Permalänk
Medlem

Jag förstår att många känner sig förvirrade över FHMs strategier, men jag tycker det mest är medias fel. Det finns kompetenta journalister som gör initierade analyser, men de drunknar i mängden sensationalister som försöker hitta nästa vinklade detalj att skriva krigsrubriker om. FHM själva förklarar heller inte alltid saken så väl, men om man lyssnar på vad de verkligen säger så är det inte så komplicerat.

Till att börja med så finns det en massa olika möjliga åtgärder man kan göra för att försöka sig på att minska smittspridningen. Dessa åtgärders effektivitet är inte bara svåruppskattade, de ändrar sig också dynamiskt med smittläget samt hur människor reagerar på åtgärderna. En ytterligare faktor är vad åtgärderna kostar, inte bara i kronor och ekonomi, utan även utifrån andra folkhälsoaspekter. Detta ändrar sig också över tid.

Det mest effektiva sättet att hindra smitta från att spridas är att hindra smittade från att smitta friska genom att isolera de sjuka. Om alla som upplevde minsta sjukdomssymptom omedelbart isolerade sig skulle ~80% av smittofallen försvinna, R-talet sjunka långt under 1, typ 0,5, och viruset så småningom försvinna (nästan) helt på några månader. Detta är heller inte så dyrt från ett samhällsperspektiv, eftersom endast sjuka påverkas och de är ju vid varje tillfälle bara en liten del av befolkningen. Problemet är att "minsta sjukdomssymptom" inte är så lättolkat, och symptom kan ju inträffa vid tillfällen då man inte omedelbart har möjlighet att isolera sig. Eftersom man är som mest smittsam i samband med insjuknandet kan man bidra ordentligt till smittspridningen om man väntar tills man blivit ordentligt sjuk innan man isolerar sig.

Det näst mest effektiva är att minska sina nära kontakter även om man inte visar symptom. Detta skulle bara påverka 20% av smittspriningen i idealfallet, men eftersom man inte kan räkna med att alla symptomatiska isolerar sig av ovan nämnda skäl så kan man nog räkna med att underlaget är högre än 20%. Till dessa åtgärder hör: arbeta hemma när det går, undvika folksamlingar, hålla avstånd på restauranger, inga fester, undvika trängsel inomhus i affärer och kollektivtrafik.

Svar på några vanliga frågor:

Fråga: Varför använder man inte omedelbart alla tillbuds stående åtgärder och pressar ned smittan så långt det går, vore inte det effektivast?
Svar: Jo, det vore det, om det räckte med att göra det över en kortare tid. Hade vi haft låg smittspridning till att börja med och kunde isolera oss likt Nya Zeeland med effektiv smittspårning, då vore det nog en bra strategi. Men vi är inte Nya Zeeland, och smittspridningen var vitt utbredd redan när den upptäcktes. Följden har blivit att vi fått leva med pandemin i mer än ett år, och det går inte att i en demokrati hålla folk i schack under så lång tid. Det ser vi inte minst från länder där man provat - folk tröttnar och följsamheten minskar.

Fråga: Men varför sätta in åtgärder allteftersom, om det nu var bra åtgärder att sätta in, varför gjorde man inte det från början? Varför ändrar man sig?
Svar: De absolut mest effektiva åtgärderna, att vara hemma om man känner sig sjuk och att minska sina kontakter, har funnits där sedan början. Om dessa rekommendationer följdes av alla till punkt och pricka skulle vi inte ha någon smittspridning. Problemet är att efter en tid så minskar följsamheten; en minskande smittspridning och vaccinationsutsikter får folk att slappna av. Att införa ytterligare restriktioner är då ett sätt att uppmärksamma att pandemin inte är över och att det fortsatt är viktigt att följa rekommendationer. Om de nya restriktionerna får folk att bättre följa de mer grundläggande rekommendationerna så vinner man förmodligen mycket mer än enbart de nya restriktionernas effekt i sig. Typexempel: munskydd. De har bevisligen effekt i vissa situationer, men deras effekt på smittspridning i en population är omstridd. Anledningen är förmodligen, som jag skrivit tidigare, att munskydd oftast inte skyddar där smittspridning i huvudsak sker, dvs i hemmet, på privata fester, i fikarummet på jobbet. Men symbolvärdet i att "nu menar vi allvar" kan ändå ha effekt för de som glömt bort att vi har en pandemi.

