Tävlingar och erbjudanden i Komplett Geek Week

Varför är så många otrevliga & dryga?

Permalänk
Medlem

Är man aggresiv så brukar det bli lite mer reaktion och man får således lite mer uppmärksamhet. Även om uppmärksamheten i sig kanske inte är postivt så kan det ju vara som så att en ensam människa hellre tar till sig negativ uppmärksamhet än ingen alls. Bara en tanke.

Permalänk
Moderator, Testpilot

* Uppmaning *

Enda och sista varningen.

Är ni oförmögna att ha denna diskussionen utan att trilla ner i precis den problematiken som tråden var tänkt att lyfta så stängs den, permanent.

Läs på vårt regelverk.

//Dinoman - Moderator

Visa signatur

ASrock x470 Taichi Ultimate - AMD Ryzen R9 3900x - G.Skill Ripjaws@3.6GHz 16GB RAM - RTX 3080 Ti - Super Flower Leadex Gold 1000W - Phanteks Enthoo Pro - AOC AG35UCG 34" 3440x1440p@100Hz - kalaset vattenkylt

Permalänk
Medlem
Skrivet av superegg:

Tycker inget är roligt på nätet längre, bara fullt med problem.

Tex, man kan inte ens skriva på fb utan någon lättkränkt ska anmäla och man får tmpbannad x antal dagar, och om man då anmäler andra som skriver nedsättande saker eller hot mot än då får man bara upp från fb att det inte bryter mot deras regel då hade en personen skriv att han ska "knulla min mamma och dödar mig" men det tyckte fb att det inte bröt mot deras regel.

Och på youtube så kan man knapp lägga upp något för om man säger något fel i klippet så kan nån lättkränkt person anmäla än.

Och om man frågar hjälp i andra forum så får man bara massa påhopp än att någon hjälper än.

Tycker att internet var bäst för i tiden.

56K tiden då kanske? Då hade väl inte folk råd att vara uppe på nätet så länge 😅

Visa signatur

Coca Cola missbrukare Förbjuden dryck för mig pga diabetes
AMD älskare
Katt älskare

Permalänk
Avstängd
Skrivet av AMD-FX:

56K tiden då kanske? Då hade väl inte folk råd att vara uppe på nätet så länge 😅

Om du pratar om 90-00 talet så uppskattar dom mer internet och var mer mån om det, då fanns det inte så mycket skit på nätet.

Men FB är ett manipulation system, och vet hur dom ska göra för att lura halva världen på info.

Visa signatur

Man är inte dum för att man har stavproblem.
Läs mer om min synfel Visual Snow
Om mig ----> #16970666

Permalänk
Medlem

Bra frågeställning av TS. Håller med!

Skrivet av crew seven:

Hej kära Sweclockers hoppas att alla har det bra. Alltså en sak jag tänkt på (redan innan Corona) bör tilläggas är att många har blivit rent otrevliga & dryga på nätet mot personer de aldrig över huvud taget träffat.
Det kan räcka med att man skriver en enkel fråga i en grupp på Facebook så är det alltid nån som ska spela allan.

Om man inte gillar det nån skriver så kan man väl bara scrolla vidare?

Och nej jag är inte känslig eller så men tycker det bara är trist att folk inte kan va trevliga och hjälpa sina medmänniskor.

Hej crew seven. Jag har det bra tack, hoppas du också har det bra.
Jag har också tänkt på det där med att vissa är otrevliga på nätet, vilket är jättetrist. Både Facebook och Flashback har ju nämnts tidigare i tråden, och jag har sätt otrevligheter på båda ställena. Efter att ha kommenterat i en "Våga fråga"-grupp på Facebook och blivit otrevligt bemött vid några tillfällen, samt att jag var nära att hamna i ett slags "missbruk" där jag jämt la mig i diskussioner och retade upp mig på hur folk betedde sig, valde jag redan år 2013 att stänga ner mitt Facebook-konto. Och med tanke på mitt försämrade välmående de senaste åren, känns det extrabra att inte vara aktiv på Facebook. Flashback har jag inte heller gått in på sedan 2013. Då är SweClockers lättare att hantera för min del, och jag kan lättare sålla bort saker jag inte vill läsa om. Dessutom är det så bra modererat här jämfört med på vissa andra forum.

Sedan tror jag att folk både vågar öppna upp sig mer och tyvärr vågar bete sig mer otrevligt på forum och andra sajter på nätet där de kan vara anonyma. Samtidigt förekommer det att folk är väldigt trevliga också. Till exempel här på SweClockers har jag stött på flera positiva exempel. Själv försöker jag bete mig på samma sätt på nätet som face to face, det vill säga att vara trevlig och bete mig schysst mot andra människor,

Skrivet av Dinoman:

* Uppmaning *

Enda och sista varningen.

