Utredning om spelmarknaden föreslår ingen reglering av lootlådor

Permalänk
Skrivet av SkyThread:

Många nämner att det ska finnas åldersgräns, men kommer vara svårt. Vem ska ta ansvaret att kontrollera och se att det sköts. Kommer vara omöjligt och bli som åldersgräns på spel där det kommer bara vara en symbol eller troligen en inställning som kan lätt ändras. Ber dem om ålder vid registrering så kan man bara ange en fejk.

I Sydkorea har man löst det så att en massa saker har åldersgräns vilket innebär att man måste identifiera sig med ett sydkoreanskt mobiltelefonnummer eller Sydkoreas motsvarighet till bank-id (I-PIN). Detta medför också att inga utlänningar kan komma åt diverse sydkoreanska sidor eftersom utlänningar inte kan visa hur gamla de är. Detta är förstås en dum lösning.

Permalänk
Medlem

Något jag ogillar är när lootlådor inte nämner hur stor chans det är att få diverse grejer. Det borde det iaf vara krav på likt det är på vanliga spel.

Visa signatur

Primär Dator: Asus Sabertooth Z97 Mark 2/USB 3.1 | Intel Core I7 5775C | 32GB RAM (DDR3 1600MHz) | Nvidia Geforce GTX 1070 (Asus Strix) | Corsair HX750i 750W | Fractal Design Define R5 | 3,5TB SSD + 3TB HDD + 64TB NAS + 36 TB Backup | Asus Xonar Essence STX II | Win10 Pro

Permalänk
Medlem

Generellt så vill man ju kanske inte ha för mycket reglering från staten.. Fast när det kommer till loot-lådor så tycker jag man borde reglera det eller rentav förbjuda och ta bort. Vi har ju åldersgränser på alkohol och tobak för att det är skadligt och kan förstöra liv och det gör det fortfarande, men då främst vuxnas liv. När det gäller loot-lådor så är det ju barn det handlar om.

Åldersgräns har ju en stor effekt när det gäller alkohol och tobak, men det skulle ju inte fungera alls för loot-lådor. Därför tycker jag man borde plocka bort dem helt ur spelen. Nu menar jag loot-lådor man måste betala för. Tycker lådor man kan få genom att spela ska vara tillåtet.

Alternativt att man hitta en väg i mitten och helt enkelt blockerar byten/försäljning utav innehållet i lådorna.

Visa signatur

Case: Fractal Design Torrent Solid Black MOBO: ASUS ROG STRIX X670E-A GAMING WIFI CPU: AMD Ryxen 7 7800X3D CPU cooler: Noctua NH-D15 RAM: G.Skill Trident Z5 Neo DDR5 6000MHz CL30 32GB GPU: MSI RTX 3080 GAMING Z TRIO 12G PSU: ROG Strix 1000W Gold Aura Edition M2: Kingston Fury Renegade 2TB Fans: 4x Noctua NF-A12x25
Monitor: ASUS ROG Swift PG27AQDM 27" 240Hz 1440p OLED QHD Mouse: Razer DeathAdder v3 Pro Wireless
Mousepad:
InfinityMice Speed V2 Keyboard: Wooting Two HE Headset: Audeze Maxwell Mic: Blue Yeti X

Permalänk
Medlem
Skrivet av wessmen:

Jag ser inga problem med ”loot”-lådor om det är tydligt att köparen är över 18år. Kan man spela på valfritt ställe så kan man ta risken i datorspelsvärlden, problemet är väl snarare att målgruppen för lootlådor är 14-åringar utan konsekvensanalys.

Jag ser problem med loot lådor även för de som är över 18 år.

Visa signatur

Ryzen 7 2700 @ 4.0Ghz, X470 Taichi, 16gb ram @ 3200 mhz, GTS V8 Cpu Cooler, Gigabyte 5700XT.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Kommenterande 2:

I Sydkorea har man löst det så att en massa saker har åldersgräns vilket innebär att man måste identifiera sig med ett sydkoreanskt mobiltelefonnummer eller Sydkoreas motsvarighet till bank-id (I-PIN). Detta medför också att inga utlänningar kan komma åt diverse sydkoreanska sidor eftersom utlänningar inte kan visa hur gamla de är. Detta är förstås en dum lösning.

