Permalänk
Medlem

2 dagar i Tjernobyl

Halloj,
var i Ukraina förra veckan och passade på att övernatta i Tjernobyl. Senaste inlägget jag skrev om en lite annorlunda resa var väldigt uppskattat så tänkte jag skulle passa på att dela med mig av detta också och förhoppningsvis kanske till och med övertala en o annan medlem att också åka dit.

Om ni inte redan läst @emilakered's tråd från när han var i Tjernobyl rekommenderar jag det starkt då den stora skillnaden där emellan är att de har lagt till en ny sarkofag, den s.k "New Safe Confinement" över reaktor 4.

Uppskattar gärna även kommentarer på bilderna, mycket skedde inomhus här och således var ljusförhållanden inte de bästa men det är en evig process att bli bättre på fotograferandet

Jag tänker jag skippar att förklara vad Tjernobyl är då jag hoppas alla har koll på det (annars har Wikipedia fantastiskt intressant läsning).
[url]Som innehavare av svenskt pass behövs inget visum till Ukraina och således behöver du inte mecka med något innan resan. Närmsta flygplatsen till Tjernobyl är Kiev som ligger ca 2-3 timmar bort från Chernobyl Exclusion Zone. CEZ är en skyddszon med en radie på 30km från reaktor 4 där du även har en inre skyddszon på 10 km radie (med egen strålkontroll). För att åka till Tjernobyl behöver du boka via ett resebolag. På Tripadvisor finns massvis med olika förslag men jag rekommenderar Chernobylwel.come som vi åkte med, deras guide var fantastisk. Vi valde en tvådagarstur då vi tänkte att man inte hinner allt på en dag men de erbjuder även dagsturer samt tvådagarstur där man får gå in i kärnkraftverket. Alla turer utom den med kärnkraftverket kan bokas när som i princip (i mån av plats) men kärnkraftverket måste bokas minst 2 veckor innan då de behöver tillstånd från staten. Vår tur kostade runt 250 euro.

Info om resan

Dagen började med att vi blev hämtade av en minibuss vid centralstationen. Vi åkte sedan i drygt 45 minuter innan vi tog fikapaus vid en bensinmack för att sedan fortsätta åka. Väl framme vid gränsen till CEZ kontrollerades pass och biljett (som företaget tillhandahåller) och du får en statlig dosiometer. Den har ingen spännande display som du kan läsa av utan används för att hålla koll så att resebolagen sköter sig och inte tar dig till någon plats som är för radioaktiv. Vi fick dock dela på geigermätare som pep lite obehagligt när dosen gick över den satta gränsen (4 microSievert/h).

Dagens första stopp blev i en "by" rätt nära zonens kant. Här fick vi kika in i lite olika bostäder och en så kallad "Palace of Culture" som var samlingsplatsen i byn i dåtidens Sovjetunionen. Alla husen var totalt övervuxna.

Efter det rörde vi oss mot staden Tjernobyl. I Tjernobyl ligger (åtminstone) 2 Hotel. Vi bodde på det ena och åt på det andra, av någon anledning (ingick i turen). Vi började med stanna vid skylten in till Tjernobyl, väldigt instagramvänlig.

Inne i staden finns det en gång med skyltar på alla de byar som fick tömmas under evakueringen. Jag minns inte antalet men det är många byar.

Efter det så var det dags för lunch och då dumpade vi först sakerna på hotellrummet. Det var inget som helst fel på det och inget särskilt intressant med det heller. Maten var god och efter det åkte vi vidare till ett barnhem.

This is where shit got scary. Vi var där i fullt dagsljus men tyckte ändå det var obehagligt.

Inte så mycket att säga om det, det är ett övergivet barnhem.

Efter det åkte vi för att ta en första titt på på kärnkraftverket. Det var en märklig syn nu efter att man både läst så mycket om det och sett serien. På bilden finner ni reaktor 1-3 t.h med den inkapslade reaktor 4 t.v.

Det planerades även att byggas 2 reaktorer till av samma typ som 4an, reaktor 5 och 6. Bygget avbröts direkt efter olyckan och ser likadant ut idag som det gjorde då.

Vi passade även på att ta oss en närmare titt på baksidan.