Är ni oförmögna att ha denna diskussionen utan att trilla ner i precis den problematiken som tråden var tänkt att lyfta så stängs den, permanent.

Läs på vårt regelverk.

//Dinoman - Moderator

Underbart att du som moderator varnar, så en stor eloge till dig.

Stavade lite fel, och korrigerade en formulering.
Visa signatur

Var rädd om vår planet och varandra.

Permalänk
Medlem

Jag tycker allmänt att det blivit mer personangrepp och även rasistiska uttryck på nätet. Det finns nog inte en förklaring utan som alltid en kombination av parametrar.

Tråkigt att vi inte kommit längre i ett så utvecklat land som Sverige.

Visa signatur

|AMD Ryzen 9 5900X| |ASUS ROG Strix B550-F| |Crucial Ballistix 32GB CL16@3600MHz| |PNY RTX 4090 XLR8 Gaming| |Samsung 970 Evo Plus M.2 1TB| |Samsung 860 Evo 1TB| |Samsung 850 Evo 500GB| |Corsair RM1000| |Fractal Design Define R5| |LG OLED 48" C2 Evo|

Permalänk
Medlem

Who cares? Not me at least. Det som stör mig ännu mer är folk som leker duktiga när de inte är det.

Skrivet av Devil May Cry:

Tråkigt att vi inte kommit längre i ett så utvecklat land som Sverige.

Förklara mer ingående tack.

Permalänk
Medlem

Jag tror det hände något när kreti och pleti skulle ut på nätet och erövra det som vi glada pioniärer med sann nybyggaranda skapade innan facebooks kontaminering av den digitala etern. Det fanns en tid då internet "inte var på riktigt"... Man särskiljde IRL och internet. Idag finns det människor som är humorbefriade och lever för att agera grindvakter i sociala medier eftersom de har ett makt-eller-/kontrollbegär som de inte får utlopp för i sina egna liv. Då är det lätt att försöka höja sig ur sitt mindrevärdeskomplex genom att slå ner på andra på just internet som bara är några knapptryck bort. Ju mer vi utsätts för denna behandling desto mer blir vi på vår vakt med taggarna utåt. Det är nog de här typen av företeelse som gjort att exempemvis identitetspolitik vuxit sig stark. Jag tycker just sweclockers är aningen mer förskonat från detta än övriga internet. Men märker ju på hur moderatorer är mer benägna att censurera sånt som de tänker att någon kaaanske skulle kunna uppfatta som "stötande". Ett exempel var när jag fick ett inlägg borttaget när jag outade det uppenbara vad gällde intels kommande grafikkort som hade en uppbenbart indisk design vilket jag tyckte var komiskt med tanke på att Raja tagit över produktutvecklingen för grafikavdelningen. Motiveringen till raderandet var "Onödig kommentar". Detta i ett komentarsfält beståendes av onödiga kommentarer?! För hur många kommentarer på sweclockers är speciellt nödvändiga egentligen? Att jag konstaterar att en indier har skapat något med indisk design var däremot liiite för onödigt?!

Och det är bara ett litet exempel hur folk går runt och är rädda... rädda för hur saker ska uppfattas. Och det tycker jag är en obehaglig utveckling. Just detta tror jag är anledningen till att folk istället väljer en form av passiv agressivitet som genomsyrar precis allt. Och det är just den där passiva agressivitet som hela tiden ligger och pyr under utan som ger upphov till mina "onödiga kommentarer" där jag tillåter mig tala klarspråk just för att visa att jag inte är rädd. Ingen behöver vara rädd. Sålänge vi inte har censur då. Vilket vi uppenbarligen har.

Jag vet inte exakt var jag vill komma. Men jag delar TS uppfattning om människors mentalitet över lag.

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Medlem
Skrivet av firstofmay:

Människor är inte särskilt trevliga egentligen om man ska vara cynisk, internet tar bara bort potentiella konsekvenser när man är otrevlig.

Jag tycker att det även är lite som det där tortyrexperimentet där en vägg med fönster separerade "torteraren" och "offret"

Permalänk
Medlem

Tidigare: Bemöt andra så som du själv vill bli bemött.

Numera gäller: Bemöt så som du förväntar dig bli bemött. Anfall är bästa försvar typ.

Att bli kränkt å andras vägnar är en nationalsport och den gör att samhället blir polariserat.

