Mark Zuckerberg: "Apples App Store förtjänar att hårdgranskas"

Permalänk
Medlem

Även om man inte gillar Apple modell så är det fel sätt att göra som Epic gör.

Visa signatur

"Maybe one day you will learn that your way, is not the only way"

Permalänk
Avstängd

Han bör veta bättre än såhär vår gamla vän för nog fan är han ett geni.

Hela Apple är ett malware så vi behöver inte granska dom, att köpa Apple är lika dumt som att krama någon med Ebola. Lika vansinnigt i min värld och ingen kan ändra på mitt sätt att se på Ebola vs Apple för det är precis lika illa för mig. Skulle nästan krama en med Ebola hellre än att sätta mig bakom en Apple produkt. Har aldrig och jag kommer aldrig röra en Apple produkt i hela mitt liv.

Att man ens köper malware och frivilligt använder denna produkt med äckligt ful License gör så jag blir orolig över mänskligheten som tror på allt som sägs utan att ens kolla vad som står i deras avtal.. Har inte läst mer än artikeln och skulle någon köra Apple och inta en försvarställning och faktiskt gnälla på Facebook eller Mark så är jag inte förvånad alls faktsikt, desvärre.

Är nog mer än självklart att det dykt upp nån med "Vi Hatar Facebook - Granska Facebook!!" för att mena "Jag Älskar Apple - Vi älskar Steve Jobs - ("I'm not glad he's dead, but I'm glad he's gone.") Men vi fortsätter köra Apple för deras version av Bash från 2007 innan dom övergav det 2019 talar ju om för oss att vi får uppdaterad mjukvara och kan vara säkra (den är vulnerable - vad macosx användare måste veta) för vi kör Apple!! Vi har inga virus!!"

Eh, klart som fan Apple skall granskas för där finns det ännu mera Malware i hela deras 'Store' men det är ingen idé ändå för hela Företaget är fullt av virus och malware och spyware och ransomware men som om detta inte vore tillräckligt nog -> Dom till och med försämrar deras kunders batterier med flit och folk tycker om dom ändå. Jag tänker ens ge min tid till att ens försöka läsa inläggen för att diskutera med någon som kör Apple för det är lika hopplöst som att diskutera fenomenet Virus med en Windows användare. Man ser inte sambandet mellan Corona(Virus/Vaccin) och Bill Gates(Windows/Virus/Anti-Virus/Vaccin -Se gärna video under denna länk)

Nä, Mark är en gammal hackare med ett tänk som få andra har, han lyckades i alla fall med något extremt. Är otroligt imponerad av han som person att han lyckades med det få skulle klara. Men måste erkänna att jag blir fundersam när han går ut med ett sådant här galet statement och det får mig bara att undra vad som är motivet, har han planterat malware i en app i för att testa om Apple släppte igenom det utan att det faktiskt kan göra någon skada för användarna? Man får tänka ett steg längre i detta fall skulle jag tro och inte bara se blint på vad han säger utan man får ifrågasätta varför istället, någon som instämmer?

Finns inte mycket att granska. Granska folket som köper produkter från Apple och skapa ett register på alla som är under ständigt hot för att bli attackerade på det ena eller andra sättet och sätta sina kompisar med all historik folk sparar som man även låter synas av Apple fär användarna är utan säkerhets tänk. JA det är sant, Apple kan om dom vill se allt du skriver med din vän eller vem du nu än pratar med när du inte ens vet om det..Kom nu inte och gnäll på Google Play Store eller vi som kör Android.

Våga stå upp för Facebook! Dom har .onion addresser och bl.a krypterad chatt - Facebook erbjuder allt som man kan tänkas vilja ha för att vara anonym. Skyll inte på Mark för att vissa människor är dumma nog att inte läsa avtalen att man blundar för personerna som nyttjar facebook och skyller på någon så duktig som Mark är för mig helt galet likaså.

Källa? Javisst, kolla på länken nedan och skicka ett mail till Mark så han avslöjar hans motiv istället för att prata i gåtor, det hade jag uppskattat iaf för inte fan sker detta av en slump. Vad blir nästa stora bomb att avlsöjas om Apple. Kanske att Apple är dom som skapat Corona och Bill Gates skapar vaccinet så katt och råtta leken avslöjas? Trolgitvis inte. De är något ännu större skulle jag tro. Nåja, Apple var det ja:

https://www.gnu.org/proprietary/malware-apple.html

"A bug in the iThings Messages app allowed a malicious web site to extract all the user's messaging history."

"Apple banned a program from the App Store because its developers committed the enormity of disassembling some iThings." -> Hahaha detta är faktiskt inte ett skämt utan det är såhär sjuka Apple är. Detta är riktig humor, han hade isär telefonen sen blockas han/dom! Vad är dom rädda för Apple? Något är det, blir Mark våran nästa hjälte att avslöja något extremt om Apple? Troligtvis (läs här ang detta)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jackbob:

Du kan ju inte samtidigt påstå att Apple får begränsa exakt vad dom vill för användare av deras mjukvara, samtidigt som du påstår att dom inte får stänga ner olika nyhetsappar exempelvis. Då får dom ju uppenbarligen inte göra som dom vill.

Och nej, det är inte ens i närheten av att IBM skulle stoppa PC-tillverkning. Du har extremt konstiga och orealistiska jämförelser.

Om du stoppar mig från att ladda ner externa appar eller inte är rätt irrelevant, det som är relevant är att Apple gör exakt allt i sin makt för att stoppa mig från att göra det. Detta hade varit ett icke-problem om externa appar på iOS faktiskt varit ett reellt alternativ.

Köp inte en iPhone om det är så att du vill installera appar från okända/andra källor. Så har det varit sedan början av plattformen

Permalänk
Medlem
Skrivet av DevilsDad:

Det är ju exakt detta som är whataboutism. Jag kritiserar Apple, och du svarar "Men företag X gör likadant." Det kan absolut vara intressant att jämföra. Men att säga "andra gör också så, därför är det ok" är inte en jämförelse, det är en bortförklaring.

Vi tycker uppenbarligen olika i denna frågan, men du kanske kan expandera på vad du tycker är okej.
Vad tycker du Apple inte borde få göra?
Är det relevant vilken ställning plattformen har?
Tycker du nuvarande kurrenslagstiftning (som straffat tex Microsoft för betydligt mildare konkurenshämmande åtgärder) är för hård?

iOS är en mycket mindre plattform är Windows var, definitivt sett till konkurrerande plattformar. Alla kunder kan välja Android istället om apples metoder är ett problem, så det är inget monopol eller något åt det hållet. Windows införde Internet Explorer som förinstallerad webbläsare för alla användare, ändrade till standard och massa annat fuffens för att öka marknadsandelar på den öppna webbläsarmarkanden på windows/pc. Det finns idag nästan inget alternativ till windows att köpa på färdiga datorer fortfarande, så där är det lite extremare ställning (precis som Android har på smartphones med ofta över 80%). Där om något är det ’monopol’ som borde diskuteras... Apple är enda motpolen...

Spotify problemet är en seriös frågeställning om konkurrenshämmande, absolut, för där har Apple en konkurrerande tjänst. Men samtidigt har inte Spotify byggt upp plattformen iOS och skaffat sig bäst betalande kunder på den...

Varför ska Apple straffas när de är den mindre aktören och gör ett bra jobb och saker som folk trots ett överpris gärna vill ha... ingen tvingar någon att köpa Apple-grejer och vem som helst kan bygga appar för sin egen telefon med ett gratis utvecklarkonto...

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Varför har någon annan rättighet att tjäna pengar på appförsäljning på en enhet och plattform som de har skapat själva?

