Permalänk
Medlem

Tips på nya Jobb.

Hej! Tänkte kolla om ni på Sweclockers med all er erfarenhet har lite tips på vad det finns för jobb och vad som kan passa en kille på 25 år med intresse för lite allt möjligt.

Jag har jobbat på Förskola i snart 6 år sen jag tog studenten (Bygg och anläggning)
Kände inte att bygg va något för mig just då och har glömt en hel del efter 6 år.

Är typ intresserad av allting, Datorer, bilar, Foto, Video, Bilvård, Ljud, hantverk, El Men har JÄTTE svårt att komma på vad jag vill göra eller skapa en karriär i. Har ingen utbildning inom något av detta förutom bygg utan är självlärd inom allt.

Är inte så stark inom Försäljningsbiten utan jobbar nog bättre själv eller i Team "bakom kulisserna"

Jobba inom förskola känner jag mig trygg i men det är tyvärr för dålig lön för att kunna spara ihop till lägenhet innom de närmsta 10 åren och inget jag vill jobba med resten av livet heller då det blir mer och mer krav på pedagogerna varje år.

Gick bygg och anläggning mest för att jag inte hade betygen för att gå IT, väldigt dålig på att plugga...

Kollat en del på jobb men allt känns utom räckhåll då jag inte har någon erfarenhet av det.

Skulle vara tacksam efter Tips och erfarenheter inom olika yrken.

Permalänk
Sötast

Vill du testa IT så hitta en 1st line servicedesk roll, där får du erfarenhet av kundservice och IT, kräver sällan erfarenhet

Permalänk
Skrivet av Allexz:

Vill du testa IT så hitta en 1st line servicedesk roll, där får du erfarenhet av kundservice och IT, kräver sällan erfarenhet

Måste börja någonstans men att jobba mot privatkunder ska du undvika om möjligt, gjorde det själv som första jobb och det är väl bland det värsta man kan göra

Fast man härdas ju, ungefär som att jobba på donken haha

Permalänk
Medlem

Väktarbranschen är i stort behov av fler väktare så om du har tid för en 2 veckors heltidsutbildning kommer du nästan garanterat få anställning. Det är bra betalt och efter ett antal år kan du ta dig upp i organisationen till administratör eller regionschef, kontorsjobb alltså.

Olika företag har olika rutiner och vad jag fått höra från kollegor ska du undvika securitas om du kan, sök helst till nya avarn (tidigare nokas och avarn) eller liknande.

Jobbet i sig kan variera stort beroende på var du hamnar och vad du vill jobba med. Rekommenderar starkt!

Permalänk
Medlem

@tazk3n: Själv kom jag inte långt med endast topp betyg från gymnasiet därför gick jag Yrkeshögskolan i 2 år finns alltid en IT-linje där i varje kommun hittade dröm jobben direkt efter det.

Visa signatur

AMD Ryzen 7800X3D | Noctua NH-U12A | ASUS ROG CROSSHAIR X670E HERO | G.Skill Trident Z5 Neo
DDR5-6000 2x16GB | ROG Strix GeForce RTX 4090 24GB | Samsung 990 PRO 2x2TB | Corsair HX1000i | Fractal Design North | LG 38" 21:9 UltraGear

Permalänk
Medlem

Letar, haft en jobbig väg in i arbetslivet med psykisk ohälsa

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av DonutWizard:

Måste börja någonstans men att jobba mot privatkunder ska du undvika om möjligt, gjorde det själv som första jobb och det är väl bland det värsta man kan göra

Fast man härdas ju, ungefär som att jobba på donken haha

Kan absolut hålla med detta!

Helpdesk som första jobb inom IT är fantastiskt, men allra helst mot företagsanvändare. Det ger en värdefull fot in i branschen om företags-IT, och att jobba helpdesk ger dig väldigt bra insikter inom hör företags-IT fungerar. Det ger en helt annan möjlighet till avancering än att jobba som en helpdesk för privatpersoner. I bästa fall är detta ett instegsjobb till ett bättre helpdeskjobb, eller till någon slags ledarskapsposition inom detta.

IT har också fördelen att formell utbildning ofta spelar väldigt liten roll. Det som spelar roll är vad man kan. Där är ett helpdeskjobb i en företagsmiljö, plus en nyfikenhet att reda ut hur systemen funkar "bakom kulisserna" så ovärderligt. När man väl jobbat på helpdesksidan så är det lättare när man väl ska lära sig hur grejerna funkar, eftersom det inte verkar lika abstrakt längre.

Att du jobbat på förskola ger dig också säkert väldigt mycket erfarenhet med att jobba med det sociala och besvärliga personer (stora som små) som kan komma till gagn i den situationen.

Ska jag dock ge dig ett tips så är det att alltid försöka sträva efter att vara bättre och tydligare på kommunikation. Inget bra och utvecklande arbete kommer av att vara ensam.

Sedan kan det ju finnas bra möjligheter inom media och bilvård etc också. Jag har ingen aning. Jag skriver om IT-branschen för det är där jag i alla fall har lite koll på hur det funkar.

Permalänk
Hedersmedlem

Saknar förresten ett svarsalternativ i pollen. "Före examen."

Det är många som får ett bra jobb utan avslutad examen. Jag blev t.ex. rekryterad till mitt nuvarande jobb av en kurskamrat, och det gick så bra att jag aldrig avslutade min högskoleutbildning. Idag är jag en av delägarna. Det kanske inte är ett "drömjobb" men det är ändå jäkligt bra på många sätt.

