Länge haft problem med kraschande dator i olika situationer, moderkortet som är problemet?

Permalänk
Medlem

Felet du beskriver ovan med de två linjerna, är ofta ett tecken på antingen grafikkort, skärm eller nätagg.
Ett defekt nätagg kan slita ut andra komponenter i förtid, dock tyder symptomet på svart bildskärm på att det är grafikkortet som gett med sig. En vän hade en dator som ofta råkade ut för "svart skärm", visade sig att problemet låg i nätagget.
Trots att det var specat med gott utrymme, så räckte in spänningen/strömmen.

Om du har tillgång till en multimeter så skulle jag rekommendera att mäta spänningen på 12V-slingan/orna för att se att de stämmer. (Gärna under uppstart för att se om de drastiskt sjunker vid något tillfälle.)
Du skulle även kunna prova alternativa anslutningarsportar för de modulära kablarna på nätagget.

Något du inte angivit ovan är vilken typ av bildskärmskabel du använt, om det är DVI, HDMI eller DP.
Om möjligt så kan alltid prova någon av de andra typerna, om du har kablage för det.
Har du tex använt DVI eller DP, och du har tillgång till en HDMI-kabel men skärmen saknar HDMI-ingång, så kanske du har tillgång till en TV som har HDMI-ingång, etc.

Mycket mer än så kan jag nog inte tips om. Du får kanske prova grafikkort och andra komponenter i något annat system du vet fungerar för att kunna dra slutsatser.

Ett tips är, dra inte slutsatser om att komponenter är felfria utan att ha bekräfta att dem är felfria. Bara för att något verkar fungera, betyder det inte att det är felfritt.
Att du har haft problem under en så lång tidsperiod som du anger, tyder på att du haft någon defekt komponent ganska länge.

Men lycka till med att få datorn fungerandes igen! eller om du byter ut den mot något annat.