Intels processorer bättre än Apple M1 – med tre gånger högre strömbudget

Permalänk
Rekordmedlem
Skrivet av Gamblor:

Än finns det väl ingen CPU som slår AMD/Intel i högprestandasegmentet?

Ehhh, jo... nummer ett på superdatortoppen kör arm idag och många kör arm i datacenter, arm har tagit den verkliga prestandatronen men de har inte blivit så spelfokuserade ännu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Fugaku_(supercomputer)

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Sötast

För helvete....
Först ljuger de så hårt i sina benchmarks så att folk undrar varför de går ut med ren lögn och nu fortsätter de här också....

Detta får mig att legit vilja byta till Mac bara för att intel är så vidriga. Hur kan man vara så jävla dålig på sitt eget game att man går ut i rena lögner, gång på gång? Detta är vedervärdigt.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Hakeemzo:

Håller med på varenda punkt, inhandla själv ett RTX 2070, och prestandan med Raytracing är ett skämt. Vi var allvarligt betatestare för NVIDIA i detta fallet.

Kortet funkar prima för high/ultra på majoriteten av titlarna i QHD, men ångra att man inte inhandla ett 1080 Ti istället vid köptillfället.

Hmm. Jag köpte också ett RTX 2070. 5700:- gav jag i november 2018 för mitt kort.
Men jag såg också när jag kollar recensioner på swec för RTX 2070 att många av de korten minsann inte kostade 5700:-. Kring 6-7000 spänn verkar ha varit vanligt.

Jag vill minnas att RTX 2070 var aningen bättre - och också aningen dyrare än GTX 1080 där under hösten ändå. Så prestanda per kona var ganska likt (trist i sig att en nyare generation inte ger en uppgradering i pris/prestanda - we all know it men det blev iaf inte sämre).
Vad 1080Ti kostade minns jag inte utantill. Men när jag kollar prisjakt på några modeller så så ser de ut att kosta kring 9000 spänn oktober 2018.
Min tanke här är väl att 2080Ti inte gav mer prestanda per krona riktigt. De var snabbare, men också dyrare.

Kanske lindrar det känslan av att ha valt fel ;).

Visa signatur

🎮 → Node 304 • Ryzen 5 2600 + Nh-D14 • Gainward RTX 2070 • 32GB DDR4 • MSI B450I Gaming Plus AC
🖥️ → Acer Nitro XV273K Pbmiipphzx • 🥽 → VR: Samsung HMD Odyssey+
🎧 → Steelseries arctic 7 2019
🖱️ → Logitech g603 | ⌨️ → Logitech MX Keys
💻 → Lenovo Yoga slim 7 pro 14" Oled

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sidde:

Intel har alltså lagt tid och energi på att skapa reklamkampanj, tester och mycket mer för att hävda sig mot Apple som är en uppstickare på processormarknaden. Måste vara jobbigt att vara Intel nuförtiden.

Det var min förutsägelse 2020 att detta är nästa steg i fallet av x86, d.v.s. att man satsar pengarna på marknadsföring och sälj-insatser snarare än där det behövs. Kill your darling och satsa helhjärtat på en bättre ISA, men nej, Intel styrs av ekonomer och inte visionärer.

Gick fortare än jag trodde, trodde det skulle dröja längre in i 2021 innan vi såg dessa "dödsryckningar".

Nästa steg är krympande marknadsandelar, då kommer ledningen att se lösningen: "MER marknadsföring, INTENSIFIERADE sälj-insatser" och sen är det försent att vända skutan, då är man redan omseglad av de nya spelarna på planen och hinner inte byta spår i tid.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem
Skrivet av giplet:

Som jag skrev så är det ganska uppenbart att Intel-Macarna som säljs nu är snabbare än M1'orna.

Uppenbart hur? En MBP M1 levererar i princip prestanda i linje med deras MBP 16 med Intel, som kostar 3 gånger mer. Det är ett solklart val, så bra att din syster tog en M1.

Jag har en XPS 13 2018 med en i7:a och jag köpte en MBA strax innan jul. MBAn är ofta flera gånger(!) snabbare och känns dessutom "snappy". Jag kan öppna upp mängder med flikar med YouTube-videor och program och annat samtidigt - och allt bara öppnas upp direkt. Batteritiden är minst det dubbla och den är såklart helt tyst eftersom den saknar fläkt.

