Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Urskogen
Registrerad
Apr 2010

Går inte på bio längre på grund av alldeles för hög ljudnivå (både på film och besökare). Skönare att sitta hemma framför hembion där man själv kan kontrollera ljudet och även pausa om man behöver. Och man slipper ouppfostrade störande element.

“Always be wary of any helpful item that weighs less than its operating manual.”
― Terry Pratchett, Jingo

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2001

Nån gång tycker jag kanse det varit för högt (och då bara i vissa sekvenser), men de gångerna går att räkna på en hand. Generellt sätt är volymen den del av upplevelsen anser jag.

MSI MEG X570 UNIFY| AMD Ryzen 7 3950X| Custom watercooling| Samsung 970 EVO 256 + 512GB M.2 NVMe| G.Skill Trident Z RGB 3600 MHz 16GB @3800 MHz 16-16-16-36 1T| Sapphire Radeon VII @2100 GPU 1200 MEM| LG 34GK950F + LG 34UC88-B| EVGA SuperNOVA 1600 P2 1600W| Lian-Li PC-O11 Dynamic| Windows 10 Pro

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Knutby
Registrerad
Mar 2007

Är en av anledningarna till att jag inte går på bio men jag är lite, eller ganska mycket åt det andra hållet. När man sitter ett gäng och kollar på tv ska man ha ljudet lagom när alla är helt tysta. Annars blir det bara en ond spiral. Någon pratar, en annan höjer, en tredje pratar högre, någon annan höjer. När folk inte hör tvn är det någon som pratar.

Skickades från m.sweclockers.com

Intel Core i9-9900K @5ghz + Custom loop (AVX -2)
Asus ROG Strix RTX2080 8GB 1870/15190
Asus ROG Maximus XI Hero (WI-FI)
Corsair Vengeance RGB Pro 3200mhz 32GB
Asus ROG Strix XG32VQ, NZXT H700, Corsair HX1200i, 970 Evo Plus, Asus ROG Strix Flare MX, Logitech G502 PS

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Umeå
Registrerad
Maj 2015

Sällan bio på senare år men var och såg Final cut (?) av Apocalypse now kring nyår och blev fascinerad över hur balanserat ljudet var. senaste 3 filmerna innan var alla långt över vad som kändes rimligt fast de var helt olika genre.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Nov 2012

Kom faktiskt precis hem från en föreställning som jag gick på med min bror och mor. Vi såg filmen "Parasite" (rekommenderas varmt) och det var inte alls obehaglig ljudnivå på den. Så det kanske är så att actionfilmer har mer ljudstyrka eller att den biograf jag var på möjligen hade skruvat upp det lite extra.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jun 2006

Går aldrig på bio på grund av folks oförmåga att visa respekt genom och inte tala, inte leka med mobiler eller äta som flodhästar.

Sist jag såg en film (julen 2018) trots VIP-salongen på bergakungen klarade personer runt mig inte av att inte prata och kommentera allt som hände.

Problemet är självlöst dock genom dagens stora skärmar och projektorer.

Tyvärr ytterligare ett ställe i det publika rummet som man måste hålla sig ifrån pga respeklösheten i dagens samhälle.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Nov 2005

Jag håller faktiskt också med om att det är för högt. Det "skär" sig i öronen rätt ofta.

Ryzen 5 3600, AOC C24G1, Rx 5700 pulse

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Maj 2015

Ja det är hög nivå på idioterna i biografen,sist jag va på bio fick jag säga till 2 tonårstjejer att hålla käften sedan dom dampat typ halva filmen.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Värmland
Registrerad
Jan 2015

Var på Frost 2 med dottern (4år) vi fick gå efter 15min för ljudet var för högt. Hon ville inte vara kvar mer då. Jag reagerade också på att ljudet var lite väl högt jämfört med för typ 15 år sen när jag var på bio senast.

