Vilket var decenniets sämsta hårdvaruköp för dig? 💥

Permalänk
Medlem

Surfplatta. Använt den en handfull gånger

Permalänk
Medlem

Mitt sämsta hårdvaruköp har jag svårt att hitta något specifikt tydligt exempel, så hela mitt förra ITX datorbygge får platsa i brist på bättre idéer:
Jag trodde en kompakt cool liten Ncase M1 med hyfsat vettiga komponenter (Noctua C14, Gigabyte windforce GTX670, i5 4670K, Silverstone SFX 450W agg mm) skulle ersätta en vanlig ATX-låda utan några direkt kompromisser eller konstigheter...
Men i praktiken blev den aldrig riktigt så tyst som jag hade önskat, och den blev riktigt grisigt trång att jobba i. Jag fick till sist köpa till moddade nätkablar mm för att kunna dra någorlunda snyggt.
Den blev även väldigt bökig att uppgradera/underhålla, då i princip alla komponenter har ett inbördes beroende vad som måste plockas ut för att nå det man vill.

Så, framöver blir det nog mest "halvkompakta" miditowers i ATX eller möjligen mATX format

Detta är dock inte för att pissa på ITX i allmänhet eller ens Ncase! Det går att göra riktigt kompakta kraftfulla byggen i dem, men för mig personligen så var det inte värt den extra ansträngningen.

...

Nu när jag faktiskt har hållt mig till ämnet en stund, så ska jag bara kort svamla iväg off topic här nedan igen och sen försöka sluta med det en stund! (sorry!)

Skrivet av Bengt-Arne:

Vad tycker du om en tillverkare som skickar in en produkt för certifiering 80+ 115 volt och anger en viss effekt, efter det så marknadsförs den som 80+ certifierad för 230 volt och +20% högre effekt?

Det är rent fusk, förstås. Om nu tex LC-Power gör det, så borde ju 80 plus certifieringsgänget jaga dem med blåslampa.
Men det är ju inte direkt normen med den grova typen av fusk. Som jag minns det fanns det fler Ace of Sweden-exempel då än nu, speciellt innan 80+ certifieringen...
(även om det är värt att tänka på att 80+ är en effektivitetscertifiering och inte en kvalitetscertifiering)

Skrivet av Bengt-Arne:

Sen, var sätter man gränsen för fusk?
Om man ser det som OK att lura kunder på ett sätt, vad säger att man inte då gör det på fler sätt och som exempel tummar på elsäkerhet.

Principiellt håller jag med, men i praktiken kommer du inte hitta ett enda företag som inte trampat i tveksamheter av marknadsmässiga skäl vid något tillfälle. Man får vara lite pragmatisk och realistisk.
Företag som LC-Power ovan ska tveklöst undvikas... (de borde i praktiken stämmas kan man tycka?)
Men om några hyfsat välrenommerade företag väljer att marknadsföra ett agg med sin 80plus 115W certifiering i Europa, så är det inte snyggt men tyder inte nödvändigtvis på att deras nätagg även fuskar när det gäller lasttålighet och elsäkerhet.

Permalänk
Medlem

iPad. Det var verkligen en för stor telefon som man inte använde till något alls egentligen.

Permalänk
Medlem

Android surfplatta som jag har kvar, inget att använda då den degar ihop av minsta lilla belastning som att öppna Chrome tex.

Nån 144hz skärm från Acer. Mest missnöjd att 24" kändes så litet jämfört med 23" 16:10. Lyckades sälja dyrare än jag köpte för pga fick nå specialpris från Inet pga årets butik eller nått.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Relik 📜
Skrivet av Dockland:

Surfplatta. Använt den en handfull gånger

Jag skulle nog kunna kvala in där med. Köpte ett antal olika plattor tidigt, kändes som bra grejer. Blev mest leksaker dock, det var kul att leka med ROM:ar och annat. Men, hade ingen direkt nytta av prylarna och dammsamlandet blev ett faktum. Med facit i hand, pengar i sjön.

"Kompromissen" för mig blev Surface några år senare. Där är jag kvar fortfarande.

