Amazon lanserar Luna – strömmande speltjänst och plattform

Permalänk
Medlem

Stora problemet är väl att Latensen är såpass hög.

Permalänk
Medlem
Skrivet av eXim:

Stora problemet är väl att Latensen är såpass hög.

Fast så hög är den ju inte (om man jämför med vanlig konsol som nog är det vanligaste sättet att spela på). Hade du bra uppkoppling och bra wifi när du testade? Kan påverka mycket.

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem

Hur nära datacentret behöver man bo för att det skall vara spelbart denna gången då?

Visa signatur

Ryzen 5600x (Noctua NH-D15) || Kingston Fury 32GB 3600MHz
ASUS Prime X470 PRO || ASUS GeForce RTX 3080 Tuf OC
Fractal Design Define S (6x chassifläktar) || Corsair RM750X v2
FURY Renegade 2TB || WD Blue 1TB M.2 || LG C2 42" + XB271HUA

Permalänk
Medlem
Skrivet av eXim:

Stora problemet är väl att Latensen är såpass hög.

Stadia I 60fps kan under bra förhållanden konkurrera med konsoler som kör 30 fps vad gäller input latency, enligt digital foundry. Så helt klart spelbart för de flesta. Det enda som inte fungerar för mig är att köra spel med mus och tangentbord. Där blir det som att spela lite i sirap.

Permalänk
Medlem

Är ju lite intressant att vi nu har tre stora aktörer, och alla har sina egna varianter av abonnemang; en som en rak Netflix/Spotify-kopia, en där du måste köpa spel ”som vanligt”, och nu detta med kanaler.
Rent användmässigt, tror jag mest på den första varianten. Enklast.

Visa signatur

Speldator: Intel i5-7600K @4,95Ghz - BeQuiet PureRock - MSI Z170A SLI Plus - Corsair RM550x - Asus RTX 2070 ROG Strix Advanced 8GB - MSI Optix MAG271CQR 27” 1440p 144hz - 8Gb Corsair Vengeance 2400Mhz DDR4 - Samsung 850 Evo + WD Black M.2 SSD - NZXT S340

Jobbdator: HP Elitebook X360 2018 - 16Gb DDR4 - 256Gb PCI-e SSD - Intel i7-8650U

Konsol: Xbox Series X

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nuken:

Läste att Amazon och Apple samarbetat för att ta fram lösningen. Bra tajmning också att de släpper tjänsten just nu.

Var läste du detta?

Permalänk
Medlem

Har jag missat något eller är xCloud fortfarande endast för smartphones? Vill de folk ska köpa konsolen innan de ens börjar med PC beta?

Någon har inte brytt sig om att uppdatera Xbox-programmet:
"Spela i molnet (beta)
Kommer den 15 september: Spela på din mobiltelefon och surfplatta från molnet"

Permalänk
Medlem

Jag har kört Stadia sedan release, och jag tycker över lag det funkar bra. Lite buggar osv, men jag är fortfarande inte helt säker på vem dessa tjänster är till för.

Strömmande plattformar har i dagsläget begränsat utbud, så om jag vill spela annat som plattformen inte erbjuder så måste jag likväl skaffa hårdvara för att göra det.

Ett exempel är att jag köpte Ghost Recon Breakpoint på Stadia, fick det snorbilligt, så det var mest på test. Skulle säga att spelet har ungefär motsvarande Medium-inställningar grafiskt sett, och det är lite suddigt pga att det absolut inte renderas i 4K, så det matchar inte min skärm. Nu har jag fått mitt 3080, och det påverkar inte grafiken i spelet alls, så klart. Det är ju både styrkan och svagheten med dessa tjänster som jag ser det, eftersom jag som sagt ändå behöver investera i hårdvara för att spela annat.

Jag har i dagarna slutat betala för Stadia och kommer istället köpa de få spel jag faktiskt spelar (typ Bomberman), och använda tjänsten mer mobilt. På det sättet är de jättebra, datorn står ju där den står, men min Chromecast Ultra kan jag ta med mig, eller logga in på en annan enhet.

