Är det lönt att installera om datorn med jämna mellanrum?

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Vettefan hur du tolkade det så men jag installerade en gång och körde den tills jag skaffade win10 kring tio år senare.

Du sa att du körde en Windows 7 installation dygnet runt i 10 år. Alltså att du gör en installation varje dag eller installerar något i totalt 10 år.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X3D | EVGA GeForce RTX 3080 10GB FTW3 ULTRA | ASUS ROG Strix B450-F Gaming | Corsair RM750X V2 | Crucial Ballistix Sport LT 3200MHz 16GB | Samsung 980 Pro 1TB | Crucial MX500 2TB | NZXT H500

Permalänk
Skrivet av Paul50:

ha ha. Ja du. Sen kom det en gång något hände. Så får du sitta där igen och göra om allt. Det behöver inte vi smarta personer. Hö Hö Hö

Förstår inte vad du menar. Det var inte ofta något stort hände. Windows 98 körde man från 1998 till 2001. Denna ghost kopia varade till 2009 när windows 7 kom.
Men visst man byte kanske moderkort och annat under tiden och fick göra en ny installation.
Min poäng var att nördar förr återställde datorn väldigt ofta utan mycket arbete. Medans samma personer idag eller yngre personer med samma intresse ofta helt skiter i det som folk gjorde för över 20 år sedan, med motiveringen att de ej orkar, det är för krångligt, det behövs ej osv.

Om du syftar på trasig cd, så hade jag dubblett. När dvd-bränare kom så kunde man lägga mer på skivan och installera mer. Men det är ju optimalt att inte installera för mycket, för om det kommer en nyare version av ett program så vill man undvika att behövt ha avinstallerat det före.

Permalänk
Medlem

Har ghost på min win10 om olyckan är framme så går det snabbt att få i gång burken .

Visa signatur

Låda thermaltake view 91 M-kort ASUS X399 ROG Zenith Extreme CPU AMD Ryzen Threadripper 1920X 3.5 GHz Kylning Hemma byggd vattenkylning 2 x 480mm + 1 x 420mm radiatorer Minne 8 X 16Gb DDR4 HD SSD 240GB OCZ Trion 100 Grafik Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB GAMING OC WATERFORCE WB AGG Corsair RM 1000w 80+ Gold Skärm ASUS 43" ROG Strix XG438QR 4K VA HDR 120 Hz

Permalänk
Medlem

Har inget vettigt på datorn, kör den in i kaklet sen blåser jag rent den

Visa signatur

PSU: Cooler Master V850 SFX Case: Lian Li O11 Mini
GPU:
RTX 4090 TUF OC CPU: Ryzen 5950x RAM: G.Skill 32GB Trident Z Neo Motherboard: Asus ROG Strix X570-i
Onkyo TX-RZ820 | Advance Paris X-A160 EVO | Dynavoice DF-8

Permalänk
Medlem

Känns inte som man vinner något på det för det mesta. Jag hade dock i år ett hårdvaruproblem där makarna först inte ville medge att så var fallet, så ett felsökningssteg blev att installera om Windows.

Det blev inte så värst mycket slit då allt "jobbigt" ligger i %appdata% (local och roaming) så jag tog med mig den foldern och när jag kunde bekräfta att mitt problem inte var löst mha ominstallation så var det sen grönt att lägga tillbaka detta för de viktiga programmen i nya appdata-foldern. Mesta mjukvara får tillbaka både ev. licens och inställningar efter installationsprogrammen körts.

Som sagt inte i mitt fall, men det kan ju vara så att problemet man försöker komma från ligger just i gammal korrupt appdata, så man får vara metodisk med att kopiera tillbaka förstås

Visa signatur

i7-2700K 5GHz | 32GB DDR3-1600 | ASUS Maximus V Gene | GTX 980 2-way SLI

Permalänk
Medlem

installerar om windows då och då, kanske en gång om året eller vartannat år. blir långsamt sämre och sämre tills det till slut börjar bli rejält underligt beteende och långsam uppstart osv. då installerar jag om. inte säker på var det kommer ifrån, att installera om är en snabb och enkel lösning så slipper jag felsöka.

Permalänk
Medlem

Ominstallerar bara om jag stöter på ett aber som inte går att lösa på nåt annat sätt.

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av cyklonen:

Ja win 10 släpps i ny version 2 ggr om året via win update och då installeras det om men win update försöker bevara din gamla inställningar och filer men det lyckas inte alltid. Det är svårt att kunna ha en äldre konsumentversion av win 10 längre än 6 månader.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem

Absolut inte, tar ju flera veckor att installera alla program och ställa in inställningar. Min nuvarande installation är 9 gammal, funkar bra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sewerin:

Hej Sweclockers!

