Tävlingar och erbjudanden i Komplett Geek Week

Mitt PS4 låter inte som ett flygplan längre!

Permalänk

Mitt PS4 låter inte som ett flygplan längre!

Efter att knappt ha rört mitt Playstation 4 på 1,5 år p.g.a. att den låter som ett flygplan (och att min sambo inte vill vara i vardagsrummet när jag spelar av samma anledning) så tänkte jag att det var dags. Dags att modda!

Back in the days när jag hade min gaming-PC som mitt skötebarn bytte jag ut alla originalfläktar mot effektivare och tystare varianter. Numer står denna gaming-PC på vinden och samlar damm, så jag tänkte - varför inte sätta dit min fina Zalman processorkylare på PS4:an?

Givetvis kunde jag inte komma åt fläkten på PS4:an från den sidan den sitter närmst, så efter att ha skruvat isär den totalt kunde jag äntligen plocka ut fläkten och få en bättre uppfattning om hur PS4:an är konstruerad.

Den till vänster är alltså original-fläkten. En kan ju lätt tänka att ju större desto bättre kylning, men det förutsätter ju att jag lyckas få dit den nya på ett smart sätt. Original-kylflänsarna är fastnitade i plåten som sitter intill moderkortet, så min bästa idé var att montera min stora processorkylare ovanpå PS4:ans flänsar. Dubbelt så mycket flänsar, dubbelt så mycket kyla, right? Kanske, kanske inte. Den direkta luftgenomströmningen försvinner och jag blir helt beroende av att värmeöverföringen mellan de två flänsarna blir bra. Vi får väl se.

Här kan ni se hur originalflänsen är fastnitad.

Ovanför fläkten och PS4:ans kylfläns till processorn satt den här plastkåpan.

Vilken tur att min sambo har intresserat sig för att göra egna smycken och att vi har en liten liten borrmaskin/vinkelslip. Efter lite sågande blev det så här.

Och ja, det hade kanske varit bäst att plocka bort Blu-ray-spelaren, men jag blev lite ivrig. Plus att bilden inte visar att jag fick såga bort ytterligare lite plast för att få plats med min nya fläkt, men ni förstår poängen.

Så här blev det fastmonterat.

Nästa kluring var att lista ut hur jag bäst skulle fästa min nya kylare ovanpå den gamla flänsen. Efter några kommentarer fram och tillbaka med mina vänner kom vi fram till att det bästa antagligen skulle vara att limma på fästena (som tidigare satt på moderkortet i gaming-PC:n) ovanpå flänsen. Jag vinkelslipade bort gängorna på fästena så de skulle gå att limma fast, sen använde jag epoxylim som enligt beskrivningen ska klara 175 grader. Om det blir ens i närheten så varmt har jag nog större problem än att limmet lossnar...

Så här ville jag limma dit fästena.

Ville använda ett par brickor som var för stora - fram med vinkelslipen igen.

Och så här blev det fastlimmat och monterat. Rikligt med kylpasta mellan de båda flänsarna bör göra jobbet!

Så här tjusigt blev det fastmonterat.

Bara för att inse att jag inte kunde sätta tillbaks PS4:ans nätaggregat. Den hade plast som stack ut för mycket. Så jag fick skruva isär det för att få bort plasten, och fram med den lilla vinkelslipen igen.

Så här blev det när nätaggregatet var sågat och hopmonterat igen.

Den nya fläkten tänkte jag låta ha en egen strömförsörjning, ville inte försöka koppla på den på PS4:an, kanske i framtiden. Hade först en tanke om att ta ett gammal nätaggregat från en dator, men insåg att de har fel kontakter (kontakten på fläkten ska ju kopplas in direkt i moderkortet, tänkte inte på det). Hittade en gammal strömadapter som hade en output på 12V. Tog en sockerbit, några kabelskor och jumper-kablar från mina Raspberry Pi-projekt och fick den här strålande lösningen som jag enkelt kan koppla in i den nya fläktens kontakt.

