Blir utan el i bostad längre tid, laddningsbara "eluttag"?

Permalänk
Medlem

Blir utan el i bostad längre tid, laddningsbara "eluttag"?

Hej,

Kort och gott så har jag hamnat i en situation där jag blir utan el/vatten en längre tid framöver.

Vet någon om det finns någon typ av laddningsbara "batterier med eluttag" T.ex. vad folk använder i husvagnar och liknande? Jag hade behövt hitta någon form av ekonomisk lösning där jag kan köpa på mig ett/flera stora batterier med ett eluttag på så att jag i alla fall kan ha en bärbar dator med mobilt internet här hemma.

Jag hade helst försökt hitta en lösning så att det räcker med att jag laddar upp batterierna någonstans 1 gång i veckan och sedan klarar mig i alla fall 5-6 dagar på det/dem innan jag behöver ta mig iväg och ladda upp dem igen.

Någon som har någon idé på någon sådan batteriliknande pryl så ekonomiskt som möjligt? Har kollat på bensindrivna versioner, men över 20kr timmen för att ha sånt igång, så det känns inte som någon lösning som fungerar tyvärr.

Helt enkelt, någon stor grunka jag kan ladda upp en gång i veckan som kan ge mig möjligheten att ha en så strömsnål dator igång som möjligt 24/7 här hemma bara.

Permalänk

Att köra bränsle är nog billigare än batteri

Permalänk
Medlem

Om du googlar "230v powerbank" tror jag du hittar ungefär vad du är ute efter?

Permalänk
Medlem

Kanske någon form av UPS? De brukar dock bara ha nog med kräm för att driva en dator i minuter eller timmar snarare än dagar.

Permalänk
Medlem

Sol/vindkraft?

Permalänk
Medlem

Du behöver ett elverk. Det kommer inte gå med batteri, du kommer bli tokig. Laddar i evigheter och sen orkar det bara med i någon få timme.

Permalänk
Hedersmedlem

Det man gör i bil/båt/husvagn är att man har en 12V -> 230V omvandlare kopplad till det befintliga bilbatteriet. Sen hur länge det räcker beror på vad du använder det till, fördelen är att det finns hundra sätt och en massa billiga lösningar för att ladda just ett bilbatteri.

https://www.jula.se/catalog/bil-och-garage/biltillbehor/12-v-...

Men jag tror inte du klarar dygnet-runt drift av något, då får du ha nån form av laddning lokalt.

Permalänk
Medlem

En effektiv laptop förbrukar mindre än 10W vid surfning och kanske hälften i idle, ska du ha den igång 24/7 så pratar vi då 170Wh/dygn (12 timmar surf, 12 timmar idle) och 1,2kWh/vecka.

Utan att ha kollat mer noga så förutsätter jag att det mer effektivt är att driva datorn från en likströmskälla (batteri -> DC-DC laptopladdare), istället för att omvandla från likström, till 230V växelström, tillbaka till likström (batteri -> växelriktare -> AC-DC laptopladdare). Här har du flera varianter av strömförsörjning till laptops
https://superkraft.se/laptop/laddare/bil-12v/

Om du vill ladda en gång i veckan så behöver du ett batteri som kan ge 1,2kWh, eller helst mer då laddaren inte har 100% verkningsgrad. Säg 1,4 kWh för att vara på den säkra sidan.
Billigaste batteriet tänker jag är fritidsbatteri för husvagn. Biltema har billiga batterier. Du behöver totalt 120 Ah, så två stycken 70 Ah borde funka. Fördelen med två är ju att du kan ta med det andra och ladda. https://www.biltema.se/bil---mc/bilbatterier/bilbatterier/und...

I tillägg behöver du en batterisladd https://www.biltema.se/bil---mc/bilbatterier/batteritillbehor...
Det är nog smart att sätta en säkring i serie med batterisladden.

Permalänk
Medlem

Finns ju powerbanks med 230 utgång. Hittade den här samlingen på Google, aldrig handlat där.
https://www.powerbankspecialisten.se/category.html/powerbank-...

Sedan finns ju sådana invertrar man kan sätta i bilen, fritidsbatterier och vanlig bilbatteriladdare. Blir kanske billigare om man har många batterier

Permalänk
Medlem

Tror lägga pengar på vandrarhem eller dylikt är nog en bättre investering, om du inte tänker klara dig på enbart en lampa och en mobil. Handlar det om riktigt lång tid tror jag också att en bränsledriven generator är enda vettiga lösningen.

