Postnord betalar inte tillbaka deklarationsavgiften - när dom missar att skicka ut paketet

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Malmö 🌆
Registrerad
Apr 2007
Skrivet av abki:

Jo staten bestämmer priset och postnord är statens företag som gör jobbet.
Postnord är den som påverkar staten vilket pris som de kan göra jobbet för och ska de vara kvar så får staten acceptera priset eller starta ett nytt företag som gör jobbet. I princip är staten och Postnord samma företag även om de har olika organisationsnummer och olika namn.
Vi har många företag i landet som har olika namn men är helägda. Kommuner t.ex. brukar ha fastighetsbolag som egna aktiebolag och är helägda. Bolagsformen är till för att slippa insyn från allmänheten och att kunna plocka bolaget på pengar utan att betala skatt. Så även med Postnord som egentligen är staten.

Well.

Postnord måste be om lov att få ändra portoavgiften. Och de kan få godkänt på sin förfrågan, eller avslag. Postnord är däremot INTE den part som bestlutar om på vilken nivå portoavgiften ska vara. Postnord kan försöka påverka genom att lämna in önskan om ändring av portoavgift - men postnord tar alltså inte beslut om detta.
Det var bara enstaka månader sedan postnord sist fick avslag på en förfrågan om att få dela ut post mer sällan.

Men visst är det så att staten är ägare av postnord. Det innebär emellertid inte att viljorna är identiska här. På samma sätt som att en skola eller vårdinrättning kan önska göra olika saker än staten och ha andra önskemål, viljor, budgetökningar eller har olika syn på målbilder mellan sjukhus/skolförvalning och vad de sittande politikerna vill så kan det här också skilja mellan vad Postnord önskar uppnå och vad beslutande instans inom politiken vill.

Var tusan är den utlovade apokalypsen?