Det är min första mac någonsin, har aldrig känt mig speciellt lockad innan och inget stort Apple fan direkt (och kör hellre Windows), men jag är otroligt imponerad på ett sätt som jag inte har varit på länge. Det närmaste jag kan komma i jämförelse var när jag 2009 bytte ut min HDD mot en SSD.

Permalänk
Medlem
Skrivet av maweric:

Tja, jag vet inte. Intels drar mer ström men är samtidigt snabbare. Men man ska aldrig lite helt på en tillverkares tester. Oavsett om det är Apple eller Intel som står bakom dem.

Jo, det är ju inte som att man bara kan trycka in 20W till i en M1 och tredubbla dess prestanda. Det är två olika offerings, Intel kommer såklart, precis som Apple, att fokusera på de bitar som får dem att se bättre ut och just nu är det bredare kompatibilitet och högre absolut prestanda i vissa segment.

Permalänk
Medlem

Apples M1 är ju deras "lågprestanda-soc" som motsvarar i3-i5. Ska bli intressant att se om Intel vill göra nya benchmarks när M1x kommer som ska motsvara i7-i9.

M1 är väldigt imponerande, men jag är otroligt nyfiken på hur den skalar. Inte alls givet att M1x blir det prestandamonster som vissa förväntar sig.

Permalänk
Medlem

Apples M1 är ett tekniskt underverk, men där finns en allvarlig begränsning: Apple
- Företagets ekosystem och proprietära trädgård är designat att gagna Apple inte deras kunder
- Företagets syn på "right to repair" är en hårsmån från att vara olaglig
- Företaget uppfattning om andrahandsmarknad för gamla produkter är direkt jämförbar med Antisimex syn på råttor

Ingen risk att jag skaffar något från Apple

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pacman5:

Apples M1 är ju deras "lågprestanda-soc" som motsvarar i3-i5. Ska bli intressant att se om Intel vill göra nya benchmarks när M1x kommer som ska motsvara i7-i9.

M1 är väldigt imponerande, men jag är otroligt nyfiken på hur den skalar. Inte alls givet att M1x blir det prestandamonster som vissa förväntar sig.

Blir väl lite orättvist att jämföra m1 mot Core i3 med tanke på vilken typ av datorer de brukar sitta i? Sitter oftast inte Core i3 i laptops för 999+ dollar.

Visa signatur

Ryzen 5 7600
Rx 6650xt
32Gb

Permalänk

Trodde aldrig Intel skulle komma ifatt så här snabbt. Riktigt kul med konkurrens!

Nu ligger AMD ändå före Intel så de har lite att ta igen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Drenmi:

Lustigt att de drog till med ironi-citationstecken runt "Real World". 😂

För övrigt kan man ju undra vem presentationen riktar sig till. De som bryr sig om presentationen ser rimligtvis att det är dynga, och de som eventuellt skulle kunna luras är troligtvis inte intresserade till att börja med.

Nu vet jag ju inte kring just dessa slides, men ofta är det väl så kallad "säljarutbildning" intel riktar sig mot. Tyvärr har det historiskt sett varit ganska effektivt.

Permalänk
Medlem

Det räcker att gå in på Intels hemsida och lista deras olika CPUer för att man ska förstå att detta är ett företag i kris. De blandar hej vilt med olika generationer och obegripliga namngivningar, allt för att försöka mörka att de egentligen inte har så mycket nytt att komma med.

Intel har levt gott på att göra minimala ansträngningar att öka prestanda och energieffektivitet. Varken AMD eller ARM har varit något större hot i deras segment, men så plötsligt hände något. Intel fick problem med säkerhetsbuggar i så gott som samtliga sina processorer och har samtidigt haft stora problem att förnya sin tillverkningsprocess. Gissar att detta har slukat väldigt mycket interna resurser och utvecklingen har blivit lidande. AMD har inte varit sena att utnyttja detta och Apple har inte råd att vänta in att Intel ska komma på banan igen.

