Från Nokia 3310 till iPhone över en dag - Nisslings stora kliv till smartphone

Permalänk
Medlem

Låter rätt skönt med en dumphone. Ibland är jag sugen på att skaffa en för att alternera lite. För smartphones kan man göra mycket med men ibland tar den upp mer tid än vad den ger energi och/eller nytta tillbaka. Därför fascineras jag av människor som har lyckas hålla sig borta från smartphones.

Slutligen vill jag säga att det var en rolig och intressant läsning och jag hoppas att du uppdaterar tråden med dina tankar och reflektioner.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

@olundmark: iPhone 3S, 45 minuter är ganska lång tid, efter månader upptäcker man dock fortfarande funktioner som man vill stänga av.
Nu har jag en Android sen några år tillbaka och Google har ännu mer spam och Input-lagg är fortfarande där.
Då har jag ändå rätt lena fingertoppar, inte valkar som en smed.

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Medlem

Jag som trodde jag var speciell som körde 3310 tills 2013 xD

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nissling:

Jag skrev väl snarare att jag inte är särskilt teknikintresserad i mitt huvudinlägg? För det är jag egentligen inte. Gillar att maxa prestanda och få ut det mesta när jag exempelvis klipper film, men jag är också av principen att det som funkar också funkar. Jag känner att jag har en telefon för att ringa och sms:a, kanske spela masken på sin höjd.

Jag ogillar absolut inte principen bakom smartphonen. Det handlar mer om att jag inte känner något behov. För att svara på dina påståenden så:

Musik lyssnar jag bara på i mitt hem, på jobbet eller i bilen. Saknar det inte när jag är on the go. Alltså är en smartphone utesluten för mig.
Kameror har jag gott om, och jag håller endast på med foto som kreativ syssla. Alltså är en smartphone utesluten för mig.
Telefon har jag ju redan i Nokian. Alltså är en smartphone utesluten för mig (fast det blir väl svårt om GSM släcks ner).
GPS har jag redan i bilen och om jag ska gå till fots föredrar jag att studera kartor och utveckla mitt lokalsinne hellre än att förlita mig på en mobiltelefon. Alltså är smartphone utesluten för mig.
Plånbok har jag redan, med kort i som funkar. Alltså är smartphone utesluten för mig.

Och sedan hela det här med att ha tillgång till internet var man än är... Har du öht någon idé om hur många timmar jag spenderar framför datorer som är uppkopplade till nätet? Snittar absolut på mer än 10h/dygn, antingen hemma eller på jobbet. Behöver jag verkligen ha mer internet än så i min vardag? Nej, det kan jag inte påstå. Det är snarare skönt att koppla bort sig från internet när man äter lunch eller fikar med kollegor.

Sammantaget har det gjort att jag inte har sett något skäl att gå över till smartphone under väldigt lång tid. Dels är det en ekonomisk fråga då jag alltid känt att man kan göra roligare saker för pengarna. Dock kommer jag, lite senare i år, att infinna mig under omständigheter som kan komma att kräva det och då kände jag att det kanske kan vara värt att försöka. Inget konstigt eller fel med det i min bok, men hela kontexten blir ju smått komisk då jag känner mig som en stenåldersmänniska när jag försöker få bukt på den.

Ifrågasätter absolut ingen som har en smartphone eller som nyttjar den till stor del. Det är bara bra att folk känner sig nöjda med sina prylar! Jag har bara gjort personliga avvägningar och länge kommit fram till att den helt enkelt är överflödig för mig.

Jag är 25. Min farfar är dock 86 och bytte nyligen upp sig till en iPhone 6s (från 4). Han var dock datortekniker på IBM under 50-talet så antagligen tillhör han nog en minoritet av 30-talisterna i Sverige.

25 år, wow. Då är du nog i det närmaste unik!

Ja jag kritiserar inte dig, jag vill bara förstå! Det är svårt för mig som älskar mina smartphones. Även jag jobbar konstant framför datorn, hela dagarna, inkl äter lunch framför datorn. Men jag kan ändå inte få nog av internet.

Är 40 nu och har haft internetåtkomst konstant sedan 1993. Skulle inte kunna tänka mig ett värdigt liv utan.

