i5-4460 + GTX 970 på 280 watt PSU - vågar man chansa?

Permalänk
Medlem

i5-4460 + GTX 970 på 280 watt PSU - vågar man chansa?

Långt inlägg men-men..

Saken är ganska enkel, jag har en Lenovo Ideacentre med ett 280 watt nätaggregat med specialkontakter för kortläsare, USB-uttagen på fronten etc. Byta ut det känns alltså inte som något alternativ. Jag har även ett GTX 970 som jag tänkte ska stoppas in i lådan. Eftersom den saknar både sex- och åttapinnskontakter så kommer detta tas via sata- och molex-kontakter.

Modellen på nätaggregat är FSP280-50EPA. Här finns en bild på specifikation: http://www.laddy.se/visa-bild/592/

Här är problemet - det kommer bli löjligt tight vad gäller strömförsörjningen. Jag stoppade in kortet i vanliga datorn (i5-4690K) och körde igång CPU burning och Furmark. Då visar wattmetern omkring 300 watt. Säg 85 procent effektivitet och systemet drar då omkring 250-260 watt. Lenovodatorn är lite strömsnålare, ~20 watt. Och om jag via MSI Afterburner drar ner Max Power så kan jag utan att tappa mer än 2-3 procent i prestanda sänka användningen ytterligare 15-20 watt. Så 210-220 watt total effekt. Nätaggregatet ger som mest 18A via 12V för totalt 216 watt.

Frågan är helt enkelt - hur mycket overhead vågar man chansa på att ett nätaggregat har egentligen? Eller är det bättre att svälja stoltheten och byta ner mig mot ett annat kort som drar betydligt mindre. Vill inte lägga några pengar på att uppgradera då jag sanningen att säga inte vet om jag kommer behålla systemet.

Normalt sett så ska det ju finnas säkerhetsmarginal, ett nätaggregat på 280 watt ska ju kunna ge 280 watt konstant men teori och praktik är inte alltid samma sak...

Permalänk
Medlem

Det är alldeles för lite.

Visa signatur

It’s more fun to compute.

Permalänk
Medlem

Du får tänka på att processorn och grafikkortet i stort sett bara använder 12V, så det är på den linan majoriteten av belastningen kommer ligga. Det går säkert att köra nätagget utanför spec, frågan är bara hur länge och vad som händer när det inte orkar längre.

Permalänk
Medlem

Har nätagget 80+ cert? Är det ett vettigt agg är det bara koppla in och prova, drar det för mycket så kommer aggets säkringar lösas ut och datorn slocknar. Bara att starta om igen. Är det ett lite mer shady bygge så hade jag inte litat på sådana säkringar

Sen är det förvisso väldigt sällan både gpu och cpu maxbelastas så normal användning kommer säkerligen ligga inom vad agget klarar, det är de där peakarna som kan vara problematiska

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 7600X - Geforce RTX 4080 - Custom Loop - Samsung 34" Ultra Wide
Intel i7 9700K - Radeon VII

Permalänk
Medlem

Enligt specifikationsbilden (bra jobbat att få med den från början!!) så kan nätaggregatet leverera 18A på 12V linan, vilket motsvarar 216 W vilket du själv har kommit fram till. Det är även den som är de flesta strömhungriga komponenterna drar sin effekt ifrån. Och då ett GTX970 har en TDP på 145W och din i5-44760 har en på 84 W så blir det helt enkelt inte tillräckligt, och då är ju inga andra enheter inräknade som också vill ha 12V

Sen angående att använda PCI-e adaptrar på Molex kedjor så kan du ju alltid titta hur det kan gå i denna tråden: https://www.sweclockers.com/forum/trad/1560367-corsair-natagg...
Inget att rekommendera.

Vill du sätta ett grafikkort i det, så är det väl ett GTX1650 som gäller.
Det kräver ingen extern matning och har en TDP som är låg nog att det borde kunna fungera.

Permalänk
Medlem

För att få det där att lira behöver du skaffa ett annat grafikkort som drar lite mindre ström. Ex ett RX570 presterar som ett gtx 970 och går att undervolta till riktigt låga nivåer. Kostar 0 och ingenting på begmarknaden på ex tradera.

