Nintendo Switch's recensionstråd

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

Nintendo Switch's recensionstråd

Här finns exklusiva recensioner för Nintendo Switch Sweclockers. Koderna är presskoder.

  • Kommande recensioner:

    • Family Tree: Dev; Infinite State Games Ltd Publ: Eastasiasoft Limited

    • Bayala

    • Ritual: Crown of Horns

Tack för alla presskoder!

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

Recension Dandy Dungeon - Legend of Brave Yamada

  • Dandy Dungeon - Legend of Brave Yamada:
    Release på eShop den 27:e juni. Förhandsboka för att få rabatt 151 kr annars 220 kr.
    Publisher Onion Games

Mobilspelet Dandy Dungeon är ett udda spel. Enligt Onion Games är det ett romantiskt-humoristiskt rougeelite-RPG. Humorn är anpassad för vuxna och storyn lämpar sig kanske inte för de minsta barnen.

Story: Yamada-kun är en 36-årig programmerare som arbetar på ett stort japanskt spelföretag. Han avskyr sitt jobb vilket har renderat till att han skapar ett eget RPG-spel på nätterna istället där han själv är hjälten. Hjälten kallas Brave Yamada och en dag blir han kär in sin nya granne Maria-Chan. Han implementerar henne i spelet Princess Maria. Så du ska försöka befria prinsessan Maria x antal gånger för att vinna hennes hjärta. Frågan är om han lyckas fånga hennes hjärta i verkligheten?

Då han spenderar mycket tid med sitt spel istället för att arbeta på sitt riktiga jobb får han sparken. Hans chef Chairman Hidemaru Ayanokoji kommer hem till honom och lägger in en rouge-code för att låsa spelet till företaget. Men Yamada-Kun ger inte upp.

Det är det här spelet går ut på. Du ska hjälpa han att avlusa spelet. Genom olika dungeons ska du hitta olika items, samt samla ihop pengar för att uppgradera armor, vapen eller spells. Det går även att köpa olika items såsom healing pots eller olika spells. Ju längre du kommer i spelet desto mer saker låser du upp.

Spelets struktur och uppbyggnad: spelet går ut på att klara av olika dungeons genom att dra en linje runt hela spelfältet:

Det här krävs en hel del tankearbete och spelet fungerar bäst i handhållet läge då du även kan använda pekskärmen. Om du spelar dockat så går det att undersöka banorna med knappen "Y" ett förstoringsglas dyker upp så att du kan söka av banan.

Poängen är att inte låta ett fält bli övergivet och ja det går på tid med. Det går att klara av banorna utan att gå igenom alla fält men din bonus blir sämre och du tar skada för varje fält du har missat. Du tar även skada om tiden är slut så det gäller att vara snabb. Om du klarar av att dra en linje igenom alla fält får du "Perfect Bonus". Det ger i sin tur en chans att få olika pokaler det finns tre olika: brons, silver och guld. Där guld är det bästa och en större chans att få bättre drops.

Spelet har även ett online highscore så du kan se vad andra har för poäng. Framför namnet kan du även se vilket set spelaren har använt. Olika set har olika bonusar. Vissa går att köpa för en speciell spelvaluta som du måste farma dig till i spelet.

Det finns en hel drös med olika uppdrag, vapen, rustning, outfits m.m. Spelet blir även lite hjärngymnastik då banorna ändras hela tiden. Du måste gå igenom samma banor ett flertal gånger för att få en del speciella drops. Det är lätt att fastna i spelet om man gillar sådana här spel. Sammanlagd speltid för oss är + 80 timmar. Då har vi testat spelet i över tre veckors tid.

Sammanfattning:

Jag fullkomligt älskar att spela det här spelet. Jag fick en chock när jag såg att jag har lagt +80 timmar på spelet. Genom att testa olika builds eller att leta upp olika set för att testa på olika monster etc. så märkte jag inte av att tiden rann iväg. Det finns även en Wiki för mobilversionen för att få hjälp med allt som finns med i spelet.

Ljudet är 8-bitsaktigt och musiken är även humoristisk. Spelet är inte riktat till barn men går säkert att spela tillsammans med en vuxen. Det jag vill anmärka på är priset då det kostar 220 kr utan förhandsbokningsrabatten. Visst spelet är klart bättre en den smala skärmen på en iphone men ändå. Spelet var gratis i mobilen men har ingame saker som kan köpas med fysiska pengar. Så visst det är en klar förbättring.

Får man valuta för pengarna? Ja om du gillar knasiga farmarspel och vill slå ihjäl lite tid. Då kan vi verkligen rekommendera det här spelet. Ett tips är att köpa det nu innan det släpps då det kostar endast 151 kr. 220 kr är lite väl saftigt.

Dandy Dungeon - Legend of Brave Yamada ser ut som en hybrid mellan Final Fantasy, Zelda och Mario. Men humorn är inte för barn. Spelet får 8 av 10.

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

Recension Furwind

  • Furwind:
    Release på eShop den 27:e juni. 90 kr.
    Publisher: JanduSoft

Story: Bekämpa den onda Darhûn kulten i djungeln. Slåss mot olika monster och lås upp olika powers och abilities. Huvudpersonen är en räv vid namn Furwind från Moontail som ger sig ut på äventyr. Spelet är ett färgglatt pixel-plattformsspel i actionformat. Det ger mig nostalgi vibbar från 90-talet. En riktigt skön retrokänsla med andra ord.

Spelets struktur och uppbyggnad: Det finns en hel del olika uppdrag att klara. Du kan göra om banorna för att få tag på mer saker efter du har fått ihop olika powers. Det finns tre stycken powers att samla ihop och de ger dig fördelar för att klara av olika moment i spelet.

