Forumdelen sponsras av

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Solna
Registrerad
Mar 2019

Ögonen svider och blir trötta snabbt

Hej kära sweclockers.

För ett halvtår sedan köpte jag en ny skärm.
AOC 24" LED FreeSynC G2460PF
https://www.komplett.se/product/877285/gaming/gamingskarmar/a...

Skärmen är ljusstark, bra färger, inget visuellt jag klagar på.
Men mina ögon klarar inte av att spela mer än en timme.
Surfandet, filmtittandet och vanligt officearbete är inga problem, men så fort jag börjar spela - ont i huvudet och ögon som svider.

Vad tror ni kan vara orsaken? Någon inställning för ljusstyrka eller dylikt som bör ändras?
Kan gula skärmglasögon hjälpa till? Om ja - förvränger inte de kulörerna?

Ryzen 2700 - be quiet@ Dark Rock 4
MSI B450 Gaming Pro Carbon AC WiFi - G.Skill TridentZ 16GB 3200c14
Palit RTX 2070 Dual
Fractal Design Define R6 Vit TG - Corsair rm750x v2

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Södermanland
Registrerad
Jan 2008

Se till att ta pauser, även om du tror de du tar är tillräckligt.
Se även efter ifall du kanske behöver glasögon. Under tiden skulle jag nog sikta på ett par spelglasögon för att iaf ge ögonen lite vila. Inte använt själv men tror inte du behöver oroa dig för att det ska se konstigt ut med kulörer eller annat.

Dock så är en optiker nog först på listan. Kan vara att du bara behöver ett par svaga glasögon till de stunder då du fokuserar hårt på smådetaljer.

ASUS PRIME Z370-A - Intel Core i5 8600K 3.6 GHz 9MB - Corsair Hydro H115i - Corsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz CL15 Vengeance RGB - EVGA GeForce GTX 780 3GB SC ACX - Corsair Carbide Air 540 - Corsair RM750x 750W - Samsung SSD EVO Basic 840-Series 500GB - Seagate BarraCuda 2TB 7200rpm 64MB - ASUS 27" VG278HE 144Hz - Samsung TFT 23'' S23A750D LED 120Hz - Windows 10 Eng 64-bit

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Nov 2005

Dra ner ljusstyrkan rejält, se till att du har belysning runt/bakom skärmen, skaffa f.lux.

Q9450 @ 3.5 GHz | GTX 770 | 6GB OCZ Reaper | Abit IP35 Pro | Auzentech X-Meridian | Dell U2412M

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Finland
Registrerad
Jun 2004

Gissar på att du kanske har brightness ställt för högt. Verkar vara en ganska ljus skärm ( https://pcmonitors.info/reviews/aoc-g2460pf/#Contrast_and_bri... ) och väääldigt många gör felet att ställa in sin skärm på typ 100% ljusstyrka.

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

Tror optikerbesök är den första vägen till bättring.

Synfel av brytningsfel-typ är ofta smygande och man börja kisa utan att man själv märker och det kan ge trötthet i konsekvens. Är man äldre så får man ålderslångsynthet (kan inte fokusera på saker på nära håll och tecknet att man nått dit är att armarna inte räcker till för läsa tidningen längre) - och så småningom inte kunna fokusera alls utan behöver växla glasögon för flera olika titt-avstånd, jag är tyvärr där sedan länge...

Det är bra att du med måttband inför optikerbesöket mäter upp och noterar med vilka avstånd du sitter gentemot skärmen, hur du läser böcker/tidningar, hur du tittar på TV och kanske ytterligare ett par när man skall hålla på med saker på riktigt nära håll som elektronik och granska kretskort, att löda och läsa kompnentvärden på ytmonterade kretsar etc.

när man väl är hos optiker så gör man gärna ganska stor felbedömning i hur nära/långt ifrån skärmen man faktiskt sitter och med fel avstånd på (terminal)glasögonen så blir det inte bra alls.

Först är oftast glasögon för 'oändligt' dvs. passande för bilkörning, aktuellt om man har astigmatism, sedan 'terminalglasögon (det bör arbetsgivaren betala då du också behöver den i jobbet) - sedan kan man behöva 1-2 till med tiden...

Ibland kan man lösa med progressiva glasögon (som kräver inlärning och kan ge yrsel till en början innan hjärnan lärt sig) men beror också på eventuella andra brytningsfels inverkan (astigmatism och dess rotation mm.)

---

när det gäller kontrast så kanske man måste minska ned på kontrasten och ändra gammavärdet för att detaljer både i det ljusa och det mörka skall se mer trovärdiga ut.

Det skiljer sig rejält i gammavärden på skärm för datorbruk och datorarbete och en skärm som är tänk för återgivning av TV-material och video - ibland kan skärmarna adaptera sig automatiskt och växla gamma beroende på vad som spelas - andra inte.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jun 2007

Normalt brukar man sikta på en ljusstyrka runt 120 cd/m² i ett "normalljust" rum, d.v.s. inte dagsljus rakt in och inte helt mörkt. Som recensionen som hg länkade visar är din skärm alldeles för ljus på fabriksinställningarna, exemplaret de testade låg på 343 cd/m² vilket skulle vara lämpligt utomhus i fullt dagsljus.

Tyvärr så har AOC satsat allt på hög ljusstyrka för den skärmen, och även på 0% ljusstyrka låg den på 154 cd/m² i recensionen. Skärmen är med andra ord olämplig att använda i ett rum med dämpad eller ingen belysning, eftersom det inte går att sänka ljusstyrkan tillräckligt mycket. Så att dra ner ljusstyrkan i botten är ett bra första steg, men eventuellt kan det behövas belysning runt skärmen också om du brukar använda den i ett mörkt rum.

Sweclockers har för övrigt en artikel om ljusstyrka på skärmar, om du vill läsa mer om ämnet.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Apr 2012

Bra tips i tråden, behöver nog själv gå till optikern.

Vill slå ett slag för Dark Mode i webbläsare och Windows om du även jobbar framför en dator på dagarna. Kan ju vara att ögonen är alldeles för trötta efter en dags jobb. vällstid kör jag alltid ett par Gunnar för att vara snäll mot ögonen. Man ser ut som att man ska gå till skjutbanan men värt det 😂

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2013

@Savage_Gray:

Var det bättre med den tidigare skärmen?
Om ljusstyrkan på din skärm är ett problem så skulle du säkert ha problem också när du inte spelar.
Stäng av dynamisk kontrast eller andra relaterade spelprofiler om det finns sådant i skärmen.
Missar du kanske att blinka när du spelar för att du är för fokuserad på spelet?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jun 2002

Händer samma för mig om jag inte kör ljusstyrkan neråt max 20 vissa skärmar 30.
Sen ställa kontrasten kring 50.
Sen får man givetvis kolla över inställningarna brukar använda denna som grund: https://www.youtube.com/watch?v=lixEC1u0Uag

Sen aktiverar jag även blue light sheilden på min ställer den på level 3 av 4. Detta är för att minska det blåa ljuset.

Acer Swift 1 Intel Celeron N4100 8GB Ram Intel HD 600 256GB SSD Asus VP278H
MSi CR720 Intel i3 370M 2,4Ghz 8GB ram GMA HD 500GB