Permalänk
Inaktiv

Fritös eller airfryer?

Hej. Jag är sugen på att köpa en airfryer men har hört att när man gör pommes i dem så blir de inte lika krispiga som i en vanlig fritös, men det var några år sen, det kanske har ändrats sen dess. Vad rekommenderar ni airfryer eller fritös? Min maxbudget ligger på 800 kr. Tänkte köpa den här om inte airfryer är så himla lysande. https://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/koksapparat...

Permalänk
Medlem

Jag kör airfryer, med typ en sked olja totalt på pommes så blir dom nice (philips airfryer)

Permalänk
Medlem

Airfryer.
Ett helvete enligt mig att ta hand om all olja i vanlig fritös. Luktar apa dessutom.
Airfryer är enligt mig värt det bara för att slippa dom två punkterna

Permalänk
Medlem

Funderar även jag på en airfryer. Hur blir pommes, krispiga eller mjuka som tex i ugn? Provat annan mat i airfryern?

Permalänk
Medlem

Jag kanske gjorde något fel men upplevde inte resultatet med en Airfryer som att vara ens i närheten likt det man får ur en "riktig" fritös.

Visa signatur

Mostly Harmless

Permalänk
Medlem

Jag älskar vår Airfryer. Men en fritös och en Airfryer är två helt olika produkter som därmed har olika användningsområden.

Airfryer:

  • Nyttigare då det är mindre olja

  • Inte lika kladdigt och många steg för att komma igång

  • Kan tillaga ALLT(nåja...) i den

Fritös:

  • Krispigare

Vi har en Sån här och är hur nöjda som helst! Gör mest pommes/potatisklyftor i den. Men har även rostat kikärtor, gjort nuggets, vårrullar osv i den.

Tar några försök med airfryern innan man får till ett bra krisp i pommes osv. Men som sagt, det blir inte lika som i en vanlig fritös oavsett.

Vi hade en vanlig fritös förut, men den användes så sällan då det blev sånt projekt varje gång, köpa/göra sig av med olja, luktar jävligt illa och var helt enkelt för omständigt.

Airfryern använder vi varje gång vi ska göra potatis som annars hade tillagats i ugn och allt går att köra i diskmaskinen sen om det behövs :).

Så TL;DR:
Vill du ha riktiga friterade pommes - köp en fritös då en airfryer aldrig ger samma goda pommes.
Vill du ha perfekta, lite mindre onyttiga, ugnspommes utan onödigt kladd och arbete med olja så köp en Airfryer!

Visa signatur

Outtröttlig, löpartokig besserwisser!

Bli vegan! För djuren, planeten, hälsan och våra barns skull!

Permalänk
Inaktiv

@NisseG91: Kan man få ut mer krispighet om man kör pommes längre eller på högre temperatur tror du?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ency:

Hur blir pommes, krispiga eller mjuka som tex i ugn?

Mittemellan kan man väl säga, inte riktigt lika frasiga som med fritös men definitivt bättre än i ugn. Min erfarenhet är också att pommes blir mycket jämnare friterade med airfryer, med ugn brukar en del bli mjuka samtidigt som andra blir brända (men det kanske bara är min ugn som är dålig ). Med airfryer slipper man även vänta på att ugnen ska bli varm, det är bara att slänga i pommes och slå på den.

Permalänk
Quizmästare Malmö 2022

Har också en airfyer. Blir godare potatisklyftor i den än i ungen.
Brukar köpa frysta, in med en portion så är det klart på 15 min på högsta värme (200C).
Använder ingen extra olja alls.
De blir väldigt crispy men är som sagt inte som friterade pommes.

Mycket av smaken ligger ju i oljan / det som friterats innan.

Permalänk
Inaktiv

@perost: Jag kanske ska ta en airfryer för hälsans skull.

Permalänk
Medlem

@anon321431: Temperaturen brukar jag låta vara den som står under "pommes"-programmet på maskinen - 180 grader. Detta ska tydligen variera från maskin till maskin.

Vi brukar göra såhär med färdigköpta pommes:

  1. Ha upp pommes i en bunke

  2. Ha på (raps)olja - ungefär en matsked - och gegga runt så alla är täckta

  3. -->SALTA INTE<--

  4. Kör dom i ~7-8min på 180 grader(varierar från olika maskiner, så får testa sig fram)

  5. Skaka runt dom lite i korgen och kör 7-8min till

  6. Öppna -> ser de inte tillräckligt krispiga ut så börja om på steg 5

Viktigt att inte salta färdigköpta pommes innan! Blir inte alls lika krispiga då.