Det finns alltså tre kartor att klara av de syns redan på startmenyn i spelet. Det finns även en affär du kan handla i. När du börjar spelet finns det inforutor om vad du ska göra. Din stamina är låg i början så du kan inte spamma för mycket av Furwinds svansattacker så det gäller att spela smart. Du behöver även få tag i två bitar av en medaljong när du har fått tag i båda kan du teleportera dig och banan är färdig. Runt om på banan finns det checkpoints som kostar pengar att låsa upp. Kom ihåg att spara så mycket pengar det går. Du behöver dem för att köpa extra liv, magi eller annat.

Det finns passager som kan vara riktigt utmanade men ge det lite tid. Spelet påminner lite om en enklare version av Hollow Knight. Så gillar du den genren rekommenderar jag spelet.

Musiken och ljudet är behaglig och ganska trevlig. Spelet passar utmärkt handhållet och till barn. Spela gärna med någon vuxen för att få en roligare upplevelse tyvärr går det inte att spel i co-op. Men tillsammans kan ni kanske hjälpas åt att klara av banorna.

Det finns olika modes såsom challenge, levels (över 30 st), prisons etc.

Sammanfattning: Action plattformsspel som verkligen ger valuta för pengarna endast 90 kr. Spelet är inte så långt men det tar tid att låsa upp allt eller hitta alla hemligheter. Jag får Hollow Knight vibbar av spelet. Musik och ljudupplevelsen är perfekt balans med varandra. Spelkontrollskänslan kan vara lite klurig innan man lärt sig den men det går relativt snabbt att lära sig den.

Jag ger spelet 8/10 och rekommenderar det. Spelet passar både till barn och vuxna. Spelbanorna går rätt snabbt att spela igenom. Spelet flyter på bra såväl handhållet som dockat. Personligen hoppas jag på en fysisk version av spelet, då Eastasiasoft har gett ut en begränsad upplaga till PS4 och PSVita.

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

Recension av Pawarumi

  • Pawarumi
    Release, eShop den 24:e juni. Pris 150kr.
    Publisher: Manufacture 43

Ett Shoot 'em up-spel som ger en utmaning. Spelet har tre olika nivåer: easy, normal och hard. Du har tre olika vapen i olika färger: Red Jaguar Missiles, the Green Serpent Gatling Gun och Blue Condor Laser.

Du kan matcha färgerna med fiendens skepp för att ladda din upp din Shield olika färger gör mer skada samt laddar upp din Super. Det här gör spelet mycket mer komplicerat än ett vanligt shmup-spel.

Du kan även ha olika färger på ditt rymdskepp med dina joy-cons i Joyful-mode. Vi valde gul färg.
Du har ett liv och du får börja om från början om du dör. Om du klarar av en bana låser du upp training mode för den karta du har klarat av. Så att du kan träna på att klara av banan och få högre poäng.

Vi testade spelet i olika upplösningar samt med olika kontroller:

21:9 formatet på X34A modellen gör att skeppet ser lite bredare ut men det är behagligare att spela på. Du ser lättare alla skott som skjuts på dig t e x.

I handhållet läge är allt smått och plottrigt samt det är svart att styra med alla knappar. Det fungerar men det blev svårt att styra och hinna med allt. Du har även en bromsknapp (ZL) så att du kan bromsa ned ditt skepp för att klara av svåra attacker. Vi kände att det var rätt svårt att hantera i handhållet läge.

Pro-kontroller är lättare att spela med och det känns mer bekvämt med styrningen. Nackdelen är att det inte finns en joystick likt arkadspelen.

Joy-con grip gjorde det faktiskt lättare att hantera styrningen men har du stora händer så blir det som att styra allt med pekfingret och tummen. Det fungerade bättre att hantera bromsknappen. Du kan även ändra knapparna så allt anpassas efter ditt behov.

Vi hittade en klar favorit HORI Switch Arcade Pro V Fight Stick är det bästa alternativet. Behövde aldrig använda bromsknappen ZL. Styrningen är i toppklass. Arkadkänslan påminner oss nostalgiskt om arkadspelen från 80-90 talet.

Sammanfattning: ett helt klart nyanserat spel som kräver lite mer än alla andra shump-spel du måste para ihop olika färgkombinationer. Grafik och ljud är i harmoni. Snygg 3D grafik. Ha stort tålamod då det är lätt att dö i spelet. Detta stoppar inte trogna shoot 'em up spelare att testa det. Rekommenderas till alla shump-fans. Negativt spelet var lite för kort eller så var det så att vi hade så roligt med det att tiden rann iväg. Spelet får 9 av 10.

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

Recension av NAIRI: Tower of Shirin.

Det startade med en Kickstarter-dröm 2016 två år senare släpps spelet NAIRI: Tower of Shirin från HomeBearStudio. Efter en del förseningar och ett omgjort slut kan vi ta del av det här mystiska spel som inte är ett barnspel!? Dels på grund av att det krävs en god kännedom av engelska och dels på grund av att det omgjorda slutet inte är så barnvänligt. Slutet innehåller en del starka scener. Så spela det tillsammans med någon vuxen om du är under 7 år. Den rekommenderade åldern 3 kommer inte att fungera för oss i Sverige. Men spelet fungerar utmärkt att spela tillsammans.

Inledning: Spelets huvudfigur är Nairi som är en flicka med olika problem. Hennes föräldrar sitter fängslade på grund av falska anklagelser, samt att hon smugglas ut och transporten blir rånad av ett gäng kattbanditer. Hon blir senare vänner med banditerna. Historien handlar om att hon vill tillbaks det rika distriktet i staden för att hitta hennes föräldrar. För att ta sig dit behöver hon undersöka staden och de olika distrikten. Staden Shirin har många olika skepnader och mystiska figurer. Under ytan finns det en hel del skrämmande hemligheter som döljer sig i mörkret...