Dags att sätta dit PS4:ans moderkort igen. Passade på att byta kylpastan mellan processorn och den gamla kylflänsen.

En testkörning utan att montera fast ytterkåporna för att se att allt funkar, och det gjorde det!

Nu, bara att såga i ytterkåporna. Hade först en tanke om att såga en så liten öppning som möjligt för att i steg 1/ sätta dit kåporna, och sen 2/ sätta dit nya fläkten. Men i och med att jag inte ville behöva kladda med kylpasta varje gång jag vill ta loss ytterkåpan vid fläkten bestämde jag mig för att såga ett större hål för att ha möjlighet att ta på/av kåporna utan att behöva montera av fläkten. Så här blev det.

Och tam-ta-daaa! Monterat och klart

Min otroligt ovetenskapliga metod genom att känna på original-flänsen med fingret för att hålla koll på processorns temperatur säger mig att hittills är den inte överhettad, och en del av värmen leds ut i den nya flänsen. Mer intressant vore ju att kunna kolla den exakta temperaturen på processorn, men än så länge förhåller jag mig till två riktlinjer. 1/ bränns det på fingret? Stäng av. 2/ laggar spelen eller beter sig PS4:an konstigt på något annat sätt? Stäng av.

Än så länge har allt funkat fint, och min PS4:a låter inte längre som ett flygplan

Jag skulle säga att när original-fläkten gick på sitt lägsta varv så lät den mindre än vad min stora fläkt gör nu (även om min nya fläkt har ett reglage där jag kan styra varvtalet), så lägstanivån har höjts lite, men jag slipper den otroligt starka ljudvolymen av att fläkten varvar upp.

Lämna gärna synpunkter och kommentarer, jag är nyfiken på er respons!

Allt väl!
/ miggedymax

UPPDATERING

Så, det har gått ca ett år sedan jag först började modda mitt PS4, nu dags för återkoppling!

För att förtydliga vad jag gjorde vid första modden var att ta bort originalfläkten, och ersätta den med den vackra Zalman-kylaren. Vad jag förstått så har vissa trott att originalfläkten satt kvar i, men så var inte fallet.

Efter modden så blev PS4:an betydligt tystare, men när jag ville spela lite tyngre spel blev det inte helt som jag tänkt mig. Efter ett tag kom det upp en varningsruta där det stod att PS4:an var för varm och att jag behövde stänga av den. När kidsen kollade på Netflix var det inga problem, den blev inte överhettad, men det var ju inte vid Netflix-tittande som problemet med den höga ljudvolymen hade uppstått från början ändå, så att… “Jaja, det var värt ett försök” tänkte jag, och bestämde mig för att montera tillbaka originalfläkten, snart…

Och så var det en helt vanlig dag. Vi hade kommit hem och kidsen ville kolla på film. Drog igång PS4:an och alla var nöjda. Jag låg i soffan bredvid och slumrade lite, när jag plötsligt hörde ett litet klick, eller var det ett litet sprak? Ljudet från filmen försvann och det blev helt tyst. Inte ens Zalman-fläkten lät, blev det strömavbrott?

Jag gick fram för att inspektera PS4:an, och till mitt stora förtret såg jag att sladden till Zalman-fläktens strömförsörjning hade fastnat i fläkten! PS4:an stod alltså och streamade film helt utan kylning, och så sa det poff. Eller vilket ljud det nu var.

Den var stendöd. Jag tryckte på både handkontrollerna och på power-knappen på PS4:an, men utan resultat, inte ett ljud. Jag kände hur en stor besvikelse kom över mig, och jag gick omkring i huset och mumlade om varför jag hade väntat med att sätta in fläkten igen, och så började jag fundera över sparfiler, hade jag sparat dem i molnet?

