Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Apr 2008

@GLaDER: Vi tycker att det är en skön lösning. Då har vi vår gemensamma utgifter men sedan får man lägga det man vill på andra saker. Så som datordelar för mig eller kanske smink för henne (grova exempel). I vissa fall kan vi t.ex. bestämma att man ska spara ihop visst mycket pengar för att vi ska göra något tillsammans, och då gör vi helt enkelt det.

Vi är båda ganska självständiga människor, så skulle kännas konstigt att någon annan ska komma in och styra i den "andres" pengar.

🖥️ | Ryzen 3800X | Radeon 580X | 32 GB | +3 TB SSD

“Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that.” - George Carlin

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Nov 2011
Skrivet av zojjz:

@GLaDER: för min sambo (vilket jag kan förstå och hålla med om) känns det viktigt att sina egna pengar. Inte behöva "be om lov" eller dra sig för att använda "våra" pengar till något fånigt eller (I den andres ögon) onödigt. Friheten i att pengarna på kontot får man göra precis vad man vill för, utan den andres input. Vill jag lägga alla min pengar på öl, eller hon alla hennes pengar på nagellack eller uppstoppade djur så är det bara att köra.

Skrivet av Hawac90:

@GLaDER: Vi tycker att det är en skön lösning. Då har vi vår gemensamma utgifter men sedan får man lägga det man vill på andra saker. Så som datordelar för mig eller kanske smink för henne (grova exempel). I vissa fall kan vi t.ex. bestämma att man ska spara ihop visst mycket pengar för att vi ska göra något tillsammans, och då gör vi helt enkelt det.

Vi är båda ganska självständiga människor, så skulle kännas konstigt att någon annan ska komma in och styra i den "andres" pengar.

Tack för svar! Skillnaden jag ser gentemot mitt och min frus egna sparande/inkomstfördelande är att vi tänker på alla pengar in/ut som "våra pengar" och ibland gör vi avsteg från detta tankesätt och har "egna pengar" (det jag kallade fun money i ursprungsinlägget). För er båda verkar det vara tvärtom: Utgångspunkten är att ni har "egna pengar" och ibland lägger ni samman dem till "gemensamma pengar".

What ever floats your boat

:(){ :|:& };:

{🧗‍♂️, 🔥, 🏃‍♂️}

Blog
YouTube

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Linköping
Registrerad
Jun 2005

Även om man har egna pengar som man gör vad man vill med så kommer ju inte allt tänkbart spenderande vara egalt för ens partner. Så oavsett vad man har för överenskommelse så försvinner ju inte incitamentet att hantera ens tillgångar på ett ansvarsfullt sätt. För om du inte gör det så bör din parter klandra dig för ditt oansvarsfulla agerande.

Att man har en någorlunda likartad syn på _vad_ som konstituerar ansvarsfullt respektive ansvarslöst torde således vara en grundförutsättning oavsett praktiska detaljer.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2005

För mig handlar det mycket om frihet och att slippa press, från såväl min partner som mig själv. Genom att varje månad automatiskt föra över för sparande, hyra och gemensamma utgifter så vet jag att jag vid alla tillfällen kan bränna allt jag har på kontot - i slutet av dagen har jag ändå sparande, boende, mat, gemensamma aktiviteter osv.

Det gör det mycket enklare att budgetera också.

Keytronic for keyboard!
Sanningen måste döljas!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
/root
Registrerad
Jul 2001

Jag och frun har separat ekonomi och har alltid haft, vi har båda bra koll och bokför alla utgifter i Gnucash och har gjort så i över tio års tid så det finns gott om historik. Vi gör även kontinuerliga uppföljningar månadsvis för att se hur sparande, investeringar osv. utvecklas. Framförallt så har vi ungefär samma inställning till pengar, spenderande och sparande vilket gör att att vi aldrig har några längre diskussioner om ekonomin, förutom när någon part vill diskutera t.ex. en investering eller en sparplan. Friktionsfritt helt enkelt. Det finns även en årsbudget i bakgrunden som vi följer upp en gång om året, men vi använder den inte som ett styrverktyg i vardagen.