Jag lyssnar inte heller på så mycket musik på mobilen, men många gör ju det.

GPS använder jag alltid när jag ska någonstans, avskyr kartor och lokalsinne har jag inget och bryr mig inte heller om.
Tar väl 5-6 000 bilder om året med mobilen så det är ju smidigt, uppbackat till molnet så jag inte behöver bekymra mig.

/hulle.

Visa signatur

A600, 2 MB Chipram, 85 MB HD, Extra diskettstation, Joysticks: Tac-2, The Bug och Wico Red Ball.
Zotamedu:"Kompressorkylning är nog det mest miljöfarliga du kan göra med en dator om du inte tänker börja elda brunkol i den."

Permalänk
Medlem

Intressant läsning. Du har inte funderat på att testa nya Nokia 3310? En blandning av gammalt och nytt

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem
Skrivet av Skrotnisse92:

Var det inte bankid på fil dom sänkte tiderna så man behövde uppdatera efter 3 månader? Mobilt är ju giltigt i tre år om jag minns rätt.

Ett år håller väl bankID på fil?

Permalänk
Medlem

Tycker det är ett utmärkt val i livet du har gjort och tycker du ska fortsätta med det senare i livet också. Folk är alldeles för beroende av den jävla mobilen idag så det är det enda man ser att zombier ute på stan kollar ned i sin lilla grunka. Har själv valt en smartphone med ett dött OS så jag slipper dem flesta "Smarta" funktionerna, kan gå ut på nätet o såna grejer men inte så mycket mer än de.

Fler borde göra som dig! 😎

Visa signatur

Chassi: Antec GX500 / HDD: WD blue 1TB / SSD: WD Blue 250GB / CPU: R5 3600 @ 4,2 Ghz / GPU: XFX Radeon RX 5600 XT THICC II PRO / Kylning: Wraith Stealth och 3st i chassit 2xpush 1xpull / PSU: Seasonic Core GC 500 / MB: B450A Pro Max / RAM: Corsair Vengance 2x8GB 3200 Mhz / OS: Win10 Home / Mus: Logitech G300 / TB: HP PR1101U / Ljud: Logitech Z906 och Arrogant bastard hurricane / Skärm: BenQ GW2470HE / Macbook late 2006 med Ubuntu /

Permalänk
Medlem

@Nissling:

Av allt jag läst så låter det som att du har anpassat dig till ett liv utan smartphone (vilket såklart är möjligt). Men att du istället för att se fördelarna som en smartphone skulle erbjuda bara bestämt dig för att alternativet duger, eller t.o.m är bättre. Det är lite som mina föräldrar som länge höll kvar i tjock-TVn för att "den duger gott och väl". Men när de väl bytte till en 46" LCD insåg vad de gått miste av och direkt köpte en ny platt-TV till övervåningen också.

Du klagar över priset, men tycker det är hur lugnt som helst att köpa en separat GPS till bilen, vilket är rätt komiskt. Jag tror du gjorde en miss genom att köpa en utdaterad iPhone. Du hade nog fått en bättre upplevelse om du istället köpt en billigare (men ny) Android, samtidigt som du ger det en chans på riktigt. Dvs med Bank-app,Swish, BankID, postnord-appen, ljudböcker/podcasts on the go, osv.

Jag uppgraderade nyligen med lite smarta prylar till hemmet, en google nest hub, robotdammsugare och smart belysning. Startar motorvärmaren i mobilen oavsett vart jag är, det är dammsugat och tänt när jag kommer hem och släcks automatiskt när jag går och lägger mig. Jag hade lätt kunnat leva resten av livet utan dessa prylar, men om man ger det en riktig chans så kan det öka livskvalitén rejält. Just my 2 cents.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X 3.8 GHz | ASUS ROG Strix B550-F Gaming | G.Skill 32GB DDR4 3600MHz CL16 Trident Z Neo | AMD 7900 XTX | Noctua NH-U12A Chromax Black | Seasonic Prime GX 850W | Fractal Design Define XL R2 | LG OLED48CX

Permalänk
Medlem

Jag har funderat på att ta steget tillbaka till en icke smart telefon. Känner att jag länge haft problem med att hela tiden behöva intryck och något att pilla med.

