Whatsapp delar data med Facebook från och med februari månad

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Kasken:

Kan någon insatt entusiast vara snäll o berätta för en tjurskallig farbror vad det är som gör att så många anser att livet inte är värt att leva utan alla dessa "sociala medier" i allmänhet och dessa meddelande-tjänster i synnerhet?

Varför är det ens en uppoffring att välja bort alla dessa o hålla sig till sms?

Är det inte innehållet i meddelandet som betyder något? Varför spelar det ens roll vilken tjänst som levererar det?
Jag kan förstå värdet i de fördelar som ett sms erbjuder över att skicka samma meddelande per papperspost. Men jag kan för mitt liv inte förstå vilka livsavgörande skillnader t.ex whatsapp erbjuder över sms.

Jag är nog för gammal helt enkelt.

Ja @Infiniti har sammanfattat det väl redan. Ingen livevideo (ja vissa ringer faktiskt videosamtal och jag är en av dem ), skicka bilder funkar också bedrövligt med extrem komprimering över SMS.

Skrivet av Infiniti:

För egen del handlar det om problematik att skicka bilder över telenätet då de kan bli gravt komprimerade. Video funkar knappt att skicka. Om du endast kommunicerar över SMS så sparas inget när du byter telefon såvida du inte alltid har iPhone eller för över via SIM (vet ej om detta ens går längre. Krångligt blir det hursomhelst). Jag hade helst använt SMS om det hade följt med i utvecklingen eftersom det inte ägs av något företag och det inte finns någon dold agenda. Kan tycka att staten borde erbjuda en tjänst som SMS som fungerar för modern kommunikation, lika som telefonin förr i tiden.

Åhh- jag håller med!
MEN!
Det här finns faktiskt. Eller det är på gång (sedan massa år). RCS heter tekniken.
https://en.wikipedia.org/wiki/Rich_Communication_Services

Tyvärr efterfrågas det inte av slutkonsumenter i någon större utsträckning. Få vet väl om det. Så allt går trögt här (upplever jag det som iaf).

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem

Det sorgliga är ju att 99% av alla jag känner ändå använder FB Messenger, Whatsapp, Discord etc för att det är enkelt osv.

Signal, Mumble och liknande är ju för nördar och folk som verkligen bryr sig om integritet.

Så jag kan ju gå all in foliehatt om jag vill, men hur kul är det att sitta där och ha 100% integritet men 0% digital kontakt med folk.
Då återstår ju bara att träffa folk IRL. Hoppas de inte tycker jag är konstig om jag ringer på dörrn utan att meddela i förväg att jag gärna kikar förbi

Visa signatur

No man is free who is not master of himself

Permalänk
Medlem

Uselt att de tvingar detta, men att byta känns ju inte helt smärtfritt då många inte orkar eller kan byta så då sitter man där med signal eller telegram tex med 2 kontakter.

Till de som säger att detta var droppen och nu ska de minsann byta meddelendetjänst för att data delas med facebook.
Är det inte bättre att ta bort facebook?

Sen gissar jag bara, men om tex signal eller telegram skulle bli lika populärt som whatsapp skulle samma skit hända med dem. Uppköpta och sedan samma sak typ.
Bara gilla läget och antingen dela data eller bojkotta nätet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Viktorph:

Bra att man kunde integrera med SMS-funktion i Android. Fick dock aldrig över mina sms trots att det stod att se hade synkroniserats. Verkar vara ett vanligt problem.

Försökte även på sambons Iphone men kom senare på att Apple "inte tillåter ändringar" som det skitmärke det är. Fånigt!

Vad är det som inte går på Iphone – få SMS att visas i Signal-appen?

Visa signatur

• Fractal Design North | ASUS ROG Strix B650E-F | Ryzen 7 7800X3D | Radeon RX 7900 GRE | 64 GB RAM | Windows 11
• Mac Pro (Mid 2010) | 6-Core Intel Xeon ”Westmere” | Radeon RX 5700 XT | 32 GB RAM | macOS 12 Monterey | Windows 10
• MacBook Pro 14" | M2 Max | 96 GB RAM | macOS 14 Sonoma

Permalänk
Medlem
Skrivet av star-affinity:

Vad är det som inte går på Iphone – få SMS att visas i Signal-appen?

Precis. Med Android har du funktionen i Signal-appen (och systemet) att ändra standard-app för SMS till Signal. Så man använder både SMS och Signal-chatt i samma applikation. Jag har saknat det då många vänner trilskas med att bara skicka sms. Den möjligheten finns dessvärre inte på Apple då de vill att man använder deras iMessage.

