Permalänk
Medlem

Konstigt ljud från datorn

Hej byggde ny dator idag men den gör ett konstigt ljud när jag har spelat ett tag, vad kan det vara som låter? Alla delar är nya förutom SSD, HDD och grafikkortet men så här lät det inte på den gamla datorn så tror inte det är nått av dom.

Spelade in ljudet, ni får nog höja lite för att höra det.
https://youtu.be/Bh17fcqYx4g

Permalänk
Medlem

Vad har du för delar i datorn? Låter som att någon rörlig del tar i något? Kan det vara ditt nätagg vars fläkt startar efter en stund?

Visa signatur

[Gigabyte B550i Aorus Pro Ax] [AMD Ryzen 5600X] [Noctua NH-L12S Ghost S1 Ed] [Asus GTX 1080 STRIX 8 GB] [32GB HyperX Fury RGB 3600 MHz] [2x WD Black SN750 1 TB NVME] [Corsair SF750] [Loque Ghost S1 MK3] [Synology DS212 2x2 TB NAS] [2x Mackie HR624] [Dell Ultrasharp U2713HM 27" IPS] [TOFU 65% ALU, Zealios V2] [Logitech G502] [Qpad QH-90]

Permalänk

Svårt att säga vad det kan vara bara genom att kolla på filmen, men jag tycker det låter som att någon av fläktarna inte mår bra. Testa att stoppa en fläkt i taget så kan du i alla fall utesluta om det är det som är felet.

Ibland så kan vanliga hårddiskar låta en del när de snurrar så kika så att du har gummibussningar mellan vagga och disk så att inget ljud fortplantar sig vidare i chassit.

Det sista jag funderar på är coil whine, men det låter inte som det enligt min erfarenhet.

Du får helt enkelt köra utseslutningsmetoden.

Visa signatur

BeQuiet Dark Base 700 White Ltd Edition ll Intel i9-9900K ll Asus Prime z390-a ll 32GB Corsair Vengeance RGB Pro White DDR4 3200Mhz ll Asus RTX 4070Ti Strix OC ll Corsair RM850x white PSU ll Corsair H100i RGB Platinum ll Samsung 850 EVO 500GB SSD ll Samsung 860 EVO 2TB SSD ll Acer X34 Predator ll Win10 Pro ll Razer Black Widow ll Logitech G305 II Thrustmaster Hotas Warthog ll RX-Viper pedals ll Beyerdynamic MMX300 ll Track-IR ll Oculus Quest

Permalänk
Medlem

Hmm tog bort båda sidopaneler och en invändes panel på baksidan av chassit och inspekterade alla fläktar och nätagget men såg inget som kunde sitta fast.

Sen provade jag att spela med panelerna nere och det ljudet kom inte igen så tänkte att om det var nått som satt fast så hade det lossnat, så jag satte tillbaka panelerna men då kom ljudet tillbaka så verkar vara nått med chassit som skapar ljudet.

Har ett Fractal Design Define 7 och misstänker att det kan vara den lilla invändiga panelen, får prova mer i morgon.

Permalänk
Medlem

Pröva dra ut nätagget och se om de 4st små gummibitarna som agget ska vila på sitter som de ska, eller kanske åkt loss och hamnat i aggets fläkt.

Sist jag byggde i en 7 compact så hände det att en gummidistans lossnade när jag sköt agget på plats precis när bygget var klart

Märktes inte så länge fläkten var i passivt läge, men lät väldigt likt det där ljudet när fläkten snurrade vid belastning.

För säkerhets skull, dra ut el-kontakten helt och pilla absolut inte med något som kan leda ström, ifall det visar sig att en gummibit åkt in genom fläkten.

Permalänk
Medlem

Tycker det låter som en fläkt som skrapar något eller typ plast som vibrerar på metall. Om ljudet försvinner med sidopanelerna borta borde du se till så att det inte är någon kabel som trycks mot någon fläkt och orsakar det först. Kan ju också bara vara ett sammanträffande att det försvann just då du testade så kolla också om fläktbladen är lösa och efter lösa delar/plattor som skulle kunna börja vibrera. Prova också stänga av eco/semi passiv mode på din PSU så du ser om det är PSUfläkten som låter när den drar igång när agget blir varmt. Hittar du inte felet så prova utan hårddisken i.

För att testa enklare/snabbare så ändra fläktkurvorna i UEFI till lite olika minstavärden för att se om det är någon specifik RPM det händer.

Visa signatur

5600x, x470-f, 3080 10GB

Permalänk
Medlem

Blir inte klok hittar inte vad som kan orsaka ljudet.

Tog ut nätagget och alla 4 gummi saker fanns kvar. Testade gå in i BIOS och sätta alla fläktar på max men det ljudet kom inte då och min PSU verkar inte gå att ändra från semi passiva läget på.

En sak är jag helt säker på nu i alla fall och det är att det enbart låter med sidopanelen på, tar jag av panelen när ljudet finns så slutar det snabbt och det händer inte med panelen av men när jag sätter på panelen igen så kommer ljudet tillbaka...

Skruvade även loss alla fläktar och satte dit dom igen fast med gummi saker mellan skruven och fläktarna men det gjorde ingen skillnad.

Och ljudet kommer bara när jag spelar har försökt få det att låta genom att ha igång FurMark och Prime95 men det låter inte då, väldigt konstigt.

Permalänk
Avstängd

Fläktar med dåliga lager kan låta lite när som helst, och det kan räcka med att något i chassit får en annan vinkel för att de ska låta illa, eller att det blir en mekaniskt spänning någonstans. Mina fläktar i mitt sunkchassi är rätt kassa men de har bara missljud under specifika förhållanden.