"Enligt rapporten introduceras ARM-processorerna först i Apples enklare Macbook-modeller och bestyckas med totalt 12 ARM-baserade kärnor."
Nu är detta fortfarande inte något som kommer från Apple, så är spekulation. Men anta att det är rätt, om "enklare Macbook-modeller" betyder MBA kommer vi få en rätt humoristisk situation där man få köpa Apples instegsmodell för att få vad som jag är övertygad kommer vara den snabbaste laptop CPU som pengar kan köpa i det läget (om vi nu ignorera "bärbara" där man tråcklat ned en desktop CPU och där datorn överröstar en jetmotor).
Med "scissor keyboard" och deras A14 ARM kommer i alla fall inte jag ens fundera på någon annan bärbar dator än en Mac nästa år
SMT går att använda på vilken CPU-arkitektur som helst och som redan nämnts i tråden finns Aarch64 (vilket är namnet på 64-bitars ARM instruktionsuppsättningen) CPUer med SMT.
Men att man lägger till SMT är egentligen ett tecken på någon form av svaghet. I P4 lade man till SMT för den gjorde rätt ofta ingenting p.g.a. sin brutalt långa pipeline, rätt mycket dötid i back-end när den spekulerade fel.
SMT i Core och Zen handlar allt mer om svagheter i x86 instruktionsuppsättning. Man måste ta till SMT då det helt enkelt inte går att öka IPC med någon rimlig transistor vs prestandaförbättringskvot. Med SMT har man ju två helt oberoende instruktionsströmmar, vilket gör att man bättre kan utnyttja de rätt breda "back-ends" som dagens high-end x86 har.
Aarch64 (och även RISC-V) är specifikt designad för att eliminera de mest kritiska flaskhalsar tidigare instruktionsuppsättningar har. Aarch64 förhåller sig inte alls till ARM som x86_64 (AMD64/Intel64) förhåller sig till x86 (IA32). AMD64/Intel64 är en ren utökning av IA32, Aarch64 är en helt separat instruktionsuppsättning från ARM.
ARM ansåg (helt korrekt har det visat sig) att man nu lärt sig så mycket nytt om hur en "prefekt" ISA ska designats att det var värt att starta om från scratch. Hos t.ex. Cortex A77 (som bl.a. sitter i senaste Snapdragon-systemkretsen) kan man se upp mot 40 % bättre prestanda i samma program om de använder Aarch64 i stället för ARM.
https://images.anandtech.com/doci/15603/SPEC32-64_575px.png
Apples senaste A13 (den i Iphone 11) utför runt 70-80 % mer per klockcykel om man jämför samma program kompilerat för x86_64 körandes på Skylake/Zen2 jämfört med Aarch64 körandes på A13. Hade inga tvivel om att x86_64 (och även ARM, MIPS och PowerPC) började visa sin ålder, men hade kanske förväntat mig att man skulle kunna få 20-30 % högre "IPC" (rent tekniskt kan man inte jämföra IPC rakt av mellan olika ISA, men enda som egentligen spelar roll är ju hur snabbt de utför en viss uppgift).
Tyvärr är väldigt mycket på skrivbordet fast i x86, för det är allt uppenbart att vi skulle kunna ha klart bättre prestanda om man kunde släppa x86-flaggan och kliva in på den här sidan millennieskiftet när det kommer till ISA-design...
Fast de PowerPC som Apple använde på slutet var inte konkurrenskraftiga mot samtida x86. Det hade väldigt lite att göra med instruktionsuppsättning, PowerPC är bättre på vissa saker medan x86 är bättre på andra. På det stora hela har de ungefär lika mycket för- och nackdelar prestandamässigt.
Det enda som då spelar roll är mikroarkitekturen, de PowerPC Apple körde på slutet hade mer gemensamt med Pentium (original varianten) än de PIII/P4/Athlon man tampades med!
Nu lär det bli det omvända fallet. Kolla Geekbench 5 resultatet för enkeltrådfallen på en Iphone 11, den är i absolut prestanda inte alls speciellt långt efter i9-9900K och 3950X. De senare drar lite mer ström för att nå dit... Och det är enkeltrådfallet, fatta vilken brutal fördel det kommer bli för Apple i multitrådfallen på en bärbar.
Sedan flera versioner tillbaka stödjer inte ens Apple ARM, de har helt gått över till Aarch64. Det borde även Android-sidan göra snarast (även på Android kör man idag primärt Aarch64, men där tror jag man fortfarande har stöd för ARM).