Därför att Apoteket inte betalar 30% av all sin försäljning till Mall of Scandinavia, däremot (skillnaden) så betalar Apoteket hyra till Mall of Scandinavia. Skulle Apoteket inte vara nöjd med villkoren Mall of Scandinavia satt upp, finns det ganska många fler marknadsplatser än det finns inuti iOS att verka på.

Skrivet av medbor:

Om jag bygger en rutchbana ska väl ingen annan få bygga ett biljettstånd brevid mitt och sälja biljetter till mitt bygge... bygg en egen jävla rutchkana!

Det är ju precis det Apple gör, Epic har byggt Fortnite. Apple bygger ett biljettstånd och säljer biljetter till Epics Fortnite och tar 30%. Epic kan inte bygga en marknadsplats, det går inte på iOS.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Koyaanis:

Undrar precis samma sak som du. Många som påstår att 30% är för mycket. Så fort man frågar dem varför så blir det tyst eller så kommer de fram att det är en åsikt tagen ur tomma intet.

När blir det ett problem då? När de tar 50%? 70%? Problemet är ju att de har monopol och godtyckligt väljer tillåtna appar och kan ta vad de vill.

Visa signatur

Gaming: MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI | AMD Ryzen 9 5900X | ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB | Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3200 MHz | Corsair RM850x V2 | Sabrent 2TB Rocket Nvme PCIe 4.0 | FD Define S | LG 27GP850 | LG 48C1

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sysop:

Därför att Apoteket inte betalar 30% av all sin försäljning till Mall of Scandinavia, däremot (skillnaden) så betalar Apoteket hyra till Mall of Scandinavia. Skulle Apoteket inte vara nöjd med villkoren Mall of Scandinavia satt upp, finns det ganska många fler marknadsplatser än det finns inuti iOS att verka på.

Det är ju precis det Apple gör, Epic har byggt Fortnite. Apple bygger ett biljettstånd och säljer biljetter till Epics Fortnite och tar 30%. Epic kan inte bygga en marknadsplats, det går inte på iOS.

Jag skulle se det som att Epic vill sälja fortnite på apples plattform till apples användare, inte att apple vill sälja fortnite, men vi kan se saker olika...

Det är väl precis samma som att sälja fortnite till xbox eller ps i min värld som sagt, där tar microsoft och sony ut procent på försäljningen på samma sätt som apple gör...

Permalänk
Skrivet av wuseman:

Han bör veta bättre än såhär vår gamla vän för nog fan är han ett geni.

Hela Apple är ett malware så vi behöver inte granska dom, att köpa Apple är lika dumt som att krama någon med Ebola. Lika vansinnigt i min värld och ingen kan ändra på mitt sätt att se på Ebola vs Apple för det är precis lika illa för mig. Skulle nästan krama en med Ebola hellre än att sätta mig bakom en Apple produkt. Har aldrig och jag kommer aldrig röra en Apple produkt i hela mitt liv.

Att man ens köper malware och frivilligt använder denna produkt med äckligt ful License gör så jag blir orolig över mänskligheten som tror på allt som sägs utan att ens kolla vad som står i deras avtal.. Har inte läst mer än artikeln och skulle någon köra Apple och inta en försvarställning och faktiskt gnälla på Facebook eller Mark så är jag inte förvånad alls faktsikt, desvärre.

Är nog mer än självklart att det dykt upp nån med "Vi Hatar Facebook - Granska Facebook!!" för att mena "Jag Älskar Apple - Vi älskar Steve Jobs - ("I'm not glad he's dead, but I'm glad he's gone.") Men vi fortsätter köra Apple för deras version av Bash från 2007 innan dom övergav det 2019 talar ju om för oss att vi får uppdaterad mjukvara och kan vara säkra (den är vulnerable - vad macosx användare måste veta) för vi kör Apple!! Vi har inga virus!!"

Eh, klart som fan Apple skall granskas för där finns det ännu mera Malware i hela deras 'Store' men det är ingen idé ändå för hela Företaget är fullt av virus och malware och spyware och ransomware men som om detta inte vore tillräckligt nog -> Dom till och med försämrar deras kunders batterier med flit och folk tycker om dom ändå. Jag tänker ens ge min tid till att ens försöka läsa inläggen för att diskutera med någon som kör Apple för det är lika hopplöst som att diskutera fenomenet Virus med en Windows användare. Man ser inte sambandet mellan Corona(Virus/Vaccin) och Bill Gates(Windows/Virus/Anti-Virus/Vaccin -Se gärna video under denna länk)

Nä, Mark är en gammal hackare med ett tänk som få andra har, han lyckades i alla fall med något extremt. Är otroligt imponerad av han som person att han lyckades med det få skulle klara. Men måste erkänna att jag blir fundersam när han går ut med ett sådant här galet statement och det får mig bara att undra vad som är motivet, har han planterat malware i en app i för att testa om Apple släppte igenom det utan att det faktiskt kan göra någon skada för användarna? Man får tänka ett steg längre i detta fall skulle jag tro och inte bara se blint på vad han säger utan man får ifrågasätta varför istället, någon som instämmer?

Finns inte mycket att granska. Granska folket som köper produkter från Apple och skapa ett register på alla som är under ständigt hot för att bli attackerade på det ena eller andra sättet och sätta sina kompisar med all historik folk sparar som man även låter synas av Apple fär användarna är utan säkerhets tänk. JA det är sant, Apple kan om dom vill se allt du skriver med din vän eller vem du nu än pratar med när du inte ens vet om det..Kom nu inte och gnäll på Google Play Store eller vi som kör Android.

Våga stå upp för Facebook! Dom har .onion addresser och bl.a krypterad chatt - Facebook erbjuder allt som man kan tänkas vilja ha för att vara anonym. Skyll inte på Mark för att vissa människor är dumma nog att inte läsa avtalen att man blundar för personerna som nyttjar facebook och skyller på någon så duktig som Mark är för mig helt galet likaså.

Källa? Javisst, kolla på länken nedan och skicka ett mail till Mark så han avslöjar hans motiv istället för att prata i gåtor, det hade jag uppskattat iaf för inte fan sker detta av en slump. Vad blir nästa stora bomb att avlsöjas om Apple. Kanske att Apple är dom som skapat Corona och Bill Gates skapar vaccinet så katt och råtta leken avslöjas? Trolgitvis inte. De är något ännu större skulle jag tro. Nåja, Apple var det ja:

https://www.gnu.org/proprietary/malware-apple.html

"A bug in the iThings Messages app allowed a malicious web site to extract all the user's messaging history."

"Apple banned a program from the App Store because its developers committed the enormity of disassembling some iThings." -> Hahaha detta är faktiskt inte ett skämt utan det är såhär sjuka Apple är. Detta är riktig humor, han hade isär telefonen sen blockas han/dom! Vad är dom rädda för Apple? Något är det, blir Mark våran nästa hjälte att avslöja något extremt om Apple? Troligtvis (läs här ang detta)

Har aldrig och jag kommer aldrig röra en Apple produkt i hela mitt liv.

Det märks mycket väl då du kommer med en massa förutfattade meningar och konspirationsteorier och hänvisar till en massa gamla länkar. FUD? Tror inte det är så svårt att hitta detsamma gällande Windows och Linux.

Hela Apple är malware? Klart det finns en massa buggar och säkerhetshål i Apples produkter, men att det skulle vara värre än på annat håll eller så dramatiskt som du hävdar håller jag verkligen inte med om.