Exakt. Det där är vad som behövs hur än överdrivet det kan upplevas att implementera i spel för den svenska datorspelmarknaden. Dock bör det endast implementeras i spel som faktiskt har hasardspelsliknande mekanismer. Och betyder det att spelutvecklare måste anpassa sina spel för olika länder så får de väl göra det om de vill ha en hacka av respektive lands pengar. Spelutvecklare verkar ju inte ha några problem med att vara CCP till lags (t.ex., visuella förändringar i något Rainbow Six-spel för ett tag sedan).

BOS kommer säkerligen att kommentera och tycka att det inte kommer att ge någon effekt vilket betyder att det troligen kommer ge effekt. Hur kan vi veta det? Jo, när det ger effekt så betyder det färre intäkter för alla medlemmar i BOS som består utav några av spelmarknadens största aktörer. Det är snarare en lobbyorganisation än någonting annat.

Just nu snackar BOS massa dynga (deras pressarkiv på sin sida) om hur de stöttar extra ytterligare införda spelansvarsåtgärder utfärdade av Spelinspektionen samtidigt som de menat på att detta kan leda till att fler svenska spelare som vänder sig till svarta spelmarknader (speloperatörer som saknar svensk licens).

BOS gråter ut varje gång Spelinspektionen dragit åt den nya bonuslagen (2019) eftersom där kommer deras större delar av intäkter ifrån = folk sätter in massor för att få massor av bonuspengar vars omsättningskrav omöjligt går att uppfylla för att få behålla något utav bonuspengarna. Sedan andra juli i år blev det ännu lägre bonus som fick erbjudas. Då har många spelsidor gjort att du inte bara måste sätta in det dubbla av vad du får i bonuspengar utan du måste också omsätta dina insatta pengar innan du ens får bruka dina bonuspengar från första början. Snacka om... ja.....

Intressant nog så är det många "utländska" operatörer som inte vill ta emot svenska spelare sedan den nya spellagen trädde i kraft för snart två år sen. En lösning här för göra det oattraktivt för "svarta spelmarknader" att ta emot spelare från länder där "svarta spelsidor" ej är tillåtet enligt det jag översatt nyheter om är att kräva betalleverantörer som t.ex., VISA/MasterCard att INTE hantera transaktioner på vissa spelsidor som genomförs av spelare från andra länder.

T.ex., kan VISA neka ett insättningsförsök hos en spelsida om det visar sig att transaktionen försöker göras av ett kort som är registrerat i ett land där "svarta spelmarknader" ej tillåts. Åtminstone blir det mer krångligt för spelaren då som knappast vill skaffa ett VISA-kort som bara fungerar i ett annat registrerat land än sitt hemland för att kunna få spela hos "svarta spelsidor".

Detta pressar också VISA-bolaget att i sin tur pressa "svarta spelsidor" till att blockera spelare från länder där endast inhemskt licensierade speloperatörer är legalt. Tekniska lösningar finns men först måste vi förbi det största bäbishindret: spelindustrins lobbyister... Någon utav dessa kanske till och med fanns "infiltrerade" i den så kallade "utredningen" som nu presenterats.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av TraXx:

Lika handlingskraftigt som att skicka ut 22 miljoner SMS med meningslös information och ingen tydlig call to action.

Vad mer kan man förvänta sig av denna regering egentligen?

Cirkusen har flyttat in i Rosenbad, riktigt illa skött men annat kan man knappast förvänta sig

Visa signatur

7800X3D//4090
MINT XFCE // W11 🤮

Permalänk
Avstängd

Här är det jag menar om BOS - gråter ut på grund ytterligare potentiella begränsningar: https://www.bos.nu/2020/12/14/bos-sverige-riskerar-forsamrat-...