Asus Sabertooth x99 | i7 5820k @ 4.6ghz | EVGA 1080ti SC | 16GB HyperX @ 3ghz | Fractal Design Define S | Be quiet 800w | Samsung 950 , OCZ Vector 180 x2 , Samsung 830 x2 | Customloop

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Mar 2014

Tycker det kunde vara lite högre och mer bas. Ljudet ska kännas lika mycket som det hörs.

| View 31 TG | Asus ROG Crosshair VI Hero | Corsair RMX 1000W | AMD R7 1800X |
| EVGA Geforce GTX 1080 Ti FE | G.Skill TridentZ 16GB 3000MHz CL15 |
| Asus Strix Raid DLX | Acer 27" Predator XB271HK G-Sync 4K IPS | Tobii 4C |
| LG OLED55B6V | nVidia Shield V2 |

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Dec 2002

@JsonC: Det där är ju under all kritik. Som vuxen kan vi ju fatta ett eget beslut, men att riskera barnens hörsel är oacceptabelt enligt mig. Bra av dig att ni gick därifrån.

Jag har många gånger reflekterat över hur lite det pratas om folks hörsel och dessa koppling till psykisk hälsa och välmående medans det blir vanligare och vanligare med permanenta hörselskador i lägre åldrar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
The Korova Milkbar
Registrerad
Dec 2009
Skrivet av KARNOU:

Kom faktiskt precis hem från en föreställning som jag gick på med min bror och mor. Vi såg filmen "Parasite" (rekommenderas varmt) och det var inte alls obehaglig ljudnivå på den. Så det kanske är så att actionfilmer har mer ljudstyrka eller att den biograf jag var på möjligen hade skruvat upp det lite extra.

Fy tusan så bra den är.

Crucial Ballistix Tactical 16GB 2750Mhz ■ Asus Z170-A ■ MSI GTX 1070 Gaming X ■ Intel i5 6600k 4.5Ghz
be quiet! Pure Rock ■ Samsung EVO 860 500GB
FD Define S ■ EVGA Supernova G2 650W
Seagate 7200RPM 1TB ■ Ducky ONE G&Y PBT, MX Blue ■ Logitech G403
Philips 276E

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Aug 2016

Piper det i örona efteråt - ja då har du fått hörselskador, är det tyst direkt efter så har man med stor sannolikhet klarat sig utan skador - dock bör man försöka vara i tyst miljö närmaste dygnet efter att utsatt för obehagligt höga ljudnivåer som knallskott och fyrverkerismällar på nära håll.

Jobbar man på bullig arbetsplats en hel dag så skall man helst inte gå på rockkonserten eller diskotek på kvällen senare och absolut inte utan hörselproppar!!!...

Samma sak om man spelar med hög volym i hörlurar hela dagar - och höjer man volymen ytterligare för att det bullrar runt om så kan det bli riktigt illa och detta är värre än rockkonsert utan proppar och stå nära högtalare - och det som har betydelse är tiden och styrkan.

85 dB musik i hörlurar är upplevelsemässigt inte speciellt högt och de allra flesta drar på betydligt mer än så och dessutom under långa tider/hela dagar.

De flesta hörlurar ligger på 100 - 102 dB vid 1 mW i känslighet och över 32 Ohm motsvarar det 0.179 mV RMS eller 0.5 V topp till topp om man mäter på lurteleproppen med en oscilloskop på en sinus-signal

85 dB från 100 dB känslighet är 15 dB lägre vilket effektmässigt är 31.6 ggr lägre i effekt och spänningsmässigt 0.177 ggr av ovanstående nivåer vilket med 0.5 V t-t skulle ger att amplituden från telefonen/media-apparatens uttag inte får skicka ut mer än 0.089 Volt topp till topp när man mäter med oscilloskop eller 0.031 Volt RMS och detta på 32 Ohms lurar skulle motsvara 0.0337 mW och räknat över 8 timmar skulle ge total energimängd till lurarna av 0.253 mWh per 8 timmar.

Saker är att en mediaspelare mycket väl skulle kunna räkna ut det på sampelnivå av musikmaterialet det spelar upp inklusive kännedom på volymnivå och känslighet på använda hörlur och tex. att volymen sjunker fort om man spelar högt när man närma sig 0.253 mWh förbrukat i dagsbudget, medans spelar man svagare så kan man spela under mycket längre tid innan volymen börja minska - för det är så örons kemi fungerar - man har en viss mängd med kemikalier i hörcellerna man kan bränna per dag, linjärt proportionellt med ljudnivå och bränner man mer än dagsbudget så kan hörselskador av tinnitussort börja komma!!