Permalänk

du verkar inte bry dej om ev kyla.. bara du kan p-surfa

Permalänk
Rekordmedlem

Glöm powerbanks, de har alldeles för låg kapacitet så de är inte ens värda att fundera på, möjligen kan 2 fritidsbatterier och en inverter fungera men handlar det specifik om att driva en laptop är det ännu bättre att skippa invertern och skaffa en "12v laddare" som drivs direkt från fritidsbatterierna.
Jag är dock skeptisk till att man kan räkna med 10 watt i medelförbrukning i "batteriänden" om det inte är en helt ny ultrabook och ska man dessutom ha ett löst modem till det så är det nog en orealistiskt låg siffra och man bör inte heller tömma batterierna helt även om fritidsbatterier tål det bättre så sliter djupurladdningar hårdare på dem också.

Permalänk
Medlem

Jag har en kompis var i samma sits. Han flörtade med grannen och fick låna ett uttag med en förlängningskabel. Nu vet jag inte om du bor i hus eller lägenhet men det kanske finns en möjlighet?

Permalänk
Medlem

jag vet inte hur uttagen ser ut för Elbilar men kanske kan man åka till en sådan och ladda sina laptops lite då och då?

*edit*
Du kanske kan ladda hos en året-runt camping för en mindre kostnad, typ lämna dem innan jobbet. Alternativt höra med en granne. Tror inte du kan hitta en rimlig kostnad för att få en energibuffert som håller för laptops etc. 5-6 dagar. Kanske beroende på vad man gör, men spela blir nog svårt.

Kom på fler förslag
Permalänk
Medlem

Svårt att tipsa om "rätt" lösning utan att veta för hur lång tid det gäller. "en längre tid" kan nog tolkas olika.
Goal Zero Yeti 500X är en paketerad lösning som säkert kan driva ditt mobila internet i några dygn.
Med tanke på hur mörkt det är i Sverige nu kommer du inte kunna utvinna någon energi från solen.
Fritids- eller litiumbatterier blir en väldigt omständig och dyr lösning med uselt andrahandsvärde. De exempel du hittills fått här är dessutom helt felräknade.

Enda tipset jag kan ge nu som med säkerhet kommer att fungera är ett bränsedrivet elverk. Ska du ha ett tyst och med bra kvalitet, högt eftertraktade även på andrahandsmarknaden är det Honda om gäller. Vissa Kipor tror jag också kan vara ett alternativ.

Permalänk
Medlem

https://www.kjell.com/se/produkter/el-verktyg/stromforsorjnin...

Ren sinusvåg är viktigt för känslig elektronik såsom datorer, tar för givet att du kanske vill ha någon led lampa inkopplad och då är ren sinusvåg ett krav annars låter den som väldigt stor mygga, tror att den dessutom går sönder snabbare också.

https://www.batterilagret.se/p2119/245-ah-start-forbrukning-d...

Ett par sådana där bestar med bra djup cyklings kapacitet så har du ström ett tag.

förutsätter att du har en del pengar och även kan sälja av dom efter du fått riktig ström igen.

https://www.biltema.se/fritid/tradgard/tradgardsmaskiner/elve...

ett sånt har jag fast mindre, låter överjävligt men levererar ren sinus kurva och klarar av att driva lite element, en värmepump och lite andra saker.

budget alternativet är att köra stearin ljus och "raida" bensin mackars lådor med gamla bil batterier och hoppas du hittar ett par i hyfsat skick.

när det är mörkt och "dött" hos mig kör jag alla lampor och mindre elektronik med batterier till en inverter(med ren sinuskurva) sen får bensin generatorn köra allt som har med värme att göra. ska nog köpa den där stora på 3KW, har en med "bara" 2 KW nu och den körde jag frys, kylskåp och 3 element och då började den svettas lite. måste hålla värmen hemma då jag har vattenburen värme så det får INTE frysa. skorsten har jag och arbetar med att få den funktionsduglig så jag kan ha en kassett i den men det blir nog nästa år.

Permalänk
Medlem

Är det hus TS bor i så är detta lösningen:
https://www.proffsmagasinet.se/el-belysning/elfordelning-och-...
Lägenhet så är det värre, de låter en del, så inget man kör på balkongen utan att ha ett gäng sura grannar efter sig!