Okej då - det hade gått ca 20 minuter - ett sista försök innan jag börjar felsöka. Pip! Den gick igång! Jag minns inte helt, men det dröjde inte lång tid innan jag satte in originalfläkten igen.

Så i dagsläget har PS4:an både sin originalfläkt och Zalman-kylaren på. Vad kan jag säga om ljudvolymen? Well, den låter mycket igen när jag kör tunga spel, kanske inte lika mycket som innan modden, men det är svårt att säga. Vore verkligen intressant att jämföra ljudvolym lite mer vetenskapligt mellan en PS4 i originalskick och min moddade. Framtiden får visa om det blir en sån undersökning. Oavsett så har det varit ett kul bygge, jag gillar hur den ser ut, och den funkar

Uppdaterad info /mod
Permalänk
Relik 📜

Haha, grymt! Helt galet såklart, men grymt!

Visa signatur

För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
▪ Nöje #1 -> i5-11400F - B560M-ITX/ac - RTX 3070 - 16 GB DDR4
▪ Nöje #2 -> R5 5600 - Prime B450-Plus - RX 6750 XT - 16 GB DDR4
▪ Mobilt -> HP Pavilion Aero - R5 5625U - 16 GB DDR4
▪ Konsol -> Steam Deck, Xbox Series S

Permalänk
Medlem

Plus direkt på oldschool zalmanfläkt Migge Snyggt!

Permalänk
Trollfabrik

Fan vad cool mod! och den gamla klassiska Zalman-kylaren på det också.

Visa signatur

Kontaktas enklast via PM. Önskas svar i forumet citera mina inlägg eller pinga @Jacob. Finns även på Twitter.

"Science and technology have progressed to the point where what we build is only constrained by the limits of our own imaginations." – Justin R. Rattner

Permalänk
Avstängd

Och den stora frågan är: Vill sambon vara i samma rum nu då? F ö, full pott på lösningen, då den var riktigt finurlig och härlig, och plus i kanten för att du gav mig old school-vibbar med Zalman-fläkten

Permalänk
Medlem

Ballt
Men hela konceptet med kylfläns på kylfläns är nog i grunden inte optimalt egentligen.
Hade det verkligen inte gått att skippa originalflänsen och fästa nya kylaren direkt på cpu:n istället?
(Verkar ju finnas två hål där som går att använda som fästpunkter?)

Visa signatur

A modest man is usually admired, if people ever hear of him.

Permalänk
Medlem

Tack för att du la upp den! Fantastiskt slutresultat, hoppas sambon är nöjd

Permalänk
Avstängd

Flytande metall hade också gjort jobbet väldigt bra.

Visa signatur

-Stäng av snabbstart i ditt Windows.

Permalänk
Medlem

Häftig användning av en Zalman-blomma

Visa signatur

| 212965 00 ] == :^D * ==)

Permalänk

Du borde löda på fläktens strömkablar på en utav PS4'ans usb portar fast på insidan. Där själva portarna själva är fästa.

Visa signatur

AMD FX 8350 | Gigabyte GTX 970 G1 Gaming OC | 1866 mhz Corsair Vengence 8GB | Gigabyte 990XA-UD3

Permalänk
Medlem

Funderade på det där med kylpasta, ska man inte ha väldigt lite av just det?
Enda syftet som kylpastan i min värld är att släta ut eventuella repor eller ytor som inte är helt plana.
En liten droppe brukar ju räcka, annars så riskerar ju det att få en motsatt effekt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av reverend benny:

Funderade på det där med kylpasta, ska man inte ha väldigt lite av just det?
Enda syftet som kylpastan i min värld är att släta ut eventuella repor eller ytor som inte är helt plana.
En liten droppe brukar ju räcka, annars så riskerar ju det att få en motsatt effekt.

Det ska väldigt mycket till för att det ska bli påtagligt sämre.
https://www.gamersnexus.net/guides/3346-thermal-paste-applica...