Fråga: När nu snart alla riskgrupper blivit vaccinerade, varför inte bara ta bort alla restriktioner och leva som vanligt igen?
Svar: Riskgrupper är inte de enda som kan drabbas allvarligt av covid-19. Även yngre än 65 år kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av covid-19 (Adam Alsing, 51 år, gav ett ansikte till den gruppen). Även om andelen som råkar illa ut är otroligt mycket mindre än i riskgrupp, så kan totala antalet som blir allvarligt sjuka vid fri smittspridning bli så stort att antalet IVA-platser inte räcker till med katastrofala följder. Vi behöver få ner smittan även bland yngre än 65 år.

Fråga: Jämfört med grannländerna har Sverige ett otroligt mycket högre antal smittade och döda per capita, bevisar inte det att FHMs strategi varit en katastrof?
Svar: Det korta svaret är nej. Anledningen är att demografin och utgångsläget förmodligen var väldigt annorlunda mellan de olika länderna, även om man kulturellt liknar varandra. I Sverige fanns det efter sportlovet 2020 en stor oupptäckt smittspridning från andra delar av Europa än Italien (framförallt Storbritannien och Österrike). Att resenärerna från Italien identifierades, isolerades och smittspårades gjorde att den italienska virusvarianten inte fick fäste. I Sveriges grannländer introducerades viruset i betydligt lägre grad - kanske för att sportlovsveckan där inföll annorlunda och att resemönstren är annorlunda. Trångboddhet och brist på social distansering i storstadsområdena bidrog starkt till smittspridningen, vilket man kan se på vilka som inledningsvis blev smittade. Sverige har tillsammans med Danmark betydligt större och mer sammanhängande urbana områden och tätare kontakt med kontinenten, vilket spekuleras i kunnat vara en orsak till att Sverige drabbades hårdare också under tidigare influensapandemier, som Asiaten (1957), Hongkonginfluensan (1968) och den svåra influensan (1976). Relativt mer jämförbara länder i Europa har Sverige klarat sig bra, som man kan utläsa från att Sverige har lägre överdödligheten per capita än de flesta. Dessutom så skilde sig inte ländernas åtgärder signifikant på de områden som har störst effekt, nämligen isolering av de med symptom och fysisk distansering för övriga. T.ex. nedstängning av skolor anses ha ytterst marginell effekt. I början bars det heller inte munskydd i allmänhet i norden, utan det var något som introducerade långt senare och utan uppenbar effekt. Under första vågen var också skillnaderna stora inom länderna, så att t.ex. region Skåne hade mindre smittspridning än danska grannen Själlland, trots den senares på pappret mer långtgående åtgärder.

En slutsatsen jag dragit av bristen på korrelation mellan åtgärder och smittspridning är att hur man förhåller sig till de grundläggande åtgärderna isolering av sjuka och social distansering - vilket alla gör - är absolut dominerande, och resten (nedstängning av affärer, skolor, utegångsförbud, munskydd) endast har marginell systematisk effekt i jämförelse som lätt drunknar i slumpmässig utveckling. Åtgärder som införande av munskydd fungerar nog störst effekt som symbolvärde, därmed inte sagt att symbolvärden är värdelösa av ovan nämnda skäl.

Permalänk

Jag håller med din slutsats, men den slutsatsen kom vi fram till redan för 10 månader sedan.

Slutsatsen idag är att de fick kosta dem liven mot att vi har en andel invånare som har "felaktigt" förhållningssätt till isolering om sjuk och social distansering. Jag tycker det är iskallt och lysande av Tegnell. Han trodde på sjukvården och den höll. Det enda jag sakna var att han borde gått ut med "beroende på följsamheten kan vi ha allt från endast 5000 döda till 30 000 döda" och specifikt vilka grupper.

Permalänk
Medlem

Restaurangbranschen verkar vara FHMs/regeringens hackkyckling, slumpvis utvald för att ge skenet av någon slags "handlingskraft".