Permalänk
Medlem

Eftersom jag inte använder FB så kommer detta gynna mig enormt...
Suck, bara så jävla jobbigt.

Visa signatur

SweClockers Dark Pearl tema: http://www.sweclockers.com/forum/trad/1484891
(Rek. Stylus)

Permalänk
Medlem
Skrivet av creativ:

Uselt att de tvingar detta, men att byta känns ju inte helt smärtfritt då många inte orkar eller kan byta så då sitter man där med signal eller telegram tex med 2 kontakter.

Till de som säger att detta var droppen och nu ska de minsann byta meddelendetjänst för att data delas med facebook.
Är det inte bättre att ta bort facebook?

Sen gissar jag bara, men om tex signal eller telegram skulle bli lika populärt som whatsapp skulle samma skit hända med dem. Uppköpta och sedan samma sak typ.
Bara gilla läget och antingen dela data eller bojkotta nätet.

Signal är open sorce, så kan inte hända på samma vis. Har inte full koll på om det är 100%resistent mot att ett företag försöker låsa ner det, men absolut värsta fall skulle vara att den forkas, så får man säga till folk att den bytat namn.

Permalänk
Medlem

Slutade använda Whatsapp i samband med att det kom fram att de skulle bli uppköpta av Fb. Använder inget med koppling till Fb.
Google/Apple/Microsoft är väl lite svårare att komma undan helt, klart är dock att dessa företag har lite för mycket information om alla.

Kört Telegram sen dess, men det börjar få lite för många funktioner. Från att ha varit en enkel och funktionabel meddelandeapp får det nu lite för många nya funktioner.

Sen alla integritetsfunktioner som knappast ens behövs och där motiveringarna bakom är rätt svaga.
Ta t ex det Telegram har att kunna ta bort alla spår av konversationer, dvs både vad den andra och du sagt utan något medgivande från dig.
Men även tidigare det att kunna ta bort enskilda meddelanden långt senare, vore rimligare med en tidsgräns på 12 h el så. På den tiden bör man ju ha hunnit ångra sig/nyktra till.
Sådana funktioner kan ju annars lätt missbrukas av osäkra personer, att ingen ska behöva stå för det de sagt.

Hur ser ni här på det och även personen som gör det, att någon plötsligt kan ta bort alla spår av er kommunikation?

Känns som att många appar/tjänster som dessa alltmer riktar sig till kriminella med högre grad av anonymitet och möjlighet att ta bort saker. Kommunikationen mellan individer ska inte ska gå att komma åt utifrån av 3:e part, men vilka som kommunicerar kan gott och väl vara öppet för berörda.

Tänker mig även det med anonyma kontantkort, ok att man ska kunna välja att inte vara sökbar (av olika skäl), men att rättsväsendet/operatörerna ska ha infon om exakt vem som står på ett visst nummer. Begränsa då även antalet nummer per individ för att undvika målvakter.

Mycket av kriminaliteten (inte minst narkotikarelaterad) idag och de senaste ~20 åren sker via antingen oregistrerade kontantkort eller krypterade/anonyma meddelandeappar.
Apputvecklarna och operatörerna kan ju styra olika delar, som mycket väl kan ha påverkan på samhället.

Handlar om en rimlig balans mellan integritet och brottsbekämpning, dvs inte 100% mot varken ena eller andra.
Jag ska kunna diskutera vad som helst med t ex min familj/släkt/vänner utan att någon ska kunna ta del av det och inte minst kunna ta det ur sitt sammanhang. Ta exemplet där någon diskuterar spel (ev underförstått och inte uttalat) och däri om att t ex placera bomber/sprängladdningar..
Men samtidigt ska inte kriminella kunna gömma sig bakom någon anonymitet, när polisen får tag på t ex någon langare ska de kunna kartlägga dennes nätverk/kontakter för att komma åt fler. Bör väl inte vara alltför omöjligt att ha lagstiftning osv som med precision kan användas mot grovt kriminella utan att påverka övriga.

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Känns som jag har blivit biten i bakänden flera gången av specifika program som ska göra en sak för att sen stänga ner eller ändras,
så numera söker jag helst öppna protokoll eller program som torde gå att använda efter att första personen/företaget ger upp.

Tittat lite på XMPP tidigare men det är en uppsjö saker som funger/fungerar inte här och där.
Senare kollat mer på matrix.org protokollet som en medelväg mellan whatsapp och discord/slack som ser ut att regla sig för att tidigare betjänt ger upp i och med det är ett öppet protokoll och det är federerat (likt e-mail).