Även om jag inte är något direkt Apple fan så är jag imponerad av deras beslutsamhet och mod att göra något helt eget. Jag tror Intel är livrädda. Det verkligt intressanta är vad Microsoft ska hitta på. De måste fortsätta utveckla Windows, men om inte Intel klarar att hålla jämna steg med Apple så kommer Microsoft bli tvungna att gå samma väg som Apple, dvs börja utveckla egna strömsnåla processorer för laptops.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ThomasLidstrom:

- Företaget uppfattning om andrahandsmarknad för gamla produkter är direkt jämförbar med Antisimex syn på råttor

Den punkten vet jag inte om jag håller med om.
Apple behåller support för sina produkter relativt länge.
Speciellt när det gäller deras telefoner.

En apple produkt anses obsolete (av apple själva) 7år efter att den slutas tillverkas.

Dell som jämförelse når end of life efter 5år.

Finns en anledning till att Apples prylar överlag behåller sitt värde bättre, och det är inte för att det är statussymboler.

Visa signatur

Stationär: Core i9 13900k | Asus X790 ROG Strix Gaming-F | 32GB DDR5 | RX 7900 XT | Lian Li PC-O11 dynamic evo
Laptop: Macbook Air | Apple M1

Permalänk
Skrivet av CrazyDriver:

Det verkligt intressanta är vad Microsoft ska hitta på. De måste fortsätta utveckla Windows, men om inte Intel klarar att hålla jämna steg med Apple så kommer Microsoft bli tvungna att gå samma väg som Apple, dvs börja utveckla egna strömsnåla processorer för laptops.

Kolla vart Microsoft är på väg: Deras marknadsstrategi är helt inriktad på abonnemang, så de skiter högaktningsfullt i vilket operativsystem du kör eller på vilken arkitektur. De försöker aktivt få utvecklare över på porterbara språk och ramverk för att äntligen kunna begrava Win32, och de försöker aktivt få över alla slutanvändarprodukter på Chromium Electron. Deras datacenter hostar mer Linux än Windows. Klart som tusan de tittar efter alternativ till Intel på hårdvarusidan också. Servrar vill oftast bara ha fler kärnor, vilket Intel tagit blodiga pengar för, vilket i sin tur inte gagnat Azure. Klienter skulle inte må dåligt av (ett rimligt antal) fler kärnor vilket Intel inte ens tillhandahållit oavsett pris tills AMD tvingade dem att få tummen ur.

Och så kommer Apple och släpper en klientversion av ARM som smiskar det mesta Intel har räknat i prestanda per kärna, som smiskar allt Intel har räknat i prestanda per Watt, och som kan köra ARM-Windows i en VM på macOS betydligt snabbare än Microsofts egna ARM-baserade Surface-laptops orkar driva runt det direkt på hårdvaran.

Självklart vill Microsoft - som, ska vi inte glömma, definitivt inte saknar pengar - sälja nya fina laptops som får en ny generation av användare att inte längre vara beroende av gammal Win32-skit. Och självklart vill Microsoft bygga energieffektiva(re) servrar som får en ny generation av utvecklare att inte längre skriva gammal Win32-skit.

Permalänk
Medlem

Mycket humor i sista bildspelet. På bild 6 har de alltså bockat i att man på en PC kan "plugga i" en "Samsung T7 Touch with fingerprint reader for security", men satt ett stort kryss över motsvarande på Macbook M1...

Permalänk
Skrivet av DeluxXxe:

Det fulaste med detta är väl att de byter datormodell. Det var väl kanske därför de bytte från Macbook PRO till Air för batteritestet (för de har väl samma förutsättningar?) medan de byter Intel laptop till en sämre i7.

Jag förstår inte? Byte från Pro till Air och Intel laptop till sämre i7?

Permalänk
Medlem
Skrivet av CatchMe:

Mycket humor i sista bildspelet. På bild 6 har de alltså bockat i att man på en PC kan "plugga i" en "Samsung T7 Touch with fingerprint reader for security", men satt ett stort kryss över motsvarande på Macbook M1...

Vet inte om jag ska skratta eller gråta.