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem

Tror inte riktigt att de har koll på det här.

S brukar ju annars oftast förespråka byråkrati, statskontroll, förbud och höga skatter.

Permalänk

Personligt ansvar måste råda.

Permalänk
Testpilot
Skrivet av Molotov:

Ena sidan är det fegt att inte ta ett beslut.
Andra sidan är det en inskränkt att staten ska kontrollera och det vill man ju inte.
Varför folk vill ha såna här förbud är för att man inte tycker om lootlådor.
Det finns ju uppenbarligen såna som vill köpa lootlådor.

Gå på dom som köper lootlådor.
Eller föräldrar som har noll koll på sina ungdomar att dom slösar bort sina pengar på lootlådor.

Det är egentligen inte statens uppgift.

Här hoppas jag EU's utredning visar bättre resultat och vi får ett gemensamt förbud på loot-lådor för alla medlemsländer, så är det slut på hela denna historian bara.

Jag har inga problem med att köpa skins, Battle Pass eller liknande saker där jag antingen får exakt vad jag betalar för eller får 'jobba mot det'.
Men just loot-lådor där du kan sänka i teorin ett obegränsat antal 'dubloner' utan att faktiskt få det du egentligen vill ha är en vedervärdig affärsmodell som inte borde få existera - Speciellt inte då systemen är designade att förlita sig på folk med ett regelrätt spelberoende (Hazzard spel) eller folk som inte kan hantera sin ekonomi och försätter sig själv i livslånga skulder. För att inte prata om minderåriga som 'primas' vid tidig ålder för detta typ av beteende och systematiskt blir indoktrinerad med detta beteende.

Visa signatur

R < ROG G17 | R9 5900HX | 32GB 3200 MHz | RTX 3070 >

G < R9 5900X | 32GB 2666MHz | ROG RTX 3090 Ti >

B < RK96 | Leobog Hi75 | Deathadder V2 Pro >

Permalänk
Medlem
Skrivet av M_X_E_Q:

Lätt att förstå vilka dina päron tillhör

Det närmaste till loot boxes som fanns när jag växte upp var slumpmässiga Hockey och Magic-kort i booster packs. Nu i efterhand så kan jag tycka att det är lite märkligt att booster packs för Magic, Hockey och Pokémon-kort får marknadsföras till barn med tanke på att det är i princip samma sak som loot boxes.

Visa signatur

“The dollar is our currency, but it's your problem.” -John Connally, President Nixon's Treasury Secretary to a group of European finance minsters
"Keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down" -NATO Secretary General, Lord Ismay

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rådström:

14-åringar var till och med högt räknat, 8-åringar får också en rush av loot boxes. Helgalet.

Kinder egg?

Visa signatur

CPU: 5900x. Mem:64GB@3200 16-17-17-34-1T. (ImDIsk)
GPU: 1080 Ti@ca 6-7%OC. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Realtek to Z-2300 for VOIP.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hACmAn:

Kinder egg?

Kinderägg innehåller ju iaf inte skins "värda" tusentals kronor. xD

Visa signatur

Case: Fractal Design Torrent Solid Black MOBO: ASUS ROG STRIX X670E-A GAMING WIFI CPU: AMD Ryxen 7 7800X3D CPU cooler: Noctua NH-D15 RAM: G.Skill Trident Z5 Neo DDR5 6000MHz CL30 32GB GPU: MSI RTX 3080 GAMING Z TRIO 12G PSU: ROG Strix 1000W Gold Aura Edition M2: Kingston Fury Renegade 2TB Fans: 4x Noctua NF-A12x25
Monitor: ASUS ROG Swift PG27AQDM 27" 240Hz 1440p OLED QHD Mouse: Razer DeathAdder v3 Pro Wireless
Mousepad:
InfinityMice Speed V2 Keyboard: Wooting Two HE Headset: Audeze Maxwell Mic: Blue Yeti X

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ejziponken:

Kinderägg innehåller ju iaf inte skins "värda" tusentals kronor. xD

Ne men många av lootlådorna går inte att sälja och vid startan av denna duskusion i media handlade det inte om pengar utan om hur ens hjärna triggas.
T.ex Kinderegg för att samla på säsongens figurer. Happymeal på MC av samma sak, tjata på föräldrarna då man är för ung själv att äta där. Samlarkort fotboll hockey mm. Men ja alla de sakerna går att sälja vidare.

