Vilken PSU reviewer litar ni på?

Permalänk
Medlem

Vilken PSU reviewer litar ni på?

JonnyGURU.com är ju död vad jag förstår efter att Jonny själv börjat jobba på Corsair med just nätaggregat. Förutom just Jonny som jag litade blint på så vet jag inte riktigt vem jag vågar lita på idag. En snabb googling ledder till ett antal olika sidor, där de flesta inte gav ett särskilt bra intryck. Vart vänder ni er för PSU tester?

Permalänk
Medlem

Jag tror inte att de dyrare modellerna från nån av de stora märkena är dåliga.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

JonnyGURU var sidan jag gick mest på, tråkigt att höra :/

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Rekordmedlem

Jag litar inte på nån tyckare utan vill se mätningar.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Får man fråga varför du undrar? Det känns nämligen som att det i praktiken inte gör någon skillnad för 99,9 % av användarna i valet om psu så länge det är från ett välkänt märke och en lagom hög prislapp. Men vad vet jag?

Väldigt lite

Dold text
Permalänk
Medlem

Idag är priserna mer i paritet med kvaliteten än det var när Jonny startade. Jag gör det enkelt för mig, Platinum från Seasonic eller Corsair, i värsta fall Gold, då kollar jag definitivt recension på exempelvis Toms Hardware.

Permalänk
Medlem

Varför inte Sweclockers? Jonas vet vad han gör när han testar nätagg med den specialiserade testutrustningen som de flesta tech-siter inte har tillgång till. Tycker Sweclockers gör bra tester av nätagg.

Sen har vi ju Gamers nexus som så smått börjat med nätaggregats tester.

Visa signatur

Nuvarande dator: CPU: Core i5 2500K @ 3.7GHz, CPU kylare: Zalman CNPS12X, GPU: Zotac GTX560Ti 2048MB, Moderkort: ASRock Z68 Extreme 3 Gen3, Minne: Corsair Vengeance LP 1600MHz (4X4GB)16GB Kit, Lagring: Samsung 840 EVO 250GB SSD, Western Digital Caviar Black 64MB Cache 1TB, Seagate Barracuda 256MB cache 2TB, Seagate Barrracuda 256MB cache 4TB Optisk läsare: DVD Brännare Sony Optiarc AD-7280S, Ljudkort: Asus Xonar DG, Chassi: HafX 942 Nvidia Edition, Nätaggregat: Corsair TX650 v1 650 Watt, OS Windows 10 Pro Svensk Version

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trunk:

Får man fråga varför du undrar? Det känns nämligen som att det i praktiken inte gör någon skillnad för 99,9 % av användarna i valet om psu så länge det är från ett välkänt märke och en lagom hög prislapp. Men vad vet jag?

Jag håller inte med. Det är ytterst dumt att lita på ett märke/serie för att den var bra förr. MSI fick massa beröm för sina B450 Moderkort, men sen när X570 släpptes så trodde alla MSI skulle ligga på topp men det visade sig att deras X570 var inte alls mycket att jubla över. EVGAs supernova serie har ju fått en hel del beröm, men jag läste en recension om att deras nya G6 modeller tydligen inte alls ska vara särskilt prisvärda. Sen har du problemet med när en ny tillverkare kommer in på marknaden, hur ska du veta ifall de är bra eller inte ifall ingen testar? Fractal Design har gjort lite "Meh" PSU fram tills nyligen då de släppte sin ION serie, dessa ska tydligen vara sjukt prisvärda och hålla väldigt hög kvalitet.

Skrivet av Joakim Ågren:

Varför inte Sweclockers? Jonas vet vad han gör när han testar nätagg med den specialiserade testutrustningen som de flesta tech-siter inte har tillgång till. Tycker Sweclockers gör bra tester av nätagg.

Sen har vi ju Gamers nexus som så smått börjat med nätaggregats tester.

Jag tycker Sweclockers har hållit en väldigt hög kvalitet och jag litar starkt på Jonas tester. Tyvärr så verkar Jonas inte ha mycket tid för PSU tester då det senaste testet är 15 månader sedan. Gamers Nexus skulle jag lita på 110%, men de har pratat i år om att börja med PSU tester och en så länge så tror jag de har en video uppe som är för wallmarts gaming PCs PSU.

_____________________

Efter att ha kikar runt lite själv så är det Anandtech.com som verkar hålla riktigt hög kvalitet. Bra mätningar, seriösa verktyg och en metod som är väldigt lik JonnyGuru.com. De recenserar en hel del, men långt ifrån alla nya PSUer som kommer ut.

Permalänk
Medlem

Klipper in ett gammalt inlägg från mig och inte mycket har ändrats sedan dess.

Skrivet av grizzly666:

Jag kollar först på https://outervision.com/power-supply-calculator och knappar in komponenterna.
Samt lägger till 2-3 extra 140mm fläktar/hd/ssd/usb än vad det sitter i/är tänkt att handlas så man är på rätt sida.
Sen drar upp överklockning/vcore på cpu o gpu till nivåer som jag själv har testat om det handlar om redan ägd hårdvara heller vad verkar vara där dom flesta hamnar med den cpu/det kortet om man surfar runt.