För övrigt så har jag en Samsung T7 Touch till min Macbook Air M1

Ang. fingerläsaren, så är en fix på gång från Samsung. Jag antar att Intel kommer uppdatera sina slides i samband med detta

Skrivet av Samsung:

Hello Samsung Community members,
We apologize for your inconvenience with the Samsung PSSD Software on your newest Mac systems with the Apple M1 Chip. Samsung is preparing a revised version of the Portable SSD Software to resolve software compatibility issues. (ETA end of February)
Thank you for contacting Samsung Community Support and we value customer’s feedback.

Permalänk
Skrivet av MaxieTheHatter:

Den punkten vet jag inte om jag håller med om.
Apple behåller support för sina produkter relativt länge.
Speciellt när det gäller deras telefoner.

En apple produkt anses obsolete (av apple själva) 7år efter att den slutas tillverkas.

Dell som jämförelse når end of life efter 5år.

Finns en anledning till att Apples prylar överlag behåller sitt värde bättre, och det är inte för att det är statussymboler.

Ytterligare en poäng med referens till min post om Microsft ovan:
En växande del av Apples intäkter är abonnemangsbaserade. Ju fler människor som har Apple-enheter desto fler abonnenter. De har noll egenintresse i att folk ska kunna installera Linux på en uttjänt Mac, men de har enorma mängder att vinna på att gamla enheter känns fräscha nog så folk inte kastar dem utan säljer dem vidare eller skänker dem till släktingar som i sin tur blir kära i upplevelsen och börjar abonnera. Med en del horribla undantag (senast butterflytangentborden) har Apple varit otroligt duktiga på att göra det trevligt att använda även relativt gammal hårdvara länge. Därmed inte sagt att de också är duktiga på att ta betalt för grejerna, och i sin tur att grejerna är dyra även på Blocket.

Permalänk
Skrivet av Dinkefing:

Jag förstår inte? Byte från Pro till Air och Intel laptop till sämre i7?

MacBook Pro har större batteri än Air men i övrigt samma interna delar => längre batteritid än vad Intel testade här.
En sämre Intelprocessor drar betydligt mindre ström än en bättre => längre batteritid till fördel för Intels sida i testet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Ytterligare en poäng med referens till min post om Microsft ovan:
En växande del av Apples intäkter är abonnemangsbaserade. Ju fler människor som har Apple-enheter desto fler abonnenter. De har noll egenintresse i att folk ska kunna installera Linux på en uttjänt Mac, men de har enorma mängder att vinna på att gamla enheter känns fräscha nog så folk inte kastar dem utan säljer dem vidare eller skänker dem till släktingar som i sin tur blir kära i upplevelsen och börjar abonnera. Med en del horribla undantag (senast butterflytangentborden) har Apple varit otroligt duktiga på att göra det trevligt att använda även relativt gammal hårdvara länge. Därmed inte sagt att de också är duktiga på att ta betalt för grejerna, och i sin tur att grejerna är dyra även på Blocket.

Är väl knappt några företag som lägger manken till på att få till Linux-stöd. Lenovo och Dell är väl de enda av de stora?

Dessutom är det tragiskt nog så att många mjukvaruleverantörer i "PC"-världen lägger ju inte fokus på att ens ge uppdateringar av mjukvaran på deras pågående produkter på Windows och än mindre på Linux-sidan.
Många tillverkare ger ofta inte ut firmware/bios-uppdateringar trots kända säkerhetshål ett år efter att de sålt datorn.
Jag skulle vilja påstå att Apple är en av de bästa i branchen på att uppdatera äldre hårdvara med ny mjukvara i form av fixade drivrutiner/firmwares, även om de också har sin historik av "svek"

Permalänk
Inaktiv

Intels marknadsföringsavdelningen behöver ett par örfilar. De gör mer skada än nytta för märket just nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Söderbäck:

Hmm. Jag köpte också ett RTX 2070. 5700:- gav jag i november 2018 för mitt kort.
Men jag såg också när jag kollar recensioner på swec för RTX 2070 att många av de korten minsann inte kostade 5700:-. Kring 6-7000 spänn verkar ha varit vanligt.

Jag vill minnas att RTX 2070 var aningen bättre - och också aningen dyrare än GTX 1080 där under hösten ändå. Så prestanda per kona var ganska likt (trist i sig att en nyare generation inte ger en uppgradering i pris/prestanda - we all know it men det blev iaf inte sämre).
Vad 1080Ti kostade minns jag inte utantill. Men när jag kollar prisjakt på några modeller så så ser de ut att kosta kring 9000 spänn oktober 2018.
Min tanke här är väl att 2080Ti inte gav mer prestanda per krona riktigt. De var snabbare, men också dyrare.