I fart med att göra min årliga ominstallation för att öppna det nya året med ett fräscht Windows. En gammal tradition som jag funderar på om det finns behov att fortsätta med? Hur ofta installerar ni om ert Windows 10?

God fortsättning

Vanligtvis i samband med en större uppgradering då det i min erfarenhet blir mindre bekymmer då. Uppgraderar man via uppdateringshanteraren i windows så är det ofta något som kärvar. Men annars har jag inte installerat om W10 på ett bra tag nu

Visa signatur

Endeavour OS(arch) - Cassini Nova

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sewerin:

Hej Sweclockers!

I fart med att göra min årliga ominstallation för att öppna det nya året med ett fräscht Windows. En gammal tradition som jag funderar på om det finns behov att fortsätta med? Hur ofta installerar ni om ert Windows 10?

God fortsättning

Jag kör en ominstallation med jämna mellanrum - Egentligen inte för att jag behöver men mest för att känslan av ett rent OS är skönt. Man samlar ju på sig massa skit som bara ligger och skräpar efter nån månads användning så skönt att bara bli av med det. Det man behöver har man ju på andra diskarna liksom.

Visa signatur

En ny signatur

Permalänk
Medlem

Brukade göra med jämna mellanrum. Nu, not so much. Märker jag att något är tillräckligt skevt för att inte kunna "fixa själv", så är det bara att blåsa rent.

Visa signatur

12600KF - NH-D15 - PRIME Z690 - Corsair 32GB - RTX 3070 - 2x SN570 500GB/1TB - RM750 - Meshify 2 C
Logitech G915 TKL - G Pro Wireless - Pro X - Odyssey G7 27"

Better Sweclockers

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Vanlig datornörd 1998. Efter en ny dator hade monteras ihop. Installerade OS, drivrutiner, diverse nödvändiga program, gjorde generella konfigurationer. Använde sedan ett cloningsprogram som Norton Ghost och gjorde en imagefil av denna, då hdd var dyrt så brände man ofta ut imagefilen på cd.

Vanlig datornörd nu 23 år efteråt. Installera bara allt och om man vill återgå, ja det är bara de som tillhör early adopters som håller på med klon verktyg.
Skämt åsido finns det bättre verktyg idag som Veeam backup.

För de som undrar varför gör folk idag inte backup som förr, så har windows blivit stabilare idag och folk latare.

Mitt första jobb involverade att använda allt från uråldriga ghost32 versioner under dos för att installera datorer till filbaserad fångst av Windows embedded i olika stadie av provisionering osv och sätta upp distribuerikg från nas/server för avbildningar. Sedan SSD och installation från USB blivit en grej har jag aldrig använt det privat utöver för felsökning eller faktiskt för att flytta mellan diskar. Om man verkligen vill finslipa det kan man ju alltid snickra ihop lite scripts. Installerade om häromdagen och kunde behålla game libraries på andra diskar, obskyra program jag använder med scripts låg redan i lappar osv, installationen i sig tog ca 10min och setup efter ca 30 min, onedrive, Dropbox och Google drive håller allt viktigt säkert.

När jag jobbade med sådant brukade jag ha en sticka med Linux-distro redo för att snabbt ha något att installera vid felsökning, nu är en färsk installation av Windows 10 oftast snabbaste alternativet- förutom deras first setup som blir drygare varje år.

Visa signatur

Gamingrigg: MEG x570 ACE, 5950X, Ripjaws V 32GB 4000MT/S CL16, 6800XT Red Devil LE, HX1200i.
Laptop: XPS 9570 x GTX 1050 x 8300h + 16GB Vengeance 2666Mhz + Intel AX200
Valheim server: i7-8559 + Iris Plus 655 + 32GB + 256GB
Printers? Yes. Ender 5, Creality LD-002R, Velleman VM8600, Velleman K8200

Permalänk
Medlem

Jag installerar inte om datorn så ofta som jag vill. Vid en uppgradering eller efter ca 1-2 år.

Jag är nog lite ovanlig ser det ut som. Jag tycker det är roligt att installera om Windows och ladda ner program, fixa iordning och hålla på. Det behovet löser jag genom att med jämna mellanrum installera Windows och även Linux virtuellt på datorn, installera lite program och fixa iordning. Bara för skoj skull, kan ta bort dom sedan.

