Amazon öppnar verksamhet i Sverige

Permalänk
Medlem
Skrivet av jetblack:

Amazon är fruktansvärt förvirrande, även för en som vet exakt vad den letar efter. Jag ser verkligen inte vad de har att tillföra i Sverige med så bra och lättnavigerade sidor som prisjakt.

Amazons styrka är väl inte navigeringen utan snarare fri frakt, snabba leveranser, fantastisk kundsupport, smidig betalning (Paypal) och ett enormt utbud så man kan handla allt i en butik. Har man beställt från tyska Amazon så blir skillnaden minimal men för gemene svensk så lär nog en hel del av köpbeteendet ändras. Lite som när Wish dök upp på svenska. Det har gått att handla från Kina i årtionden men plötsligt kunde gemene man göra det från mobilen och försäljningen sköt i höjden.

Sedan är ju Prisjakt ingen butik, utan det vi kan hoppas på är att de börjar göra ett bättre jobb med att indexera Amazons produkter. Då får vi Prisjakts smidighet kombinerat med Amazons konsumentfördelar.

För "svenska" butiker så kan det bli väldigt tufft.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ipac:

Vekligen. Känns som nått amatör-hopkok från 90-talet...

Ja fan den suger, prova hitta specifikationer på produkter där osv.
Helt jävla omöjligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Nästan alla gillar Amazon. Men det de gör är att konkurrera ut andra aktörer genom prisssdumpning tills de är borta sedan är det bara höja priserna igen. Sök på Amazon monopoly och hitta fler som nämner problemet: https://www.youtube.com/results?search_query=amazon+monopoly

Min egen orsak roligt i början att vi får in fler aktörer, förhoppningsvis med ett breddat utbud. Men jag vill se konkurrens.

Exakt samma åsikt har jag kring allt. Jag vill inte att en enda aktör ska vara helt dominerande vare sig den heter Intel, Amd, Nvidia, Apple, Google, Samsung, Huawei. Utan jag vill ha konkurrens.

Torde det inte att gå att anmäla till Konkurrensverket tids nog? De bör väl vara medvetna om de faktiska "onda bolagen" här i världen såsom typ majoriteten av alla stora multinationella bolag?

Permalänk
Medlem
Skrivet av heffaklumpmamma:

Sen tycker inte jag att CDON tillför så mycket på marknaden ändå med sin handelsplats.

Nej. Jag i stort sett slutat besöka CDON och råkar jag klicka mig dit från Prisjakt så är det ofta de specifikationslösa "handelsplats" sidorna man hamnar på. Ser ofta ut som ett bedrägeri, med otydliga och självmotsägande beskrivningar.

Nej tacka vet jag Inet, komplett och Webhallen. Man vet vem man köper från, det finns beskrivningar och viktigast av allt så finns det en "Dator­komponenter > Hårddisk SSD > M.2 > Crucial" sökväg på de sidorna så man kan hitta de slags produkterna.

Amazon är ju helt hopplöst att hitta något på och de verkar inte ha något problem att låta deras "partners" begå bedrägeri. Jag vill gärna ha mer konkurrens på den svenska marknaden, och jag vill gärna ha deras priser, men jag vill ändå ha svensk standard på specifikationer, användargränssnitt och slippa "handelsplatser".

Permalänk
Medlem

Min erfarenhet av amazon är :
Varenda leverans (om den kommer fram) så är paketen typ trasiga. Det kan sticka ut något ur paketet trots att det är amazons egna kartonger.
Jättedåligt paketerat.

Kundtjänsten är helt omöjlig att få tag på, man får leta en bra stund på sidan.
När man väl får tag på dessa är de väl ok men har blivit irriterad några ggr.

Permalänk
Medlem

Kommer aldrig att handla från Amazon. Ett förtag med den omsättningen, som ändå anser det berättigat att skära löner till ett minimum och att behandla sin anställda som smuts, kan dra åt h-vete.

