Elbilar - Tråden för intresserade

Permalänk
Medlem
Skrivet av alpha:

Ni får ursäkta att detta inlägg blir lite långt men jag lovade i ett tidigare inlägg att skriva lite om de provkörningarna som jag har gjort. Jag var egentligen inte ute efter att provköra så många bilar som möjligt utan målet var endast att så snabbt som möjligt leta fram en lämplig bil som passar för en familj med två små barn.

Jag kör idag en Tesla Model S P100D var leasingperiod går ut nästa år. Med anledning av detta har jag sedan en tid tillbaka försökt leta upp lämplig ersättare. Jag är egentligen nöjd med min nuvarande bil men den har ett för högt förmånsvärde för att det ska vara värt att förlänga leasingen och behålla bilen.

Observera att jag inte på något sätt anser mig vara kunnig om bilar eller ha lång erfarenhet av att provköra bilar. Det jag skriver nedan är endast mina högst subjektiva intryck som jag samlat på mig när jag provkört ett antal bilar. Syftet med detta inlägg är att dela med mig av mina intryck i hopp om att det är till hjälp för någon annan. Dessutom hoppas jag att fler blir intresserade av elbilar och inser att det inte bara för en typ av elbil utan att det faktiskt börjar komma ett antal varianter att välja mellan.

Följande bilar kommer att avhandlas:

  • Porsche Taycan Turbo

  • Audi E-tron 55

  • Mercedes EQC

  • Polestar 2

  • VW ID3

  • Tesla Model 3 Long Range

  • Tesla Model X Long Range

  • Tesla Model S P100D (nuvarande bil)

Jag delar in mina intryck i fyra kategorier där jag rangordnar bilarna (1 = bäst).

Körkänsla - Rolig, komfortabel eller ingetdera?

1) Taycan
+ Roligast och sportigast - svårt att inte gilla denna bil
+ Taycan Turbo (0-100 på 3.2s) accelererar aningen stabilare än Model S P100D, dock långsammare.
+ Trots de sportiga egenskaperna är Taycan komfortabel att köra. Jag gjorde först misstaget att ha standard-körläget på men då fick man en fördröjning när man tryckte gasen i botten. Ställer man in något av de två sport-lägena beter den sig som en Tesla där bilen sticker iväg på en millisekund.
+ Bilen känns mycket lättare än vad den faktiskt är vilket ger ett smidigt och roligt intryck.
- Bilen är dock inte helt tyst i låga hastigheter, då den ger ifrån sig något "motorljud". Nu pratar jag inte om det töntiga motorljudet som man kan sätta på i menyerna för att bilen ska höras, utan det är definitivt något annat ljud. Är det ljudet som EU kräver från elbilar eller är det bara så att drivlinan låter en del även i lägre hastigheter?

2) Model S
+ Ingen av de bilar jag har kört slår accelerationen hos P100D. Bilen är hur kvick som helst och det är löjligt roligt att trycka på gaspedalen även efter ett par år med bilen.
+ Behaglig att köra långt med
- Model S upplevs dock som lite tung och klumpig i jämförelse med Taycan, trots att måtten och vikten är nästan identiska. Taycan trollar bort vikten på ett magiskt sätt som inte Model S gör.

3) Model 3
* Det var Model 3 Long Range som jag provkörde. En Model 3 Performance hade förmodligen placerat sig högre än Model S med avseende på hur rolig bilen är att köra
+ Model 3 är märkbart smidigare än Model S, mer direkt i styrningen och känns inte lika tung. Riktigt rolig bil att köra.
- Just Long Range är tyvärr en aning för mjuk i accelerationen för att det ska bli riktigt roligt. Avsaknaden av kraftig accelerationen gör att Long Range känns tam i jämförelse, trots att bilen kan accelerera ifrån det mesta som rullar på våra vägar. Även om 0-100 siffran är trevlig kommer inte kraften så snabbt som jag vill.
- Trots att jag är van att köra en Model S på 21" hjul så kändes denna Model 3 på 19" hjul något högljudd. Om man ska köra långt på motorvägen känns fortfarande Model S som ett bättre alternativ.

4) Polestar 2
* Jag provkörde Polestar 2 utan performance paketet
+ Trevlig och rolig att köra. Den har förstås inte det där trycket i accelerationen som de bästa (Taycan och Tesla Model S), men reagerar ändå hyfsat snabbt och är kul att svänga med.
+ Placerar sig någonstans i mitten i jämförelse med övriga bilar vilket är bra givet att den tillhör en av de billigare bilarna
- Det känns definitivt att bilen är tyngre och inte lika smidig som exempelvis som ID3, även om accelerationen förstås är klart bättre. Jag misstänker att det faktum att tyngdpunkten ligger lite högre på denna bil drar ner körkänslan en aning i jämförelse med de bästa.

5) Model X
+ Härlig acceleration för att vara en SUV
+ Trots att bilen är i särklass störst bland alla så känns den ändå smidigare än EQC och E-tron.
+ Fjädringsinställningarna är bra och i Sport-läget så är körstilen klart bättre de andra SUVarna (EQC, E-tron) vad gällar körkänslan.
- Det går dock inte att komma ifrån att det fortfarande känns som en SUV som väger några kilon

6) ID3
* Jag kanske har placerat ID3 aningen högre upp än vad den egentligen förtjänar, men detta var den största överraskningen.
+ Sätt ID3 i sportläget och den lilla bilen känns väldigt rapp för att bara ha 204hk. Bra attack i accelerationen.
+ Styrningen är direkt och bilen känns mycket smidig
+ Vändradien imponerar och min Model S känns som en finlandsfärja i jämförelse
- Visst märks det att en 0-100 acceleration ligger långt efter en del andra bilar här, men upp till 50km/h är den inte så tokig.
- Bilen är inte heller i nivå med en del andra vad gäller komfort och hade inte varit mitt primära val för långresor.
- Gällande komfort och långresor är i princip alla andra bilar bättre

7) E-tron
+ Bra ljudisolering
+ Bra komfort och gör sig bra på motorvägen
- Aningen tråkig att köra. Känns definitivt som en SUV där man är helt bortkopplad från vägen.
- Acceleration är märkbart sämre än övriga bilar, förutom ID3

8) EQC
+ Bra ljudisolering
+ Mycket mjuk fjädring och tillsammans med den låga ljudnivån ger det en hyfsat mysig känsla.
+ Accelererar klart bättre än E-tron
- Jag aktiverade alla sportlägen som jag kunde hitta i menyerna men i slutändan var det bara att konstatera att denna bilen var för svajig för min smak. Efter några svängar blev jag nästan åksjuk av gungandet. Prioriterar man komfort, mjuk fjädring, tyst och något att köra mil efter mil på motorvägen med så kan den definitivt vara ett alternativ - men personligen hade jag mycket svårt för denna bil.