Struktur/spelkänsla: Spelet är ett så kallat "click and point/hide and Seek" äventyrspusselspel. Det går att köra med rörelsekontrollerna via varsin joy-con, handhållet samt pro-kontroll. Switchen fungerar som en pekskärm. En liten varning till de som har stora händer det går ibland knappt att se vilket håll du drar de olika objekten åt. Vi körde med en blandning av joy-con, handhållet, dockat samt pro-kontroller. Dels för att det fanns en del buggar som gjorde att man inte kunde gå ut i menyn etc. Det ska komma en uppdatering till Switch, patch 1.02. Så under tiden rekommenderar vi starkt att spara så ofta det går. Ibland gick det knappt att se de olika detaljerna eller hemligheterna i spelet så då blev det dockat läge.

Som sagts tidigare spelet ser väldigt barnvänligt ut men det är engelsk textning och en hel del icke barnvänliga saker i spelet i en scen ska du köpa sprit t e x.

Musiken i spelet är väldigt rogivande och behaglig ett extra stort plus för bakgrundsmusiken i spelet. Spelet är långtifrån lätt att klara av det behövs ett stort tålamod och en stor portion humor för att klara av spelet. Det var ett flertal journalister (även vi) som fick fråga skaparen bakom spelet om hjälp för att klara av det. Själva storyn är kort knappt en timma uppskattningsvis. Ska du klara av allt i spelet tar det längre tid. Vi klarade spelet på ca 5-6 timmar. Men det är lätt att fastna på olika ställen i timmar. Så ta en paus annars kan spelet lätt bli något annat än en trevlig upplevelse.

Ibland var pusslen så lätta och självklara att vi gjorde det svårare för oss själva än vad det egentligen var. Där kan ett barns fantasi var mer självklar så spela gärna tillsammans med hela familjen.

Kritisk analys: spelet är gripande om du är ute efter pusselspel a la Zelda Shrine's med symboler m.m. spelet är inte alltid linjärt eller logiskt. Så var beredd på att det kan ta sin tid. Men å andra sidan kostar det en hundralapp på eShop med. Så du får valuta för pengarna om du gillar utmaningar.

Det största problemet är att vissa moment måste vara exakt utförda vilket medförde att vi fastnade på ett ställe i timmar. Vi löste det trodde vi men när vi skulle förflytta objektet i en viss ordning måste man göra det exakt. I handhållet läge blev det här alldeles för svårt trots att du kan sakta ned styrningen med L-knappen. Ett tips är att låta hand-pekaren följa med i hela momentet annars åker block/objekt åt olika håll. I ett annat moment i slutet av spelet (ska inte avslöja för mycket) behövs det trycka in knappar i en viss följd. Då passade handhållet bättre än dockat. Ibland kändes spelet mer som ett IQ-test baserat spel p g a just den ologiska förklaringen. Vilket gör spelet väldigt nyanserat och intressant. Historien griper tag om en och den släpper inte taget på en heller; p g a att den har en twist på slutet som kan vara väldigt förskräcklig för de allra minsta.

Sammanfattning:

  • Fördelar
    - relativt billigt 100 kr på eShop.
    - roliga utmaningar går att spela med hela familjen.
    - bra bakgrundsmusik
    - bra story vältänkt
    - trevliga bilder och animeringar

  • Nackdelar
    - styrningen kan var ett problem
    - svåra pussel
    - lite väl kort 1.6GB
    - lätt att fastna, saknar tips

Vi ger spelet 7,5 av 10 på grund av att utvecklarna har verkligen tagit tid för att få fram så mycket som möjligt. Utan Kickstarter-kampanjen hade kanske inte spelet sett sitt ljus. Twisten i spelet grep tag i oss och det fastnade på näthinnan efter spelets slut. Vilket är väldigt sällan spel brukar göra. Spelet är dock inte riktat till alla men det är valuta för pengarna. De som klarar spelet utan hjälp ska ha en stor eloge för det här spelet är inte lätt att klara av.

Antar du den utmaningen då är det här spelet för dig?

Ps. i slutet av test-perioden fick vi en Walkthrough-guide annars hade vi inte klarat av spelet innan deadline. Om du fastnar på nåt moment pm:a mig så ska jag försöka hjälpa dig igenom det privat.

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

Recension Jet Kave Adventure

Jet Kave Adventure:
Release på eShop 17 September, 199 kr.
Publisher: 7Levels

Story: Hövdingen Kave blir förvisad från sin stam. Under sin vandring hittar han ett jetpack. Med det här hjälpmedlet kan han slåss emot en ondskefull utomjording - som vill utlösa ett katastrofalt vulkanutbrott bara för att reparera sitt rymdskepp. Kave's uppgift är att stoppa honom och rädda ön för att få upprättelse. En äkta hjälte med andra ord.

Spelets struktur och uppbyggnad: plattformsspel där du ska klara av banorna på tid utan att ta skada. Du kan göra om banorna för att få bättre tid eller hitta hemliga troféer t e x. Det finns även en affär där du kan uppgradera liv, vapen, jetpack samt andra saker. Genom spelets gång får du lära dig olika tekniker för att klara av spelet.

Det finns 36 nivåer att ta sig igenom en del banor har även bonusbanor. Musik, ljud samt 3D-grafiken är behaglig. Spelkontrollsmekaniken är ganska lätt att lära sig dock är det lätt att dö i spelet. Det krävs en hel del tålamod. Vissa passager vår extremt svåra beroende på kontrollmekaniken, men ge inte upp. En del bonus kartor var väldigt roliga då de förvandlades till ett klassiskt shoot 'em up spel.

Spelet går endast att spela i single mode. Passar för både barn och vuxna. Det som drar ned spelet är två stora saker: man måste göra om banorna rätt många gånger, dels för att uppgradera liv, vapen etc. samt hitta alla troféer.