Skippar du laptopen och nöjer dig med telefon så är det enklare, då är det bara att köpa ett par stora powerbanks.

Det finns varianter som ger 220V ut, t.ex. denna:
https://www.inet.se/produkt/8303829/omnicharge-omni20-pro-bun...
Problemet är att det räcker inte någon längre stund om det är en dator man försöker driva med den.

Permalänk
Medlem

Jag är mest nyfiken på vad det beror på att du inte kommer ha el o vatten ett tag framöver. Bor du i villa?

Permalänk
Medlem

Villa: Elverk
Lägenhet: Dra en förlängningsladd från grannen.

Permalänk
Medlem

Är inte hotellen rätt billiga nu under Corona och lågsäsong? Köra elverk och några hundra liter bränsle blir dyrt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tBiorrith:

Villa: Elverk
Lägenhet: Dra en förlängningsladd från grannen.

Det är väl inte okej?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Baxtex:

Är inte hotellen rätt billiga nu under Corona och lågsäsong? Köra elverk och några hundra liter bränsle blir dyrt.

Men sen är TS redo även framöver när zombie-apokalypsen drar igång!

(Jag skulle nog också valt hotell-alternativet om det handlar om några dagar, regnar ju erbjudanden hela tiden från hotellkedjorna)

Permalänk
Medlem

jag skulle kört på något som är menat för ändamålet.

https://ecoflow.se/produkt/delta-1300-ecoflow-powerstation/

Den borde du kunna klara dig 5 dagar om det bara handlar om en laptop, men det kräver att det är en någorlunda modern laptop och kan den ladda med USB-C så är det ännu bättre.

Har du möjlighet och lägga till en eller två solpaneler på sådör 100-150w stycket borde du klara dig utan att ladda den alls från nätet.

/Sweex

Permalänk
Medlem

Saknas diskussionsunderlag i ditt inlägg TS!

Vi behöver mer att gå på än att det ska räcka i 5-6 dagar. Till vad?

För att ge ett rakt svar på en fråga du hade i inlägget, vad de i husvagn gör är att de hyr en campingplats med el!

Kan du bygga en batteribank som räcker i 5-6 dagar? Ja! Du vill däremot inte. Det är nog dock ett av få alternativ som inte kräver någon form av tillstånd.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Glöm powerbanks, de har alldeles för låg kapacitet så de är inte ens värda att fundera på, möjligen kan 2 fritidsbatterier och en inverter fungera men handlar det specifik om att driva en laptop är det ännu bättre att skippa invertern och skaffa en "12v laddare" som drivs direkt från fritidsbatterierna.
Jag är dock skeptisk till att man kan räkna med 10 watt i medelförbrukning i "batteriänden" om det inte är en helt ny ultrabook och ska man dessutom ha ett löst modem till det så är det nog en orealistiskt låg siffra och man bör inte heller tömma batterierna helt även om fritidsbatterier tål det bättre så sliter djupurladdningar hårdare på dem också.

Jag googlade nått laptop-test bara, tog en laptop jag tyckte såg rätt standard ut
Finns en översikt på flera andra modeller där.
https://www.notebookcheck.net/Dell-Latitude-5310-in-review-Bu...
Den klarade 13,5h "websurfing battery test" på ett 60Wh batteri

Men visst en annan laptop drar fort 3 gånger så mycket - blir lite annan kalkyl då.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av glemmy:

Jag googlade nått laptop-test bara, tog en laptop jag tyckte såg rätt standard ut
Finns en översikt på flera andra modeller där.
https://www.notebookcheck.net/Dell-Latitude-5310-in-review-Bu...
Den klarade 13,5h "websurfing battery test" på ett 60Wh batteri

Men visst en annan laptop drar fort 3 gånger så mycket - blir lite annan kalkyl då.

Ja men jag tvivlar på att den skulle dra mindre än 10 W på primärsidan av laddaren och speciellt inte om man även ska ta driva ett modem inom effektgränsen.
Det finns datorer som klarar det men det kräver ju en modern liten strämsnål dator och helst ska den ha inbyggt modem.
TS har inte gett så detaljerade uppgifter om förutsättningarna tex verkligt effektbehov.
Det är klart det går att köra på batteri, frågan är vad det kostar och vad helheten handlar om för att bara ha igång en uppkopplad dator dygnet runt i en byggnad som renoveras ? låter mycket underligt.