Permalänk
Medlem

Xbox One X.
Bytte in mitt vanliga One mot ett X + pengar i samband med releasen av RDR2. Har väl totalt 3h spelade i det spelet. Xboxet samlar mest damm. Någon gång ibland spelar sambon på det.
Och sen Halo släpptes på PC lär det knappast bli mer Xbox

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Oculus DK2. Gick all in och köpte Ratt, pedaler, och flight sticks etc, plus diverse spel. Säkert över 10 papp. Spelat i typ 3h totalt kanske, innan jag upptäckte att min hjärna inte var kompatibel med VR. Blir typ bakis och måste gå och lägga mig. Plus alla sladdar och krångel varje gång man ska starta nåt. En garderob full med nästan oanvända grejer

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Relik 📜
Skrivet av Nioreh83:

Oculus DK2. Gick all in och köpte Ratt, pedaler, och flight sticks etc, plus diverse spel. Säkert över 10 papp. Spelat i typ 3h totalt kanske, innan jag upptäckte att min hjärna inte var kompatibel med VR. Blir typ bakis och måste gå och lägga mig. Plus alla sladdar och krångel varje gång man ska starta nåt. En garderob full med nästan oanvända grejer

Skickades från m.sweclockers.com

Jag tror mer på VR nu i "våg två" eller vad man ska säga. Inside out tracking och helst hela upplevelsen i headsetet. Kablar, det blir för jobbigt. I alla fall för mig.

Permalänk
Medlem

Med facit i hand? Kompletts Vinterdator som jag köpte i december 2011.
Behövde en dator snabbt för Skyrim, och mitt intresse för att bygga själv hade inte hunnit vakna till liv än.

Ca. 10.000:- för en dator med en i7-2600(ej k) och HD 6870 var inte direkt prisvärt, i synnerhet inte med tanke på att Nvidias 600-serie och AMDs 7000-serie kom kort därefter.

Tog inte lång tid innan nästan alla delarna (förutom CPU:n som "levde" fram till november 2013) var utbytta.

Men man lär så länge man lever, och har inte köpt en färdigbyggd dator sedan dess.

Permalänk
Medlem

Inte direkt ett så värdelöst köp, men mitt ps4 som i stort sett samlar damm.

Permalänk
Medlem

Nvidias stora lögn GTX 970

Permalänk
Avstängd

O2+odac eller vad den heter. Hör helt enkelt ingen skillnad. Enda fördelen är väl att bruset är obefintligt.

Permalänk
Medlem

Jag köpte en läsplatta av märket PocketBook. Tror jag använde den max 5 gånger och jag köpte fysiska böcker igen. 1000 kr i sjön.

Permalänk
Frilansskribent

Måste väl erkänna att jag pga dålig koll samt begränsad budget gick och köpte mig ett Nätagg från Ace of Sweden. Det byttes dock snabbt ut efter uppmaningar på forumet.

Men sämsta köpet måste ändå vara Swiftech H220i kylaren jag och en bekant köpte samtidigt. Vet inte hur många gånger vi bytte ut dom innan garantin gick ut men ca 3-5 gånger för både mig och min kompis. Felen var främst att pumpen dog efter några månader men även läckage på både slangar och radiator.

Till slut åkte den i soporna och blev ersatt av en Corsair H110 som tuffat på i många år nu

Permalänk
Medlem

Jag köpte denna för att jag skulle kunna montera ihop möbler med den. Visade sig att den inte var kraftfull nog för jobbet och var därmed synonymt med 400 kr rätt ner i sjön. https://www.webhallen.com/se/product/241900-Black-Decker-skru...

Annars var nog X99 plattformen med en 6800K en riktigt dålig investering. Moderkortet kostade 3000 kr, processorn kostade 4700kr. Klockade helt värdelöst och även om jag hade den en längre period så hade jag kunnat sitta kvar på min 2500K och skaffat en bättre processor som en 8700K eller liknande istället ett tag senare.

Permalänk
Medlem

En Philips 32" led-tv med väldigt blaskiga färger och dålig kontrast märkte jag.