Så vitt jag har fattat handlar inte den stora diskussionen om pengar utan beroende biten och betalningssystemet i sig.
I vissa fall gör denna insats/lägg ner tid, så får du en loot låda. T.ex. Rocket Leuge.

Personligen tycker jag att mycket av allt detta är ren idioti, men var ska man dra gränsen...

Edit1 och 2:
Då detta är en direkt länk till tradera då kan säljer kinderägg gubbar så är jag inte så säker på att den får vara här.
https://www.tradera.com/kinderfigurer-c3_290910 (det har en hel uderkategori för just försäljning av begagnade inehåll.)

Inga stora summor men mest för att belysa att då folk samlar på saker så och det är tur som är en aspekt på hur man får tag på dem som standard den biten de gick på. Minns inte vilket land men sverige kom väll att ta upp det senare än andra. overwatch var ju med även om man inte betalade för dem.

Visa signatur

CPU: 5900x. Mem:64GB@3200 16-17-17-34-1T. (ImDIsk)
GPU: 1080 Ti@ca 6-7%OC. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Realtek to Z-2300 for VOIP.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hACmAn:

Ne men många av lootlådorna går inte att sälja och vid startan av denna duskusion i media handlade det inte om pengar utan om hur ens hjärna triggas.
T.ex Kinderegg för att samla på säsongens figurer. Happymeal på MC av samma sak, tjata på föräldrarna då man är för ung själv att äta där. Samlarkort fotboll hockey mm. Men ja alla de sakerna går att sälja vidare.

Så vitt jag har fattat handlar inte den stora diskussionen om pengar utan beroende biten och betalningssystemet i sig.
I vissa fall gör denna insats/lägg ner tid, så får du en loot låda. T.ex. Rocket Leuge.

Personligen tycker jag att mycket av allt detta är ren idioti, men var ska man dra gränsen...

Edit1 och 2:
Då detta är en direkt länk till tradera då kan säljer kinderägg gubbar så är jag inte så säker på att den får vara här.
https://www.tradera.com/kinderfigurer-c3_290910 (det har en hel uderkategori för just försäljning av begagnade inehåll.)

Inga stora summor men mest för att belysa att då folk samlar på saker så och det är tur som är en aspekt på hur man får tag på dem som standard den biten de gick på. Minns inte vilket land men sverige kom väll att ta upp det senare än andra. overwatch var ju med även om man inte betalade för dem.

Tror att just att det sker framför datorn och föräldrar inte har någon som helst koll på vad som händer och vad dem äger och byter är en del av dagens problem. "Pogs" och "kulor" var ju stort när jag var yngre, kan säga att jag själv var lite beroende med tusentals sådana.. Men la ändå inte stora summor på skiten. Kanske för att föräldrar hade mer koll när det gäller saker man förvarar i hemmet, saker man kan ta på.

Sedan om jag ville ha "pogs" fick jag ju gå till affären och köpa och hade jag inga pengar i fickan så blev de inga.. Nu kan ju folk klicka bort pengar i stora lass på några sekunder med pappas kreditkort och på min tid så var de ju inte mycket snack om "värde". Det var ju iaf inte tusentals kronor vi pratade om (möjligtvis senare med hockeykort osv men känns som det drevs av vuxna inte barnen).