Har haft att göra med många användare av Apple-grejer under mina över 20 år som IT-tekniker och verkligheten avspeglar inte din bild av Apple. Av de hundratals personer med Apple-enheter jag haft att göra med kan jag bara minnas att två råkat ut för malware.
Detta trots att inget av ställena jag arbetat på har kört något dedikerat antivirus på Apple-prylarna.

Dom till och med försämrar deras kunders batterier med flit och folk tycker om dom ändå.

Försämrar batterierna med flit? Nejdå. Apple var slarviga med att informera vad de gjorde och det ska de ha kritik för, men att stoppa processorn från att dra upp klockfrekvensen så mycket med ett slitet batteri som inte hänger med och får telefonen att plötsligt stänga av sig är snarare ett sätt att få enheten att vara användbar längre. Så jäkla mycket långsammare blir de inte heller – det är som sagt bara vid toppbelastning (exempelvis benchmarks) som processorn inte klockas lika högt som med ett piggt batteri. Vid vanlig användning är skillnaden inte så dramatiskt som man kanske tror.

Jag säger det igen; kritisera Apple, men gör det nyanserat. Så som vi bör göra med alla saker vi diskuterar här i livet.

Visa signatur

• Fractal Design North | ASUS ROG Strix B650E-F | Ryzen 7 7800X3D | Radeon RX 7900 GRE | 64 GB RAM | Windows 11
• Mac Pro (Mid 2010) | 6-Core Intel Xeon ”Westmere” | Radeon RX 5700 XT | 32 GB RAM | macOS 12 Monterey | Windows 10
• MacBook Pro 14" | M2 Max | 96 GB RAM | macOS 14 Sonoma

Permalänk
Medlem
Skrivet av Feeku:

Hade inte varit en dum idé, hade nog köpt mer programvara till Windows om så var fallet.

Även om priserna tredubblas? Och hur köper du de produkter som Microsoft inte tillåter säljas?

Skrivet av ELF:

Egentligen så förstår jag inte problemet. Det är ju fullt förståligt att butiken man säljer i vill ha en viss procent på förtjänsten.
Så, höj priset. Vad är det som är så svårt? Sen får butikerna slåss med sin procentsats.

När Apple tar 50% då? Eller 80%? Bara att höja priserna? Och om de inte ens tillåter att du finns på deras plattform?

Visa signatur

Gaming: MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI | AMD Ryzen 9 5900X | ASUS TUF GeForce RTX 3080 10GB | Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3200 MHz | Corsair RM850x V2 | Sabrent 2TB Rocket Nvme PCIe 4.0 | FD Define S | LG 27GP850 | LG 48C1

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Jag skulle se det som att Epic vill sälja fortnite på apples plattform till apples användare, inte att apple vill sälja fortnite, men vi kan se saker olika...

Det är väl precis samma som att sälja fortnite till xbox eller ps i min värld som sagt, där tar microsoft och sony ut procent på försäljningen på samma sätt som apple gör...

Ja, vi är långt ifrån eniga. Jag är i alla fall för att själv få välja och inte tvångsmatas av storebror vad det är som gäller - vad det än gäller.

Det är väl fullt möjligt att sälja spel till Xbox och PlayStation utan att gå via Microsofts och Sonys digitala maknadsplatser, om än bökigare, men tvärtemot Apples modell där det inte går?

Permalänk
Skrivet av Feeku:

Alternativa App Stores leder inte till mer konkurrens, utan möjliggör bara för andra storbolag att tvinga på oss deras egna stores/launchers. Se bara hur det är på Windows, som användare har man inget val utan man får förhålla sig till det Epic/Steam/Blizzard/UPlay/GOG/MS Store väljer och erbjuda. Känner inte att jag sparar in några 30%, utan dem pengarna går in i någon annans ficka och kvar blir jag med femtioelva launchers...

Hela världen kretsar ej runt spel. Jag har inte köpt ett enda windowsprogram från någon j-vla launcher någonsin och det dröjer nog till jag kommer att göra det.
Men visst på mobilerna blir det en ny launcher, vilket jag redan på sätt och vis har till min samsung telefon. Där jag har köpt flera appar, teman, bakgrundsbild till klockan etc.. Och jag tycker Samsung Galaxy Wereable är riktigt bra, det är smidigt med såna köp därifrån.

Visst kan det alltid bli för många launcher, precis som att marknaden med olika icke kompatibla mobil os kan bli så stor så det förstör programutbudet. Men bara en launcher är snålt och det leder till monopol.
Exakt samma sak hade varit med en enda filmtjänst på internet, vissa hade hurrat. Ja alla filmer på ett enda ställe för 99kr/mån, men resultatet hade nog blivit något annat.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sysop:

Ja, vi är långt ifrån eniga. Jag är i alla fall för att själv få välja och inte tvångsmatas av storebror vad det är som gäller - vad det än gäller.

Det är väl fullt möjligt att sälja spel till Xbox och PlayStation utan att gå via Microsofts och Sonys digitala maknadsplatser, om än bökigare, men tvärtemot Apples modell där det inte går?

Tekniskt sett går det att bygga egna applikationer till ios på sin egen telefon via gratis utvecklarkonto, men då skulle utvecklaren behöva skeppa ett XCode-projekt...

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Tekniskt sett går det att bygga egna applikationer till ios på sin egen telefon via gratis utvecklarkonto, men då skulle utvecklaren behöva skeppa ett XCode-projekt...

Ja men då så (samt att man behöver en dator med macOS), klockren jämförelse!

Vart hittar du gratis utvecklarkonton?

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

iOS är en mycket mindre plattform är Windows var, definitivt sett till konkurrerande plattformar. Alla kunder kan välja Android istället om apples metoder är ett problem, så det är inget monopol eller något åt det hållet. Windows införde Internet Explorer som förinstallerad webbläsare för alla användare, ändrade till standard och massa annat fuffens för att öka marknadsandelar på den öppna webbläsarmarkanden på windows/pc. Det finns idag nästan inget alternativ till windows att köpa på färdiga datorer fortfarande, så där är det lite extremare ställning (precis som Android har på smartphones med ofta över 80%). Där om något är det ’monopol’ som borde diskuteras... Apple är enda motpolen...

Spotify problemet är en seriös frågeställning om konkurrenshämmande, absolut, för där har Apple en konkurrerande tjänst. Men samtidigt har inte Spotify byggt upp plattformen iOS och skaffat sig bäst betalande kunder på den...

Varför ska Apple straffas när de är den mindre aktören och gör ett bra jobb och saker som folk trots ett överpris gärna vill ha... ingen tvingar någon att köpa Apple-grejer och vem som helst kan bygga appar för sin egen telefon med ett gratis utvecklarkonto...

Absolut är ios mindre än Windows. Det är därför jag försökte fråga dig om du tyckte plattformen ställning är relevant. Så du tycker åtgärden mot window var rimliga? Jag är dock benägen att tycka att Apples agerande är värre. Men ja, deras plattform är inte lika dominerande, vilket mildrar det lite. Tycker ändå de har passerat gränsen för vad som är ok, givet det.

Nej de har inte monopol. Men konkurrenslagstiftningen handlar inte bara om att förhindra monopol, så det är inte i sig ett argument. Poängen är att de aktivt hämmar konkurrensen till den grad att jag tycker de bör granskas noga. Det verkar som det de gör inte borde vara ok. Jag förstår att du inte håller med, men vad tycker du är ok/inte ok? Bör vi bara ha lagar mot monopol, och sålänge det inte är det är det fritt fram att stoppa konkurrenter med alla medel?