Kanske lindrar det känslan av att ha valt fel ;).

Haha, tack! Det lindrade en del i alla fall. Uppskattas <3

Visa signatur

Bildskärmar - Asus ROG PG278Q | Asus ROG PG279Q
Stationär - NVIDIA 3080 | 9900K @ 5,2 GHz | 32 GB DDR4
HTPC- GTX 1070 | i5 6400 | 8GB DDR4
Glorious GMMK Pro / Logitech G Pro

Permalänk
Medlem
Skrivet av CatchMe:

Mycket humor i sista bildspelet. På bild 6 har de alltså bockat i att man på en PC kan "plugga i" en "Samsung T7 Touch with fingerprint reader for security", men satt ett stort kryss över motsvarande på Macbook M1...

https://cdn.sweclockers.com/artikel/bild/91552?l=eyJyZXNvdXJjZSI6IlwvYXJ0aWtlbFwvYmlsZFwvOTE1NTIiLCJmaWx0ZXJzIjpbIndtIiwidD1vcmlnaW5hbCJdLCJwYXJhbXMiOltdLCJrZXkiOiI3ZGU4NmU1OTA2NzY0YjcxZjRhZTg1N2Q0YWNmOGNkZSJ9

Ja..

Headset funkar ju.
eGPU funkar väl inte.
Samsung T7 funkar, men det har väl varit strul med mjukvaran från Samsung. Har själv en T7 och den känns lite svajig, är exempelvis inte kompatibel med min Blackmagic cinema camera.
Ritplattor ska väl vara ok?
Gamepads funkar ett helt gäng.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 10 Pro - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Jag förstår inte? Byte från Pro till Air och Intel laptop till sämre i7?

Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

MacBook Pro har större batteri än Air men i övrigt samma interna delar => längre batteritid än vad Intel testade här.
En sämre Intelprocessor drar betydligt mindre ström än en bättre => längre batteritid till fördel för Intels sida i testet.

Precis det jag menade, bra förklarat!

Så den laptop som hade ungefär lika lång batteritid presterar inte alls samma som den dator som testades i prestandatesten..

Visa signatur

AMD 5700X@Vatten | asus prime x370pro | Asus 2080 Strix | 2x16GB Kingston Fury Renegade RGB DDR4 3.6GHZ | Lian Li O11d EVO + 2x240 EKWB RAD + 6 Lian Li AL120 | CoolerMaster V850 | NVME 2TB Seagate Firecuda 510 + NVME 1TB WD BLACK + 3 SSD | Samsung Odyssey 49" G9| DELL 2713HM | Varmilo VA69 Clear/brown | Logitech G502 2016.

Phenom X6 1045T | Corsair TWIN2X PC6400C4DHX 2x2GB + Crucial Ballistix Sport 2x2GB | Gigabyte ma785gmt-us2h | Silverstone Temjin 08 | Corsair VX450

Permalänk
Medlem
Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem
Skrivet av MaxieTheHatter:

Den punkten vet jag inte om jag håller med om.
Apple behåller support för sina produkter relativt länge.
Speciellt när det gäller deras telefoner.

En apple produkt anses obsolete (av apple själva) 7år efter att den slutas tillverkas.

Dell som jämförelse når end of life efter 5år.

Finns en anledning till att Apples prylar överlag behåller sitt värde bättre, och det är inte för att det är statussymboler.

Jag tror du blandar ihop support av en produkt med att försöka styra och påverka den andrahandsmarknad som uppstår kring ett företags produkter
I Apples trädgård skall du bara köpa nytt, inte förlänga livslängden genom att byta ut komponenter.
Saker som Apple betraktar som gamla, fungerande eller inte, skall skrotas fastän de har andrahandsvärde.
Tex:
https://www.highsnobiety.com/p/apple-sues-iphone-reseller/

Ta även en titt på deras sk Terminator chip, och vad det är framtaget för...