Vi rörde oss sedan vidare mot DUGA-radarn (eller som min kompis sa, en radar som hette Duga...) och här började det såklart pissregna men självklart rör man sig i regnet för att få se något så magnifikt. DUGA-radarn är en enorm radar för militärt syfte och en konspirationsteori är att kärnkraftverket byggdes för att försörja den samt gick sönder pga en olycka där.

Jag hade inte riktigt fattat hur stor den var innan jag kom dit men den är runt 700 meter bred och 150 meter hög samt uppdelad i en mindre och en större.

Vi tog även oss en titt i en byggnad intill där de hade förvarat massa datorer som de sedan hade ryckt ut och i princip bara slängt utanför. Ytterst konstigt och ingen kunde förklara varför men det kunde ha med plundring att göra.

Vi fick även titta in i en byggnad där de hade ett träningsrum där man kunde känna igen västerländska missiler och deras aspekter. Det kändes helt plötsligt väldigt äkta alltihopa!

Vi gjorde inte så mycket mer den dagen utan körde hemåt, åt middag och la oss. I Tjernobyl råder strikt utegångsförbud efter klockan 20 och strikt alkoholförbud utanför tiderna 19-21. På vägen ut ur 10km-zonen så fick vi gå genom en maskin som kollade så vi inte hade med oss för mycket strålning. Det har hänt att turister har trampat på ställen som de inte ska och har fått lämna sina skor.

Dag 1

Dag två började med att vi käkade frukost och rörde oss sedan in igen i 10km-zonen. Vi skulle äntligen få besöka Pripyat, den ökända spökstaden. Staden har en egen zon med vakt runt sig som ytterligare stopp mot illegala turister. Det rör sig även polisbilar runt i hela 30km-zonen men framförallt här inne. På vägen hit åkte vi förbi "Red Forest" som var ett skogsparti som tog emot enorma mängder strålning och alla träd högs ner och begravdes på denna platsen. Det är fortfarande en av de mest radioaktiva platserna och i bilen när vi körde förbi en sträcka kom vi upp i 15 microsievert/h vilket är mycket inne i bilen. Väl vid utkiksplatsen kom vi upp i 50 men rör man sig ut bortom skylten rör det sig väldigt mycket uppåt.

Vad som är viktigt att förstå med Pripyat är att det, sedan 2012, är totalförbjudet att gå in i byggnader. Detta gjorde mig väldigt ledsen då jag sett mycket fram emot det, bland annat simhallen. Dock struntade vår guide i detta (och tydligen gör många det) vilket var en glad överraskning. Vi rullade in över Bridge of Death (som syns tydligt i serien) och jag tänkte att det var jävligt konstigt att vi inte var inne i staden utan att det fortfarande var skog. Little did I know att vi var mitt i staden. Det har växt så otroligt mycket att på många ställen kunde man stå mitt mellan 2 höghus utan att se husen.

Väl inne i Pripyat började vi med att besöka simhallen. Vad som är intressant med simhallen är att den var aktiv fram till 2000, dvs 14 år efter olyckan. För de som inte vet det är 2000 även det år då man stängde den sista reaktorn i Tjernobyl och de som jobbade i Tjernobyl kunde ta sig hit för en simtur.

Vi rörde oss sedan vidare mot en skola, Middle School Number 3, även känd som "the gasmask school" för att det är ett rum fyllt med gasmasker. Det är dock stageat och alla gasmaskerna låg orörda i sina lådor när de första journalisterna kom dit (då Sovjetunionen inte berättade om olyckan så de fanns ingen anledning att använda gasmaskerna). Nevertheless coolt att se. Jag har dock ingen bild på enbart gasmaskerna så saxar en tråd från reddit här för den som vill se det: https://www.reddit.com/r/creepy/comments/76ohgr/gas_masks_on_...

Från skolan tog vi oss till Pripyats sjukhus. Det pirrade lite i magen på mig då jag visste att källaren i sjukhuset är en av de mest radioaktiva platserna på jorden. Anledningen till det är att man slängde brandmännens kläder där. Idag är källarens ingångar blockerade med sand men det går att ta sig in via fönster. Länkar en video här för de intresserade

På grundplan fick vi inte heller röra oss för vår guide då där även ligger en del bandage etc som fortfarande är rätt så radioaktivt. Istället rörde vi oss uppåt till plan 2, BB. Det var lite som hämtat ur en mardröm tbh.