Angående Spotify så ser jag det som ett av tydligaste tecknen att Apple gått över linjen för vad som är ok. Tycker absolut inte apple har någon slags exklusiv rätt till kundbasen de byggt upp. Tvärt om tror jag det skadar den kundbasen i längden att gå den vägen.

När du säger att Apple är den mindre aktören så antar jag att du jämför med Google. Jag tycker Apple bör straffas för att de gjort något fel, oavsett om det finns större aktörer eller inte. Förstår verkligen inte den invändningen. Sedan är det ju så att ett företags förmåga att hämma konkurrens är starkt knutet till dess storlek. Men Apple är definitivt stora nog att kunna göra det i stor utsträckning. Sedan är jag också öppen för att granska Google för liknande övertramp. Men faktum är att deras plattform är mer öppen. Även om de gör sitt bästa för att ändra på det.

Edit: vände visst på första meningen, och sa att Windows var mindre än ios. ^^

Permalänk
Medlem
Skrivet av DevilsDad:

Absolut är Windows mindre än ios. Det är därför jag försökte fråga dig om du tyckte plattformen ställning är relevant. Så du tycker åtgärden mot window var rimliga? Jag är dock benägen att tycka att Apples agerande är värre. Men ja, deras plattform är inte lika dominerande, vilket mildrar det lite. Tycker ändå de har passerat gränsen för vad som är ok, givet det.

Nej de har inte monopol. Men konkurrenslagstiftningen handlar inte bara om att förhindra monopol, så det är inte i sig ett argument. Poängen är att de aktivt hämmar konkurrensen till den grad att jag tycker de bör granskas noga. Det verkar som det de gör inte borde vara ok. Jag förstår att du inte håller med, men vad tycker du är ok/inte ok? Bör vi bara ha lagar mot monopol, och sålänge det inte är det är det fritt fram att stoppa konkurrenter med alla medel?

Angående Spotify så ser jag det som ett av tydligaste tecknen att Apple gått över linjen för vad som är ok. Tycker absolut inte apple har någon slags exklusiv rätt till kundbasen de byggt upp. Tvärt om tror jag det skadar den kundbasen i längden att gå den vägen.

När du säger att Apple är den mindre aktören så antar jag att du jämför med Google. Jag tycker Apple bör straffas för att de gjort något fel, oavsett om det finns större aktörer eller inte. Förstår verkligen inte den invändningen. Sedan är det ju så att ett företags förmåga att hämma konkurrens är starkt knutet till dess storlek. Men Apple är definitivt stora nog att kunna göra det i stor utsträckning. Sedan är jag också öppen för att granska Google för liknande övertramp. Men faktum är att deras plattform är mer öppen. Även om de gör sitt bästa för att ändra på det.

Bra skrivet! Tack för att det inte blir personangrepp bara för att vi tycker lite olika.

Jag vill mest belysa att det finns många sidor att se på problematiken. Att utvecklare som accepterat avtalet för att komma in på plattformen sedan gnäller på avtalet efter att ha levt med det i flera år är för mig lite konstigt. Sluta sälj din mjukvara på iOS bara och hoppas att kunderna slutar köpa iPhone? Eller se till att nå samma användare via andra plattformar?

Även om jag kanske framstår som en äppelkramare i denna tråden så har jag inte gett mer än några kronor till det företaget, om man inte räknar de telefoner företaget köpt till mig.

Med det sagt så föredrar jag skarpt iOS som plattform över Android och vill verkligen inte hamna i samma skräp (min uppfattning) som den plattformen innebär. Hoppas verkligen inte det kommer ändras åt det hållet. Jag föredrar absolut kontroll och säkerhet före frihet på min mobil som agerar både id-kort och plånbok och allt annat på en gång

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Bra skrivet! Tack för att det inte blir personangrepp bara för att vi tycker lite olika.

Jag vill mest belysa att det finns många sidor att se på problematiken. Att utvecklare som accepterat avtalet för att komma in på plattformen sedan gnäller på avtalet efter att ha levt med det i flera år är för mig lite konstigt. Sluta sälj din mjukvara på iOS bara och hoppas att kunderna slutar köpa iPhone? Eller se till att nå samma användare via andra plattformar?

Även om jag kanske framstår som en äppelkramare i denna tråden så har jag inte gett mer än några kronor till det företaget, om man inte räknar de telefoner företaget köpt till mig.

Med det sagt så föredrar jag skarpt iOS som plattform över Android och vill verkligen inte hamna i samma skräp (min uppfattning) som den plattformen innebär. Hoppas verkligen inte det kommer ändras åt det hållet. Jag föredrar absolut kontroll och säkerhet före frihet på min mobil som agerar både id-kort och plånbok och allt annat på en gång

Tack. Håller helt med, personangrepp hör inte hemma här.

Att säga åt utvecklare att inte sälja sin mjukvara på ios är ju att bara acceptera att Apple får monopol på sin plattform när de passar dem. Om nu inte alla gör det samtidigt så att ekosystemet kollapsar. Grejen är att ingen enskild utvecklare har tillräckligt inflytande för det. Det är också precis därför vi har konkurrenslagstiftning. Den typ av reglering funkar inte i praktiken.

Visst finns det flera sidor att se på saken. När du själv mest upprepar en sida så känns det inte heller så nyanserat dock.

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Nej nej nej, rutchbanan är på min tomt inne på mitt eget nöjesfält som jag själv skapat. Jag har valt att hyra in tjänsten att sälja ballonger och glass från andra, men rutchbanan och alla attraktioner är mina och bara öppna för mina besökare. Nu vill epic bygga en egen attraktion på mitt nöjesfält och sälja biljetter till den själva. Det är väl en ganska bra liknelse

Aha, då missförstod du och jag varandra.. Jag trodde att Rutschkanan var Epic och den som byggde ståndet var Apple!
Mitt misstag, förlåt!!!!
I den Analogin så håller jag med dig! Ber om ursäkt för detta!

Visa signatur

Game: Intel Core i9-10940X / 128GB DDR4-3200 RAM | 2 x Nvidia Titan RTX | 2 x 2TB Samsung 970 Evo M.2 SSD
Laptop: Zbook 15 G5
Media:Intel NUC Frost Canyon Tall I7-10710U | EVOLV Shift I5 6600K 16GB RAM GTX 2070 2X500GB 2.M SSd
Consol: Playstation 5, Xbox series X, Nintendo Switch

Permalänk
Medlem
Skrivet av Johan.ka:

Och du tror inte att Apple använder din data till att tjäna pengar på? Även om det är i mindre utsträckning än facebook just nu så kommer det att öka allt eftersom.

Går du på känsla nu eller fanns det någon faktagrund du kunde presentera? Jag säger inte att Apple inte gör det, men jag har långt mer förtroende för dem än majoriteten av andra skumma företag...framförallt Facebook och Google.

@wuseman: Säker på att du tagit dina tabletter idag?

Visa signatur

MB: Asus ROG Strix Z370-E Gaming // CPU: Intel Core i7-8700K
GPU: Asus RTX 3080 TUF OC // Acer Predator XB271HU
RAM: Corsair 16GB DDR4 3000Mhz // PSU: Corsair 750W HX
SSD: Samsung 840 Pro 128GB + 850 EVO 250GB + 850 EVO 500GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sysop:

Därför att Apoteket inte betalar 30% av all sin försäljning till Mall of Scandinavia, däremot (skillnaden) så betalar Apoteket hyra till Mall of Scandinavia. Skulle Apoteket inte vara nöjd med villkoren Mall of Scandinavia satt upp, finns det ganska många fler marknadsplatser än det finns inuti iOS att verka på.