Sitter man hemma och tittar på en film eller en serie så märker jag mig själv ofta sträcka mig efter telefonen stup i kvarten för att slöscrolla FB eller Instagram eller kolla spel X eller Y... Har gått så långt att jag även på bio nästan instinktivt sträcker mig ner mot fickan och telefonen även om jag där förstås inte tar upp den.

Nej jag tror som har sagts av TS att det nog är bra att koppla ner. Jag som många har datorn som en del av vardagen så det kommer man inte ifrån men att koppla bort telefonen från ekvationen kanske ska testas. Lyssnar aldrig på musik på telefonen och tar väldigt sällan kort. GPSen kommer jag isåfall sakna men kanske skulle kunna lösa det genom att gräva fram min gamla Garmin och trycka i bilen.

Permalänk
Medlem

Härligt att det funkar för dig, hade gärna kört med en gammal hederlig Nokia själv. Tyvärr kan jag i praktiken inte hantera mina bankkonton utan bankappen i telefonen (ej bank-ID, bor inte i Sverige). Allt annat skulle jag klara mig utan, även om det är smidigt med GPS och Google Maps.

Det är alltför många som har blivit i det närmaste beroende av sina telefoner på ett ohälsosamt sätt. Svårare att på riktigt vara närvarande här och nu när luren hela tiden pockar på uppmärksamhet.

Permalänk
Skrivet av Nissling:

Musik lyssnar jag bara på i mitt hem, på jobbet eller i bilen. Saknar det inte när jag är on the go. Alltså är en smartphone utesluten för mig.
Kameror har jag gott om, och jag håller endast på med foto som kreativ syssla. Alltså är en smartphone utesluten för mig.
Telefon har jag ju redan i Nokian. Alltså är en smartphone utesluten för mig (fast det blir väl svårt om GSM släcks ner).
GPS har jag redan i bilen och om jag ska gå till fots föredrar jag att studera kartor och utveckla mitt lokalsinne hellre än att förlita mig på en mobiltelefon. Alltså är smartphone utesluten för mig.
Plånbok har jag redan, med kort i som funkar. Alltså är smartphone utesluten för mig.

Och sedan hela det här med att ha tillgång till internet var man än är... Har du öht någon idé om hur många timmar jag spenderar framför datorer som är uppkopplade till nätet? Snittar absolut på mer än 10h/dygn, antingen hemma eller på jobbet. Behöver jag verkligen ha mer internet än så i min vardag? Nej, det kan jag inte påstå. Det är snarare skönt att koppla bort sig från internet när man äter lunch eller fikar med kollegor.

Sammantaget har det gjort att jag inte har sett något skäl att gå över till smartphone under väldigt lång tid. Dels är det en ekonomisk fråga då jag alltid känt att man kan göra roligare saker för pengarna. Dock kommer jag, lite senare i år, att infinna mig under omständigheter som kan komma att kräva det och då kände jag att det kanske kan vara värt att försöka. Inget konstigt eller fel med det i min bok, men hela kontexten blir ju smått komisk då jag känner mig som en stenåldersmänniska när jag försöker få bukt på den.

Ifrågasätter absolut ingen som har en smartphone eller som nyttjar den till stor del. Det är bara bra att folk känner sig nöjda med sina prylar! Jag har bara gjort personliga avvägningar och länge kommit fram till att den helt enkelt är överflödig för mig.

Jag är 25. Min farfar är dock 86 och bytte nyligen upp sig till en iPhone 6s (från 4). Han var dock datortekniker på IBM under 50-talet så antagligen tillhör han nog en minoritet av 30-talisterna i Sverige.

Visst kan man använda en separat kamera, separat plånbok osv. Men bara för att man redan har dem separat blir det inte ändå smidigt att baka ihop alla till 1 enhet

Nu använder jag telefonen en del, men just att skriva är en av de saker som tar så mycket längre tid med T9 jämfört med smartphone så där väljer jag en nyare lur i alla lägen (trots att man inte får mekanisk feedback när man skriver). På T9 behöver man klicka många fler gånger eftersom det kan bli 2-3 tryck för en enda bokstav.