85 dB/8timmar = 95 dB/48 minuter = 105 dB/4.8 minuter = 115 dB/28.8 sekunder = 120 dB/9.7 sekunder för samma ljud-energi räknat i mW (vilket blir 0.253 mWh om man tar 100 dB SPL/1mW-känsliga hörlurar som räknat ovan) vilket också motsvarar ungefär kemikalieförbrukningen i hörselcellerna när de stimuleras.

Med andra ord spelar man 95 dB medeleffekt i sina hörlurar så är det slutlyssnat efter 48 minuter för den här dygnet osv., när man förbrukar mer än så, så töms förråden förbi botten - hörselcellerna blir för alkaliska i sin cellvätska, proteinerna skadas av alkaliet och det kan resultera i störningar som sedan som upplevs som tinnitus för resten av livet - i 24/7!! ja om hjärnan inte lyckas filtrera ut ljudet...

Det är också stor variation mellan människor i känslighet och kvinnor tål ofta betydligt mer än män innan skador inträffar.

---

När man hör pip efter en kraftig smäll så har man fått hörselskada, förutom att det stressat hörselcellerna kemiskt och tömt en stor del av dess kemiska förråd så kan även hörselhår på cellen ha skadats av stötvågen, men tappade hörselhår ger inte tinnitus - bara dövhet.

Att pipet försvinner efter en stund (eller natt om det är illa och då skall man jävlar med vara försiktig för höga ljud resten av livet efter det, men det brukar behövas 2-5 nätter i rad där man inte kan sova och ha ångest över det pga. tinnitus hela tiden väcker så fort man somnar innan man förstår det på riktigt med hela kroppen... och ja, jag har varit där!) beror inte på att örona har lagat sig utan för att hjärnan adapterat sig och filtrerat bort (o)ljuden så att det är under medvetandenivå

Men hjärnan har en begränsad kapacitet så skaffar man sig nya skador hela tiden (gå på disko/konserter ofta utan hörselproppar, hörlurar på hög nivå hela dagar) så kommer man till ett läge när hjärnfiltret börja läcka eller att skadan har en karaktär som är svår att maska och då sitter man med Svarte-Pettern - 24/7 för resten av livet och det går upp och ned med dagshumöret i hur mycket man 'hör' av det... ofta så blir det värre när man dricker alkohol och nyttjar andra droger av just anledningen att hjärnfiltret drogpåverkat inte klarar att matcha symfonin av olika tinnitustoner fullt ut från de skadade öronen och mer läcker igenom.

---

Tinnitus behöver inte nödvändigtvis vara högfrekvent eller i form av toner, det kan prassla som att lödder hela tiden spricker upp i öronen, tuta i multiton, pulsa eller annat, inte sällan att det sätter igång att böla när det är helt tyst i rummet men kan tystnar i korta perioder vid knäppar, när man vrider huvudet, tuggar etc. det kan också förstärkas av andra ljud som tex. effekt av infraljud av ventilation tex. på ett kontor, högfrekvens pip från en äldre klassisk TV som man hör på 100 meter avstånd och är smärtsamt vid 10 m, det kan vara rejäl distorsion som sprucken högtalare när någon pratar (hade det tillfälligt (gudskelov) under en influensa - gick knappt att höra vad folk sa av distorsionen) - och så kan man få tinnitus av annan orsak än av ljud - som tex. influensa nämnd innan som för min del dessvärre lämnade kvar en lågfrekvent 'lastbilsbrum på tomgång utanför fönstret' - tinnitus och den går inte att stänga av...

och Ja, Jag har dom allihopa...

och kan också tillägga att det finns inget i ljudväg i form av upplevelse/show som är värt det, hur häftigt det än är just då! - då detta är något man får dras med varje dag och nöter och tär på en hela tiden...