Det är ju precis det Apple gör, Epic har byggt Fortnite. Apple bygger ett biljettstånd och säljer biljetter till Epics Fortnite och tar 30%. Epic kan inte bygga en marknadsplats, det går inte på iOS.

Hyran i MOS kostar säkert lika mycket som i Bagarmossen. Epic kan fö. göra precis som Apple, bygga sin egna mobila plattform istället för att försöka diktera villkoren på Apples egna.
Jämför det med din arbetsplats...vem bestämmer din lön, du?

Visa signatur

MB: Asus ROG Strix Z370-E Gaming // CPU: Intel Core i7-8700K
GPU: Asus RTX 3080 TUF OC // Acer Predator XB271HU
RAM: Corsair 16GB DDR4 3000Mhz // PSU: Corsair 750W HX
SSD: Samsung 840 Pro 128GB + 850 EVO 250GB + 850 EVO 500GB

Permalänk
Medlem

Personligen så tycker jag att Facebooks åsikter kring det här knappt är vatten värt. Är det någonting jag avskyr så är det denna sorgliga utveckling av att företag tycks ta för givet att vi vill och ska dela ut all tänkbar information om oss själva. När blev vår integritet en handelsvara utan vår insyn?

Låt Apple ha sitt eget regelverk på sin egen plattform. Det skulle vara lika självklart som att ett företag ska kunna välja ifall de vill lansera sina appar på App Store eller inte. Epic vill ju bara tjäna mer pengar, inget annat...det har ingenting med konkurrens och monopol att köra, och vi konsumenter kommer inte märka av några effekter ändå, oavsett hur det här skulle sluta.

Skräckscenariot är väl att Apples villkor går att köra över och App Store översvämmas av samma skit som Facebook..."Vilket gosedjur är du i nästa liv? Dela med dig av hela din och dina vänners profiler så alstras en helt slumpmässig bild!" Äckligt

Visa signatur

MB: Asus ROG Strix Z370-E Gaming // CPU: Intel Core i7-8700K
GPU: Asus RTX 3080 TUF OC // Acer Predator XB271HU
RAM: Corsair 16GB DDR4 3000Mhz // PSU: Corsair 750W HX
SSD: Samsung 840 Pro 128GB + 850 EVO 250GB + 850 EVO 500GB

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zyces:

Aha, då missförstod du och jag varandra.. Jag trodde att Rutschkanan var Epic och den som byggde ståndet var Apple!
Mitt misstag, förlåt!!!!
I den Analogin så håller jag med dig! Ber om ursäkt för detta!

Jag förstår din sida med. Många olika saker här, och framförallt många sidor att se det från.

Apple och deras plattform, Apple-exklusiva utvecklare, multiplatform-utvecklare, ägare av diverse spelplattformar och spel-IP, Apple-exklusiva användare, Användare som har fler plattformar men en iPhone, användare som inte har Apple-produkter men råkar ha en iPad att surfa med i soffan eller till barnen.

Alla har sin syn på dessa frågor och det blir lätt färgat och vinklat och extremt känslosamt av någon anledning...

Blir för mig konstigt att acceptera ett avtal och leva med det i 10 år och sedan när man lyckats bra med ett spel helt plötsligt vilja tjäna mer pengar ’för utvecklarnas bästa’ och försöka kringå samma avtal... fortnite har väl till viss del blivit stort för att det fungerar på alla plattformar inklusive iOS. Nu kommer barnen med iPhone byta spel och kanske drar det med sig några till och spelet tappar sin status som givet i meme-generatorerna och alla hittar en ny fad att hänga på istället...

Självklart bra med en diskussion och analys av situationen, men jag känner mig absolut inte inlåst eller monopoliserad på min iPhone. Tvärt om känner jag ganska stor trygghet till de appar som finns och deras betalmetoder...

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

@Sh4d0wfi3nd:
Varför har någon annan rättighet att tjäna pengar på appförsäljning på en enhet och plattform som de har skapat själva?

Om jag bygger en rutchbana ska väl ingen annan få bygga ett biljettstånd brevid mitt och sälja biljetter till mitt bygge... bygg en egen jävla rutchkana!

Var tvungen att ta original citatet tyckte det var bra. Men tyvärr väldigt felaktigt i just denna situation, för det är så att ja om du blir för framgångsrik och sen kanske lägger till ett glasstånd på din mark. Sen för att du inte gillar konkurrens så säger du då att alla som köper glass från den lokala kiosken inte får åka i din rutschkana utan att köpa sin glass från ditt glasstånd. Så den lokala kiosken får svårt att konkurrera. Sen spenderar du vinsten på att förbättra din rutschkana du lägger 100 miljarder på att göra den bästa rutschkanan som existerar.

Här kommer det ironiska med den här lagen och jag kommer till varför jag tycker den är korrekt. Men det som händer då är att du på grund av att du har investerat så mycket i din rutschkana så har du höjt "barrier of entry" på marknaden till något som vanliga företag aldrig kommer kunna konkurrera med och du har då skapat dig en egen marknad som du kontrollerar. Du kommer då försöka lägga till så mycket saker som möjligt under eget märke och se till att folk bara handlar från dig för att maximera vinsten.

Detta är kanon för dig men inte så bra för andra och det är här våra konkurrens lagar kommer in. När du blir för stor så kommer pappa staten in och säger att du måste låta Kalle vara med och leka också, Kalle vill också ha ett glasstånd. Du har då två val antingen så ser du till att Kalle under "rättvisa regler" kan komma in och konkurrera med ditt glasstånd eller så kommer staten gå in och sen dela upp ditt företag så du inte längre kontrollerar ditt glasstånd direkt utan alla dina små verksamheter blir sina egna små bolag som får konkurrera på en fri marknad.

Anledningen till att det måste vara såhär och att jag tycker att det är korrekt är ju på grund av storyn om John D. Rockefeller som visa anser är historiken rikaste man killen som får Bill Gates att se ut som en fattiglapp och hur han tjänade sina pengar.
Vad han kom på var både simpelt och genialiskt för när han kom in i oljebranschen så kom han fram till att den del av hela branschen hade högst "barrier of entry" var inte att bygga raffinaderier eller att pumpa olja han kom fram till att det som var viktigast för allt ihop var järnvägen.

Så han såg till att ta över kontrollen över dom järnvägar som behövdes för att transportera olja och hamnade då i en position där han bestämde priset för transporten av olja. Nu om man ska ta resonemanget med "Det är deras plattform dom kan göra vad dom vill" I detta fall så var det Rockefeller plattform till skillnad från hårdvaran som Apple helt uppenbarligen säljer till kunden så hade Rockefeller 100% rätt till allt som hade med tågen att göra marken, rälsen, tågen hela rasket. Konkurrenterna kan ju bygga en egen jävla tågräls dom har väl ingen rätt att snylta på hans.

Så om man ska följa det resonemanget så skulle det han sen gjorde vara helt ok.

Vad gör en man som har kontroll över all transport av olja ja men man gör väl det svårare för alla konkurrenter att transportera olja och ju mindre pengar konkurrenterna har desto mindre pengar har dom ju att bygga sin egen järnväg för. Så när Rockefeller sen kommer och ger dom ett erbjudande om att bli uppköpta så har dom inget annat val än att bara gå med på det och efter några år så har du en och samma ägare på allt och en av historiens rikaste män.

Enda anledningen till att det finna mer än ett oljebolag idag är ju att staten gick in och tvingade Standard Oil att dela på sig annars hade du haft ett oljebolag och troligtvis ett oljepris som dom själva kunde välja.