Vi tog oss sedan vidare till torget i mitten av staden. Här har jag dock inga bilder ifrån då det inte var supermycket intressant. Här låg bland annat en till Palace of Culture (som kan ses i CoD: Modern Warfare) samt hotellet som Cpt. Price skjuter ifrån. Det var dock inte det intressanta utan min inre gamer har väntat i 10 år på att få se nästa plats som vi skulle till: nöjesfältet. Det går inte att beskriva den barnsliga glädjen jag upplevde när vi väl kom hit.

Ett sista stopp på turen var en överraskning från guiden och något som var strängt förbudet: Vi skulle gå upp på taket till en av de högsta byggnaderna i Pripyat. 16 trappor upp kunde vi se ut över hela staden, se DUGA-radarn på avstånd samt kärnkraftverket. Det var maffigt som fan. På vägen ner kikade vi in i lite lägenheter men vid det här laget hade man tröttnat på övergivna byggnader.
Nedan kan vi se kärnkraftverket på avstånd från taket med pariserhjulet i bilden.

Efter det blev det lunch i matsalen på kärnkraftverket (som faktiskt är en separat byggnad) och sedan rörde vi oss hemåt efter godkända kontroller.

Dag 2 Pripyat

All in all var det en otrolig resa och jag uppmanar alla att göra det. Det är helt ofarligt om man lyssnar på guiden och vi fick i oss 10 microsievert vilket motsvarar en röntgenbild hos tandläkaren. Har ni några frågor svarar jag gärna på dem

Bjuder slutligen på en bild på mig själv framför red forest.

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk
Medlem

Grymt inlägg, tack för att du delar med dig! Fina bilder också

Angående videon med brandmännens kläder: hur pass farligt är det i praktiken att göra vad han gör i videon? Löper man någon verklig risk av det?

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gorian:

Grymt inlägg, tack för att du delar med dig! Fina bilder också

Angående videon med brandmännens kläder: hur pass farligt är det i praktiken att göra vad han gör i videon? Löper man någon verklig risk av det?

Beror väl på om man har tänkt sig att skaffa barn senare...

Permalänk
Medlem

Vad gick hela trippen på? Bilade ni ner?

Permalänk
Medlem

Några riktigt fina foton där, speciellt från taket med den utsikten.
Var där själv i Augusti förra året, en endagsutflykt där vi hann med alla tre ställena (kärnkraftverket, Pripyat och Duga-1)

Källaren är väldigt radioaktiv fortfarande, tillräckligt för att du kan få permanenta skador om du inte går i med skydd.

Kan rekommendera denna gamla goding från Veritasium:

Permalänk
Medlem

@Gorian: Förutsatt att geigermätaren visar rätt så ser det ut som att det är ett antal microsiverts, ingen direkt jätte fara i sig då jag antar den mäter i per timme men du vill inte vara där under längre perioder. Personen som arbetar med strålning får inte utsättas för mer än 100 micro-siverts över 5 år [KÄLLA], om den pumpar ut 25 i timmen vill du ju inte direkt gosa med kläderna Men som du ser på klippet avtar det väldigt snabbt om du rör dig bort från dem.

Visa signatur

"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gorian:

Grymt inlägg, tack för att du delar med dig! Fina bilder också

Angående videon med brandmännens kläder: hur pass farligt är det i praktiken att göra vad han gör i videon? Löper man någon verklig risk av det?

Kul att du gillade dem! Jag ser inte riktigt vad det står på mätaren men vår guide sa att när du börjar närma dig dosor på 1000 microsievert/h börjar det bli skadligt. Jämförelsevis är en röntgen av bröstkorgen på 100 microsievert. I de klipp jag har sett så nämns det bara lethal dose vilket innebär att det finns 50% risk att du dör inom 30 dagar men ingen benämner sannolikheten att du dör i andra orsaker såsom cancer som är orsakade av strålningen.

Det mest radioaktiva som jag befann mig nära var 350 microsievert/h (under en av korgarna i pariserhjulet) och de var väldigt noga med att man stod långt därifrån och bara höll geigermätaren mot punkten.

