Problem med farlig fritös på sistone
Morsan har en gammal oljefritös, all text har försvunnit efter tvättning osv, så ingen aning vad det är för någon modell eller märke. Den har inte digital temperatur osv, så ja, den är lite halvdan men har fått jobbet gjort.
Så den har funkat bra i några månader nu. Jag har friterat pommes, fisk, chilli cheese och hemmagjorda kyckling nuggets osv. Aldrig varit ett problem innan förra veckan ungefär.
Vad som ledde till händelserna har varit samma varje gång:
Jag tar mina kycklingbitar (som är lite fuktiga av vatten men väldigt minimalt), doppar dem i en äggblandning och sen ströbröd. De blir då betydligt mer fuktiga av äggblandningen om något. Jag ser alltid till att bitarna är väl omringade av ströbrödet och täcker alla hål.
Jag friterar bitarna i 165-180 grader beroende på hur jag vill ha dem, det har bara varit 180 grader på sistone. Efter ett par minuter är de klara och jag lyfter ut dem ur fritösen. Inget konstigt har hänt ännu. Ögonblicket de lämnar fritösen (detta kan bara vara en ren slump på timingen) så börjar oljan att poppa, till skillnad från det tysta bubbelbad man hör och ser när den friterar maten. Mer och mer explodernade bubblor börja dyka upp, och det slutar inte, utan tvärtom. Någon kedjereaktion som inte går att stoppa har satts igång, och beroende på värmen så slutar det inte. En gång detta hände (igår kväll) hade jag knappt över 120 grader och då slutade det rätt fort innan något hände. Men inte de andra 2 gångerna då jag hade den på 180 grader när det började.
Som sagt stoppar inte reaktionen, jag har redan dragit ut ström och skruvat temperaturen till 0 (strömmen är ju utdragen jag vet, men whatever). Mer och mer exploderande bubblor träffar ytan och ljudvolymen på fritösen stiger. Den accelererar fort, och innan man vet ordet av det så är det som en bubbelbad vulkan, det låter högt så in i helvete och det är ett väldigt våldsamt bubbelbad där inne.
Ena gången var jag ensam när det hände och det lugnade sig efter nån minut. Jag trodde det var dålig olja och bytte till nästa gång. Nu hände det igen och morsan var här denna gången och rusade fort in med tanke på det otroligt högljudda bubblandet (tro mig det låter HÖGT).
Jag testade igår kväll med kycklinglårben, och dessa var väldigt torra och hade legat i kylskåpet, snarare än kylen. Så det kan inte varit många partiklar vatten i dem.
Och när oljan är såhär så börjar de poppande bubblorna även när oljan går från runstemperatur till att värmas upp. Så så fått den värms upp lite (behöver inte ens vara 100 grader) så hör man det poppa lite då och då, och det gjorde det aldrig innan när detta inte hände. Det händer inte mycket om jag bara värmer upp oljan, eller håller den där, det är när jag stoppar in något som shit hits the fan.
Lite lång historia osv jag vet, men jag vill att ni som läser vet exakt vad jag gjort som ledde till situationerna.
https://youtu.be/kS48Xtd1fP8
Detta är i princip vad som händer (men inte alls lika våldsamt, oljan lämnade inte fritösen lyckligtvis, och nivån steg inte direkt).
Så vad orsakar detta? Jag är otroligt nervös att använda den nu. Vet inte om det är fritösens fel och det är dags för en ny, för jag gör samma sak jag alltid gjort. Den är ju gammal och redan rätt sliten så det skulle inte vara fel att uppgradera den.
PS. Jag har olja som svalnat efter igår kväll som jag kan undersöka om ni vill. Från det lilla jag kunde hitta om detta säger folk att det förmodligen ligger vatten/vätska i botten, och att man kunde se om oljan var "förorenad" av sådant, jag vet dock inte vad jag ska leta efter i så fall, och hur. Men det kan också vara fritösens termostats fel.