Problemet här med Apple och Google är att det är 2 av dom absolut största företagen i världen och lilla Epic skulle inte ens om dom ville kunna få fram dom pengar eller resurser som skulle behövas för att skapa ett konkurrerande ekosystem. Microsoft försökte ju men inte ens dom som är 10 gånger större kunde ge sig in på marknaden och göra ett avtryck.

Så nu kan man argumentera för att Apple har bara X procent av marknaden och Google har X av marknaden så har inte det lika stor betydelse som man kan tro i detta fall. För definitionen av en marknad kan vi ta den från NE
"marknad (ytterst av latin mercaʹtus ’handel’, ’marknad’, av merx ’handelsvara’), handelsplats, mötesplats för köpare och säljare av varor och tjänster.Marknaden kan utgöras av ett konkret geografiskt område, men ordet har ofta en abstrakt innebörd som tar fasta på den vara eller tjänst som är föremål"

Så med andra ord är en marknad en plats för köpare och säljare av varor. Här brukar man sen dela upp det datormarknaden, husmarknaden, mobilmarknaden och så vidare. På mobilmarknaden så finns ett bred utbud.

Men sen kommer kruxet ska man se Android kunder som en marknad och Iphone kunder som en annan marknad. Här finns det ett argument för att säga att det går att byta emellan. Men är det helt sant vi vet ju att har du under lång tid köpt appar på Iphone så kan du inte flytta och få motsvarande versioner gratis på Android utan har du börjat handla lite så är du fast.

Detta kommer vara ett av dom argumenten som Apple och Epic kommer slåss om Apple kommer hävda att det visst går att byta emellan och att Android och Iphone ska slåss ihop och anses som en marknad. Medans Epic kommer påvisa att det finns bevis på att människor väldigt sällan byter mellan plattformarna precis som folk här i forumet väldigt sällan byter åsikt vi är vanemänniskor.

Lyckas Epic med det resonemanget så kommer dom vinna mot Apple och jag anser att dom har rätt Apple har låst in sin kunder väldigt hårt och gör allt dom kan för att se till att sina kunder standar kvar. Dom har dock en ganska bra funktion för att flytta kontakter och visa gratis program mellan plattformarna. Men om det finns någon som tror att Apple gjorde det för kundernas skull? Dom har ju många advokater som är mycket mer utbildade inom området än vad jag är och dom vet att dom tassar på gränsen till monopol reglerna och det är då i deras intresse att ha något som kan påvisa att det går att flytta data emellan plattformarna. För det som kommer avgöra målet i Apple och Epics fall är hur höga "murarna" är mellan Iphone och Android.

Så argumentet att detta är deras plattform och dom kan göra vad dom vill. Har inget med verkligheten att göra för blir man för stor så spelar det ingen roll om det är din plattform eller inte då kommer staten in och reglerar. Sen råder det delade meningar om när staten ska gå in. Men då är argumentet som vissa har framfört att Apple har inte monopol inte bygg en egen jävla rutchkana!

Sen i fallet Android så har dom ju inte alls byggt lika höga murar runt sin marknadsplats. Där ligger dom mest risigt till eftersom dom gick in och blockerade deras samarbete med OnePlus där dom antagligen kommer åka ditt för marknadshämmande åtgärder och få betala några miljarder i böter. Dom kan sen kanske bli tvungna att tweaka lite och gör det lite lättare att installera tredjeparts appar och kan åka ditt på att dom har för stora varningstexter. Om rätten anser att det avskräcker för många att hoppa över muren.

Anledningen till att jag tycker dessa lagar är viktigt är helt enkelt för att annars skulle alla marknaden bli såna att den som är störst i början skulle sen totalt dominera och det skulle vara omöjligt för konkurrenter att komma in på marknaden. Det är som om man spelar Transport Tycoon eller någon annan business simulator där du kan köpa upp konkurrenterna när du är tillräckligt stor så kan du bara äta upp allt som kommer in på marknaden. I slutändan skulle det betyda att vi skulle ha en hamburgerkedja, en bensinstation, sen dom stora börja äta upp dom mindre områdena så då skulle du få iBurger, iBensin och så vidare.

Sen har jag inget till övers för Facebook eller Epic för den delen. Men att förkasta ett argument för att du inte gillar personen/organisationen som framför det känns fruktansvärt ologiskt "även en blind höna kan finna ett korn".

Permalänk
Medlem
Skrivet av Unicorn:

Var tvungen att ta original citatet tyckte det var bra. Men tyvärr väldigt felaktigt i just denna situation, för det är så att ja om du blir för framgångsrik och sen kanske lägger till ett glasstånd på din mark. Sen för att du inte gillar konkurrens så säger du då att alla som köper glass från den lokala kiosken inte får åka i din rutschkana utan att köpa sin glass från ditt glasstånd. Så den lokala kiosken får svårt att konkurrera. Sen spenderar du vinsten på att förbättra din rutschkana du lägger 100 miljarder på att göra den bästa rutschkanan som existerar.

Här kommer det ironiska med den här lagen och jag kommer till varför jag tycker den är korrekt. Men det som händer då är att du på grund av att du har investerat så mycket i din rutschkana så har du höjt "barrier of entry" på marknaden till något som vanliga företag aldrig kommer kunna konkurrera med och du har då skapat dig en egen marknad som du kontrollerar. Du kommer då försöka lägga till så mycket saker som möjligt under eget märke och se till att folk bara handlar från dig för att maximera vinsten.

Detta är kanon för dig men inte så bra för andra och det är här våra konkurrens lagar kommer in. När du blir för stor så kommer pappa staten in och säger att du måste låta Kalle vara med och leka också, Kalle vill också ha ett glasstånd. Du har då två val antingen så ser du till att Kalle under "rättvisa regler" kan komma in och konkurrera med ditt glasstånd eller så kommer staten gå in och sen dela upp ditt företag så du inte längre kontrollerar ditt glasstånd direkt utan alla dina små verksamheter blir sina egna små bolag som får konkurrera på en fri marknad.

Anledningen till att det måste vara såhär och att jag tycker att det är korrekt är ju på grund av storyn om John D. Rockefeller som visa anser är historiken rikaste man killen som får Bill Gates att se ut som en fattiglapp och hur han tjänade sina pengar.
Vad han kom på var både simpelt och genialiskt för när han kom in i oljebranschen så kom han fram till att den del av hela branschen hade högst "barrier of entry" var inte att bygga raffinaderier eller att pumpa olja han kom fram till att det som var viktigast för allt ihop var järnvägen.

Så han såg till att ta över kontrollen över dom järnvägar som behövdes för att transportera olja och hamnade då i en position där han bestämde priset för transporten av olja. Nu om man ska ta resonemanget med "Det är deras plattform dom kan göra vad dom vill" I detta fall så var det Rockefeller plattform till skillnad från hårdvaran som Apple helt uppenbarligen säljer till kunden så hade Rockefeller 100% rätt till allt som hade med tågen att göra marken, rälsen, tågen hela rasket. Konkurrenterna kan ju bygga en egen jävla tågräls dom har väl ingen rätt att snylta på hans.

Så om man ska följa det resonemanget så skulle det han sen gjorde vara helt ok.

Vad gör en man som har kontroll över all transport av olja ja men man gör väl det svårare för alla konkurrenter att transportera olja och ju mindre pengar konkurrenterna har desto mindre pengar har dom ju att bygga sin egen järnväg för. Så när Rockefeller sen kommer och ger dom ett erbjudande om att bli uppköpta så har dom inget annat val än att bara gå med på det och efter några år så har du en och samma ägare på allt och en av historiens rikaste män.

