Nu när plastpåsar kostar 6 kr, hur fixar ni problemet med soppåsar då?

Permalänk
Medlem

Jag tycker visserligen att plastpåseskatten är ett slag i luften, tack för det EU, eftersom vi inte slänger så mycket påsar i naturen här i landet. Och som andra varit inne på, plast är inte alltid så ineffektivt. Helvete, får jag rödljus på väg till affären bränner jag väl upp 50 plastpåsar bara på tomgångskörning.

Dock, flergångspåsar är ju jättebra. Som den här, 5.90kr :

Slänger man i en eller två rullar soppåsar när man ändå är på Biltema är man set for weeks

Till skillnad från plast- eller pappåsar så håller ju en sådan där flergångskasse även för handling av tunga saker. Har använt motsvarande i över 10 år, har aldrig hänt att de gått sönder oavsett om de är tungt lastade eller fuktiga. Har alltid 4-5 st i bagagen på bilen; de gånger jag handlar utan bil så har jag 1 flergångskasse i barnvagnen. Mkt praktiskt, och tål som sagt vad som helst.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Jag hämtar minna pappers soppåsar gratis i sophuset till lägenherterna där jag bor.
Så är det sopbilen som sköter påfyllning när det börjar tryta.

Visa signatur

Dator: HP Pavilion och Lenovo Legion. Konsol: Playstation
Tv: LG Oled. Ljud: Marantz surroundförstärkare, Klipsch Reference högtalare och basskickers.

Permalänk
Medlem

Soppåsar köper jag nu alltid i rulle, de påverkas inte utav denna skatten utan kostar exakt samma som tidigare.

Till mataffärer tar jag oftast med ICA's ihopvikbara röda kassa vilket är super.

Men, jag har aldrig köpt så mycket papperspåsar som innan, för ibland glömmer man den eller handlar oplanerat etc etc.

Dessa jävla papperspåsar är 100% meningslösa, finns inget att använda dom till så de åker rakt ner i soporna.

I slutändan har jag betydligt mer svinn än jag hade tidigare då jag återanvände plastpåsarna i affären till soppåsar.
Nu använder jag lika många plastpåsar + papperspåsar som slängs direkt. Miljövinst vart då?

Permalänk
Medlem
Skrivet av clappen:

Soppåsar på rulle.

Dom slängs inte i haven eller skogen, det är bara dom man köper i kassorna som hamnar där av någon okänd anledning.

Anledningen till att dom hamnar i haven är att vi exporterar den majoriteten av vårat avfall till olika länder, kina köpte myket av världens plastskräp förr men nu har afrika axlat ansvaret👍

Permalänk
Medlem

Papperspåsar lägger man ju pappersförpackningar eller kartong i och tar till återvinningen, jag börjar få brist på dem nu när jag använder flergångskassar så mycket. Papperspåsar är dessutom mycket starkare än vanliga plastpåsar, som man inte ens kan lägga några liter mjölk i utan att de går sönder.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem

Hämtar mina soppåsar i källaren, föreningen / sophämtarna fyller på där emellanåt.

När det gäller att handla har jag en självscanningspåse, dock glömmer man den hemma ibland.
6-7kr är väldigt mycket för en plastpåse, handlar man 1-2ggr/veckan blir det ju en del per år...

Visa signatur

| i9 10900K AllCore @5GHz | Gigabyte 3080 Vision OC @1845MHz (0.9v) | HyperX 32GB DDR4 @3600 MHz | LG 32'' @165Hz G-Sync | Samsung 970 Evo Plus M2 1TB | Asus ROG Strix Z490-F | Corsair RM750x | Noctua NH-D15 Cromax | FrDesign R7 | Soundblaster AE-5 | LG CX 65" | Nintendo Switch | PS5 Disc Ed. | RetroPie | One+ CE | Amiga 500 |

Permalänk
Medlem

Jag själv gör ingen skillnad på mitt handlande med påsar i matbutiker. Behöver jag påse vid kassan så tar jag det. Ja det blir mer pengar på året men det är bekvämt och funkar

//skane

Visa signatur

LMAOSHMSFOAIDMT = Laughing my ass off so hard my sombrero fell of and I dropped my taco

Permalänk
Medlem

Vissa dagar kanske man fyller upp och slänger två soppåsar. Beror lite på vad man lagar för mat t.ex. och hur mycket rester det blir. När man slängde använda bebisblöjor blev det ännu mer sopor.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tBiorrith:

Beskatta inköpskassen så vi inte köper plast! Använde inte alla inköpskassen att kasta sopor i? Och nu köper alla avfallspåsar istället.... I plast.

