Bärbara datorer med "Ampere"-grafikkort köps för att bryta kryptovaluta

Permalänk
Medlem
Skrivet av [SmR]BMF:

Så du skulle föredra att ni hade ett kärnkraftverk där nuvarande oljekraftverk ligger?

OT: Ja, tack, då ett generation 4 verk som vi kör på vårt nuvarande avfall, så det blir ofarligare än nuvarande bristfälliga plan att slutförvara avfallet vi redan har i årtusenden.

Visa signatur

Dator: Mac

Permalänk
Medlem

Hur många 'svenska' storfarmare/miners köper hårdvara av senaste snitt och importerar denna direkt från fabrik i asien tro?
Jag skulle gissa på noll, nolla, nada... ...appropå ingressen "I brist på lösa grafikkort plockar miners fram spenderarbyxorna, för att köpa stora kvantiteter bärbara speldatorer".

Visa signatur

Vinterdatorn 2016 (。◕‿◕。)
| Fractal Design Define S | Asus Z170 Pro Gaming > i5 6600K > Noctua U14S | RX480 4GB + RX570 4GB | EVO850 250 + 512 GB SSD'er | 2x8GB Corsair 3000MHz | Supernova G2 650W | AOC G2460PF 24" |

Permalänk
Citat:

Bitcoin is the worst waste of resources and energy in human history. It is solely used for financial speculation, with no genuine utility. This is a call to ethical hackers: through targeted and repeated computer attacks, we could undermine the confidence of speculators and burst this irrational and destructive financial bubble.

https://medium.com/the-capital/green-hackers-around-the-world...

Permalänk
Medlem

Kryptovaluta låter för mig som är oinsatt som århundrades om inte årtusendes pyramidspel. Något vars huvudsakligen finns till för folks intresse att tjäna pengar. Kanske var det inte grundarens mening att skapa en avkastning process.

Liknar en del fingerprint i den mening av hur investerare lovordade hur fantastisk produkten var samtidigt som de tjänade en hel del pengar. Vet inte hur det är idag men tror de som lovordade fingerprint nu lugnat ner sig en hel del.

Kanske kan kryptovaluta bli något vettigt den dagen dess huvudintresse går från ett sätt att tjäna pengar till att vara just en valuta. Framtiden får utvisa.

Måste en kryptovaluta brytas i all evighet för att fungera?

Skrivet av the squonk:

Gaming på PC kan snart vara dött, Sony och Microsofts våta dröm.

Kanske folk börjar bryta kryptovaluta även på spelkonsoler i framtiden?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Halldin:

Det går att göra allting olönsamt genom att bestraffa det tillräckligt, på samma sätt som det går att göra olönsamma energislag lönsamma genom subventioner. Det finns hur många exempel som helst på detta. När det gäller uranbrytning så finns det många olika tekniker för det, när det kommer till traditionella dagbrott så sambryts uran ofta med andra mineraler, bland annat koppar. All elproduktion bidrar för övrigt till detta, även vind- och solenergi. Fördelen med kärnkraft är att energin som utvinns är så stor i förhållande till vad som bryts.
Tidigare har ett av problemen varit att där elöverskottet finns (i norr, med all vattenkraft och numera även gigantiska vindkraftsparker) så finns inte elbehovet. Hade vi då bara kunnat få elen ner till södra Sverige hade saken varit biff. Nu kommer det emellertid varning efter varning om att det efter alla investeringar i elintensiv industri i norr inte gäller längre - serverhallar, batterifabriker, koldioxidneutral ståltillverkning osv. https://www.nyteknik.se/energi/ny-rapport-sodra-sverige-kan-i...
Södra Sverige behöver fixa sin egen el och det är dessutom akut eftersom man har behövt tacka nej till diverse investeringar eftersom det inte har gått att säkerställa tillgång på el https://www.svd.se/fragetecken-kring-el-oroar-foretag

Det hjälper heller inte att vi är nettoexportörer på årsbasis om vi har effektbrist andra delar på året. Som i somras när Svenska Kraftnät fick hosta upp 300 miljoner för att be Vattenfall starta upp Ringhals 1: https://www.energinyheter.se/20200625/22133/svenska-kraftnat-...
OECD har en lista på hur länge urantillgångarna räcker till en viss prisnivå, vilket väldigt ofta misstolkas som hur länge uranet räcker överhuvudtaget. Om man accepterar en högre prisnivå, vilket kan motiveras då uranet inte utgör den största kostnaden för att driva kärnkraft, så handlar det om betydligt mer än 250-300 år. Så kallad Generation IV kan återanvända avfall, ja, men det finns inga incitament att göra det när det är billigare och mer beprövat att köra den kärnkraft som finns. Om man på statsnivå vill utveckla det av miljöskäl snarare än ekonomiska skäl är det en annan femma, som med Rosatom: https://energypost.eu/russia-and-u-s-are-backing-next-generat...

Över 300 000 människor dör varje år av kolkraftsutsläpp, varav tiotusentals i Europa. Det är långt mer än vad alla kärnkraftsolyckor någonsin bidragit med genom historien, varje år. Just nu bidrar vi själva till det med Karlshamnsverket eftersom effektbristen ungefär motsvarar vad Ringhals 1 bidrog med. Det går att ifrågasätta slutförvaret, men Sverige har producerat kärnavfall i 50 år så det kommer inte att ta vägen någonstans oavsett om vi lägger ner eller bygger ut kärnkraften.

Väderbaserad produktion, speciellt i länder som Sverige, ställer kraftigt ökade krav på effektreglering. Det är just då det behövs stora turbiner som bidrar med svängmassa, som vattenkraften och kärnkraften bidrar med (och trots att de bidrar till stabilitet i elnätet så belönas det inte i vårt elsystem). Att lägga det i Sahara är mer en ideologisk lösning som av många skäl inte skulle fungera i verkligheten.
Effektskatten slopades för att Vattenfall hotade med att lägga ner all kärnkraft vilket hade skapat en energikris. Beslutet om nedläggning av Ringhals 1 och 2 fattades när effektskatten fortfarande fanns där och när man väl har fattat ett sådant beslut så är det väldigt svårt att reversera. Dessutom kom krav på väldigt dyra säkerhetssystem efter Fukushima, trots att det har ifrågasatts om ett sådant system gör någon nytta i svenska reaktorer (vi hade inte fått samma konsekvenser som i Japan med en motsvarande olycka här).

Olönsamheten hänger ihop med att vi har forcerat in massiva mängder vindkraft i systemet som gör all kraftproduktion, inklusive vindkraften själv, olönsam under stora delar av året. Detta måste övriga kraftslag ta igen under de tider på året när elen behövs som mest. Dessutom måste övriga kraftslag reglera sin produktion för att säkra stabiliteten i elnätet på grund av sagda vindkraft.

Återigen, så är det här inte bara trender inom Sverige utan i hela världen. Läs gärna reuterns länken.

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem
Skrivet av inquam:

Inget i ditt svar pekar dock på BTC som något annat än en investering. En investering i något som endast har värde för att så många investerade i det. Det är ett artificiellt värde skapat av användarna utan att vara kopplad till något konkret.

"BTC är digitalt guld" visar lite på just vad man missar. Ja, guldgrävare använde energi. Men guld är också något som när du utvunnit det har praktiska tillämpningsområden och med stor sannolikhet finns i den dator eller mobiltelefon du använder just nu.
När du "grävt fram" en BTC och de enorma mängder energi det för med sig så har man inte ett resultat som har något som är i närheten att ett sådant brukningsområde. Guld kan användas för att skapa andra saker, BTC finns bara för att det finns. Även om värdet på guld hade sjunkit imorgon så hade man fortfarande haft användning för det guld man hade (vilket i sig är det som gör att sådana fysiska saker just har ett värde). Du hade kunnat använda det i andra saker, du hade kunnat göra smycken... kort och gott så kan du förädla det och med det skapa nytt värde. Detta existerar inte för BTC och är förklaringen till varför det inte är samma sak som guld. Det som håller BTC's värde uppe är i mångt och mycket att folk fortsätter stoppa in pengar i det. Om detta hade upphört så hade värdet snabbt kunnat dala då det i sig inte finns mycket till värde eller användningsområde. Utan nya pengar in så hade meningen med att äga BTC varit väldigt begränsad då du inte kan förädla dem eller bygga något med dem.
Sedan kommer folk säkert fortsätta stoppa in pengar i det under lång tid, precis som man gör med en massa andra tvivelaktiga ekonomiska instrument.