Permalänk
Medlem

Kan ju dra min väg till mitt drömjobb.

Har alltid varit ganska lat och oengagerad mycket eftersom jag alltid haft ganska lätt för mig i skolan. Gjorde vad som behövdes men inte mer om jag inte tyckte det var kul.
Så gick ut högstadiet med ganska mediokra betyg.
3 VG i Idrott, Matematik och Fysik.
13 G i resten (valde bort moderna språk)
Detta var sommaren 2002.

Till gymnasiet valde jag det som kände enklast. Vilket blev handel och administration, både för att det fanns på orten så jag slapp pendla och jag ansåg att det var den enklaste av utbildningarna som tillhandahölls. Alternativen var samhälle eller barn och fritid. Samhälle hade krävt att jag ansträngt mig och byta blöjor på barn lockade inte.

Betygen består mest av G.

Kurs

Kurskod

Betyg

Poäng

Anmärkning

Administration A

ADM1201

G

50

Information och layout A

ADM1205

MVG

50

Arbetsmiljö och säkerhet

ARL1201

VG

50

Projekt och företagande

ARL1202

G

50

Datorkunskap

DAA1201

G

50

Webbdesign

DTR1210

G

100

ENGELSKA A

EN1201

VG

100

Estetisk verksamhet

ESV1201

G

50

Småföretagande A

FE1207

VG

50

Bransch- och produktkunskap

HNDL1202

G

50

Försäljning och service

HNDL1203

G

50

Handel specialisering

HNDL1204

G

200

Inköp och varuhantering

HNDL1205

VG

100

Näthandel A

HNDL1206

G

50

Näthandel B

HNDL1207

G

50

Personlig försäljning

HNDL1209

G

50

Praktisk marknadsföring A

HNDL1210

G

50

Praktisk marknadsföring B

HNDL1211

MVG

100

Idrott och hälsa A

IDH1201

G

100

Natur och friluftsliv A

LPL1206

G

50

-

LPL1501

G

100

Lokal kurs

MATEMATIK A

MA1201

VG

100

Matematik B

MA1202

VG

50

NATURKUNSKAP A

NK1201

VG

50

Projektarbete

PA1201

G

100

PSYKOLOGI A

PS1201

VG

50

RELIGIONSKUNSKAP A

RE1201

G

50

Specialidrott A

SC1201

G

200

Specialidrott B

SC1202

G

100

Samhällskunskap A

SH1201

G

100

Svenska A

SV1201

G

100

Svenska B

SV1202

G

100

Turism

TURI1205

G

50

Dold text

Nu är vi framme vid sommaren 2005.

Detta gjorde mig givetvis inte super het på arbetsmarknaden. Men man fick mycket tid att spela. Så efter att fått lalla runt på arbetsförmedlingen ett par månader fick jag börja på vad som kallades KUP (Kommunalt Ungdoms Projekt) det innebar att jag fick jobba 40h/vecka åt ett varuhus för att få min ersättning på fantastiska 3000kr (vissa tror att fas 3 är ett nytt påhitt det har bara haft olika namn) detta var ju givetvis "praktik" alla som haft "praktik" vet att det är precis som att vara anställd fast utan lön.
Företaget som drev varuhuset gick senare i konkurs (inte mitt fel). Turligt nog var en släkting barmhärtig nog att ge mig jobb som lokalvårdare i dennes butik. Vilket betydde att jag städade butiken tre nätter i veckan vilket vilket tog ca 8h/vecka och betalade 1200kr/v (vitt).

Släktingen tipsade sen om att dennes bror som var chef på en industri sökte folk. Så som på ett bananskal jobbade jag på en industri istället, gjorde faktiskt båda jobben i ett halvår innan jag slutade som lokalvårdare.
Detta var i början av 2007.

Sen kom hösten 2008, hela världen stannade och man blev varslad.

Fortsättning följer...

Visa signatur

Fractal Design Tesla 650W 80+ > Asus P8Z77-I Deluxe > BitFenix Prodigy (Vit) > Intel Core i7 2700K > Crucial 16GB 1600MHz > Scythe Mugen III > Gigabyte GTX 660 > 640GB WDB > 120GB OCZ Agility 3

Permalänk
Medlem

Som några varit inne på. Kolla upp yrkeshögskolor i något av det du är intresserad av. IT, El eller något med bilar.

Läs lite om de olika kurserna som utbildningen har. Kolla om du kan få kontakt med någon som går utbildningen och ställ lite frågor till dom.
Kolla om det är öppet hus snart på skolan.

Jag är så sjukt nöjd över att jag skärpte till mig och sökte till en YH inom Anläggningsbranschen och trivs så otroligt bra nu som projektledare över infrastrukturprojekt.

Hade inte heller några toppbetyg att prata om. Knappt att jag hade G i allt. Men fick läsa upp någon enstaka kurs som jag hade IG i och sen kom jag in på skolan och fick jobb via företaget jag gjorde min LiA (praktiken).

@dahle86: Menar du att du ska fortsätta skriva din story snart eller har du inte haft jobb sen 2008?
Då borde du också läsa någon YH eller söka alla typer av jobb, även utanför stan du bor i.