Ser själv inte alls vad poängen med att tvinga dom att stänga (dvs. inte ens erbjuda hämtmat) 20:30 är.

1) Det är redan alkoholförbud på kvällen, så hela "alkoholkonsumtion ökar smittspridning"-vinkeln är redan borta.
2) Det är inte på kvällen efter 20:30 som flest folk besöker restauranger, utan det är främst under lunchtimmarna och sen under tidig kväll. Tider som inte kommer påverkas.
3) Restaurangerna har redan tunga restriktioner om avstånd och maxantal lagda på sig sedan flera månader tillbaka, och är en av få branscher där det faktiskt finns folk som kontrollerar och bestraffar missskötsel.
4) Ser inget framlagt bevis på att restauranger skulle stå för en oproportionerligt stor % av smittfallen, än mindre under dessa klockslag. (Antagligen för att det inte finns.)

Tycker synd om folk som jobbar inom den branschen, osäkerheten och oron måste vara extremt påfrestande, aldrig vetande vad regeringen kan få för sig att tvinga dom göra härnäst.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Skrivet av Herr Kantarell:

Korrekt ang. munskydd/ansiktsmask. Tunna munskydd stoppar ju även större droppar men inte lösa luftburna virus.

Fel ang. ögon. Det finns inte rätt receptor celler där för att virusets protein kan verka. (Kom gärna med nån källa om du tycker jag har fel). Det finns däremot ANDRA virus som smittar via ögon.

Fel ang. snorar och hostar. Har du lyckats missa alla nyheter om där de testat all personal på äldreboenden med asymptomatisk smitta, d.v.s. inga symptom? Dessutom misstänker man att en del barn får långtida besvär utan att haft vanliga symptom.
https://sverigesradio.se/artikel/7619984
https://www.mitti.se/nyheter/over-200-barn-i-stockholm-langti...

FHM skriver på sin webbplats:

Citat:

När en infekterad person nyser, hostar, talar eller andas ut sprids små droppar till omgivningen. Smittan kan ta sig in i kroppen både via inandning eller genom att man rör med orena händer i ögon eller på slemhinnor i näsa och mun.

Så visst kan du få Covid-19-smitta via ögonen.

Visa signatur

Il Drago Ruggente

| OS: Windows 10 64bit Pro | CPU: Amd Ryzen 5800X | GPU: Gigabyte Geforce RTX 3070 8GB GAMING OC
| MB: Asus ROG Strix B550-F Gaming | RAM: Corsair Vengeance LPX Black 2x16GB |
PSU: Corsair RM750X | Chassi: Fractal Design 7 | Boot SSD: Kingston A2000 M2 1 TB | CPU-Kylare: Noctua D15 |

Permalänk
Avstängd

Hela det här vaccinsläppet mot Covid börjar snart bli värre än senaste GPU eller konsolsläppen. Många berättar hur bra det är men ingen får några leveranser. 😂😂

Att vi här i Sverige gör allt så jämnt fördelat gör nog inte saken bättre. Varje län ska ha lika många doser procentuellt. Hade varit mycket enklare och billigare om man lottade ut tio län i taget som fick en ordentlig leverans varje gång istället för att transportera ett fåtal till många olika ställen.
Billigare och mer effektivt.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Inaktiv

Ja, lite fiaskovarning är det allt, vad har vi avverkat i Sverige 1%? på 2månader................kan ju glömma att det skulle var klart till midsommar

Permalänk
Medlem

Det där med att modifiera öppettider på restauranger och ev butiker som vissa förespråkar förstår jag inte alls. Jag slutar jobbet på eftermiddagen, barn ska hämtas, mat ska lagas och andra sysslor ska göras. Liknande dagar har många andra. Varför då sabotera för oss genom att korta ner alla tider. Det är kontraproduktivt i sammanhanget. Mycket bättre att kunna sprida ut det. Vem har ens kommit fram till att det skulle hjälpa att korta ner alla öppettider? Känns ologiskt.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av MinscS2:

Restaurangbranschen verkar vara FHMs/regeringens hackkyckling, slumpvis utvald för att ge skenet av någon slags "handlingskraft".