Permalänk
Medlem

Om Amazon ville dominera med en gång hade de bara köpt upp Komplett och vart färdig med det.
Detta bevisar ju bara att de vill konkurrera ut de andra på ett "riktigt" sätt. Butiker som Cdon, Blocket, Tradera, Proshop plus hundra andra skitbutiker kommer självklart få mycket svårt att överleva på lång sikt. Får dom till riktiga fraktmetoder också så ligger butiker som Power, clas olsson och Biltema också pyrt till.

Men ifall om jag tycker det är bra eller dåligt vete fasen.

Prisjakt i sig gör ju bara varorna dyrare för oss konsumenter, även om det är behagligt att surfa på och leta efter saker.

Permalänk
Medlem

Personligen vill jag inte ha in Amazon. Det räcker kort och gott med att det finns i Tyskland redan.

Att få hela Sveriges e-handel att falla på knä (och därmed orsaka massvis med förlorade jobb vilket leder till fler socialbidragstagare vilket i sin tur leder till höjd skatt för alla andra som har jobb, ond nedåtgående spiral helt enkelt) för att gemene person skall få spara in några tiotals kronor på mobilskal, nej tack.

Jag tycker att folk skall ta en riktig ordentlig koll på vad som pågår i USA just nu i och med extrem kapitalism där till och med hälsa är en "produkt att köpa" och inte en "rättighet i samhället". Visst, du kan i princip köpa allt i USA vilket är coolt men vissa saker vill du inte behöva planera hela din insparade pension kring, dvs., hälsan.

Och nej, det blir INTE positivt att Amazon får ökad försäljning i Sverige eftersom det ändå försvinner så många jobb (och vilka pengar skall de arbetslösa konsumera med?) vilket gör att andra jobb kan försvinna på grund av ytterligare förlorad köpkraft (vilket vi redan börjar se en kedjereaktion på nu i och med Covid-19).

Vissa saker (att de flesta har det bra med ekonomin och hälsan) är inte värt att offra för att få ett billigare mobilskal vilket jag inbillar mig är vad majoriteten av Sveriges befolkning skulle frossköpa om Amazon fick slå upp sina ondskefulla portar här.

Nej, tyvärr ägs amerikanska multinationella bolag av "ondskefulla individer" (foliehatten på!) som inte ens skulle fälla en tår för alla skördade liv (se Amazons lagerhus just nu i och med Covid-19) om de ens snorta tårgas för de är för hänförda av den kortsiktiga lönsamheten.

I USA ses fack, kollektivavtal, sjuklön, betald föräldraledighet, och medarbetare som något fult.
I USA ses som du en utbytbar arbetsmyra. I Sverige ses ovannämnda saker som "sunt förnuft".

Detta läste jag till och med ur en bok om amerikansk kultur i engelskkurs:
I USA lever du bara för att jobba dag ut och in utan mening. (eng. "Live to work")
I Norden jobbar du för att du skall få en anledning att vilja leva. (eng. "Work to live")

Tänk efter igen innan Du öppnar famnen för billigare mobilskal!

Permalänk
Medlem

Hur mycket av företagsskatten kommer de ducka för i Sverige är min första tanke...

Permalänk
Proffsmoddare
Permalänk
Medlem

Jag har länge handlat på Amazon, UK och senare DE, det jag köpt mest är saker som är vansinnigt dyra i Sverige. Typ blöjpåserefiller. Man kan diskutera nödvändigheten i detta, men i Sverige kostade väl ett tre-pack ca 250kr och ett tolvpack från Amazon 450. Samma märke alltså. Likaså har minneskort sålts för ca halva priset (delvis copyswedes fel, men inte enbart) , och tomma blu-rayskivor för under halva priset (och dessa har copyswede inte straffbelagt) om man ens hittat det i Sverige. Jag köper inte på Amazon för att spara 10%, jag köper där för att jag sparar mycket mer eller inte hittar det jag vill köpa på svenska sidor. Jag föredrar Amazon Prime eller fulfilled by Amazon, inte köpa från tredjepart om man kan undvika.

