De störste svenske mobil operatör har dannet kartel

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Blomman90:

Jo visst har Sverige en större befolkning (10 vs 6 miljoner). Men sen är Sveriges yta över 10 gånger så stor!
Befolkningstätheten i Danmark är alltså ca 6 gånger högre. Givetvis går det inte att dra helt raka paralleller, men onekligen så måste det vara dyrare att bygga nät i ett stort glesbefolkat land än ett mer tätbefolkat. Sen finns det hundratals (om inte tusentals) andra parametrar som bestämmer driftkostnaderna för en operatör. Sverige har, trots sin glesa befolkning, ett av världens mest utbreda och stabila mobilnät. Så länge man inte går rakt ut i skogen i innersta Norrland så har man allt som oftast tillgång till 4G (4G+) och hastigheter kring 100 Mbit/s. Jag kan dock inte svara för hur det ser ut i andra jämförbara länder. Svenska operatörer (Telia) ligger även i framkant gällande planer för testning av 5G i stor skala, bland tungviktare som Verizon, AT&T (USA), Softbank (Japan), Telstra (Australien), etc.

Problemet jag ser att operatörerna kan få om man inte har något datatak är att de inte alltid kan garantera en bra QoS (Quality of Service). Om mycket människor förflyttar sig till samma ställe så finns det risk att det nätet blir överbelastat. Ta som exempel fjällområdena under vinterhalvåret och skärgården/Gotland under sommaren. I dessa områden stiger befolkningen med 10, 50, 100 (eller kanske till och med 1000) gånger så mycket folk för högsäsong jämfört med lågsäsong. Så vad ska man egentligen dimensionera sina nät för? Om man tycker kostnaderna är höga nu, hur höga blir kostnaderna om man ska ha ännu mer utökad kapacitet?

Länderna skiljer sig mycket åt och det är nog detta som förklarar många, men inte nödvändigtvis alla, skillnader. Klimatet är inte ens likadant i hela landet, se bara på hur exempelvis vintern är i södra delarna av landet mot för norra delarna. Jag förmodar att utrustningen behöver klara av klimatet där den monteras också, kallt här i Norrland och värre blir det ju längre upp man kommer.

Täckningen är viktig att tänka på också vilket du är inne på. Danmark är ihopklämt på en väldigt liten yta mellan Sverige och Tyskland. Visst finns det två större öar men det är fortfarande inga avstånd att tala om.

Intressant dock att se om EU-granskningen leder någonstans. Skulle inte förvåna mig om speciellt Telia fulat sig, räcker ju att kolla allt de är inblandat i, men vore bra om de skött sig i landet iallafall. Sedan borde nog priserna kunna sjunka något, men fortfarande inte så pass högt att någon behöver skuldsätta sig för de priser vi har. Handlar det om priskartell så ska det förstås också stoppas.

Permalänk
Medlem

@giplet: tack giplet för att smelte de 2 tråde ihop :)

@giplet: tack giplet för att smelte de 2 tråde ihop

Permalänk
Medlem

@anon5930: Korrekt Anders, men så har vi finland som matcher danska priser, och der pratter vi om vinterklima lik Sverige,
och kom ihåg att finland är på storlek av 73% av sverige.
så det argument falder lite till jorden.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Lars2222:

@anders190: Korrekt Anders, men så har vi finland som matcher danska priser, och der pratter vi om vinterklima lik Sverige,
och kom ihåg att finland är på storlek av 73% av sverige.
så det argument falder lite till jorden.

Knappt hälften av Sveriges befolkning med. Och sedan är ju frågan hur deras kommunikationssystem är uppbygt och finansierat och hur täckningen är.
Nu är Finland på IT-området relativt okänt för mig dock.

Populationskartan kan vara relevant dock:

Permalänk
Medlem

@Blomman90:
men så tittar på finland, 73% av sverige yttre.
under 6 millioner invåndinger (färre kunder att dele kostner ut på)
priser matcher de danska priser och finland har fri typisk fri data.
vi har UK med 25GB och anvending i norden vor prisen matcher den danska pris (eller iv matcher prisen i uk) berör på hur man tittar på det.
och så tittar man på sverige, 1-6GB something are wrong.