Visa signatur

Case: Fractal Design Torrent Solid Black MOBO: ASUS ROG STRIX X670E-A GAMING WIFI CPU: AMD Ryxen 7 7800X3D CPU cooler: Noctua NH-D15 RAM: G.Skill Trident Z5 Neo DDR5 6000MHz CL30 32GB GPU: MSI RTX 3080 GAMING Z TRIO 12G PSU: ROG Strix 1000W Gold Aura Edition M2: Kingston Fury Renegade 2TB Fans: 4x Noctua NF-A12x25
Monitor: ASUS ROG Swift PG27AQDM 27" 240Hz 1440p OLED QHD Mouse: Razer DeathAdder v3 Pro Wireless
Mousepad:
InfinityMice Speed V2 Keyboard: Wooting Two HE Headset: Audeze Maxwell Mic: Blue Yeti X

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ejziponken:

Tror att just att det sker framför datorn och föräldrar inte har någon som helst koll på vad som händer och vad dem äger och byter är en del av dagens problem. "Pogs" och "kulor" var ju stort när jag var yngre, kan säga att jag själv var lite beroende med tusentals sådana.. Men la ändå inte stora summor på skiten. Kanske för att föräldrar hade mer koll när det gäller saker man förvarar i hemmet, saker man kan ta på.

Sedan om jag ville ha "pogs" fick jag ju gå till affären och köpa och hade jag inga pengar i fickan så blev de inga.. Nu kan ju folk klicka bort pengar i stora lass på några sekunder med pappas kreditkort och på min tid så var de ju inte mycket snack om "värde". Det var ju iaf inte tusentals kronor vi pratade om (möjligtvis senare med hockeykort osv men känns som det drevs av vuxna inte barnen).

Håller helt med när det kommer till penga sidan.
Hoppas du förstår att en hel del i mitt resonemang är rent hypotetiskt.
Finns ju t.ex. folk som snattar för nattandets skull. Trotts att de har råd, inte ens behöver eller ens vill ha produkten. The trill.
Att få vettig statistik kan vara rickigt svårt då man inte vet varför någon reagerade som de gjorde förens mycket senare eller aldrig.

Visa signatur

CPU: 5900x. Mem:64GB@3200 16-17-17-34-1T. (ImDIsk)
GPU: 1080 Ti@ca 6-7%OC. Sound: SB-Z -> toslink (DTS)-> old JVC. MB Realtek to Z-2300 for VOIP.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Qubeista:

Riktigt vidrigt att man sätter gränser på 5000:- när det kommer till att myndiga personer ska spela poker, online-betting osv.

Men att en 15-åring eller också myndiga personer kan spendera så mycket som 30-60 tusen på sitt FIFA-lag för att sedan behöva köpa det igen bara för man ändrat siffran på Fifa - säger det igen, vidrigt. Spelbolagen vet exakt hur beroendeframkallande gambling mechanicsen är (nej EA, det är inte "surprise mechanics") och spenderar sjukt mycket tid med att tinkra fram den bästa lösningen med att spelaren spenderar mest pengar, oftast så att spelaren själv inte ska bry sig eller tänka efter för mycket (för då hade man ju inte köpt skiten). Eller en CoD-klassiker nu på sistonde, låt reviewers och influencers säga att spelet inte har loot boxes och att det är fritt fram att köpa, för att patcha in det en månad senare.

Är inte det största fan:et av Jim Sterlings alla videor, men den här videon om loot boxes är något alla borde se, man kan verkligen inte bara skylla på föräldrarna eller barnen när man ser hur långt spelbolagen går ibland.. https://www.youtube.com/watch?v=7S-DGTBZU14

Minns om en tid före 2014 när det värsta vi hade var map packs, dessförinnan riktiga expansioner. Nu är det loot boxes och cosmetics hela vägen choo choo.

Kan ju ändå tycka att man har misslyckats med något om en unge inte begriper värdet i 30-60 000 SEK 😅
*Bortskämd*

Många växer nog upp idag med att lära sig att slösa, speciellt med tanke på hur lätt det är att ta lån.
Det är många som sitter på stora lån idag, kommer bli bakslag delux den dagen bubblan spricker och folk får sälja av billigt för de inser att de har mer skulder än vad de klarar av att bära.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zargoz:

Jag ser problem med loot lådor även för de som är över 18 år.