Backup på Windows har jag inte, eftersom installera om är så roligt. Utan kör med OneDrive för daglig "spegling" av personliga saker, men även synkar med Syncfolders till en annan SSD och även en backup till en annan dator i hemmet. Sedan med jämna mellanrum till externa HDs.

Tycker heller inte att Windows slöar ner över tid som förut, men jag installerar lite olika program och testar så Windows-partitionen fylls med skräp mer och mer. Kör ccleaner också emellan åt, utan säkert någon nytta men roligt ändå. (ccleaner säger en del kan krasha windows, har aldrig hänt mig. men jippi, då kan jag installera om )

Om man tycker om att installera om Windows så skadar det ju inte, men tror inte det behövs på många år om man inte installerar massa skräp hela tiden.

Visa signatur

7600X,Tomahawk B650,NH-U12A,32GB,RX6700,Black SN850 1TB,860Evo 1TB,RM850x, 27GL850,Torrent Compact

Permalänk
Medlem
Skrivet av BergEr:

Vettefan hur du tolkade det så men jag installerade en gång och körde den tills jag skaffade win10 kring tio år senare.

Phew! Tänkte väl Du skrev "Windows 7 installation" och då tog jag det som att du använde installationen för operativsystemet såpass ofta. En misstolkning från min sida

Visa signatur

Citera mig om du vill att jag ska hitta till ditt svar.
airikr.me /device:desktop. Andra projekt: Keizai, Koroth & Serenum.

Permalänk
Vila i frid
Skrivet av Dennisen:

Formaterar helt vartannan/3:e månad. Windows mappen mer än dubblas i storlek över tid, svårt för mig att hitta vad exakt det är, sen är där alltid nån bugg som brukar smyga sig in efter nån månad.

Att C:\windows sväller över tid beror på WINSxS dvs Windows DLL-hell. https://en.wikipedia.org/wiki/DLL_Hell
Det är inget som avhjälps med en ominstallation utan är bara att acceptera allt eftersom man installerar program på sin dator.

Permalänk
Medlem

Installerar om 1 gång per år eller varje halv år om det något som krånglar men kollar man på mina burkar med 7an så går de än utan krångel.

Permalänk
Medlem

Nu för tiden installerar jag aldrig om Windows. Inte ens när jag byter hårdvara. Men förr i tiden vid Windows XP så kunde det bli rätt knasigt efter en tids anvädning eller rent av bara byte av hårdvara så då var det standard att blåsa rent OS.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mrqaffe:

Ja win 10 släpps i ny version 2 ggr om året via win update och då installeras det om men win update försöker bevara din gamla inställningar och filer men det lyckas inte alltid. Det är svårt att kunna ha en äldre konsumentversion av win 10 längre än 6 månader.

Varken 1909 och 2009/20H2 installerade inte om Windows, iallafall inte hos mig, då det var en mindre uppdatering/uppgradering. Tycker mig läst att Microsoft valt att ha en stor på våren, och en mindre på hösten och den på hösten inte installerar om Windows numera. För övrigt så har min pappa kört med sin Windows 7 installation i mer än 11 år nu

Visa signatur

Stationär PC: Chassi: Phanteks Enthoo EVOLV ATX MB: MSI B550 Gaming Plus CPU: AMD Ryzen 7 5700X Kylning: Noctua NH-U12S GPU: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB 3600MHz NVMe: 2st Kingston A2000 SSD: Intel 520 180GB och Intel 530 240GB HDD: WD Green 1TB, Toshiba 640GB samt fler HDD PSU: Corsair RM750X. Mobila enheter Mina Androidenheter och Dell Latitude 5400. Citera om du vill ha ett garanterat svar från mig

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen

Ni som anser det tar sjukt lång tid att konfa Windows efter ominstallation? Vad gör ni och hur många inställningar gör ni egentligen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av tcntad:

Ni som anser det tar sjukt lång tid att konfa Windows efter ominstallation? Vad gör ni och hur många inställningar gör ni egentligen?

Tycker inte det tar sjukt lång tid men någon timme iaf. Vissa program kan ju dock spara inställningar nu.

Men typ ställa in startmenyn och skrivbordet tog någon timme sist. Dock borde Startdock och Displayfusion kunna hämta in inställningarna nästa gång.

Teamspeak borde också spara inställningar i molnet nu.

Men blir fortfarande kvar att ställa in mus, tbord, gamepad, mikrofon, ljudkortet, ahk med alla sina scripts, vibrancegui, program för att styra fläktarna, eventuella symlinks, olika SVNs. Säkert glömt saker redan också

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av hasenfrasen:

Att C:\windows sväller över tid beror på WINSxS dvs Windows DLL-hell. https://en.wikipedia.org/wiki/DLL_Hell
Det är inget som avhjälps med en ominstallation utan är bara att acceptera allt eftersom man installerar program på sin dator.