Se:
https://www.youtube.com/watch?v=MO89bT1UoIg

Visa signatur

5600x/B550i @+200mhz/-30 PBO2 | Crucial (E-die) 2x16gb 3000c15 @3800c16 | XFX 319 MERC 6700XT

Permalänk
Entusiast

Jag hade för säkerhets skull satsat på ett kort utan extern matning, det bästa som nämnts GTX1650. Annars GTX1050 Ti. Möjligtvis att du kan sträcka dig till en strömsnål variant av GTX1060 eftersom det ändå är det effektivaste kortet med 6 pin, men högre än så hade jag inte vågat gå. Använd inte sata till 6-pin, det är en ful-lösning som inte är brandsäker. Molex är ok.

Permalänk
Medlem

nätagget och moderkortet borde ha 14 pinnar just om jag inte sett fel, medans vanliga atx nätagg har 24 pin, men det finns adaptrar på ebay som låter dig använda vilket nätagg som helst till datorn så köp en adapter och vettigt nätagg på 500w m 3 års garanti eller mer.

Bara söka på nätet efter lenovo 24 pin too 14 pin adapter.

Visa signatur

Ryzen 5 5600, MSI B450 Tomahawk Max, 2x8 gb kingston reaper 3200 mhz Gigabyte GTX 1660 Super OC och nätagg be quiet 700w SSD: 120 gb pny cs 900, Kingston Fury 1 tb, wd blue ssd 500gb

Permalänk
Medlem

@Calathea:

Det är vanliga 24+4 som gäller för ström, problemet är som sagt alla udda kontakter som de också skarvat in.

@loefet:
@mini-z1994:

Nåväl, ingen minns en fegis så jag skaffade en 2-sata-till-8-pinnars och en molex-till-6-pinnars hade jag sedan innan. Körde igång Furmark och mäter upp hela systemet till 295 watt. Om vi räknar på 80 procent effektivitet så betyder det cirka 230 watt ut till komponenterna. Kickar igång Quake Champions och belastningen ligger nästan lika högt och systemet känns 100 procent stabilt.

Men det sagt känns det *lite* olustigt att ha så lite marginal att spela på. En hårddisk kan dra ganska mycket effekt när den spinner upp, ingen vet hur komponenterna mår av att köra så nära angiven maxeffekt etc.

Tror faktiskt att jag ska byta, frågan är bara till vad.

Ett GTX 960 spar jag cirka 50 watt och 300-500 kronor på vid ett rakt byte. Men normalt har den bara 2 GB VRAM vilket är på väg att bli en ordentlig flaskhals, mindre så prestandan.

Ett 1060 spar jag även 50 watt på, men den lilla prestandaökningen är inte värd prisökningen på säkert 800 kronor.

Ett GTX 1050 Ti kan jag säkert byta rakt av mot, men tappar också ganska mycket prestanda på ett sådant byte.

RX 570 är inget alternativ, de drar lika mycket ström som ett GTX 970.

RX 560 är strömsnåla och billiga men också ganska slöa.

Jag får hålla ögonen öppna, men frågan är ju om inte ett GTX 960 4GB eller ett 1050 Ti kan vara acceptabla alternativ. Eller har ni några andra förslag på begagnade kort?

Permalänk
Medlem

@hakro807: Behåller du chassit så är blir det bra med ett strömsnålt 1650 eller 1050 som föreslagits. Ett grafikkort som drar mer ström kommer att få det väl varmt. Byta till kraftigare nätagg för att passa GPU är därför inget bra alternativ. Kollade lite bilder på nätet och det ser ut som att det bara finns en liten fläkt bak och ingen möjlighet till fläkt i fronten.