Permalänk
Medlem

Jag behöver inte mer än 1 GB/månad men skulle inte tacka nej till om priset för detta sänktes
50 GB per månad är meningslöst om man brukar använda 0,5 GB/månad.
Hur ser priset ut i olika länder när det gäller de mindre datamängderna?

Permalänk
Medlem

@Ferrat:
se mit indläg, om Finland, der har du 73% av Sverige yttre och rundt 45-50% indvåninger färre at fördele kostning formast nätet
och prisen i Finland matcher de danska och der har du typisk fri roaming.

Permalänk
Medlem

@ronnylov: javist:)
men så tar du kanske en bok med i toget frem för att sitte och surf, och inte ringer folk på skype/fb messenger
eller tittar på youtube i mobilen.
eller i en nöd situation anvender google maps i online tilstand.
och inte anvender mobilen för att lyssna på sportify
vi har alle olika vaner

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lars2222:

@Blomman90:
men så tittar på finland, 73% av sverige yttre.
under 6 millioner invåndinger (färre kunder att dele kostner ut på)
priser matcher de danska priser och finland har fri typisk fri data.
vi har UK med 25GB och anvending i norden vor prisen matcher den danska pris (eller iv matcher prisen i uk) berör på hur man tittar på det.
och så tittar man på sverige, 1-6GB something are wrong.

Jo visst. Men som jag sa så finns det hundratals parametrar som påverkar driftskostnaderna för ett telekomnät. Du pekar på 2 av dessa parametrar och struntar i resten. Eller påstår du att ett lands storlek och befolkningstäthet inte påverkar kostnaderna överhuvudtaget?

Sen kan det vara så att en viss operatör (till exempel Telia), har större andel av kunderna i ett land än ett annat. Vilket innebär att Telia rent teoretiskt skulle kunna ha dubbelt så många kunder i Finland, som i Sverige. Trots att Sverige har en större befolkning. Om så är fallet ska det bygga ett nät som täcker en större yta, men för mindre kunder.

Vidare så har jag ingen aning om hur pass utvecklad telenätet i Finland är, är det på samma nivå som Sverige? Har användare i Sverige och Finland samma beteende när det kommer till internetanvändning? Finns det lagar och regler som gör vissa aktiviteter mer/mindre vanliga i de olika länderna? Till exempel så har jag för mig att Sverige (i alla fall historiskt) har varit mycket mer frekventa på fildelning än våra grannländer. Det finns som sagt massvis med parametrar att ta hänsyn till. Bara för något funkar i ett visst land med vissa förutsättningar, så behöver det inte funka i ett annat.

Permalänk
Medlem

Vad sku vi skriv til dom, ut over att de är på rätt spor.

Vad sku vi skriv til dom, ut over att de är på rätt spor. under EU antitrust lov
ttps://europa.eu/european-union/contact/write-to-us_en

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-1108_en.htm

Permalänk
Inaktiv

Förvisso företag, men betalar 300 kr ink moms för obegränsat med surf, samtal och e-sim.

Permalänk
Medlem

Verkar inte ha hänt någonting alls med EU’s utredring?
Priserna har gått uppåt kraftigt senaste åren och det hos samtliga operatörer, ingen verkar vilja slåss om kunder.
Väldigt märkligt med tanke på att det var länge sedan man byggde ut näten.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Vilken necro från spambot!

Ingen tvekan om att sveriges priser hålls upp artificiellt. Ett ännu bättre exempel än Danmark är Finland. Jämför våra flatrate-konton så är det en signifikant skillnad och har varit så i många år.

Visa signatur

Arch | 1440p 165Hz IPS | 7800X3D | 1080ti | 64GB@6GHz | SN850 2TB

Permalänk
Medlem

Skåne och Danmark är helt platta så det räcker med en enda mast, nästan.
Skämt åsido Sverige är korrupt precis som andra länder. Därför tillåts olika oligopol och uppgjorda priser. Det gäller mobiltrafik och elnätet, men även mycket som inte syns. SKF ville gå samman med konkurenter, det fick de inte. Då skapade ett gemensamt bolag för att tillverka stålet i stället. Volvo fick inte köpa Scania av EU. Men de tillät ännu större VW köpa Scania. Så nu blev det ett oligopol av lastbilsfabrikanter trots allt. Listan är längre än vi vill veta!
Heja Norge och Danmark, ni är bättre än vi!

Skickades från m.sweclockers.com