Då antar jag att du är emot ”slumpen spel” generellt som lotteri eller en-armad bandit. Helt okej att vara det såklart.

Permalänk
Medlem
Skrivet av hACmAn:

Ne men många av lootlådorna går inte att sälja och vid startan av denna duskusion i media handlade det inte om pengar utan om hur ens hjärna triggas.
T.ex Kinderegg för att samla på säsongens figurer. Happymeal på MC av samma sak, tjata på föräldrarna då man är för ung själv att äta där. Samlarkort fotboll hockey mm. Men ja alla de sakerna går att sälja vidare.

Så vitt jag har fattat handlar inte den stora diskussionen om pengar utan beroende biten och betalningssystemet i sig.
I vissa fall gör denna insats/lägg ner tid, så får du en loot låda. T.ex. Rocket Leuge.

Personligen tycker jag att mycket av allt detta är ren idioti, men var ska man dra gränsen...

Edit1 och 2:
Då detta är en direkt länk till tradera då kan säljer kinderägg gubbar så är jag inte så säker på att den får vara här.
https://www.tradera.com/kinderfigurer-c3_290910 (det har en hel uderkategori för just försäljning av begagnade inehåll.)

Inga stora summor men mest för att belysa att då folk samlar på saker så och det är tur som är en aspekt på hur man får tag på dem som standard den biten de gick på. Minns inte vilket land men sverige kom väll att ta upp det senare än andra. overwatch var ju med även om man inte betalade för dem.

Bara en kortis här, det är stor skillnad på att köpa en vara från tradera som exempel, där du vet vad du betalar för (det är helt enkelt bara ett normalt köp) och att köpa en låda med en hemlig vara inuti som kan vara värd mycket eller lite. Även om varan på tradera från början skaffades via gambling metoder är det inte inpräntat i varans "själ" och följer inte med det vart det än säljs vidare sen. Det är inte gambling, man vet ju vad man får för pengarna och varans natur bestämmer åldersgränsen. I fallet med hemliga varan däremot så är det ju själva konceptet gambling, då man kanske "vinner" den bra varan som kan finnas inuti. Då kan man tycka vad man ska ha för åldersgräns på gambling osv.

Sedan om McDonalds eller någon annan också håller på sådär ska det också åtgärdas på något sätt, två fel gör inte ett rätt.

Permalänk
Medlem

Varför tillåta något som vetenskapligt är utformat för att skapa ett beroende? Känslan är att det här osar lobbyverksamhet långa vägar.

Permalänk

Några former utav spärrar behövs för att skydda på barn och föräldrar. Polarens dotter på 8 år lyckades köpa hästar i något mobilspel för runt 6000 kr. Kortet låg antagligen sparat på google kontot från tidigare app köp, säga vad man vill om det. När han sedan ringde upp dem för att lösa situationen så påstod de att de bara kunde betala tillbaka 700 kr.

Barn på 8 år kan varken ingå avtal eller kontrakt, men det är tydligen inga problem att marknadsföra virtuella objekt inuti spel riktade mot barn för hutlösa summor.

Jag slö spelar själv ett mobilspel när jag är på väg till plugget och i detta kan man köpa heroes för runt tusingen. I spelet finns säkert mellan 50-100 heroes. Känns som ett rimligt pris, not. Som tur är har man ju på 31 år utvecklat konsekvent tänkande, något man kanske inte har vid 8 års ålder.

Barn, alltså individer under 18 ska vi se till att skydda mot den här typen utav affärsidéer. När det kommer till vuxna människor så får de ta ansvar för sig själva, då har man både rätt till fria val och skyldighet att ta hand om sig själv.