"Ingen som ägt bitcoin mer än en månad har förlorat pengar om man säljer idag", säger en hel del. Det var aldrig tanken med Bitcoin. Det skulle ta över som en "valuta". Du skulle kunna åka runt och betala med det överallt.
På sin höjd har några handlare är och där tagit emot betalning i det och vad de ofta gjort då är att acceptera en payment processor som direkt sålde och omvandlade det BTC man betalade med till exempelvis USD. Inte direkt ett bevis på att handlarna trodde på BTC's framtid som en valuta. Det faktum att det är så extremt volatilt bidrar också till att underminera dess position som valuta.

Allt medans det såldes in som något som skulle ta över världen, vara så mycket effektivare än VISA med flera. Kommer ihåg diskussioner om de hemska avgifterna VISA tog för att hantera transaktioner. BTC skulle banne mig lösa allt sådant.
Sedan slutar det med segare överföringar, högre avgifter (ibland uppe på galna summor) och en energiåtgång för en överföring så var oförsvarbar.

Att folk kunnat tjäna pengar på BTC och andra artificiella valutor bestrider jag inte. Men det är inte per automatik indikativt med att det har ett existensberättigande eller är av godo. Mycket av de pengar folk tjänat är ju för att andra som inte förstått hur det fungerat men satsat sina små besparingar istället förlorat dem.

Blockchain osv har tekniska användningsområden och mycket bra har kommit ur själva teknologin. Men som sagt, att antyda att BTC är något annat än ett instrument för investering idag är rätt missvisande. Och om något så har det under sin existens rört sig mer i den riktningen än den riktning man initialt talade om som sin vision.

Bitcoin är bara en teknologi som drivs av energi och matematik. Man kan själv definiera hur man väljer att se på det. Någon kan se det som digitalt guld, för någon annan är det bara ett verktyg för att få ta del av digitala pengar eller skydd mot inflation i ett land med icke fungerande valuta.
Värdet på en bitcoin är mycket riktigt inte uppbackat, marknaden sätter värdet.
Bitcoin till skillnad från guld är av begränsad mängd, det kommer aldrig finnas mer än 21 miljoner bitcoins. Jämför överföringshastigheten att transportera guld över halva jordklotet till ett värde av en miljard med en bitcoin överföring på en sekund.
Bitcoin var aldrig skapat för att hantera tusental transaktioner i sekunden, det kan man lösa med ett andra lager. Lightningnetwork och det paypal har gjort är två sådana exempel.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Funkmeister-F:

Av någon anledning landade mycket av snacket här i gen 4 reaktorer, så därför hoppar jag också på det tåget.
Precis som om det bara vore till att bygga ett sådant kärnkraftverk så är allt frid och fröjd.

Ska du försöka dig på att bygga en gen 4 reaktor i Sverige, kommer notan landa kring en fin summa på ca 90 miljarder kr. Sen efter dess livslängd på en 50 - 60 år. Ska den tas ur bruk och demonteras. Det är en process som kommer ta årtionden, och även det kommer att kosta miljarder.

Kärnkraft är F*cking dyrt, tro inget annat, det är så dyrt att det är löjligt, det kostar så mycket mer än vad det smakar. Fusion och andra sidan, det kommer rädda mänskligheten. Men det är för en annan diskussion, den ligger ändå 20 år fram i tiden, och har gjort det ändå sedan jag var en liten kid.

Att bygga 100 mil stamnät som jämförelse kostar ca. 30 miljarder kronor. Vi har inte elbrist i Sverige, vi har effektbrist. Det är riktigt stora skillnader. Tekniken att bygga långa stamnät finns idag och utvecklas även den ständigt. Det är den vägen som är den rätta.

Dock håller jag med om att stänga fungerande kärnkraftverk innan mer miljövänliga biogasverk som kan fylla ut luckan av effekten i elnätet så man slipper elda med olja i Karlshamn, även om de enligt egen utsago går på minimum. Det är verkligen inte bra. Och en del av det felet ligger även hos företagen som driver dem, inte bara Sveriges styre.

Att bara säga vi ska bygga ett gen 4 kärnkraftverk, det är populistiskt. Det är en simpel lösning som egentligen inte behövs, för det finns alternativ, billigare sådana dessutom.

Kärnkraft är dyrt, ja. Tänk så oerhört mycket våra föräldrar/gammelföräldrar investerade i det, och allt slit för att vi skulle få det bra idag. Tänk hur mycket de kärnkraftverken har gjort för oss, både ekonomiskt och välfärdsmässigt. Om vi kunde vara dem det minsta tacksamma för allt. Men vi spottar åt dem för deras val av el och stänger ner reaktorerna istället. Lätt fånget lätt förgånget.

Å andra sidan idag, där vi har det bättre ekonomiskt och har möjligheten att göra större insatser för hela samhället utan att det känns lika hårt. 80 miljarder kronor, utslaget per svensk är det 8000 kr. Skulle lätt betala det för framtidens el, speciellt eftersom den kan göra elen billigare på sikt. Skulle det inte göra vår äldre generation stolt över oss, att vi förvaltar och förbättrar vårt arv? Det är jag övertygad om.

Skrivet av wounds:

Jag har inte läst vattenfalls interna dokument utan vidarebefordrar vad jag läst i dagspress, om det är fel så är det ju bra att du fick en poäng där. Grattis. Jag skrev också att jag inte nödvändigtvis är emot att lägga ner befintlig kärnkraft, jag är emot en sopig retorik som osar Roffe 57 år med V70 från 2006 som är med i bensinupproret och kallar frugan för regeringen. Sorry, nu var jag sopig men jag kunde inte låta bli.

Uran är en ändlig resurs, om jag minns rätt från när jag pluggade så beräknas det vi har i jordskorpan räcka 250-300 år, lägg därtill att även om riskerna är små så kan en olycka ha förödande konsekvenser, förutom förstörd natur och livsmiljö så blir de ekonomiska följderna långt värre än än det vi eventuellt förlorar på att lägga ner ett fungerande kärnkraftverk och sedan tillkommer då också slutförvaret (möjligt att som någon skrev att det går att använda i fjärde generationens kraftverk men det har pratats om dessa väldigt länge nu men ännu har ingen börjat bygga något och om det var så rasande bra och lönsamt så hade man väl gjort det vid det här laget). Oavsett allt ovanstående, just nu är konsekvenserna av fossil energiframställning mer akut och kanske är det bättre att använda de energislag vi har.

I längden bör vi ju dock sträva efter att använda icke-ändliga resurser som vind och sol. Solen är ju liksom grunden i den mesta energin som finns här på jorden. Även fossil energi var från början solenergi, kan vi istället använda den så direkt som möjligt är ju det det mest effektiva. Av politiska skäl kanske det blir svårt men att täcka bara en liten del av Sahara med solpaneler och kombinera det med vätgasframställning för lagring av energi som sedan kan användas i bränsleceller skulle man kunna täcka jordens energibehov utan att det behöver kosta så mycket (https://ifair.eu/2020/04/03/green-hydrogen-from-the-sahara/) . Om viljan verkligen finns har vi tekniken och solenergin är ur ett mänskligt perspektiv oändlig.

Halldin hann före att ta upp hur en kom fram till 250-300 år av utvinningsbart uran, citeras nedan. Det finns betydligt mer uran att utvinna idag eftersom tekniken blivit bättre och billigare. Det kommer även uran som biprodukt från annan metalltillverkning. Ska det kastas bort? Dessutom finns det långt mer uran i Jorden än det som ligger vid ytan. Det kommer upp nytt hela tiden från Jordens inre.

Kan tillägga att Gen 4 bridreaktorer är alldeles utmärkta toriumreaktorer. Torium har vi inte kunnat köra på tidigare men här går det. Plus att lagren av torium är många gånger högre än det för uran. Vi har hur mycket miljövänlig energi som helst att hämta, om vi bara vill.

Skrivet av ddelin:

Barsebäck 1 & 2 ~ 1200MW
Ringhals 1 & 2 ~ 1600MW
Oskarsham 1 & 2 ~ 1100MW

Elförsörjningen hade inte behövt vara ett problem, dock har vissa politiska falanger sedan 80-talet jobbat stenhårt för att motarbeta ha denna baskraft som är ryggraden i elsystemet.
Men dom polska kolgruve arbetarna har ju iallafall säkrat jobbet ett bra tag framöver, och det är ju bra. För dom.