Kanske inte alltid är så lätt att hitta ett jobb, men om man inte fått jobb på 12 år så måste man ändra sin taktik lite..

Visa signatur

And Jesus said "Come forth and I will grant you eternal life!" I came fifth and won a blender.
| MSI X99A Raider | i7-6850K | 32GB Corsair Vengeance DDR4 3000MHz | Palit GTX 1080 Super Jetstream | ASUS ROG Swift PG279Q |

Permalänk
Medlem

Jobbat som distributör (tidningsbud hette det förr) och är nog imo bland det bästa jobbet man kan ha (på rätt rutt).

Men tyvärr är lönen bara kring 30k i månaden och man jobbar 6 dagar i veckan. Annars är tjänsten gudomlig. 5 dagar med högre lön och den hade nog kunnat vara bästa jobbet.

Sitta och lyssna på podcasts/musik, se natur. Köra en del bil. Kunna se varje sol uppgång och alla norrsken
Ingen stress, i stort sett aldrig någon kund att prata med (men när det händer är de oftast sura), inga chefer direkt, inga kollegor. Man bara gör sin sak, tar raster när man behöver osv.
En vanlig dag på sommaren är för mig 5-6h.

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem

Utbildade förskolelärare drar väl in runt 35000kr i ingångslön i Stockholm. De är bristvara och de har fått mycket bättre villkor nyligen.

Visa signatur

Ryzen 2700 - be quiet Dark Rock 4
MSI B450 Gaming Pro Carbon AC WiFi - G.Skill TridentZ 16GB 3200c14
MSI Ventus OC 2070S @ 0,750V - Samsung C27HG70 Curved 1440p 144hz
Fractal Design Define R6 Vit TG - Corsair rm750x v2
SSD Samsung 860 EVO @ 500GB - SSD Intel 660p @ 1TB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Savage_Gray:

Utbildade förskolelärare drar väl in runt 35000kr i ingångslön i Stockholm. De är bristvara och de har fått mycket bättre villkor nyligen.

Tyvärr ganska lång tid att bli förskolelärare och har inte ens utbildning som barnskötare :/ Samt att enligt mina kollegor så blir det bara mer och mer ansvar och mer administrativt än tid med barnen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tazk3n:

Tyvärr ganska lång tid att bli förskolelärare och har inte ens utbildning som barnskötare :/ Samt att enligt mina kollegor så blir det bara mer och mer ansvar och mer administrativt än tid med barnen.

Det kan vara så att administrativa uppgifter ökar, men syftet med min kommentar var att förklara att förskolelärare har hyggliga löner i motsats till det du skrev.

Visa signatur

Ryzen 2700 - be quiet Dark Rock 4
MSI B450 Gaming Pro Carbon AC WiFi - G.Skill TridentZ 16GB 3200c14
MSI Ventus OC 2070S @ 0,750V - Samsung C27HG70 Curved 1440p 144hz
Fractal Design Define R6 Vit TG - Corsair rm750x v2
SSD Samsung 860 EVO @ 500GB - SSD Intel 660p @ 1TB

Permalänk
Medlem

Jag är 27 och har varit i typ 5 heeelt olika branscher innan jag hamnade där jag är nu och stortrivs. Varit en dryg resa men glad att jag lärt mig mycket och fått mycket kunskap om allt möjligt. Det kommer finnas grejer som blir användbart igenom hela livet.

Visa signatur

12600KF - NH-D15 - PRIME Z690 - Corsair 32GB - RTX 3070 - 2x SN570 500GB/1TB - RM750 - Meshify 2 C
Logitech G915 TKL - G Pro Wireless - Pro X - Odyssey G7 27"

Better Sweclockers

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Savage_Gray:

Det kan vara så att administrativa uppgifter ökar, men syftet med min kommentar var att förklara att förskolelärare har hyggliga löner i motsats till det du skrev.

Nu har ju han inte skrivit att han jobbat som förskolelärare, utan att han jobbat på förskola.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

Nu har ju han inte skrivit att han jobbat som förskolelärare, utan att han jobbat på förskola.

Citat: "Jobba inom förskola känner jag mig trygg i men det är tyvärr för dålig lön för att kunna spara ihop till lägenhet".
Repliken handlar om lön på förskola allmänt.

Visa signatur

Ryzen 2700 - be quiet Dark Rock 4
MSI B450 Gaming Pro Carbon AC WiFi - G.Skill TridentZ 16GB 3200c14
MSI Ventus OC 2070S @ 0,750V - Samsung C27HG70 Curved 1440p 144hz
Fractal Design Define R6 Vit TG - Corsair rm750x v2
SSD Samsung 860 EVO @ 500GB - SSD Intel 660p @ 1TB

Permalänk
Medlem

Gick ut gymnasiet 2004, började "jobba" förra året.

Permalänk

Inte fått mitt "drömjobb" än men trivdes väldigt bra som nätverks tekniker(gör det fortfarande när det finns tid vid sidan av mitt jobb)

Jobbade innan på DHL och gjorde det mesta på terminalen, både varit på kontor och varit ute på golvet och kört hjullastare.

började plugga för två årsen och har nytt jobb nu inom industrin, trodde jag skulle köra truck eller liknande men fick tydligen jobb på kontoret och och knappar framför datorn, skriver fraktsedlar och ser till att faktureringen och bokföringen blir rätt när vi fakturerar transport företagen.

trivs väldigt bra men skulle jag inte få fortsatt så har jag ev alternativ på G utifall.