Jag kan inte vara den enda som tycker att det känns meningslöst.

Dock hade jag tidigare överflöd inköpskassar när jag tidigare handlare dom i butiken eftersom jag inte använde alla. Sen tror jag det går åt mindre energi att tillverka en enda avfallpåse än en inköpskasse. Jag vet inte men tror det beror på att dom är lite tunnare och inte behöver ha något tryck/logga på sig. Så jag tycker nog det är något possessivt.

Visa signatur

Citera så får du svar :)

Permalänk
Medlem

Det största problem med alla andra påsar än "icas" är att de inte passar lika bra på sophinken och att de är tunna som kondomer. Man ser rakt igenom och minsta lilla kant så går påsjäveln sönder.

Och som tidigare sagt. Det är konstigt att politikerna här i Sverige fått för sig att det är våra påsar (kanske är kommunerna som fraktar dem utomlands med lastbilar för att skräpa ner) hamnar i haven runt u-länderna. Några hundra mil härifrån.

Visa signatur

.

Permalänk
Permalänk
Medlem

Jag använder ofta flera av de tunna avfallspåsarna istället (2-3) för att inte riskera att de läcker, så effekten blir nog densamma vad gäller plasten. Nu senast verkar frun ha hittat en avfallspåse som var tjockare där det duger med en för det mesta, men det blir ju samma sak där.

Sen bär jag hem matvaror i papperskassar som sen slängs eller åker in i återvinningen beroende på vad jag orkar mer. Så totala effekten blir sämre för miljön då papperskassarna kräver vad jag vet mer energi för att tillverkas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av twit:

De specifika soppåsarna är betydligt mycket tunnare och kräver därmed mindre material och är avsevärt mycket lättare att frakta. Eftersom det är mindre material blir det inte på långt när lika mycket mikroplaster av de påsar som hamnar i vattendrag eller i skog, och de tar inte flera decennier att bryta ner.

Dock så tillverkas de i Asien under miljöförhållanden som knappast hade tillåtits här, och ska sen fraktas hit för att sedan användas en gång och kasseras. Till skillnad från de kassar vi hade här som tillverkas lokalt med korrekt miljöhantering och kortare transporter. Kunde användas flera gånger och slutade i vårt fall ALLTID som soppåse.

Mikroplasterna i havet är absolut ett problem, men att jaga plastkassar i Sverige löser inte det. Det är ett spel för gallerierna och lika verkningslös som kemikalieskatten.

Permalänk
Medlem

Har rätt nära till affären så ingen bil behövs.
Handlar nästan uteslutande med ryggsäckar (har 1 normal, 1 medium och en stor) så sambon hjälper såklart till. Kan starkt rekommendera detta om man ofta går och ej kör och handlar!

Permalänk
Medlem

Köper grå eller svarta avfallspåsar på ICA. Brukar även använda dom som kasse när jag handlar alternativt använder jag samma matkasse hela tiden när jag handlar. Har tjänat in en hel del på det

Visa signatur

Coca Cola missbrukare Förbjuden dryck för mig pga diabetes
AMD älskare
Katt älskare

Permalänk
Medlem
Skrivet av PlogarN97:

Är det samma typ av påsar osv?

Tunnare och lägre kvalitet av plast, inte direkt att det går att stoppa något tungt i dem utan att de går sönder. Dessa typer av påsar användes i Kanada när jag bodde där för en herrans massa år sedan. Körde med en sådär 3 tunna påsar istället för en bra i affären, intressant logik (de packar åt dig).