Visa signatur

⚙️ Asus ROG Strix Maximus 13 Hero; Core i9, (11900K); ASUS ROG Ryujin 360mm; RTX 3090 ROG Strix; G.Skill Trident Z Royal DDR4-4600 CL20 DC - 64GB ; Samsung 980 Pro 2TB M.2; PSU: ASUS ROG Thor 1200W. CASE: ASUS ROG Strix Helios GX601. 🖥️Asus ROG PG279Q 2560x1440 🖥️, 🖥️🖥️HTC Vive Cosmos Elite, Vive Wireless. ⌨️Steelseries Apex Pro 🖱️Steelseries Rival 600

Permalänk
Medlem

Blir lätt otrevligt kring religion och politik på internet!

På Flashback och Facebook samt i YouTubes kommentarsfällt, blir det tyvärr lätt otrevlig stämning samt diskussioner som spårar ur, när det pratas religion och politik. Åtminstone kände jag mig obekväm vid de tillfällen jag diskuterade dessa ämnen, innan jag slutade använda Flashback och Facebook 2013. Av erfarenhet har jag sedermera lärt mig att inte prata om religion och politik på internet, med undantag för personer som jag känner väl och att vi tar diskussionen via PM och mail istället.

Apropå otrevligheter på internet, finns ett gäng mindre trevliga individer, så kallade anonyma nättroll. I TV-programmet Trolljägarna, som har gått i några år på TV3, pratar programledarna först med personer som har blivit utsatta på nätet för att sedan leta upp nättrollen för att konfronterar dem. Programmet verkar intressant, men av någon anledning har jag aldrig sett det, så får bli att se det på Viaplay eller Viafree vid något tillfälle.

Visa signatur

Var rädd om vår planet och varandra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Stoffelundgren:

Apropå otrevligheter på internet, finns ett gäng mindre trevliga individer, så kallade anonyma nättroll. I TV-programmet Trolljägarna, som har gått i några år på TV3, pratar programledarna först med personer som har blivit utsatta på nätet för att sedan leta upp nättrollen för att konfronterar dem. Programmet verkar intressant, men av någon anledning har jag aldrig sett det, så får bli att se det på Viaplay eller Viafree vid något tillfälle.

Jag tycker detta är ett jävligt svinigt beteende. Alltså dom som vinklar en dokumentär sedan för att anfalla den personen som "trollade". Kan ju ha funnits många anledningar som dom inte vet eller väljer att inte förklara om. Det är upp till rätten egentligen men dessa svin får ändå härja runt för att orsaka mycket större skada än trollen som gjorde det.

Permalänk
Viking
Skrivet av Stoffelundgren:

Apropå otrevligheter på internet, finns ett gäng mindre trevliga individer, så kallade anonyma nättroll. I TV-programmet Trolljägarna, som har gått i några år på TV3, pratar programledarna först med personer som har blivit utsatta på nätet för att sedan leta upp nättrollen för att konfronterar dem. Programmet verkar intressant, men av någon anledning har jag aldrig sett det, så får bli att se det på Viaplay eller Viafree vid något tillfälle.

Haha, du vill inte se det. Ett riktigt dåligt program. Många gånger borde det inte ens klassas som nättroll och andra gånger är det snarare den "utsatta" som är trollet i det hela.

Visa signatur

RTX 3080 Gaming X Trio | Ryzen 7 5800X | TridentZ Neo 32GB @3600MHz CL16 | Asus X470-F ROG Strix | Lian Li PC-O11 Dynamic Svart | NZXT Kraken Z73 | 6x Lian Li UNI Fan | Xiaomi Mi 34" 3440x1440p 144Hz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Donnerstal:

Haha, du vill inte se det. Ett riktigt dåligt program. Många gånger borde det inte ens klassas som nättroll och andra gånger är det snarare den "utsatta" som är trollet i det hela.

Jag har inte ens sett programmet men fick mig en bra bild av några random artiklar. Tyvärr så är det så att MÅNGA i Sverige går på sånt. Inte många tänker lika långt som du

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mateush:

Jag tycker detta är ett jävligt svinigt beteende. Alltså dom som vinklar en dokumentär sedan för att anfalla den personen som "trollade". Kan ju ha funnits många anledningar som dom inte vet eller väljer att inte förklara om. Det är upp till rätten egentligen men dessa svin får ändå härja runt för att orsaka mycket större skada än trollen som gjorde det.

Varför är det ett svinigt beteende om den här personen faktiskt är ett nättroll och har orsakat skada hos den utsatta? Och hur kan produktionen i sådana fall orsaka mer skada än personen som "trollade"? I och för sig kan nättrollen själva bli utsatta av galningar., men hur annars förutom det?
Om det däremot är vinklat och att personen inte har "trollat", kan jag däremot förstå ditt resonemang. Därför vore det intressant att hitta källor som styrker de verkliga förhållandena kring produktionen.