Vi delar alla gemensamma utgifter 50/50, förutom bilen där där vi har en udda uppdelning där jag betalar 62,5% av kostnaderna och hon resterande (fråga inte ). Hon får ut cirka 20 - 25% mer än mig i månaden, men vi har båda tillräckligt bra inkomster för att det inte ska bli något problem med den kostnadsuppdelning vi har valt. Det finns dock ett undantag till detta och det är semestrar. Personligen är jag inte särskilt intresserad av att resa bort, jag är hellre hemma medan frun gärna åker i väg. Det har lett till att hon betalar majoriteten av utgifterna i samband med semesterresor och dylikt som muta för att jag ska följa med.

Större inköp gör vi individuellt förutom om det är tänkt att vi båda ska använda prylen - då delar vi på det. Det blir aldrig någon större diskussion om vad någon part gör med sina egna pengar då det är den personens ansvar. Det hade nog blivit betydligt mer friktion på denna punkten om vi hade haft gemensam ekonomi.

Hittills har vi haft som målsättning att avsätta minst 50% av nettolönen till sparande i olika form. Hur sparandet fördelas mellan sparkonto, aktier och fonder varierar men för min del har det historiskt varit i princip 1/3 till ISK i husbanken där det fördelas på fyra - fem olika fonder. 1/3 till sparkonto och ytterligare en 1/3 till ISK på Avanza där det är blandat med aktier och fonder. Vi har även amorterat cirka 2% per år på bolånet. Det senaste året har dock sparandet skiftats mer och mer över till enbart sparkonto p.g.a aktivt husletande. Att köpa hus har också varit målsättningen med sparandet de senaste åren.

När vi får tillträde till huset under hösten så kommer våra månadskostnader att öka en del, framförallt pga. ett större bolån än vad vi har i dagsläget. Därav kommer andelen sparande sjunka men kommer fortsatt vara på en hög nivå. Vad målsättningen kommer att vara med det sparandet vet jag inte i dagsläget, men tidshorisonten kommer att vara betydligt längre än vad den har varit hittills.

Vi siktar på en rimlig skuldsättning på cirka 70% på huset och vi är båda lite restriktiva när det gäller att ta för stora bolån. Jag vill gärna att det ska finnas en rimlig chans att amortera av lånet under en tioårsperiod om man skulle gå all in med den målsättningen. Givetvis kommer vi inte att ha en så hög amortering då det inte är försvarbart med dagens låga räntor.

Vi har valt att spara hela barnbidraget i fonder vilka dottern kommer att få tillgång till när hon blir myndig. Vi har valt att skapa två olika ISK, ett i fruns namn och ett i mitt, fondfördelningen är dock densamma på båda kontona. Vi har gjort detta för att undvika de problem som kan uppstå med att spara direkt i dotterns namn samtidigt som vi vill dela lika på skatten och följa linjen med individuell ekonomi.

"to conquer others is to have power, to conquer yourself is to know the way"

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Månen
Registrerad
Jun 2005

Intressant tråd och kul att se hur alla gör på sitt sätt.

För mig (fast jobb och tjänar pengar) och sambon (hon studerar) så har vi delat upp det så här:

- Hyra 6200kr - hon swishar 2000kr/mån (hon ville dela rakt av, jag insisterade på att jag tar större delen)
- Betala sin egna mobilräkning
- Övriga räkningar tar jag hand om
- Bränsle - I princip bara jag som betalar då jag använder bilen (som är hennes)
- Mat delar vi rätt lika på, möjligt att jag betalar något mer
- Sparande, jag sätter av ett antal tusen varje månad för framtida hus/bil/barn/etc.
- Övriga pengar använder vi lite hur vi vill

Snart tar hon examen och då får jag "försörja" henne tills hon hittar ett jobb.