Bra instick, ger oss perspektiv över vilka enorma mängder el som ryckts bort från stamnätet. De tre oljekraftverken i Karlshamn ligger på ungefär 600 MW tillsammans kan tilläggas - lika mycket som EN reaktor.

Skrivet av Kaleid:

En internationell trend, kärnkraft tappar mark:

Nuclear power is losing ground to renewables in terms of both cost and capacity as its reactors are increasingly seen as less economical and slower to reverse carbon emissions, an industry report said.
https://www.reuters.com/article/us-energy-nuclearpower/nuclea...

Länken från 2015 är inte up to date..
En blocköverskridande energiöverenskommelse nåddes den 10 juni 2016 som bland annat innebar att kärnkraftsskatten slopades efter 2018.[2][3] Vid det tillfället utgjorde effektskatten drygt en tredjedel av kostnaden för kärnkraftsel.[4]
https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4rnkraftsskatt

Olönsamheten hänger mer ihop med avregleringar.
Vill man bygga ut i SE så får skattebetalarna stå för en del av kalaset, det kanske behövs men det kommer också ta lång tid att bygga nytt.

Edit: nu stänger jag ner datorn för natten. Go natt.

Skrivet av Halldin:

Det går att göra allting olönsamt genom att bestraffa det tillräckligt, på samma sätt som det går att göra olönsamma energislag lönsamma genom subventioner. Det finns hur många exempel som helst på detta. När det gäller uranbrytning så finns det många olika tekniker för det, när det kommer till traditionella dagbrott så sambryts uran ofta med andra mineraler, bland annat koppar. All elproduktion bidrar för övrigt till detta, även vind- och solenergi. Fördelen med kärnkraft är att energin som utvinns är så stor i förhållande till vad som bryts.
Tidigare har ett av problemen varit att där elöverskottet finns (i norr, med all vattenkraft och numera även gigantiska vindkraftsparker) så finns inte elbehovet. Hade vi då bara kunnat få elen ner till södra Sverige hade saken varit biff. Nu kommer det emellertid varning efter varning om att det efter alla investeringar i elintensiv industri i norr inte gäller längre - serverhallar, batterifabriker, koldioxidneutral ståltillverkning osv. https://www.nyteknik.se/energi/ny-rapport-sodra-sverige-kan-i...
Södra Sverige behöver fixa sin egen el och det är dessutom akut eftersom man har behövt tacka nej till diverse investeringar eftersom det inte har gått att säkerställa tillgång på el https://www.svd.se/fragetecken-kring-el-oroar-foretag

Det hjälper heller inte att vi är nettoexportörer på årsbasis om vi har effektbrist andra delar på året. Som i somras när Svenska Kraftnät fick hosta upp 300 miljoner för att be Vattenfall starta upp Ringhals 1: https://www.energinyheter.se/20200625/22133/svenska-kraftnat-...
OECD har en lista på hur länge urantillgångarna räcker till en viss prisnivå, vilket väldigt ofta misstolkas som hur länge uranet räcker överhuvudtaget. Om man accepterar en högre prisnivå, vilket kan motiveras då uranet inte utgör den största kostnaden för att driva kärnkraft, så handlar det om betydligt mer än 250-300 år. Så kallad Generation IV kan återanvända avfall, ja, men det finns inga incitament att göra det när det är billigare och mer beprövat att köra den kärnkraft som finns. Om man på statsnivå vill utveckla det av miljöskäl snarare än ekonomiska skäl är det en annan femma, som med Rosatom: https://energypost.eu/russia-and-u-s-are-backing-next-generat...

Över 300 000 människor dör varje år av kolkraftsutsläpp, varav tiotusentals i Europa. Det är långt mer än vad alla kärnkraftsolyckor någonsin bidragit med genom historien, varje år. Just nu bidrar vi själva till det med Karlshamnsverket eftersom effektbristen ungefär motsvarar vad Ringhals 1 bidrog med. Det går att ifrågasätta slutförvaret, men Sverige har producerat kärnavfall i 50 år så det kommer inte att ta vägen någonstans oavsett om vi lägger ner eller bygger ut kärnkraften.

Väderbaserad produktion, speciellt i länder som Sverige, ställer kraftigt ökade krav på effektreglering. Det är just då det behövs stora turbiner som bidrar med svängmassa, som vattenkraften och kärnkraften bidrar med (och trots att de bidrar till stabilitet i elnätet så belönas det inte i vårt elsystem). Att lägga det i Sahara är mer en ideologisk lösning som av många skäl inte skulle fungera i verkligheten.
Effektskatten slopades för att Vattenfall hotade med att lägga ner all kärnkraft vilket hade skapat en energikris. Beslutet om nedläggning av Ringhals 1 och 2 fattades när effektskatten fortfarande fanns där och när man väl har fattat ett sådant beslut så är det väldigt svårt att reversera. Dessutom kom krav på väldigt dyra säkerhetssystem efter Fukushima, trots att det har ifrågasatts om ett sådant system gör någon nytta i svenska reaktorer (vi hade inte fått samma konsekvenser som i Japan med en motsvarande olycka här).

Olönsamheten hänger ihop med att vi har forcerat in massiva mängder vindkraft i systemet som gör all kraftproduktion, inklusive vindkraften själv, olönsam under stora delar av året. Detta måste övriga kraftslag ta igen under de tider på året när elen behövs som mest. Dessutom måste övriga kraftslag reglera sin produktion för att säkra stabiliteten i elnätet på grund av sagda vindkraft.

Skrivet av didrix:

Att det är tillåtet just nu att bygga kärnkraft är inte detsamma som att göra det möjligt att investera kärnkraftsanlägningar. På vattenfalls forskingsavdelning fanns mängder av personal som jobbade med att förbereda för nya kärnkraftsverk och investeringar i nuvarande för fortsatt drift men dessa fick gå eller fick andra uppgifter direkt i samband med att energiöverenskomelsen skrevs under. Detta då det står i den att målet är att vi inte ska ha kärnkraft i Sverige from år 2040. Det behövs lång framförhållning när energisystem ska planeras. Varför skulle någon investera när målet är att det ska avvecklas. Marknadsargumentet är ett påhittat och tomt politikerargument som är lätt att upprepa i debatter utan att bli ifrågsatt. Att dessutom vänstern :(V, S, Mp) helt plötsligt tycker att marknaden är det bästa sättet att reglera vad som ska satsas på och inte är ju också väldigt intressant....

Självklart är det så att avregleringar och ekonomiska styrmedel har lett till situationen som den är idag. Ytterst handlar det om vår vilja att satsa på det vi vill se mer av i samhället.

Bridreaktorer finns idag och körs framförallt i Indien och Kina. De har insett fördelarna med det. Generation 4 är under utrullning. Men här ligger vi såpass långt efter att om vi skulle ta beslutet att bygga idag kommer det krävas flera års arbete innan vi ens kan börja projektera för ett bygge. Detta är värt att tänka på, att kärnkraften är en långsiktig energikälla, både att bygga men också den stabila drift den medför.

En intressant sak jag snappade upp var att Gen 4-reaktorer kan användas till att utvinna vätgas direkt ur värmebadet (VHTR-reaktor), det innebär en extremt hög effektivitet från värmeutveckling till elproduktion.

Inte att förglömma är att all energi vi har idag är i grund och botten kärnkraft. Solenergi är kärnkraft eftersom Solen är ett enda enormt kärnkraftverk. Alla stjärnor fungerar på det viset. Både fusion och fission är bland de mest ursprungliga formerna av energi vi kan nyttja, och ju närmare vi kommer där det produceras, desto högre andel kan vi ta tillvara på.

Skrivet av inquam:

Inget i ditt svar pekar dock på BTC som något annat än en investering. En investering i något som endast har värde för att så många investerade i det. Det är ett artificiellt värde skapat av användarna utan att vara kopplad till något konkret.