Verkar som att min paus från studierna blir längre än sommaren om allt går bra

Men mitt drömjobb hade varit att designa/bygga motorer/sport bilar.

Permalänk
Medlem

Tjena! Satt i samma sits som du. Gick industriprogrammet och satt och svetsade ihop 2 plåtbitar 50 gånger om dagen i 3 år. Det fick bli den linjen eftersom mina betyg var apdåliga. Jobbat över 10 år nu som personlig assistent och tröttnat totalt. Lönen är bajs då jag bara jobbar ca 55%. Så nu i höst så blir det att gå tillbaka till skolbänken efter 19 år och studera till DevOps.
Du har inte själv funderat på att skola om dig?

Visa signatur

i7 4790k | Asus Z97M-Plus | 16gb ram | Asus Strix 970 | Phanteks PH-TC12DX | Samsung 850 Evo 250gb | Corsair Force GS 120gb | Fractal Design Integra M 650w | Fractal Design Define Mini C

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chromatic:

Letar, haft en jobbig väg in i arbetslivet med psykisk ohälsa

Du är inte ensam. Misslyckats med tre utbildningar de senaste tolv åren och har aldrig haft en tillsvidareanställning. Vill jobba inom IT.
Men det fixar sig till slut för oss båda.

Visa signatur

Asgard - Nordens största och Sveriges största Star Citizen Organisation.
Referral kod: STAR-92KM-Q67T

Permalänk
Medlem

Definera drömjobb? Jag jobbar inom branchen (IT) jag visste jag ville jobba med sedan 14 års åldern, men allt är inte guld och gröna skogar för det. Med det sagt så skulle jag fortfarande hävda att jag är nöjd med min prestation och var jag har hamnat i min karriär; men det finns alltid tjänster, roller och löner man hellre skulle ha som jag har som målbild, men har inte planerat att satsa på det på ett par år samt att jag lämnar dörren öppen för att ändra mig.

Ivf, om man tolkar "drömjobb" som ett jobb som inom branchen man vill jobba med en roll man vill jobba med så var det efter gymnasiet för mig. Men inte så förvånande då jag spenderade minst lika mycket tid på IT som studierna, visade sig vara väl förberedd för yrket. Största problemet var väl snarare att jag inte visste inom vad jag ville syssla med mer specifikt inom IT då jag privat hade sysslat med det väldigt brett, men har lyckats hamna i en roll där många av mina IT kunskaper kommer till nytta och kan utvecklas med fokus på det jag tycker är roligast (mjukvaruutveckling backend). Det jag är minst nöjd över är väl företagets syn på mjukvaruutveckling och lönen gentemot arbetsmarknadens löner för rollen, men det blir bättre och är lyckligtvis i en position där jag kan ge inflytande på det först nämnda.

Har inte testat på så mycket annat så kan inte ge dig något bredare svar, men när det kommer till IT så är ett stort intresse nyckeln till framgång. Saknar man intresset så skulle jag kanske inte aktivt avrekommendera branchen men iaf inte rekommendera. Utan intresset så kan man fortfarande få ett schysst jobb, men om man inte finner stimulans av intresset så kan det bli ett väldigt påfrestande yrke. Så om du funderar på IT, testa själv först och se om du tycker det är roligt. Funderar du på mjukvaruutvecklare? Skriv några program privat först. Drifttekniker? Sätt upp ett eget kubernetes kluster med ett dussin tjänster och se om det var tilltalande. Osv för alla femtioelva tusen arbetssysslor inom IT. För mer tekniska roller så är det enda egentliga kravet för att få ett smakprov att man har en dator och en hel del tid. Sedan inkluderar även mer tekniska roller även väldigt mycket annat utanför tekniken, så man får visserligen inte en helt representativ bild av yrket. Det positiva är att arbetsmarknaden inom IT är desperat efter folk, något mindre under dessa tider men det är snarare en dipp än en stagnering.
Finner man intresset så är nästa steg antingen väldigt mycket självstudier eller något akademiskt som yrkesutbildning, högskola eller universitet. Det är mer fokus på kompetens än akademiska meriter inom IT gentemot andra ingenjörs brancher, så det finns flera vägar man kan ta. Meriter är fortfarande meriterande men man blir sällan exkluderad utan dem.

Visa signatur

Citera eller @philipborg om du vill att jag ska läsa dina svar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SunQ:

Som några varit inne på. Kolla upp yrkeshögskolor i något av det du är intresserad av. IT, El eller något med bilar.

Läs lite om de olika kurserna som utbildningen har. Kolla om du kan få kontakt med någon som går utbildningen och ställ lite frågor till dom.
Kolla om det är öppet hus snart på skolan.

Jag är så sjukt nöjd över att jag skärpte till mig och sökte till en YH inom Anläggningsbranschen och trivs så otroligt bra nu som projektledare över infrastrukturprojekt.

Hade inte heller några toppbetyg att prata om. Knappt att jag hade G i allt. Men fick läsa upp någon enstaka kurs som jag hade IG i och sen kom jag in på skolan och fick jobb via företaget jag gjorde min LiA (praktiken).

@dahle86: Menar du att du ska fortsätta skriva din story snart eller har du inte haft jobb sen 2008?
Då borde du också läsa någon YH eller söka alla typer av jobb, även utanför stan du bor i.