Ser själv inte alls vad poängen med att tvinga dom att stänga (dvs. inte ens erbjuda hämtmat) 20:30 är.

1) Det är redan alkoholförbud på kvällen, så hela "alkoholkonsumtion ökar smittspridning"-vinkeln är redan borta.
2) Det är inte på kvällen efter 20:30 som flest folk besöker restauranger, utan det är främst under lunchtimmarna och sen under tidig kväll. Tider som inte kommer påverkas.
3) Restaurangerna har redan tunga restriktioner om avstånd och maxantal lagda på sig sedan flera månader tillbaka, och är en av få branscher där det faktiskt finns folk som kontrollerar och bestraffar missskötsel.
4) Ser inget framlagt bevis på att restauranger skulle stå för en oproportionerligt stor % av smittfallen, än mindre under dessa klockslag. (Antagligen för att det inte finns.)

Tycker synd om folk som jobbar inom den branschen, osäkerheten och oron måste vara extremt påfrestande, aldrig vetande vad regeringen kan få för sig att tvinga dom göra härnäst.

Rent krasst så är det nog så att restauranger är en hyfsat stor del av smittspridningen. Det finns väl någon undersökning från USA där man ställt samman olika ställer där man riskerar att smittas och där var restauranger relativt högt upp. Samtidigt så behöver man i nuläget plocka bort även mindre smittkällor ur kalkylen och då är restauranger en faktor.

Hämtmat är väl fortfarande ok efter 20.30?

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon910:

Ja, lite fiaskovarning är det allt, vad har vi avverkat i Sverige 1%? på 2månader................kan ju glömma att det skulle var klart till midsommar

Fortfarande fullt möjligt. Så länge de vaccin kommer som man hoppas på så ska man nog kunna vaccinera alla (vuxna) som vill. Den magiska delen här är "alla som vill". Eftersom det bara gäller vuxna och alla inte vill vaccineras så är det inte 10 miljoner som ska vaccineras, kan tänka mig att man landar runt 5-6 miljoner vilket faktiskt bör gå.

Sedan är det lite smått bisarrt att folk tycker att det går för långsamt. Vi tillhör den bråkdel av världens befolkning som får tillgång till ett vaccin som tagits fram och testats på rekordfart. Jag fattar att folk är trötta på pandemin och vill kunna återgå till det normala, men jag kan tycka att det blir lite skevt när man beklagar sig över att man kanske måste vänta två veckor extra innan man kan vaccinera sig. Och då är dessa två extra veckor jämfört mot en prognos som alla berörda parter varit väääldigt tydliga med att om den ska hållas så krävs det att företagen klarar av att leverera vaccin i en viss takt och att fler vaccin godkänns. Faktorer som vi här i Sverige inte kan påverka speciellt mycket.

Permalänk
Inaktiv

Finland verkar gå ett steg till nu, stänger igen samhället, restauranger m.m

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Signalen är snarare: ge fan i att äta ute. Vilket är rimligt.

Eh, nej. Den signalen hade man gett genom att stänga resturangerna helt. Signalen nu är att om man skall äta ute skall det ske mellan lunch och 20:30 vilket är idioti. En halvmesyr som antagligen har motsatt effekt om ens någon. Hade varit rimligare att endast ha öppet FRÅN 20:30 till sen kväll om tanken är att dra ner besökare. Men så är ju inte det tanken heller. Det går fan inte att beskriva hur korkat det är att endast ha öppet under peak hours alltså.

Men man kan iaf slå sig för bröstet och säga att man infört 'åtgärder'.

Visa signatur

“Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. ... The stars died so that you could be here today.” - Lawrence M. Krauss

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon910:

Ja, lite fiaskovarning är det allt, vad har vi avverkat i Sverige 1%? på 2månader................kan ju glömma att det skulle var klart till midsommar

Allt vaccin som kommer in i landet används direkt. Jag vet inte varför folk tror att vi ligger efter eller slarvar här. Det är helt enkelt inte sant. Just nu skulle jag tro att det givits närmare 700 000 doser, varav kanske 20-30 procent är andradoser.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

Här är tre diagram för de största länderna i Europa med den procentuella förändringen av dödsfall per tvåveckorsperiod de senaste tre månaderna (från 25 nov 2020 till 25 feb 2021). Norge och andra länder med mindre befolkningar har inte tagits med då de procentuella förändringar slår orimligt stort när man man har låga absoluttal att utgå från.

