Jag har läst flera olika guider och testat några olika metoder. Det som funkade bäst för mig, med min ugn och min sten, var att värma stenen i mitten av ugnen på vanlig dubbelvärme och maxtemperatur i ungefär 40 minuter, sen upp till så högt upp som möjligt utan att pizzan kommer i kontakt med värmeelementen och grill-läget fortfarande på maxvärme. Många säger att man ska ha ugnen på glänt för att släppa ut ånga och kanske också för att tempen inte ska gå upp så högt att värmen ovanifrån stängs av. Det funkade bra för mig men kändes inte säkert då jag fick ha något mindre köksredskap av metall emellan för att hålla luckan öppen och det blev väldigt varmt, trä brändes bara och plast är ju bara att glömma. Så istället öppnar jag luckan och viftar lite några gånger under baket, vilket funkar ungefär lika bra. Tanken är ju att botten ska gräddas av stenen och fyllningen av grillen liksom.
Problemet är, som du också har märkt, att stenen inte håller värmen tillräckligt bra för att göra flera pizzor i följd på detta vis. Sannolikt hade det funkat bättre med en tjockare sten som kan hålla mer värme. Ett stål borde ju ha motsatt effekt då det överför mer värme och därmed kallnar snabbare, men det beror väl på massan och så, och det kan ju också vara så att stålet blir varmt igen snabbare. Vad jag brukar göra är att låta stenen värmas upp igen på dubbelvärme i typ tio minuter, vilket inte räcker för att pizzan ska bli lika bra som den första, men degen blir åtminstone klar.
Min sten sprack dock, och den var inte så bra utan för tunn, så planen är att gå till en lokal stenhuggare och fixa en bit marmor (eller annan sten) som passar i min ugns galler och som är minst tre cm tjock. Mycket mer än tre cm vill jag nog inte heller ha med tanke på hur jobbigt det ändå är att flytta den asvarma tunga stenen från mitten av ugnen till toppen.