Tittar sen på Load Wattage och försöker handla ett nätagg som kommer att ligga på runt 50-75% arbete när datorn drar som mest (då det är 50-75% området där nätagg är som mest effektiva dvs omvandlar minst ström till värme).
Det finns även Recommended PSU Wattage på samma sida det brukar jag lägga till ca 50watt på och ej gå under den siffran.
Båda dessa beräkningar är en del överdrivna dock då dom behöver ha skräp nätagg med i tanken som kanske inte alls klarar av den watt som står på dom.
Tex en dator som har 100w load wattage så tittar jag på nätagg runt 125-150w.

Sen det VIKTIGASTE är att handla ett BRA nätagg och inget skräpagg som det tyvärr finns åt helvete för många av som tex corsair CS/CX/GS serier och be-quite kraft serie.
För att hitta ett BRA agg så kollar jag på recensioner och vad man tittar på i dom är.
1, Hur det mäter givetvis.
2, Öppnar dom nätagget och tittar vad det inehåller?
3, Komponeter inuti aggen och då främst kondensatorerna.
Då handldar det om japanska kondingar som nipponchemicon/nichicon/panasonic/rubycon som är det bästa.
Taiwanesiska är medel bra som tex teapo.
Kinesiska är medel till ren dynga tex capXon.

Om du hittar en recension som har ett andra namn så googla namnet så ser du snabbt om det är japan/taiwan/kina.
Dom kondingar som är viktigast att dom är bra är dom på primär(primary) sidan (dvs 240v sidan) då det är dom som tar mest stryk med tiden och det är rätt vanligt med agg som har japanska på dom sen tex teapo på sekundär(secondary) sidan (dvs 12/5/3,3 sidan).
Dessa jap på primär teapo på sekundär är dom sämsta aggen jag skulle handla är det sämre kondingar så är det inte värt det då dom troligen inte kommer hålla länge.

Sidor som recenserar nätagg finns det många av tyvärr så är dom flesta av typen rabbla upp spec hur ser det ut kanske mäta längd på kablarna och startar det och orkar dra runt en dator som drar hundratals watt mindre och i vissa fall dom kanske även mäter volt (dock oftas utan någon direkt load så det är inget som säger nåt direkt).

Dom sidor JAG använder mig av är.
http://www.jonnyguru.com
https://www.kitguru.net
https://www.hardocp.com
http://www.anandtech.com
https://www.pcper.com
https://www.techpowerup.com
http://www.tomshardware.com
Och sweclockers.
Tyvärr så är dom flesta sidor rätt mjuka på att kritisera sämre kondingar som tex swec som inte alls tar med dom i det totalla omdömmet.

Dom oem tillverkare som är dom bästa utanför server nätagg (som är långt ifrån lika tysta/effektiva/o är dyrare) är seasonic och superflower (dsv inte corsair/coolermaster/bequite/etc).
CWT är rätt bra men når oftas inte riktigt upp till seasonic/superflower nivå och ibland kan vara rätt mediokra men inte riktigt dåliga (vad jag sett men har inte så bra koll på CWT) CWT är oftas lite dyrare än seasonic/superflower med.
FSP kan göra riktigt bra nätagg dom med, MEN i dom flesta fall så är dom rätt mediokra och i vissa fall riktigt dåliga dvs dom bygger vad beställande företag säger till dom att bygga, seasonic/superflower verkar INTE bygga vilken skit som helst utan har troligen ett minikrav på komponent kvalitén.

Tillverkare (ej OEM) som är värt att titta på är seasonic/superflower/evga/XFX några av dessa och du får inget dåligt agg.
Sen finns Bequite/coolermaster/corsair/FSP som kan vara allt ifrån riktigt bra till riktigt dåliga och sen fractal design/NZXT/silverstone som inte når toppen men är ej heller dåliga.

Sen har vi 80+/brons/silver/guld/osv att titta på.
Idag så ligger sweetspot inom guld då silver/brons har samma pris ibland högre ibland lite lägre och över guld är betydligt dyrare.
Visserligen så det inte så stor skillnad mellan brons/guld men skiljer det väldigt lite i pris så varför inte ta guld.
Men ta tex ett brons XFX agg istället för ett Corsair CS som är guld kvalitets skillnaden är STOOOOOR!

Jag vet att jag glömt en bra websida för nätaggs tester och nåt mer men kommer fan inte på vilken/vad o det börjar lukta bränt så.
Kommer troligen 3sek efter jag postar som vanligt nope tydligen inte.
Men kom på att kan vara kul att googla på jonnyguru death of a gutless wonder o läsa!

Visa signatur

Nu när vi betalar för det!
Glöm inte bort att slänga alla plastpåsar i vattnet!

Skit nätagg (som inte alltid=med billigt) är enbart till för dom rika som har råd att byta ut allt när (inte OM utan NÄR) det dör!