Skrivet av Donnerstal:

Haha, du vill inte se det. Ett riktigt dåligt program. Många gånger borde det inte ens klassas som nättroll och andra gånger är det snarare den "utsatta" som är trollet i det hela.

Så programmet är så dåligt? Men jag måste se något avsnitt för att kunna bilda mig en uppfattning. Är det din egen uppfattning att det ofta är den "utsatta" som är trollet, eller finns det källor på det? Eller om det har tagits upp i media?

Visa signatur

Var rädd om vår planet och varandra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av xxargs:

Det kunde vara illa redan på BBS-tiden och moderatorerna fick jobba, forumtroll fans även på BBS-tiden, innan forum blev vanliga så häckade hos olika news-grupper och förstörde dessa så fort de lyckas få fatt på någon form av ordningsroll - så fort människor känner sig att det kan göra saker i de fördolda och inte enkelt kan identifieras och därmed inte riskerar att behöva ta ansvar för detta personligen så kommer riktiga dåligheterna fram...

- det är inget nytt, både i kyrkan och olika styrelseskick under åren som under medeltiden haft masker, prästerskap predikat bakom skynke/draperi eller med ansiktet bortvänt av samma orsaker och tom. gjort det till maktsymboler hos kejsare och härskare som tex. mask, slöja och annat framför ansiktet som gör det svårt att se personen bakom och speciellt i roller när 'makten' talar och inte tål invändningar.

samma gamla beteende men nu i modern tappning

Skrivet av Petterk:

Du skriver nog bara på undermodererade grupper/sidor, det är nog inget som har med tiden att göra. Verkligheten är trotts allt ofta mycket värre än någon som gillar verbala konflikter på nätet...

Det har mycket riktigt att göra med hur välmodererat forumet är i fråga. Tittar en i historik ser det alltid ut som det var bättre förr eftersom moderering tagit bort skräpet. Här på Swec har vi bra moderatorer som griper in redan innan det spårar ur för de kan se förvarningarna. Till er som sett era inlägg försvinna så är det inte nödvändigtvis så att ni skrev något olämpligt, utan mods ville agera proaktivt.

Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Jag tror mycket av drygheten på internet beror på kommunikationssättet. Som innehåller one liner, cherrypicking etc.
Man kan diskutera vilket sätt man ska kommunicera på, ser man på partidebatter så är den intellektuella nivån på debatterna vedervärdig, där de medvetet väljer att vränga det folk säger. Och lite åt det hållet blir det på forum.
Så jag tror mycket på att sättet man kommunicerar är bäddat för problem.

Sedan finns det många idioter och en pöbel. Jag själv råkade ut för på facebook en gång att en kvinna skrev något och jag svarade med ett mer balanserat svar och fick då tillsvars att hon inte ville veta av någon mansplaining, hon tillhör det starkare könet och ingen man ska få argumentera emot henne. Och jag blev helt paff och svarade inte ens.
På exakt samma facebook sida nu skriver de om en person som för 15år sedan begick ett hemsk brott, de varnar för honom skriver upp personuppgifter, namn på släktingar och allt. Ägaren till sidan tog bort informationen och hänvisade till att det inte är lagligt.
Ägaren till sidan får nu otroligt mycket skit för att han skyddar den som har begått brottet och många anser att de har rätt att skriva denna information överallt på andras egendom.

Där mitt tips vid detta är att man ska tänka sig var man hänger. Jag tror ytterst få medlemmar här på sweclockers förespråkar att man ska hänga ut kusiner och annat till folk som för 15 år sedan begick ett brott.

Är kvinna själv, så brukar märka av när jag pratar med vänner och bekanta att det är så sjukt lättkränkt ibland. Ibland brukar jag tänka att de vandrar runt indränkta i (självpåtagen) bensin och så träffar de någon typ med en cigarr i munnen som ska göra något hjälpsamt och osjälviskt. Pang! säger det och så är cigarrpersonen inte värd vatten. Notera att jag inte menar cigarr och bensin i verklig bemärkelse.

Många gånger detta stollbeteende uppstår är när de stunden eller dagarna innan (ibland längre) läst/hört/sett eller på annat sätt blivit peppad att göra på ett visst sätt för det är bra/självständigt/"feministiskt" (nu är feminism i sig något bra, när det inte missbrukas). Då finns det en moral eller princip kring det som blir kränkt av någon som gör något relaterat till det som var dåligt oavsett om motparten kände till det eller inte - vanligtvis inte förstås. Men folk i allmänhet, män som kvinnor, är dåliga på att sätta sig in i motpartens kontext och därmed förutsätta att "du vet vad jag vet". Att kvinnor upplever sig vara det svagare könet gör det lättare att ta till kränkt-vapnet även när det är fullt orimligt. Saken gör det inte bättre att det finns folk som aktivt påverkar dessa till att bli så, även om de kan ana att resultatet blir helt kaputt.