"BTC är digitalt guld" visar lite på just vad man missar. Ja, guldgrävare använde energi. Men guld är också något som när du utvunnit det har praktiska tillämpningsområden och med stor sannolikhet finns i den dator eller mobiltelefon du använder just nu.
När du "grävt fram" en BTC och de enorma mängder energi det för med sig så har man inte ett resultat som har något som är i närheten att ett sådant brukningsområde. Guld kan användas för att skapa andra saker, BTC finns bara för att det finns. Även om värdet på guld hade sjunkit imorgon så hade man fortfarande haft användning för det guld man hade (vilket i sig är det som gör att sådana fysiska saker just har ett värde). Du hade kunnat använda det i andra saker, du hade kunnat göra smycken... kort och gott så kan du förädla det och med det skapa nytt värde. Detta existerar inte för BTC och är förklaringen till varför det inte är samma sak som guld. Det som håller BTC's värde uppe är i mångt och mycket att folk fortsätter stoppa in pengar i det. Om detta hade upphört så hade värdet snabbt kunnat dala då det i sig inte finns mycket till värde eller användningsområde. Utan nya pengar in så hade meningen med att äga BTC varit väldigt begränsad då du inte kan förädla dem eller bygga något med dem.
Sedan kommer folk säkert fortsätta stoppa in pengar i det under lång tid, precis som man gör med en massa andra tvivelaktiga ekonomiska instrument.

"Ingen som ägt bitcoin mer än en månad har förlorat pengar om man säljer idag", säger en hel del. Det var aldrig tanken med Bitcoin. Det skulle ta över som en "valuta". Du skulle kunna åka runt och betala med det överallt.
På sin höjd har några handlare är och där tagit emot betalning i det och vad de ofta gjort då är att acceptera en payment processor som direkt sålde och omvandlade det BTC man betalade med till exempelvis USD. Inte direkt ett bevis på att handlarna trodde på BTC's framtid som en valuta. Det faktum att det är så extremt volatilt bidrar också till att underminera dess position som valuta.

Allt medans det såldes in som något som skulle ta över världen, vara så mycket effektivare än VISA med flera. Kommer ihåg diskussioner om de hemska avgifterna VISA tog för att hantera transaktioner. BTC skulle banne mig lösa allt sådant.
Sedan slutar det med segare överföringar, högre avgifter (ibland uppe på galna summor) och en energiåtgång för en överföring så var oförsvarbar.

Att folk kunnat tjäna pengar på BTC och andra artificiella valutor bestrider jag inte. Men det är inte per automatik indikativt med att det har ett existensberättigande eller är av godo. Mycket av de pengar folk tjänat är ju för att andra som inte förstått hur det fungerat men satsat sina små besparingar istället förlorat dem.

Blockchain osv har tekniska användningsområden och mycket bra har kommit ur själva teknologin. Men som sagt, att antyda att BTC är något annat än ett instrument för investering idag är rätt missvisande. Och om något så har det under sin existens rört sig mer i den riktningen än den riktning man initialt talade om som sin vision.

Jag har redan påpekat att Bitcoin inte kommer dominera längre inom de närmaste åren. Detta på grund av katastrofala designbeslut från utvecklarna som lett kedjan till stagnation. Om du tittar på Ethereum, så är den programmerbar. Många har skrivit smarta kontrakt som fyller en funktion när de exekveras, tack vare Ethereum.

Skrivet av Drenmi:

Luktar kryptokult. Enbart Bitcoin drar mer energi än Schweiz för att trycka ... 5 transaktioner i sekunden. (Jämför exempelvis med Visa som trycker 1 700 transaktioner i sekunden med betydligt lägre strömförbrukning.)

Var tvungen att läsa på efter era oinsatta inlägg.

Ethereum processerar idag c:a 15 transaktioner i sekunden.

Under förra året sjösattes ledkedjan (beacon chain), detta är de-facto början på nästa generations Ethereum, men kommer tills dess att köras som ett smart program i det befintliga Ethereum. I ledkedjan så är det enbart PoS som gäller, d.v.s. ingen mining. Det systemet är alltså redan igång. Nu håller de på att utveckla skärvkedjor (shard chains) som ska koordineras mot ledkedjan. Varje kedja beräknas kunna drivas av något så litet som en Raspberry Pi 4. Arbetet med detta har kommit långt, så det är inte tomma löften.

Väl igång så är det planerat att initialt ha 64 skärvkedjor anslutna, d.v.s. Ethereum kommer ha en kapacitet på 1000 transaktioner i sekunden, med möjlighet att utöka antalet skärvkedjor. Från och med den dagen så upphör PoW, d.v.s. mining har spelat ut sin roll. Detta beräknas ske under 2022. Från den dagen har vi planetens mest energieffektiva betalsystem i formen av en kryptovaluta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av g147:

Bitcoin är bara en teknologi som drivs av energi och matematik. Man kan själv definiera hur man väljer att se på det. Någon kan se det som digitalt guld, för någon annan är det bara ett verktyg för att få ta del av digitala pengar eller skydd mot inflation i ett land med icke fungerande valuta.

Nej, om någon ser det som potatismos och korv så betyder inte det att det blir potatismos och korv. Är det något Trump gjort tydligt de senaste åren så är det "bara för att jag säger något så betyder det inte att det är verkligeheten".

Skrivet av g147:

Värdet på en bitcoin är mycket riktigt inte uppbackat, marknaden sätter värdet.
Bitcoin till skillnad från guld är av begränsad mängd, det kommer aldrig finnas mer än 21 miljoner bitcoins. Jämför överföringshastigheten att transportera guld över halva jordklotet till ett värde av en miljard med en bitcoin överföring på en sekund.

Att jämnföra med guld är endast relevant om de fyller samma funktioner.Det gör de inte och är således inte samma sak. Jämnför, möjligen, med andra digitala ekonomiska instrument. "Problemet" här är dock att de ofta är kopplade till något fysiskt med ett faktiskt värde om man följer kedjan. Tex kanske man till sist hamnar vid en fastighet som står som säkerhet osv.

Skrivet av g147:

Bitcoin var aldrig skapat för att hantera tusental transaktioner i sekunden, det kan man lösa med ett andra lager. Lightningnetwork och det paypal har gjort är två sådana exempel.

Problemet är att man talade om det som en valuta. Man skanderade att framtiden var här när någon köpte sitt kaffe eller sin pizza och betalade via en payment gateway som tog emot BTC snabbt gav handlaren sin $. Distribuerad skulle den ta all makt från banker och payment providers. Om något så är payment providers några av få som tillåtit någon form av faktiskt handel med "valutan".

Och jo, när man talade om det som valuta så var bland annat VISA och deras modell något man drog upp. Jag minns när man klagade på hur ineffektiva VISA med flera var och även där skulle BTC vara framtiden. Men snabbt såg man BTC bli långsammare och långsammare och göra någon handfull transaktioner per sekund. VISA , som man klagade på... runt 1700/s (systemet klarar nog fler). Energieffektivitet? 1 BTC transaktion använde över 700 kWh... VISA ? Typ 150 kWh... för 100000 transaktioner.
Vid 50 öre per kWh så är det 350kr för att göra en transaktion kontra 0,00075kr.
Sker framsteg? Jadå... Men grundläggande argument man en gång hade ser man är svåra att ens göra relevanta idag.
Förmodligen hade man behövt "göra om" och sett BTC som en beta som avslutades, men då en massa kapital redan är uppbundet i BTC så sminkar man grisen istället. Man försöker lösa något som redan från början har grundläggande problem för att kunna nå den ställning man initialt pratade om.

Tekniken är som sagt cool, men den borde aldrig fått den stämpel och den koppling till investering som den fick. Jag ser fler paralleler till folding at home eller liknande saker än pengar. Den borde setts som en betaversion av en ny distribuerad teknologi. Men BTC har nu själv blivit BTC's störst problem. För det är så otroligt mycket pengar inslängt i det med förväntan att man på något sätt skall generera mer värde (när det enda man egentligen gör är att göra av med energi) att BTC måste bära den förväntningen på en teknologi som inte kan leverera den utopi som många som slängt in pengar i den trodde.

Det kan självklart komma nya varianter osv som bygger vidare på detta och gör det bättre. Kanske får vi en faktiskt fungerande distribuerad valuta som kan hantera hundratusentals transaktioner per sekund. Men det löser inte BTC's existensiella kris och alla pengar som "investerats" i BTC. Denna spekulation kommer förr eller senare att behöva betalas av någon.

Visa signatur

Huvudriggen är en Gigabyte Aorus Xtreme | 128gb DDR5 6000 | Ryzen 7950X | 3080Ti
Utöver det är det för många datorer, boxar och servar för att lista :P

Permalänk
Medlem
Skrivet av Balconette:

Halldin hann före att ta upp hur en kom fram till 250-300 år av utvinningsbart uran, citeras nedan. Det finns betydligt mer uran att utvinna idag eftersom tekniken blivit bättre och billigare. Det kommer även uran som biprodukt från annan metalltillverkning. Ska det kastas bort? Dessutom finns det långt mer uran i Jorden än det som ligger vid ytan. Det kommer upp nytt hela tiden från Jordens inre.

