1 eller 2 hårddiskar

Permalänk
Medlem

1 eller 2 hårddiskar

Hej

Jag håller på och sätter ihop en kundvagn med lite nya komponenter för en kommande uppgradering av burken. I dagsläget kör jag:
1x120gb SSD som Boot
2x256Gb SSD i Raid 0 som spelhårddisk
1x1TB HDD för övrigt

Då jag framöver ska byte ner till ITX chassi tänker jag spara på plats genom att endast använda M2. Dock blir jag osäker om jag borde ha 1st bootdrive och 1st spelhårddisk eller endast 1st stor bootdrive.

Vad skulle ni gjort? För/nackdelar?

Visa signatur

Rigg:
Chassi: Coolermaster NR200P | CPU: Intel Core i7 10700K | MB: Gigabyte Z490I AORUS ULTRA | GPU: GTX1080ti Stric OC | PSU: Corsair SF750 | OS: Windows 8.1 | RAM: 32GB Corsair Vengeance 3200MHz | SSD: 2x1TB M2 NVME | Monitor: Acer Predator XB271HU

Permalänk
Medlem

Fördelar med stora diskar:
Ofta snabbare
Billigare per MB/TB
Tar upp mindre (fysisk)plats, sparar expansionsplatser till när du behöver det
Lägre strömförbrukning (jämfört med flera diskar)
Högre andrahandsvärde (även om värdet inte är så stort i pengar så är det ett ev värde för dig i nästa dator. Vem vill föra över 5st 240GB sata HDD? En st 1TB HDD är helt okej för lagring).
En Nvme disk är troligen snabbare än 2 SSDer i raid 0. (om din dator stödjer nvme).

Nackdel:
Högre kostnad
Raid 0 ger betydligt högre hastigheter (om resten av systemet är tillräckligt snabbt). Dock har inte alla moderkort flera nvme platser.

Möjligen hade jag haft en SSD som boot/OS disk. Men ganska nice att ha OS på snabbaste disken, då hela systemet blir snabbare, istället för enbart något spel. (Du får troligen ingen större skillnad i fps av snabbare disk).

Permalänk
Medlem

Något att fundera på är om du tvingas installera om Windows senare, blir det många Steam spel mm som du behöver ladda ned igen eller kommer du ha extern backup av spelen då?

Permalänk
Medlem

Kollar vi på ren prestanda finns det inga fördelar med att köra OS och Spel på två olika diskar (iaf inte när vi pratar NVMe M2)
Så det är mer en fråga om hur mycket utrymme du vill ha, och att ha en "dedikerad" lagringsdisk.
Har du en SSD, och behöver formatera den, försvinner ju 100% av allt du har på datorn.
Har du två SSD, behöver du bara formatera disken med OS på om något skulle skita sig.

Visa signatur

Error 404, System not found!

Permalänk
Medlem

RAID0 har till stor del förlorat sina praktiska användningsområden nu när det finns NVMe-diskar; det är nästan alltid läshastigheten för små filer (vilket inte förbättas med RAID0) eller andra delar i systemet som begränsar prestandan först.

Köp en disk om det inte blir billigare med två mindre. Du kan alltid partitionera den till två "virtuella" diskar.

Permalänk
Medlem

En nackdelen med en enda m2(antar att det en nvme vi pratar om) är att de är dyrare. 1st nvme är snabbare än 2st ssd i raid 0. Du kan alltid partitionera disken om du vill ha spel på en egen partition. Nackdelen är som sagt priset.

Permalänk
Medlem

Skall du ha en snurrdisk som inte är SMR - titta på 10 TB och större (8TB om det är toshiba) om du kikar på desktopdiskar - i stort sett alla som är mindre i storlek och är lågvarviga är SMR-diskar idag. samma sak gäller alla 2.5" snurrdiskar - finns i princip inte längre några PMR/CMR-diskar inom den storleksklassen längre såvida du inte kommer över NOS-diskar. (NOS = New Old Storage - aka. hyllvärmare hos grossister och affärer)

Skall du ha PMR-diskar i mindre storlekar så får du titta på NAS-diskar (med dess nackdelar som tex. ger upp fort vid läsfel) - dock inte WD-RED om du inte jagar på exakt artikelnummer för rätt variant av WD-RED disk - WD har just nu total soppa mellan SMR-diskar och icke SMR-diskar i sina mindre storlekar och det är inte lätt att få hem rätt önskad version.