Permalänk
Medlem

Köpte ett par Sennheiser Game Zero i hopp om att de skulle ha bra ljud och mikrofon. Mikrofonen var kass och ljudet var medelmåttigt. Inte dåligt, men definitivt inte lika bra som jag förväntade mig. Dom får hänga med tills muffarna nöts ut. Sen blir det att köpa dedikerade hörlurar och allt som har game i namnet får hållas långt borta.

Permalänk
Medlem

ASUS GTX 770 DC2 (2 GB). Det var inte det sämsta pga produkten i sig, utan usel timing. Mitt HD7950 gick sönder i samband med Battlefield 4 releasen. Fick ett tillgodokvitto då det inte fanns ersättningsprodukt, istället för att gå hem och kolla lite så bestämde jag mig i butik att köpa GTX770 (2 gig). Inom loppet av två veckor annonserades 900-serien och nu kostade plötsligt ett GTX 780 (3 gig) samma som mitt 770.

Annars var det nog en Philips 32" tv jag köpte till sovrummet, dassig programvara och tvivelaktig bild gjorde att jag köpte en Sony 32" inom 6 månader.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Måste varit att prova iPhone efter att ha haft android. iOS flyter på bra ingen tvekan. Men fy för hur det ser ut och man kan inte ändra på eller har en bråkdel av alla features vad man har med Android. Sen är de alldeles för dyra för vad man får för pengarna. Så som en skrev beskriver det bra: "With iOS you are a user, with Android you are the administrator."

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Trådlösa lurarna jaybirds x3. Så frukansvärt missnöjd med dom. Citerar delar av recension jag skrev på inköpsställe.

Det första man möts av när man öppnar förpackningen är en kvalitetskänsla som håller i sig ända tills man stoppar lurarna i öronen. Då möts man av "POWER ON! *BOMSHAKABOM-BOM* BATTERY AT 60%! HEADPHONES CONNECTED!" fullkomligen skriket i ens öron. Går ej att stänga av, eller justera volymen på.

Sen kommer bakgrundsbruset.. Ett ihållande brus som hörs i samtliga tystare låtar, eller om man spelar på 30% volym eller lägre. Och med tanke på att hörlurarna spelar löjligt högt (min smärtgräns kickar in vid 60% ungefär), så är det dom lägre volymnivåerna som kommer användas för mig. Fördelen här är ju att även om du är på gränsen till döv kommer volymen räcka till.

Kabeln med batteri- och kontrollpluppen ett ständigt irritationsmoment. Om jag använder dom "normalt" (dvs inte över och runt örat) så ett vrid åt vänster så glider kabeln ner, och när man vrider tillbaka huvudet drar kabeln i vänstra lur. Några vridningar senare sitter luren så löst att den måste tryckas in i örat igen. Ingen höjdare om man använder den utomhus där man behöver vrida på huvudet. Det följer med en klämma så man kan fästa den i tröjan, vilket jag antar är för att hålla kabeln still. Det fungerar inte så, då kabeln är relativt kort och resultatet blir att lurarna dras ur örat när man vrider huvudet åt bägge håll istället. Men jag kanske har väldigt långt mellan öronen och t-shirtskragen..

Blåtanden. Upplever väldiga dropouts ena gången, och felfritt andra gånger. Har testat på både telefonen och surfplatta, men kan såklart hänga på mina enheter snarare än lurarna. Utomhus är dom så gott som oanvändbara.

Permalänk
Frilansskribent
Skrivet av _Merc_:

Intel Socket 2011 med Core i7-3820 jag kommer ihåg att Core i7-3820 var billigare än 2600k och det gick att överklocka Core i7-3820.... men att spela in på Core i7-3820 var = lagg, den var en bra multitasker de första 3 åren. men det märktes ganska fort att den inte kunde hänga med i svängarna när den fick lite extra belastning. När ryzen släpptes så hoppade jag skepp direkt.