Även saker som att man tycker det är bra att lokalisera sig i omvärlden utan GPS och karta fungerar fint med en smartphone nedstoppad i fickan, så det fungerar inte sämre nu med din iPhone. Däremot har du möjlighet att plocka upp den och kolla kartan om du skulle tappa bort dig (hänt mig en gång i Turkiet t.ex.) så det är inte dumt med möjlighet till det
Samma med internet i mobilen. Det är fritt fram att inte använda det, men har du en smartphone så finns det där vid behov. Även om behovet kanske bara uppkommer ett par gånger per år. Jag personligen slår av internet ibland på telefonen för att inte bli störd av något.

Även om jag inte använde GPS, internet och det mesta från en smartphone i vardagen skulle jag absolut vilja ha en smartphone för att ha möjlighet. Ta ett foto under en promenad någon gång per år när kameran blev kvar hemma och något speciellt hände, leta fram något på nätet som man behöver just där och då osv. Jag tror att du kommer bli nöjd med en smartphone trots nackdelar som att den kan fråga efter uppdateringar och annat ibland.

Visa signatur

| i5 10600k@4,7 Ghz | AMD 6800 | 4Ghz RAM | 1 TB m.2 |

Permalänk
Medlem

För att lösa ditt problem med att nå över hela hemskärmen med högra tummen så gör ett ”lätt” dubbelklick på hemknappen utan att pressa ner den, så kommer hela fönstret att lägga sig längre ner så att du kommer åt snabbt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Legion 5 Pro" Ryzen 5800H / 32GB ram / 2TB+1TB nvme / RTX 3070 8GB 140w

Permalänk
Medlem
Skrivet av talonmas:

Hur har du överlevt utan mobilt bank ID? Är ju stört omöjligt idag

Skickades från m.sweclockers.com

Använder själv endast bank id via dator, så det funkar för alla köp via internet och kan betala alla hyror via den vägen, täcker alla behov för bank-id.

Har också en 3310 (fast den nya utgåvan). Betalar för ett telia-abonnemang som heter datasim(kostar 59kr/mån). Det är ett extra simkort man stoppar i mobilen (i mitt fall samsung s9) och fungerar endast för mobildata (ej samtal). Så kan stänga av smartphonen på helgen eller när jag slutar jobbet men ta emot samtal via 3310 går ju alltid bra. Bästa köpet jag gjort.

Visa signatur

Citera så får du svar :)

Permalänk
Medlem

Ärligt sagt känns det som man gör det svårare för sig själv utan anledning. Alla praktiska anledningar vägar ju ut anledningarna till att inte ha en smartphone. Till och med min mormor på 85 år har en iPhone av den anledningen. Fine om man inte använder telefonen till mycket. Då kan man ju köpa en billig Android telefon med bra batteri och ställa in en simpel layout för det man använder den till. Går att göra liknande lösningar på en iPhone men Android telefoner ger dig helt klart fler möjligheter. Ja, det tar lite tid att lära sig om man inte är teknisk. Men så är det med allt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Northbane:

Ett år håller väl bankID på fil?

Föreningssparbanken gäller i 3månader, men du kanske har en annan bank?
https://www.swedbank.se/privat/digitala-tjanster/mobilt-banki...

Permalänk
Medlem

Har själv kvar tre gamla Nokia nallar 6650. 6680 och min gamla favorit N82 dom fungerar är bra att ha kvar i reserv om P30 pro lägger av i fel tillfälle ..

Visa signatur

Låda thermaltake view 91 M-kort ASUS X399 ROG Zenith Extreme CPU AMD Ryzen Threadripper 1920X 3.5 GHz Kylning Hemma byggd vattenkylning 2 x 480mm + 1 x 420mm radiatorer Minne 8 X 16Gb DDR4 HD SSD 240GB OCZ Trion 100 Grafik Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB GAMING OC WATERFORCE WB AGG Corsair RM 1000w 80+ Gold Skärm ASUS 43" ROG Strix XG438QR 4K VA HDR 120 Hz

Permalänk
Medlem

Hoppas TS uppdaterar tråden löpande med ris och ros om hur det är att använda. Ska bli intressant att följa. Det är nog närmast unikt, iaf på Swec, att en 25 åring valt att inte använda en smartphone.