Skrivet av LemurenSwe:

Vad gick hela trippen på? Bilade ni ner?

Nej vi flög! Flyg dit gick på 700 och hem drygt samma. Tyvärr är wizzair sämst och vi skulle åkt hem söndag lunch men de ändrade flighten till måndag kväll så vi blev kvar nästan 2 hela dagar extra. Hotellet vi bodde på i Kiev var värdelöst men gick på typ 150kr/natten och turen till Tjernobyl (med mat & boende & transport) kostade 279€.

Skrivet av Ferrat:

@Gorian: Förutsatt att geigermätaren visar rätt så ser det ut som att det är ett antal microsiverts, ingen direkt jätte fara i sig då jag antar den mäter i per timme men du vill inte vara där under längre perioder. Personen som arbetar med strålning får inte utsättas för mer än 100 micro-siverts över 5 år [KÄLLA], om den pumpar ut 25 i timmen vill du ju inte direkt gosa med kläderna Men som du ser på klippet avtar det väldigt snabbt om du rör dig bort från dem.
https://i.ibb.co/BZX45Tk/2019-07-24-14.png

Enligt videon nedan verkar det värsta du kan hitta i källaren vara drygt 528microsievert/h. som du sa avtar det dock snabbt när man går därifrån.

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk
Hedersmedlem

Riktigt trevligt! Tack för bilder och reportage

Ang. källaren, 528 uSv/h var ju inte särskilt illa om det är det mest radioaktiva stället vi känner till på jorden.
5 minuter räcker väl mer än väl för att se allt, så omkring 44 µSv. Motsvarar c:a två bröströntgen, eller 1/50 av en CT-scan (datortomografi) av huvudet. CT av bröstet går på över 4 mSv, så c:a 90 ggr så mycket.

Källa: https://xkcd.com/radiation/ (som i sin tur listar sina källor )

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thomas:

Riktigt trevligt! Tack för bilder och reportage

Ang. källaren, 528 uSv/h var ju inte särskilt illa om det är det mest radioaktiva stället vi känner till på jorden.
5 minuter räcker väl mer än väl för att se allt, så omkring 44 µSv. Motsvarar c:a två bröströntgen, eller 1/50 av en CT-scan (datortomografi) av huvudet. CT av bröstet går på över 4 mSv, så c:a 90 ggr så mycket.

Källa: https://xkcd.com/radiation/ (som i sin tur listar sina källor )

Väldigt intressant diagram faktiskt! Visar också mSievert istället för microsievert för anställda på kärnkraftverk som låter rimligare (@Ferrat)

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk
Medlem

@Pelegrino: Vad kul, jag var faktiskt där i söndags med ChernobylWel.com(e) också Visserligen endast en dag (önskar att jag tog två dagar så vi kunde få gå runt Pripyat lite mer), men en riktigt häftig upplevelse! Sjukhuset var nog ett av de mest episka besöken - det där lilla extremt radioaktiva klädstycket som någon tog upp från källaren och lade på fönstret var ju makalöst... radioaktivt

Såg ni älgen Gregor Ivanovich?

Visa signatur

12c/24t 4.0GHz (Zen2) • 2x16GiB 3200MHz C14 • RTX 2080 FE 1965MHz 7000MHz • X570 I PW • Ghost S1 MKII

Permalänk
Medlem

Riktigt fräckt.

Kan tipsa om YouTube-kanalen "Bald and bankrupt" som rest runt i närheten.

Visa signatur

Ryzen 5600x (Noctua NH-D15) || Kingston Fury 32GB 3600MHz
ASUS Prime X470 PRO || ASUS GeForce RTX 3080 Tuf OC
Fractal Design Define S (6x chassifläktar) || Corsair RM750X v2
FURY Renegade 2TB || WD Blue 1TB M.2 || LG C2 42" + XB271HUA

Permalänk
Medlem

Tack för inlägget och rapporten, du minskade inte direkt besökssuget!