Kommentar: Taycan vinner, men kostar också nästan dubbelt så mycket som ett flertal andra. Jag tror att jag har lite svårt för vissa SUVar - jag tycker helt enkelt att de känns så mossiga att köra och inte alls så trevliga när man börjar svänga med dem. ID3 var den stora överraskningen.

Förarmiljö / Interiör

1) Taycan
+ Man känner premiumkänslan direkt när man sätter sig i bilen - toppkvalité på alla detaljer
+ Förarstolen har många inställningsmöjligheter och man sitter som en kung. Utmärkta sidostöd och mycket bra lårstöd. Stolarna i provkörningsbilen var den mest påkostade varianten
- Jag fattade aldrig riktigt varför växelspaken verkligen var en liten spak som satt gömd långt bakom ratten så att man var tvungen att sträcka sig efter den. Det kändes varken ergonomiskt eller sportigt.
- Jag hade hellre sett två större infotainmentskärmar än de fyra små som fanns idag. Alla små displayer ger ett rörigt intryck och därmed kan man heller aldrig få en riktigt stor bild för karta (GPS) eller backkamera.
- Backkameran blev jag aldrig riktigt överens med då bilden var betydligt mer förvrängd än vad jag är vad vid. Det är kanske bara en vanesak?

2) EQC
+ Känns premium, påkostad och ombonat
+ Stolarna är trevliga och känns påkostade. Sidostöden kunde dock varit bättre.
+ Gillar man traditionell premiuminredning är denna bil i absoluta toppskiktet
- Mittkonsollen kändes en aning för stor och bred, vilket ger dåligt med utrymme för högra benet. Eftersom bilen inte är allt för bred känner man sig lite instängd.
- Mycket svarta blanka ytor som kommer dra till sig fingeravtryck
- Många små knappar överallt ger ett lite gammaldags och rörigt intryck
- Dålig backkamera med överexponerad och otydlig bild

3) Model X
* En modern och avskalad interiör. Detta ger en mer luftig känsla men för vissa kan den upplevas som lite väl avskalad. Varken plus eller minus, utan mer smaksak.
* Stolarna är bra, men jag önskar mig bättre lårstöd. Man sitter lite högre och mer komfortabelt i Model X än i Model S.
+ Med en riktigt stor display i mitten blir det mycket enklare att få en överblick över alla inställningar och gör det mycket tydligare när man navigerar (stor karta) eller backar.
- De nyare årsmodellerna har tydligen aningen större avstånd mellan sidostöden, en nackdel enligt mig.
- Mittkonsollen i kunde ha varit snyggare och det är en av de detaljer som känns minst premium i bilen.
- Dörrarna känns inte lika gedigna som hos vissa tyska bilar

4) Model S
* I princip samma omdömen som för Model X. En av de få skillnaderna är att man sitter lite lägre.
* Min P100D har inte de små interiörförbättringar som nyare Model S / X har, exempelvis att de bytt ut kromfärgen runt displayen till en mörkare metallfärg. Min bil har även den gamla MCU1 vilket gör displayen betydligt slöare än vad de nyare årsmodellerna erbjuder.

5) E-tron
+ Premiumkänsla på en del områden, exempelvis ljudet då man stänger dörrarna
- Lite besviken över E-trons interiör givet vad man förväntar sig av en extrautrustad tysk bil för runt miljonen. Inte dåligt på något sätt, men tydligt efter EQC och Taycan.
- Det känns gammaldags med en gigantisk växelspak i mittkonsollen.
- Stolarna är aningen hårda och har inget bra sidostöd. Det ska dock finnas något utrustningspaket med dyrare stolar som sannolikt åtgärdar detta.
- Jag upplevde infotainment systemet som något långsamt när man ska använda navigatorn med karta

6) Model 3
* Mycket avskalad interiör, betydligt mer avskalat än Model S / X. Mest futuristisk av alla.
+ Jag tycker dock att man vänjer sig väldigt snabbt och börjar uppskatta detta koncept mer och mer. Man börjar snabbt uppfatta många av de andra bilarna som gammaldags i jämförlese
+ Den stora infotainmentskärmen är snabb, tydlig och lätt att använda.
- Detta är egentligen inte del av interiören, men handtagen för att öppna dörrarna känns billiga och inte särskilt smidiga
- Även om man vänjer sig snabbt vid att bara ha en display och att det faktiskt känns ganska naturligt att läsa av hastigheten där efter ett tag, så kan jag inte komma ifrån känslan att jag saknar något. I framtiden kanske en HUD löser problemet men till dess hade jag helst haft en display framför mig också.

7) Polestar 2
* Även om denna bil placeras långt ner i rankingen är den definitivt inte långt efter.
+ Överlag är interiören trevlig och jag kan definitivt tänka mig att spenda många timmar i denna.
+ Bra stolar
+ Stort plus för Android-systemet som är riktigt snabbt. Bättre infotainment är på de flesta andra elbilar
- Mittkonsollen är hög och det känns både gammaldags och dåligt utnyttjande av utrymme att placera en växelspak där. Precis som i EQC känner man sig instängd.
- Dyrt med 50tkr för att få lädersäten, även om de är trevliga och ventilerade. Annars får man nöja sig med tygsäten.
- När jag pratade med de på Polestar i samband med provkörningen uppfattade jag det som att mobilappen inte

8) ID3
+ Den lite unika förardisplayen som sitter på ratten funkar faktiskt bra även om den inte ger så mycket information
- Denna bil känns "basic" i jämförelse och är långt efter övriga bilar gällande premiumkänsla. Dock inget fel på inredningen utan den verkar funktionell.
- Mittkonsollen känns inte särskilt välintegrerad och ser inte allt för rolig ut
- Stolarna är något enkla och sidostöden imponerade inte. Lårstödet var däremot bra och sittpositionen var komfortabel.
- Infotainmentsystemet var ganska rörigt och backkameran buggade ur efter ett tag och visade bara en svart bild. Även indikatorn för rattvärme verkade buggig och krävde lite grävande i menyerna för att få ordning på.

Kommentar: Personligen hade jag valt Model S/X före EQC vad gäller layouten på förarmiljön men EQC upplevs som mer premium. Taycan är dock bäst.

Familjevänlig / Utrymmen

1) Model X
* Finns med 5-, 6- eller 7-säteskonfiguration. Vi testade 6-säteskonfigurationen vilket gör det möjligt att promenera in till tredje raden utan att fälla några stolar.
+ Störst bil med stora utrymmen överallt. Möjligen att benutrymmet för andra sätesraden kunde ha varit bättre.
+ Stor frunk i fronten
- Vid 6-säteskonfigurationen kan inte andra raden fällas helt, vilket begränsar lastkapaciteten. Detta problem finns inte vid 5 eller 7 säten.