Ja men den mappen kan du gör mindre om man vill.
Bara köra kommando:

Dism.exe /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore

Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup

Om man inte har gjort det på ett tag så kan man minska den med många G

Men detta är ju inget skräp som man ska bry sig om. TS tänker nog på sådant som man själv trycker i i datorn.

Visa signatur

ASUS X299-DELUXE II.Asus RTX 2070 SUPER.i7-7820X 4.5 GHz.Sound Blaster AE-7.Logitech Z-906.3 Samsung 970 EVO 500G.1 Samsung 970 EVO Plus 500GB.1 850 EVO 500GB.Dell S2716DG 144 Hz.Samsung 27 120 Hz.2 Radiators 5 Fans.Dominator Platinum 32GB.Windows 10 Pro.Phanteks Enthoo Pro 2.

Permalänk
Inaktiv

Gör endast ominstallation när jag köper ny HW så som CPU, moderkort, nvme disk (C: endast), gpu.

Annars kör jag på som vanligt.

Permalänk
Hedersmedlem

Efter Windows 98-tiden har Windowsinstallationerna blivit otroligt mycket mer långlivade. Brukar bli en gång per dator om jag inte kör i diket totalt vilket händer sällan numera.

Gamla datorn har en Windows 7-installation som närmar sig 10 år nu. Fortfarande inga konstigheter med den trots ganska elakt användande av den.

Visa signatur

|| SWECLOCKERS.COM || oskar@sweclockers.com || OSkar000.se || Fototråden ||
|| Gundeman || Bartonofix || GundemanX2 || Obelinux || Nexofix || Filofix || Ircofix ||
|| Tillse att hjärnan är inkopplad innan fingrarna vidrör tangentbordet ||
|| D300 | D700 | 24/2,8 | 28/2,8 | 35/2 | 50/1,8 | 55/2,8 | 85/1,8 | 105/2,5 | 200/4 | 300/4,5 | 10-20 | 24-70/2,8 | 75-150/3,5 | 80-200/2,8 ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av tcntad:

Ni som anser det tar sjukt lång tid att konfa Windows efter ominstallation? Vad gör ni och hur många inställningar gör ni egentligen?

Inte själva windowskonfigurationen som är tidsödande, det är att installera alla program igen. Förutom alla drivrutiner så är det alla program för bild- och videobehandling. Det är Steam och alla spel. Visst, man kan göra en backup på spelen och egentligen bara koppla in dem i Steam igen, jag har dem ändå på en separat disk, men allt sammantaget tar det totalt sett rätt mycket tid att få till allt som jag vill ha det och systemet är fullt användbart igen.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Arvid Nordqvist-mannen
Skrivet av Alphahanne:

Inte själva windowskonfigurationen som är tidsödande, det är att installera alla program igen. Förutom alla drivrutiner så är det alla program för bild- och videobehandling. Det är Steam och alla spel. Visst, man kan göra en backup på spelen och egentligen bara koppla in dem i Steam igen, jag har dem ändå på en separat disk, men allt sammantaget tar det totalt sett rätt mycket tid att få till allt som jag vill ha det och systemet är fullt användbart igen.

Spel förstår jag och att vissa har bra många fler program än mig, det är inte alltid Steam eller Origin gillar att man pekar om sökväg till rätt mappar och skannar biblioteket.
I övrigt lämnar jag iofs min setup rätt standard, min dator går med i domänen och vissa saker appliceras, skall utökas senare mer mer inställningar.

Skrivet av BergEr:

Tycker inte det tar sjukt lång tid men någon timme iaf. Vissa program kan ju dock spara inställningar nu.

Men typ ställa in startmenyn och skrivbordet tog någon timme sist. Dock borde Startdock och Displayfusion kunna hämta in inställningarna nästa gång.

Teamspeak borde också spara inställningar i molnet nu.

Men blir fortfarande kvar att ställa in mus, tbord, gamepad, mikrofon, ljudkortet, ahk med alla sina scripts, vibrancegui, program för att styra fläktarna, eventuella symlinks, olika SVNs. Säkert glömt saker redan också

Förstår er som har massa småsaker att ställa in.

Ingen som funderat på att göra en sysprep/capture med basala nödvändiga program + skript som konfar allt?

Permalänk
Medlem
Skrivet av tcntad:

Förstår er som har massa småsaker att ställa in.