Citat:

Our testing agrees with what many other tests have shown over the years, including our own, and even Luke’s from ages past: as long as there’s enough paste to cover the IHS, or at least the part directly over the dies, there’s a negligible difference between application methods...

...So again, the bigger goal is to cover the IHS. Once that’s accomplished, assuming you’re using a non-insane amount of paste, like an entire tube of TG, it really doesn’t matter how big the blob is.

Visa signatur

R7 3700X | X570 Aorus Master | 32GB | EVGA 1080 Ti FTW3 | Noctua NH-D15S | FD Meshify C Copper
R7 1700 | X370 Gaming-ITX | 16GB | RX Vega 64 LE | Noctua U12S | Node 304
2 x HPE ProLiant Microserver Gen 8 | 1265L V2 | 16GB | 20TB

Permalänk
Medlem

Klockrent debutinlägg

Visa signatur

Silvertejp, silvertejp!

Permalänk
Medlem

@SeF.Typh00n:

Där ser man, dags att uppdatera kunskaperna

Permalänk

@RazaBlada: Tack, kul att du gillar! Ja, Zalman-fläkten är ju bara för go Och jepp, sambon är överväldigande glad

Permalänk
Skrivet av Roger W:

Ballt
Men hela konceptet med kylfläns på kylfläns är nog i grunden inte optimalt egentligen.
Hade det verkligen inte gått att skippa originalflänsen och fästa nya kylaren direkt på cpu:n istället?
(Verkar ju finnas två hål där som går att använda som fästpunkter?)

Jag håller med, inte optimalt med kylfläns på kylfläns. Men jag ville behålla metallplattan som moderkortet sitter emot och det kändes lite väl meckigt att försöka få av den gamla kylflänsen iom den var nitad.

Skulle den bli alldeles för varm så kan det vara en variant att ha för framtiden!

Permalänk
Skrivet av VadSaDu:

Flytande metall hade också gjort jobbet väldigt bra.

För vilken del i processen?

Permalänk
Skrivet av TheSpartan:

Du borde löda på fläktens strömkablar på en utav PS4'ans usb portar fast på insidan. Där själva portarna själva är fästa.

Ja! Lätt version 1.1

Permalänk
Avstängd
Skrivet av miggedymax:

För vilken del i processen?

Mindre temperaturer

Jag har sett guider på tuben, verkar göra susen för deras konsoler.

Visa signatur

-Stäng av snabbstart i ditt Windows.

Permalänk
Medlem

Mitt PS4 (launch-modell) är inte alls särskilt mycket så länge jag har den placerad där den har bra tillgång på luft. Står den i TV-bänken däremot låter den som fasiken. Så ett tips till de som inte orkar modda på det här viset; ta ut PS4 och ställ den på golvet när ni spelar.

Visa signatur

Core i7 7700K | Titan X (Pascal) | MSI 270I Gaming Pro Carbon | 32 GiB Corsair Vengeance LPX @3000MHz | Samsung 960 EVO 1TB

Permalänk
Medlem

Gillar hur du tänker! kan man så ska man

så mycket nostalgi med Zalman kylaren <3 Kom ihåg när jag "moddade" mitt första grafikkort med att byta ut kylaren, ett ATI X1300 xD Glöm inte de Blåa kylflänsarna som alltid trillade av

Visa signatur

Glöm inte att gilla bra inlägg!

AMD Ryzen 7 2700X | ASUS ROG STRIX GeForce RTX 2060 6GB OC Gaming |
Fractal Design Meshify S2 (Blackout) | ASUS ROG STRIX X470-F Gaming |
G.Skill Trident Z RGB 3200mhz 16GB | Samsung 970 EVO Series 500 GB M2 | Seasonic Focus Plus 750W

Permalänk
Medlem

Inte illa att hamna på förstasidan på Sweclockers med sitt första inlägg!

Permalänk
Moderator, Testpilot

Det är detta som jag älskar med Sweclockers när något tas helt bortom rimlighetens gränser!