Visa signatur

| CPU: Intel i7 2600K 4,5Ghz | CPU-Kylare: Corsair H60 | MB: Gigabyte G1.SNIPER |
| GPU: Asus GTX 980ti DC3 OC | RAM: Corsair Vengeance 1600MHz 16GB |
| PSU: Corsair AX850 | Chassi: FD Define Mini C |
| SSD: Samsung EVO 850 250gb, Samsung EVO 850 500gb |
| Lagring: WD Caviar Green 3x2TB 1x4TB |

Permalänk
Quizmästare Gävle 2022

Det här med att donken prylarna skulle vara samma är väl kanske ett mindre bra exempel. Nu handlar jag inte happy meal där längre men när ungarna var mindre och man gjorde det så frågade personalen ofta vad man ville ha med. Eller så bad man om att få byta prylen om det var samma som förra gången..

Men hursomhelst, nog hade det varit bra med någon form av reglering kan jag tycka. Inte ok att barn kan av mer eller mindre av misstag kan genomföra köp i den virtuella världen.

Visa signatur
Permalänk
Inaktiv

Vår kära regering är lika efter och naiv som vanligt alltså. Inget nytt direkt.
Ser personligen ingen skillnad på "klassiska" spel med pengar & lootlådor.
För båda så har man en liten möjlighet att få något bra, men mest sannolikt så förlorar man sina pengar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av M_X_E_Q:

Bra utredning, bättre att föräldrar uppfostrar än att staten gör det genom förbud.

Ja för det fungerar bra. Detta hade kanske funkat för typ 300 år sedan, idag har företag sänkt ner hundratals miljoner i forskning om hur du kommer åt människor och utnyttjar människans svagheter på bästa sätt. Föräldrarna kanske också är spel missbrukare osv. Inte rättvist att barnen ska behöver gå igenom detta.

Ganska roligt också när man ser folk säga "Usch, alla unga idag går runt med ångest och är deprimerade. Undrar varför" Och sedan på andra sidan "Äsch, den där ensamma mamman på 17 år får ta tag i de, bättre än staten"- hur? Det är ingen som säger att staten ska helt ta över uppfostran men att göra direkt skadliga och beroendeframkallande mekaniker som bara finns till för att utnyttja människor och tjäna pengar för någon högt uppe illegala borde inte vara något negativt. Ska vi låta barn skjuta heroin också så länge mamman o pappan tillåter de?

Permalänk
Medlem
Skrivet av tvelander:

Dom har slagit på det själva så jo... dom läser inte va dom slår på dom 100 % valt själv att detta går göra.

Folk läser INGENTING när dom får nya prylar eller va dom godkänner.

Till deras försvar är alla amerikanska EULA/ToS/etc helt sjukt långa.
Jag minna att min Iphone 3gs hade långt över 100sidor text man skulle acceptera bara för att starta den, och det var ju bara ett av alla "avtal" mellan mig och apple. Tack och lov har vi lagstiftning som reglerar en del av tokigheterna.

Jag kan ha viss förståelse att man blir avtalsmätt och bara klickar vidare, även om det givetvis är ett problem att även bra information missas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av htbtoma:

Vem är du eller för den delen regeringen att bestämma vad jag väljer att lägga mina pengar på? Vill jag spela bort en femhundring på fredagkvällen med ett glas rödpang i näven är det min fulla rätt att göra det då det är mina pengar.

Nu är jag inte så ”dum”, jag har mina pengar investerade i spelbolagen istället. ”Huset vinner alltid”,
Men det är principen att du eller nån annan ska leka förmyndare, vad folk gör med sina pengar ska du skita i.

Inte trodde jag skulle träffa en öm punkt med mitt generella påstående.
Du låter som en typiskt speltorsk. Tur man får göra vad man vill för sina pengar

Permalänk
Medlem
Skrivet av firstofmay:

Cirkusen har flyttat in i Rosenbad, riktigt illa skött men annat kan man knappast förvänta sig

Det är upp tillriksdagen att författa nya lagar och då inskränkningar i kapitalflöde kommer möta stort motstånd från övriga partier som inte gillar att regeringar lägger sig i kan du säkert räkna ut med lillfingret om en annan regering hade kommit fram till en annan slutsats.

