni gräver själva.

Visa signatur

Chassi:BeQuietDarkBase900Pro PSU:BeQuietDarkPowerPro1000w Moderkort:AsusZ170ProGamingAURA
CPU:i7-6700K 4.2Ghz Kylare:BeQuiet!SilentLoop240mm Ram:Corsair 32GB DDR4 3200MHz Vengeance
GPU:AsusRadeonRX5700XT8GBRogStrixGamingOC SSD:Corsair 2x120GB, M.2 1TB HDD:Seagate/WD->30TB Skärmar:3xBenQ 24" LCD G2450HM, LG 65"UHD65UM7100 OS:W10
Tillbehör:LogitechG915,G915TKL,ProX,G502,MxMaster3,G930,Z906,G510,K350,M705,G440,C922Pro,MionixNaos3200,5000,7200,8200,NaosQG
Mobiler:Xperia 1 III,Xperia1,SonyZ5 🎮 🖥️ ⌨️ 🖱️ 🎧

Permalänk
Medlem

Skojar du? Orimlig summa de drog till med! Be dem skicka en specifikation på kostnaderna.
Här har du lite priser man kan titta på: https://www.telia.se/privat/bredband/fiber/villa/pris

Citat:

Att installera Öppen Fiber kostar vanligtvis mellan 15 000 kr och 45 000 kr. Priset varierar beroende på var du bor och om du beställer när vi har en fiberkampanj i ditt område eller ej.

Priset inkluderar alltid komplett fiberinstallation och inga nätavgifter eller andra kostnader tillkommer efterhand. Du behöver inte betala något förrän fibern är på plats och kan även välja att delbetala kostnaden.

Testa din adress på vår sajt anslutning.telia.se för att se om du kan beställa och till vilket pris.

Permalänk
Medlem

hmm jag gav ca 60k för öppet fiber, men då fick dom gräva 3-400m + borra under en huvudled + gräva och asfaltera över en annan väg. det skulle kostat 90k men dom hopades att andra skulle koppla in sig, samt kunde dom gräva i kanten på vägen den längre sträckan så där slapp man asfaltera om och gav då en bra rabbat. dom som skulle kopplat in sig samtidigt skulle gett 15k, ingen hoppade på detta, när dom ångrade sig skulle dom få ge närmare det dubbla, det slutade med att dom hoppade på telia när dom drog fiber, då fick dom betala 24k + en månadsavgift.

Visa signatur

Om du lär dig älska din smärta kommer du känna dig älskad var dag.

Permalänk
Medlem

Går inte priset och få ner kanske du kan få till en deal med grannen. Sätta upp en trådlös eller trådad brygga mellan era hus och sen var sin router.
Säg till grannen att du betalar hela månadskostnaden för internet så ska de nog vara medgörliga.

kostar internet 500kr i månaden så är 71k för fiber cirka 140 månader eller 12 år.. Så det blir ju billigare för dig hur som menar jag.

Visa signatur

Hemmabio - LG C7 55", nVidia Shield TV 2017, Onkyo TX-NR656, Dynavoice DF-5, Dynavoice DX-5, Dynavoice DC-5
Server - Dell T20 /w E3-1225v3, 1050 TI 4GB, 24GB RAM, 30TB HDD /w parity + 628GB SSD
Bärbart Retina Macbook Pro 13" Early 2015 [i5, 512GB],Sony Xperia 5 II , MediaPad 5 10,8"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fatmajk:

Skojar du? Orimlig summa de drog till med! Be dem skicka en specifikation på kostnaderna.
Här har du lite priser man kan titta på: https://www.telia.se/privat/bredband/fiber/villa/pris

Undrar hur det gick, tråden är sen 2019-06-03 och han skulle uppdatera med mer info senare

Visa signatur

Ryzen 3600 | RX6800

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sweex:

Går inte priset och få ner kanske du kan få till en deal med grannen. Sätta upp en trådlös eller trådad brygga mellan era hus och sen var sin router.
Säg till grannen att du betalar hela månadskostnaden för internet så ska de nog vara medgörliga.

kostar internet 500kr i månaden så är 71k för fiber cirka 140 månader eller 12 år.. Så det blir ju billigare för dig hur som menar jag.

Det är väl kanske inte så jättelyckad lösning att hänga på grannens anslutning?

Permalänk
Medlem
Skrivet av No_Jah:

Det är väl kanske inte så jättelyckad lösning att hänga på grannens anslutning?

Bättre än 71k för 8m fibertråd kan man argumentera för.

Bandbredden finns ju i fibern, köper grannen 1Gbit/s så finns det och blir över för båda..

Visa signatur

Hemmabio - LG C7 55", nVidia Shield TV 2017, Onkyo TX-NR656, Dynavoice DF-5, Dynavoice DX-5, Dynavoice DC-5
Server - Dell T20 /w E3-1225v3, 1050 TI 4GB, 24GB RAM, 30TB HDD /w parity + 628GB SSD
Bärbart Retina Macbook Pro 13" Early 2015 [i5, 512GB],Sony Xperia 5 II , MediaPad 5 10,8"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sweex:

Bättre än 71k för 8m fibertråd kan man argumentera för.

Bandbredden finns ju i fibern, köper grannen 1Gbit/s så finns det och blir över för båda..

Ja absolut, om man ser till kostnaden så är det ju jättebra.

Men att det är mot reglerna hos förmodligen alla ISP:er är en annan sak, så att man närsomhelst helt blir utan uppkoppling.
Sen skulle ju iallafall inte jag vilja stå till svars för vad grannen som jag lånar ut uppkopplingen till ev. gör med den.
Och det kan ju också bli tråkigt för den granne som lånar uppkopplingen om det skull bli strul med uppkopplingen medans grannen som äger uppkopplingen är bortrest eller liknande.