Kanske inte alltid är så lätt att hitta ett jobb, men om man inte fått jobb på 12 år så måste man ändra sin taktik lite..

Nej, sagan är inte slut än men orkade inte skriva mer.

Skrivet av Dahle86:

Kan ju dra min väg till mitt drömjobb.

Har alltid varit ganska lat och oengagerad mycket eftersom jag alltid haft ganska lätt för mig i skolan. Gjorde vad som behövdes men inte mer om jag inte tyckte det var kul.
Så gick ut högstadiet med ganska mediokra betyg.
3 VG i Idrott, Matematik och Fysik.
13 G i resten (valde bort moderna språk)
Detta var sommaren 2002.

Till gymnasiet valde jag det som kände enklast. Vilket blev handel och administration, både för att det fanns på orten så jag slapp pendla och jag ansåg att det var den enklaste av utbildningarna som tillhandahölls. Alternativen var samhälle eller barn och fritid. Samhälle hade krävt att jag ansträngt mig och byta blöjor på barn lockade inte.

Betygen består mest av G.

Kurs

Kurskod

Betyg

Poäng

Anmärkning

Administration A

ADM1201

G

50

Information och layout A

ADM1205

MVG

50

Arbetsmiljö och säkerhet

ARL1201

VG

50

Projekt och företagande

ARL1202

G

50

Datorkunskap

DAA1201

G

50

Webbdesign

DTR1210

G

100

ENGELSKA A

EN1201

VG

100

Estetisk verksamhet

ESV1201

G

50

Småföretagande A

FE1207

VG

50

Bransch- och produktkunskap

HNDL1202

G

50

Försäljning och service

HNDL1203

G

50

Handel specialisering

HNDL1204

G

200

Inköp och varuhantering

HNDL1205

VG

100

Näthandel A

HNDL1206

G

50

Näthandel B

HNDL1207

G

50

Personlig försäljning

HNDL1209

G

50

Praktisk marknadsföring A

HNDL1210

G

50

Praktisk marknadsföring B

HNDL1211

MVG

100

Idrott och hälsa A

IDH1201

G

100

Natur och friluftsliv A

LPL1206

G

50

-

LPL1501

G

100

Lokal kurs

MATEMATIK A

MA1201

VG

100

Matematik B

MA1202

VG

50

NATURKUNSKAP A

NK1201

VG

50

Projektarbete

PA1201

G

100

PSYKOLOGI A

PS1201

VG

50

RELIGIONSKUNSKAP A

RE1201

G

50

Specialidrott A

SC1201

G

200

Specialidrott B

SC1202

G

100

Samhällskunskap A

SH1201

G

100

Svenska A

SV1201

G

100

Svenska B

SV1202

G

100

Turism

TURI1205

G

50

Dold text

Nu är vi framme vid sommaren 2005.

Detta gjorde mig givetvis inte super het på arbetsmarknaden. Men man fick mycket tid att spela. Så efter att fått lalla runt på arbetsförmedlingen ett par månader fick jag börja på vad som kallades KUP (Kommunalt Ungdoms Projekt) det innebar att jag fick jobba 40h/vecka åt ett varuhus för att få min ersättning på fantastiska 3000kr (vissa tror att fas 3 är ett nytt påhitt det har bara haft olika namn) detta var ju givetvis "praktik" alla som haft "praktik" vet att det är precis som att vara anställd fast utan lön.
Företaget som drev varuhuset gick senare i konkurs (inte mitt fel). Turligt nog var en släkting barmhärtig nog att ge mig jobb som lokalvårdare i dennes butik. Vilket betydde att jag städade butiken tre nätter i veckan vilket vilket tog ca 8h/vecka och betalade 1200kr/v (vitt).

Släktingen tipsade sen om att dennes bror som var chef på en industri sökte folk. Så som på ett bananskal jobbade jag på en industri istället, gjorde faktiskt båda jobben i ett halvår innan jag slutade som lokalvårdare.
Detta var i början av 2007.

Sen kom hösten 2008, hela världen stannade och man blev varslad.

Fortsättning följer...

Dold text

...sagan fortsätter.

Varslet fullföljdes i slutet av januari 2009.

Att få gå hem var inte jobbigt, inte för jag ogillat jobbet utan att det skulle bli skönt med lite semester.
Sambon var betydligt mer orolig. Hon är sån.
Men efter jag varit hemma två veckor ringer sambon och säger att hon hittat ett jobb åt mig. Företaget hon jobbade åt behövde ta in några för att kopiera upp provningsinstruktioner i två veckor åt ett stort projekt. Så blev inhyrd som bemanning. Så som ni ser glider jag vidare på mitt bananskal. Dessa två veckor blev till slut närmre en månad.
Då mitt uppdrag höll på att ta slut, så kom nästa avdelning och behövde hjälp med att sortera in dokumentation i pärmar och istället för att ta in någon annan tyckte de att flytta över mig var smidigare. Jag var ju redan "inne".
Där blev jag kvar ett två-tre månader innan de hade hunnit ifatt och inte behövde mig längre.
Som ni kan gissa så hamna jag nu på en ny avdelning, denna gång på el konstruktion. Där jobbet var samma som innan, dvs sortera in papper.
Eftersom jag var lite nyfiken på vad de sysslade med undrade om jag hade CADat tidigare. Men nej, det har jag inte. Med de tyckte att jag kan ju få prova lite. Så de lät mig hjälpa till med CADning när jag inte hade något som skulle sorteras in. Det slutade med att jag fick CADa mer och mer. Samtidigt som jag höll koll på all dokumentation som skulle sorteras.