Så jag vet inte riktigt, jag kommer inte skaffa fler tjänster för streaming, då de inte kan konkurrera med den kvalitet jag får lokalt, men konceptet är intressant, och det behöver finna sin målgrupp.

Visa signatur

Rigg: Intel Core i7-8700K @ 3,7 GHz, 32GB RAM (3200 MHz), ASUS TUF RTX 3080, Corsair TX850M
Tillbehör: Iiyama ProLite X4372UHSU (43", 4K), Razer Naga Hex MOBA, Func KB-460 (Cherry MX Red)
NAS: Synology Diskstation 413j + 4 * 3TB WD RED

Permalänk
Skrivet av dlq84:

Ha, kommer lite sent nu när de flesta redan har insett att det är skräp med strömmande spel.

Jag har spelat Stadia, Geforce now och Xbox varianten och jag tycker det fungerar rätt bra. Fungerar nog bra för de allra flesta om man har bra nätverk, men inget för de som är väldigt kräsna med latens. Väldigt många är ju nöjda med 30FPS upplevelsen på ps4 och switch.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av loevet:

@Söderbäck @Nuken det verkar som att det är just för att det är i webbläsaren som Amazon kringgår Apples regler om App Store. Den här The Verge-artikeln spekulerar i att detta kan inspirera Epic Games, Spotify och Google med flera att göra samma sak.

TL;DR:
"The short version: Amazon Luna on iOS is not a traditional app. It’ll never appear in the App Store, and it doesn’t need to. As Engadget reports, it’s a progressive web app (PWA), which is mostly a fancy name for a website that you can launch and run separately from the rest of your web browser. Engadget says it can even appear as an icon on your home screen, making it look like a normal app before you tap it."

Apples regelverk:
"4.9 Streaming games

Streaming games are permitted so long as they adhere to all guidelines — for example, each game update must be submitted for review, developers must provide appropriate metadata for search, games must use in-app purchase to unlock features or functionality, etc. Of course, there is always the open Internet and web browser apps to reach all users outside of the App Store."

Det lär väl tyvärr inte dröj länge innan Apple reviderar den där paragrafen, dom hade väl inte räknat med att någon skulle lyckas göra det som Amazon nu verkar göra

Tycker dock Luna verkar otroligt smutt om andra ansluter sig. Vore ju awesome att betala $6 för tjänsten och sen ansluta Steam/Epic store dit bara, exakt det jag velat ha.

Permalänk
Lyxfällan 🎮

@BasseBaba: Ja Apple kan nog bli lika kreativa med sina egna regelverk som Epic varit med att gå runt dem Luna har helt klart potential, men som med allt annat hänger mycket som du nämner på spelutbudet. Men 6 USD är ju bara introduktionspriset när de testkör tjänsten, det kommer ju gå upp till ett ännu inte avslöjat slutgiltigt månadspris.

Visa signatur

"We're with the press, hired geeks!"
Raoul Duke, Fear n' Loathing in Las Vegas

Permalänk
Medlem

Intressant - konkurrensen om framtidens konsol (som nog för eller senare kommer bli en molntjänst precis som allt annat) hårdnar helt klart!

Bra med konkurrens för oss kunder, och ser fram emot hur det spelar ut sig.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av dlq84:

Ha, kommer lite sent nu när de flesta redan har insett att det är skräp med strömmande spel.

Håller med dig om att det är så idag, och ett antal år framåt.

Men om vi kikar på en 5-10 års sikt (dvs i lagom tid för PS6 och nästa gen XB), så kommer nog att förhållanden kunna innebära att så inte längre är fallet.

Amazon startar nog investeringen nu för att långsiktigt kunna skapa något bra och först då kunna få igen investeringen.

Många trodde inte på Amazon när de började bygga upp egen infrastruktur på 90-talet. Idag är AWS mer vinstgivande än resten av Amazon.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av johanandersson:

Jag har alltid tyckt att det fungerat bra med att köpa de spel jag vill ha och sen kunna spela dem när jag vill.