Priset är den andra orsaken till att spelet inte får ett toppbetyg 199kr för att spela om samma banor om och om igen. Detta medförde att vi tröttnade rätt snabbt på spelet. Det känns igen och gav inte så mycket spelkänsla mest bara intrycket: - Åh ännu en ny bana att farma på.

Några framedrops fanns det på en del ställen men över det hela flöt det på relativt bra.

Sammanfattning: Ett Sci-Fi: Action-plattformspel i stenåldersmiljö. Räkna med att farma otaliga gånger. Kräver tålamod. Ljud, grafik och spelkänsla är helt okej. Inget nyskapande lätt att tröttna på att göra om samma bana igen och igen för att klara av timer-uppdraget. Priset på eShop är 199 kr vilket är ganska dyrt för ett ganska kort spel. Spelstoryn är inte lång.

Spelet får 6 av 10 Passar både till barn och vuxna. Det går relativt fort att klara av en bana. Fungerar bra både handhållet och dockat minimalt med framedrops.

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

Recension Cat Quest II

  • Cat Quest II
    Release på eShop 24 Oktober, 156 kr.
    Utvecklare: The Gentlebros
    Publisher: PQube Games

Story: Cat Quest II är ett 2D open world RPG-action-spel. I uppföljaren är fokuset på om hund och katt är vänner eller eviga fiender? Historien handlar om två klaner: the cats of Felingard och the advancing dogs of the Lupus Empire. Mystiska krafter har intaget de två rikena. Din uppgift är att ta reda på vem som ligger bakom samt återta rikena för att återställa freden.

Spelets struktur och uppbyggnad: För det första behöver du spela ettan före tvåan? Nej det går utmärkt att spela tvåan utan att spela ettan. Ettan innehåller däremot ledtrådar till huvudstoryn om vad som pågår i tvåan. Med det sagt så spelade vi tvåan före ettan i co-op. Det är här spelet hittar sin verkliga charm och styrka i co-op. Du kan även spela både katt och hund i uppföljaren.

Spelet är uppbyggt som ett hack 'n slash spel. Du kan antingen vara warrior eller magiker. Med olika förtrollningar, förmågor, vapen och armor kan du skapa olika synergier för att klara av olika fiender. Du kan t e x vara an tank mage o s v. Det finns massor med deluppdrag som är bra att göra. Varje klarat uppdrag ger mer exp-poäng samt pengar för att köpa uppgraderingar.

Då spelet är ett open world-spel kan du utforska det mesta se bara till att inte hamna på ställen där fienden är för stark. Genom spelets gång kommer du att göra olika dungeons. En del kräver ett bra minne och en del andra behöver du söka extra noggrant i för att hitta ledtrådar. Kartmenyn visar tom ikon efter att du har klarat av varje grotta.

Det går att spela både ensamt samt tillsammans med någon dock offline. I single mode styr då du båda karaktärerna med knappen "X". Spelet passar för både barn och familj eller tillsammans med en vän. Spelet är relativt lätt men det krävs engelska. Så spela tillsammans med ett barn då vissa passager kräver att du verkligen läser igenom vad det står.

Spelanalys: Cat Quest serien är verkligen enkel att älska. Kontrollkänslan är lätt såväl med joy-con eller med pro-kontroll. Ljud, grafik, musik och spelkänslan är fantastisk. Vi upplevde inga framedrops. Men ett par spelkrascher och en frysning. Genom att starta om spelet så var vi på banan igen. Kraschar spelet i en grotta startar du om utanför på senast sparad plats i kartmenyn. Det finns ingen patch till vår testversion (ver 1.01). Sammanlagt spelade vi nog över 15 timmar för 100%.

Sammanfattning: Ett fantastisk litet spel med betoningen litet eftersom det tog slut för snabbt! Priset på 156 kr är väldigt bra med tanke på hur mycket nöje du får för pengarna. Spelet kraschade några gånger men det drar ändå inte ned på betyget.

Vi ger spelet 10 av 10. Rekommenderbart för RPG-spelsugna familjer eller vänner helst i co-op. Det går utmärkt att spela ensam, men tillsammans så blir det verkligen mycket roligare. I nuläget finns det ingen fysisk version meddelar PQube Games. Men vi väntar spänt på en fysisk release samt del III i spelet.

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

Recension Valfaris

  • Valfaris
    Finns ute på eShop 234 kr rabatt, 260 kr. Finns även en fysisk version.
    Utvecklare: Steel Mantis
    Publisher: BIG SUGAR

Story: Gillar du hårdrock och heavy metal action-platformspel? Då är det här ett spel för dig. Therion, en orädd och stolt son till Valfaris, återvänder till sitt hem för att avslöja sanningen om dess dömda öde och för att utmana arcane-ondskan. Din uppgift är att rädda Valfaris från det mörker som vilar över det.

Spelets struktur och uppbyggnad: antal spelare: 1 (Single player). Ett slaktarspel där du ska kötta allt som rör sig. Spelet kräver en hel del tålamod då det är väldigt lätt att dö. Du kan uppgradera dina vapen med hjälp av blod metal. Tillsammans med Hekate som styr rymdskeppet Wolfship försöker ni lösa gåtan med Valfaris.

Banorna är ganska korta men intensive det finns utöver vanliga fiender: minibossar, speciella fiender samt huvudbossar. Runt om finns det hemliga saker att upptäcka såsom vapen, blod metal eller checkpoints. Det finns en hel del olika vapen så uppgradera dina vapen med förstånd. Spelet flyter på bra både handhållet- och i dockat- läge. Ett extra plus är att du kan ändra styrknapparna i spelet. Själva grundinställningen är krånglig om du vill använda dig av närstrider med svärdet.