2) Model S
+ Eftersom detta är en halvkombi/hatchback är den lättlastad trots att det ser ut som en vanlig sedan. Stort och rymligt bagageutrymme.
+ Rymligt baksäte där 3 personer kan sitta utan problem
+ En mindre väska får plats i frunken där fram
- Bagageutrymmet är förvisso djupt och stort, men den sluttande formen på bakluckan medför ändå vissa begränsningar

3) E-tron
+ I vanliga E-tron versionen är luckan där bak mindre sluttande än i Model S vilket kan vara en fördel vid viss typ av packning.
+ E-tron finns även som Sportback variant som är mycket snyggare, där formen påminner mer om en Model S. Sportback har aningen mindre lastutrymme där bak än vanliga E-tron, men fortfarande bra.

4) EQC
* Hyfsat rymlig, men betydligt mindre än E-tron. Placerar sig någonstans i mitten i jämförelse med övriga bilar.
- Golvet i bagageutrymmet upplever jag som aningen högt vilket innebär att man inte kan stapla allt för mycket på höjden.

5) Polestar 2
+ Precis som Model S är detta en halvkombi, eller fastback som de kallar det, vilket gör bilen lätt att lästa trots att det ser ut som en sedan.
+ Bra sitthöjd i baksätet - bättre än Tesla. Om jag har förstått saken rätt sitter man på ett batteripack.
- Bilen är dock mindre än de med högre placeringar och det märks både i baksätet och i lastutrymmet där bak
- Att bilen har en "kardantunnel" gör det jobbigare att placera 3 personer i baksätet

6) ID3
+ Lättlastad och ganska stort lastutrymme given hur liten bilen är
+ Det faktum att motorhuven är kort och man inte har någon frunk gör att man kunnat få hyfsat storlek på bagageutrymmet där bak. Helt rätt att prioritera bort frunken på denna bil.
- Dock går det inte att komma ifrån det faktum att detta är en liten bil i jämförelse med övriga. I baksätet finns det hyfsat med utrymme för benen men bilen verkar lite för smal för att 3 vuxna ska kunna sitta komfortabelt där bak (eller en vuxen och två barnstolar)

7) Taycan
* Man sitter bra i baksätet, men insteget var faktiskt lite svårt med hög tröskel och det faktum att man fick nästan vika in fötterna under sätet framför.
+ Mätt i liter är bagageutrymmet hyfsat och öppningen är något större än hos Model 3
- Det är dock en sedan och det är definitivt inte enkelt att lasta in något större där bak. Även en liten bil som ID3 är betydligt lättare att lasta än Taycan.

8) Model 3
* Jag är något osäker på om jag ska placera Taycan eller Model 3 i botten.
* Model 3 hade ingen elektrisk baklucka tidigare, vilket var en tydlig nackdel. Åtgärdat i absolut senaste uppdateringen av bilen.
+ Hyfsat utrymme i baksätet
+ Det går bevisligen att få in en barnvagn i bagageutrymmet, men det krävdes en del icke-ergonomiska rörelser för att lyckas
- Bagageutrymmet är inte dåligt sett till hur många liter det rymmer, men det är en typisk sedan där luckans öppning är alldeles för liten för att det ska vara lätt att lasta eller rymma ett par större väskor.
- Om man lastar in en barnvagn finns det endast plats kvar för ett par småväskor.

Kommentar: Tesla Model S/X och E-tron är de främsta valen för en barnfamilj som behöver plats för både barnstolar och barnvagn. Övriga bilar är en bra bit efter och Taycan och Model 3 är direkt jobbiga för de som behöver få plats med en barnvagn.

Räckvidd / Långresor

Eftersom jag inte varit ute på långresor med alla dessa bilar blir detta mer en sammanställning av vad jag läst mig till. Räckvidden är en viktig faktor för den slutgiltiga bedömningen och kan inte utelämnas endast för att jag inte har personlig erfarenhet av att köra långt med alla dessa bilar.

1) Model S
+ Med senaste uppdateringen har Model S LR 65 mil WLTP och Model S Performance har 63 mil. Min P100D har 21" fälgar och kommer definitivt inte upp i den räckvidden.
+ Teslas Supercharger-nätverk är välutbyggt, enkelt att använda och laddningsupplevelsen är smidig tack var integrationen med bilarna och appen.

2) Model 3
+ Med senaste uppdateringen 58 mil WLTP för Model 3 LR.
+ Supercharger-nätverket.

3) Model X
+ 56 mil WLTP för Model X LR är bra för en SUV.
+ Supercharger-nätverket.

4) ID3
+ 54 mil WLTP för ID3 med största batteriet. För ID4 kommer det vara 52 mil. Just den ID3 som vi provkörde hade ett mindre batteri.
+ Är med i Ionity-nätverket

5) Taycan
* 45 mil WLTP
* Bilen fick dåligt resultat i EPA, men å andra sidan verkar Björn Nyland ha lyckats köra den riktigt långt - så i praktiken verkar ändå räckvidden hyfsad
+ Är med i Ionity-nätverket samt har mycket hög laddhastighet

6) E-tron
* Knappt 44 mil WLTP
+ Är med i Ionity-nätverket och laddar snabbare än exempelvis EQC
- E-tron var allt annat än snabb på att planera rutter.
- Knappt godkänd räckvidd givet prislappen.

7) EQC
* Knappt 42 mil WLTP
+ Är med i Ionity-nätverket
- Knappt godkänd räckvidd givet prislappen.

8) Polestar 2
* 47 mil WLTP.
- De tyska bilarna är i alla fall en del av Ionity-laddnätverket och har en plan för hur deras bilar ska laddar på långresor - vissa till subventionerat pris. Polestar 2 har ingenting förutom Plugsurfing som inte alls är svaret på frågan.
- Dålig ruttplanering i Polestar där det tar tid att leta fram den snabbast laddaren gör inte saken bättre. Bilen ger en lång lista på förslag där flera av förslagen, även de högst upp i listan, inte är riktiga snabbladdare.
- Bilen fick inget bra resultat i EPA testet och dessutom har en del tester av Björn Nyland visat att bilen har dålig räckvidd vid högre hastigheter.

Kommentar: Om man inte kör långt särskilt ofta kan man nästan bortse från denna kategori eftersom alla bilar funkar utmärkt så länge man kör i stan eller bara är iväg på kortare utflykter. För långresor, inte minst för barnfamiljer, kan denna kategori dock vara helt avgörande för vilken elbil man väljer.

Frågan kvarstår dock - vilken bil ska jag införskaffa?

Taycan - Jättekul, men ska man ha en snabb version med en del utrustning landar prislappen på 2 miljoner. Inte anpassad för barnfamiljer och även om bilen är riktigt bra så upplevs den ändå som dyr (det är dock gratis att drömma). Nästa år kommer kombi-versionen (Cross Turismo). En Taycan Cross Turismo 4S är en möjlig bil när barnen blivit större.