Som jag har förstått det så skall du kunna strömma de spel som du äger och köper hos Microsofts tjänst.

Hos Stadia kan du det definitivt.

Skrivet av jOnÄTÄn:

Är det så att det ändå ingår i game pass så är det bara dumt att förvirra folk med ett till namn så de tror det är någon extra tjänst.

Håller med. Tycker de borde behållit Xcloud som namn (Microsoft är verkligen inte bra på det här men produktnamn).

Skrivet av Söderbäck:

Ja hur de tekniskt rundar reglerna är jag med på.
[Edit: kanske blir starten på en återgång till webappar istället för mobilappar för många? Spännande!]

Frågan är väl snarare hur Apple tänkt egentligen när de kräver förgranskning av innehåll för strömmat material från exempelvis då microsofts strömmade speltjänst. Det här kravet ställer de inte på netflix, spotify, youtube, instagram, zoom med flera. Och inte heller från webläsare. Varför behövs det från strömmade speltjänster? Logiskt sett är det svårt att motivera det här faktiskt.

Den enda anledningen är väl i så fall att de vill hindra konkurrens för speltjänster eftersom att de har en egen speltjänst. Frågan är väl om de ens får göra så med rådande konkurrensregler.

Håller med helt. Mycket välskrivet.

Hade Apple varit konsekventa (i sina drakoniska idéer att låsa in och kontrollera sina användare) så hade de ju börjat med en liknande "godkännande-process" där man som webbsideägare måste skicka in och ansöka att få godkänt av Apple att visa webbsidorna och webbapparna för sina iOS-kunder.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nuken:

Läste att Amazon och Apple samarbetat för att ta fram lösningen. Bra tajmning också att de släpper tjänsten just nu.

Intressant. Förklarar ju isf. verkligen varför Apple börjat stoppa och sätta aktiva krokben för strömmande konkurrenter från Google och Microsoft.

Skrivet av BasseBaba:

Det lär väl tyvärr inte dröj länge innan Apple reviderar den där paragrafen, dom hade väl inte räknat med att någon skulle lyckas göra det som Amazon nu verkar göra

Tycker dock Luna verkar otroligt smutt om andra ansluter sig. Vore ju awesome att betala $6 för tjänsten och sen ansluta Steam/Epic store dit bara, exakt det jag velat ha.

Jo. Apple är kreativa med teknik, men minst lika kreativa med juridik.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av talonmas:

Har själv en positiv upplevelse, men jag spelar bara "långsamma" spel som strategi och RPG. Gillar man FPS-spel i single player så förstår jag att man dissar tekniken.

Tror streamade spel är framtiden. Fanns ju extremt motstånd mot streamad film i början också där folk ville ha sina DVD. Låt tekniken mogna några år så blir det nog kalas

Streamade spel har samma nackdel som strömmad video och musik. Vad gör du när tjänsten eller ditt internet är nere?

Tänkte själv pröva Googles tjänst i sommras när det var gratis, men de hade inte några spel jag var intresserad av.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rågren:

Var läste du detta?

"With the Luna PWA, Amazon is once again sidestepping a hurdle that has proven insurmountable for companies like Microsoft and Epic.

“We worked with the Safari team to ensure that some of the things that weren't there are there, and that allowed us to kind of get to where we are today,” Luna head of engineering and technology George Tsipolitis said."

https://www.engadget.com/luna-amazon-cloud-gaming-interview-p...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nuken:

"With the Luna PWA, Amazon is once again sidestepping a hurdle that has proven insurmountable for companies like Microsoft and Epic.

“We worked with the Safari team to ensure that some of the things that weren't there are there, and that allowed us to kind of get to where we are today,” Luna head of engineering and technology George Tsipolitis said."

https://www.engadget.com/luna-amazon-cloud-gaming-interview-p...

Tack!

Mycket intressant.