Visa signatur

CyberpowerPC Tracer III EVO: i7-9750H | GTX 1660 Ti | 16GB | 1250GB SSD

Permalänk
Medlem
Skrivet av Icte:

@Pelegrino: Vad kul, jag var faktiskt där i söndags med ChernobylWel.com(e) också Visserligen endast en dag (önskar att jag tog två dagar så vi kunde få gå runt Pripyat lite mer), men en riktigt häftig upplevelse! Sjukhuset var nog ett av de mest episka besöken - det där lilla extremt radioaktiva klädstycket som någon tog upp från källaren och lade på fönstret var ju makalöst... radioaktivt

Såg ni älgen Gregor Ivanovich?

åfan, då missade vi varandra precis! Såg inget i fönstret men däremot på disken direkt när man kom in i sjukhuset

Ingen älg tyvärr, endast en massa hundar (och en jävligt tjock en).

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk
Entusiast

Erangel anyone?

Skulle vara ofantligt intressant att besöka stället... sett ett gäng videos på tuben om Pripryat

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pelegrino:

åfan, då missade vi varandra precis! Såg inget i fönstret men däremot på disken direkt när man kom in i sjukhuset

Ingen älg tyvärr, endast en massa hundar (och en jävligt tjock en).

Det gjorde vi minsann Antar att söndag var dag #2 och detta var inte gänget du åkte med?

Det var ju iofs en hel del minibussar på söndagen - vi hade tur med få hela Pripyat för oss själva på förmiddagen då alla bestämde sig tydligen för att åka upp till DUGA samt reaktor #4 just då.

Er guide måste ha varit väldigt modig f.ö. - vår guide berättade att den kända simhallen var ofta patrullerad av poliser så vi fick enbart se den mindre:

Visa signatur

12c/24t 4.0GHz (Zen2) • 2x16GiB 3200MHz C14 • RTX 2080 FE 1965MHz 7000MHz • X570 I PW • Ghost S1 MKII

Permalänk
Medlem

10 microsievert "-Not terrible, not great..."
Fantastiska bilder, stort tack föra att du delar med dig av en sådan upplevelse! 10/10

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk
Avstängd

Bilden med den röda bilen ser ut som ett nytt datorspel med riktigt bra grafik typ

Permalänk
Medlem

Tack för att du delar med dig Pelegrino.
En resa utöver de vanliga turistresorna.
SVR, P3 Dokumentär, gjorde en mycket bra pod över vad som hände i Tjernobyl
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/69819
Även vad som hände i Sverige.

Permalänk
Medlem

Tack för detta! Galet intressant

Visa signatur

Intel Core i7 8700K - Corsair Hydro i115 - 16GB DDR4 - RTX 3070 - ASUS MG279Q

Permalänk
Medlem

@Zpnk: hah! det är ju det, aldrig vetat. Tack för rolig info

Visa signatur

7800x3D | Asus Strix 4090 OC | x670 MSI Pro WIFI | 6000Mhz 32GB CL30 DDR5 | SN850X 2GB | NH-DH15 Chromax Black| Fractal North Mesh | TUF 1000W Gold | Samsung Neo G8 32' 4K 240hz | Mac M2 |

Permalänk
Medlem

De där guiderna måste ju få ett jämlans gäng millisieverartar om de är där stup i kvarten och guidar runt?

.

Visa signatur

AMD Thunderbird 1.33 GHz (133 MHz Bus), Epox 8K7A, 1 x 256MB Corsair PC2100 DDR SDRAM, 20.5GB 7200 RPM Western Digital EIDE, Visiontek GeForce 3

Permalänk
Medlem

Skulle gärna åka dit och uppleva det hela... tyvärr så har jag en ful ovana att bränna semesterbudgeten på ett fat whisky, så det lär inte bli av 😁

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Ryzen 7 5800X, 32GB DDR4 @ 3600mHz, 7900XTX, 4,5 TB SSD

Permalänk
Inaktiv

Inte lite sugen man blir på att resa dit någon gång.

Tror även det börjar bli dags att se den omnämnda tv-serien samt spela igenom Stalker-spelen igen. Var ett par år sedan senast.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

@Pelegrino: Jo det ska vara millisievert såklart men siffrorna stämmer då iaf ^^
Hitta en bättre källa
https://www.uniper.energy/barseback/om-karnkraft/sakerhet-str... (Uniper är de som kör Barsebäcksverket)

Visa signatur

"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood

Permalänk
Medlem
Skrivet av SweMerlin:

De där guiderna måste ju få ett jämlans gäng millisieverartar om de är där stup i kvarten och guidar runt?

