När riskokare blev nationell (nörd)angelägenhet

Permalänk
Medlem

Blev en liten panda mini från yum asia för mig... funderat på att köpa en riskokare i 100 år och nu blev det äntligen av!

Permalänk
Medlem

Efter att ha browsat runt ordentligt bland kokare tillgängliga i sverige hittade jag även den här, från Xiaomi: https://www.mistore.se/sv/smarta-hem/lifestyle/mi-induction-h...
Någon kommentar kring den?

Permalänk
Medlem
Skrivet av vb:

Någon av er som testat Kumo från Yum Asia? Eller bara läst om den?
Tror att storleken är lagom för mig (2 vuxna, 2 små barn), och tycker Zojirushi är lite för dyr.

Inte provat modellen men kan kommentera att storleken räcker utmärkt för 2 vuxna + 2 små barn med möjlighet till flera matlådor vid behov. Har själv 5,5 koppars Zojurushi till sån familj.

Permalänk
Medlem

Jag har en billig Tefal Classic 2, som fungerar okej till 5 portioner fast när försöka maxa den så blir en stor del bränt. Brukar göra ett 20tal portioner så får dela upp i två omgångar.
Så undvik en sådan. haha. Ska läsa genom tråden efter bättre tips passande min volym och följa kommande inlägg.

Permalänk
Medlem

Hemma kör vi med:
https://www.tupperware.se/produkter/8370/StorEasyRice
Häller bara upp ris(icas jasmine ris) och slår över vatten med ögonmått in i micron 30 minuter och får perfekt ris varje gång

Permalänk
Medlem

Då är frågan om man bör skaffa en konkurrents variant för ca 1-2000kr eller om man ska gå på en Zojirushi NS-YSQ10 för ca 4000kr ink frakt. Den modellen som är Made in Japan och inte made in china då dvs. Finns på Yumasia. Några tankar på vad som kan vara bra alternativ. Den är ju otroligt dyr men har fått väldigt bra betyg också.
Jag är inte en person som gillar att köpa X bara för att byta till Y ett tag senare. Jag vill ha Y eller liknande direkt.

Permalänk
Medlem

Ni som har riskokare, hur gör ni när ni vill få lite smak på riset? Okryddat ris är ju så jäkla tråkigt. Jag fräser gärna riset i olja och örter/kryddor innan jag kokar det, något som gör någonting liknande med riskokare? Aldrig använt en, men de verkar ju onekligen praktiska.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lozz:

Ni som har riskokare, hur gör ni när ni vill få lite smak på riset? Okryddat ris är ju så jäkla tråkigt. Jag fräser gärna riset i olja och örter/kryddor innan jag kokar det, något som gör någonting liknande med riskokare? Aldrig använt en, men de verkar ju onekligen praktiska.

Jag köper ett bra ris. Vill jag ha mer smak så använder jag ふりかけ.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SexMachine:

Jag köper ett bra ris. Vill jag ha mer smak så använder jag ふりかけ.

Ok, så ingenting med andra ord? Bara köra vidare med kastrull.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Då är frågan om man bör skaffa en konkurrents variant för ca 1-2000kr eller om man ska gå på en Zojirushi NS-YSQ10 för ca 4000kr ink frakt. Den modellen som är Made in Japan och inte made in china då dvs. Finns på Yumasia. Några tankar på vad som kan vara bra alternativ. Den är ju otroligt dyr men har fått väldigt bra betyg också.
Jag är inte en person som gillar att köpa X bara för att byta till Y ett tag senare. Jag vill ha Y eller liknande direkt.

Jag har Zojirushi’n och är väldigt nöjd. Bra resultat och lätt att rengöra. Värt att notera att den pyser ånga snett bakåt i slutet av programmet - så man får tänka något på placeringen.

Det sagt, det är ingen avancerad teknik det handlar om - så jag är övertygad att man kan få liknande resultat från yum-asias egna modeller (som också fått fina betyg vad jag vet). Deras dyrare har ju också modernare induktionsteknik som även zojirushi använder i Japan.
Sen får man räkna med att betala ganska mycket extra för Zojirushin pga importen och vinstmarginalen - man får inte 4000kr riskokare om man säger så.

Permalänk
Medlem

Blev en Kumo från YumAsia. Var rädd att det skulle ta lång tid att få den såhär i corona-tider, men gick på mindre än en vecka! Har dock inte testat den ännu eftersom det är en present.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lozz:

Ok, så ingenting med andra ord? Bara köra vidare med kastrull.

Använder riskokare men tvättar bara riset innan. Inte ens salt i vattnet. Vet vissa kockar på mitt jobb som kör vegeta i vattnet, fruktansvärt!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kwirek:

Jag har Zojirushi’n och är väldigt nöjd. Bra resultat och lätt att rengöra. Värt att notera att den pyser ånga snett bakåt i slutet av programmet - så man får tänka något på placeringen.

Det sagt, det är ingen avancerad teknik det handlar om - så jag är övertygad att man kan få liknande resultat från yum-asias egna modeller (som också fått fina betyg vad jag vet). Deras dyrare har ju också modernare induktionsteknik som även zojirushi använder i Japan.
Sen får man räkna med att betala ganska mycket extra för Zojirushin pga importen och vinstmarginalen - man får inte 4000kr riskokare om man säger så.