Klart man inte betalar för plastpåse, rent ideologiska skatter utan miljönytta är rejält skadligt då det istället slår mot förtroendet mot miljöarbetet som behövs i världen. EU's väg är dock att beskatta allt och lämna innovationen åt Asien och USA, något som kommer göra Europa än svagare med tiden. Hade Sverige istället satsat helhjärtat på att förbättra återvinningen än mer så skulle tekniken kunna exporteras men är ju dumt! Ett tecken på att politikerna inte sitter med några lösningar, men trots dem så förbättrar plastindustrin kretslopp och återvinningsgrad av uttjänt plast.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Pirum:

Jag tycker visserligen att plastpåseskatten är ett slag i luften, tack för det EU, eftersom vi inte slänger så mycket påsar i naturen här i landet. Och som andra varit inne på, plast är inte alltid så ineffektivt. Helvete, får jag rödljus på väg till affären bränner jag väl upp 50 plastpåsar bara på tomgångskörning.

Nu handlar det inte endast om hur det påverkar klimatet utan miljö omkring oss. En sköldpadda sätter inte dina avgaser i halsen. Det är inte avgaserna som hamnar i haven, det är inte avgaserna som hamnar i magen på fålgar, etc.

Det handlar faktiskt om det fysiska i det här fallet, mer än själva klimatrisken. Sett ur det så tror jag tom. att plastpåsar är bättre då de är lättare och billigare (både miljömässigt och prismässigt) att tillverka i mass än papperskassar. Dock tar det ju inte slut där vilket är hela poängen med skatten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Extremaz:

Här hos mitt Ica kostar en av deras påsar 7:- och den är vad jag vet gjord av 100% återvunnet material eller majs(?) som någon här i tråden skrev. Medans avfallspåsarna som folk köper i affären är gjorda av plast av olja och importerade från Tyskland... Så de miljövänliga påsarna är dyra och de dåliga plastpåsarna är billiga...

Är inte så enkelt som plast tillverkad på grödor (troligtvis sockerör snarare än majs) är bättre för miljön. Sockerrör odlas främst i Brasilien för att sedan via etanol göra plast (eten) av. Vad som missas att deklarera med denna gröna plast är att odlingsmarken till stor del är på mark där regnskog huggits ned, så kanske inte så grönt trots allt...

En annan viktig anledning till att olja fortfarande används är att företag inom plastbranschen tagit ett beslut att inte använda grödor då det kommer slå negativt på matpriser i en värld där folk redan svälter. Nu är problemet snarare distribution (vi har matöverskott i världen men underskott där det behövs) men svårt att förklara detta på ett sätt utan att reta upp allt för många så därför studeras andra alternativ som tex förgasa tillbaka plasten till sina beståndsdelar och göra ny plast av den. I Sverige har det även testats att göra plast från skogsavfall vilket går alldeles utmärkt, problemet är bara att staten sätter priset på etanolen från skog (för inblandning i bensin) så dödar detta spår som det är. EU har även väldigt höga importtullar på etanol så går inte heller på detta vis använda "gröna" råvaror då politiska beslut gör det till en förlustaffär.

TLDR - Grönt är inte alltid så grönt - mycket går att göra om politiska viljan till en omställning finns

Permalänk
Medlem

De gröna påsarna. De funkar utmärkt. Lite tjockare och funkar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av twit:

De specifika soppåsarna är betydligt mycket tunnare och kräver därmed mindre material och är avsevärt mycket lättare att frakta. Eftersom det är mindre material blir det inte på långt när lika mycket mikroplaster av de påsar som hamnar i vattendrag eller i skog, och de tar inte flera decennier att bryta ner.

Om man helt bortser från tillverkningsprocess och val av plast så låter det ju fantastiskt.
Nu är inte verkligheten så dock och de tjockare butikspåsarna är ofta bättre än de billiga rullarna.

Och varken frakt, tillverkning eller material påverkar att de hamnar i vattendrag eller skogar.

Jag köper rullar, en kollega satt och kikade på amazon efter storpack, ska nog göra samma sak för det börjar bli irriterande att det plötsligt är slut på soppåsar hemma, något som aldrig hände innan det här påhittet...

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dimetikon:

Anledningen till att dom hamnar i haven är att vi exporterar den majoriteten av vårat avfall till olika länder, kina köpte myket av världens plastskräp förr men nu har afrika axlat ansvaret👍

Har du en källa på att Sverige exporterar majoriteten av sitt hushållsavfall?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Och varken frakt, tillverkning eller material påverkar att de hamnar i vattendrag eller skogar.

