Crystaldisk, vad ska man vara uppmärksam på?

Permalänk
Medlem

Crystaldisk, vad ska man vara uppmärksam på?

Jag vet att om en disk visas som gul (Caution), så bör man vara uppmärksam, då disken har problem.

Men vad är det man ska vara (extra) uppmärksam på?

Har 3st. diskar som är det.
En av dem visar det på Current Pending Sector count, en visar det på Reallocated Sector count, Current Pending Sector Count & Unccorrectable Sector Count, och en på Reallocated Sector count.

Eftersom en bild säger mer än ord.

Visa signatur

Det är bättre att fråga och verka dum än att inte fråga och förbli det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Belzader:

Men vad är det man ska vara (extra) uppmärksam på?

Att sector count ökar, om disken beter sig udda på andra sätt och att ens backuper är fräscha och fungerande.

edit:
C1 Load/Unload Cycle Count: 914855 & 1262389.
De där WD Green-diskarna var ovanligt aggressiva med att parkera skrivhuvudena, vilket under viss belastning leder till att de parkeras om och om igen. Har för mig de är specade att hålla för 300k parkeringar, vilket du nu passerat 3 resp. 4 ggr om. Du ska nog vara glad att diskarna håller igång öht.

Permalänk
Medlem

05, reallokerad sektor är punkten man bör ha koll - dock 1-2 fel och felen ökar med en steg i taget med mycket långa mellanrum är inget att hetsa upp sig över, men när de är över 100 och ökningen skett senaste månande så är det annan sak...

C5 är räknare som kan bli noll igen när aktuella sektorerna skrivs med ny data - då det antingen lyckas fullt ut med godkända nivåer eller reallokeras sektorn (och C4 och 05 ökar) - oavsett så räknas den ned igen när sagda sektorer används igen.

C5 är typisk för temporära fel och en bidragande faktor är om den utsatts för kraftigare vibrationer och stötar medans den läser och skriver. (tjonga knät i bordet som datorn är brevid eller på bordet räcker - eller slår och bankar när spel inte går så bra...

när 'BF' börja räkna upp så är det ganska rejäla stötar mot disken och nivåer där det riskerar ge mekaniska skador.