3-500 Mb/s istället för 1000 Mb/s genom Netgear R7000

Permalänk

3-500 Mb/s istället för 1000 Mb/s genom Netgear R7000

Hej,
Jag har 1000 Mbit via Ethernet-jack i lägenheten, kopplar jag datorn direkt till uttaget får jag 1000/1000 utan problem.
Men går jag via min router får jag mellan 300 och 500 Mb/s som max. Bifogar screenshot på när jag lastar med en nedladdning från Steam (som maxar uppkopplingen då bredbandskollen rapporterar 10 Mb/s just nu..).

Routern är en Netgear R7000, nu omflashad till FreshTomato men hade även samma problem i original tomato och original FW, hoppades att byta från Netgears katastrof-os skulle lösa problemet..

Notera att varken CPU eller RAM verkar vara maxat.. Behöver tips på vad jag kan göra för att fixa detta..

Permalänk

den ser ju ut attt vara ganska varm. kan vara något att den stryper throughput vid ~60°c eller något för att inte vad den anser är överhetta.

testa rikta en bordsfläkt eller något mot den så du får lite luftflöde och se om de blir bättre, om det hjälper så har helt enkelt routern för dålig kylning.

har för mig att rasp pi som också använder arm7 processor rekommenderas att hållas mellan 0-70°c för att fungera tillfredställande borde vara samma i den routern.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk
Medlem

Du verkar tyvärr inte vara ensam om att ha problem med denna modell.
Har ingen lösning för dig men om routern är ny och går att lämna tillbaka skulle jag satsa på annat märke och modell.

https://community.netgear.com/t5/Nighthawk-WiFi-Routers/Netge...

Permalänk
Medlem

Testa även att slå på / av QoS och se om du får annorlunda resultat!

Permalänk
Medlem

Testa att stänga av alla "smarta" funktioner som QoS och Packet Inspection o.s.v.

Permalänk
Medlem

Problemet är att routern körs med Broadcom chipset. -> https://openwrt.org/toh/netgear/r7000
Det skall man undvika till varje pris, om man vill köra annan firmware på sin router.

Broadcom är riktigt hemska vad det gäller properitär kod och att det skall fungera i längden för någon annan än dem själva. Netgear bygger sitt OS runt deras blobbar och gubben i lådan mjukvaror, och då får de hårdvaruaccelerering, som bland annat märks på throughput.

Nu när du flashat om den till något alternativt utan dessa properitära blobbar så tvingas routern köra allt i processorn. Det är ju inget fel så länge hårdvaran är skalad till det. Men i detta fall har det ju inte det i åtanke och man har kunnat kapa ner priset en del för att offloada mycket saker.

Skulle i dagsläget rekommendera att man slutar köpa dessa McDonalds routrar och tittar på Turris Mox, så får man även säkerhetspatchar automatiskt. Något som man inte får med dessa leksaker, som man frontar sin omvärld med.

Permalänk
Medlem

tja om det kan tänkas att kavla upp ärmarna & göra något själv & t.ex. använda något av de öppna fria alternativ som erbjuds istället för att använda "McDonalds routrar som en av Sweclockers forummedlemmar uttrycker det" så finns förutsättningar för ett bättre slutresultat om t.ex. har en vettig dator som stödjer Intel® AES New Instructions