Nu är vi framme vid slutet av 2010. Projektet börjar närma sig sitt "slut". Så dokumentationen ska överlämnas till kunden. Eftersom kunden vet att dokumentationen inte på långa vägar är komplett så väljer de att plocka med en handfull av de som jobbat i projektet för att lösa problemen som kommer komma i deras granskning av dokumentationen. Så jag och några till samt ca 20 Ivar hyllor fulla med el dokumentation. Byter sida från leverantören till kunden.
Dessa hyllor börjar granskas för att kolla att slutdokumentationen överensstämmer mot de utlämnade underlagen och eventuella ändringar som gjort under installationen. Jag får till uppgift att gå igenom skåpsdokumentation, dvs förbindningstabeller, sammanställningsritningar, apparatlistor, skyltlistor. För att de att se att slutdokumentationen stämmer mot underlagen och om slutdokumentation saknas skapa den. Ju längre det gick ju mer av det här jobbet landade hos mig medans de andra fick andra uppdrag.
Detta jobbet tog ända fram till 2015 innan det var klart. Fick hjälpa till med en del andra arbeten under tiden med.
Så nu hade jag jobbat med elkonstruktion i 5 år så jag kände att det kanske är dags att faktiskt utbilda mig till det jag gör. Så jag meddelade att jag skulle börja plugga. Resultat blev att jag började läsa en ettårig utbildning till elkonstruktör samtidigt som jag jobbade vidare på lediga dagar och helger.

När utbildningen var färdig blev det ett byte av arbetsgivare men hade var mitt uppdrag hos kunden. Så fortsatte med samma sak som innan men till en bättre lön.
Var kvar till 2016 när det blev en stor neddragning och mer eller mindre alla inhyrda fick gå. Så då fick jag besöka "kontoret" ett ställe jag mer eller mindre inte sätt tidigare. Kontoret var ett litet kontor med enstaka som jobbade på olika avdelningar. Tyvärr så jobbade inte dessa avdelningar så bra med varandra så jag fick kolla youtube i ett år innan de äntligen sa upp mig. Kan säga att inte ha något att göra och ingen får lämna bort något åt än är väldigt jobbigt. Man mår inte precis bra av det. Tre månader betalt utan att behöva komma blev resultatet, fick även ta andra jobb utan att detta påverkades.
Detta var slutet av 2017.

Efter två veckor ringde jag till min gamla uppdragsgivare för att höra om de hade något på gång. De hade de, efter att försökt kontakta min tidigare arbetsgivare utan att lyckas så valde jag att kontakta deras konkurrenter. Om jag fick uppdraget skulle jag få en provanställning och så blev det.
Men kände snabbt att jag inte riktigt trivdes med min nya arbetsgivare. Inte för de gjorde något fel utan för jag visste vad som kunde vänta om jag inte hade kvar mitt uppdrag och kolla mer youtube kände jag inte för. Så för att slippa det valde jag att meddela konsultfirman att jag kommer tacka nej till fortsatt arbete och starta eget företag istället.
Detta var inte precis uppskattat och det resulterade i att jag började arbeta som underkonsult åt deras konkurrent. Fast fortfarande år samma kund som tidigare.

Här är jag nu har haft eget företag sen slutet av våren 2018 och är kvar hos samma kund där jag haft mitt drömjobb sen 2009.
Just nu är planen att försöka kunna anställa någon samtidigt som jag tänkt läsa in lite kurser på högskola på distans inriktning mot ekonomi och teknik. Så tills dess läser jag till gymnasiekurser som jag behöver för att komma in på kurserna om kvällarna.

Hoppas du hittar något du gillar. Jag hoppas jag får fortsätta med mitt drömjobb tills jag inte behöver jobba mer och lite till.

Visa signatur

Fractal Design Tesla 650W 80+ > Asus P8Z77-I Deluxe > BitFenix Prodigy (Vit) > Intel Core i7 2700K > Crucial 16GB 1600MHz > Scythe Mugen III > Gigabyte GTX 660 > 640GB WDB > 120GB OCZ Agility 3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dahle86:

Kan ju dra min väg till mitt drömjobb.

Har alltid varit ganska lat och oengagerad mycket eftersom jag alltid haft ganska lätt för mig i skolan. Gjorde vad som behövdes men inte mer om jag inte tyckte det var kul.
Så gick ut högstadiet med ganska mediokra betyg.
3 VG i Idrott, Matematik och Fysik.
13 G i resten (valde bort moderna språk)
Detta var sommaren 2002.

Till gymnasiet valde jag det som kände enklast. Vilket blev handel och administration, både för att det fanns på orten så jag slapp pendla och jag ansåg att det var den enklaste av utbildningarna som tillhandahölls. Alternativen var samhälle eller barn och fritid. Samhälle hade krävt att jag ansträngt mig och byta blöjor på barn lockade inte.

Betygen består mest av G.

