Kinesisk viking avtäcker DDR5 – redo för Intel "Alder Lake" Core 12000-serien

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Starric:

Men börjar inte JEDEC's officiella DDR5 vid 3200? 4800 Mhz är ju faktiskt ganska högt i så fall för att vara moduler redan vid launch, även om de är klass B med bara CL 40

Undrar om inte rapporteringen runt JEDEC och DDR5 gjort att vi dragit fel slutsatser.

Misstänker att JEDEC sagt att det kommer finnas en officiell specifikation för DDR5-6400 från dag #1, så är också fallet. Jämfört med tidigare versioner är ett sådant hopp från officiell nivå från snabbaste föregående JEDEC standard (som är DDR4-3200, allt annat är "överklockning") till den nya högsta officiella nivån (som är DDR5-6400, det var DDR4-2133 när den standarden var ny).

Tydligen har JEDEC en specifikation för varje hastighet från DDR5-3200 upp till DDR4-6400. Finns ju redan mobiler som använder LPDDR5 där verkar man använt bl.a. LPDDR5-4400 (vilket är en av de hastighet som JEDEC har en standard för). Rapportering runt DDR5 har gjorts så man rätt enkelt kan dra slutsatsen att DDR5-6400 skulle bli lägsta hastighet, men det verkar vara högsta hastighet vid introduktion (kommer ännu snabbare varianter framöver).

Värt att notera runt DDR5 är att det är en rätt stor förändring på den tekniska sidan. DDR, DDR2, DDR3 och DDR4 är alla väldigt snarlik och de presterar i stort sätt identisk vid samma teoretiska hastighet. DDR5 förväntas prestera bättre än DDR4 i lägen där båda har samma hastighet och latens, framförallt i fall när många CPU-kärnor läser/skriver till RAM samtidigt.

I praktiken kanske det ändå inte gör så stor skillnad, detta då storleken på CPU-cache har hamnat på en nivå där cache-hit rate är väldigt hög för typiska desktop-applikationer. Stora vinnarna är nog servers och eventuellt system med iGPU.

Permalänk
Medlem

Blir trevligt med ECC som standard, men blir att vänta några år tills standarden har mognat och det dyker upp minnesmoduler med vettiga priser och med vettiga hastigheter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sebastian V:

Kinesisk viking, hahaha.

Då är jag en Svensk Samuraj.

Samurajer är japanska.