Samtliga länder har sett en tydlig förändring och de flesta länder har en faktisk minskning av antalet dödsfall. Tjeckien, Grekland, Slovakien och Ungern har fortfarande en svag ökning.

Det ser bra ut generellt, trots att vaccinerna knappast hunnit verka med full kraft. En del kanske hunnit få effekten från vaccinerna de sista veckorna, men nedgången påbörjades innan dess.

Tillsammans verkar det lovande. Hösten 2022?! Vågar man hoppas?

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Avstängd
Skrivet av MinscS2:

Restaurangbranschen verkar vara FHMs/regeringens hackkyckling, slumpvis utvald för att ge skenet av någon slags "handlingskraft".

Ser själv inte alls vad poängen med att tvinga dom att stänga (dvs. inte ens erbjuda hämtmat) 20:30 är.

1) Det är redan alkoholförbud på kvällen, så hela "alkoholkonsumtion ökar smittspridning"-vinkeln är redan borta.

Det är alkoholförbud enligt en viss definition. Här var det inte ovanligt att ställena stängde vid 20:30 och sen öppnade igen och serverade folköl utan restriktioner.

Citat:

2) Det är inte på kvällen efter 20:30 som flest folk besöker restauranger, utan det är främst under lunchtimmarna och sen under tidig kväll. Tider som inte kommer påverkas.

Lunchen är mest besökt, men det är också en helt annan situation. Man lunchar sannolikt med sina kollegor som man redan umgås hyfsat tätt med exempelvis. Angående besökarna på kvällstid så brukar väl den senare sittningen vara mer uppbokad än den tidigare, det är i alla fall min uppfattning. Samtidigt varierar det förstås mellan restauranger och så.

Citat:

3) Restaurangerna har redan tunga restriktioner om avstånd och maxantal lagda på sig sedan flera månader tillbaka, och är en av få branscher där det faktiskt finns folk som kontrollerar och bestraffar missskötsel.
4) Ser inget framlagt bevis på att restauranger skulle stå för en oproportionerligt stor % av smittfallen, än mindre under dessa klockslag. (Antagligen för att det inte finns.)

Sannolikt står restauranger för en ganska stor del av smittspridningen just för att det är ett ställe där man umgås med många människor som man normalt inte umgås med. En annan aspekt är ju att restaurangerna inte är nödvändiga. Är det mer smittspridning på exempelvis förskolor eller i fängelser än på restauranger så hjälper inte det, vi kan inte stänga de ändå, men vi skulle kunna stänga alla restauranger imorgon och samhället hade ändå fungerat i princip normalt (bortsett från de som jobbar i branschen förstås). Och det gäller ju andra typer av icke nödvändiga saker också, biografer, lekland och gym exempelvis har också fått hårda restriktioner för att de inte är nödvändiga.

Citat:

Tycker synd om folk som jobbar inom den branschen, osäkerheten och oron måste vara extremt påfrestande, aldrig vetande vad regeringen kan få för sig att tvinga dom göra härnäst.

Jo det är synd om dem. Det är tur att vi har ett socialt skyddsnät som fungerar hyfsat så att de kan betala hyran och köpa mat även om de inte har varit med i någon A-kassa eller liknande.

Men restaurangbranschen lär inte vara den mest drabbade, snarare turismen. Hotell, flygplatser, resebyråer och liknande kan inte göra så mycket för att hjälpa sin situation exempelvis. Restauranger kan satsa på take-away, matpåsar eller liknande men om du säljer charterresor så är det inte så kul nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlytPojken:

Jag håller med din slutsats, men den slutsatsen kom vi fram till redan för 10 månader sedan.

Förutseende av dig, men det var du nog ganska ensam om!

Skrivet av FlytPojken:

Slutsatsen idag är att de fick kosta dem liven mot att vi har en andel invånare som har "felaktigt" förhållningssätt till isolering om sjuk och social distansering. Jag tycker det är iskallt och lysande av Tegnell. Han trodde på sjukvården och den höll. Det enda jag sakna var att han borde gått ut med "beroende på följsamheten kan vi ha allt från endast 5000 döda till 30 000 döda" och specifikt vilka grupper.