Än värre är det av folk som har den inställningen att om någon gjort något dåligt en gång, då är den personen för alltid dålig. Det finns liksom ingen mänsklighet eller empati hos dessa. Ja, det hör väldigt mycket ihop med cancel culture, men det ska vi inte gå in på.

Du gjorde helt rätt som knep ihop och lämnade tråden. Det går inte att släcka brinnande bensin med vatten...

Skrivet av FarbrorBarbr0:

Jag är fullt och heligt övertygad om att det är precis raka motsatsen. På dedikerade diskussionsforum, som det här, är det väl en sak. Majoriteten härinne är väl 25-45-åringar som har vuxit upp med och kommunicerat över internet i någon form. På diverse lokalgrupper på Facebook däremot, där hänger den sortens människor som skaffade internet för att gå på banken och kolla Blocket, och som på senare år hittat ut i sociala medier. När saker och ting är som de är, och folk blir arbetslösa eller dör till höger och vänster och ingen får gå ut, så söker man sig till stadens Facebook-grupper för att socialisera. De här människorna har precis noll pejl på hur man uttrycker sig på internet. När samma internetoskulder läser ett sånt inlägg och tar det at face value, så är det liksom en kommentar bort från att bli total katastrof.

Britt: idag gick ja på storgatan och så sket en hund mitt där. vem plockar inte upp efter sig. körkort för att ha hund tack!
Sven: jag har haft hund i 40 år. jag sköter den.
Britt: va???!! förstår ej vad du försöker säga med det.........
Sirpaa: PLOCKAR ALLTID UPP EFTER MIN GOLDEN VAD FÖRSÖKER DU SÄGA EGENKLIEN???????????????????????????
Sven: sådan hund sådan matte ;);););)
Britt: tråkigt att det ej går att ha konversation utan att det blir personangrepp. trist attityd!!!!!!
Nisse: vem censurerade mitt inlägg? trodde alla fick skriva här. visste inte att det var DDR som bestämde men sanningen är väl hård att svälja för vissa.
Sirpaa: DET ÄR INVANDRARNA SOM GÖR ATT MAN INTE FÅR SÄGA SÅNT *SKAKAR PÅ HUVUDET*

Är med i diverse branschgrupper med personer som har ett helt yrkesliv bakom sig, och där är nivån förvisso snäppet högre på diskussionerna, men tonen är precis lika rutten - och det även om alla håller med varandra. Det är som att alla har hört talas om näthat, och tror att allting som skrivs på nätet är just hat också. När det dyker upp 20-åringar i sådana här sammanhang, så framstår de som oaser av lugn och sans i jämförelse med 60-talisterna. Lika lite förstår ju folk det här med moderering, och att en köp och sälj-grupp inte inrymmer deras klagosång om försäkringsbolaget. Sen kommer Britt och Sven och Nisse och ska förklara sin syn på saken, och sen är karusellen igång.

Skrivet av Stoffelundgren:

På Flashback och Facebook samt i YouTubes kommentarsfällt, blir det tyvärr lätt otrevlig stämning samt diskussioner som spårar ur, när det pratas religion och politik. Åtminstone kände jag mig obekväm vid de tillfällen jag diskuterade dessa ämnen, innan jag slutade använda Flashback och Facebook 2013. Av erfarenhet har jag sedermera lärt mig att inte prata om religion och politik på internet, med undantag för personer som jag känner väl och att vi tar diskussionen via PM och mail istället.

Apropå otrevligheter på internet, finns ett gäng mindre trevliga individer, så kallade anonyma nättroll. I TV-programmet Trolljägarna, som har gått i några år på TV3, pratar programledarna först med personer som har blivit utsatta på nätet för att sedan leta upp nättrollen för att konfronterar dem. Programmet verkar intressant, men av någon anledning har jag aldrig sett det, så får bli att se det på Viaplay eller Viafree vid något tillfälle.

Usch, Facebook, Flashback, Familjeliv, Youtube etc. Det är precis den nivån på konversationer som @FarbrorBarbr0 tar upp som förekommer och det finns inget egentligt diskussionsvärde i de trådarna. Försök diskutera kärnkraft på nämnda ställen så kommer du inte många inlägg innan armén av både PK, djurrätts-, miljöaktivister etc. dyker upp och fullkomligt svämmar över tråden med känsloargument och falserier. Om det nu skulle finnas sakliga människor i tråden så skulle de inte komma till tals och snabbt försvinna. Det går liksom inte att skrolla förbi väggar av påhopp och idioti för att hitta sakliga inlägg. Diskutera kärnkraft här och det är som natt och dag. Ta till er av den elogen Swec:are!