SMR är hanterbar om de används rätt - tex. som desktopdisk med enstaka filer då och då kommer man aldrig påverka av dess 'issue', men i backupsammanhang så skyfflar man ofta många filer på en gång i en batch/körning och då kan man köra 'huvudet i väggen' när mängden är över 30 GB småfiler på NTFS-filsystem (på andra filsystem kan man köra mycket mer filer innan det begränsar).

Problem uppstår även i situationer när man skall resynka en RAID eller resilvra en ZFS-RAID så kommer SMR-diskar till korta då man skriver kontinuerligt men ofta inte sekventiellt (tex RAID6) under lång tid och då blir det fullt i SMR-diskarnas temporära PMR-del och diskarna blir jättelångsamma/fryser när dessa måste börja frigöra utrymme i PMR-delen innan de kan ta emot mer data igen...

För en del RAID-system är de borta så länge utan respons att diskarna blir utkastade ur RAID markerade som trasiga och detta på för många diskar på en gång i en RAID kan helt haverera en ZFS-filsystem till oreparerbar nivå, det var så med just haverier man upptäckte att WD börja fuska med sina WD-RED med SMR-diskar även för NAS-drift...

Permalänk
Medlem

Rekommenderar läsa denna om man funderar på Raid 5 eller 6.
https://www.zdnet.com/article/why-raid-6-stops-working-in-201...

Permalänk
Medlem

Du får ju en hyfsad 1TB nvme för 1000kr. Köp ett moderkort med två platser och du har expansionsmöjligheter i framtiden.

Permalänk
Medlem

Så länge det inte ligger i skrivbordslåda strömlöst långa tider så är SSD/NVMe helt OK som lagring. Men så fort det handlar om extern lagring (och inte via molntjänster) eller står länge avstängd utan att någon använder burken så är det som håller över tiden räknat många år, just snurrdiskar.

Sedan får jag nog rätta mig lite - det finns 1 TB-diskar som fortfarande är CMR/PMR på 3.5" sidan och enstaka modeller på 2.5" sidan om man letar lite, men det är en snabbt minskande tillgång.

Vad som händer är att man desperat försöker få ned antalet skivor, och när man är nere på 1 skiva så försöker man gå ned till 1 huvud endast då man sparar en femtilapp till i tillverkningskostnad för läshuvudet på det, och tillverkarna hyvlar på öresnivå på allt så kan man spara 50:- på en enda komponent så är det nära på jackpot! .

På 3.5" diskar så kan man få till 1 TB på 1 skiva och en huvud - dock bara i SMR än så länge (man kommer bara upp till 0.8 TB/sida med PMR/CMR), skall man ha PMR/CMR så är det 1 skiva och 2 huvuden för 1 TB och det är då en dyrare lösning.

På 2.5" diskar så kan man få 1 TB på en skiva med 2 huvuden i SMR - skall man ha PMR/CMR så måste man ha 2 skivor med 3 eller 4 huvuden - en dyrare lösning. Även om somliga PMR-diskar finns kvar ännu på 1TB området så är det bara en tidsfråga innan PMR-versionerna är helt borta.

Permalänk
Inaktiv

Köp en 1 eller 2tb disk idag och sen köper du en till i framtiden ifall det behövs

Permalänk
Medlem

Jag kommer som Korpisavu precis sa. Köpa en 1Tb M2 nu och blir det aktuellt så finns det en slot till för en ytterligare M2.

Visa signatur

Rigg:
Chassi: Coolermaster NR200P | CPU: Intel Core i7 10700K | MB: Gigabyte Z490I AORUS ULTRA | GPU: GTX1080ti Stric OC | PSU: Corsair SF750 | OS: Windows 8.1 | RAM: 32GB Corsair Vengeance 3200MHz | SSD: 2x1TB M2 NVME | Monitor: Acer Predator XB271HU