Vi visste tyvärr för lite om sjukdomen för att göra några sådana förutsägelser redan då. Jag gissade själv att det skulle bli minst 10000 döda i covid-19 i Sverige, men det var under osäkra antaganden om hur många som förväntades bli smittade och hur stor andel kunde förväntas dö. Hade man lyckats bättre med att skydda äldreboendena hade man lätt kunnat minst halvera antal avlidna med covid-19. Tyvärr visade det sig svårare än man hoppats.

Skrivet av anon910:

Ja, lite fiaskovarning är det allt, vad har vi avverkat i Sverige 1%? på 2månader................kan ju glömma att det skulle var klart till midsommar

Som andra skrivit är det vaccintillgången som sätter gränsen. All hysteri om att olika EU-länder lyckas olika bra med vaccinationsgraden är just hysteri då alla får tillgång till samma mängd vaccin/capita. Det som skiljer något är logistiken, inrapporteringen och prioriteringen, men det är triviala skillnader i längden. Vaccintillgången ska ju öka dramatiskt i Q2. Det är först när tillgången överstiger vaccinationstakten som man kan börja tala om eventuella problem.

Sedan stör mig hyllandet av Israel och Storbritannien för att de är så bra på att snabbt vaccinera sin befolkning. De gör ju det på bekostnad av andra länders vaccinationer. Jag ser det snarare som osolidariskt mot resten av världen att de roffar åt sig av den begränsade mängd vaccin som finns. Det är OK att de står först i kön om de nu var snabba på att göra vaccinbeställningar, betalar mer osv, men jag tycker prioriteringsordningen ändå borde vara så att riskgrupper och vårdarbetare runt om i världen, inklusive fattiga länder, borde få vaccin först innan man börjar vaccinera de stora massorna. Dvs Israeliska åldringar och sjukvårdsarbetare kan få vaccin innan de Botswaniska dito om nu Israel satsat på vaccin, men de Israeliska unga borde kunna vänta tills de Botswaniska åldringarna först blivit vaccinerade. Av solidaritetsskäl.

Skrivet av sAAb:

Tillsammans verkar det lovande. Hösten 2022?! Vågar man hoppas?

Med tanke på att de flesta förhoppningsvis blivit vaccinerade till midsommar samtidigt som många hunnit bygga upp en naturlig immunitet och "sommareffekten" sannolikt reducerar antal smittade likt förra året oberoende av vaccinationsgrad, så tror jag hösten 2022 är alltför pessimistiskt. Med låga smittotal och hög immunitetsgrad ser jag ingen anledning till att vi inte skulle kunna återgå till ett öppnare samhälle redan i sommar, eller senast efter sommaren. Du är absolut inte ensam om pessimistiska prognoser (en del talar om att normaliteten ska vara återställd till jul, andra som du säger 2022), men jag förstår inte resonemanget bakom. Är det av försiktighet, för att slippa bli besviken om det tar längre tid än vi hoppas?

Permalänk
Skrivet av deltascu:

Förutseende av dig, men det var du nog ganska ensam om!

Vi visste tyvärr för lite om sjukdomen för att göra några sådana förutsägelser redan då. Jag gissade själv att det skulle bli minst 10000 döda i covid-19 i Sverige, men det var under osäkra antaganden om hur många som förväntades bli smittade och hur stor andel kunde förväntas dö. Hade man lyckats bättre med att skydda äldreboendena hade man lätt kunnat minst halvera antal avlidna med covid-19. Tyvärr visade det sig svårare än man hoppats.

Jag tar de som en komplimang! Hoppas bara att viruset agerar som förra sommaren så borde allt vara lugnt.

Permalänk
Medlem

Hade det inte varit för risken för "vaccinresistenta" (ingen bra beskrivning men duger här) virusvarianter så hade jag varit hoppfull, men jag räknar kallt med att vi till hösten har en palett av varianter som vaccinen inte skyddar mot, och då kommer detta att fortsätta. Säkert i flera år till.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Hade det inte varit för risken för "vaccinresistenta" (ingen bra beskrivning men duger här) virusvarianter så hade jag varit hoppfull, men jag räknar kallt med att vi till hösten har en palett av varianter som vaccinen inte skyddar mot, och då kommer detta att fortsätta. Säkert i flera år till.