Har även gjort egna pommes i den flera gånger efter detta recept:
Pommesrecept från philips hemsida
Viktigt att använda sig av mjölig potatis, nämns inte i receptet. Även här har jag väntat med att salta till efteråt.
Blir fantastiskt krispiga faktiskt

OBS
Tänk på att den har en effekt på mer än 2kW, Så en säkring kan lätt gå om man kör spis + ugn + airfryer + en portabel AC(Hände oss senast igår )

Visa signatur

Outtröttlig, löpartokig besserwisser!

Bli vegan! För djuren, planeten, hälsan och våra barns skull!

Permalänk
Inaktiv
Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av perost:

Mittemellan kan man väl säga, inte riktigt lika frasiga som med fritös men definitivt bättre än i ugn. Min erfarenhet är också att pommes blir mycket jämnare friterade med airfryer, med ugn brukar en del bli mjuka samtidigt som andra blir brända (men det kanske bara är min ugn som är dålig ). Med airfryer slipper man även vänta på att ugnen ska bli varm, det är bara att slänga i pommes och slå på den.

Speglar väldigt bra min egen erfarenhet av den airfryer jag fick för inte så länge sedan. Jag trodde inte jag skulle vara ett fan men det går fortfare och enklare än i ugnen.

Permalänk
Medlem

Denna måste kunna klara av att få pommesen krispiga, liiite för mkt kanske

Permalänk
Medlem

@M_X_E_Q: haha wow,

Får hoppas att en sån här ingår i priset:

Visa signatur

Outtröttlig, löpartokig besserwisser!

Bli vegan! För djuren, planeten, hälsan och våra barns skull!

Permalänk
Medlem
Skrivet av NisseG91:

...

Frysta pommes/klyftor/annat är redan för friterat i någon form av olja och blir ju i alla fall för mig krispiga i ugn. Jag lyckas nästan aldrig med färsk potatis i ugn den blir mjuk , då är det olja i kastrull och fritering som gäller för att få det krispigt. Har du testat färsk potatis eller sötpotatis som inte är förfriterad i air fryern och blev det krispigt?

Fördelen att skippa fryst är ju att man kan välja den olja man själv vill ha

Permalänk
Medlem

Äkta fritös ska det vara, en "air fryer" är bara en glorifierad varmluftsugn med annat namn.

Och pommes ska såklart vara fryst när man stoppar i dem, annars blir de sladdriga och får för mycket smak av oljan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lappen81:

Bara en tanke då du nämner olja och nyttighet men det kanske är mängden olja du tänker på. Frysta pommes/klyftor/annat är redan friterat i någon form av olja så dom bör ju bli krispigare än om man kör färsk potatis och klyftar själv. Har du testat färsk potatis och hur fungerade det?

Har själv funderat på en air fryer men brukar inte köra fryst och har inte riktigt lyckats med färsk i ugn, brukar bli en kastrull med olja som gäller för att få det krispigt. Fryst/förfriterat tycker jag blir good enough i ugn

Ja, ja exakt!

Som jag nämnde så har jag följt Philips recept på pommes flera gånger, och de blir bra!

Men som jag också nämnde tidigare så får man inte förvänta sig att det ska bli lika som med friterat. En Airfryer är i princip bara en perfekt varmluftsugn. Perfekt för att:

  • Den blir varm direkt

  • Den blir jämnvarm

  • Allt går att köra i diskmaskinen

Men som sagt, vi hade en vanliga fritös förut. Den användes allt för sällan för att det blev ett sånt projekt att komma igång varje gång. Och sedan var det världens projekt efteråt för att hantera olja och göra rent osv.
Använder i princip aldrig den vanliga ugnen i dag. Bara om det är så att Airfryern råkar bli full.

Skrivet av dlq84:

Äkta fritös ska det vara, en "air fryer" är bara en glorifierad varmluftsugn med annat namn.

Och pommes ska såklart vara fryst när man stoppar i dem, annars blir de sladdriga och får för mycket smak av oljan.

Har du faktiskt provat en Airfryer? Om inte, så gör det! Och som jag skrev ovan: Förvänta dig inte att det ska smaka friterat, för det är det inte. Det är en (perfekt) ugn. punkt slut.

  • Den blir varm direkt

  • Den blir jämnvarm

  • Allt går att köra i diskmaskinen

Dold text

Det är som sagt två helt olika produkter som då såklart ger två helt olika resultat. Båda är bra på sitt vis, men i mitt fall så är han fritös alltför mycket arbete för alltför liten vinning.

Visa signatur

Outtröttlig, löpartokig besserwisser!

Bli vegan! För djuren, planeten, hälsan och våra barns skull!