Model S - En sådan har jag redan. Ska man lägga så mycket pengar på att få samma bil en gång till - är inte det tråkigt? Hade jag köpt Model S igen hade det inte blivit Performance utan istället vanliga Long Range med 19" hjul. Tyvärr har det inte hänt så mycket med Model S på senare år vilket borde innebära att det kommer en större refresh framöver. Model 3 börjar få en hel del saker som inte Model S har, vilket känns konstigt.

Model X - Riktigt stor bil och därmed sämre räckvidd än Model S. Dock blev räckvidden trevlig med senaste uppdateringen. Nackdelen när man har små barn är att bakåtvända barnstolar på andra raden helt skulle blockera möjligheten att använda säten på tredje raden (när barnen blir större, över 4 år, försvinner detta problem). Frågan är också om vi behöver så många stolar? Annars är det nog lastutrymmet som talar för denna bil. Dessvärre är Model X klart dyrare än Model S och har dessutom ett högre förmånsvärde.

Model 3 - Kul att köra, bra räckvidd och känns futuristisk. Inte lika mycket komfortbil som en del andra och som familjebil är lastutrymmet där bak jobbigt om man ska få plats med en barnvagn och några väskor. Vågar man offra kravet på lättlastad familjebil hade man fått en otroligt bra elbil för pengarna med Model 3.

E-tron - Denna bil har jag verkligen försökt att tycka om för det är trots allt något med denna bil som tilltalar mig även om den inte var den busigaste bilen på vägen. Den är rymlig och uppfyller alla praktiska krav. Sportback versionen är dessutom riktigt snygg och det finns massor av konfigurationsmöjligheter. Hade räckvidden varit bättre hade det mycket väl kunnat bli en E-tron. Nu känns den tyvärr lite för dyr för att man ska nöja sig med den relativt dåliga räckvidden.

EQC - Trots att bilen kostar en del var den inte särskilt kul att köra. Storleksmässigt är den mindre än E-tron så därmed inte lika familjevänlig. Dock väldigt fin interiör samt komfortabel och tyst. Eftersom räckvidden var sämst av alla känns inte bilen så relevant.

Polestar 2 - Klart billigare än många av de andra och placerar sig trots det ofta i mitten i mina bedömningar. Därmed hyfsat bra valuta för pengarna. Tyvärr har många tester visat att räckvidden är allt annat än bra och detta är den enda bilen som varken ingår i Supercharger- eller Ionity-nätverket. Aningen liten som familjebil.

ID3 - Just ID3 är alldeles för liten så det är egentligen ID4 som intresserar mig. Jag blev mycket positivt överraskad av ID3 och jag är övertygad att denna bil kommer sälja bra. Mycket elbil för pengarna. Även om inte ID4 är fullt så stort som jag önskar är den ändå ett riktigt hett alternativ - inte minst eftersom den mycket trevliga prislappen gör att man kan tänka sig att tumma lite på kraven.

Avslutande kommentarer

  • Ingen av alternativen är helt perfekt utan det behövs både prioriteringar av avvägningar för att hitta rätt

  • Minst sannolika alternativ just nu: Taycan, EQC och VW ID3

  • Mest sannolika alternativ just nu: Någon Tesla eller VW ID4

  • Jag planerar att provköra VW ID4 i december

Bra skrivet!

Har du fått någon info om när id4 ska komma?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wiinis:

Bra skrivet!

Har du fått någon info om när id4 ska komma?

Min far har beställt en ID.4 1st Max. (Idag kör han Model X). VW kan bara säga Q1 2021. Detta var senaste budet från VW och detta var 1,5 vecka sedan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wiinis:

Bra skrivet!

Har du fått någon info om när id4 ska komma?

Tack!

I samband med att jag provkörde ID3 vid Volkswagen Smista i Stockholm frågade jag om ID4. De trodde att den skulle komma in och vara tillgänglig för provkörning någon gång under december. De lovade att kontakta mig så snart den finns tillgänglig.

Leveranserna ska komma igång i början av nästa år. Beroende på hur många i Sverige som redan har beställt bilen är det inte säkert att man hinner få den i samband med de första leveranserna. Lite av ett osäkerhetsmoment när man faktiskt kan få bilen med andra ord, om man inte tillhör de första som beställt.

Permalänk
Medlem

Tackar för info @naxos och @alpha!

För mig står det mellan id4 och skoda enyaq. Utan att ha testat och känt vilken hade ni valt?
Skoda har vissa fördelar tycker jag i val av konfiguration och när jag testade id3 så tyckte jag den var väldigt trevlig och tänker att id4 är samma.

Permalänk
Medlem

Hej!
Gjorde en batteriuppgradering i min gamla Nissan Leaf, vilket dubblade räckvidden för endast 2100€! Kanske intresserar någon här

Visa signatur

| Ryzen 5900X | 32GB DDR4-3200 | Asus RTX3080 OC | Samsung M2 1TB | 750W 80+Platinum

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wiinis:

Tackar för info @naxos och @alpha!

För mig står det mellan id4 och skoda enyaq. Utan att ha testat och känt vilken hade ni valt?
Skoda har vissa fördelar tycker jag i val av konfiguration och när jag testade id3 så tyckte jag den var väldigt trevlig och tänker att id4 är samma.

Tycker att inredningen och valet av fysiska knappar för rattkontroller m.m. är bättre i Skoda Enyaq. Sen tycker jag personligen att Skodan är snyggare, har mer lastutrymme och ingen svart plast runt skärmkanterna.

Visa signatur

Ryzen 7 5800X3D || Powercolor AMD Radeon RX 6800 16Gb || G.Skill Flare X 16GB 3200MHz CL14 || Gigabyte B550I Aorus Pro AX || Corsair 34WQHD240-C OLED || Samsung SSD 970 EVO Plus 1TB || Samsung SSD 990 PRO 4TB || Corsair SF600 || Thor Zone NANOQ R Chalk || 3xNoctua NF-A14x25 G2 PWM || Corsair iCUE LINK TITAN 280 AIO

Permalänk
Medlem
Skrivet av Reiker:

Tycker att inredningen och valet av fysiska knappar för rattkontroller m.m. är bättre i Skoda Enyaq. Sen tycker jag personligen att Skodan är snyggare, har mer lastutrymme och ingen svart plast runt skärmkanterna.

Tack för input!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wiinis:

Tackar för info @naxos och @alpha!

För mig står det mellan id4 och skoda enyaq. Utan att ha testat och känt vilken hade ni valt?
Skoda har vissa fördelar tycker jag i val av konfiguration och när jag testade id3 så tyckte jag den var väldigt trevlig och tänker att id4 är samma.

Valet stod också mellan Enyaq och ID.4 för min far. Om man väljer till all utrustning på Enyaq så motsvarar det en ID4 First Max, men.. bilen blir ca 85K dyrare.