Läste någonstans att vaccinen är fokuserade på spikproteinet i utkanten av höljet vilket viruset använder sig av för att ta sig in i celler. Detta protein kan inte mutera hur mycket som helst utan att bli betydligt mycket mindre effektivt vilket gör att nuvarande vacciner bör ge ett någorlunda vettigt skydd mot de varianter som är påtagligt smittsamma. Det troligaste scenariot är då att mutationer som helt ta sig förbi vaccinerna kommer att vara betydligt mycket mindre smittsamma.

Har dock ingen källa just nu och orkar inte riktigt leta rätt på någon heller. Således bör man ta mitt påstående med en rejäl skopa salt då det är min tolkning av en okänd källa

Men kanske någon annan vet mer och kan hänvisa till något som stärker eller motsäger det jag påstår här ovan?

Permalänk
Medlem
Skrivet av deltascu:

Med tanke på att de flesta förhoppningsvis blivit vaccinerade till midsommar samtidigt som många hunnit bygga upp en naturlig immunitet och "sommareffekten" sannolikt reducerar antal smittade likt förra året oberoende av vaccinationsgrad, så tror jag hösten 2022 är alltför pessimistiskt. Med låga smittotal och hög immunitetsgrad ser jag ingen anledning till att vi inte skulle kunna återgå till ett öppnare samhälle redan i sommar, eller senast efter sommaren. Du är absolut inte ensam om pessimistiska prognoser (en del talar om att normaliteten ska vara återställd till jul, andra som du säger 2022), men jag förstår inte resonemanget bakom. Är det av försiktighet, för att slippa bli besviken om det tar längre tid än vi hoppas?

Njae, det beror mer på att världen är större än Sverige och Europa. Det vi sett i Mellanöstern, Sydamerika, delar av Asien och andra geopolitiska områden gör att man inte kan vara mer optimistisk än så. Pengar hjälper inte alla. Vi har politiska motsättningar mellan olika grupper i samhällen, runt om i världen. Dom försvinner inte med vacciner, då det ofta är dårskap på djupare plan.

plus+ plus+ switch~ boom---

Näh, de jävlarna finns kvar efter en snabb koll på globala nyheter runt om i världen.

Visa signatur

| Fractal Design Define R5| Asrock X399 Fatal1ty| Threadripper 1950X| Noctua NH-U14S TR4-SP3| Corsair Vengeance LPX 8x16GB 3200 C16| be quiet! Straight Power 11 Platinum 1000W| ASUS RTX 3080 10GB Strix| LG OLED 4k 42" C2| Debian Sid| KDE 5.x|

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Hade det inte varit för risken för "vaccinresistenta" (ingen bra beskrivning men duger här) virusvarianter så hade jag varit hoppfull, men jag räknar kallt med att vi till hösten har en palett av varianter som vaccinen inte skyddar mot, och då kommer detta att fortsätta. Säkert i flera år till.

Jo, risken finns förstås men den känns inte så stor med tanke på att mutationstakten ändå är relativt låg och ingen av de varianter som hittills kommit fram verkar stå emot vaccinet helt, även om vaccinens effektivitet varierar mot dem. På längre sikt kan det kanske bli så, särskilt om man inte uppnår tillräckligt hög global vaccinationsgrad och lyckas utrota viruset. Hittills har man bara lyckats utrota två virus (smittkoppor och boskapspest) med ett trejde på god väg (polio), men med bra vaccin och hög motivation borde det kunna gå även med SARS-CoV-2.

Skrivet av Frispel:

Läste någonstans att vaccinen är fokuserade på spikproteinet i utkanten av höljet vilket viruset använder sig av för att ta sig in i celler.

Ja, det är mRNA-vaccinen som funkar så.

Skrivet av sAAb:

Njae, det beror mer på att världen är större än Sverige och Europa.

