DNS-tjänster störs av IPV6 i leverantörens nät, varför?

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vid datorn
Registrerad
Feb 2007

DNS-tjänster störs av IPV6 i leverantörens nät, varför?

I början av Mars började jag få DNS fel där sidor plötsligt inte hittades. Det var sällan men ökade i frekvens. Runt Maj började jag felsöka då det skedde på tok för ofta. dvs. DNS lösning slutade fungera stundvis men selektivt, vissa hemsidor hittades, andra inte. Vissa spelservrar kunde jag logga på, andra inte. I perioder om 10-120 sekunder.

Efter att ha slitit håret i ett par dagar upptäckte jag att DNS över VPN som Cloudflares inbyggda tjänst i Firefox fungerade felfritt, i webbläsare hursom. Men all DNS, även tredjeparts som googles 8.8.8.8 genom Bredband2's nät stördes ut då och då. Men enbart när IPV6 är aktiverat. Och den enda utrustningen jag har i hemmet är en 5 meters nätverkskabel.

Mitt stadsnät Utsikt Katrineholm, och Bredband2 har fullt stöd för IPV6 med publika adresser och har använt det till IRC nätverk bland annat. Så fort jag stänger av IPV6 fungerar DNS-tjänster felfritt. Detta sker även efter en ren formatering av Windows 10 och på Debian. Vilket får mig att fundera på tekniken.

Vad i internetleverantörens nät skulle kunna störa ut DNS lösning då och då, enbart när IPV6 är påslaget? Bredband2's kundtjänst saknar den tekniska kunskapen för att svara på det eller hjälpa mig lösa problemet. Jag är själv inte insatt i nätverk, men även idag om jag slår på IPV6 så störs DNS tjänster ut flera gånger i timmen. Och den enda utrustningen jag har i hemmet är en 5 meters nätverkskabel.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Okt 2001

Prova att köra tracert eller traceroute, och se om det är olika vägar som DNS uppslaget tar.
Kan ju vara så att att det är olika routrar som hanterar DNS beroende på om du kör IPv4 eller IPv6

Ei bor i stockholm och tar inget ansvar för allt som han säger
i5 2500k, 16 gig ram, radeon 6950
Solna arbetscenter

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Westeros
Registrerad
Sep 2004

De siter du inte kan nå med IPv6 påslaget, har dom möjligen IPV6-records i DNS? Vad säger nslookup?

ecce
Konsult Nätverksteknik | CCNP R&S | 4x CCNA | CCDA | CCAI | CMWA | ECSE | ECSE Design | F5 CTS | #windowshatare #tjurgubbe #NATisNotASecurityFeature Folding Statistics

[img]http://folding.extremeoverclocking.com/sigs/sigimage.php/un=j...[/img]

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Skepplanda
Registrerad
Mar 2007

Hade våldsamma problem, som löste sig till slut genom att be dem om en publik ipadress.

#18205037

Kanske denna tråd kan hjälpa dig om du nu måste köra IPV6? : https://www.sweclockers.com/forum/trad/1432656-borja-kor-ipv6...

🖥️: Raveก้้้้้้้้้้้ 02-E | Ryzen 5 3600 | Noctua NH-14 | Gigabyte x470 Aorus Gaming 7 Wifi | 16 GB Corsair LP 3200 | KFA2 1070Ti | Cougar CM 650W | Acer XB27HU
💻:
Thinkpad X1 Carbon 2015
📱:
Galaxy S5@LineageOS

"Bättre bli motbevisad - än förklarad skyldig"

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2020
Skrivet av str8forthakill:

Vad i internetleverantörens nät skulle kunna störa ut DNS lösning då och då, enbart när IPV6 är påslaget?

När det gäller DNS server så får man skilja protokollet som används för att kontakta dem (ipv4 eller ipv6) och om man slår upp ipv4 eller ipv6 adresser. Det ska gå lika bra att slå upp ipv4 och ipv6 adresser oberoende om ipv4 eller ipv6 används för att kontakta själva dns servern.

För att felsöka skulle man först behöva veta vilka dns servrar som används.

Du skrevs att problemet uppstår om ipv6 är aktiverat och 8.8.8.8 används som dns server men inte om dns över vpn används. Men cloudflair har inget de kallar dns över vpn. Däremot har de dns över https och warp vpn. Jag antar du menar dns över https.

Om det fungerar med dns över https men inte 8.8.8.8 som dns då undrar jag om verkligen enbart 8.8.8.8 används. Har du ställt in det i routern? Det är möjligt att den även får automatiska ipv6 dns servrar som den använder. Och I sådant fall skulle de kunna vara problem med dem.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Vid datorn
Registrerad
Feb 2007

@Karilaz:
Tack, ja det är DNS över HTTPS
Jag har ingen lokal nätverksutrustning, dator kopplad rakt i väggen. Och det sker oavsett OS så bör inte vara några lokala inställningar alls. ISPns egna DNS och tredjeparts DNS som googles 8.8.8.8 och googles IPV6 DNS 2001:4860:4860::8888 ger felet. Skippar man DNS tjänster i linan och kör DNS över HTTPS med Cloudflare uppstår inga fel, i webbläsaren hursom.

DNS problemet uppstår även mot Google , som bör ha konfigurerat sin sida korrekt?

Samma traceroute for IPV4 och IPV6 DNS lösning

Och allt får mig mer nyfiken, varför störs DNS lösning med IPV6 aktiverat? Trasig ISP utrustning? FRA övervakning? Borde inte tredjeparts DNS som googles IPV4 och IPV6 DNS förbipassera ISPns DNS problem? Med tanke på att DNS över HTTPS fungerar felfritt.