Sen är smaken som baken, men jag tycker ID.4 är mycket snyggare med en modernare look som kommer att vara VW signum dom kommande 5-10 åren.

Sen levereras Enyaq i April tidigast.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kaine_Uro:

Osäker på hur andra tillverkares hybridmotorer är designade. Toyotas bensinmotor använder sig av "atkinsoncykeln", alltså kan man kalla det för en modifierad ottomotor. Tänker inte gå in på tekniska detaljer mer än att säga att den är bränslesnål, men ger sämre effekt i förhållande till storleken jämfört med vanliga fyrtaktsmotorer.

Och det gör att motorn håller sämre antar jag eftersom du nämner det?

Citat:

Sedan så används även speciella lager i hybridmotorerna, för att de ska klara av det stora antalet kallstarter bättre.

Då har de ju designat motorn för ändamålet. Och är det egentligen ett så stort antal kallstarter på en hybrid? Har inte alla moderna bilar så motorn stängs av vid rödljus och liknande?
Det lilla en vanlig hybrid faktiskt kör enbart på el tror jag inte är tillräckligt för att motorn ska svalna så mycket så att det blir en kallstart när den startar igen. Vad räknas som kallstart? Räcker det att motorn sjunkit 10c under normal arbetstemp?
Jag är helt med dig på att en motor slits av att starta kall, men tveksam till att det skulle skapa ett problem på en hybridbil. Dels pga mina egna erfarenheter och dels för att jag inte kan minnas att jag läst om att hybrider skulle ha stora problem med motorhaverier.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Gainsgoblin:

Att få till bättre batterier har forskats på lika länge som förbränningsmotorer. Man måste dock skilja på att batterier är ett drivmedel, förbränningsmotorer har redan ett otroligt energitätt drivmedel.

Mja. Klart det forskats inom batterier, men det har nästan uteslutande varit små batterier ämnade för bärbara elektroniska prylar. Att så är fallet är enkelt att se då priset per kWh för batteripack för elbilar redan fallit till under hälften sedan Teslas inträde på marknaden med Model S för mindre än tio år sedan. Energitätheten har även förbättrats markant, och kommer så även att fortsätta, med förväntade genombrott med solid elektrolyt eller liknande.

Detta såklart på grund av att när intresset för en produktkategori ökar (dvs pga ökad försäljning) så blir fler intresserade att forska inom området, och ökat forskande leder till förbättringar som leder till kostnadsreduktioner, som leder till ökad försäljning, som... Osv.

Batteriet är ju inte heller något traditionellt drivmedel - det tillverkas ju bara en gång, och återanvänds sedan igen och igen. Bensin tillverkar man och sedan förbränner, så inte direkt jämförbart. Sedan tenderar man att bortse från all energi som går åt för att tillverka och transportera bensinen i beräkningarna för hur energität bensinen faktiskt är. Nu har jag inte tittat så noga på detta, men jag har sett påståenden om att det går åt energi ungefär motsvarande en liter bensin för att pumpa upp olja, transportera och raffinera en liter bensin.

Vet inte hur väl det stämmer (lär bero avsevärt på var oljan kommer ifrån, något superfält i saudiarabien jämfört mot tjärsand från kanada, typ), men ändå avsevärt sämre energitäthet i realiteten, om man tar med alla steg i processen som sker före man pumpar bensinen ner i bilens bränsletank...

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon132576:

Mja. Klart det forskats inom batterier, men det har nästan uteslutande varit små batterier ämnade för bärbara elektroniska prylar. Att så är fallet är enkelt att se då priset per kWh för batteripack för elbilar redan fallit till under hälften sedan Teslas inträde på marknaden med Model S för mindre än tio år sedan. Energitätheten har även förbättrats markant, och kommer så även att fortsätta, med förväntade genombrott med solid elektrolyt eller liknande.

Detta såklart på grund av att när intresset för en produktkategori ökar (dvs pga ökad försäljning) så blir fler intresserade att forska inom området, och ökat forskande leder till förbättringar som leder till kostnadsreduktioner, som leder till ökad försäljning, som... Osv.

Batteriet är ju inte heller något traditionellt drivmedel - det tillverkas ju bara en gång, och återanvänds sedan igen och igen. Bensin tillverkar man och sedan förbränner, så inte direkt jämförbart. Sedan tenderar man att bortse från all energi som går åt för att tillverka och transportera bensinen i beräkningarna för hur energität bensinen faktiskt är. Nu har jag inte tittat så noga på detta, men jag har sett påståenden om att det går åt energi ungefär motsvarande en liter bensin för att pumpa upp olja, transportera och raffinera en liter bensin.

Vet inte hur väl det stämmer (lär bero avsevärt på var oljan kommer ifrån, något superfält i saudiarabien jämfört mot tjärsand från kanada, typ), men ändå avsevärt sämre energitäthet i realiteten, om man tar med alla steg i processen som sker före man pumpar bensinen ner i bilens bränsletank...

Komiska är att när Nissan Leaf kom 2010 var priset per Kwh 1300-1400 USD.

Idag är priset per Kwh 130 USD i snitt medans Tesla i Kina med nya Catl batteriet är 100 USD/Kwh & tydligen är en sändning av dessa påväg till Europa=bättre marginaler & högre vinster på dessa bilar.

Energitätheten har ökat med 400% på Nissan Leaf om du jämför första 24 Kwh vs nyaste 62 Kwh som finns idag.

Men priset på Elbilar idag reflekteras inte av priset per/kwh på batteripacken & vet att Fully charged show på Youtube också undrar varför så är fallet men lär finnas massa orsaker.

Kollar du biltillverkare idag släpper dom alltid bilar med dom större batteripacken först pga bättre marginaler och vinster och sedan kommer dom mindre versionerna.

20 Kwh mer adderar oftast 100K Sek på priset till konsument som logiskt är 2600 USD.

Visa signatur

Chassi: Ssupd Meshroom S V2, Moderkort: Gigabyte Aorus X570I Pro Wifi, Processor:Ryzen 7 5800X3D , Cpu kylare: EK-AIO Elite 280 D-RGB Minnen Gskill Ripsaw 16 Gb Cl16 3600 mhz,Startdisk:SSD Samsung 970 Evo plus 1 TB , Grafikkort:PNY RTX4070TI Super Verto Oc PSU: Corsair SF850L Skärm: ASUS ROG Swift PG278Q Tillbehör: Logitech G903 & Funk KB460 , Logitech Z520 datorhögtalare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Jonas79:

Komiska är att när Nissan Leaf kom 2010 var priset per Kwh 1300-1400 USD.

Idag är priset per Kwh 130 USD i snitt medans Tesla i Kina med nya Catl batteriet är 100 USD/Kwh & tydligen är en sändning av dessa påväg till Europa=bättre marginaler & högre vinster på dessa bilar.