Visa signatur

Rota3: Ryzen 5600 - 32GB - Radeon RX 7600 - Kingston NV200 2TB - Fractal Design R3 - EVGA Supernova 750W

Permalänk
Medlem

Tids nog så kommer även signal/telegram tumma på sina regler så då står massan där igen och måste byta chattprogram för att kunna diskutera sina wareztrades 😂

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon14781:

Alla som gnäller här kan ju sluta använda dessa tjänster och appar.

Men att sluta använda är ju precis det vi säger att vi ska göra.

Permalänk
Medlem

Jag är mera imponerad över hur ni lyckats att "tvinga" alla andra använda det som ni själva tycker är vettigast. Annars blir det ju lätt en situation där man ändå tvingas ha kvar diverse olika chatprogram (om man vill ha kontakt med de man känner) och då är kanske inte så mycket vunnet?

Om någon annan försökte tvinga mig att använda ett annat chatprogram skulle jag nog inte vara så imponerad. Jag vill hålla mina till ett absolut minimum och det blir enklast att köra den/de som är mest populära.

Sedan det här med Facebook, de har fått betala helt bisarra bötesbelopp men att nu döma dem för all framtid kan jag tycka är något överdrivet. Blir också lite komiskt om ni trots allt fortsätter socialisera er på Facebook men "förbjuder" WhatsApp för att det ägs/kontrolleras av Facebook.

Ibland får jag intrycket av att de mest hårdnackade integritetskämparna och konspirationsteoretikerna inte jobbar i IT branschen själva, det kan nämligen vara lite svårt att köra eremit-stilen om man fortfarande vill kunna utföra sitt arbete. Eller annars är ni så tuffa att ni väljer arbetsgivare efter säkerhetspolicy och integritetspolicy?

Dumpar ni flickvännen om hon Facebookar?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Squallie:

Men att sluta använda är ju precis det vi säger att vi ska göra.

Jag menar alla tjänster. Annars är ni bara hycklande snöflingor. Dra ut internetsladden ur hårddisken och kör en kommandorörelse så är du säker sen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Viktorph:

Precis. Med Android har du funktionen i Signal-appen (och systemet) att ändra standard-app för SMS till Signal. Så man använder både SMS och Signal-chatt i samma applikation. Jag har saknat det då många vänner trilskas med att bara skicka sms. Den möjligheten finns dessvärre inte på Apple då de vill att man använder deras iMessage.

Då är jag med.
Får sällan SMS och mycket skickas via iMessage, så ingen jättegrej i mitt fall, men håller med om att det borde gå att ändra. Får hoppas att iOS 15 kanske kommer tillåta det då ju Apple nu med iOS 14 låter en ändra förvald webbläsare och vilken app som ska användas för mejl.

Visa signatur

• Fractal Design North | ASUS ROG Strix B650E-F | Ryzen 7 7800X3D | Radeon RX 7900 GRE | 64 GB RAM | Windows 11
• Mac Pro (Mid 2010) | 6-Core Intel Xeon ”Westmere” | Radeon RX 5700 XT | 32 GB RAM | macOS 12 Monterey | Windows 10
• MacBook Pro 14" | M2 Max | 96 GB RAM | macOS 14 Sonoma

Permalänk
Medlem

Det är fan att man behöver Facebook i jobbet och familjen insisterar på att använda whatsapp för att kommunicera hade annars raderat båda för länge sedan.

Permalänk
Avstängd

Vad för alternativ finns det till WhatsApp?

WhatsApp
+ Programmet på datorn som kommer åt samma chattar i dator.
- Kräver telefon för att registrera konto.
- Kräver att telefonen måste vara igång.

Telegram
+ Behöver inte ha igång telefon för att komma åt chattar (Okrypterade)
- Har krypterad och okrypterad chatt och bara okrypterade i dator.
- Kräver smarttelefon för att skapa konto.

Hade velat se ett alternativ som är lika enkelt att använda som WhatsApp men inte kräva telefon och komma åt alla chattar i dator som telefon. Har experimenterat med Element men det är för krångligt men bästa är att man kan ha det på flera telefoner och datorer.

Signal liknande/samma när som WhatsApp och då har samma problem som kräver telefon.

Permalänk
Medlem

Man blir ju inte direkt förvånad , USA vill veta mer!