.

Jobbar själv inom branschen och de som guidar håller nog bra avstånd och vet dessutom strålkällorna. Så det är bara att de håller avstånd så löper de ingen direkt stor risk.

Visst luften blockerar inte gammastrålningen något vidare men det är ändå väldigt liten dosrat utspätt på lång tid.

I år när jag var på Forsmark 3 revision så tog jag cirka 1300µSv under loppet av en vecka, så om de tog cirka 10 från 2 dagar när de dessutom gick närmare än guiderna anar jag så tar de väldigt små doser.

Här har ni länkar från svenska strålsäkerhets myndigheten då någon länkade STUK som är Finska myndigheten.
https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/stralning-i-...
https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/karnkraft/de...
"Dosgränsen (effektiv stråldos) för arbetstagare är högst 20 mSv under ett enskilt år.
Dosgränsen till ögats lins är också högst 20 mSv under ett enskilt år."

I vissa arbeten där huvudet är nära strålkällor får man använda en dosimeter som man sätter i pannan/på glasögonen för att mäta dos speciellt för ögonen.

Även intressant att läsa om ni undrar om strålsjuka vad som faktiskt händer med kroppen när bokstavligen kroppen går sönder på atomnivå https://www.unbelievable-facts.com/2016/12/hisashi-ouchi.html

länkar från det internationella atomenergi organet
under konstruktion https://pris.iaea.org/PRIS/WorldStatistics/UnderConstructionR...
under drift https://pris.iaea.org/PRIS/WorldStatistics/OperationalReactor...
Sverige https://pris.iaea.org/PRIS/CountryStatistics/CountryDetails.a...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ferrat:

@Pelegrino: Jo det ska vara millisievert såklart men siffrorna stämmer då iaf ^^
Hitta en bättre källa
https://www.uniper.energy/barseback/om-karnkraft/sakerhet-str... (Uniper är de som kör Barsebäcksverket)

Kör? Barsebäck har inte kört på ~15 år.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Det finns bara två sorters hårddiskar: de som har gått sönder och de som skall gå sönder.

Permalänk
Medlem
Skrivet av zarkov:

Kör? Barsebäck har inte kört på ~15 år.

Skickades från m.sweclockers.com

Det producerar inte men det drivs till rivning som jag förstått det, förvaring etc

Visa signatur

"One is always considered mad, when one discovers something that others cannot grasp."
- Ed Wood

Permalänk
Medlem
Skrivet av Icte:

Det gjorde vi minsann Antar att söndag var dag #2 och detta var inte gänget du åkte med?
http://i.imgur.com/4rk2Aob.jpg

Det var ju iofs en hel del minibussar på söndagen - vi hade tur med få hela Pripyat för oss själva på förmiddagen då alla bestämde sig tydligen för att åka upp till DUGA samt reaktor #4 just då.

Er guide måste ha varit väldigt modig f.ö. - vår guide berättade att den kända simhallen var ofta patrullerad av poliser så vi fick enbart se den mindre:

http://i.imgur.com/A2f6yMK.jpg

nej vi var där fredag & lördag! Men det stämmer nog det du säger, vår guide kollade efter poliser både innan och efter vi gick ut. Fick dock ej se den poolen ni såg!

Skrivet av zarkov:

Kör? Barsebäck har inte kört på ~15 år.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Ferrat:

Det producerar inte men det drivs till rivning som jag förstått det, förvaring etc

Var på barsebäck förra sommaren (de har guidade turer) och som jag förstod det drivs allt där av extern el. De hade mycket avstängt (bland annat ventilation i en av byggnaderna) för att spara på kostnaderna.

Visa signatur

CPU: Ryzen 5600xGPU: 1080 TI ROG Strix RAM:2x16GB G.skill Trident @ 3600MHz MoBo: Asus B550FPSU: Corsair SF750
En resa till Nordkorea
2 dagar i Tjernobyl

Permalänk
Medlem

Tack för inspirationen! Ser helt klart värt ut att ta ett besök!

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Vilken grym tråd. Tack för att du delade med dig TS.

Skickades från m.sweclockers.com