Men priset på Elbilar idag reflekteras inte av priset per/kwh på batteripacken & vet att Fully charged show på Youtube också undrar varför så är fallet men lär finnas massa orsaker.

I fallet med Tesla så handlar det nog om att de gått med förlust de första åtta åren av sin existens, och att det är först de absolut senaste kvartalen/åren som de börjat att gå lite plus på det hela. De har nog mycket vinster som de måste ta in för att täcka sina tidigare förluster.

De har helt klart varit modiga och satsat tidigt, till stora förluster och med ambitiösa investeringar, för att kunna bygga upp företaget och elbilsmarknaden både långsiktigt och hållbart.

Visa signatur

macOS: Mac mini [M4 Pro 14-core/24GB/1TB/10GbE], MacBook Air 13" [M1/16GB/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32GB/512GB]
Windows: Microsoft Surface Pro 11 [Snapdragon X Elite/16GB/1TB/OLED], Microsoft Surface Laptop 7 13" [Snapdragon X Plus/16GB/512GB], HP Omnibook X 14" [Snapdragon X Elite/16GB/1TB], HP OmniBook Ultra 14" [Ryzen AI 9 HX 375/32GB/1TB]
iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 10 46mm [LTE]
HT: LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB], Intel NUC [Core i5/8GB/256GB]

Permalänk
Skrivet av snajk:

Jo det håller jag med om. Men det är många som framhåller att elbilar och fossilbilar var likvärdiga vid förra sekelskiftet typ och att vi kunde valt att köra på elbilar då och inte haft alls så stora problem med klimat, konflikter i oljeländer etc. men då greppar man ju inte situationen då. Batterier och elmotorer är inte så komplexa i grunden men för att få batterierna till de är idag så har ju en mängd tekniska framsteg varit helt avgörande. Det hade inte gått för hundra år sedan på något sätt. Min farsa hade en elbil i jobbet på tidigt nittiotal och batterierna tog upp halva bilen och säkert mer än så i vikt, och den toppade 65 och gick typ sex mil.

Angående de sista pusselbitarna så kommer vi förstås att hamna där för eller senare. Men det krävs förstås mycket arbete. På sikt borde elbilar bli billigare, när volymerna väl är där, då det inte är alls lika komplext.

Dåtidens fossilbilar var ju inte så fantastiska heller.
Fossilbilstillverkarna och oljebolag har verkligen hindrat utvecklingen. Chevron köpte t.ex upp Ovonics som utvecklade NiMH batterier kring millennieskiftet och la alla patent på hyllan bakom lås och bom.

Visa signatur

Macbook Pro 14"
10Gb internet 🙌

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av TobiasStockholm:

Fossilbilstillverkarna och oljebolag har verkligen hindrat utvecklingen. Chevron köpte t.ex upp Ovonics som utvecklade NiMH batterier kring millennieskiftet och la alla patent på hyllan bakom lås och bom.

Detta har absolut varit en gigantisk stoppkloss utan dess like. Litiumjonbatteriet är till exempel ingen ny uppfinning, men oljebolag har även där kontrollerat vitala patent och hållit produkten borta från marknaden. Det var bara för att patent började löpa ut som li-jonbatterier började dyka upp under 90-talet.

Fantastiskt förutseende av de här korporationerna att tidigt se vilken betydelse dessa batterier skulle komma att ha i framtiden - den pura ondskan är sällan så vis och kompetent inom populärkulturen...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ebmaister:

Någon kan väl rätta mig om jag har fel men Volkswagen Passat/Golf GTE har väl värmepump just för möjligheten att köra helt på el även vintertid?

Jag har en Passat GTE 2016 och den har någon slags elektrisk värmare som slukar väldigt mycket energi. Det är alltså inte en värmepump utan något som enligt hörsägen kan liknas vid ett spjäll med glödtrådar som luft blåses genom. Så har jag förstått det i varje fall.

Det minskar nog räckvidden med uppåt en tredjedel en kall vinterdag, men fördelen är förstås att bensinmotorn inte behöver starta för att alstra värme. Ibland när jag känner mig extra snål/miljövänlig nöjer jag mig med stolsvärmen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wiinis:

Bra skrivet!

Har du fått någon info om när id4 ska komma?

Jag beställde en Id.4 1st för ungefär en månad sedan. Då hette det att leverans skulle ske i början av januari, men efter ett par veckor justerades detta till någon gång från slutet av januari tills mitten på mars.

Har haft en Id.3 på lån lite grann. Håller med om att den är lite plastig och jag var inte ett dugg glad i all högblank svart plast och en massa touchkontroller. Men man vänjer sig säkert.

Röststyrningen var inte direkt lydig för att uttrycka mig diplomatiskt och infotainment-systemet kändes aningen "laggigt";för att prata swec-språk. Men det sagt var bilen riktigt fin att köra med bra sikt, grymt ljus, skön stol och fin känsla på vägen. Lyckades snålköra till jobbet på ca 12 kwh/100 km i förbrukning - dock en del nedförsbacke!

Gick bra att ladda den med 10A schuko-laddaren som tillhör min Passat GTE, var tvungen att testa för sakens skull.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Lupson:

Jag har en Passat GTE 2016 och den har någon slags elektrisk värmare som slukar väldigt mycket energi. Det är alltså inte en värmepump utan något som enligt hörsägen kan liknas vid ett spjäll med glödtrådar som luft blåses genom. Så har jag förstått det i varje fall.

Det minskar nog räckvidden med uppåt en tredjedel en kall vinterdag, men fördelen är förstås att bensinmotorn inte behöver starta för att alstra värme. Ibland när jag känner mig extra snål/miljövänlig nöjer jag mig med stolsvärmen.

Tror det är samma typ av värmeelement som de använder i dieselmodellerna. Möjligen kan det vara lite högre effekt ändå.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon132576:

Mja. Klart det forskats inom batterier, men det har nästan uteslutande varit små batterier ämnade för bärbara elektroniska prylar. Att så är fallet är enkelt att se då priset per kWh för batteripack för elbilar redan fallit till under hälften sedan Teslas inträde på marknaden med Model S för mindre än tio år sedan. Energitätheten har även förbättrats markant, och kommer så även att fortsätta, med förväntade genombrott med solid elektrolyt eller liknande.

Detta såklart på grund av att när intresset för en produktkategori ökar (dvs pga ökad försäljning) så blir fler intresserade att forska inom området, och ökat forskande leder till förbättringar som leder till kostnadsreduktioner, som leder till ökad försäljning, som... Osv.

Batteriet är ju inte heller något traditionellt drivmedel - det tillverkas ju bara en gång, och återanvänds sedan igen och igen. Bensin tillverkar man och sedan förbränner, så inte direkt jämförbart. Sedan tenderar man att bortse från all energi som går åt för att tillverka och transportera bensinen i beräkningarna för hur energität bensinen faktiskt är. Nu har jag inte tittat så noga på detta, men jag har sett påståenden om att det går åt energi ungefär motsvarande en liter bensin för att pumpa upp olja, transportera och raffinera en liter bensin.