Spelet har en hel del överraskningar soundtracket gör att upplevelsen blir mer häftig. Gillar du melodiös hårdrocksopera så är det ett extra plus. Om inte så kan det stressa upp dig så att du dör i onödan. Huvudpoängen är att du kommer att dö ofta i spelet.

Spelanalys: ett udda spel som kräver skicklighet och tålamod. Antingen avskyr du det eller så älskar du det här spelet. Vi väljer det senare. Det är lätt att fastna i spelet för att just bara döda ett monster till och sen ett till... Tiden flyger iväg snabbt och det tar tid att lära sig att hantera spelmekaniken.

I ett moment får du även spela en robotboss som du har besegrat vilket gör det extra kul.

Sammanfattning: kritikerna är nästan eniga det här spelet är bra. Frågan är hur bra? Du får valuta för pengarna 234 kr. Spelkänsla, grafik, ljud och musik gör det till en klar indiefavorit som inte går av för hackor. Här krävs skicklighet och tålamod. Det kommer även ett gratis DLC till spelet Full Metal Mode så det är en extra bonus. Spelet innehåller en hel del våldsinslag så det rekommenderas till de som är över 16 år (eShop).

Med tanke på att det är korta banor och boss efter boss så känns spelet mer som ett boss rush race. Därför får det inte toppbetyg men än stark 9 av 10.

__________________________________________________________________________

"Full Metal Mode will unlock upon completion of the game, or will be unlocked straight away when installed if a 'Game Clear' file is present. Here's a brief summary of Full Metal Mode:

  • All weapons, upgrades, and upgrade items will be carried over

  • Enemies and bosses will be more aggressive

  • Player will take more damage

  • Players will have access to an additional Destroyer class weapon

We'll share more details of Full Metal Mode soon."

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

Recension AeternoBlade II

  • AeternoBlade II
    Release på eShop 11 Oktober, 312 kr. Fysisk release den 22 November.
    Utvecklare: Corecell Technology Co. Ltd.
    Publisher: PQube Limited

Story: Action-pussel plattformsspel a la hack 'n slash. Samla ihop olika artefakter för att bygga ihop olika skills samt återställ balansen med AeternoBlade. Tvåan erbjuder dessutom nya karaktärer: Felix och Bernard. Olika karaktärer har olika uppsättningar av förmågor. Vad sägs om att stanna tiden eller varför inte spela in dina favorit attacker och köra dem i repris i bossfighter?

Låter det struligt? Ja det är en aning struligt.

Spelets struktur och uppbyggnad: standard spelmekaniken är hyfsat enkel men lägg till olika skills samt att boss fighterna kan bli väldigt jobbiga. I 3D fighterna kan det dessutom vara svårt att låsa/låsa upp målet när du springer runt i cirklar.

I några fighter med bossarna så gick det även att vara under bossen och bugga den, samtidigt som du slog i tomma intet och gav den skada. Spelet kraschade ett par gånger. Var beredd på att de kan vara slöa laddningstider mellan olika passager!

De olika pusselzonerna (Enigmata) är utmanade och det krävs både skicklighet samt en hel del tankearbete. Röstscenerna är kanske inte de bästa och en del av de animerade scenerna hade varit bättre att snabbspola igenom än att se de om och om igen. Särskilt om du dör eller fastnar på samma ställe. Spelgrafik, ljud och musik är okej.

Fanns det då något som var roligt?
Absolut du får kötta det mesta och klura ut olika pussel samt bygga upp olika förmågor. Varje förmåga går att boosta eller uppgradera. I menyn ser du vilka knappar du ska trycka på för att använda dina skills. Dock vill vi reservera för att det tar en hel del tid att få grepp om spelet. Klarar du att stå ut med buggar och krascher samt gillar hack 'n slash? Då är det här spelet för dig.

Behöver du spela ettan före tvåan?
Nej.

Sammanfattning: ett hack 'n slash spel som är relativt kul. Du spelar med olika karaktärer för att låsa upp belöningar eller olika egenskaper. Krävs en del tålamod då spelet har en del långa laddningstider samt kraschar.

Tyvärr håller inte det här spelet alls. Det kunde ha varit roligare om spelmekaniken hade varit enklare. Att köpa nya skills att hålla reda på eller springa runt i cirklar för att inte dö mot olika bossar m.m. blev alldeles för tidskrävande. Lägg därtill krascher, låg framerate och buggar i bagaget. Har du tålamod och gillar ettan så är det här inget problem för dig.

Spelet får 4 av 10 då det saknar det lilla extra. Den fysiska versionen släpps den 22 November.

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

Recension New Super Lucky's Tale

  • New Super Lucky's Tale
    Release: finns ute på eShop, 416 kr. Demo finns nu ute i Europa. Fysisk release den 13 December i Sverige.
    Rekommenderad ålder: 3 år.
    Utvecklare: Playful Studios
    Publisher: Playful Studios/PQube Europe

Story: Huvudkaraktären Lucky Swiftail åker runt i en mystisk värld efter att kommit in i den av misstag. En trollkarl vid namn Jinx har svikit ordern: Guardian Order. Han planerar att stjäla boken: Book of Ages men boken absorberar Jinx och Lucky:s familj. Med hjälp av boken kan Lucky lösa mysteriet med hans familj. Vad hände till exempel med hans bror Lucas?

Ditt uppdrag är att samla ihop tillräckligt med sidor för att öppna olika portaler. Samt bekämpa fienden Ett 3D- och 2D- spel a la Super Mario Odyssey.

Spelets struktur och uppbyggnad: enkel spelmekanik. Passar utmärkt för barn med hjälp av Lucky's svans och dubbelhopp klarar du det mesta. Det som är nytt är pusselspelen för Switch-versionen en del är klurigare än andra så ta hjälp av en vuxen om du fastnar. OBS! En del kartor har längre laddningstid.