Kan tillägga att Gen 4 bridreaktorer är alldeles utmärkta toriumreaktorer. Torium har vi inte kunnat köra på tidigare men här går det. Plus att lagren av torium är många gånger högre än det för uran. Vi har hur mycket miljövänlig energi som helst att hämta, om vi bara vill.

Nej, det är klart att vi inte ska kasta bort det. Jag vill bara inte ha ett dagbrott för uran i jämtlandsfjällen (där det finns ganska mycket har jag förstått).

Men om nu Gen4 och toriumreaktorer är så bra varför bygger ingen dessa? Även om de är dyra borde ju vinsterna vara enorma? Torium finns det väl så mycket av att man kan ha det på frukostflingorna varje dag? Ok, säg att det för tillfället finns en dogm i väst att all kärnkraft är dålig så här går det inte. Ryssland kanske är för investerade i sin Olja. Men Kina? De har kapital och ett enorm energibehov och är inte direkt kända för att låta sig hindras av lite eventuella miljökonsekvenser.

Visa signatur

Lian-li PC-011 Dynamic Corsair RM750x ROG STRIX X570-E GAMING 5950X NZXT Kraken Z73 32GB Corsair Dominator 3200MHz Gigabyte 6800XT Master Corsair MP600 1TB + Toshiba NVMe 512GB Vertex Pok3r MX Brown Acer Predator XB323UGX Logitech G502+ & Powerplay ...lagrar gör jag på Synology 920 32TB.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kaleid:

Återigen, så är det här inte bara trender inom Sverige utan i hela världen. Läs gärna reuterns länken.

Reuterslänken nyanserar inte alla aspekter i detta. Till exempel:

- Artikeln nämner inte att väderbaserad produktion ställer kraftigt ökade krav på reglerbar elproduktion. Det är stor skillnad på installerad och tillgänglig effekt, vilket är särskilt viktigt för länder med elintensiva industrier och oförutsägbart väder. Det är stor skillnad på om du kan bygga en solcellspark i en öken eller om du gör det på en svensk åker. Du har ingen glädje av att ha en jättestor installerad vindkapacitet om du behöver elen när det inte blåser, till exempel.

- Det är inget orubbligt faktum att kärnkraft måste vara krångligt, dyrt och ta lång tid att bygga. Ett exempel är franska Areva som hållt på med fiaskot Olkiluoto 3, Finlands nya Generation 3+-reaktor som började byggas 2005 och skulle stå klar 2009. Senaste ordet är att den inte kommer vara i drift förrän april nästa år, det vill säga en försening på 13 år. Det kommer bli väldigt dyrt, vissa menar att priset blir liknande som för motsvarande mängd vindkraft, och det är ofta detta projektet som används som "bevis" på att det inte är ekonomiskt försvarbart att bygga ny kärnkraft. I Kina har Areva byggt samma slags reaktorer, Taishan 1 och 2, och trots att man började 5 år senare än i Finland så har dom producerat el till nätet sedan 2018 respektive 2019. Extrem byråkrati och förutsättningar som ändras under projektets gång så att kritiska delar måste göras om driver kostnaderna i taket, men det betyder inte att det måste vara så.

- Ytterligare ett exempel på hur kärnkraft kan byggas på ett effektivare sätt är SMR (Small Modular Reactors), något som för övrigt Vattenfall är intresserade av: https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/pressmeddel...
Genom att ha mindre anläggningar som är serietillverkade så minskar komplexiteten och därmed riskerna för förseningar med skenande kostnader. Artikeln du refererar till lyfter inte sådan utveckling alls, utan utgår bara från hur det ser ut idag.

- Ungefär 100 reaktorer har beställts eller planerats för i världen, med förslag på upp till 300 reaktorer. Det mesta är i Asien, men inte enbart: https://www.world-nuclear.org/information-library/current-and...

Permalänk
Medlem
Skrivet av g147:

Bitcoin var aldrig skapat för att hantera tusental transaktioner i sekunden, det kan man lösa med ett andra lager. Lightningnetwork och det paypal har gjort är två sådana exempel.

"Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System"...

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Halldin:

Reuterslänken nyanserar inte alla aspekter i detta. Till exempel:

- Artikeln nämner inte att väderbaserad produktion ställer kraftigt ökade krav på reglerbar elproduktion. Det är stor skillnad på installerad och tillgänglig effekt, vilket är särskilt viktigt för länder med elintensiva industrier och oförutsägbart väder. Det är stor skillnad på om du kan bygga en solcellspark i en öken eller om du gör det på en svensk åker. Du har ingen glädje av att ha en jättestor installerad vindkapacitet om du behöver elen när det inte blåser, till exempel.

- Det är inget orubbligt faktum att kärnkraft måste vara krångligt, dyrt och ta lång tid att bygga. Ett exempel är franska Areva som hållt på med fiaskot Olkiluoto 3, Finlands nya Generation 3+-reaktor som började byggas 2005 och skulle stå klar 2009. Senaste ordet är att den inte kommer vara i drift förrän april nästa år, det vill säga en försening på 13 år. Det kommer bli väldigt dyrt, vissa menar att priset blir liknande som för motsvarande mängd vindkraft, och det är ofta detta projektet som används som "bevis" på att det inte är ekonomiskt försvarbart att bygga ny kärnkraft. I Kina har Areva byggt samma slags reaktorer, Taishan 1 och 2, och trots att man började 5 år senare än i Finland så har dom producerat el till nätet sedan 2018 respektive 2019. Extrem byråkrati och förutsättningar som ändras under projektets gång så att kritiska delar måste göras om driver kostnaderna i taket, men det betyder inte att det måste vara så.

- Ytterligare ett exempel på hur kärnkraft kan byggas på ett effektivare sätt är SMR (Small Modular Reactors), något som för övrigt Vattenfall är intresserade av: https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/pressmeddel...
Genom att ha mindre anläggningar som är serietillverkade så minskar komplexiteten och därmed riskerna för förseningar med skenande kostnader. Artikeln du refererar till lyfter inte sådan utveckling alls, utan utgår bara från hur det ser ut idag.

- Ungefär 100 reaktorer har beställts eller planerats för i världen, med förslag på upp till 300 reaktorer. Det mesta är i Asien, men inte enbart: https://www.world-nuclear.org/information-library/current-and...

Vill inte hålla på i all evighet med OT diskussion, men är du t.ex. säker att det är byråkrati som är problemet? (som Reuters artikel nämner så finns det en stor koppling till just avreglering, dvs det subventioneras inte som det har gjorts tidigare).

https://www.forbes.com/sites/jeffmcmahon/2018/10/01/3-reasons...

Visa signatur

7800x3d, 64GB 6000cl30, Gigabyte X670 Gaming X AX (F9d) 12TB m.2/nvme, 8TB SSD, WD 2x12TB 5400rpm, XFX 7900xt, SoundBlasterX AE-5+, HP X34", Fractal Design Define 7, Corsair HX750, Topping MX3s, Ino Audio piMx, Dan Clark Audio Aeon 2 closed..
LG B1 65", Topping e70, Topping pa5 II plus, Guru Audio Junior+ (primärt) / Canton GLE 90, Nintendo Switch OLED, Pico 4 VR

Permalänk
Medlem
Skrivet av wounds:

Nej, det är klart att vi inte ska kasta bort det. Jag vill bara inte ha ett dagbrott för uran i jämtlandsfjällen (där det finns ganska mycket har jag förstått).

Men om nu Gen4 och toriumreaktorer är så bra varför bygger ingen dessa? Även om de är dyra borde ju vinsterna vara enorma? Torium finns det väl så mycket av att man kan ha det på frukostflingorna varje dag? Ok, säg att det för tillfället finns en dogm i väst att all kärnkraft är dålig så här går det inte. Ryssland kanske är för investerade i sin Olja. Men Kina? De har kapital och ett enorm energibehov och är inte direkt kända för att låta sig hindras av lite eventuella miljökonsekvenser.

