Jag behöver hjälp att förstå Dolby Atmos och vad som krävs!

Permalänk

Jag behöver hjälp att förstå Dolby Atmos och vad som krävs!

Hej!

Jag har fått intresse av bättre ljud från min TV och skulle vilja få igång ett system som klarar av Dolby Atmos.
Just nu har jag en äldre smart-TV, en Samsung UE40J5205 (https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=3406139), och funderar på att köpa soundbaren Sony HT-XF9000 (https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4666492) som stödjer Dolby Atmos. Som jag har förstått det som behöver jag även en medieenhet som t.ex. en Apple TV 4k eller en Xbox One för att kunna få ut Atmos ur soundbaren när jag tittar på blu-ray eller Dolby-Atmos-filmer från typ Netflix. Jag har även märkt att TV'n inte har någon HDMI-arc vilket vad jag både har hört krävs för Atmos och hört att HDMI-arc ger dålig ljudkvalitet (enligt https://www.nakamichi-usa.com/best-dolby-atmos, om jag förstår den sidan rätt).

Min fråga är egentligen vad jag behöver för att få ut Dolby Atmos från soundbaren. Behöver jag köpa en ny TV p.g.a. saknaden av HDMI-arc? Jag är inte lika intresserad av bra bild som jag är av bra ljud så helst vill jag slippa köpa en ny TV och få ut bra ljud ur den jag har, men det kanske inte är möjligt?

Om någon skulle kan förklara X + Y = Dolby Atmos för mig så skulle jag uppskatta det! Det känns som att jag blir mer och mer förvirrad desto mer jag researchar om det.

Permalänk
Medlem

HDMI ARC get inte sämre kvalité på Dolby Atmos den klarar över huvud taget inte inte av Atmos till 99%. HDMI eARC klarar Dolby Atmos fult ut. Det finns olika sätt att koppla beroende på den soundbar du väljer.

1. Medieenhet (HDMI) till soundbar, soundbar (HDMI) till TV.
2. Medieenhet till soundbar och TV men 2st olika HDMI kablar, inte alla medieenhet som klarar detta.
3. Ny Tv med eARC som du kopplar spelaren till (HDMI) och sänder ljud ut via eARC HDMI till din soundbar.

Visa signatur

System: i5 10600K, Asus Z490-F, Corsair Vengeance 16GB 3200MHz, SSD 256GB Samsung 830 & 1TB 860 EVO, ASUS TUF 3080, Noctua NH-U14S, Corsair RM850Xv2, Fractal Design Meshify C, LG 34GK950F.

Permalänk
Medlem

Hadde valt alternativ 1 av de tre åvanför! Klart lättast.

2 an kan fungera okså. Men kräver lite mer påläsnig på vilka få apparater som har två hdmi ut. Som nemts.

3 an är mer för framtiden då inte många av dagens TV apparater har HDMI 2.1 som typ behövs för eARC, då 2.1 standarden bara blev klar får nått år sedan och inte riktigt har implementerats fult ut än i år.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Dator: HP Pavilion och Lenovo Legion. Konsol: Playstation
Tv: LG Oled. Ljud: Marantz surroundförstärkare, Klipsch Reference högtalare och basskickers.