Banorna är mestadels i 3D vissa banor är både och dvs. 3D och 2D. Grafiken är väldigt behaglig, men ibland var det svårt att kontrollera kamerastyrningen emellan 3D och 2D. Musik och ljudupplevelsen är i harmoni med varandra. Det är enkelt att förlora sig själv i den här fantastiska spelvärlden. Speciellt då du kan söka efter olika hemliga saker på vägen. Det går att köra igenom storyn snabbt, men att klara av 100% på varje bana kommer att ta längre tid. Det finns sex olika världar att utforska varje del går att åka tillbaka till genom valmenyn eller genom en portal.

Spelet är väldigt lätt kanske för lätt? Efter tre spelsessioner är spelet klart. Dock finns det en extra utmaning den sjätte världen. Den hör inte till storyn och den är mycket svårare. Det känns som att utvecklarna gav upp på den sista världen och spammade en massa banor av samma sak igen och igen. Hursomhelst spelet är en klar favorit 2019!

Under spelets gång låser du även upp olika kostymer till Lucky. Dessa kan köpas för mynt i affären. Kläderna är bara outfit så de ger ingen extra bonus mer än att Lucky ser cool ut.

Sammanfattning: en av årets trevligaste överraskningar Playful Studios har verkligen lyckats med ett fantastiskt koncept. Plattformsactionspel när den är som bäst. Rekommenderas varmt till barnfamiljer. Gillar du Super Mario Odyssey eller Splatoon 2 kommer du älska det här spelet! Hela spelupplevelsen är magisk. Man vill inte att det ska ta slut och det enda stora minus är att spelet är för kort och lite väl lätt. Att kamerastyrningen inte alltid hänger med samt att laddningstiderna kan vara långa är ett mindre minus.

Vi ger ändå spelet toppbetyget 10 av 10. Ni som väntar på den fysiska versionen i Europa får vänta tills den 13 December.

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

Recension av XenoRaptor

  • XenoRaptor Trailer
    Release: finns att ladda ned på eShop Pris 156 kr. Just nu 50% 78 kr
    Rekommenderad ålder: 7 år
    Utvecklare: Peter Cleary
    Publisher: Digerati

Shoot 'em up-spel al la bullet-hell action. Du skjuter dina fienden i 360 grader och åker runt och dödar alla. Varje nivå har mellanbossar samt slutboss. Efter att ha låst upp varje planet får du tillgång till nya uppgraderingar till ditt skepp. Du har tre olika vapen samt ett flyktalternativ.

Tips! klarar du inte av en nivå kör på easy istället. Det finns tre olika svårighetsgrader: easy, Normal och Nightmare. Du låser automatiskt upp nya vapen m.m. efter att ha klarat av en viss nivå i spelet. Det betyder att du inte behöver klara av slutbossen. I slutändan kommer du att bli tillräckligt bra och stark för att klara av slutbossen!?

Du kan även välja olika färgkombinationer på ditt rymdskepp i menyn: hangar. I samma valmeny uppgraderar du dina vapen. Du kan alltid börja om och testa en annan kombination av vapen för att klara av banan.

Det går även att spela två spelare i splitscreen. Vilket är mycket roligare men tyvärr går det inte att använda radarn.

Buggar: i testversionen vi använde (Ver 1.0.0) uppstod det en del buggar. På radarn ser du t e x en fiende kvar. Du åker och åker till fienden men den kommer inte inom räckhåll. Ibland efter 5 min går det att nå det sista skeppet och skjuta ned det. Ibland går det inte alls då får du starta om och spela om hela nivån.

Det här drar ned spelet en hel del. Men är du en glad Shoot 'em up-spelsälskare så är det intet större problem. Vi hade roligt med spelet dock är det inget toppspel. I slutet blir allt ett repetitivt skjutande av liknande skepp i olika färger. Vilket kan medföra att det blir stundtals tråkigt. Musiken och ljudet lyfter dock upp spelkänslan. Spelmekaniken är oklanderlig.

Spelet får 5 av 10 dvs godkänt. Just nu är det halva priset 78 kr vilket är ett kap.

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

DOUBLE DRAGON & Kunio-kun Retro Brawler Bundle US-kod

  • DOUBLE DRAGON & Kunio-kun Retro Brawler Bundle Samling på 18 spel
    Release: finns ute på eShop, 374 kr.
    Filstorlek: 343 MB
    Spelare 1 - 4, Online 2- 4 spelare.
    Rekommenderad ålder: 7 år. ESRB Everyone 10+
    Utvecklare: Arc System Works
    Publisher: Arc System Works

  • Classic Titles

    1. DOUBLE DRAGON

    2. DOUBLE DRAGON

    3. DOUBLE DRAGON

    4. Renegade

    5. Super Dodge Ball

    6. River City Ransom

    7. Crash'n the Boys Street Challenge

  • Classic Titles (unreleased in North America)

    1. Nekketsu Renegade Kunio-kun

    2. Nekketsu High School Dodgeball Club

    3. Downtown Nekketsu Story

    4. Nekketsu High School Dodgeball Club - Soccer Story

    5. Downtown Nekketsu March Super-Awesome Field Day!

    6. Downtown Special Kunio-kun's Historical Period Drama!

    7. Go-Go! Nekketsu Hockey Club Slip-and-Slide Madness

    8. Surprise! Nekketsu New Records! The Distant Gold Medal

    9. Nekketsu Fighting Legend

    10. Kunio-kun's Nekketsu Soccer League

    11. Nekketsu! Street Basketball All-Out Dunk Heroes

Spellista:

OBS! detta är en recension av den amerikanska versionen. Samma version finns på EU:s eShop. Thanks to SCMedia for the Review Code!