Gemensamma nämnare för lågnivådiskussionerna är dels folk som inte klarar av att se andras kontext. Därefter kommer rena fanatiker som prioriterar känslor och principer över fakta.

Permalänk
Medlem

100 tummen upp om det gick till Balconette

Visa signatur

⚙️ Asus ROG Strix Maximus 13 Hero; Core i9, (11900K); ASUS ROG Ryujin 360mm; RTX 3090 ROG Strix; G.Skill Trident Z Royal DDR4-4600 CL20 DC - 64GB ; Samsung 980 Pro 2TB M.2; PSU: ASUS ROG Thor 1200W. CASE: ASUS ROG Strix Helios GX601. 🖥️Asus ROG PG279Q 2560x1440 🖥️, 🖥️🖥️HTC Vive Cosmos Elite, Vive Wireless. ⌨️Steelseries Apex Pro 🖱️Steelseries Rival 600

Permalänk
Medlem
Skrivet av Göteborgaren:

har blivit för mycket troll och pk tror jag.
Folk behöver slappna av och inte ta allt som skrivs på sånt allvar om det inte stöds upp med fakta.

PK och etablissemanget har egentligen funnit i många decennier, men att det är först nu som folk börjar störa sig på dessa i en större utsträckning genom tillväxten av alternativa media som är ett resultat att internet.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 3700X | EVGA GeForce RTX 3080 10GB FTW3 ULTRA | ASUS ROG Strix B450-F Gaming | Corsair RM750X V2 | Crucial Ballistix Sport LT 3200MHz 16GB | Samsung 980 Pro 1TB | Crucial MX500 2TB | NZXT H500

Permalänk
Medlem
Skrivet av Balconette:

Usch, Facebook, Flashback, Familjeliv, Youtube etc. Det är precis den nivån på konversationer som @FarbrorBarbr0 tar upp som förekommer och det finns inget egentligt diskussionsvärde i de trådarna. Försök diskutera kärnkraft på nämnda ställen så kommer du inte många inlägg innan armén av både PK, djurrätts-, miljöaktivister etc. dyker upp och fullkomligt svämmar över tråden med känsloargument och falserier. Om det nu skulle finnas sakliga människor i tråden så skulle de inte komma till tals och snabbt försvinna. Det går liksom inte att skrolla förbi väggar av påhopp och idioti för att hitta sakliga inlägg. Diskutera kärnkraft här och det är som natt och dag. Ta till er av den elogen Swec:are!

Gemensamma nämnare för lågnivådiskussionerna är dels folk som inte klarar av att se andras kontext. Därefter kommer rena fanatiker som prioriterar känslor och principer över fakta.

Mycket bra skrivet av dig. Du beskriver exakt det som jag upplevde under min tid på Flashback och Facebook. På YouTube är det ju videorna som är det väsentliga, och där har jag lärt mig att helt enkelt strunta i att läsa i kommentarfältet. Vet också YouTubers som inaktiverar kommentarsfältet i vissa av sina videor, för att slippa den här typen av diskussioner.

Skrivet av Cenorida:

PK och etablissemanget har egentligen funnit i många decennier, men att det är först nu som folk börjar störa sig på dessa i en större utsträckning genom tillväxten av alternativa media som är ett resultat att internet.

Det tror jag också. Just med anledning av alternativa media och allehanda påståenden runt om på internet, tycker jag att det är extraviktigt med källkritik. Att komma med ett påstående utan källa, kan leda till konspirationsteorier och leder ofta till dålig stämning, det som är citerat ovan, från Balconettes inlägg. Medan påståenden som styrks med källa faktiskt kan leda till opinion.

Undrar förresten hur beteenden på internet skulle förändras om det var krav på att ange källa vid inlägg på till exempel olika forum. Jag tror dock inte att det skulle fungera i längden, men bara en intressant tanke.

Visa signatur

Var rädd om vår planet och varandra.

Permalänk
Medlem

Tycker ändå att det är rätt ok på forum och liknande, eller det är ju relativt. De riktiga elakheterna tycker jag skrivs/sägs i tävlingsinriktade online spel, eller onlinespel överhuvudtaget. Där kan man verkligen träffa många människor som tar sitt liv på för stort allvar.
Onlinespel i VR är dock mycket trevligare, vet inte varför. Formatet kanske gör så att det känns mer "fel" att vara otrevlig när man är mera "face to face" så att säga. Aldrig träffat så trevliga människor som i t.ex Orbus eller Recroom. Kanske i EVE online då, men där träffade man också de värsta.....