Av den anledningen köper man givetvis biologiskt nedbrytbara soppåsar, typ denna:

https://www.apotea.se/frida-avfallspase-nedbrytbar-20-l-20-st...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pulver:

Av den anledningen köper man givetvis biologiskt nedbrytbara soppåsar, typ denna:

https://www.apotea.se/frida-avfallspase-nedbrytbar-20-l-20-st...

Nej, det gör man inte för de där påsarna är helt värdelösa som soppåsar.
Fungerar halvdugligt till kompost.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk

köper vanliga plastpåsar som vanligt, kan inte känna att dom extra 4:- skulle spräcka hushållsekonomin.

Visa signatur

Ryzen 5 3600|Asus X-470|32Gb DDR4|Asus 2060 Super
Ryzen 5 3600|ASRock B-450 itx|32Gb DDR4|2060FE
2xE5-2630v3|DL360G9|256Gb|8Tb|Server 2019|4 Windows 10 & 11 VM |
NES|SNES|N64|Wii|Switch|PsOne|PS1|PS2|PS3|PS4|PS5|Xbox|Xbox360s|Xbox One X|Xbox Series X|

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Nej, det gör man inte för de där påsarna är helt värdelösa som soppåsar.

De är sköra, det håller jag med om - men jag har använt dem i många år och sålänge man är försiktig så fungerar dem

Sedan har jag kraftigare påsar som jag använt väldigt länge som följer med till mataffären när jag handlar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av clappen:

Soppåsar på rulle.

Dom slängs inte i haven eller skogen, det är bara dom man köper i kassorna som hamnar där av någon okänd anledning.

Anledningen att de från affären hamnar i naturen och i havet är väl inte så konstigt egentligen? Kreti och pleti som köper en plastpåse för smågrejer och som slänger dessa hursomhelst, och varsom helst, när plastpåsen inte har någon uppgift längre. De på rulle tas ju hem och används till största delen som avfallspåse.

Visa signatur

Phanteks Evolv mITX, i7 8700K, ASUS GeForce RTX 4070 12GB DUAL, Corsair DDR4 3200mhz 16GB, M.2 Samsung 970 EVO 500GB, Samsung EVO 860 SSD, OCZ ARC 100 SSD, WD Black 1TB, Gigabyte Aorus Pro WiFi Z390 mIXT. Audient ID14, Dynaudio LYD48. LG45GR95QE

Permalänk
Medlem
Skrivet av Json_81:

Nej, det gör man inte för de där påsarna är helt värdelösa som soppåsar.
Fungerar halvdugligt till kompost.

Värdelös? Använder dessa hemma för sopor, funkar alldeles utmärkt.

Visa signatur

Phanteks Evolv mITX, i7 8700K, ASUS GeForce RTX 4070 12GB DUAL, Corsair DDR4 3200mhz 16GB, M.2 Samsung 970 EVO 500GB, Samsung EVO 860 SSD, OCZ ARC 100 SSD, WD Black 1TB, Gigabyte Aorus Pro WiFi Z390 mIXT. Audient ID14, Dynaudio LYD48. LG45GR95QE

Permalänk
Medlem

Vansinnespriset är antagligen för att göra folk varse om att plastpåsar inte är något köp och släng (i naturen) utan något man måste respektera och slänga på rätt sätt.
Och framförallt återanvända kassen. Handla med den några gånger eller något annat och sen använda som soppåse. Många affärer säljer ju nu också flergångspåsar som är väldigt uppenbara att det inte är en tunn soppåse.

Jag ser förvånansvärt mycket skräp i naturen i Sverige trots att de flesta av oss har blivit hjärntvättade i skolan om miljö m.m.
En del tycker att man ska slänga skräp från passagerarsidan på bilen, vilket är ofattbart.

Det är ju dock lite löjligt att snabbmatsstället bredvid ger en de där vita kassarna som är minst lika dåliga gratis. Blir lite dubbelmoral.