Enda anledningen till att det finna mer än ett oljebolag idag är ju att staten gick in och tvingade Standard Oil att dela på sig annars hade du haft ett oljebolag och troligtvis ett oljepris som dom själva kunde välja.

Problemet här med Apple och Google är att det är 2 av dom absolut största företagen i världen och lilla Epic skulle inte ens om dom ville kunna få fram dom pengar eller resurser som skulle behövas för att skapa ett konkurrerande ekosystem. Microsoft försökte ju men inte ens dom som är 10 gånger större kunde ge sig in på marknaden och göra ett avtryck.

Så nu kan man argumentera för att Apple har bara X procent av marknaden och Google har X av marknaden så har inte det lika stor betydelse som man kan tro i detta fall. För definitionen av en marknad kan vi ta den från NE
"marknad (ytterst av latin mercaʹtus ’handel’, ’marknad’, av merx ’handelsvara’), handelsplats, mötesplats för köpare och säljare av varor och tjänster.Marknaden kan utgöras av ett konkret geografiskt område, men ordet har ofta en abstrakt innebörd som tar fasta på den vara eller tjänst som är föremål"

Så med andra ord är en marknad en plats för köpare och säljare av varor. Här brukar man sen dela upp det datormarknaden, husmarknaden, mobilmarknaden och så vidare. På mobilmarknaden så finns ett bred utbud.

Men sen kommer kruxet ska man se Android kunder som en marknad och Iphone kunder som en annan marknad. Här finns det ett argument för att säga att det går att byta emellan. Men är det helt sant vi vet ju att har du under lång tid köpt appar på Iphone så kan du inte flytta och få motsvarande versioner gratis på Android utan har du börjat handla lite så är du fast.

Detta kommer vara ett av dom argumenten som Apple och Epic kommer slåss om Apple kommer hävda att det visst går att byta emellan och att Android och Iphone ska slåss ihop och anses som en marknad. Medans Epic kommer påvisa att det finns bevis på att människor väldigt sällan byter mellan plattformarna precis som folk här i forumet väldigt sällan byter åsikt vi är vanemänniskor.

Lyckas Epic med det resonemanget så kommer dom vinna mot Apple och jag anser att dom har rätt Apple har låst in sin kunder väldigt hårt och gör allt dom kan för att se till att sina kunder standar kvar. Dom har dock en ganska bra funktion för att flytta kontakter och visa gratis program mellan plattformarna. Men om det finns någon som tror att Apple gjorde det för kundernas skull? Dom har ju många advokater som är mycket mer utbildade inom området än vad jag är och dom vet att dom tassar på gränsen till monopol reglerna och det är då i deras intresse att ha något som kan påvisa att det går att flytta data emellan plattformarna. För det som kommer avgöra målet i Apple och Epics fall är hur höga "murarna" är mellan Iphone och Android.

Så argumentet att detta är deras plattform och dom kan göra vad dom vill. Har inget med verkligheten att göra för blir man för stor så spelar det ingen roll om det är din plattform eller inte då kommer staten in och reglerar. Sen råder det delade meningar om när staten ska gå in. Men då är argumentet som vissa har framfört att Apple har inte monopol inte bygg en egen jävla rutchkana!

Sen i fallet Android så har dom ju inte alls byggt lika höga murar runt sin marknadsplats. Där ligger dom mest risigt till eftersom dom gick in och blockerade deras samarbete med OnePlus där dom antagligen kommer åka ditt för marknadshämmande åtgärder och få betala några miljarder i böter. Dom kan sen kanske bli tvungna att tweaka lite och gör det lite lättare att installera tredjeparts appar och kan åka ditt på att dom har för stora varningstexter. Om rätten anser att det avskräcker för många att hoppa över muren.

Anledningen till att jag tycker dessa lagar är viktigt är helt enkelt för att annars skulle alla marknaden bli såna att den som är störst i början skulle sen totalt dominera och det skulle vara omöjligt för konkurrenter att komma in på marknaden. Det är som om man spelar Transport Tycoon eller någon annan business simulator där du kan köpa upp konkurrenterna när du är tillräckligt stor så kan du bara äta upp allt som kommer in på marknaden. I slutändan skulle det betyda att vi skulle ha en hamburgerkedja, en bensinstation, sen dom stora börja äta upp dom mindre områdena så då skulle du få iBurger, iBensin och så vidare.

Sen har jag inget till övers för Facebook eller Epic för den delen. Men att förkasta ett argument för att du inte gillar personen/organisationen som framför det känns fruktansvärt ologiskt "även en blind höna kan finna ett korn".

Lite väl mycket text för att det ska vara lätt att förstå vad du menar tycker jag, men det fanns en del bra poänger. Jag håller helt med om att det kan finnas vissa problem med Apples agerande och de bör granskas, men det är långt ifrån samma sak som att de bör öppna för andra mjukvarubutiker.

Epics (troliga) filosofi till en release hos Apple har nog varit” så länge det inte krachar och presterar väl så skickar vi upp den till Appstore och snvändarna. Detta är långt ifrån tillräckligt enligt mig för att kunna driva en egen appstore och veta om saker är säkra eller kanske till och med sälja andra tredjepartsutvecklares appar...

Jag är inte någon expert utan försöker bara förklara min sida som iOS användare och varför jag inte tycker att just appstore (och monopol på app-distribution) och dess 30% avgift är ett problem.

Finns många andra saker att läsa från mig i tråden, både mer och mindre genomtänkta om andra aspekter. Men kontentan är väl att Apple säkert gjort fel angående vissa saker, men många anklagar dem och gnäller av helt fel anledningar.

Till exempel ditt glass-stånd ovan är precis så Microsoft gjorde med Internet Explorer (ta över en befintlig marknad baserat på sin dominans inom os). Jag tycker inte alls det är vad som Epic-frågan handlar om, eller generellt har varit ett problem på Appstore. Spotify-frågan däremot är ganska nära, men inden frågan håller jag med mycket av kritiken och rop efter granskning också...

Det var ingen kritik ovan förresten för mina inlägg blir ofta osammanhängande och wall of text ibland. Det var mest en förklaring ifall min morgonhjärna missar något uppenbart i ditt inlägg.

Edit: kom på en liten sak till: det finns många värre saker att köpa fast sig på än några appar i appstore förresten. Dels kanske man behåller sin iPad där köpen fortfarande kan användas. Men andra exempel på samma sak är väl spelkonsoler eller för den delen Android. Samma saker gäller med annan typ av hårdvara som G-sync skärmar som låser kunden till Nvidia till exempel. Eller att köpa DLC till ett spel man köpt på en konsol eller spelbutik...

Jag säger såklart inte med detta att det inte är ett problem, eller att det kanske bör granskas, men i min syn finns exakt samma problem på så många andra ställen också att det känns konstigt att ensamt anklaga Apple här.

Permalänk
Medlem

@medbor: Ja blev lite mycket text men det verkar som du förstår innebörden och jag håller med dig i stor att i Epic fall eller nu att Facebook går in och joina gruppen som tycker Apple borde granskas så har jag inget till övers för något av deras fall.

Utan det jag menar jag tycker är bra är att det kommer en granskning rent generellt och jag pratar med som företagare som sitter i situationen att man är låst till att försöka samarbete med Apple och Android. Där om dom sen som i fallet Spotify väljer att börja konkurrera så sitter du i skiten och kan i princip inte göra något alls. Mer än att gilla läget eller ta fram den stora plånboken och försöka vinna i rätten, vilket är helt omöjligt om du inte har sjukt mycket pengar som i fallet med Epic.