Wikipedia kallar åtminstone ryssarnas BN-reaktorer (t ex https://en.wikipedia.org/wiki/BN-800_reactor , https://en.wikipedia.org/wiki/BN-1200_reactor ) för Generation IV. Dom är natriumkylda och använder snabba neutroner för att klyva bränsle som inte går att klyva i en lättvattenreaktor, vilket ger ett högre bränsleutnyttjande. Generation IV låter väldigt nytt men har vad jag minns funnits som koncept sedan 50-talet. Ska du gå hela vägen behöver du upparbeta det använda bränslet flera gånger om, detta är såklart ur kommersiell synpunkt mindre attraktivt än att bara köra bränslet och sedan stoppa ner det i marken.

När det gäller torium kontra uran, så finns det återigen inte så stora incitament. Det hjälper inte att torium är billigare än uran, för det är inte det som är avgörande för hur dyrt det är att bygga och köra kärnkraftverket sedan. Urancykeln är väldigt beprövad och fungerar väl.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kaleid:

Vill inte hålla på i all evighet med OT diskussion, men är du t.ex. säker att det är byråkrati som är problemet? (som Reuters artikel nämner så finns det en stor koppling till just avreglering, dvs det subventioneras inte som det har gjorts tidigare).

https://www.forbes.com/sites/jeffmcmahon/2018/10/01/3-reasons...

Det beror nog på vilka fall man kollar på. När det kommer till Olkiluoto 3 så är det absolut en del av förklaringen. Se till exempel: https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/nyheter/201...

Citat:

– Olkiluoto 3 är det första kärnkraftsbygget på många år i Europa. Det handlar delvis om oerfarenhet bland beställare, leverantör, underleverantörer och myndighet. Dessutom ville Areva verkligen ha det här kontraktet vilket var fördelaktigt för beställaren TVO, som fick möjlighet att köpa en nyckelfärdig anläggning. Detta ledde till att hanteringen av riskerna i projektet kanske inte fördelades på det mest optimala sättet. Ytterligare en orsak till problem var att man började bygga anläggningen innan designen var godkänd, vilket gett Strålsäkerhetscentralen, STUK, möjlighet att begära ändringar under arbetets gång. Nu ska man exempelvis designa kabeldragningen i en anläggning som redan är byggd eftersom STUK godkände utformningen av styr- och kontrollutrustningen först i våras.

Tänk då vilken skillnad det hade varit om detta var en serietillverkad, godkänd anläggning som började byggas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wounds:

Nej, det är klart att vi inte ska kasta bort det. Jag vill bara inte ha ett dagbrott för uran i jämtlandsfjällen (där det finns ganska mycket har jag förstått).

Men om nu Gen4 och toriumreaktorer är så bra varför bygger ingen dessa? Även om de är dyra borde ju vinsterna vara enorma? Torium finns det väl så mycket av att man kan ha det på frukostflingorna varje dag? Ok, säg att det för tillfället finns en dogm i väst att all kärnkraft är dålig så här går det inte. Ryssland kanske är för investerade i sin Olja. Men Kina? De har kapital och ett enorm energibehov och är inte direkt kända för att låta sig hindras av lite eventuella miljökonsekvenser.

Skulle väl kort sammanfatta det med att de kom efter att kärnkraft blev en populistisk fråga, därav har de fått för lite utrymme mot vad de går för (våra nuvarande är Gen 2). Men jo, Indien och Kina satsar på dem. Sedan så har Gen 4 nyligen gått ur teststadiet så de är fortfarande under uppbyggnad inför kommersiell drift, och kärnkraftverk tar (idag) väldigt lång tid att bygga.

Varför marknaden inte bygger dem är för att sol- och vind är mycket billigare per producerad MWh, och där handlar det bara om att tjäna så mycket pengar som möjligt. Om vi får lite samhällsomfattande strömavbrott ibland spelar ingen roll, för vinsten är så mycket större på att spara in på den säkerheten. Allt som läggs över på marknaden genererar vips inte pengar eller värden från ingenstans, det finns alltid kompromisser som sparar in på något. Oftast är det värdefull stabilitet som ryker först. Inom stadsnät är det "best effort". Inom el är det, ja, kontinuerlig strömtillförsel.

Något så extremt viktigt som en fungerande basindustri och konstant strömtillförsel får helt enkelt inte sparas in på. Det förlorar hela samhället på.

Absolut inte fel tidpunkt att vända på opinionen, vilket börjar synas lite smått bland politiker även om det går mycket faktoider i media fortfarande.

Permalänk
Medlem
Skrivet av inquam:

Nej, om någon ser det som potatismos och korv så betyder inte det att det blir potatismos och korv. Är det något Trump gjort tydligt de senaste åren så är det "bara för att jag säger något så betyder det inte att det är verkligeheten".

Att jämnföra med guld är endast relevant om de fyller samma funktioner.Det gör de inte och är således inte samma sak. Jämnför, möjligen, med andra digitala ekonomiska instrument. "Problemet" här är dock att de ofta är kopplade till något fysiskt med ett faktiskt värde om man följer kedjan. Tex kanske man till sist hamnar vid en fastighet som står som säkerhet osv.

Problemet är att man talade om det som en valuta. Man skanderade att framtiden var här när någon köpte sitt kaffe eller sin pizza och betalade via en payment gateway som tog emot BTC snabbt gav handlaren sin $. Distribuerad skulle den ta all makt från banker och payment providers. Om något så är payment providers några av få som tillåtit någon form av faktiskt handel med "valutan".

Och jo, när man talade om det som valuta så var bland annat VISA och deras modell något man drog upp. Jag minns när man klagade på hur ineffektiva VISA med flera var och även där skulle BTC vara framtiden. Men snabbt såg man BTC bli långsammare och långsammare och göra någon handfull transaktioner per sekund. VISA , som man klagade på... runt 1700/s (systemet klarar nog fler). Energieffektivitet? 1 BTC transaktion använde över 700 kWh... VISA ? Typ 150 kWh... för 100000 transaktioner.
Vid 50 öre per kWh så är det 350kr för att göra en transaktion kontra 0,00075kr.
Sker framsteg? Jadå... Men grundläggande argument man en gång hade ser man är svåra att ens göra relevanta idag.
Förmodligen hade man behövt "göra om" och sett BTC som en beta som avslutades, men då en massa kapital redan är uppbundet i BTC så sminkar man grisen istället. Man försöker lösa något som redan från början har grundläggande problem för att kunna nå den ställning man initialt pratade om.

Tekniken är som sagt cool, men den borde aldrig fått den stämpel och den koppling till investering som den fick. Jag ser fler paralleler till folding at home eller liknande saker än pengar. Den borde setts som en betaversion av en ny distribuerad teknologi. Men BTC har nu själv blivit BTC's störst problem. För det är så otroligt mycket pengar inslängt i det med förväntan att man på något sätt skall generera mer värde (när det enda man egentligen gör är att göra av med energi) att BTC måste bära den förväntningen på en teknologi som inte kan leverera den utopi som många som slängt in pengar i den trodde.

Det kan självklart komma nya varianter osv som bygger vidare på detta och gör det bättre. Kanske får vi en faktiskt fungerande distribuerad valuta som kan hantera hundratusentals transaktioner per sekund. Men det löser inte BTC's existensiella kris och alla pengar som "investerats" i BTC. Denna spekulation kommer förr eller senare att behöva betalas av någon.

Någon kan se en båt som ett transportmedel att ta sig från A till B, en annan endast som ett nöjesåk. Det ena utesluter inte det andra.

Jag nämnde två lösningar på ineffektiva transaktioner som finns tillgängliga idag. Det finns kryptovalutor som är lika effektiva som VISA idag, problemet med dessa är decentraliseringen.

Jag ser bitcoin som en bubbla men det behöver inte betyda att det inte finns ett underliggande värde. Långsiktigt sett speglar priset på bitcoin människors förtroende för valutan. Tappar folk förtroendet så rasar den i pris, absolut.

Visa signatur
Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Yippikayey:

Vetenskapen om att det är påhittade valutor som i flera fall är skapade av anonyma personer som av en händelse lyckats skrapa åt sig mängder i förväg skapar inga frågetecken, att det hela ändå lyckas få värde är ju totalt förbluffande.

Alla valutor är påhittade. 😉

Permalänk
Medlem

Hemskt en massa ström och resurser i övrigt går åt till att skapa ingenting. Kan inte krypto valuta skaparn se till att det används till nånting som forskning eller nått liknande åtminstone.