Permalänk
Medlem

@NisseG91: Superbra tack kanske köper en och testar

Permalänk
Medlem

@NisseG91

Ja det har jag, jag är inte imponerad. Kan få exakt samma resultat i en vanlig ugn.

Permalänk
Medlem

@dlq84: Klart du kan, en Airfryer är mer som en ersättare till ugnen för att dne, som sagt, är perfekt.

  • Den blir varm direkt

  • Den blir jämnvarm

  • Allt går att köra i diskmaskinen

Dold text


Lite som att man kan få lika bra resultat med vanliga gamla hederliga plattor till spisen som med en induktionshäll.

Skrivet av lappen81:

@NisseG91: Superbra tack kanske köper en och testar

Gört, du kommer inte bli besviken!

Visa signatur

Outtröttlig, löpartokig besserwisser!

Bli vegan! För djuren, planeten, hälsan och våra barns skull!

Permalänk
Medlem
Skrivet av dlq84:

"air fryer" är bara en glorifierad varmluftsugn med annat namn.

Precis, har man en varmluftsugn är det onödigt med en air fryer.

Annars är det ju en smaksak, air fryer fungerar utmärkt men det blir såklart inte samma sak som en en riktig fritös.

Ska man köpa en ”riktig” kan jag rekommendera denna:

https://www.elgiganten.se/product/hem-och-hushall/koksapparat...

Delarna går att köra i diskmaskin (även om de behöver skrubbas lite med för att bli riktigt rena) och väldigt smidigt med avtappning av oljan.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av NisseG91:

@M_X_E_Q: haha wow,

Får hoppas att en sån här ingår i priset:
https://i.imgur.com/hkZcLUH.png

Självklart , fritösen har dock halksäkra fötter som säkerhetstänk vilket nog behövs när den närmar sej max tempen....

Permalänk
Medlem

Det mesta har väl sagts. Airfryer ligger närmare en rimlig upgrade från ugnslagat än en rimlig downgrade från fritös. Produktnamnet Airfryer är lite missvisande på så sett men antar att det säljer bättre en SuperOven.

Egentligen kan man rekommendera båda, beroende på ändamål, men om det är en fråga du ska ställa dig är det hur kul/pass mycket tid du vill lägga ner på matlagning. Om du köper färdigfrysta grejer och köra rätt in maskin så är Airfryer bäst, men om du vill köpa kycklingflieer, tärna upp, dumpa i mjöl, ägg, ströbröd/kryddblanning och sen fritera (koka i olja) så är givetvis fritös överlägset. Har du ingenting att lägga ner en timma extra när du lagar mat, för kvaliteten och upplevelsen, så är valet givet. Stort plus om man har möjligthet att köra fritösen på balkong eller terass så man undviker lukten.

Visa signatur

i7-7700K @5GHz | Corsair H115i | MSI Z270 SLI PLUS | GTX 1060 6GB | G.Skill 16GB @3200MHz | Samsung 960 EVO 250GB | Intel 600p Series 512GB | be quiet! Dark Power Pro 850W | iiyama Red Eagle G-Master 24" 144HZ

Permalänk
Inaktiv

@aToria: Kan man köra den under fläkten på spisen?

Permalänk
Medlem

@anon321431: Man kan - men bör inte. Vid eventuell brand så vill man inte att rök ska sprida sig upp i fläkten.

Visa signatur

Outtröttlig, löpartokig besserwisser!

Bli vegan! För djuren, planeten, hälsan och våra barns skull!

Permalänk
Inaktiv

@NisseG91: Finns det inte andra alternativ till fritering? Har för mig man kan fylla en gryta med olja och gå den vägen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrWhizeguy:

Airfryer.
Ett helvete enligt mig att ta hand om all olja i vanlig fritös. Luktar apa dessutom.
Airfryer är enligt mig värt det bara för att slippa dom två punkterna

Jag har en Tefalfritös med oljetank och filter. När man friterat klart vrider man bara på en ratt och sedan rinner oljan ned i tanken under fritösbaljan via filtret i botten när oljan svalnat tillräckligt.

Permalänk
Medlem

@anon321431: Fritering det också
Den faktiska risken för att det ska börja brinna i en riktig fritös skulle jag säga är ganska liten, om man sköter den. Desto större risk om man använder sig av kastrull istället.

Men jag hade inte chansat och haft den under fläkten iallafall.

Visa signatur

Outtröttlig, löpartokig besserwisser!

Bli vegan! För djuren, planeten, hälsan och våra barns skull!

Permalänk
Inaktiv

@NisseG91: Tror jag fortsätter i ugnen istället, det är nog hälsosammast