Sen håller jag med dig det finns många andra som gör tveksamma saker som om dom ironiskt nog blev för framgångsrika skulle klassas som konkurrens hämmande. Men det som det alltid handlar om är hur stor framgång dom haft inom området för det som är "tillåtet" i liten skala. Blir förbjudet när marknadspåverkan blir för stor nu har Apple några hundra miljoner användare som bara kan handla via deras ekosystem. Då började dom ju nu komma med tjänster som Apple Musik och nu har ju Apple även börjat med en streaming tjänst som konkurrerar med netflix. Apple TV Plus då börjar ju frågan uppkomma om dom missbrukar sin marknadsställning, vilket jag skulle vilja påstå att dom gör i så stor utsträckning som dom tror dom kan komma undan med.

Jag menar nu marknadsför dom ju Apple TV Plus för 59 kr / månad och börjar man kolla på det så kostar basic netflix 89 kr skulle man gör så att man drar bort 30% på det, så skulle kostnaden bli 62 kr. Nu marknadsför ju inte netflix sina abonnemang rakt ut på Iphone just för att dom inte vill betala mellanskillnaden men det blir ju en väldigt skev marknad om konsumenten ser 89 kr per månad och sen ett Apple alternativ för 59 kr per månad men det dom inte ser är att enda anledningen till skillnaden i priset är att Apple tar mellanskillnaden.

Så nej tycker både Facebook och Epics fall inte är alls på samma nivå som många andra övertramp Apple har gjort men min förhoppning är väl att just att folk börjar ta upp det och att det blir ett rättsfall om det att det blir ändringar för alla.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Unicorn:

@medbor: Ja blev lite mycket text men det verkar som du förstår innebörden och jag håller med dig i stor att i Epic fall eller nu att Facebook går in och joina gruppen som tycker Apple borde granskas så har jag inget till övers för något av deras fall.

Utan det jag menar jag tycker är bra är att det kommer en granskning rent generellt och jag pratar med som företagare som sitter i situationen att man är låst till att försöka samarbete med Apple och Android. Där om dom sen som i fallet Spotify väljer att börja konkurrera så sitter du i skiten och kan i princip inte göra något alls. Mer än att gilla läget eller ta fram den stora plånboken och försöka vinna i rätten, vilket är helt omöjligt om du inte har sjukt mycket pengar som i fallet med Epic.

Sen håller jag med dig det finns många andra som gör tveksamma saker som om dom ironiskt nog blev för framgångsrika skulle klassas som konkurrens hämmande. Men det som det alltid handlar om är hur stor framgång dom haft inom området för det som är "tillåtet" i liten skala. Blir förbjudet när marknadspåverkan blir för stor nu har Apple några hundra miljoner användare som bara kan handla via deras ekosystem. Då började dom ju nu komma med tjänster som Apple Musik och nu har ju Apple även börjat med en streaming tjänst som konkurrerar med netflix. Apple TV Plus då börjar ju frågan uppkomma om dom missbrukar sin marknadsställning, vilket jag skulle vilja påstå att dom gör i så stor utsträckning som dom tror dom kan komma undan med.

Jag menar nu marknadsför dom ju Apple TV Plus för 59 kr / månad och börjar man kolla på det så kostar basic netflix 89 kr skulle man gör så att man drar bort 30% på det, så skulle kostnaden bli 62 kr. Nu marknadsför ju inte netflix sina abonnemang rakt ut på Iphone just för att dom inte vill betala mellanskillnaden men det blir ju en väldigt skev marknad om konsumenten ser 89 kr per månad och sen ett Apple alternativ för 59 kr per månad men det dom inte ser är att enda anledningen till skillnaden i priset är att Apple tar mellanskillnaden.

Så nej tycker både Facebook och Epics fall inte är alls på samma nivå som många andra övertramp Apple har gjort men min förhoppning är väl att just att folk börjar ta upp det och att det blir ett rättsfall om det att det blir ändringar för alla.

Ur Apples perspektiv har dom väl haft iTunes med musik, tv och film sen för evigt, att ändra till en månadsavgift är väl inte så stor grej egentligen? Jag tycker såklart det är förkastligt att konkurrera på det viset.

Detaljer som förmildrar är väl att användaren kan köpa tjänsterna via andra medel och slippa avgiften, men det är väldigt fult att behöva smyga med sånt (inte få berätta) eller ha separata priser på iOS för att på så vis låta plattformens avgifter få konkurrera på jämn nivå...

Jag vill bara inte ha cydia och epic store på iOS, men granskas bör all kapitalister göras

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Jag vill bara inte ha cydia och epic store på iOS, men granskas bör all kapitalister göras

Ingen lär ju tvinga dig om det vore möjligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Feeku:

Saken är ju den att jag inte ser det som monopol att erbjuda ”helhetslösningar”. Det är betydligt enklare att hoppa mellan App Store och Google Play Store då de är ”kompletta” och erbjuder i stort sett allt man behöver. Detsamma kan man inte säga om Steam, EGS, UPlay, Battlenet etc, de är snarare små monopol man inte kan välja bort om man inte är villig att offra respektive spelutbud.

Betydligt enklare? En ios-app fungerar inte i Android och vice versa, kör du bara med gratisappar så är det ju inte något problem, men har du betalat för appar så måste du köpa om de när du byter. Sen finns det en annan mur när det gäller byte och det är kostnaden för telefonen, skall du ändå byta telefon så är ju det inte en kostnad, men om du får för dig att du vill byta sex månader efter ditt telefonköp så.... Och skulle du sedan vilja byta tillbaka efter ytterligare sex månader...

Att installera flera spelklienter är inte i närheten av samma problem, det är inte precis så att man tvingas köpa en dator av ett annat fabrikat om du vill installera Steam istället för EGS som man kört tidigare, utan allt fungerar på samma operativsystem.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sysop:

Ingen lär ju tvinga dig om det vore möjligt.

Kanske borde vara extra tydlig:
Jag vill inte att möjligheten ska finnas att installera appar som inte går via Appstore eller är rena utvecklar-versioner

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Kanske borde vara extra tydlig:
Jag vill inte att möjligheten ska finnas att installera appar som inte går via Appstore eller är rena utvecklar-versioner

Fortfarande, ingen lär ju tvinga dig (litar du inte på ditt eget omdöme, att du ska paja telefon på fyllan?), eller menar du att ingen borde ha den möjligheten bara för att du inte vill det? Fattar ärligt talat inte, kan du utveckla?

Permalänk
Medlem

@medbor: Håller med dig jag skulle antagligen inte vilja ha massa separata stores på min telefon.

Men för mig som företagare till exempel så vill jag ju om mina vill ha det kunna erbjuda dom att från vår hemsida ladda ner en komplett app att köra på deras telefon. Där vi inte är begränsade av att bara hålla oss till dom funktioner och lösningar som Apple tycker är ok utan kan fokusera på att ge våra kunder den bästa upplevelse dom efterfrågar.

Jag menar dom funktioner där kunden får upp ett meddelande, vill du låta denna app få tillgång till detta och detta och så vidare är ju utmärkt ger ju kunden en val möjlighet. Men som om du följer Linus Tech Tips och deras diskussion om deras app Floatplane där dom får ta bort alla funktioner som att kunna kommentera ett klipp och så vidare. Apple is WRECKING the Floatplane iPhone App

Jag har full sympati för alla dom som då kommer välja att ha inställt på att bara installerar appar från Apple och aldrig kommer låta några andra komma in på sin telefon. Min poäng är bara att precis som på Android så borde man i allafall ha alternativet att på sin telefon man köpt välja vad man vill installera på den. Precis som du vill ha rätten att kunna välja vad du inte ska installera på den.