Visa signatur

CachyOs. MSI MPG Z490 GAMING PLUS// Intel Core i5-10600K@4800Mhz// Radeon rx 6800 16gb // Corsair VENGEANCE LPX 32GB.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Scirocco:

Hemskt en massa ström och resurser i övrigt går åt till att skapa ingenting. Kan inte krypto valuta skaparn se till att det används till nånting som forskning eller nått liknande åtminstone.

Julbelysningen i USA drar mer ström än vad mindre länder gör under ett helt år. Kanske ska vi stänga ned alla nöjesfält också? De skapar ju inget värde.

Bitcoin är ett distribuerat nätverk, så mining kan ske överallt där det finns internet tillgång. Den mesta miningen sker där elen är billig. Främsta anledningen till att de finns billigare el är att den finns i överflöd - tillgång och efterfrågan.

Bitcoin tar alltså vara på energi som annars hade gått till spillo.

Visa signatur
Permalänk
Skrivet av g147:

Julbelysningen i USA drar mer ström än vad mindre länder gör under ett helt år. Kanske ska vi stänga ned alla nöjesfält också? De skapar ju inget värde.

Bitcoin är ett distribuerat nätverk, så mining kan ske överallt där det finns internet tillgång. Den mesta miningen sker där elen är billig. Främsta anledningen till att de finns billigare el är att den finns i överflöd - tillgång och efterfrågan.

Bitcoin tar alltså vara på energi som annars hade gått till spillo.

Vad får du den där informationen ifrån? Här kan man läsa precis tvärt om https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption/
"One can argue that specific locations in the listed countries may offer less carbon intense power. In 2018 Bitcoin company Coinshares suggested that the majority of Chinese mining facilities were located in Sichuan province, using cheap hydropower for mining Bitcoin. Subsequent studies have, however, never been able to support this claim and/or found the opposite. Confronted with this evidence, the lead author of the Coinshares paper had to admit “mistakes” were made."

Permalänk
Medlem

Bitcoin fyller ingen annan funktion än att gynna dom som redan investerat i det, för alla andra är det totalt onödigt och är som ett gigantiskt datorvirus eller kedjebrev. Hoppas det kraschar fortare än fort.

Visa signatur

|| R9 7950X MSI PRO X670-P WIFI 32GB-DDR5-6400c32 MSI RTX4080 Ventus 3X OC || CORE i9 12900KF MSI Z690 Tomahawk WIFI DDR4 32GB-3600c16 Gear1 TUF RTX3080 OC V2 || R7 5800X3D X570S CH8 Extreme 32GB-3800c18 Gigabyte RTX3080 GAMING OC || R9 5900X(B2) B550-F 32GB-3800c18 EVGA RTX3070 FTW Ultra || R9 3900X X470-Prime Pro 32GB-3200c16 MSI RTX2070 Super ||

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon56869:

Fördelen mot t.ex dollarn är ju att de anonyma personerna som kontrollerar dollarn kan skapa oändligt mycket nya. Dessutom lägger sig både banker och staten ständigt i mer och mer. Visste du om att bankerna i sverige t.ex har förbjudit oss svenskar att köpa krypto valuta? Jag minar eftersom jag inte kan köpa.

Ur miljösynpunkt gör det ingen skillnad heller jämfört med ett element. Har 2 kort som varit med i 5 år. Dessa värmer huset med ~200watt. Drivs till stor del av mina solpaneler, till skillnad mot gasvärmaren som endast går på gas.

Därmor kinesiska mining farms som går på subsiderad kolkraft är väl mer tveksamt.

Skrivet av anon190955:

Alla valutor är påhittade. 😉

Självklart är alla valutor påhittade och ända sedan valutorna slutade vara bunda till guld så har vår ekonomi varit ohållbar i teorin.
Att det finns privatpersoner som styr vissa centralbanker på ett eller annat sätt är i sig sjukt, men tyvärr så insyltat så att det är nog inget vi kommer ifrån i första taget.
Men samtidigt så är åtminstone dessa valutor bundna till ländernas regeringar, vilket skapar bra mer trovärdighet och säkerhet än att anonyma personer kommer och säger "titta på min cryptovaluta som skapar möjligheter och sätter oss fria från världstyret".
Det finns över 8000 olika cryptovalutor där ute i dag... bara det säger en del.
Om världsvalutorna är ohållbara så är crypto definitivt ett steg värre.

I mina ögon så är i alla fall crypto en ny generation av ett pyramidliknande scam..
Precis som när en aktie börjar eskalera i värde för att folk såg att den gick upp i värde och fler och fler köper för att de inte vill missa uppgången, fast bolaget egentligen är helt och hållet värdelöst.

Att det var förbjudet att köpa Bitcoin i Sverige hade jag ingen koll på och det är helt knäppt att det är så, de vill väll att folk ska mina så att de kan skatta sen när Bitcoinen säljs.. vet att folk har fått ett helvete när de sålt sina bitcoins och spenderat pengarna och sen något år sedan fått en restskatt på t.ex. 300k som de inte räknat med.

Hörde redan för bra många år sedan om att man kunde bygga ett värmesystem av crypto mining och på så sätt få gratis värme eftersom elen betalade för sig själv, att du gör på det viset är riktigt fint i sig.. och dessutom med solenergi.
Tråkigt nog är du nog en av få som faktiskt gör så, precis som du skriver så är det bra många fler som ändast minar för att skrapa ihop pengar, och då blir tyvärr cryptomining en negativ miljöpåverkan.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Yippikayey:

Självklart är alla valutor påhittade och ända sedan valutorna slutade vara bunda till guld så har vår ekonomi varit ohållbar i teorin.
Att det finns privatpersoner som styr vissa centralbanker på ett eller annat sätt är i sig sjukt, men tyvärr så insyltat så att det är nog inget vi kommer ifrån i första taget.
Men samtidigt så är åtminstone dessa valutor bundna till ländernas regeringar, vilket skapar bra mer trovärdighet och säkerhet än att anonyma personer kommer och säger "titta på min cryptovaluta som skapar möjligheter och sätter oss fria från världstyret".
Det finns över 8000 olika cryptovalutor där ute i dag... bara det säger en del.
Om världsvalutorna är ohållbara så är crypto definitivt ett steg värre.

I mina ögon så är i alla fall crypto en ny generation av ett pyramidliknande scam..
Precis som när en aktie börjar eskalera i värde för att folk såg att den gick upp i värde och fler och fler köper för att de inte vill missa uppgången, fast bolaget egentligen är helt och hållet värdelöst.

Att det var förbjudet att köpa Bitcoin i Sverige hade jag ingen koll på och det är helt knäppt att det är så, de vill väll att folk ska mina så att de kan skatta sen när Bitcoinen säljs.. vet att folk har fått ett helvete när de sålt sina bitcoins och spenderat pengarna och sen något år sedan fått en restskatt på t.ex. 300k som de inte räknat med.

Hörde redan för bra många år sedan om att man kunde bygga ett värmesystem av crypto mining och på så sätt få gratis värme eftersom elen betalade för sig själv, att du gör på det viset är riktigt fint i sig.. och dessutom med solenergi.
Tråkigt nog är du nog en av få som faktiskt gör så, precis som du skriver så är det bra många fler som ändast minar för att skrapa ihop pengar, och då blir tyvärr cryptomining en negativ miljöpåverkan.

Det är inte förbjudet via lag utan det är bankerna som vägrar utföra transaktioner.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon56869:

Det är inte förbjudet via lag utan det är bankerna som vägrar utföra transaktioner.

Ja, är det nån som kommer förlora på om krypto skulle bli ett dominerande sätt att transferera tillgångar är det ju bankerna, så dom gör väl vad dom kan för att försvåra.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av ddelin:

Ja, är det nån som kommer förlora på om krypto skulle bli ett dominerande sätt att transferera tillgångar är det ju bankerna, så dom gör väl vad dom kan för att försvåra.

Tordes vara illegalt att neka folk att förflytta pengar. Särskilt när de inte ger ut kontanter.

Men man hänvisar till penningtvättlag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon56869:

Men man hänvisar till penningtvättlag.