Priserna på dem 6 kärniga varianterna låg alltid på enligt mig överpriser fram tills ryzen kom, och efter att haswell E med 5820k krävde ny bräda så gav jag fingret förhoppningsvis för gott till Intel.

jag motiverar detta även med tanke på kostnaden och hur mycket jag använde plattformen, för att inte tala om att den ibland verkade ha problem med att flytta data mellan hårddiskarna.

Angående i7 3820. Den hade väl också en låst multipel på typ x42 eller liknande? Därav avsaknaden av "K" i modellnamnet.

Väldigt märklig processor.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Emil Hansson:

Angående i7 3820. Den hade väl också en låst multipel på typ x42 eller liknande? Därav avsaknaden av "K" i modellnamnet.

Väldigt märklig processor.

gick att överclocka högre via mjukvara konstigt nog.

Permalänk
Medlem

Köpte en HTC telefon, kunde lika gärna köpt en Nokia 3310 för samma funktionalitet fast utan lagg.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dizzö:

Måste varit att prova iPhone efter att ha haft android. iOS flyter på bra ingen tvekan. Men fy för hur det ser ut och man kan inte ändra på eller har en bråkdel av alla features vad man har med Android. Sen är de alldeles för dyra för vad man får för pengarna. Så som en skrev beskriver det bra: "With iOS you are a user, with Android you are the administrator."

Skickades från m.sweclockers.com

Jailbreak iPhone är faktiskt väldigt skoj o använda vilket är ett måste tyvärr.

Root för android behövs knappt för de redan låst upp det mesta.

Permalänk
Medlem

Det enda misslyckade hårdvaruköp jag gjort var ett Ace of Sweden nätagg. Tur att det var 480W Outburst som inte brann upp. Var lyckligt ovetandes igång med detta nätagg i flera år och det fungerade som det skulle. Hade aldrig några problem.

Permalänk
Medlem

Måste vara ett spontanköpt GTX960 som var tänkt till HTPC:n. Insåg när jag öppnat kartongen att det skulle behöva bytas ut en hel del till i datorn för att det skulle fungera på ett bra sätt. Kortet har legat i garderoben sen dess...

Permalänk
Festpilot 2020, Antiallo

Köpte en begagnad Lenovo win 10 platta då jag saknade min tidigare snarlika modell.
Tror att den jag köpte först var en Lenovo Miix 2 med atom Z3745 med 1200p skärm. Den gav jag till farsan när jag köpte laptop.

Saknade dock maskinen och av nostalgiska skäl köpte jag en Miix 320 som till mycket var densamma men med lägre upplösning på skärmen.

Av någon anledning var den klädd i ett gummiskal och hade betydligt lägre boost utrymme på processorn. Perfekt för Youtube, men om man som mig kör i 2x hastighet så klarade den inte detta.

Blev bara liggande i ett halvår tills jag sålde den. Förhoppningsvis inte till ändamålet Youtube i 2x.

Farsan lever fortfarande med Miix 2:an som fungerar fint.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

tobii eye tracker. Det röda ljuset dioderna visade under användning var extremt irriterande. Samt ingen som gillar när man körde en livestream med det

Permalänk
Medlem

Det jag kan komma på är tre hårddiskar från Seagate som inte användes speciellt mycket eller var tungt belastade. 2 av dom rasade fullständigt inom 1½-2 år. Efteråt kom lagringsjätten Backblaze med en rapport på sina hårddiskar och som visade katastrofal felprocent på ( trumvirvel ) Seagate.

Hittade artikeln : Backblaze fasar ut 5 000 hårddiskar från Seagate efter katastrofartad felfrekvens

Att jag minns både hårddiskar och artikel är för att jag minns att jag kontrollerade noga modellen och det är samma modell som jag köpte.

3 hårddiskar låter inte så jätteallvarligt, men om du är arbetslös...? Då blir det plötsligt en annan sak ekonomiskt.

Efter det så har jag inte rekommenderat Seagate till någon. Möjligen om jag springer på en gammal antagonist från förr men det är en annan histora...

Permalänk
Medlem

Intels 9900KS.
Så gött att AMD är tillbaka.