Ingen som funderat på att göra en sysprep/capture med basala nödvändiga program + skript som konfar allt?

På winXP tiden hade jag sånt eftersom man fick installera om oftare. Men när win7 kom så försvann behovet när datorn fortfarande gick som ny tio år senare.

Hade jag haft en dator jag behövde installera om ofta hade jag fixat det. Typ om man har en dator för att kolla på virus osv

Visa signatur

i9 11900k ||32GB 4000MHz CL15||ASUS ROG STRIX Z590-E||Noctua NH-D15s
Intel Arc a750 ||Samsung 980 pro|| EVGA Supernova G3 850W
Asus xonar essence STX|| Lian-Li O11 Dynamic XL
Asus VG27AQ 165Hz IPS, Sennheiser HD650, Logitech g502 Hero, fUnc f30r, Vortex TAB90M, Audio-Technicha ATR2500x-USB
Server: x10SL7-F, Xeon E3 1230v3, 32GB Samsung ECC ram, 6x3TB WD RED, FD Node 804.

Permalänk
Medlem

Gör man inget konstigt med datorn så tror jag en Windows installation håller väldigt länge utan problem. Det är sen när man börjar med pakethanterare och modifierar %PATH% och försöker använda Windows som en Unix maskin det fort blir problem.

Visa signatur

13600KF, RTX 4070 FE, B760I, 32GB DDR4, NR200P

Permalänk
Skrivet av Paul50:

Prova gör som jag har gjort i många år. Gör en ren installation. Installera dina favo program. Gör alla inställningar. Sen när du har gjort det. Så kör en Avbildning på Windows. Sen när du vill göra rent så är det bara att stoppa in USB och köra igång den från avbildningen. Då formateras disken och sen har du en helt ren Windows med alla program och inställningar färdiga redan så du slipper göra det var gång.
Gör man så så kan du göra det hur ofta du vill och känner för. Tid: mindre än 10 minuter.

Då får du alltid samma version av Windows och dina favvoprogram som du hade då du skapade USB-avbildningen. Det borde ta en massa tid att uppdatera allt till senaste versionen.

Permalänk
Medlem

Det är lite olika beroende på åt vem och var det är.

Jag installerar helst inte om mina egna maskiner, på något sätt har det alltid varit ångestladdat att ha en nyinstallerad maskin; komma ihåg vad man behöver ha och hitta samt ställa allt..
Körde t ex med en 5+ år gammal installation av XP innan jag bytte maskin och då istället installerade W7!

Det hela härrör bl a från tiderna när det var svårt att hitta programmen man använde (och inte minst crack/serienr), idag är det så mycket enklare då det är vanligt med bra gratis/open source och mycket av drivrutinsinstallationer m m går smidigt utan alltför mycket manuellt letande.
Men även från "SM i Datorprestanda" (-02) där några inställningar jag missade efter en ominstallation kostade mig någon placering.

Jag har sen dess hållit på med flera generationer av specialinstallationer av Windows, vars syfte dels varit att optimera det och dels att ställa allt exakt så som jag vill ha det.
Det har t o m varit så att jag dragit mig för att börja använda nya (egna) datorer ordentligt innan jag applicerat mina inställningar m m, i något fall så mycket som något år!
Tröskeln blir ju dock mindre och mindre ju längre jag kommer med det och med smidigare installationer m m (inkl bättre standardinställningar i program), så sekundära maskiner installeras rätt snabbt och enkelt. Men att byta eller installera om primär maskin är fortfarande inte helt lätt..

Inom arbetet har jag kollegor som lite väl lättvindigt installerar om Windows åt användarna (via SCCM) så fort det verkar vara något lite krångligare problem. Men det lär man ju sig inget av och efterarbetet med att installera och ställa in andra program är oftast ett större jobb än att lösa grundproblemet, för problemen drabbar oftast mer än en dator i den hyfsat stora organisation vi arbetar med (några tusen datorer och betydligt fler användare).
Då har jag ju också fått rätt djupgående kunskaper inom Windows och registret m m, som jag nästan dagligen nyttjar inte minst i mitt arbete. De flesta av kollegorna har knappt berört saker jag jobbat med i stor omfattning vid framtagandet av mina "specialinstallationer" och relaterade områden.

Behovet av ominstallationer är väl också lite frågan om; klarar man av att disciplinerat hantera, dvs inte installera en massa skräp el dra på sig virus, samt även underhålla/uppdatera sitt eget system så kan det i princip fungera bra hur länge som helst. Men för att snabbt och smidigt lösa andras problem och få deras maskiner att fungera ok ligger ominstallation oftast nära till hands.