Kurs

Kurskod

Betyg

Poäng

Anmärkning

Administration A

ADM1201

G

50

Information och layout A

ADM1205

MVG

50

Arbetsmiljö och säkerhet

ARL1201

VG

50

Projekt och företagande

ARL1202

G

50

Datorkunskap

DAA1201

G

50

Webbdesign

DTR1210

G

100

ENGELSKA A

EN1201

VG

100

Estetisk verksamhet

ESV1201

G

50

Småföretagande A

FE1207

VG

50

Bransch- och produktkunskap

HNDL1202

G

50

Försäljning och service

HNDL1203

G

50

Handel specialisering

HNDL1204

G

200

Inköp och varuhantering

HNDL1205

VG

100

Näthandel A

HNDL1206

G

50

Näthandel B

HNDL1207

G

50

Personlig försäljning

HNDL1209

G

50

Praktisk marknadsföring A

HNDL1210

G

50

Praktisk marknadsföring B

HNDL1211

MVG

100

Idrott och hälsa A

IDH1201

G

100

Natur och friluftsliv A

LPL1206

G

50

-

LPL1501

G

100

Lokal kurs

MATEMATIK A

MA1201

VG

100

Matematik B

MA1202

VG

50

NATURKUNSKAP A

NK1201

VG

50

Projektarbete

PA1201

G

100

PSYKOLOGI A

PS1201

VG

50

RELIGIONSKUNSKAP A

RE1201

G

50

Specialidrott A

SC1201

G

200

Specialidrott B

SC1202

G

100

Samhällskunskap A

SH1201

G

100

Svenska A

SV1201

G

100

Svenska B

SV1202

G

100

Turism

TURI1205

G

50

Dold text

Nu är vi framme vid sommaren 2005.

Detta gjorde mig givetvis inte super het på arbetsmarknaden. Men man fick mycket tid att spela. Så efter att fått lalla runt på arbetsförmedlingen ett par månader fick jag börja på vad som kallades KUP (Kommunalt Ungdoms Projekt) det innebar att jag fick jobba 40h/vecka åt ett varuhus för att få min ersättning på fantastiska 3000kr (vissa tror att fas 3 är ett nytt påhitt det har bara haft olika namn) detta var ju givetvis "praktik" alla som haft "praktik" vet att det är precis som att vara anställd fast utan lön.
Företaget som drev varuhuset gick senare i konkurs (inte mitt fel). Turligt nog var en släkting barmhärtig nog att ge mig jobb som lokalvårdare i dennes butik. Vilket betydde att jag städade butiken tre nätter i veckan vilket vilket tog ca 8h/vecka och betalade 1200kr/v (vitt).

Släktingen tipsade sen om att dennes bror som var chef på en industri sökte folk. Så som på ett bananskal jobbade jag på en industri istället, gjorde faktiskt båda jobben i ett halvår innan jag slutade som lokalvårdare.
Detta var i början av 2007.

Sen kom hösten 2008, hela världen stannade och man blev varslad.

Fortsättning följer...

Min historia är inte helt olik din.
Var även jag rätt slapp i gymnasiet, vilket främst syns i mina betyg.

Kurs

Kurskod

Betyg

Poäng

Datorkunskap

DAA1201

VG

50

Dator- och nätverksteknik

DAODAC0

A

100

Datorteknik 1a

DAODAT01A

A

100

Digital kommunikationsteknik

DAODIG0

A

100

Persondatorer

DTR1206

VG

100

ENGELSKA A

EN1201

G

100

Engelska B

EN1202

G

100

Fysik 1a

FYSFYS01A

D

150

Fysik B

FY1202

G

150

Kemi A

KE1201

G

100

Servicekunskap

FÖSSEV0

A

100

MATEMATIK A

MA1201

G

100

Matematik B

MA1202

G

50

Matematik C

MA1203

G

100

Matematik D

MA1204

G

100

Matematik E

MA1205

G

50

Matematik - diskret

MA1207

G

50

Ensemble A

MU1201

VG

100

NATURKUNSKAP A

NK1201

G

50

Administration av nätverks- och serverutrustning

NÄVADM0

A

100

Nätverkssäkerhet

NÄVNÄE0

A

100

Nätverksteknologier

NÄVNÄK0

A

100

Nätverksteknik

NÄVNÄR0

A

100

Nätverksadministration

NÄVNÄV0

A

100

Kommunikation

PEDKOU0

B

100

Programmering 1

PRRPRR01

C

100

Programmering 2

PRRPRR02

A

100

RELIGIONSKUNSKAP A

RE1201

G

50

Samhällskunskap A

SH1201

G

100

Svenska A

SV1201

G

100

Svenska 2

SVESVE02

C

100

Dold text

Den som är lite uppmärksam kan se att betygsskalan inte är samma på alla kurser, samt att kurserna är olika benämnda med bokstäver eller siffror.
Översättning är enkelt, 1 = A, 2 = B osv. (till en viss grad, vill minnas att de gjort rätt mycket ändringar inom matematik och fysik).

Efter examen 2009 var jag trött på studierna, så jag tog jobb i en livsmedelsbutik 2010 där jag blev kvar i 5 år.
Till slut fick jag nog och bestämde mig för att plugga vidare till något, dock osäker på vad och med mina mediokra betyg var jag inte särskilt attraktiv hos högskolorna.

Så det blev ett år på komvux där jag läste upp mina betyg.
Märkte rätt sent att jag tyckte om programmering (de var de kurserna jag läste sist), och jag slängde iväg en sen ansökan till en YH utbildning som jag någon månad senare kom in på.