Visa signatur

"Jag är så gammal att jag brukade styra med piltangenterna"
StoppaCopySwede
Fraktrfitt:Inet

Permalänk

Det har varit uppe tidigare men tänkte ändå lämna min syn på saken. Jag tror att det stora problemet med otrevlighet på internet är bristen på konsekvenser. Är du dryg och otrevlig mot någon slumpmässig människa på stan så riskerar du en örfil. På internet riskerar du att inlägget tas bort och att du blir tillfälligt/permanent bannad vilket går att komma runt. Så jag tror vi får leva med det här tills vi får möjligheten att örfila folk fysiskt över internet.

Visa signatur

Fractal define XL R2, Asus maximus VII hero, core i7 4790K, Corsair Dominator Platinum 16GB, Asus 680 DC2T

Permalänk
Medlem
Skrivet av liorcifer:

Det har varit uppe tidigare men tänkte ändå lämna min syn på saken. Jag tror att det stora problemet med otrevlighet på internet är bristen på konsekvenser. Är du dryg och otrevlig mot någon slumpmässig människa på stan så riskerar du en örfil. På internet riskerar du att inlägget tas bort och att du blir tillfälligt/permanent bannad vilket går att komma runt. Så jag tror vi får leva med det här tills vi får möjligheten att örfila folk fysiskt över internet.

Jag sponsrar gärna din kickstarterkampanj om du vill satsa på att skapa en fjärrstyrd örfilare.

Visa signatur

Laptop: Dell Latitude E7270 | 12,5" FHD IPS | i5-6300U | 16GB RAM | 500GB SSD
Laptop: MacBook Air 13"
NUC: Intel i5-4250U | 8GB RAM | 250GB SSD

Permalänk
Medlem

Internet är en fantastisk möjlighet för att "tala". Vem som helst kan uttrycka vad de vill, och de kan få "tala" till punkt utan att bli avbrutna. Jag upplever tyvärr att sociala medier har skruvat upp det bortom all reson. Alla vill tala, men ingen är villig att lyssna; vare sig till någon som talar, eller till någon som försöker skapa en dialog utifrån vad man själv sagt.

Går vi tillbaka några år i tiden så läste folk fortfarande av hur folk reagerade när de var på väg att säga något dumt, bytte spår, höll käft eller blev ifrågasatta. Idag förväntar sig folk att få tala till punkt, oavsett vilken goja de kläcker ur sig, och får de inte det, då "försöker [någon/några] bara att tysta ner 'sanningen'".

Har jag någon lösning till problemet om min hypotes är korrekt? Nja, inte direkt, men om folk kunde utgå ifrån att de inte vet tillräckligt och att en "vunnen" diskussion inte är en oemotsagd monolog, ja då tror jag att vi skulle ha ett betydligt trevligare samhällsklimat redan där, oavsett om min första hypotes är korrekt eller felaktig.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, något fjantigt grafikkort ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-105 f/4

Permalänk
Medlem

Uppriktigt talat så vet jag inte varför, mestadelens för jag tror inte att det är så enkelt att det finns enbart ett svar på det här utan tvärt om så tror jag att det finns väldigt många svar som är alla lika legitima.

Man behöver inte vara särskilt cynisk att komma till insikten att människor är en lång rad saker, allt från dumma i huvudet till ytliga. Vissa mer så än andra, och nu när vi har bokstavligen internet överallt så är det väldigt lätt att låta världen veta vilken stortå som värker just idag. Samtidigt som vi ständigt avtrubbas i allt större utsträckning samtidigt som man paradoxalt kan reagera väldigt starkt beroende på innehållet som riktas till dig, te.x. feedback-kommentarer. Andra tar sitt bekräftelse behov till internet och törstar efter godkännande från totala främlingar.

osv ad infinitum.

Visa signatur

Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bosse78:

Känns som att väldigt många människor inte kan acceptera att andra tycker olika

Problemet är dock att många nu för tiden likställer åsikter och fakta och tycker att båda är lika mycket värda. Olika åsikter ska vi respektera i stor utsträckning. Men mina åsikter ska inte gå före din verifierbara fakta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av KalBumling:

Problemet är dock att många nu för tiden likställer åsikter och fakta och tycker att båda är lika mycket värda. Olika åsikter ska vi respektera i stor utsträckning. Men mina åsikter ska inte gå före din verifierbara fakta.