Amazon betalar väl även svensk moms, vilket är bra.

Tradera tror jag f.ö klarar sig ett tag till, de har väl bortemot 100% av konsumentauktionsmarknaden och faller nog inte om en del källarföretag vill sälja från Amazon.

Amazon är kända för att betala lågt och övervaka sina anställda, så vill man bojkotta förstår jag. Skulle gärna se en märkning på företag som följer, tja, kollektivavtal. Kanske en fråga för facken. Ert plus är dock att företag typ Amazon inte diskriminerar invandrare när de anställer, mer negativt kanske att de anställer många och gör sig sedan av med dem som inte passar (=är sjuka i onödan, går på toa för ofta, eller i Sverige - vabbar mycket, osv). Men så gör många företag.

Permalänk
Föredetting
Skrivet av Pirum:

Jag föredrar Amazon Prime eller fulfilled by Amazon, inte köpa från tredjepart om man kan undvika.

Fulfilled by Amazon är ju just köp från tredjepart med logistik signerad Amazon.

Permalänk
Medlem

Skönt att kunna köpa produkter som annars är svåra/omöjliga att hitta eller väldigt överprisade. I övrigt hoppas jag på att det blir mer av ett komplement än en dominant aktör på e-handelsmarknaden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chris_Kadaver:

Som den tyska då med men kemikalieskatt typ?

Gissningsvis kommer det nog inte va Tyska priser utan att man matchar priserna mot den svenska marknaden. Jag hoppas verkligen att man fortfarande kommer att kunna beställa från Tyska sidan men gissar på att det inte kommer att gå längre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Meantek:

Fulfilled by Amazon är ju just köp från tredjepart med logistik signerad Amazon.

Ja, jag var otydlig, menade att undvika skickad direkt från tredjepart. För då kan man få varan skickad från typ Kina om man har otur. (hände mig i december; tyska Amazon, brittiskt företag, men varan skickades utan information om det direkt från Kina). Jag vill gärna att Amazon fixar hitskickandet, inte bara betalningen.

Permalänk
Medlem

Jag tänker själv att hela poängen med att handla från Amazon har länge varit just för att det är så mycket lättare att få tag på varor från utlandet genom dem. Som cineast och filmsamlare så vet jag att utbudet i Sverige är närmast skrattretande, varpå möjligheten att hitta i princip allt av intresse hos en enda grossist (visserligen utplacerad i olika länder) blir ju allroundlösningen en no-brainer. Det i kombination med möjligheten att betala importmoms direkt i kassan och kan istället för att lägga pengar på PostNords hanteringsavgift få expressfrakt. Plus att deras kundservice har alltid varit prima.

Men här i Sverige är ju behovet för en sådan grossist inte ens jämförbart. Främst för att vi har en mycket mindre marknad som redan är tämligen enkel att få översyn kring, och sedan av konkurrensskälen. Bara jag som kommer att tänka på Åhléns? Vet inte hur de är idag men minns för ca 20 år sedan då man kunde hitta allt möjligt där, och alla priser var uppdragna till elva. Är rädd att detta kommer bli något liknande.

Måste ändock ge medhåll om kritiken mot CDON och deras marknad för tredjepartssäljare. Amazon får gärna konkurrera ut dem för min del.

Permalänk
Medlem

Vad kan det här innebära för fysiska butiker?

Permalänk
Medlem

Rent principiellt så köper jag aldrig av Amazon om jag inte verkligen måste. Hur de behandlar sina arbetare och att de konkurrerar ut alla andra tycker jag är farlig för oss konsumenter i slutändan.