Visa signatur

Ryzen 5 3600 @ 4.2 Ghz - Cooler Master Hyper 212 Black Edition
MSI B450M Mortar Max - Corsair Ryzen LPX 32GB 3600MHz / DDR4
Phanteks Eclipse P300 - PNY GeForce RTX 3070 8GB - Seasonic Focus+ / 650W / 80+ Gold
Samsung SSD 850 EVO 500GB - Kingston A400 SSD 480 GB
ACER Predator X34GS - Nobelchair Hero Black Edition

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Jag är mera imponerad över hur ni lyckats att "tvinga" alla andra använda det som ni själva tycker är vettigast. Annars blir det ju lätt en situation där man ändå tvingas ha kvar diverse olika chatprogram (om man vill ha kontakt med de man känner) och då är kanske inte så mycket vunnet?

Om någon annan försökte tvinga mig att använda ett annat chatprogram skulle jag nog inte vara så imponerad. Jag vill hålla mina till ett absolut minimum och det blir enklast att köra den/de som är mest populära.

Sedan det här med Facebook, de har fått betala helt bisarra bötesbelopp men att nu döma dem för all framtid kan jag tycka är något överdrivet. Blir också lite komiskt om ni trots allt fortsätter socialisera er på Facebook men "förbjuder" WhatsApp för att det ägs/kontrolleras av Facebook.

Ibland får jag intrycket av att de mest hårdnackade integritetskämparna och konspirationsteoretikerna inte jobbar i IT branschen själva, det kan nämligen vara lite svårt att köra eremit-stilen om man fortfarande vill kunna utföra sitt arbete. Eller annars är ni så tuffa att ni väljer arbetsgivare efter säkerhetspolicy och integritetspolicy?

Dumpar ni flickvännen om hon Facebookar?

Om facebook hade stannat kvar vid ett "socialt nätverk" så hade det väl varit en sak.
Men det är ju så mycket mer än så.
De spårar mer eller mindre allt du gör på internet genom tex like-knappen och uppköp av olika tjänster.
Information om vad som sker utanför internet hjälper olika samarbetspartners till med att fylla på. (Tex Folksam; personnummer, din medicinska hälsa, gravid status m.m. )

Det är väl en vedertagen sanning att alla har en profil på facebook, även om du inte själv skapat den (s.k. shadow profiles).

För mig handlar det om att ha någon form av (illusion av?) kontroll av vad jag delar med mig av.
Genom att köra Facebook i en nerlåst container och inte använda det på mobilen så blir datainsamlingen mindre omfattande.

Just nu är vinkeln att facebook vill sälja riktade annonser, vilket kan verka harmlöst.
Men potentialen att göra något elakt genom denna massiva kartläggning av våra vanor och beteenden är stor.

Zuckerberg är ju en heller riktigt en filantrop i stil med Gates.
Istället fyller han internet med desinformation i jakten på mer pengar. Både genom passivt agerande mot trollfabriker på plattformen och aktivt genom att sprida alternativa fakta i traditionella medier.

Visst kan det verka som att man tar på sig den största foliehatten någonsin. Men Zuckerberg är nog det största trollet någonsin, så jag tycker det finns fog för oro.

Angående bötesbeloppen beror dessa på att facebook inte följer lagen. Det är inte konstigare än så.
Företag kan ju välja att följa lagen och slippa böter, eller om straffet understiger vinsten lagövertrampet leder till, att bryta mot den.

Permalänk
Avstängd

Enda jag använt Whatsapp till är för släkingar i andra länder. Kan inte riktigt be de byta nu då många där är tekniskt inkompetenta.

Sen finns det väl ändå inte mycket annat ändå så fuck it. Iaf inte om man vill ha kontakt med fler än bara sina närmsta coola vänner som tror sig leva "under the radar!" med andra platformar som förr eller senare ändå säljs vidare.

Ogillar facebook lika mycket som alla andra (använder det inte) men med tanke på hur svårt det är att hitta ngt som absolut fungerar optimalt och som inte ägs av en av giganterna är ju bara meh.

Permalänk
Medlem

Nu var man dum nog att säga ja till avtalsvillkoren när det dök upp på morgonen. Kan man inte ta tillbaka sin medtyckande på något sätt. Ska göra allt för att de jag pratar med flyttar till Signal istället.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 AORUS MASTER rev 1.2 Processor: AMD Ryzen 7 5800X3D Kylning: Corsair be quiet! Dark Rock Pro 4 Minne: 32 GB Crucial Ballistix 3600 MHz Grafikkort: Sapphire NITRO+ Radeon RX 7900 XTX Hårddiskar: Corsair Force MP600 1TB M.2, Seagate BarraCuda 4TB 5400rpm Nätagg: Corsair RM850x V2 Chassi: Fractal Design Define 7 Compact Skärm: LG C3 77 tums TV

Permalänk
Medlem
Skrivet av Meantek:

Line är koreansktägt. Du kan nog räkna med att det analyseras data där också, men det verkar inte vara riktigt samma skala på grejerna.