Uppenbarligen fick de Apple att hjälpa Luna-teamet genom att lägga till de nya funktionerna som de behövde för att strömma Luna-tjänsten i Safari. Då Apple har monopol på webbläsare i iOS så måste man ju få med sig Apple för något sådant. Annars så är man körd (på andra system som inte är lika hårt inlåsta och kontrollerade som iOS, kan man ju alltid installera egna webbläsare).

Samtidigt så motarbetar Apple konkurrens gällande strömmande appar i sin butik från konkurrenter till Luna, som just Google Stadia och Microsoft Xcloud (kallar det fortfarande så).

Knappast en slump.

Detta är en stor nyhet, och kommer garanterat leda till extremt mycket kontroverser i både media och domstolar.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av martinot:

Tack!

Mycket intressant.

Uppenbarligen fick de Apple att hjälpa Luna-teamet genom att lägga till de nya funktionerna som de behövde för att strömma Luna-tjänsten i Safari. Då Apple har monopol på webbläsare i iOS så måste man ju få med sig Apple för något sådant. Annars så är man körd (på andra system som inte är lika hårt inlåsta och kontrollerade som iOS, kan man ju alltid installera egna webbläsare).

Samtidigt så motarbetar Apple konkurrens gällande strömmande appar i sin butik från konkurrenter till Luna, som just Google Stadia och Microsoft Xcloud (kallar det fortfarande så).

Knappast en slump.

Detta är en stor nyhet, och kommer garanterat leda till extremt mycket kontroverser i både media och domstolar.

Mjaa. Nå monopol på webläsare i IOS har de väl inte riktigt. Det går bra att ladda ner firefox, edge och chrome om man så önskar på sin appletelefon.
Det svåraste att få till är väl kanske behörigheter i webläsaren. Kan safari ta emot input från en handkontroll? Ja nu går ju handkontrollen direkt via wifi - inte via mobilen när den vär är inkopplad. Men hur synkar man upp handkontrollen från början via en webapp?

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av dlq84:

Ha, kommer lite sent nu när de flesta redan har insett att det är skräp med strömmande spel.

Streama spel är framtiden och det är därför Microsoft jobbar tungt med Gamepass och Xcloud och Xcloud är långt ifrån skräp. Jag tror du baserar dina känslor kring strömmande av spel lite väl mycet på Googles Stadia.

Ifall Amazon kan erbjuda något i stil med det Microsoft gör med Xcloud och Gamepass så ser jag en väldigt stor framtid för denna tjänst.

Visa signatur

CPU Intel Core i9-10900K 4,9GHz - CPU kylare NZXT Kraken Z73 - Chassi Fractal Design Meshify 2 XL - Ram Corsair Vengeance RGB PRO 32GB - GPU MSI GeForce RTX 3090 24GB SUPRIM X - Moderkort ASUS ROG Z490 Maximus XII HERO (WI-FI) - M.2 Samsung 970 EVO series SSD 500GB - SSD 3x Samsung SSD 860 EVO 2TB - PSU Be Quiet! Dark Power Pro 11 850W

Permalänk
Medlem

Det enda jag testat är Geforce now då man fick ett år gratis när man köpte ett grafikkort.
Vilken är den allmänna uppfattning om den tjänsten?

Jag provspelade några titlar i mitt steam och ubisoft arkiv och kunde fortsätta från min senaste savegame, jag blev lite smått impad men som sagt har inte testat något annat.

Visa signatur

Apple:
MacBook Pro M1 14" 2021, 10/16 core, 16 RAM, 1TB SSD.
PC:
Moderkort: MSI MEG X570 ACE | CPU: AMD Ryzen R7 5800X | CPU-kylare: Corsair H150i Elite Capellix | RAM: G.Skill Trident NEO 3600 2x16 Gb | GPU: MSI RTX 4090 Gaming X Trio | SSD: Samsung 980 Pro 1 TB NVMe + Samsung 980 Pro NVMe 2 Tb | PSU: Corsair RM850x | Chassi: Lian Li PC-O11 Dynamic XL | Skärm: Samsung Odyssey G9 | Tangentbord: Corsair K70 RGB Mk.2 MX Speed | Mus: Logitech G604

Permalänk
Medlem
Skrivet av CymbalCrasher:

Streamade spel har samma nackdel som strömmad video och musik. Vad gör du när tjänsten eller ditt internet är nere?