Inledning: Arc System Works har släppt en spelsamling DOUBLE DRAGON & Kunio-kun Retro Brawler Bundle. Det finns 18 st. spel från Double Dragon- och Kunio-kun- serien. Av de 15 Kuni-kun spelen har inte 11 spel släppts förrän tills nu i Nord Amerika. Du kan spela "original version" eller "quality up version". Där flera förbättringar har gjorts.

Gillar du nostalgi och arkadkänslan a la 8 bit? Då är den här samlingen för dig.

Spelet släpptes förra året i fysiskt format i Japan: Kunio-Kun The World Collection (spelet har stöd för engelska).

Men nu är det Europa och Amerikas tur. Tyvärr finns det ingen fysisk version av samlingen. Men det spelar knappast någon roll för de som älskar beat 'em ups. Rekommendation passar för killgänget innan utgång på puben t e x. Men det går lika bra att spela ensam helst på Hori Real Arcade Pro V4 Hayabusa. Pro-kontrollen fyller inte alla funktioner. Ibland fastnar man lät i spelet. Tack och lov går det givetvis att styra med styrkorset.

Struktur/uppbyggnad: Utöver spelen finns det Achievements 55 stycken. Nu finns det inte bara beat 'em ups-spel utan även fotboll, Dodgeball, Basketball, friidrott samt ishockey. Vi fastnade för ishockey då det inte finns ute så många ishockeyspel till Switch.

Det finns olika skärmmodes för spelet vilket är bra om du spelar handhållet: standard mode 4:3 till full screen mode. Du kan även lägga till scanlines för att få in den rätta retrokänslan. Du kan spara varje spel upptill fyra gånger vilket är bra om du vill hoppa runt och klara av kampanjen/Achievements. Du kan även ändra Avatar.

Kuni-kun serien är extra kul. Spelen är inte jätteenkla att klara av Renegade var väldigt svårt (ett av mina favoritspel på arkad).

Sammanfattning: Det finns inte mycket mer att säga samlingen är prisvärd för 18 spel (ca 21 kr per spel). Dock kan det vara lite meckigt att spela med olika kontroller. Onlinespel var inte tillgänglig då spelet inte var live. Även i skrivandets stund går det inte att hitta "room" för att spela online. Spelet får en stark 8 av 10 då vi älskar gamla 8-bitsspel.

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

Recension av Heaven Dust

Heaven Dust Trailer
Release: finns att ladda ned på eShop. Pris 57 kr.
Rekommenderad ålder: 16 år Skräckspel, pussel.
Spelare 1
Utvecklare: One Gruel Studio
Publisher: indienova

Inledning: Heaven Dust är inspirerat av klassiska zombiespelet Resident Evil. Du vaknar upp på ett underligt ställe, fullt med fällor och zombies. Din uppgift är att hitta ut och lösa den mystiska gåtan med viruset "Heaven Dust". På 1970-talet hittade forskare detta virus i Nya Guinea och de trodde att det var lösningen för odödlighet. Tyvärr hade det motsatt effekt och öppnade upp en port till helvetet.

Olyckligtvis har nu "Heaven Dust" kommit till USA i en muterad form via ett företag som heter StarDust.

Struktur: Spelet har olika rum som kräver olika lösningar. Det är en fördel att leta runt och läsa noggrant vad som står i olika böcker t e x. Spelet tar tid att klura ut och det är det som är det roliga. Mindre roligt är att kontrollfunktionerna i spelet till Switch inte hänger med riktigt.

Det står inte heller hur du springer efter att ha köpt en uppgradering för detta!? Kör du med en pro-kontroller så är det d-padden dvs. styrkorset du håller inne för att få en extra springboost. Det här tipset hittade jag efter jag hade klarat spelet. Det hade varit bättre med en mer detaljerad guide.

Tips: Det är alltid bra att spara ett par extra gånger på olika sparfiler ifall du fastnar någonstans. I annat fall får du spela om spelat. Vilket var problem två för oss.

Är spelet skrämmande? Nja det beror på, det är mer stressande när du försöker överleva med minimal ammunition. Det är klurigt att klara av alla pussel men det är det som är charmen med hela spelet. 3D-grafik, ljud och spelkänslan är väldigt behaglig. Passar utmärkt att spela handhållet. Dessutom har spelet olika slut!

Sammanfattning: Ett roligt pussel-skräckspel som tar sin lilla tid. Kontrollkänslan är helt okej glöm bara inte att springa med styrkorset till pro-kontrollen. Trots en del problem som har nämnts så är spelet väldigt roligt. Vi ger det en 8 av 10. För ynka 57 kr så spelet givet för de som gillar pussel-skräckspel.

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

Recension av HyperParasite

HyperParasite Trailer
Release: finns att ladda ned på eShop. Pris 103 kr tills den 18 April. Ord. pris 155 kr.
Rekommenderad ålder: 16 år våldsspel.
Spelare 1 - 2 ej online
Utvecklare: Troglobytes Games
Publisher: QubicGames S.A, Eastasiasoft och Hound Picked Games

Inledning: Bodysnatcher spel som påminner om Binding Isaac och Enter the Gungeon. Men spelet är bra mycket svårare att spela. Var beredd på att dö ofta i en 80-tals inspirerande miljö.

När tredje världskriget är nära sitt slut hotas jorden av ett nytt hot: En parasitisk organism som intar människor. Den konsumerar allt som kommer i dess väg. En global jakt inleds för att göra slut på hotet. Men vem kan man lita på? Då den intar vem som helst närsomhelst, vet man inte vem man kan lita på. Istället för att spela hjälten i det här spelet är du fienden. Ja det är du som är organismen HyperParasite. Ditt uppdrag är att vinna...