Tog min kvalificerade yrkeshögskoleexamen för drygt 2 år sedan, och jobbar sen dess som fullstackutvecklare vilket jag stortrivs med.

Antar att jag med min historia vill ha sagt att var inte rädd för att prova på nya saker, du kanske hittar något som du inte trodde att du skulle tycka om.

Visa signatur

Stationär: Core i9 13900k | Asus X790 ROG Strix Gaming-F | 32GB DDR5 | RX 7900 XT | Lian Li PC-O11 dynamic evo
Laptop: Macbook Air | Apple M1

Permalänk

Hej tazk3n!

Känner verkligen igen mig i ditt inlägg.

Har själv också jobbat på förskola i snart 6 år och håller med dina tankar om lön, krav och arbetsmiljö. Jag anser dock fortfarande att jobbet är givande och kul men att jag önskar att bredda min kompetens.

Därför har jag sökt och blivit antagen till Datasystemutvecklingsprogrammet vid Högskolan Kristianstad. Börjar den 31/8 och ser fram emot det. Har sedan barnsben varit intresserad av datorer fast programmering/utveckling är något helt nytt för mig, vilket känns både spännande och nervöst. Tidigare läst till just förskollärare men hoppade av efter 5 terminer just på grund av ovannämnda anledningar. Kommer dock fortfarande hoppa in och arbeta extra via vikarieförmedlingar när möjlighet ges, dels för att jobbet överlag fortfarande känns kul och för att dryga ut studentkassan.

Permalänk
Medlem

Kan du inte spara ihop till en insats på 10 år när du har ett heltidsjobb så är det nog din livsstil som är fel

Du är lite inne på jobb inom ÅF, teknik och hantverksarbete och de betalar inte automatiskt bättre än att jobba för kommunen utan kan ge dig en lägre lön när vi talar ingångsjobben, lärlingsjobben och alla juniora tjänsterna.

Kolla över din livsstil och vad du spenderar först skulle jag säga. När du kommit underfund med den biten så kan du titta lite bredare, för då kommer du också vara okej med ekonomin om du skulle börja studera, eller om du ska ta jobb som kräver 2-4 år lärlingstid. En ellärling de första månaderna eller förstaårs, andraårs eller tredjeårs montör får t.ex. lägre betalt än någon på McDonalds om du får lön enligt lägstanivån i avtalet.

Permalänk
Avstängd

Jag är utbildad elektriker och automatiseringstekninker och sprang runt på ett antal olika industrier inom el och underhåll i ca 15 år på allt från betongindustri, inkontinesskyddstillverkning, givartillverkning, värmeverk, väveri och kärnkraft.
Lyckades sen att få in foten på försäljning och fick åka sverige och Danmark runt och sälja sensorstyrd belysning mot grossist och DIY-marknaden. Ledsnade och kom in och började sälja automationsprodukter och är nu inne på den tredje arbetsgivaren efter drygt tio år inom detta och trivs hur bra som helst. Fritt jobb, trevliga kunder och bra lön. Nu under corona så är det väl lite tråkigt då många kunder säger stopp till oss försäljare men telefon funkar alltid. Inte lika kul så hoppas att man snart kan börja jobba som innan corona.

Nu skriver du att sälj inte är din grej men med utbildning inom bygg så finns det absolut möjligheter då du kan marknad och arbetssätt. Det är vad jag gillar mest, att få hjälpa mina kunder hitta den bästa lösningen till deras problem och då jag har erfarenheten från branschen så pratar man samma språk och det ger stora fördelar.

Lycka till i arbetslivet.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Petterk:

Kan du inte spara ihop till en insats på 10 år när du har ett heltidsjobb så är det nog din livsstil som är fel

Du är lite inne på jobb inom ÅF, teknik och hantverksarbete och de betalar inte automatiskt bättre än att jobba för kommunen utan kan ge dig en lägre lön när vi talar ingångsjobben, lärlingsjobben och alla juniora tjänsterna.

Kolla över din livsstil och vad du spenderar först skulle jag säga. När du kommit underfund med den biten så kan du titta lite bredare, för då kommer du också vara okej med ekonomin om du skulle börja studera, eller om du ska ta jobb som kräver 2-4 år lärlingstid. En ellärling de första månaderna eller förstaårs, andraårs eller tredjeårs montör får t.ex. lägre betalt än någon på McDonalds om du får lön enligt lägstanivån i avtalet.

En lösning just inom el är att gå in mot industrin och då slippa allt vad lärling är. Funkade för mig iallafall då man antingen går under metall eller unionen istället för elektrikerförbundet. Erfarenhet för att skaffa behörighet blir givetvis knepigare men det är inget man måste ha.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

En lösning just inom el är att gå in mot industrin och då slippa allt vad lärling är. Funkade för mig iallafall då man antingen går under metall eller unionen istället för elektrikerförbundet. Erfarenhet för att skaffa behörighet blir givetvis knepigare men det är inget man måste ha.

Det är ett bra tips om han vill jobba inom industri och inte vill få auktorisation för AL/A. ECY-certifikat kan du få från utbildningen. Många av de som jobbar inom eldistribution har heller ingen auktorisation.

Permalänk

Pappersbruk/Massabruk om det finns där du bor. Skiftarbete ofta ganska mycket ledighet med hyfsad lön. Oftast behövs ingen erfarenhet.

Visa signatur

NR200P || 5600X || 3080 Strix ||