Svårt konfa minnen i Asus Rog Zenith Extreme Alpha

Permalänk

Svårt konfa minnen i Asus Rog Zenith Extreme Alpha

Hej.

Mitt system:
ASUS ROG Zenith Extreme Alpha : UEFI BIOS v.2001
Threadripper 2990wx
Corsair Vengeance CMK32GX4M2B3200C16 16GBx8

Systemet vägrar starta med fler än tre DIMMar.

Jag har svårt att förstå hur jag ska göra inställningarna för timing vs speed i BIOS. Jag har provat DOCG och utan, men de helt manuella inställningarna för cas, prefetch etc har jag inte vågat mig på.

Dessutom är det oklart hur antalet minneskanaler funkar på threadrippern.
Om jag sätter i två minnen, startar bios och jag kan göra inställningar. Om jag sätter i tre, så funkar det också. Men hur många kanaler kör CPUn på nu? Tre? Wtf?
Om jag sätter i fyra minnesmoduler kommer jag aldrig förbi felmeddelandet 0D: detecting memory.
Har någon koll på förhållandet mellan BIOS, RAM minnen antalet memory channels processorn använder?

Svårt = kul

Permalänk
Medlem

Ingen erfarenhet av plattformen men gissar att det bara går att köra single, dual eller quad channel.

Har du testat varje sticka för sig en i taget? Annars har du ju att göra med din setup Kan ju vara så att någon sticka är DOA. Ta en sticka som du vet fungerar och testa varje minnesslot kan nog också vara idé om du inte gjort det. Har du otur kan någon slot vara defekt. Kan också vara så att någon minneskanal på CPU:n inte fungerar, vet inte hur vanligt det är dock, har mer hört talas om moderkort som spökar i sådana här fall. Såvida du inte lyckats böja någon pinne i socketen.

Till att börja med borde du nog försöka få igång allt i stock JEDEC-hastighet (2666? 2933?) med Auto-timings. Se över att inget sätts orimligt lågt bara. Möjligt att minnesspänningen då sätts till 1.2V så kan ju vara värt att pilla upp den till 1.35V. Klart du kan släppa än mer på timings men i den hastigheten har jag väldigt svårt att tro att det är det som gör att det inte bootar öht.

Visa signatur

Ryzen 3600 | ASUS X470-F | 16GB B-die | GTX 1070

Permalänk

Hej.

Jo, jag har faktiskt testat alla minnen två och två, så jag vet att i alla fall de funkar.
Jag kollade i CPU-Z och det stod faktiskt channels: three.
Jag börjar faktiskt misstänka moderkortet.

Fick en annan idé nu också efter ditt inlägg: jag kanske ska flytta "tredje minnet" och se om den tredje kanalen funkar på en annan slot.

Annars har jag försökt labba med minnes-inställningarnas timings, men det är ju hyfsat komplext. Har inte hittat settings som funkar.

Hur gör man för att leta efter eventuella fel på moderkortet?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

@Mag the Ripper: Ja, testa alla slots är nog nästa steg om du inte gjort det. Använd bara en sticka och testa i varje slot en i taget. Är det någon slot som är död är det väl troligen moderkortet som är kasst men skulle väl även kunna vara CPU. Om alla stickor fungerar och alla slots fungerar är nog bara att börja gräva i spänningar, hastighet och timings mer. Börja lågt på 2133 eller något i den stilen med Auto-timings.

Antar att du har uppdaterat BIOS?

Visa signatur

Ryzen 3600 | ASUS X470-F | 16GB B-die | GTX 1070

Permalänk

Ja, jag har förstås senaste BIOS version 2001.

Nu har jag provat i alla fyra kanalerna, och det funkar med en sticka i alla kanaler utom B.
Det verkar ju då vara något knas med moderkortet.

Kör CPU-Z och på fliken "Memory" står det under "Channel#" att det är "Triple" . Tre kanaler som alla funkar bra med 3200MHz minnena.
Jag har förstås också provat att ändra hastigheterna, men det gör ingen skillnad om jag kör på 2133 eller 3200. De tre kanalerna funkar lika bra i alla fall, men inte den fjärde (B).

Lite förvånad blev jag av att det går att köra tre kanaler. Jag trodde också att det bara funkade på 1, 2 eller 4.

Jag får nog antagligen lämna in kortet och processorn för en undersökning. Det kan ju lika gärna vara i Infinity Fabric i processorn det är minnes-problem.

Permalänk
Medlem

@Mag the Ripper: Ajdå. Det är alltså en hel minneskanal (2 slots) som är död? Även med bara en sticka? Ja då är det nog brädan eller CPU som är kass Har för lite erfarenhet av liknande problem för att gissa vilket alternativ som är mest troligt. Minneskontrollen sitter ju på CPU som du säger men kan ju vara något med brädan också. Inte så lätt att gräva fram en annan CPU att testa med ...

Har hört talas om att folk dödat minneskanaler genom att böja någon pin i CPU-socket men det är väl rätt svårt på X399 med tanke på monteringsmekanismen för Threadripper. Jag hade nog ändå inspekterat socket innan jag lämnade in.

Jobbigt problem, hoppas det löser sig. Uppdatera gärna med vad det visar sig vara som är defekt (moderkort eller CPU).

Visa signatur

Ryzen 3600 | ASUS X470-F | 16GB B-die | GTX 1070