Känns lite onödigt att köpa ny GPU nu när du redan har ett bra GTX 970. Kanske flytta moderkort m.m. till ett annat chassi och med kraftigare nätaggregat och bra kylning? Blir billigare än att köpa extra grafikkort. (Förstod inte riktigt om du inte ville byta chassi pga kortläsare, USB-uttagen på fronten etc eller byta nätagg pga detta)

Permalänk
Medlem

@abc80piggyback: Saken är ganska enkel, ska jag hålla på och flytta över moderkort och allt annat fram och tillbaka så är det enklare för mig att bara skaffa ett komplett system, flytta över grafikkortet till det och sälja iväg resten som en "kontors-pc". Sedan är det väl lite så att detta gör jag lite för mitt höga nöjes skulle också. Eller också köper jag ett strömsnålare grafikkort och säljer iväg 970-kortet.

För övrigt vet jag inte om lyftflödet är fullt så illa som det kan upplevas, i botten på fronten finns en öppning på säkert 30 cm2 där luft kan flöda in obehindrat. Sedan syns den inte på produktbilder, men är nog lite meningen också.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hakro807:

@abc80piggyback: Saken är ganska enkel, ska jag hålla på och flytta över moderkort och allt annat fram och tillbaka så är det enklare för mig att bara skaffa ett komplett system, flytta över grafikkortet till det och sälja iväg resten som en "kontors-pc". Sedan är det väl lite så att detta gör jag lite för mitt höga nöjes skulle också. Eller också köper jag ett strömsnålare grafikkort och säljer iväg 970-kortet.

För övrigt vet jag inte om lyftflödet är fullt så illa som det kan upplevas, i botten på fronten finns en öppning på säkert 30 cm2 där luft kan flöda in obehindrat. Sedan syns den inte på produktbilder, men är nog lite meningen också.

Javisst är det så, du beskriver alternativen väl. Och visst är det kul att testa och försöka få till det med befintliga komponenter. Jag hade en köpdator av lite liknande kaliber, men med 350W PSU. Stoppade i ett GTX 760 som fick ström från Molex. Mätte 12V-spänning som sjönk en hel del vid belastning. Och den ineffektiva PSUn blåste varmluft som en hårfön vid test med Furmark Dessutom blev det väldigt varmt.

Du har bättre luftöppning i fronten än i det chassit jag hade, så lite bättre blir det nog. Jag fick i alla fall lov att montera en 140mm fläkt i sidan på chassit nära fronten. Och monterade i kraftigare PSU. Men...efter en tid så satt allt i ett bättre chassi. Kul mek det med

Lycka till!

Permalänk
Medlem

@abc80piggyback: Jag körde igång Furmark och CPU Burn och lät det gå en stund. Temperaturen nådde upp till 70 grader på både CPU och GPU men stannade sedan där oavsett hur länge programmen kördes. Så överhettning är nog inget att bekymra sig om. Det är en Ideacentre 450 och kollar du på bilder på denna så ser du att den har en ordentlig öppning i sidan för luften.

Permalänk
Medlem

En liten uppdatering:

Efter någon timme med Far Cry 5 slocknade plötsligt skärmen. Startade om dator och allt fungerade som vanligt. Startar om spelet och efter några minuter händer samma sak igen. Men denna gång blir det inte längre någon bild. Fick saftig ångest givetvis. Går däremot logga in via Teamviewer men lustigt nog verkar inte grafikkortet hittas överhuvudtaget, utan bara det inbyggda från Intel.

Nåväl, stoppar in ett GT 745 och det fungerar utan problem. Tar iväg 970-kortet till en kompis och stoppar in i hans dator och det fungerar utan problem. Mysko, så varken kort eller moderkort verkar vara bekymret. Stoppar in ett normalt nätaggregat på 460 watt (var inte alls så stora bekymmer som jag väntat mig, var bara en specialkontakt i slutändan och det till RGB-lamporna). Och systemet hoppar snällt igång igen. Kör igång Furmark utan några bekymmer. Kör igång Far Cry 5 igen och spelar på. Allting känns 100 procent stabilt.

Så summerat, såväl grafikkort som moderkort verkar ha överlevt mitt lilla experiment, däremot är ju frågan hur bra nätaggregatet mådde av allt. Det får gå i pension helt enkelt.