Struktur: Spelet har olika rum som genereras olika varje gång du spelar om spelet. Det finns totalt fem akter att spela igenom. Dör du får du spela om från början igen. Under tidens lopp så samlar du in pengar. Slå på allt som finns i rummet det kan finnas hemligheter, pengar liv eller olika skills. Under spelets gång får du även uppgradera din karaktär med extra liv, mer attack eller extra försvar. Du kan alltså välja din egen spelstil.

Du låser upp olika karaktärer genom att inta deras kroppar. Du kan även spara dom vid varje akt om du hittar affären. Låser du inte upp några karaktärer då är det lättare att dö. Har du låst upp flera är det svårare att då. Då karaktären dör förvandlas du tillbaks till parasitformen. Du kan då endast ta emot en skada sen dör du.

Det här gör att det tar väldigt lång tid att farma igenom spelet. Spelar du i lokal co-op blir det lättare men om någon dör så måste du betala en uppgradering för att återuppliva din kamrat. Vilket i sin tur gör dig svagare då du behöver alla uppgraderingar.

Vissa karaktärer måste du ladda om vapnet på andra har obegränsat med ammunition o s v. Tips du kan ändra till hög "Pixel Resolution" valmenyn. Normalt startar spelet på "low". Det fungerar att spela i handhållet såväl som i dockat. Vi föredrog dockat eftersom vi spelade i co-op.

Grafik, ljud samt spelkontrollskänslan är helt okej. Dock kraschade spelet flera gånger. Vilket gjorde det ännu mer frustrerande. Efter över 30 timmars speltid hade vi inte ens klarat akt två. Det här medför att vi tappade lusten att spela igenom det. Spelet är väldigt svårt och att farma om igen och igen för att låsa upp nya karaktärer gjorde det inte så särskilt kul. Lägg dessutom till spelkrascher.

Tillika genereras rummen olika hela tiden så har man tålamod kan man få till en bra runda för sen dö på akt två. Att få ihop pengar är huvudnyckeln i spelet.

Sammanfattning: Ett roligt skjutspel/melee spel men någonstans på vägen tappar det spänningen. Var beredd på att farma samt att dö ofta. Spelet frös/kraschade ett par gånger med vilket renderade i att vi får spela om från början. Sätt spelet på hög upplösning och njut av spelmusiken. Men så mycket mer blir det inte. Co-op läget gör det roligare men det blir inte lättare.

Vi ger spelet 6 av 10. Vi hade önskat att man kan börja om på åtminstone varje akt efter man har klarat av den. Spelet är billigt just nu är det rabatterat pris 103 kr. Gäller till den 18 April.

Permalänk
Moderator
NintendOrakel

Recension av Darius Cozmic Collection console

Darius Cozmic Collection console Trailer
Release: finns att ladda ned på eShop. Pris 569 kr. Arcade kostar 415 kr
Rekommenderad ålder: 7 år milt våld.
Spelare 1 - 2 ej online
Utvecklare: M2/TAITO
Publisher: ININ Games

Samlingen innehåller nio spel:
DARIUS II (Mega Drive JP version)
SAGAIA (Genesis version)
SAGAIA (Master System EU version)
DARIUS TWIN (Super Famicom JP version)
DARIUS TWIN (Super NES US version)
DARIUS FORCE (Super Famicom JP version)
SUPER NOVA (Super NES US version)
DARIUS ALPHA (PC Engine JP version)
DARIUS PLUS (PC Engine JP version)

Sex "legendary console titles" de andra är olika versioner från olika regioner. Om du gillar genren Shoot 'em up-spel då är det här en samling för dig! Taito levererar dock är priset saftigt för en ej komplett samling. Du behöver alltså köpa ytterligare en samling för 415 kr. Vilket medför att kalaset kostar under en tusing (984 kr).

Nå får man nöje för pengarna?
Svårt att säga för det första spela handhållet är extra svårt då skärmen är nedskalad till 4:3 format. Darius Twin Super Famicom har japansk text i inledningen. Men det gör inte så mycket då du åker runt och skjuter ned allt som rör sig. Samt att det finns en annan version på engelska: Super NES. Darius Twin är en klar favorit samt SAGAIA Sega Genesis. Arkadkänslan ger en nostalgitripp.

Du kan även ändra knapparna i menyn. Dock är joystick kontrollen för liten och jobbig att styra. I handhållet läge blir det värre. Vissa spel kombinerar bomber och attackvapen med en gemensam knapp andra versioner gör inte det. Det här medför att det blir svårt att spela. Då du måste hålla in två knappar samtidigt som du styr med styrspaken. Det går att ändra i menyn men problemet kvarstår styrspaken till Switch är inte den bästa för snabba shoot 'em up-spel.

Bästa upplevelse är om du har en arcade stick. Men då vill man gärna stå upp och spela med. Du kan även spara spel och köra på replay-mode dock bara för vissa spel och modes. Fem fält går det att spara på.

Ja det saknas konsolspel såsom Dariusburst, Super Darius eller G-Darius m. fl. för ett premium pris hade man förväntat sig mer!? Saknaden av extra material lyser dock med sin frånvaro...

Laddningstiderna från att gå ifrån spelet till spelmenyn är relativt snabba. Musik/ljud och grafik är varierande då det är en samling. De har sparat så att du får den gamla äkta retrokänslan. Kan jag då rekommendera det här spelet/samlingen för en oinvigd person?

Knappast och även om du älskar skjutspel så är prislappen saftig som bara den 569 kr. För en liknande summa kan du köpa den fysiska varianten hos Strictly Limited Games €54.99. Vilket är mer prisvärt då den finns i en limiterad utgåva.

Dock löser det inte huvudproblemet. Priset är för tok för högt för en ej komplett samling. Tråkigt.
Vi ger spelserien en svag 5:a av 10.