Upplägget funkar och just nu drar jag det mesta av den ekonomiska bördan, men om 20 år kanske det är hon som gör det. Vi är båda av åsikten att om man ska dela sitt liv med någon så står man sida vid sida i vått och torrt

AMD Ryzen 5 1600 3.2 GHz - MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6GB - Corsair 2x8GB 3000MHz

YOMAHA, YOMASO!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Uppsala
Registrerad
Jul 2001

Jag och sambon har i princip separat ekonomi förutom mat och hyra/el/Internet där vi försöker splitta 50/50. Men det är inget vi håller stenkoll på utan det blir lite som det blir ("Jag betalade maten sist, så den här gången är det din tur att betala", typ) och huvudsaken är att båda känner att den andra drar sitt strå till stacken. Sparande/lånande sköter vi som sagt individuellt efter behov och önskemål, men skulle vi någon gång vilja spara till något större tillsammans som hus eller bil skulle det behövas en annan lösning.

Varje lön betalar jag utgifterna och har en automatisk överföring på 3000:- till sparkontot. Så även om jag bränner hela lönen den månaden har jag ändå sparat 3000:-. Är det något kvar av lönen när nästa kommer så för jag även över det till sparande.

Ryzen 7 1800X, Asus Prime X370 Pro, 16 GB DDR4 3200 C14, Asus GTX 1070, 2 TB SSD + 4 TB HDD, Win10
Mitt Ljudmoln

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
I Villan
Registrerad
Jul 2001
Skrivet av matthiask82:

Jag har annan syn på skuld. Det inget fel med att ha en, så länge man har kontroll över den och är medveten om att den utgår ett minus till din nettotillgång.

Som exempel, vår villa har en belåningsgrad på strax under 50% och vår ränta är på ganska exakt 1%. Har inte amorterat en krona de senaste 3 åren och samma pengar har istället investerats till en uppgång på över 70%.

Skickades från m.sweclockers.com

Hur går det med de lånade pengarna som investerats på börsen nu?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Nov 2012
Skrivet av Dunde:

Hur går det med de lånade pengarna som investerats på börsen nu?

Som för alla andra, nedåt. Men eftersom min horisont är många år är är jag inte det minsta orolig. Dessutom, även efter nedgången ligger jag fortsatt plus jämfört med att ha amorterat.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Jul 2010
Skrivet av Olegh:

Även om man har egna pengar som man gör vad man vill med så kommer ju inte allt tänkbart spenderande vara egalt för ens partner. Så oavsett vad man har för överenskommelse så försvinner ju inte incitamentet att hantera ens tillgångar på ett ansvarsfullt sätt. För om du inte gör det så bör din parter klandra dig för ditt oansvarsfulla agerande.

Att man har en någorlunda likartad syn på _vad_ som konstituerar ansvarsfullt respektive ansvarslöst torde således vara en grundförutsättning oavsett praktiska detaljer.

"Egalt", där lärde jag mig ett nytt ord. Fräsigt!

Corsair Obsidian 250D | i5 7600K | Gigabyte Z270N WiFi | Samsung 960 EVO 250GB | Fractal Design Integra M 650W | Corsair Hydro H90 |Kingston 8GB 2133M DDR4 CL14 | Asus GeForce GTX 970 4GB STRIX DC2 OC MAX |

Doktorand - Fotonik

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Apr 2013

Jag undrar om någon har tips på program för att göra budget och följa upp sin privatekonomi? Har letat runt på nätet men inte hittat något vettigt program, GnuCash har jag sett att någon har men finns det några vettiga alternativ till detta?

Citera mig för svar!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2012
Skrivet av Smileduck:

Jag undrar om någon har tips på program för att göra budget och följa upp sin privatekonomi? Har letat runt på nätet men inte hittat något vettigt program, GnuCash har jag sett att någon har men finns det några vettiga alternativ till detta?

Jag byggde ett eget Excelark för det som sammankopplar de mätpunkter jag själv är intresserad av över tid. Hittade inga program eller appar som jag tyckte höll måttet efter att ha testat många så mitt tips är att göra något eget.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Nov 2011
Skrivet av Smileduck:

Jag undrar om någon har tips på program för att göra budget och följa upp sin privatekonomi? Har letat runt på nätet men inte hittat något vettigt program, GnuCash har jag sett att någon har men finns det några vettiga alternativ till detta?

Jag använder YNAB och har gjort så sedan 2012. Det fungerar väldigt bra och överensstämmer ganska väl med min egna budgetfilosofi.

:(){ :|:& };:

{🧗‍♂️, 🔥, 🏃‍♂️}

Blog
YouTube