Permalänk
Avstängd

Rolig tråd. Även jag hade haft svårt att klara mig utan smartphone idag, eller det är klart man klarar sig, jag dör inte utan den, men det är så mycket småsaker som man har vant sig vid och som ökar bekvämlighet och tillgänglighet så mycket.

Mobilt bank-ID är nästan ett måste för mig. Jag går på loppisar emellanåt och då är det swish som gäller nuförtiden exempelvis. Jag har också barn och ska jag gå in på förskolans system, antingen för att se vad som händer eller så men också för att exempelvis lämna inkomstförsäkring och liknande så krävs ju någon form av e-ID och jag gör hellre det när det passar än när jag sitter framför datorn hemma. Samma med att deklarera i skatteverkets app. Inte bättre än att göra det på datorn egentligen, men jag kan ju deklarera så fort deklarationen finns tillgänglig.

Bank-app känns också sjukt mycket smidigare än vanlig internetbank. Bara scanningen av OCR-nummer och liknande är ju en revolution liksom. Parkering här i stan kräver inte en app direkt, men om automaten är trasig så måste man ändå betala så då är alternativen att hitta en annan automat med samma (eller högre) taxa eller att bara använda appen. Jag har också sparat en hel del pengar på att inte betala parkeringen förrän jag ser en P-vakt genom fönstret, inte helt ärligt kanske men mitt jobb ligger typ i en tom asfaltsöken långt från allt men ändå kostar parkeringen 16 i timmen. Det går också att komma runt problemet att vissa parkeringsplatser bara tillåter en att stå i en halvtimme då man enkelt kan betala igen för nästa halvtimme när den första går ut.

Det är också trevligt att ha biljetter till kollektivtrafiken i telefonen. Västtrafik här har en helt ok app med tider och reseplanering utöver köp av biljetter. Jag flyger en del i jobbet emellanåt också och att ha boardingpass och sånt i telefonen är grymt. Att få notifikationer när ens gate ändras i sista sekund är också trevligt, utan det hade jag nog spenderat ett antal oproduktiva timmar på Schiphol det senaste året.

När sonen tröttnar på att sitta i bilstolen är det också väldigt trevligt att låta han köra lite bolibompa på telefonen eller så. Det är också trevligt att kunna styra TV, stereo, belysning och liknande med telefonen (med röststyrning om man vill). Jag kan också låsa och låsa upp min bil, ventilera om det är varmt ute, och skicka destinationer till GPS-systemet. Sen förstås musik, kartor och allt sånt vanligt också.

Permalänk
Inaktiv

Använde en 'burner phone' i nästan ett år 2013 efter jag spräckt skärmen på min dåvarande Nexus. Skönt att ha 3 veckors batteritid. Kul att kunna spela snake när man satt på toaletten.

När jag flyttade hem till Sverige köpte jag en ny smartphone, kändes inte värt utomlands när mobildatan var snordyr.

Skulle aldrig utsätta mig för detta 2020

Permalänk
Medlem
Skrivet av Skrotnisse92:

Föreningssparbanken gäller i 3månader, men du kanske har en annan bank?
https://www.swedbank.se/privat/digitala-tjanster/mobilt-banki...

’Föreningssparbanken’ det var ett tag sedan!

Jag skälv körde länge Symbian, senast 808 Pureview, innan jag började jobba med iOS utveckling...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Älskar den här tråden.
Jag hade själv en första-generationens 3310.
Min lillebror hade en senare-generationens 3310 och jag avskydde honom för det. (Han lyckades också förstöra den!!)
Varför var jag så avigt inställd till honom för det? Jo, jag smsade ju enormt mycket på högstadiet. Så klart. Och min 3310 kunde spara hela 10 SMS. Min brors telefon kunde spara uppemot 100, tror jag. Det var jag självfallet otroligt upprörd över. Jag var tvungen att rensa frenetiskt bland kärleksbombningar för att kunna ta emot SMS om att det var dags att kunna komma hem och äta. Det var ett orimligt stort problem i mitt 13~16-åriga liv och hela anledningen till att jag alls uppgraderade. Hade jag inte haft det klagomålet på telefonen hade jag kanske också varit som TS och aldrig uppgraderat alls, annars.
Telefonen var helt underbar i alla andra aspekter.