Ok, du menar när pandemin är över globalt. Ja, det kommer förstås ta längre tid inte minst för att många länder ännu inte har vaccinationsprogram. Jag tänkte mer på när vi i Sverige kan lätta på restriktionerna och umgås som vanligt, och det tror jag senast kommer ske efter sommaren. Internationellt kommer restriktioner fortsatt gälla, förmodligen kommer t.ex. vaccinationsintyg krävas för att resa till de flesta länder osv.

Permalänk
Inaktiv

Jaha nu har Västerbotten flest smittade per dygn i hela Europa per 100.000 invånare.

468 bekräftade covid-19-fall per 100 000 invånare hade Västerbotten under vecka 7. Det är med bred marginal flest antal smittofall per 100 000 invånare i Sverige och dubbelt så många som riket som helhet. Med så många fall utmärker sig Västerbotten dessutom i hela Europa.

Permalänk
Inaktiv

Och i morgon var det tydligen fritt fram att åka och hälsa på papsen igen.

Permalänk
Inaktiv

Från 1 Mars kan alla som bor i Västerbotten beställa hem en självtestkit som man sedan skickar tillbaka med posten, perfekt.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av anon301768:

Jaha nu har Västerbotten flest smittade per dygn i hela Europa per 100.000 invånare.

468 bekräftade covid-19-fall per 100 000 invånare hade Västerbotten under vecka 7. Det är med bred marginal flest antal smittofall per 100 000 invånare i Sverige och dubbelt så många som riket som helhet. Med så många fall utmärker sig Västerbotten dessutom i hela Europa.

Jo, men det är inte riktigt jämförbart att titta på en region isolerat och jämföra med hela länder. Nu har jag inte så bra koll på statistiken i detalj men hittills har det ju spridit sig ganska konstigt, en region eller stad kan drabbas jättehårt medan de runtomkring kan klara sig ganska bra vid ett givet tillfälle. Så det finns säkert regioner i andra länder som ligger ännu värre till än Västerbotten.

Permalänk
Inaktiv

Från lokala tidningen.

Permalänk
Medlem

snacka om korkad graf alltså. Man kan ju inte bara välja ut specifika regioner och sen jämföra kors och tvärs med hela länder, skrattretande dåligt om det är menat som annat än komik.

Visa signatur

“Every atom in your body came from a star that exploded. And, the atoms in your left hand probably came from a different star than your right hand. It really is the most poetic thing I know about physics: You are all stardust. ... The stars died so that you could be here today.” - Lawrence M. Krauss

Permalänk
Vila i frid
Skrivet av Triffid:

Man kan ju inte bara välja ut specifika regioner och sen jämföra kors och tvärs med hela länder, skrattretande dåligt om det är menat som annat än komik.

Du får gärna förklara vad det är som är dåligt med den typen av jämförelse. Oavsett om de bor i Noppikoski, Stockholm eller Tjeckien kan man ju jämföra relativt.

Permalänk
Medlem

Det är ingen bra jämförelse eftersom man tar en liten region, där en ändring av få fall upp eller ner, ändrar resultatet mycket till skillnad från ett helt land. Dessutom plockar man detta just under ett utbrott istället för att se mer långsiktigt på det.

Visa signatur

Vituð ér enn, eða hvað?

Permalänk
Inaktiv

Grafen är tagen från Västerbottens Kuriren där hela artikeln finns.

Permalänk
Medlem

Orten "Ortby" har 10 invånare, uppdelat på 3 familjer.
En familj har 6 medlemmar, och de har fått Corona.
I Ortby har nu 60% av befolkningen Covid-19.
Ortby har nu högst antal smittade i hela världen per capita!!!!

Byt nu ut Ortby med Västerbotten.
Därför är det dumt att jämföra Västerbotten (litet urval med f.n. stort utbrott under kort tid) med länder: Det ger en felaktig bild. Är det ett stort utbrott i Västerbotten just nu? Absolut, relativt sett. Var försiktiga och var inte ute bland folk i onödan. Men att måla upp bilden "Västerbotten värst drabbat i hela Europa!" är snedvridet och snudd på skräckpropaganda.
Helt perfekt för Västerbottenkuriren som vill sälja lösnummer m.a.o.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.