Permalänk
Medlem

Handlar redan en del från både amazon.com och amazon.de. Amazon.de om det jag vill ha finns och har bra pris, en del smalt nischade saker (och böcker i kindle) beställer jag från amazon.com (blir högre frakt och tull men mest irriterande är då förstås att det är en "store-front" med en hel del handlare som vägrar skicka till sverige från bägge länder. Amazon.se känns faktiskt lite meh... sent till partyt, antar att de bara kommer bli en variant av cdon, så samma begränsade utbud som vanligt i Sverige.

Permalänk
Medlem

Jag välkomnar detta, det ska inte behövs skilja så mycket i pris i Sverige som att handla från ex Tyskland. Nu vet jag inte om svenska handlare har högre marginaler eller det har med skatter och avgifter att göra. Men konkurrens brukar vara bra för oss konsumenter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Otur:

Är det bara jag som tycker att amazons sida är jobbig att navigera på?

Känner inte direkt att jag skulle köpa mer där bara för att de kommer till sverige.

Håller verkligen med, ser oerhört B ut. Kan inte förstå varför?

Permalänk
Medlem

Amazons sida är katastrofal, ser ut som något från början av 00-talet. Sedan så är deras riktiga styrka inte nödvändigtvis pris utan snarare utbud och logistik.
I sverige har vi redan så ofantligt snabb frakt och välutvecklad logistik - till en rimlig peng - så jag tror inte Amazon kommer orsaka alltför stor åverkan.
Företag som CDON och Mediamarkt ligger nog väldigt pyrt till, men Elgiganten, Inet och Webhallen är så specialiserade och duktiga på sin sak att det nog i huvudsak bara handlar om att Amazon tar över Cdons och mediamarkts marknadsandelar.
Svenskar och skandinavier är ju ganska kända för att gärna betala lite mer för kvalitét och där kan Amazon aldrig tävla med välutbildade och nischade företag

Edit: dessutom som nämnts så tror jag inte Amazon.se kommer få samma utbud som .com/co.uk/de, och det har varit enda anledningen till när jag handlat från Amazon själv, att det i princip ej gått att köpa i Sverige

Permalänk
Medlem
Skrivet av Otur:

Är det bara jag som tycker att amazons sida är jobbig att navigera på?

Oja. Om man vet exakt vad man vill så går det smidigt men så fort man är lite osäker eller om man vill filtrera bort en massa onödigt så blir det ett helvete. Jag antar att det är ett resultat av att det är så många utomstående säljare som använder plattformen och att det är svårt att tvinga dem till att sälja enligt en viss mall.

Skrivet av SwedZi:

Känner spontant inte att jag kommer handla på amazon, har inte gjort det innan och kommer nog inte börja nu, ser verkligen ingen anledning. Allt jag vill ha finns i Sverige till schyssta priser tycker jag. Vill även stödja svenska verksamheter.

”Schyssta priser” är relativt. När jag handlar från Amazon så sparar jag minst 30 % jämfört med motsvarande produkt i Sverige, om det inte är någon dyrare produkt då kanske det ”bara” rör sig om 20 %. Lägg därtill att de har ett mycket större utbud än svenska butiker.

Att stötta svensk handel även om det kostar mer är förstås hedersvärt men det är inte alla som har den möjligheten och/eller vill prioritera bort andra saker för den sakens skull.

Skrivet av Nasso:

Jag hoppas på det.

Är trött på alla "företagssäljare" på tradera. Har i princip slutat använda sidan. Det är bara fullt av företag som massäljer saker och företag som skickar från kina.

Det plus de groteska priserna man måste utstå som säljare gör att jag inte anser det värt längre, bortsett från några undantag. Jag förstår inte hur de kan gå runt...

Skrivet av BobbyM:

Senaste varan jag köpte och nu returnerar visade sig vara via 3:e part och det insåg jag inte när jag gjorde köpet.

Det står i och för sig ganska tydligt bredvid köpknappen om den säljs direkt av Amazon eller inte.

Skrivet av Thewiruz1:

Jag har slutat handla helt i Sverige. Enbart princip och hoppas naturligtvis att det är många fler som slutat handla i det här sketlandet! Man behöver inte gå med på allt bara för att man är Svensk!