EDIT: Jag kan också komma ihåg fel, att den inte hade något eget on-board memory för SMS och att jag uppgraderade till en telefon som hade det för att mitt SIM-kort (från 1996?) hade denna begränsning. Det jag vet var att det var en reell skillnad i våra telefoner, och att han kunde lagra fler SMS, men jag kanske drar ihop orsak och verkan här.

Skrivet av Hulle:

Jag har verkligen svårt att förstå hur man inte kan tycka om hela konceptet att baka in musikspelare, kamera, telefon, GPS och plånbok i samma smidiga enhet som dessutom ger en tillgång till all kunskap i världen på några sekunder.

Jag är med dig hela vägen fram till plånbok. Mitt problem här är beroendet av en enhet. När min telefon börjar inkorporera ID-handlingar (bankID är utöver ekonomi även elektronisk identitet) och monetära handlingar så har den korsat "bekvämlighet" till att jag är i beroendeställning till den. Det är jättebra och fungerar fram till att det inte gör det. Visst, det gör inte att jag inte också kan hålla andra ID-handlingar/betalningsmedel jämsides (än så länge), men det besegrar också poängen med det.
Ja, jag är för teknisk utveckling och jag förstår hur mycket enklare och bekvämare det gör allting. Tills det en dag inte fungerar, vare sig det är EMP, handhavandefel eller cyberterrorism.

När en teknik går från att vara ett hjälpmedel och ett verktyg till att vara närapå min faktiska identitet, och att jag inte finns utan den så blir jag en foliehatt, bakåtsträvare och teknikskeptiker.
Jag angriper inte dig, din sakfråga eller din åsikt, jag vill bara meddela min åsikt om var jag tycker att det bör finnas en gräns. Jag behöver inte ha rätt bara för att jag har en åsikt. Jag är mycket nöjd med min smarttelefon (som inte har NFC och som jag inte kan betala med, trots att jag hade NFC på min gamla Nexus 4).

Jag ber om ursäkt för Off-topic.

Permalänk
Bildexpert

Jag tackar för responsen som jag har fått. Tycker det är kul när man kan diskutera hur smartfunktioner appliceras i vår vardag och hur det ser ut att vara med eller utan dem.

Dock upplever jag ett behov av klargörande gällande valet av smartphone. Jag förstår absolut att en del här gärna pekar på Android-telefoner och säger att det hade varit ett bättre köp av mig, men det är inte riktigt där frågan ligger. Ur mångas ögon, kanske inte minst här på Swec, kan en 3310 på sin höjd likställas med en lådbil. Den som då till sist införskaffar en tio år gammal Golf kanske inte ser den lite nyare Yarisen som en särskilt stor förlust att man hoppat över. Eller den som går från Pentium 2 MMX kanske valet mellan i5-8400 och i7-9700k inte är världens grej om man bara har datorn för kontorsarbete samt mejl...

Om man sedan ser det till var marknaden ligger, där du kan köpa en begagnad iPhone 5s för ca 500 kr i fungerande skick och den också fyller mina initiala krav, så känner jag att det får bli ett försök. Inte mer dramatiskt än så. Gillar jag det så har jag kvar den. Gillar jag det inte så kikar jag antingen på en annan smartphone eller går tillbaka till Nokian. Men jag kan väl säga att om jag använder iPhonen lika mycket som Nokian så verkar sistnämnda inte stå sig särskilt bra rent batterimässigt. Kanske säger mer om hur lite tid jag spenderar med min telefon. Återstår att se hur det blir. Och det känns konstigt att inte ha den tjocka klumpen i fickan när man går till jobbet. Den platta luren känns ju knappt...

Återkommer när jag laborerat vidare.

Permalänk
Medlem

@talonmas: Jag har gjort precis tvärtom :D. Jag har lämnat smartphonen för en Nokia 3310 (visserligen nyutgåvan, men inget internet!). Går alldeles utmärkt att leva utan BankID, Facebook, Parkster och allt annat på telefonen. Mitt liv har blivit bra mycket bättre och rikare sen jag dumpdae smartphonen för över 1 år sen :).

