Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Falkenberg
Registrerad
Nov 2002

Windows 10 och SSD?

Hej, det är Daniel!

Sist jag installerade Windows var ungefär 5 år sen, då var det Windows 7 som gällde och eftersom jag körde med en SSD som systemdisk så fanns det en uppsjö av inställningar man skulle göra, typ slå på TRIM och stänga av systemåterställning, prefetch, defrag m.m. Imorrn ska jag ta steget in i framtiden och installera Windows 10 på en ny SSD!

Jag googlade lite och det verkar finnas två skolor, en del säger att man ska göra typ samma inställningar som jag gjorde då för 5 år sen och andra säger att Windows 10 vet vad den gör och att dagens SSD-diskar inte är lika känsliga så man behöver inte göra någonting alls, och att vissa saker som defrag kan t.o.m. vara bra för en SSD numera.

Vad säger ni här på Sweclockers?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2008

Windows 10 vet hur den ska hantera SSD-diskar.

Du behöver inte ändra något men innan installation bör du aktivera AHCI inne i BIOS.

Defrag ska också vara aktiverat då detta ger TRIM.

Dell XPS 13 9370, Core i5 8250U, 8GB, 256GB SSD

Trädvy Permalänk
Rekordmedlem
Plats
Salstad
Registrerad
Feb 2009

Du behöver inte göra nått extra med varesig win 7 eller 10 idag, bara instalelra och se till att uppdatera och kör på.
Defrag måste göras på alla diskar som har NTFS och läser och skriver en längre tid eftersom filsystemet annars kommer att krascha men det sköts automatiskt likt trim och kallas numera "optimera enheter" i win 10 och sköts automatiskt bättre än nått du själv kan göra.

Låt bli att ändra nått om du inte ska göra nått väldigt speciellt och vet varför och hur eller kommer att tömma lagringsenheten ofta för att formatera den igen.

Ryzen 5 2400G, Asus ROG STRIX B350-F Gaming, 500GB Samsung 970EVO NVMe M.2 och en väldig massa masslagring. Seasonic Focus+ Gold 650W, Antec P 180 med Schyte o Sharkoon fläktar via en t-balancer, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K
Främre ljudkanalerna återges via Behringer DCX2496, högtalare Truth B3031A, Truth B2092A Har också Oscilloskop, mätmikrofon och en Colorimeter.