Linuxburk som filserver för backup (migrera filer mellan NTFS och EXT4)

Permalänk
Medlem

Linuxburk som filserver för backup (migrera filer mellan NTFS och EXT4)

Hej

Jag undrar det här med att migrera filer mellan NTFS och EXT4. Jag har alla mina bilder på en dator som kör Windows 10 och jag behöver göra backup. Jag har gjort detta massor av gånger till externa hårddiskar och även till en tidigare server som jag haft som oxå den körde Linux precis som min nya server gör. Frågan är den att jag haft problem med vissa filer som kopieras och det blir lätt knas på vägen när backupen behöver användas. Det som blivit knas är korrupta filnamn och liknande. Finns det något färdigt program för Windows att göra backup över SSH filöverföring till Linux? Jag tycker det är rätt omständigt att göra backup manuellt så att säga.

Fler infallsvinklar och tips på detta med backup till en serverdisk när det gäller Linux som server och Windows som klient där alla filer finns.

Visa signatur

AMD 3700x, 1700 GB SSD, 18 TB HDD, 32 GB RAM, MSI RTX3070, Dubbla Blueray brännare.

Permalänk
Medlem

Ser du ransomware-angrepp som en risk? - då bör du sikta på en server som gör snapshot dolt i bakgrunden med tex snapper. och då måste man planera lite med antingen ext4 på en LVM-volym under en RAID eller att man använder BTRFS också i en RAID (egen RAID eller mdadm-raid - vilket man nu litar mest på, BTRFS _mycket_ enklare_ än LVM-snapshot att utföra - det är detta som gjort att alla moderna lite bättre köpeNAS nu använder BTRFS som huvudlagringsfilsystem för sin lagring). Har du ext4 direkt på partition på nuvarande servern så kan du inte göra snapshot utan det hela måste byggas om till att ligga på LVM.

För hanteringen av ransomware-faran så ingår att man också gör regelbunden backup av sin servers data, och personligen använder jag BTRFS på den externa USB-disken och gör en snapshot med "sudo btrfs su -r snap /media/diskxx/subvolymnamn /media/diskxx/subvolymnamn_datum" med snapshot i read-only form innan jag synkar med "rsync avPH -i -i --delete /mnt/källa/ /media/diskxx/subvolymnamn/ > /path/log" och med detta gör att bara nya och ändrade filer tar mer plats.

Med read-only på sin snapshot så finns det inga filoperationer som OS kan göra som kan påverka några filer inom snapshot - man måste köra filsystem-specifika kommandon för att göra en snapshot skrivbar igen och då som root.

Program att titta på och evaluera

Backupprogram (sparar packade filer i repositorier):
duplicati (web, deduplikerande, crypterande, schemaläggande, ssh, molntjänster)
duplicacy (web, deduplikerande, crypterande licenskostnad - en månads prövotid, schemaläggande, SFTP (ssh), molntjänster)
restic (cli i powershell, deduplicerande, crypterande, kan köra mot SFTP (ssh), molntjänster)
borgbackup (cli i powershell. deduplikerande, crypterande - kan köra via ssh direkt om en borgbackup också snurrar som daimon i servern, annars måste ssh översättas till mapp/diskenhet via tex. rclone)

filmaps-speglingsprogram/filsynkning:

rsync (cli i powershell, ssh, installeras via git-bash för att få cygwin-infrastrukturen som krävs, i Linux/unix-världen klassisk arbetshäst för synkning och spegling av filer olika mappar, även mappar via ssh )

Rclone (cli i powershell, klarar > 50 olika molntjänstprotokoll inklusive SFTP (ssh), kan montera en molntjänst till en mapp/diskenhet (tex M:)

bitwise GUI för filsynkning mellan windows och SSH-konto med liknande total-commander paneler.

lokal S3-kompatibel molntjänst:

Minio finns för många OS och kontainerformat för enkel start/utrullning - använder filmappar som volymer och filmapparna sedan kan vara monterad på direkt lagring, fysisk disk, iSCSI-enhet, nätverksvolym eller molntjänst som presenterar sig som mapp eller diskenhet - minio bry sig inte - däremot kan minio skapa redundans för sin lagring - dvs. tål att förlora 1 eller flera mappar utan att förlora data.

Rclone har egen instans för att hantera minio - kolla https://rclone.org/ med förslag på konfiguration för olika molntjänstprotokoll

Permalänk
Medlem

Om du delar ut lagringen på Linux-servern med samba så kan du föra över filerna via nätverket från Windows.

Permalänk

Om du vill ha backup, ta backup, inte kopior. Finns massor av program som kan ligga på en server och ta backuper av klienter (bättre) eller ligga på en klient och ta backuper till ett utdelat filområde på en server (aningen sämre).

Permalänk
Medlem

Bra med flera olika inputs, jag har ännu inte köpt hårddisken som ska sitta i min server. Så det blir nog btrfs på den och snapshots. Ska köpa två diskar och de ska sitta i två varsinna servrar för backup.

Visa signatur

AMD 3700x, 1700 GB SSD, 18 TB HDD, 32 GB RAM, MSI RTX3070, Dubbla Blueray brännare.