Visa signatur

Playstation 4 + Nintendo Switch
R7 5800x3d - MSI B450 - RTX 3080 TUF - EVGA 650w G3 - ASUS PG279Q

Permalänk
Medlem

Intressant tråd

Själv skulle jag nog ha väldigt svårt utan en smartphone. Inte så att jag är beroende av sociala medier eller sånt, använder väldigt lite sociala medier överhuvudtaget.

Men för allt annat. Kommunicerar nästan uteslutande via Whatsapp med vänner och familj, kollar massvis med youtube, läser nyheter, hänger på reddit, sköter bankärenden och identifikation etc. Var på resa för några månader sedan till Marocko och min största oro var nog att tappa bort min smartphone eller att den skulle ha gått sönder, absolut oumbärlig för att kunna översätta från franska/arabiska, söka reda på information om det ställe man befann sig på när jag reste runt, och GPS+kartor för att kunna ta sig fram. Jag menar, good luck med att försöka navigera en labyrinth av trånga gränder utan gatunamn och utan GPS

Du skriver också att du lyssnar på musik i bilen bl.a. Hur gör man det utan en smartphone idag?

Visst, CD-skivor funkar väl om man har en äldre bil, ovanligt med CD-läsare i någon nyare bil dock.
Eller trixar du med USB-minnen och MP3:or?

Har använt Spotify så länge att jag inte har någon aning om vad folk som inte använder någon streaming tjänst gör för att lyssna på musik.

Sen angående att nå hela skärmen på en smartphone. Finns nog inte många som håller i en smartphone i ett sånt där bastant grepp längre Just iom att de har blivit så stora. Det vanliga är väl att bara löst hålla fingrarna på baksidan så har du hela handen och tummen som du kan flytta runt på skärmen. Vila nedre kanten av telefonen mot lillfingret ifall du behöver mera stöd.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hg:

Intressant tråd

Själv skulle jag nog ha väldigt svårt utan en smartphone. Inte så att jag är beroende av sociala medier eller sånt, använder väldigt lite sociala medier överhuvudtaget.

Men för allt annat. Kommunicerar nästan uteslutande via Whatsapp med vänner och familj, kollar massvis med youtube, läser nyheter, hänger på reddit, sköter bankärenden och identifikation etc. Var på resa för några månader sedan till Marocko och min största oro var nog att tappa bort min smartphone eller att den skulle ha gått sönder, absolut oumbärlig för att kunna översätta från franska/arabiska, söka reda på information om det ställe man befann sig på när jag reste runt, och GPS+kartor för att kunna ta sig fram. Jag menar, good luck med att försöka navigera en labyrinth av trånga gränder utan gatunamn och utan GPS

Du skriver också att du lyssnar på musik i bilen bl.a. Hur gör man det utan en smartphone idag?

Visst, CD-skivor funkar väl om man har en äldre bil, ovanligt med CD-läsare i någon nyare bil dock.
Eller trixar du med USB-minnen och MP3:or?

Har använt Spotify så länge att jag inte har någon aning om vad folk som inte använder någon streaming tjänst gör för att lyssna på musik.

Sen angående att nå hela skärmen på en smartphone. Finns nog inte många som håller i en smartphone i ett sånt där bastant grepp längre Just iom att de har blivit så stora. Det vanliga är väl att bara löst hålla fingrarna på baksidan så har du hela handen och tummen som du kan flytta runt på skärmen. Vila nedre kanten av telefonen mot lillfingret ifall du behöver mera stöd.

Inressant att du nämner att du inte använder sociala medier för att i nästa andetag rabbla upp alla de sociala medier du använder...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av PlogarN97:

Inressant att du nämner att du inte använder sociala medier för att i nästa andetag rabbla upp alla de sociala medier du använder...

Skickades från m.sweclockers.com

Jasså? Räknar inte riktigt nåt av dem som sociala media, men men...

Social medier enligt mig är typ Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin etc.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hg:

Jasså? Räknar inte riktigt nåt av dem som sociala media, men men...

Social medier enligt mig är typ Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin etc.

Forum och youtube är skolboksexempel på sociala medier

Även whatsapp och spotify skulle jag anse är sociala medier. Men det beror väl lite på och andra sidan

Även läsa nyheter på webben kan ses som sociala medier men om du sitter och läser DN i pdfformat så göre väl inte det...