Hm. Jag antar att det också betyder att du inte drar full nytta av det som Sverige erbjuder? För om du fortfarande kör på våra vägar, tar emot sjukvård, har varit studerande o.s.v. trots det du nyss skrev skulle man kunna argumentera att du är en hycklare. Men det är du väl förstås inte?

Permalänk
Medlem

Har senaste två åren skiftat mer och mer åt att vilja stödja inhemska företag så kommer troligtvis inte att handla på Amazon om de kommer hit, även om jag ett par gånger tidigare handlat på tyska Amazon och tyckt det fungerat bra så känns det fel. Amazon skattefifflar så mycket och behandlar inte sina anställa på ett sätt som är förenligt med den svenska arbetarkulturen. Liksom kan inte världens rikaste människa ge sina anställda schyssta villkor och rättvis lön så låter jag hellre mina pengar gå till de som kan det. Om det innebär ett par hundringar extra för min del så får det göra det.

Permalänk
Inaktiv

Ja det är bara fram med popcorn då. Det är bara en tidsfråga innan Amazon börjar med sina krav och utpressningar. Eller tror ni seriöst de blivit så stora genom att föra schyssta affärer...

Permalänk
Medlem

För Svenska anställningar är det inget att jubla över. Dåliga löner, dålig arbetsmiljö, övervakning.
Vägrar kollektivavtal och management by fear ut i fingerspetsarna.
Såna företag passar inte i Sverige.
Bara hoppas att facket lyckas anpassa dem till den Svenska modellen som de till slut gjorde med
Toys 'r Us.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SUMITOMO:

För Svenska anställningar är det inget att jubla över. Dåliga löner, dålig arbetsmiljö, övervakning.
Vägrar kollektivavtal och management by fear ut i fingerspetsarna.
Såna företag passar inte i Sverige.
Bara hoppas att facket lyckas anpassa dem till den Svenska modellen som de till slut gjorde med
Toys 'r Us.

Det fetade är något positivt!
Det gör även Inet vilket gör att jag försöker köpa så mycket som möjligt därifrån.

Permalänk
Medlem
Skrivet av crew seven:

Gissningsvis kommer det nog inte va Tyska priser utan att man matchar priserna mot den svenska marknaden. Jag hoppas verkligen att man fortfarande kommer att kunna beställa från Tyska sidan men gissar på att det inte kommer att gå längre.

Hur så? Inte tror du väl att Amazon skulle sätta någon slags force geo-location tracking och förbjuda en att inte köpa om man inte bor i Tyskland? Och fastän om de skulle hitta på något sådant slags system så kan man ju alltid ha en VPN och lura systemet.

Hoppas verkligen själv inte att jag blir knuffad att måsta / bli tvingad att köpa från Svenska Amazon när den nu då sen blir live men ändå, utbudet ändras och kan nästan lova att det som man kunde hitta i Tyskland kommer man inte att få i Sverige.

Permalänk
Medlem
Skrivet av flukke:

Det fetade är något positivt!
Det gör även Inet vilket gör att jag försöker köpa så mycket som möjligt därifrån.

Det är nog inte många som håller med dig bland dem som jobbar på Amazon.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ZothOmmog:

Hur så? Inte tror du väl att Amazon skulle sätta någon slags force geo-location tracking och förbjuda en att inte köpa om man inte bor i Tyskland? Och fastän om de skulle hitta på något sådant slags system så kan man ju alltid ha en VPN och lura systemet.

Hoppas verkligen själv inte att jag blir knuffad att måsta / bli tvingad att köpa från Svenska Amazon när den nu då sen blir live men ändå, utbudet ändras och kan nästan lova att det som man kunde hitta i Tyskland kommer man inte att få i Sverige.

Jag hoppas inte att det blir så men om Amazon ska driva en filial i Sverige så måste de fortfarande betala alla skatter och andra avgifter.