Vet inte hur väl det stämmer (lär bero avsevärt på var oljan kommer ifrån, något superfält i saudiarabien jämfört mot tjärsand från kanada, typ), men ändå avsevärt sämre energitäthet i realiteten, om man tar med alla steg i processen som sker före man pumpar bensinen ner i bilens bränsletank...

Det spelar väl ingen roll hur det tillverkas och hur energiåtgången är för detta.
Energitätheten för 1Kg bensin är 46MJ/kg och för ett "Tesla-batteri" ca 1MJ/kg(siffror baserade på en snabb googling).

Visa signatur

Bara gammalt skräp...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lupson:

Jag beställde en Id.4 1st för ungefär en månad sedan. Då hette det att leverans skulle ske i början av januari, men efter ett par veckor justerades detta till någon gång från slutet av januari tills mitten på mars.

Har haft en Id.3 på lån lite grann. Håller med om att den är lite plastig och jag var inte ett dugg glad i all högblank svart plast och en massa touchkontroller. Men man vänjer sig säkert.

Röststyrningen var inte direkt lydig för att uttrycka mig diplomatiskt och infotainment-systemet kändes aningen "laggigt";för att prata swec-språk. Men det sagt var bilen riktigt fin att köra med bra sikt, grymt ljus, skön stol och fin känsla på vägen. Lyckades snålköra till jobbet på ca 12 kwh/100 km i förbrukning - dock en del nedförsbacke!

Gick bra att ladda den med 10A schuko-laddaren som tillhör min Passat GTE, var tvungen att testa för sakens skull.

Tänk på att ett normalt 10A schuko-uttag i ett hus inte är anpassat för konstant last under lång tid (elbil), det är anpassat för last under kort tid (hushållsapparater). Om en elbil eller hybrid laddas vid full effekt (10A) under lång tid riskerar man varmgång i de svagaste delarna av elsystemet (mellan uttaget och elskåpet) och risk för kortslutning/brand. Ska man ladda i ett vanligt schukouttag så ska man begränsa lasten på uttaget, se broschyr: Elsäkerhetsverket om att ladda elbil hemma

Bästa är att installera en laddbox hemma av en certifierad elektriker så vet man att elsystemet är anpassat efter lasten. Vissa av dessa finns även med ett extra schukouttag för laddhybrider.

Visa signatur

Ryzen 7 5800X3D || Powercolor AMD Radeon RX 6800 16Gb || G.Skill Flare X 16GB 3200MHz CL14 || Gigabyte B550I Aorus Pro AX || Corsair 34WQHD240-C OLED || Samsung SSD 970 EVO Plus 1TB || Samsung SSD 990 PRO 4TB || Corsair SF600 || Thor Zone NANOQ R Chalk || 3xNoctua NF-A14x25 G2 PWM || Corsair iCUE LINK TITAN 280 AIO

Permalänk
Samsung Sverige

Jag har en Model 3 Long Range som jag kört senaste året. Kanonfin bil, men lite dålig att lasta grejer i (det visste jag ju när jag köpte den). Förhoppningen är väl att det ska komma något i VW Caddy-storlek som är mer lastanpassat snart, men Volkswagens konverterade modeller som säljs nu känns ju inte alls särskilt lockande sett till räckvidd. Model Y är väl möjligen det som ser mest intressant ut än så länge.

Visa signatur

» Betalt samarbete och medlemmarnas länk till Samsung Sverige (företräder inte bolaget Samsung)
» Bidrar med kunskap och expertis inom Samsungs telefoner, plattor och wearables
» Behöver du hjälp? Pinga mig genom att skriva @samsung

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Samsung:

Jag har en Model 3 Long Range som jag kört senaste året. Kanonfin bil, men lite dålig att lasta grejer i (det visste jag ju när jag köpte den). Förhoppningen är väl att det ska komma något i VW Caddy-storlek som är mer lastanpassat snart, men Volkswagens konverterade modeller som säljs nu känns ju inte alls särskilt lockande sett till räckvidd. Model Y är väl möjligen det som ser mest intressant ut än så länge.

Nissan har ju sin skåpbilsvariant, men räckvidden är inte så mycket att hurra för direkt. De är rätt vanliga häromkring, inte bara i det offentliga utan även bland byggarbetare och så.

Permalänk
Samsung Sverige
Skrivet av snajk:

Nissan har ju sin skåpbilsvariant, men räckvidden är inte så mycket att hurra för direkt. De är rätt vanliga häromkring, inte bara i det offentliga utan även bland byggarbetare och så.

Nej, precis. Jag behöver i princip något med Model 3 LR-räckvidd som också får dra ett släp (eftersom jag bor ute på norra Norrlands landsbygd). Kanske att nästa generation Caddy eller Transporter med lite ny batteriteknik kan fungera, men det är nog några år bort.

Visa signatur

» Betalt samarbete och medlemmarnas länk till Samsung Sverige (företräder inte bolaget Samsung)
» Bidrar med kunskap och expertis inom Samsungs telefoner, plattor och wearables
» Behöver du hjälp? Pinga mig genom att skriva @samsung

Permalänk
Avstängd
Skrivet av TobiasStockholm:

Dåtidens fossilbilar var ju inte så fantastiska heller.
Fossilbilstillverkarna och oljebolag har verkligen hindrat utvecklingen. Chevron köpte t.ex upp Ovonics som utvecklade NiMH batterier kring millennieskiftet och la alla patent på hyllan bakom lås och bom.

Jo visst är det så. Framför allt i USA har oljebolagen och biltillverkarna satsat väldigt hårt på att få bort alla alternativ. Till exempel var det ju väldigt vanligt att de köpte upp busslinjer eller annan kollektivtrafik och la ner för att få folk att köra mer bil. Och de har förstås lagt ganska enorma summor på lobbying.

Men det betyder inte att elbilen hade en reell chans vid förrförra sekelskiftet liksom. Elmotorer är visserligen simplare teknik men mekaniken var ju långt mer utvecklad då än elektroniken liksom. Det har ju krävts rätt avancerad kemi och teknik för att få batterierna till där de är nu och det hade inte varit möjligt för hundra år sedan oavsett hur mycket pengar man hade öst på problemen.

Permalänk
Samsung Sverige
Skrivet av snajk:

Jo visst är det så. Framför allt i USA har oljebolagen och biltillverkarna satsat väldigt hårt på att få bort alla alternativ. Till exempel var det ju väldigt vanligt att de köpte upp busslinjer eller annan kollektivtrafik och la ner för att få folk att köra mer bil. Och de har förstås lagt ganska enorma summor på lobbying.

