Forumdelen sponsras av

Hur är ägarförhållandena mellan Telia - Zitius?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skogen i norra Uppland!
Registrerad
Okt 2002

Frågade om "skräpswitchar" i ren okunskap! Kanske inte ens finns "såna".

Min nästa tanke var sen var "gränsdragningen" går vad som är "Telia" och vad som är "Zitius" då det finns en speciell supportavdelning inom Telia för Zitiusbundna kunder.

Skrivet av mats42:

Zitius är ett försäljningsbolag som säljer bredband på landsbygden.
De äger inga nät alls utan så fort ett område är byggt så lämnar de över till scanova network operations - telias nätbolag (eller var. Scanova ska in i Telia igen)

Undantaget är när det är en fiberförening som äger men inte heller då äger Zitius något nät

Jepp. nätet här kommer att övergå i Skanovas ägo. Vet inte ens hur relationen mellan Skanova och Telia är, har för mig att Telia äger större delen av Skanova men då jag inte vet är jag tyst om det.

Skrivet av zector:

Det tror jag att dom håller på med, men för att ta det helt i mål så måste Telia först ha ett management system som alla nät/isper och kunder som de köper upp kan hanteras ifrån. Att skapa ett sådant är en komplex uppgift som troligen drar ut på tiden.

Förstår och, jo. Kan för egen del hoppas på att Zitius uppgår helt i Telia.

Fractal Design Dynamic X2 GP-14 140mm Vit | Noctua NH-D14 | Corsair Vengeance LPX 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz CL16 | EVGA Supernova G3 750W Modulärt | ASUS DRW-24D5MT DVD±RW 24x SATA Internal Black Bulk | Fractal Design Define R5 Black Pearl | MSI GeForce GTX 1080 Ti Sea Hawk X HDMI 3xDP 11GB | Samsung 850 EVO Series Basic SATA III 2,5" SSD - 1000GB | Samsung 960 EVO M.2 SSD - 500GB | ASUS PRIME Z370-P | Intel Core i7 8700K | ASUS PB278Q | Windows 10 Home Svensk.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
127.0.0.1
Registrerad
Jun 2004
Skrivet av Beginner:

Jepp. nätet här kommer att övergå i Skanovas ägo. Vet inte ens hur relationen mellan Skanova och Telia är, har för mig att Telia äger större delen av Skanova men då jag inte vet är jag tyst om det.

Skanova är ett till 100% ägt dotterbolag

Zitius support svarar ibland med Telia så jag tippar att det är två nummer till samma callcenter

Arbetsdator: HFX Mini. Core-i5 2405S, Radeon 6570, Asus P8P67-M . Skärm: Dell 2407
HTPC: HFX Classic, E8500, Radeon 3450, P5K/EPU, Floppydtv-s2
Hyper-V Server: E6750 8GB minne 2X3TB Raid1 samt 2X1TB raid 1

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrköping
Registrerad
Apr 2005

Skanova har med Operator Business slagits ihop och är en del av Telia. Telia Wholesale.

I övrigt en tämligen ointressant diskussion sett ur privatpersonssynpunkt. Telia Wholesale riktar sig enbart till operatörer. Det är hit som andra aktörer vänder sig. Tex om Telenor behöver fiber till en mast, eller utrymme i en telestation. Eller random operatör/ISP som behöver access fram till en slutkund. De flesta operatörer äger en viss mängd fiber mellan orter och byar men det är i stort sett bara Telia som finns hela vägen ut överallt.

Så ur slutkundsperspektiv är det ointressant att börja blanda in Skanova för dom finns bara i bakgrunden som den stora infrastrukturhållaren för alla andra. Har man Bahnhof 10 gig in i villan så är man kund hos Bahnhof, även att den mesta fibern ägs av Skanova och att sista biten in i huset är Skanovas fiber och uttag.

Teknikkonsult inom el, fiber, nätverk, antenn.