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av PlogarN97:

Forum och youtube är skolboksexempel på sociala medier

Även whatsapp och spotify skulle jag anse är sociala medier. Men det beror väl lite på och andra sidan

Även läsa nyheter på webben kan ses som sociala medier men om du sitter och läser DN i pdfformat så göre väl inte det...

Skickades från m.sweclockers.com

Kan hända du har rätt, men jag tycker det blir för brett att lägga in allt sånt som sociala medier också. Jag tror inte det är sånt som folk syftar på när man pratar om sociala medier heller.

Enligt mig är sociala medier något som knyter an till dig som verklig person. Dvs ens riktiga namn och bilder/videor på en själv.

Permalänk
Medlem
Skrivet av PlogarN97:

Forum och youtube är skolboksexempel på sociala medier

Även whatsapp och spotify skulle jag anse är sociala medier. Men det beror väl lite på och andra sidan

Även läsa nyheter på webben kan ses som sociala medier men om du sitter och läser DN i pdfformat så göre väl inte det...

Skickades från m.sweclockers.com

Kanske om du utgår från en väldigt formell definition av "sociala medier", men det är inte vad som menas med sociala medier i gängse språkbruk. Då är det Facebook, Instagram, Kik, osv som det hänvisas till. Det är ingen som anser att dn.se är sociala medier.

/hulle.

Visa signatur

A600, 2 MB Chipram, 85 MB HD, Extra diskettstation, Joysticks: Tac-2, The Bug och Wico Red Ball.
Zotamedu:"Kompressorkylning är nog det mest miljöfarliga du kan göra med en dator om du inte tänker börja elda brunkol i den."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nissling:

Jag tackar för responsen som jag har fått. Tycker det är kul när man kan diskutera hur smartfunktioner appliceras i vår vardag och hur det ser ut att vara med eller utan dem.

Dock upplever jag ett behov av klargörande gällande valet av smartphone. Jag förstår absolut att en del här gärna pekar på Android-telefoner och säger att det hade varit ett bättre köp av mig, men det är inte riktigt där frågan ligger. Ur mångas ögon, kanske inte minst här på Swec, kan en 3310 på sin höjd likställas med en lådbil. Den som då till sist införskaffar en tio år gammal Golf kanske inte ser den lite nyare Yarisen som en särskilt stor förlust att man hoppat över. Eller den som går från Pentium 2 MMX kanske valet mellan i5-8400 och i7-9700k inte är världens grej om man bara har datorn för kontorsarbete samt mejl...

Om man sedan ser det till var marknaden ligger, där du kan köpa en begagnad iPhone 5s för ca 500 kr i fungerande skick och den också fyller mina initiala krav, så känner jag att det får bli ett försök. Inte mer dramatiskt än så. Gillar jag det så har jag kvar den. Gillar jag det inte så kikar jag antingen på en annan smartphone eller går tillbaka till Nokian. Men jag kan väl säga att om jag använder iPhonen lika mycket som Nokian så verkar sistnämnda inte stå sig särskilt bra rent batterimässigt. Kanske säger mer om hur lite tid jag spenderar med min telefon. Återstår att se hur det blir. Och det känns konstigt att inte ha den tjocka klumpen i fickan när man går till jobbet. Den platta luren känns ju knappt...

Återkommer när jag laborerat vidare.

Skulle säga att batteritid är en av anledningarna till varför du borde ha köpt en nyare telefon. Det handlar egentligen inte om att en nyare telefon har snabbare processor eller mer/bättre funktioner utan dels så blir batteriet på smartphones dåligt väldigt fort (jämförelsevis), och när det redan är kasst från början så blir det extremt tydligt.

En annan sak är mjukvarubiten där äldre telefoner har svårt att hantera nya uppdateringar eller helt enkelt inte får dem. Kort sagt, din upplevelse kommer antagligen bli extremt mycket sämre tyvärr. :/

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X 3.8 GHz | ASUS ROG Strix B550-F Gaming | G.Skill 32GB DDR4 3600MHz CL16 Trident Z Neo | AMD 7900 XTX | Noctua NH-U12A Chromax Black | Seasonic Prime GX 850W | Fractal Design Define XL R2 | LG OLED48CX