Ärligt talat tror jag man skulle kunna skippa den här avgiften/skatten i Sverige.
Vår sophantering fungerar generellt bra och de som har gått i svensk skola har en hyfsad miljömedvetenhet.

Tydligen är Malaysia ett av de värsta länderna när det kommer till plastnedskräpning.
https://www.mestecc.gov.my/web/wp-content/uploads/2019/03/Mal...

Aja OnT: Köp en rulle soppåsar. Kostar väl 10kr eller något.

Visa signatur

Ryzen 9 5950X, 32GB 3600MHz CL16, SN850 500GB SN750 2TB, B550 ROG, 3090 24 GB
Har haft dessa GPUer: Tseng ET6000, Matrox M3D, 3DFX Voodoo 1-3, nVidia Riva 128, TNT, TNT2, Geforce 256 SDR+DDR, Geforce 2mx, 3, GT 8600m, GTX460 SLI, GTX580, GTX670 SLI, 1080 ti, 2080 ti, 3090 AMD Radeon 9200, 4850 CF, 6950@70, 6870 CF, 7850 CF, R9 390, R9 Nano, Vega 64, RX 6800 XT
Lista beg. priser GPUer ESD for dummies

Permalänk
Medlem
Skrivet av PlogarN97:

Men om soppåsar innehåller ex 50% mindre plast så bör det väl vara ett bättre alternativ än plastpåsarna från butik. Liksom plastpåsar != plastpåsar

Jag brukar alltid lägga mina matvaror i ryggsäcken. Gjort så senaste 5 åren åtminstone

Japp,ned med skiten i ryggan. Handlar jag mer så har jag tre stora flergångskassar med mig. Alternativt handlar jag bara det jag kan bära i handen. Inte köpt en plastkasse sedan jag själv jobbade på hemköp för tolv år sedan. Då köpte jag dem inte heller om man säger så 😂
Har även ett par tygkassar som är ärvda från morfar som används ibland.

Permalänk
Skrivet av Herr Kantarell:

Vansinnespriset är antagligen för att göra folk varse om att plastpåsar inte är något köp och släng (i naturen) utan något man måste respektera och slänga på rätt sätt.
Och framförallt återanvända kassen. Handla med den några gånger eller något annat och sen använda som soppåse. Många affärer säljer ju nu också flergångspåsar som är väldigt uppenbara att det inte är en tunn soppåse.

Jag ser förvånansvärt mycket skräp i naturen i Sverige trots att de flesta av oss har blivit hjärntvättade i skolan om miljö m.m.
En del tycker att man ska slänga skräp från passagerarsidan på bilen, vilket är ofattbart.

Det är ju dock lite löjligt att snabbmatsstället bredvid ger en de där vita kassarna som är minst lika dåliga gratis. Blir lite dubbelmoral.

Ärligt talat tror jag man skulle kunna skippa den här avgiften/skatten i Sverige.
Vår sophantering fungerar generellt bra och de som har gått i svensk skola har en hyfsad miljömedvetenhet.

Tydligen är Malaysia ett av de värsta länderna när det kommer till plastnedskräpning.
https://www.mestecc.gov.my/web/wp-content/uploads/2019/03/Mal...

Aja OnT: Köp en rulle soppåsar. Kostar väl 10kr eller något.

Fast nästan alla plastpåsar gick till att slänga sopor i och vi så ej behövde köpa några extra soppåsar. Nästan alla butiker hade båda röda och gröna platspåsar att köpa och det var riktigt bra miljötänk.
Nu gör många som mig och köper en papperspåse och en massa soppåsar. Där denna papperspåse i sin tur nästa tar upp en halv soppåse när vi ska kasta den.
Så tack varje denna skatt använder jag mer plast än innan, lägg till papperspåsen miljöpåverkan. Och allt bara blir mer omständligt för mig, papperspåsen är ju jobbig att förvara. Den tar väldigt stor plats om man inte anstränger sig för att vika den.

Angående soppåsar så 2st rullar för 40kr om man vill ha lite kvalite på den. Problemet är att man ej har med soppåsen in i butiken. Dessa soppåsar jag tänker på är icas och de har så bra kvalite så jag hade valt den styckvis om butiken hade sålt dem så. Varför gör de ej det? Jo för skattens skull.