Tänkte själv pröva Googles tjänst i sommras när det var gratis, men de hade inte några spel jag var intresserad av.

Med dagens Always connected krav så spelar det ingen roll om du köper eller hyr varan. Och finns en efterfrågan efter ett visst retrospel så kommer alltid något företag att streama det. Så jag är inte det minsta orolig

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Mjaa. Nå monopol på webläsare i IOS har de väl inte riktigt. Det går bra att ladda ner firefox, edge och chrome om man så önskar på sin appletelefon.
Det svåraste att få till är väl kanske behörigheter i webläsaren. Kan safari ta emot input från en handkontroll? Ja nu går ju handkontrollen direkt via wifi - inte via mobilen när den vär är inkopplad. Men hur synkar man upp handkontrollen från början via en webapp?

Det beror lite på vad man menar när man säger webbläsare. Man måste använda Apples egna Webkit renderingsmotor på iOS som Apple kontrollerar. Firefox, Edge och Chrome på iOS använder alla Webkit. På andra plattformar kan man använda egna motorer. Firefox kan använda Gecko på Android. Chrome kan använda Blink på Windows.

"2.5.6 Apps that browse the web must use the appropriate WebKit framework and WebKit Javascript."
https://developer.apple.com/app-store/review/guidelines/

Visa signatur

“The dollar is our currency, but it's your problem.” -John Connally, President Nixon's Treasury Secretary to a group of European finance minsters
"Keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down" -NATO Secretary General, Lord Ismay

Permalänk
Medlem
Skrivet av dlq84:

Ha, kommer lite sent nu när de flesta redan har insett att det är skräp med strömmande spel.

Just nu är det så, men tror detta blir stort i framtiden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Goedendag:

Det beror lite på vad man menar när man säger webbläsare. Man måste använda Apples egna Webkit renderingsmotor på iOS som Apple kontrollerar. Firefox, Edge och Chrome på iOS använder alla Webkit. På andra plattformar kan man använda egna motorer. Firefox kan använda Gecko på Android. Chrome kan använda Blink på Windows.

"2.5.6 Apps that browse the web must use the appropriate WebKit framework and WebKit Javascript."
https://developer.apple.com/app-store/review/guidelines/

Stämmer. Alla andra "webbläsare" till iOS är egentligen endast olika former av skal till Safari/Webkit.

Därav om du vill ha ny teknik i webbläsare, som tex. Amazon fått hjälp av Apple för utveckling av Luna, så är du ändå helt låst. Du är körd och helt i händerna på Apple. Vill de inte hjälpa dig, så kan du inte ens lösa det själv.

Det innebär att tex. Microsoft inte kan uppdatera Edge med liknande teknik att få Xcloud att fungera på iOS, eller att tex. Google inte kan uppdatera Chrome med liknande teknik att få Stadia att fungera på iOS.

Apple styr verkligen iOS med en järnhand. Här får inte någon (större) konkurrens finnas som krockar med deras egna affärsmässiga stretegier och partnerskap.

Tyvärr. För det går verkligen ut över mig som väldigt lojal Apple-kund och iOS-användare.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av talonmas:

Med dagens Always connected krav så spelar det ingen roll om du köper eller hyr varan. Och finns en efterfrågan efter ett visst retrospel så kommer alltid något företag att streama det. Så jag är inte det minsta orolig

Om man gillar multiplayer-only spel, visst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av CymbalCrasher:

Om man gillar multiplayer-only spel, visst.

Elle vissa AAA spel med kopieringsskydd

Visa signatur

Processor: Motorola 68000 | Klockfrekvens: 7,09 Mhz (PAL) | Minne: 256 kB ROM / 512 kB RAM | Bussbredd: 24 bit | Joystick: Tac2 | Operativsystem: Amiga OS 1.3