Rättning
Permalänk
Medlem
Skrivet av ThomasLidstrom:

Jag tror du blandar ihop support av en produkt med att försöka styra och påverka den andrahandsmarknad som uppstår kring ett företags produkter
I Apples trädgård skall du bara köpa nytt, inte förlänga livslängden genom att byta ut komponenter.
Saker som Apple betraktar som gamla, fungerande eller inte, skall skrotas fastän de har andrahandsvärde.
Tex:
https://www.highsnobiety.com/p/apple-sues-iphone-reseller/

Ta även en titt på deras sk Terminator chip, och vad det är framtaget för...

Läste du länken du postade till? Företaget har sålt vidare enheter som Apple dömt ut och därmed inte kan sälja som begagnade med någon garanti, enheter som företaget enligt kontraktet skulle återvinna. Antar att de fått enheterna av Apple just för att de ska återvinnas och att det var det affären gick ut på, inte att företaget skulle sälja vidare dessa.

Apple säljer ju själva vidare begagnade enheter. https://www.apple.com/shop/refurbished

Givetvis kan man inte sälja vidare enheter man dömt ut och inte kan lämna någon garanti på.

Gjorde en sökning på Google på Apple Terminator chip men hittade inget vettigt?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dinkefing:

Trodde aldrig Intel skulle komma ifatt så här snabbt. Riktigt kul med konkurrens!

Nu ligger AMD ändå före Intel så de har lite att ta igen.

Missade sarkasm i första läsningen

Permalänk
Medlem
Skrivet av jOnÄTÄn:

Blir väl lite orättvist att jämföra m1 mot Core i3 med tanke på vilken typ av datorer de brukar sitta i? Sitter oftast inte Core i3 i laptops för 999+ dollar.

Jo, faktiskt.
Den MacBook Air med Intel i som M1 ersatte var en i3 dual core 1.1Ghz. Samma pris ($999 i USA).

Permalänk
Skrivet av Sidde:

Är väl knappt några företag som lägger manken till på att få till Linux-stöd. Lenovo och Dell är väl de enda av de stora?

Dessutom är det tragiskt nog så att många mjukvaruleverantörer i "PC"-världen lägger ju inte fokus på att ens ge uppdateringar av mjukvaran på deras pågående produkter på Windows och än mindre på Linux-sidan.
Många tillverkare ger ofta inte ut firmware/bios-uppdateringar trots kända säkerhetshål ett år efter att de sålt datorn.
Jag skulle vilja påstå att Apple är en av de bästa i branchen på att uppdatera äldre hårdvara med ny mjukvara i form av fixade drivrutiner/firmwares, även om de också har sin historik av "svek"

Generellt så Apple gör väldigt få modeller av det mesta. Dessa modeller brukar inte precis vara budget och de säljer i extremt stora volymer. Detta underlättar extremt mycket för Apple att just underhålla sina produkter med nya drivrutiner, speciellt när de har full koll på operativsystemet.

De andra märkena gör ofta själva fler modeller än vad Apple gör, där de har en otroligt mycket mindre försäljningsvolym. Detta gör för dem riktigt kostsamt att underhålla produkterna, speciellt när vi pratar budgetversioner med små marginaler.

Det kan då tyckas att det för konsumenter är bättre att välja en produkt från Apple, men det kommer med en stor nackdel. Apple tillverkar bara produkter med vissa egenskaper som inte passar oss alla.
Jag själv är knappast ensam på forumet att inte nödvändigtvis att kunna kompromissa med egenskaper för att få ner priset. T.ex. en smartphone på runt 6,7", så är såklart bättre av all hårdvara bättre, men jag vill inte betala över 10 000kr för en vanlig mobil. En enklare 15,6" dator, så har jag en grym sådan. Jag har dock flera och jag vill inte att alla ska kosta över 20 000kr. Speciellt inte när jag ska välja en dator åt en äldre bekant, där i princip varenda ny dator som finns att köpa i en butik har en prestanda som duger åt dessa.

*edit*
De som rekommenderar köp en dyr maskin och ha i många år. Om teknikutvecklingen i princip står still så kan detta vara ett smart val, men om den rusar fram så innebär det att man får köra med gammal dritt i många år. När det gäller mobiler så suger dagens bluetooth för musiklyssning, men det löses snart med bluetooth 5.2.