Tack för ett underbart galleri och en fantastisk lösning.

Visa signatur

ASrock x470 Taichi Ultimate - AMD Ryzen R9 3900x - G.Skill Ripjaws@3.6GHz 16GB RAM - RTX 3080 Ti - Super Flower Leadex Gold 1000W - Phanteks Enthoo Pro - AOC AG35UCG 34" 3440x1440p@100Hz - kalaset vattenkylt

Permalänk
Forumledare

En ghettmod av rang! Grym nostalgi med Zalman och dess säregna utseende ❤️

Välkommen till sweclockers, snacka om att göra entré! 😍

Visa signatur

Forumets regler | Har du synpunkter på hur vi modererar? Kontakta SweClockers/moderatorerna

Jag stavar som en kratta

Gillar lök på discord

Permalänk
Medlem

Helt klockrent!
Vad kallar du denna skapelse? PZ4?

Permalänk
Skrivet av Dinoman:

Det är detta som jag älskar med Sweclockers när något tas helt bortom rimlighetens gränser!

Tack för ett underbart galleri och en fantastisk lösning.

Tack själv!

Skrivet av NordhNet:

En ghettmod av rang! Grym nostalgi med Zalman och dess säregna utseende ❤️

Välkommen till sweclockers, snacka om att göra entré! 😍

Tack så mycket, och vilket välkomnande jag fick då! ❤️
Väldigt roligt att så många reagerar på kylaren, jag hade ingen aning om att den skulle väcka en sådan nostalgi

Skrivet av ThomasLidstrom:

Helt klockrent!
Vad kallar du denna skapelse? PZ4?

Lätt! PZ4 får det ju bli

Permalänk
Medlem

@miggedymax: Hjärtligt välkommen till sweclockers, här är vi lika galna som dig.
En fin mod detta. Om det är en effektiv mod är besides the point

Visa signatur

CPU: I7 7700k @ 4.6GHz - Noctua NH D15S - Asus ROG Strix Z270F Gaming.
GPU: RTX 3070TI @2 st 120mm cf-v12hp hydro dynamic fläktar. 👍
RAM: 32GB DDR4 3200MHz. HÅRDDISK: 4 st SSD, 2 Mekaniska.
MONITOR:1 Optix MAG274R 27" MONITOR:2 Samsung 2693HM 25,5" MONITOR/Tv:3 LG 47lv355n-ZB 47". Nätagg: Corsair Newton R2 1000W. Allt i ett Cooler Master CM Storm Stryker.

Permalänk
Medlem

Men gäller försäkringen än? (Ok. Dålig humor, vet!)

Välkommen. Inte "min" hörna av Sweclockers men gillar att läsa och kolla på bilder.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 Compact / Solid | Noctua NH-D15 chromax.black | Kingston Fury Beast Black 64GB (2x16GB) Expo DDR5 / 6000 MHz| ASUS TUF Gaming 1000W Gold - ATX 3.0 | Noctua NF-A14 / PWM / 140mm |Palit GeForce RTX 4090 GameRock 24GB | Kingston Fury Renegade 1TB | Kingston NV2 2TB | ASUS PRIME X670-P WIFI | AMD Ryzen 7 7800X3D | Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34" | Windows 11 Home Svensk

Permalänk
Medlem

@miggedymax:
Nu samlar Zalman:en ännu mer damm i vardagsrummet!

Visa signatur

Antagligen en bättre dator än vad du har!

Permalänk
Medlem

Hmm.. antar att du satte tillbaka även originalfläkten, (blev inte riktigt klar över den biten) annars lär nog antingen minnena eller nätdelen haverera rätt så snart.

Senaste Playstationen jag satte en fläkt i var den första. Efter bärgninginsats resulterande av den beryktade slädurspårningen.

Visa signatur

Operativsystemet som löser nästan alla problem: Mint