Det är inte utan ironisk tragikomik att det är i stort sett samma grupp som likställer åsikter med fakta också tenderar vara den grupp som är allra mest resistent mot fakta. Samtidigt som de blir helt galna om man svarar att fakta bryr sig inte om vad du tycker för fakta är fakta, till skillnad från åsikter.

Fan vad man blir trött på människor.

Visa signatur

Science flies you to the moon. Religion flies you into buildings.

Permalänk
Avstängd

Jag spekulerar att det är en kombination av följande samverkande faktorer:
- Stress: COVID-19, klimathotet, politisk polarisering, stor osäkerhet om ens egen framtid på grund av föregående saker, jakten på bekräftelse på digitala sociala medier, och andra pågående händelser i världen som drabbar främst yngre som känner att de dras in mer i detta i yngre ålder på grund av digitala sociala medier. Fler unga idag sugs in i det så kallade "vuxenlivet" än tidigare generationer gjort. Och vissa vuxna har inte "mognat" ännu trots alla år som gått.

- Förskjutning: Jag kan märka på mig själv att när jag är stressad (främst pga. osäkerheten med jobb varje månad) så är det lättare att bara "förskjuta" mina känslor på andra & annat vilket då manifesteras i saker som dryga och/eller sarkastiska kommentarer/svar eller rena personangrepp (främst inom datorspel när det går dåligt i dem) över internet.

- "Mig"-kulturen: Digitala sociala medier har gjort att fokuset ligger mer på "bekräfta mig" vilket gör att saker som avundsjuka stiger i höjden samtidigt som självansvar (som t.ex., att ansvara över ens egna känslor och resultat i livet, och hur man väljer att reagera i en given situation) sjunker som en sten. Minskat självansvar gör det då lättare för en att skylla sina känslor och problem på andra människor (och andra ting) när den dagliga stressen har besegrat ens tålamod för dagen.

Slutsatsen utifrån ovannämnda faktorer är då att de flesta som är "otrevliga" och "dryga" på internet inte är det för att de är så i varje situation sedan födseln utan för att de gör sitt bästa - visst, går att diskutera - att hantera den dagliga stress de utsätts för och den nya basnivån för daglig stress på grund av brådskande faktorer som framförallt COVID-19 och klimathotet.

Ett psykologiskt trick kan vara att insistera att fråga hur någon verkligen mår - även om de försöker trolla/dryga/prata bort det gång på gång - när de väl skrivit något drygt/otrevligt. Det var trots allt något som motiverade dem mer att bete sig negativt istället för positivt.

Oftast har det då med vilken sinnesstämning de befinner sig i just då. Mår man skit så känns det "bra" att skriva skit på nätet. Och mår man bra så tenderar man att inte svara på "annans skriven skit" för det känns inte överensstämmande med ens egen sinnesstämning just då.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av crew seven:

Hej kära Sweclockers hoppas att alla har det bra. Alltså en sak jag tänkt på (redan innan Corona) bör tilläggas är att många har blivit rent otrevliga & dryga på nätet mot personer de aldrig över huvud taget träffat.
Det kan räcka med att man skriver en enkel fråga i en grupp på Facebook så är det alltid nån som ska spela allan.

Om man inte gillar det nån skriver så kan man väl bara scrolla vidare?

Och nej jag är inte känslig eller så men tycker det bara är trist att folk inte kan va trevliga och hjälpa sina medmänniskor.

Avsaknad av ögonkontakt. That's it.

Visa signatur

Mac Mini M2 Pro
5K

Permalänk
Musikälskare

Pandemin har verkligen varit en ögonöppnare för mig hur själviska människor är, att det skulle vara ett sådant stort mörkertal är förvånande minst sagt.

Visa signatur

▩ Monitor: ASUS Swift 27" @ 1440p/165Hz ▩ CPU: Ryzen 7700X ▩ Cooling: Corsair H170i ELITE 420mm ▩ GPU: MSI 3080 Ti SUPRIM X ▩ Memory: Corsair 32GB DDR5 Vengeance ▩ Motherboard: ASUS Crosshair X670E Hero ▩ M.2: Samsung 980 Pro ▩ PSU: Corsair HX1200 ▩ Chassi: Corsair 7000X ▩ Time Spy: 19 340

📷 Mina fotografier
🎧 Vad lyssnar du på just nu?

Permalänk
Medlem

En sak jag har märkt, varför är det oftast "gamlingar" som har sämst vett & etikett på internet och är otrevligast? Iallafall vad man märker på Facebook på diverse artiklar osv så är det antingen folk över 40+ eller kärringar / gubbar 65+are som alltid är så sjukt negativa / otrevliga.