OVPN går vinnande ur striden med filmbolagen

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Ändrar säkert inte folks beteende men de går att sätta dit dem och straffa dem. Personer som laddar hem via torrents är enligt Svensk lag mycket farligare än folk som skjuter varandra.

Se på straffen och storleken på den ekonomiska boten om du dödar en människa eller sprider en film?

Hur många har ens fått en bot för att ha fildelat?

Permalänk
Skrivet av adfactory:

Eftersom hjärntrusten alá OVPN finns samlad i denna tråd, Kan jag köra uppkopplingen i min router och få allt bakom att gå via VPN tunneln?
Router Asus RT-AC68U eller behöver jag en beefigare router tro?)

86U har hprdvsrustöd för openvpn (krypteringen alltså) så den har folk kommit upp i 100-200 med vpn igång
Sen finns ju vissa vpn som har stöd för wireguard, men det är inte lika vanligt att ha i routern som standard

Visa signatur

[MSI SpeedSter-FA4][Pentium M 770@160*16][X800GTO2 LE][A-Data PC4300 2GB][Maxtor 300GB S-ATA 16MB][NEC ND-3520A IDE][Thermaltake Xaser Tsunami Svart Aluminium][Hiper Type R 480W] //Betty (Kung Pow) [Outdated]

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kaine_Uro:

Hur många har ens fått en bot för att ha fildelat?

Det är väl rätt många som fått en räkning hem i brevlådan efter att de fildelat, finns väl dessutom en tråd om just detta här på forumet.
Det var väl också ett gäng som åkt dit för att de förmedlat vissa svenska filmer och fick då dessutom höga bötesstraff.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Det är väl rätt många som fått en räkning hem i brevlådan efter att de fildelat, finns väl dessutom en tråd om just detta här på forumet.
Det var väl också ett gäng som åkt dit för att de förmedlat vissa svenska filmer och fick då dessutom höga bötesstraff.

Du syftar på utpressningsbreven som t.ex. Njord Lawfirm skickade?

Jo de känner vi ju till. Men hur många av oss vanliga privatpersoner som någon gång emellanåt laddat hem ett par filmer eller spel har fått en bot? Vad jag vet så är det ännu bara de som tillhandahållit stora mängder material som faktiskt fått någon form av straff utdömt.

Permalänk
Medlem

@filbunke: beror kanske på hur man ser det. Blir du dömd och måste betala 10.000.000 så är kanske det i sig "livstid på existensminimum" för många.

"Den som är i skuld är inte fri".

Visa signatur

Skärm: Acer XB271 HU, Keyboard: Corsair k95
Moderkort: Asus Prime-A Z690, GPU: RTX 4080
CPU: Intel i7 13700k, Ram: 32Gb DDR5 6000Hz
Chassi: Lian Li Lancool 3, Högtalare: ALTEC LANSING 5.1 THX
Disk 1: WD 850x 1Tb, Disk 2: WD 850x 2Tb,PSU: Seasonic Prime 1000w

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stefflo:

Du missförstod mig. Straffet brukar bli fängelse men också böter på hiskliga belopp. Läser man sen om misshandel och våldtäkter så blir straffet några månader och 50 000-100 000kr i böter och då har du många gånger förstört hela livet för den misshandlade eller våldtagna.
Jag tycker att straffen för detta ska höjas helt enkelt och polisen bör lägga mer tid på denna typ istället för att jaga fildelare. Jag vet att det är olika typer av polistjänster som jobbar med dessa två typer av brott.

Jag håller med dig.

Jag slänger upp denna för ge folk lite perspektiv på hur underligt vi ser på fildelning.

I Sverige kan du få upp till sex års fängelse för fildelning.

Grov stöld (inbrott eller rån) är upp till sex år.
Straffet för grov misshandel är upp till sex år.
Våldtäkt (ej grov) ger upp till sex år.

Som det står längre ner, folk som skjuter på varandra, alltså mordförsök. 2013 var medelsnittet på fängelsestraff för det brottet 6.75 år. Även om det inte går att jämföra rätt av så är det ändå en fingervisning.

Om man skulle jämföra fildelning med något annat så skulle det egentlige vara häleri, där du köper eller säljer en stulen vara, jag menar, så länge du inte kopierat filmen/musiken/spelet själv så fortsätter du egentligen bara att "sälja" vidare en stulen vara, du har inte stulit den själv.

Straffet för häleri (lågt belopp) är böter eller straff i max 6 månader. Här borde de flesta fildelare hamna. För de som fildelar som en livshobby och njuter av att se att man seedat 1000% skulle man kanske passa i på häleri (högt belopp) som är max 2 år. Om nu driver något sida eller verkligen satsar på det hemma och delar för en väldig summa så att det skulle bli grovt häleri, så är brottet 4 år, fortfarande 2 år mindre än fildelning

Brott och straff i alla ära men något är allvarligt fel när man jagar svettiga 25-åringar för att utdela straff som är lika eller nästan lika hårda som straff på personer som ödelagt andras liv.

Bara lite intressant.

Visa signatur

Laptop Workstation PC Specialist || Intel 10875H - 250mv & Liquid Metal || Nvidia RTX 2070 883mv @ 1935MHz & Liquid Metal ||64GB Ram || Samsung 970 EVO 2TB + 512GB OEM || 1TB & 512GB External SSD + 2.5TB NAS
Lyssna gärna på mitt band The Mulak Mind
Citera gärna om du vill ha svar!

Permalänk
Medlem

Jag använder inte VPN, men har funderat på det länge av två skäl:
1. Av integritetsskäl.
2. För att komma åt geoblockad streaming (har utländsk bättre hälft och barn som gärna kunde se mer TV på det språket).

Sen ni som säger att VPN enbart behövs för personer som ej har rent mjöl i påsen: Kom ihåg att rätt många saker i en demokrati är beroende av rätten att ge information anonymt, som att vara en visselblåsare, eller tipsare av oegentligheter i andra sammanhang.