Men det betyder inte att elbilen hade en reell chans vid förrförra sekelskiftet liksom. Elmotorer är visserligen simplare teknik men mekaniken var ju långt mer utvecklad då än elektroniken liksom. Det har ju krävts rätt avancerad kemi och teknik för att få batterierna till där de är nu och det hade inte varit möjligt för hundra år sedan oavsett hur mycket pengar man hade öst på problemen.

Litiumjon-batteriet uppfanns ju dock redan på 1970-talet, så resonemanget går ju att föra att om "alla" hade dragit åt samma håll kring utvecklingen hade vi kanske haft en väsentligt annorlunda batteriteknik i dag. Huruvida det stämmer eller inte kan vi ju bara spekulera i, men det är intressanta tankeexperiment.

Visa signatur

» Betalt samarbete och medlemmarnas länk till Samsung Sverige (företräder inte bolaget Samsung)
» Bidrar med kunskap och expertis inom Samsungs telefoner, plattor och wearables
» Behöver du hjälp? Pinga mig genom att skriva @samsung

Permalänk
Medlem
Skrivet av Reiker:

Tänk på att ett normalt 10A schuko-uttag i ett hus inte är anpassat för konstant last under lång tid (elbil), det är anpassat för last under kort tid (hushållsapparater). Om en elbil eller hybrid laddas vid full effekt (10A) under lång tid riskerar man varmgång i de svagaste delarna av elsystemet (mellan uttaget och elskåpet) och risk för kortslutning/brand. Ska man ladda i ett vanligt schukouttag så ska man begränsa lasten på uttaget, se broschyr: Elsäkerhetsverket om att ladda elbil hemma

Bästa är att installera en laddbox hemma av en certifierad elektriker så vet man att elsystemet är anpassat efter lasten. Vissa av dessa finns även med ett extra schukouttag för laddhybrider.

Jo, det är jag medveten om. Har laddat min Passat GTE i över 4.5 år med 6A inställt på "klossen". För Id 4:an blir det en riktig laddbox, funderar på Tibbers box.

Ingår mig veterligen ingen Schuko-laddare till Id-serien, men överväger att skaffa en att ha för de där tillfällena när inget alternativ finns och man har gott om tid att ladda på låg Ampere.

Permalänk
Samsung Sverige
Skrivet av Lupson:

Jo, det är jag medveten om. Har laddat min Passat GTE i över 4.5 år med 6A inställt på "klossen". För Id 4:an blir det en riktig laddbox, funderar på Tibbers box.

Ingår mig veterligen ingen Schuko-laddare till Id-serien, men överväger att skaffa en att ha för de där tillfällena när inget alternativ finns och man har gott om tid att ladda på låg Ampere.

Jag tycker absolut att det är värt att ha en "nödladdare" med schuko (och gärna blå CEE-kontakt). CEE-lösningen är smidig eftersom det är enkelt att göra en övergång från trefas till enfas, så då är du utrustad både för Schuko, campinguttag och vanligt trefasuttag för en billig slant. Alternativt att man har med sig en övergång från trefas CEE till Schuko. Det optimala är så klart en EVSE med trefas, men då springer tusenlapparna iväg.

Visa signatur

» Betalt samarbete och medlemmarnas länk till Samsung Sverige (företräder inte bolaget Samsung)
» Bidrar med kunskap och expertis inom Samsungs telefoner, plattor och wearables
» Behöver du hjälp? Pinga mig genom att skriva @samsung

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lupson:

Jo, det är jag medveten om. Har laddat min Passat GTE i över 4.5 år med 6A inställt på "klossen". För Id 4:an blir det en riktig laddbox, funderar på Tibbers box.

Ingår mig veterligen ingen Schuko-laddare till Id-serien, men överväger att skaffa en att ha för de där tillfällena när inget alternativ finns och man har gott om tid att ladda på låg Ampere.

Skrivet av Samsung:

Jag tycker absolut att det är värt att ha en "nödladdare" med schuko (och gärna blå CEE-kontakt). CEE-lösningen är smidig eftersom det är enkelt att göra en övergång från trefas till enfas, så då är du utrustad både för Schuko, campinguttag och vanligt trefasuttag för en billig slant. Alternativt att man har med sig en övergång från trefas CEE till Schuko. Det optimala är så klart en EVSE med trefas, men då springer tusenlapparna iväg.

Denna finns ju tex:
https://evconnect.se/collections/portabla-laddare/products/ty...

Visst får man inte blå 1-fas CEE kontakt men det kan man ju skaffa separat. Känns som det blir en väldigt komplett lösning för inte allt för mycket pengar.

Sweex

Visa signatur

Hemmabio - LG C7 55", nVidia Shield TV 2017, Onkyo TX-NR656, Dynavoice DF-5, Dynavoice DX-5, Dynavoice DC-5
Server - Dell T20 /w E3-1225v3, 1050 TI 4GB, 24GB RAM, 30TB HDD /w parity + 628GB SSD
Bärbart Retina Macbook Pro 13" Early 2015 [i5, 512GB],Sony Xperia 5 II , MediaPad 5 10,8"

Permalänk
Samsung Sverige
Skrivet av Sweex:

Denna finns ju tex:
https://evconnect.se/collections/portabla-laddare/products/ty...

Visst får man inte blå 1-fas CEE kontakt men det kan man ju skaffa separat. Känns som det blir en väldigt komplett lösning för inte allt för mycket pengar.

Sweex

För egen del är 6500 för mycket för en "nödladdare". Jag hoppas på att det ska finnas enkla trefasvarianter av EVSE för 2500 inom ett år eller två.

Visa signatur

» Betalt samarbete och medlemmarnas länk till Samsung Sverige (företräder inte bolaget Samsung)
» Bidrar med kunskap och expertis inom Samsungs telefoner, plattor och wearables
» Behöver du hjälp? Pinga mig genom att skriva @samsung

Permalänk
Medlem
Skrivet av Naxos:

Min far har beställt en ID.4 1st Max. (Idag kör han Model X). VW kan bara säga Q1 2021. Detta var senaste budet från VW och detta var 1,5 vecka sedan.

Skrivet av alpha:

Tack!

I samband med att jag provkörde ID3 vid Volkswagen Smista i Stockholm frågade jag om ID4. De trodde att den skulle komma in och vara tillgänglig för provkörning någon gång under december. De lovade att kontakta mig så snart den finns tillgänglig.

Leveranserna ska komma igång i början av nästa år. Beroende på hur många i Sverige som redan har beställt bilen är det inte säkert att man hinner få den i samband med de första leveranserna. Lite av ett osäkerhetsmoment när man faktiskt kan få bilen med andra ord, om man inte tillhör de första som beställt.

När jag beställde fick jag leveranstidpunkt i januari, jag har inte fått det bekräftat ännu med ett fast datum.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunde:

När jag beställde fick jag leveranstidpunkt i januari, jag har inte fått det bekräftat ännu med ett fast datum.

Ok, nice! När beställde du?