ge mer hårddiskutrymme till ubuntu

Permalänk
Medlem

ge mer hårddiskutrymme till ubuntu

Hej
jag använder Ubuntu Studio och dual bootar med Windows 10 Pro. När jag installerade det gavs det för lite hårddiskutrymme än vad jag vill ha. Går det att ge mer utrymme till ubuntu studio? Hur?

Tack!

Permalänk
Medlem

Självklart. Enklast om du kan frigöra utrymmer efter linux. Kör fdisk -l för att se din disklayout.
Kör linux från en usb-sticka när du utökar utrymmet (först ändra partitionering med fdisk, sedan kör resize2fs om filsystemet är ext4). Leta på annars google.

Permalänk
Medlem

Gparted är ju det enklaste, glöm inte backup.

Permalänk
Rekordmedlem

Jag är inte så säker på att det går att göra det lätt om du redan partitionerat hela disken, för då måste du först krympa din win partition innan du kan expandera någon för Linux.
Beroende på hur disken ser ut kan det vara knöligt att göra det utan någon kommersiell partitionshanterare.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Om man har plats och möjlighet bör man installera sin Linux på en egen SSD istället för att böka på disken med en redan existerande windows. Allt fler lär ha en liggande, utfasad och oanvänd SSD på 64 - 240 GB storlek som man kan använda och linux dual-boot är inte begränsad till att bara starta från en enda fysisk disk.

Det är också kutym att man tex lägger /home på egen större partition eller egen disk då det förväntas bli fylld med användardata med tiden och ser man till att denna läggs på LVM i samband med partitionering (eller att man formaterar denna till BTRFS-filsystem) så har man också öppnat för framtida storleksökningar fördelat på fler partitioner och/eller fysiska diskar.

Finns dock en sak att ha i bakhuvudet, EXT4, som ofta är default-filsystemet i en typisk Linux-installation, har med sin design bara möjlighet att öka sin storlek 8 ggr sin initiala formateringsstorlek, så har man startat med väldigt liten EXT4 på säg 128 GByte för sin /home så kommer man slå i taket vid 1 TB storlek oavsett använd LVM.

är /home monterad mot en BTRFS-filsystem så kan man hänga på så många fysiska diskar man har hjärtans lust med då det i praktiken kan växa närmast obegränsat och enkelt att utföra, även att ta bort diskar senare om man vill krympa filsystemet igen eller byta diskar.

med LVM och BTRFS så kan man i efterhand konvertera filsystemet till RAID1(0),RAID5, RAID6 om man känner att en diskhaveri ger för jobbiga konsekvenser...