Visa signatur

There are two kinds of people: 1. Those that can extrapolate from incomplete data.
Min tråkiga hemsida om mitt bygge och lite annat smått o gott: www.2x3m4u.net

Permalänk
Medlem
Skrivet av tvelander:

Dom har slagit på det själva så jo... dom läser inte va dom slår på dom 100 % valt själv att detta går göra.

Folk läser INGENTING när dom får nya prylar eller va dom godkänner.

Det är inte är rimligt att onus ska ligga på "folk" när det gäller dessa saker. Du har inte heller läst någonting av ToS/EULA för de prylar du äger.

En parallell till hur det funkar ute i den "riktiga världen":

I EU så är det tillverkaren av en produkt som försäkrar att den är säker och inte riskerar skada någon i dess användning. Användaren ska naturligtvis ta del av hur denna produkt fungerar genom en manual/instruktion. Men det huvudsakliga skyddet och ansvaret kommer från tillverkaren. När det gäller maskindirektivet är det t.o.m. så att tillverkaren ska försäkra att maskinen inte är farlig för användaren, även om denna missbrukar maskinen på ett förutsägbart sätt:

"... fastställa maskinernas gränser, bland annat avsedd användning och rimligen förutsebar felaktig
användning
"

"De skyldigheter som anges i de grundläggande hälso- och säkerhetskraven gäller bara när maskinen i
fråga ger upphov till riskkällor vid användning under sådana omständigheter som tillverkaren eller
dennes representant förutsett, eller under sådana onormala omständigheter som kan förutses."

Dessa korta citat är tagna ur AFS 2008:3, vilket är den gällande föreskriften för Sveriges tolkning av EUs maskindirektiv. Den säger väldigt mycket, men det viktigaste den säger är att en tillverkare är den som har skyldigheten att deras produkt är säker, inte användaren. Den ska t.o.m. skydda användaren när användaren använder maskinen fel.

Detta är sunt.

När det kommer till digitala (och finansiella produkter) har vi å andra sidan precis motsatt förhållande verkar det som. En utvecklare (eller tillverkare) kan implementera produkter, i form an funktioner, loot-lådor, toggles etc som är direkt skadliga för användaren. De kan komma undan med vad som helst. Så länge det står något om det i storlek 4 begravt i text på 100 sidor så är det ok. Och de blir t.o.m. försvarade av användare för "det står ju i ToS".

Det är vansinne.

Det är sunt och fullt rimligt att utvecklare av mjukvara har ansvar för att inte skada sina användare, genom ekonomisk stress och psykisk ohälsa, precis som det är rimligt att en brödrost inte kommer bränna ner ditt hus för att du tryckt på en knapp utan att läsa manualen pärm till pärm.

Visa signatur

Allan, please add signature

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dr.Mabuse:

Det är upp tillriksdagen att författa nya lagar och då inskränkningar i kapitalflöde kommer möta stort motstånd från övriga partier som inte gillar att regeringar lägger sig i kan du säkert räkna ut med lillfingret om en annan regering hade kommit fram till en annan slutsats.

Jo, menar inte annat än att de är lika goda kålsupare.

Visa signatur

7800X3D//4090
MINT XFCE // W11 🤮

Permalänk
Medlem

Så fort såna här saker kommer upp så får jag en dålig smak i munnen av korruption.
Det som lättast finns tillgängligt i minnet är Pirate Bay.

Visa signatur

Marantz NR1605, Rotel RB1090, Ino Audio piPs
SMSL SP200 THX Achromatic Audio Amplifier 888, SMSL M400, Audio-Gd NFB-11 (2015), Objective2+ODAC RevB, Audeze LCD-2 Rosewood, Monoprice M1060, ATH-M40x, Sennheiser HD660S, DROP X KOSS ESP/95X, Koss KPH30i, DROP X HiFiMan HE4XX