Känns som en dålig ursäkt då alla krypto exchanges som på något sätt tar emot eller skickar ut fiat valuta kräver KYC, precis som bankerna. Tror helt enkelt dom vill motarbeta framtida konkurrens.
Löser man problemen med transaktioner per sekund och energiförbrukningen genom ex. proof-of-stake kommer krypto vara ett effektivt sätt att flytta tillgångar utan att ha nån bank som mellanhand.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zoul:

Byta fläktar i laptop är ett både billigt och enkelt ingrepp. Detta skulle nog aldrig ens ses som ett hinder. ALLT FÖR ATT MINEA!!! 🤘

Tänkte framför allt på den som ev tar över dator efter. Nog för att det är relativt enkelt (oftast) men bärbara varierar kraftigt i hur drygt det är att:

A) Öppna den utan att förstöra något
B) Få tag på reservdelar som faktiskt passar. Inte som i "går inte", men som i "det kommer ta tid att leta rätt på ebay"

Ingen av dessa är roliga generellt, och väldigt tråkigt för folk som ser sin dator som ett verktyg som bara skall fungera. Men drabbar det den som minear antar jag att den enkla vägen är att skita i A och fixa något som bara fungerar, även om den inte går att stänga igen sen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av g147:

Någon kan se en båt som ett transportmedel att ta sig från A till B, en annan endast som ett nöjesåk. Det ena utesluter inte det andra.

Men båten är fortfarande inte potatismos och korv. Båda dina exempel nyttjar nämligen exakt samma fundamentala attribut hos båten. Förmågan att ta dig från ett ställe till ett annat. Sedan väljer den ena att göra detta för att denne kanske måste ta sig från A till B medans den andra gör det endast för att de finner glädje i det. Men det förändrar på inget sätt vad båten rent praktiskt är och vilka egenskaper en båt har.

Skrivet av g147:

Jag nämnde två lösningar på ineffektiva transaktioner som finns tillgängliga idag. Det finns kryptovalutor som är lika effektiva som VISA idag, problemet med dessa är decentraliseringen.

Och inget av dessa löser det inneboende problemet i BTC och det enorma problem vi hela tiden skjuter framför oss för att så mycket pengar är uppbundet i det. Som sagt, en teknisk lösning i en annan "valuta" eller det faktum att vi "skickar och betalar med pengar elektroniskt genom andra tjänster idag och det funkar fint" löser inget av BTC's tekniska utmaningar, finansiella utmaningar eller dess praktiska i princip icke-ställning som ett faktiskt utbrett betalmedel i världen.

Skrivet av g147:

Jag ser bitcoin som en bubbla men det behöver inte betyda att det inte finns ett underliggande värde. Långsiktigt sett speglar priset på bitcoin människors förtroende för valutan. Tappar folk förtroendet så rasar den i pris, absolut.

Här belyser du dock det jag bemött flera gånger. BTC är ingen valuta så som man initialt hoppades och talade om. Användningsområdena, både praktiskt och tekniskt, är kraftigt begränsade och om något är det ett finansiellt instrument för investeringar. Men till skillnad från många andra ekonomiska instrument så vilar den sällan på något av konkret värde.
Att det enda som ger BTC ett värde är att vi stoppat in pengar i det och vill att det skall stiga i värde är problemet. Tulpanlökarna i Holland var ju något vars värde bars upp av exakt samma ohållbara sak. Men till och med de gick ju att faktiskt plantera och få tulpaner av (vilket alltid var deras huvudsakliga användningsområde) efter att värdet kraschade
Guld kan vi som sagt minska värdet på med 99% och det fyller fortfarande en viktig funktion där resultatet för många blir att en viktig metall i deras produktion endast blev billigare.

Visa signatur

Huvudriggen är en Gigabyte Aorus Xtreme | 128gb DDR5 6000 | Ryzen 7950X | 3080Ti
Utöver det är det för många datorer, boxar och servar för att lista :P

Permalänk
Medlem
Skrivet av cheben:

Tänkte framför allt på den som ev tar över dator efter. Nog för att det är relativt enkelt (oftast) men bärbara varierar kraftigt i hur drygt det är att:

A) Öppna den utan att förstöra något
B) Få tag på reservdelar som faktiskt passar. Inte som i "går inte", men som i "det kommer ta tid att leta rätt på ebay"

Ingen av dessa är roliga generellt, och väldigt tråkigt för folk som ser sin dator som ett verktyg som bara skall fungera. Men drabbar det den som minear antar jag att den enkla vägen är att skita i A och fixa något som bara fungerar, även om den inte går att stänga igen sen.

För de som minear seriöst är det minst lika viktigt att kunna sälja vidare hårdvaran när den inte längre är önskvärd. Tyvärr även vanligt att miners säljer vidare hårdvara utan att uppge att den mineats med, precis som när de minear så vill de även i detta moment maximera vinsten. Otroligt girigt och omoraliskt, men det är ju miners vi pratar om...

Har själv blivit lurad till att köpa ett grafikkort som levt ett hårt liv i gruvan, inte ett ord om detta från säljaren, men med tiden blev det uppenbart att så var fallet. P.S. inget ont om er miners som är öppna och ärliga om vad hårdvaran använts till.

Provoceras av tanken att miners, när de vridit ur hårdvaran för sina ändamål, sedan kan lura på ovetande köpare sönderminead hårdvara till höga andrahandspriser. Höga andrahandspriser som de själva är en bidragande orsak till. Snacka om att både äta kakan och behålla den.

Med ovanstående sagt, så har jag själv bytt fläktar i flertalet laptops. Inget har någonsin gått sönder eller varit svårt att få tag på.

Permalänk
Medlem
Skrivet av inquam:

Men båten är fortfarande inte potatismos och korv. Båda dina exempel nyttjar nämligen exakt samma fundamentala attribut hos båten. Förmågan att ta dig från ett ställe till ett annat. Sedan väljer den ena att göra detta för att denne kanske måste ta sig från A till B medans den andra gör det endast för att de finner glädje i det. Men det förändrar på inget sätt vad båten rent praktiskt är och vilka egenskaper en båt har.

Det var inte så jag menade. Att någon använder bitcoin som ett digitalt betalningsmedel och en annan endast för att lagra sina tillgångar i förändrar inte definitionen på vad bitcoin är, men det kan vara två skilda synsätt. Jag kan använda båten som en bostad som bara ligger intill en hamn, för mig är båten inget transportmedel utan ett hem, men det är fortfarande en båt.

Skrivet av inquam:

Och inget av dessa löser det inneboende problemet i BTC och det enorma problem vi hela tiden skjuter framför oss för att så mycket pengar är uppbundet i det. Som sagt, en teknisk lösning i en annan "valuta" eller det faktum att vi "skickar och betalar med pengar elektroniskt genom andra tjänster idag och det funkar fint" löser inget av BTC's tekniska utmaningar, finansiella utmaningar eller dess praktiska i princip icke-ställning som ett faktiskt utbrett betalmedel i världen.

Här belyser du dock det jag bemött flera gånger. BTC är ingen valuta så som man initialt hoppades och talade om. Användningsområdena, både praktiskt och tekniskt, är kraftigt begränsade och om något är det ett finansiellt instrument för investeringar. Men till skillnad från många andra ekonomiska instrument så vilar den sällan på något av konkret värde.
Att det enda som ger BTC ett värde är att vi stoppat in pengar i det och vill att det skall stiga i värde är problemet. Tulpanlökarna i Holland var ju något vars värde bars upp av exakt samma ohållbara sak. Men till och med de gick ju att faktiskt plantera och få tulpaner av (vilket alltid var deras huvudsakliga användningsområde) efter att värdet kraschade
Guld kan vi som sagt minska värdet på med 99% och det fyller fortfarande en viktig funktion där resultatet för många blir att en viktig metall i deras produktion endast blev billigare.

Menar du att alla butiker skulle implementera bitcoin som betalningsmedel över en dag? Webhallen har länge tagit betalt med bitcoin, snart kommer paypal göra det möjligt för miljontals handlare att ta betalt med bitcoin och nyligen gick tesla ut med samma sak.

Människan har använt allt från boskap till salt som betalningsmedel igenom tiderna. I historien om tulpanlökarna fanns det blomexportörer (centralbanker) som kunde odla fram nya tulpaner. Bitcoin är låst till 21 miljoner.
Vad är guld uppbackat av? Menar du att det industriella värdet att smälta ner guld till kretskort motiverar en prissättning på en halv miljon per kilo?

Internet var inte kapabelt för 20 år sedan att hantera den trafiken som sker idag. HTTP protokollet är förmodligen inte den bästa teknik som finns tillgänglig heller - ändå är det fortsatt en vinnare.

Energiförbrukningen kommer inte öka i proportion till transaktionerna, ett andra lager är lösningen på detta. Bitcoin behöver däremot fortsatt bruka en stor mängd energi för att hålla nätverket säkert.

Visa signatur