Haha nä, jag räknar med att 40% är importkostnader nästan. Men så är det när man ska ha något utanför EU oavsett, importen är dyr.
Får kika vidare, ska bli riktigt kul att faktiskt få köpa en riskokare. Min före detta roomate hade en från korea hans mamma hade köpt där och han prisade ju den totalt. Nu har jag fått diagnosen IBS och då bör jag undvika pasta som jag så mycket ätit i mina dagar och nästan uteslutet har haft på menyn hemma. Ris blev därmed ett bra val då det fungerar till mycket, potatis såklart som andraval.
Ska kika på de dyra från yum-asia också. Tack. Tar alla tips jag kan. #nybliven risätare till mer än stroganoffen.

Permalänk

@Lozz: Det ger inte jättemycket smak men kanske kan vara kul för dig att prova. Koka kyckling med salt, använd spaden för att koka riset. Du har nu oljigt ris med kyckling Låter kanske inte så spännande men den är en av mina favoriträtter för dess enkelhet. Ett recept hittar du här: https://www.eatingthaifood.com/chicken-rice-khao-man-gai-reci... Klarar du att göra såsen till den blir det gudomligt.

Har precis hittat denna tråd men vad brukar ni köra för ris? Brukar köra såndär 20kgs säck Thai jasmineris från asiatiska affärer. Jasmineris hos vanliga butiker (ICA, Coop) som säljs i mindre säckar är värsta scammen och smakar som att dom har blandat fulris i det för att fylla ut. I min favvo asiataffär så har dom klibbris/sticky rice också. Ångkokas på lite annat sätt, behöver väl lite annan hårdvara men det blir en annan upplevelse. Något att prova om man har tröttnat på vanligt. Sticky rice äter man oftast med händerna. Formar till små bollar, doppar i sås eller plockar upp med en bit kött. Går också att göra snacks av det genom att linda in i bananlöv med söta frukter osv, men är inte så insatt på det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SweatyLlama:

@Lozz: Det ger inte jättemycket smak men kanske kan vara kul för dig att prova. Koka kyckling med salt, använd spaden för att koka riset. Du har nu oljigt ris med kyckling Låter kanske inte så spännande men den är en av mina favoriträtter för dess enkelhet. Ett recept hittar du här: https://www.eatingthaifood.com/chicken-rice-khao-man-gai-reci... Klarar du att göra såsen till den blir det gudomligt.

Har precis hittat denna tråd men vad brukar ni köra för ris? Brukar köra såndär 20kgs säck Thai jasmineris från asiatiska affärer. Jasmineris hos vanliga butiker (ICA, Coop) som säljs i mindre säckar är värsta scammen och smakar som att dom har blandat fulris i det för att fylla ut. I min favvo asiataffär så har dom klibbris/sticky rice också. Ångkokas på lite annat sätt, behöver väl lite annan hårdvara men det blir en annan upplevelse. Något att prova om man har tröttnat på vanligt. Sticky rice äter man oftast med händerna. Formar till små bollar, doppar i sås eller plockar upp med en bit kött. Går också att göra snacks av det genom att linda in i bananlöv med söta frukter osv, men är inte så insatt på det.

Jag undrar om jag inte kan göra sticky rice med min riskokare. Det är ris som gärna ska ligga i blöt över några timmar va?

Permalänk
Medlem

Uppföljning på Kumon vi köpte i våras:

Vi har totalt hunnit igenom ca 5-10kg ris sen i våras i kokaren. Har bara kört med basmatiris, antingen rent eller med lite grönsaker + kryddor i. Fungerar fint och blir gott ris, med stabilt resultat varje gång. Beroende på hur mycket vatten man tar kan man få lite krispigare i botten ifall man gillar det. Då vi är två vuxna (o två småbarn som inte äter så mycket), så är det oftast 2-3 portioner vi kokar, så det känns som om den är lagom stor för oss (finns ju gott om marginal uppåt om det behövs mer ris).

Den är inte lika snabb som om man kokar ris på samma sätt som pasta (vilket var metoden jag använde innan), men det vägs upp mot att man enkelt kan ställa den i förväg. Ofta ställer vi in den efter frukost till att bli klar lagom till lunch. Att vi då inte behöver tänka på riset när vi lagar resten av maten vilket är superpraktiskt, speciellt när man har småbarn som gör det svårt att multi-taska i köket.

Ett par negativa saker har jag tänkt på. Är småsaker, men:

  • Det blir endast ett vanligt beep när den är klar. Hade hellre haft en liten japansk trudelutt.

  • Handdisk för att innerskålen ska behålla sin keramiska non-stick. Det går väldigt lätt att diska ur den när vi bara gjort ris, borsta runt med vatten så är den ren på någon/några minuter, men hade ändå föredragit om det fungerat i diskmaskinen.

  • Det sitter en liten bägare som ska samla upp vatten som ångat bort. Tyvärr verkar mekanismen inte fungera alls, så istället lägger sig allt ång-vatten längs med en gummilist så man får torka bort det med papper/trasa istället om man vill att det ska bli torrt.

Överlag är vi mycket nöjda med den (speciellt min fru som fick den i present).

Permalänk
Medlem

Tips på riskokare max 500kr som är prisvärd? Tänkte att det skulle finnas någon bra rea på BF men har inte hittat någon klockren kandidat än..

Permalänk
Medlem

Zojirushi NS-YSQ10 verkar inte gå att köpa längre. Vilken modell från Zojirushi rekommenderar ni att man ska köpa nu istället?

Permalänk
Medlem
Skrivet av davidhogberg:

Zojirushi NS-YSQ10 verkar inte gå att köpa längre. Vilken modell från Zojirushi rekommenderar ni att man ska köpa nu istället?

TSQ10 är billigare och gör det mesta precis lika bra, men saknar några lägen. Jämför själv t.ex. här:
https://www.yumasia.co.uk/rice-cooker-comparison

Annars har just Yumasia även NS-YSQ10, och än är de halft med i EU.