Hade en känsla på att det skulle ligga till så. Tack för svaret!

Visa signatur

SpelDator: | Asus ROG Strix XG438Q 4K 120hz| AMD Ryzen 5 5600X 3.7 GHz 35MB| B450 I AORUS PRO WIFI| MSI Radeon RX 6800 16GB | Corsair Force MP510 1920GB M.2 NVMe | Samsung EVO 860 2TB | Seagate Guardian BarraCuda 2.5 5TB| Corsair 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CL18 Vengeance LPX Svart| Ghost S1 MK2| Corsair SF750 750W 80+ Platinum| Logitech MX Sound| WD My Passport V2 USB 3.0 4TB| Buffalo Mediastation Ultra-Thin Portable Blu-Ray writer| Logitech Logitech G604 Lightspeed

Permalänk
Medlem

Tror jag fick upp den valbara rutan för första gången nu.

Installerade Telegram, men det ser inte ut som att någon av mina kontakter har det. Där emot så har ju mer eller mindre alla Whatsapp...

Skrivet av Yasko:

Nu var man dum nog att säga ja till avtalsvillkoren när det dök upp på morgonen. Kan man inte ta tillbaka sin medtyckande på något sätt. Ska göra allt för att de jag pratar med flyttar till Signal istället.

Ta bort kontot och avinstallera Whatsapp är nog det enda.

Visa signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ELF:

Ta bort kontot och avinstallera Whatsapp är nog det enda.

Nja, säkrast att göra en reset på mobilen men kanske redan för sent, Facebook har sannolikt redan börjat analysera. Många WhatsApp användare som verkar vara väldigt oroliga nu, jag lider med dem.

Integritetsterapi, finns det?

"Nu börjar vi med att dra ut Internetsladden och sedan tar vi alla ett djupt andetag."

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yasko:

Nu var man dum nog att säga ja till avtalsvillkoren när det dök upp på morgonen. Kan man inte ta tillbaka sin medtyckande på något sätt. Ska göra allt för att de jag pratar med flyttar till Signal istället.

Lycka tiil, jag stödjer dig i din kamp. Börja med att få dem lämna Facebook och sedan ger du dig på WhatsApp, en fajt i taget. För att inte tala om Youtube och Google (ryser).

(Ja, jag är sarkastisk)

Permalänk

För en som mig som inte har något FB-konto undrar jag vad de ska integrera innehållet i min WhatsApp med...?

Permalänk
Medlem

Det är väl Telegram som är skapat/kapat av ryska säkerhetstjänsten? Eller var det Signal?

Själv använder jag Facebook Messenger. Funkar utmärkt. Alla jag håller kontakt med till vardags använder det också, så kommunikationen behöver inte bli besvärlig. Ett tag umgicks jag med ett par som bara använde What'sapp (eller hur det nu skrivs), och det är en bedrövlig produkt i jämförelse med Messenger. Nu har vi tappat kontakten, så nu kan jag hålla mig till enbart Messenger.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Lycka tiil, jag stödjer dig i din kamp. Börja med att få dem lämna Facebook och sedan ger du dig på WhatsApp, en fajt i taget. För att inte tala om Youtube och Google (ryser).

(Ja, jag är sarkastisk)

Någonstans ska man börja...

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 AORUS MASTER rev 1.2 Processor: AMD Ryzen 7 5800X3D Kylning: Corsair be quiet! Dark Rock Pro 4 Minne: 32 GB Crucial Ballistix 3600 MHz Grafikkort: Sapphire NITRO+ Radeon RX 7900 XTX Hårddiskar: Corsair Force MP600 1TB M.2, Seagate BarraCuda 4TB 5400rpm Nätagg: Corsair RM850x V2 Chassi: Fractal Design Define 7 Compact Skärm: LG C3 77 tums TV

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yasko:

Någonstans ska man börja...

Jag är lite fascinerad över detta måste jag säga.

Visst är det jättebra att vi ställer krav på företagen så att de inte sparar och spårar massor med information om oss i onödan, det är viktigt.

Men folk som nu seriöst dissar tex Google, Microsoft, Facebook, WhatsApp, Youtube med flera.

Förstår inte att folk riktigt orkar?

Men jag är tacksam, eftersom andra håller på kanske det ändå sätter lite tryck på de här drakarna att skärpa till sig.

Jag orkar varje fall inte bry mig eller stå i frontlinjen för detta, den saken är klar. Facebook har jag (nästan) aldrig kört, inte min grej riktigt men Google, Microsoft, Youtube och WhatsApp det stannar i min IT miljö.

I vissa fall blir det dock lite komiskt när tex Apple försöker ställa krav på tex Facebook att de måste gå via deras interface. Jag tror knappast att Apple är bättre än något annat företag gällande vilken information de sparar om oss användare, åtminstone marginella skillnader. En del verkar dock gå på det här om att Apple skulle vara bättre än ovan nämnda drakar och gladeligen betalar 2-3 ggr så mycket pengar för mobil, bärbar och dator, de har blivit frälsta och har gått med i Apple församlingen, kosta vad det kosta kan, verkar vara skit i samma för någon som blir frälst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av makatech:

Jag är lite fascinerad över detta måste jag säga.

Visst är det jättebra att vi ställer krav på företagen så att de inte sparar och spårar massor med information om oss i onödan, det är viktigt.

Men folk som nu seriöst dissar tex Google, Microsoft, Facebook, WhatsApp, Youtube med flera.

Förstår inte att folk riktigt orkar?

Men jag är tacksam, eftersom andra håller på kanske det ändå sätter lite tryck på de här drakarna att skärpa till sig.

Jag orkar varje fall inte bry mig eller stå i frontlinjen för detta, den saken är klar. Facebook har jag (nästan) aldrig kört, inte min grej riktigt men Google, Microsoft, Youtube och WhatsApp det stannar i min IT miljö.

I vissa fall blir det dock lite komiskt när tex Apple försöker ställa krav på tex Facebook att de måste gå via deras interface. Jag tror knappast att Apple är bättre än något annat företag gällande vilken information de sparar om oss användare, åtminstone marginella skillnader. En del verkar dock gå på det här om att Apple skulle vara bättre än ovan nämnda drakar och gladeligen betalar 2-3 ggr så mycket pengar för mobil, bärbar och dator, de har blivit frälsta och har gått med i Apple församlingen, kosta vad det kosta kan, verkar vara skit i samma för någon som blir frälst.

Man ska ta små steg som konsument. Jag förstår också att vi inte har någon chans mot jättar men lite små action kan man ta. Tex ibland kan du välja och ta ett lite sämre och mindre konkurrent istället. Jag kör tex duckduckgo som första val, endast i fall de jag inte hittar det jag letar efter går jag efter google. Något måste vi som konsumenter göra, att lägga oss på alla fyra gör ju inte läget bättre.

Jag är livrädd för techjättarna, mer rädd av de än tex staten. Jag tror inte att folk riktigt förstått än hur de kommer att styra våra liv i framtiden. Titta nu bara på hur twitter, facebook etc. har makt att censurera tom USAs president utan vidare. Nu är jag inte nån Trump-fan men tror ni på allvar att ni har någon chans mot dessa när de utan vidare kan bestämma vem som ska höras/synas och vilka frågor som ska diskuteras och har makt nog att köra över världens mäktigaste person?

Sen ta det här med whatsappmeddellanden. Hur kul blir det när de bestämmer sig för att sälja dina medellanden till potentiella arbetsgivare eller tex försäkringsbolag? Du och polaren snackar kanske om gambling och detta säljs till nån som ska anställa dig vid kassan. Hmmm, gambler? mycket kontanter på jobbet? här ser jag en risk, du får inte ens komma till arbetsintervju. Detta är bara nån löjlig exempel, men de har nog kommit på mycket annat som de kan tjäna pengar och sälja info om dig. Kan jag ta ett små steg för att göra deras affärsmodell mindre lönsam, så tar jag gärna det steget själv...

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 AORUS MASTER rev 1.2 Processor: AMD Ryzen 7 5800X3D Kylning: Corsair be quiet! Dark Rock Pro 4 Minne: 32 GB Crucial Ballistix 3600 MHz Grafikkort: Sapphire NITRO+ Radeon RX 7900 XTX Hårddiskar: Corsair Force MP600 1TB M.2, Seagate BarraCuda 4TB 5400rpm Nätagg: Corsair RM850x V2 Chassi: Fractal Design Define 7 Compact Skärm: LG C3 77 tums TV